Strona 539 z 636 PierwszyPierwszy ... 39439489529537538539540541549589 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 381 do 5 390 z 6354

Wątek: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej

Kapitan królów i król kapitanów. Awatar PaskudnyPludrak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    148
    Otrzymał 237 podziękowań w 155 postach
    Cytat Zamieszczone przez zajac Zobacz posta
    Tylko uważaj żeby Tobie uśmiech nie zbladł jeśli Waszyngton i Moskwa zaczną ze sobą współpracować nie tylko w kwestii Bliskiego Wschodu lecz także naszego regionu i się okaże że znów zostaniemy z ręką w nocniku...
    Ooo, a wtedy właśnie chciałbym widzieć miny wszystkich antysystemowców,Korwinów,Kukizów.......(i Maxia) co kruszą beton dodajmy jeszcze zwycięstwo FN we Francji,AFD w Niemczech(na które też tak liczą nasi rodzimi antysystemowcy) którym też się marzy owocna współpraca z Putinowską Rosją bez oglądania się na kogokolwiek i cokolwiek.
    ...a sławny generał Wit-tenberg poprzedza go tak ,jak jutrzenka poprzedza słońce.-W.Kochowski "Lata potopu"
    "Nie wykuwać tarcz utopii. I nie kruszyć o nie kopii "

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez PaskudnyPludrak Zobacz posta
    Ooo, a wtedy właśnie chciałbym widzieć miny wszystkich antysystemowców,Korwinów,Kukizów.......(i Maxia) co kruszą beton dodajmy jeszcze zwycięstwo FN we Francji,AFD w Niemczech(na które też tak liczą nasi rodzimi antysystemowcy) którym też się marzy owocna współpraca z Putinowską Rosją bez oglądania się na kogokolwiek i cokolwiek.
    Tutaj się zgodzę bo nie wiem ile jeszcze wody musi upłynąć w Wiśle zanim nasi lewacy,prawacy,centrowcy i czort co tam jeszcze biega po Wiejskiej i jutro będzie biegało po stolicy zrozumieją że Amerykanie kierują się swoim interesem a nie kogoś innego.Dlatego w tej dziedzinie zawsze będziemy w politycznym ogonie nie tylko samej Europy.

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    9
    Otrzymał 24 podziękowań w 19 postach
    @ Ale ból dupska i tak mają bo wygrał Trump @

@ poczekam z radością na minę Kaczyńskiego, jak Putin i Trump uścisną sobie dłonie na zgodę @
    Panowie! Z całym szacunkiem, ale Was ponosi. Cieszyć się z tego, że wygrał nieobliczalny Trump tylko dlatego, że ktoś o lewicowych poglądach lub jakieś elity będą mieli "ból dupska" lecz niepoważne. Zresztą podobnie jak radość z tego, że Trump dogada się z Putinem - tylko dlatego że PiS-owi będzie głupio. Mimo wszystko to jest trochę poważniejsza sprawa.
    To, że zwycięstwo Trumpa przyjmowane jest ze strachem czy obawą wynika tylko z tego powodu, że jest to facet NIEOBLICZALNY. On może zachowywać się standardowo, zgodnie z przyjętymi zasadami (tylko co wtedy powiedzą ci, którzy głosowali na niego oczekując bliżej nieokreślonej ale zasadniczej zmiany w polityce) ale równie dobrze pozostanie osobą nieodpowiedzialną. Ta nieprzewidywalność budzi naturalne obawy - i powinna budzić. Bo to jaka będzie polityka USA (i wewnętrzna i zagraniczna) ma ogromne znaczenie dla całego świata.
    Mam wrażenie Panowie, że patrzymy na rzeczywistość z głębokim przekonaniem, że gorzej być nie może. Generalnie, że jest źle, że imigranci, marne zarobki, jacyś lewacy nam coś narzucają i w ogóle. Ale przecież możemy wrócić do domu, włączyć internet i wylać swe żale. A potem z kolegami pójść na piwo albo zapomnieć o świecie oddając się swojej ulubionej rozrywce. Tymczasem może być gorzej. Możemy nagle dom stracić. Możemy nie dać rady włączyć komputera bo nie będzie prądu. Lub będziemy sami musieli gdzieś szukać pomocy przeobrażając się w imigranta. Ja wiem, że takie wpisy w obecnej sytuacji mogą budzić śmiech i drwinę, że popadam w katastrofizm. Tak nie musi być i takie przepowiednie są wciąż bardzo mało prawdopodobne. Ale przy tym co się dzieje stają się coraz bardziej możliwe. Więc ruszcie swoją wyobraźnie i zważcie, że może być nieporównanie gorzej niż jest. Co więcej, to że będzie gorzej jest prawie pewne. Pytanie tylko jak - czy wszystko ograniczy się do tego, że będziemy bidować nie mogąc sobie prawie na nic pozwolić i nie mając perspektyw czy będzie aż tak tragicznie jak to wspomniałem na początku. To pierwsze jest całkiem prawdopodobne, to drugie nieporównanie mniej, ale to że z obecnych wydarzeń nie wyjdzie nic dobrego jest prawie pewne.

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez Napoleon7 Zobacz posta
    Więc ruszcie swoją wyobraźnie i zważcie, że może być nieporównanie gorzej niż jest. Co więcej, to że będzie gorzej jest prawie pewne
    Polecam powrócić z bujania w obłokach i odstawić wyobraznię do kąta jeśli się podejmujesz analizy realnego świat a wówczas jest prawie pewne że przestaniesz gdybać o losach naszego świata poprzez pryzmat swojej całkowicie subiektywnej oceny człowieka którego znasz jedynie z massmediów.

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Na razie jest wielka niewiadoma. Retoryka wyborcza a real politik to całkowicie dwie różne sprawy (vide Guantanamo). Tylko że Trump nie jest nawet pod łapą republikanów. I tu widzę niebezpieczeństwo. Jeżeli sprawy wewnętrzne (i to one przeważyły) są jak najbardziej pasujące w koncepcję długofalowej polityki tej partii tak zapowiedzi w stosunku do Rosji już nie (dobrze że Ronald już tego nie ogląda). Ocieplenie ociepleniem, ale na pewno będzie na powrót odkrywał Amerykę czyli resecik z Kremlem. Jak wiemy dla Kremla to tylko oznaka słabości (już widzę jak resecik posłużyłby Stanom w trakcie kryzysu kubańskiego czy rezygnacja z embarga po inwazji na Afgan ). Jedno jest pewne, z punktu widzenia nowego mieszkańca Białego Domu ruchy Rosji będą patrzone przez palce do pierwszego nadepnięcia na odcisk. Od dzisiaj na miejscu Łotwy i Estonii uznałbym daty wejścia do NATO i UE za święta narodowe, gdyż mimo że i tak nie widziałbym jakiegoś totalnego konfliktu o nie i teraz, lecz pozostawione z ich liczną rosyjską mniejszością narodową samym sobie poza strukturami sojuszu i unii skutkowałoby pojawieniem się uzbrojonych po zęby separatystycznych "rolników" i "górników" w ciągu najbliższych 4 lat na co Biały Dom wzruszyłby ramionami i potraktował jako sprawy wewnętrzne tych państw. A na ten gest cała reszta NATO ograniczyłaby się do oficjalnych not protestacyjnych i wyrazów poparcia. WP wysłałoby zwyczajowo znane wszystkim szwejom szare koce i zielone dresiki zalegające magazyny.

Co do wyniku wyborów. Stawiałem na Clinton. Nie żeby była bardziej przewidywalna, nie dlatego. Po prostu przewidywałem walkę łeb w łeb (wyniki głosów obywateli nawet to w miarę potwierdzają) i tym odważnikiem przechylającym na jej stronę uważałem kobiety których polityka do tej pory nie obchodziła a u których wizja kobiety jako prezydenta spowodowałaby chęć wzięcia udziału w wyborach. Jak widać, jeżeli takie były to było ich z punktu widzenia demokratów za mało. Ciekawe są także wyniki poparcia Trumpa przez 30% głosujących ogólnie mówiąc hiszpańskojęzycznej części społeczeństwa. Co do wiz. Raczej nie ma to dla nas żadnego znaczenia A.D. 2016. Natomiast jako że nowy lokator Białego Domu powinien dobrze wspominać rodaków pracujących na czarno robiąc za białych murzynów nie powinniśmy mieć problemu w Jackowie i okolicach włącznie z tymi bez aktualnej wizy.

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

6. Użytkownicy którzy uznali post Gajusz Mariusz za przydatny:

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    Osobiście uważam że zwycięstwo Trumpa to zdecydowanie zła wiadomość. Owszem Clinton i Trump wywodzą się z tego samego establishmentu ( przynajmniej w rozumieniu klasowym) i w sumie nie sądzę aby Clinton była wzorem cnót aczkolwiek, utrzymałaby stanowisko USA wobec Rosji, a co za tym idzie sankcje które trzymały Kreml w ryzach. W obecnej sytuacji jak zauważył Gajusz dla Putina otworzyła się furtka nowych możliwości.
    Nie Talleyrand,napatrz się pan,nasłuchaj i nawąchaj aż do mdłości.Żeby pertraktować o pokoju,trzeba znać jego cenę.- Napoleon ( film z 2002 roku)

- Czy to wystarczy?
    - Nie. Ale widok jest wspaniały
    .- (Napoleon 2002) Napoleon obserwujący początek wielkiej szarzy pod Eylau.

Kapitan królów i król kapitanów. Awatar PaskudnyPludrak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    148
    Otrzymał 237 podziękowań w 155 postach
    Cytat Zamieszczone przez Piner Zobacz posta
    W obecnej sytuacji jak zauważył Gajusz dla Putina otworzyła się furtka nowych możliwości.
    No nie wiem, Trump nie ma pojęcia o polityce zagranicznej, jest w tej kwestii zielony,naiwny i prędzej czy później będzie skazany na grono doradców(republikańskich, którzy raczej nie słyną z miłości do Rosji) chyba, że chce być rozgrywany przez Rosjan i Chińczyków jak uczniak.Może dojść do spotkania z Putinem, symbolicznej wymiany uścisków itp ale nie sądzę, żeby coś więcej z tego wynikło.
    ...a sławny generał Wit-tenberg poprzedza go tak ,jak jutrzenka poprzedza słońce.-W.Kochowski "Lata potopu"
    "Nie wykuwać tarcz utopii. I nie kruszyć o nie kopii "

Holy Father Awatar Volomir
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    173
    Otrzymał 265 podziękowań w 166 postach
    Też nie mam jakiś wielkich obaw. Wybory to kreacja i tyle. Trump pokrzyczał, posiał populizmu, ponarzekał na Meksykanów i tyle. USA to nie Polska, będzie mieć masę doradców i ludzi za plecami, którzy nie pozwolą całkowicie zrujnować kraju.
    A czy dla nas coś zmieni? Nie jestem jakimś wielkim fanem sojuszu z USA. Nic w sumie z tego nie mamy, a latami za nimi jak mały piesek za mastifem. Viz nie mamy, żadnych biznesów dobrych dla nas nie mamy, tarczy antyrakietowej nie mamy. W sumie to coś mamy? Tak więc może być lepiej ale tak samo
    Poza tym miliarder nie może być głupi

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    9
    Otrzymał 24 podziękowań w 19 postach
    @ Polecam powrócić z bujania w obłokach i odstawić wyobraznię do kąta @
    Trump JEST nieprzewidywalny. Zadziwia mnie to, że w takiej sytuacji wszyscy z góry zakładają, że będzie zachowywał się w sposób optymalny z naszego/europejskiego punktu widzenia. A gdy zwracam uwagę, że tak wcale nie musi być dowiaduję się, że "bujam w obłokach". To bardzo ciekawe. Tym bardziej, że piszą to osoby, które jednocześnie życzą jeżeli nie jak najgorzej to w każdym razie nie najlepiej UE, wyjście W. Brytanii z UE przyjmują raczej pozytywnie a pewno nie mieliby nic przeciw temu by Le Pen zwyciężyła w nadchodzących wyborach we Francji.
    Ta atmosfera i trendy w polityce nie wróżą nic dobrego. I nie jest to kwestia "bujania w obłokach" tylko to są fakty. Niewiadomą jest nie to czy będzie dobrze czy źle, ale to jak źle będzie. I na to zwracam uwagę, bo jak widzę sporo osób (większość?) tej prostej prawdy nie przyjmuje do wiadomości. Dobra polityka jest nudna jak flaki z olejem. Nam przyjdzie żyć zaś w ciekawych czasach.

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Tylko uważaj żeby Tobie uśmiech nie zbladł jeśli Waszyngton i Moskwa zaczną ze sobą współpracować nie tylko w kwestii Bliskiego Wschodu lecz także naszego regionu i się okaże że znów zostaniemy z ręką w nocniku...
    Nie zblednie. Wprost przeciwnie poszerzy się mocno na widok rozpaczliwych błagań PiS-u, aby USA nie dogadywały się z Rosją. Trump podczas wyborów zapowiadał to, podobnie, jak zmniejszenie obecności sił USA w Europie. Mam nadzieje, że zadziała to, jak zimny prysznic na rząd, który przeprosi się z UE.

P.S.Ciekawe ile będzie nas kosztować miesięczny lub roczny rachunek za stacjonowanie US Army na polskiej ziemi ?
    A kogoś coś kosztował? Zawsze sądziłem, że rachunki płacą Amerykanie, a miejscowi nieźle na tym wychodzą

USA dotrzyma postanowień ostatniego szczytu NATO z możliwą finansową korektą Trumpa a nasi politykierzy będą z uporem maniaka skomleć o zniesienie wiz.
    Europoseł Czarniecki zapewniał już o tym

@ Ale ból dupska i tak mają bo wygrał Trump @

@ poczekam z radością na minę Kaczyńskiego, jak Putin i Trump uścisną sobie dłonie na zgodę @
    Panowie! Z całym szacunkiem, ale Was ponosi. Cieszyć się z tego, że wygrał nieobliczalny Trump tylko dlatego, że ktoś o lewicowych poglądach lub jakieś elity będą mieli "ból dupska" lecz niepoważne. Zresztą podobnie jak radość z tego, że Trump dogada się z Putinem - tylko dlatego że PiS-owi będzie głupio. Mimo wszystko to jest trochę poważniejsza sprawa.
    To, że zwycięstwo Trumpa przyjmowane jest ze strachem czy obawą wynika tylko z tego powodu, że jest to facet NIEOBLICZALNY. On może zachowywać się standardowo, zgodnie z przyjętymi zasadami (tylko co wtedy powiedzą ci, którzy głosowali na niego oczekując bliżej nieokreślonej ale zasadniczej zmiany w polityce) ale równie dobrze pozostanie osobą nieodpowiedzialną. Ta nieprzewidywalność budzi naturalne obawy - i powinna budzić. Bo to jaka będzie polityka USA (i wewnętrzna i zagraniczna) ma ogromne znaczenie dla całego świata.
    Nieobliczany, nieodpowiedzialny.... ,a może właśnie takiej osoby potrzebuje teraz Ameryka? Sknoci, popsuje i zepsuje zostawiając po sobie niesmak. Kto wie, może nawet z racji swych przymiotów nie doczeka do końca kadencji?

Mam wrażenie Panowie, że patrzymy na rzeczywistość z głębokim przekonaniem, że gorzej być nie może. Generalnie, że jest źle, że imigranci, marne zarobki, jacyś lewacy nam coś narzucają i w ogóle. Ale przecież możemy wrócić do domu, włączyć internet i wylać swe żale. A potem z kolegami pójść na piwo albo zapomnieć o świecie oddając się swojej ulubionej rozrywce. Tymczasem może być gorzej. Możemy nagle dom stracić. Możemy nie dać rady włączyć komputera bo nie będzie prądu. Lub będziemy sami musieli gdzieś szukać pomocy przeobrażając się w imigranta. Ja wiem, że takie wpisy w obecnej sytuacji mogą budzić śmiech i drwinę, że popadam w katastrofizm. Tak nie musi być i takie przepowiednie są wciąż bardzo mało prawdopodobne. Ale przy tym co się dzieje stają się coraz bardziej możliwe. Więc ruszcie swoją wyobraźnie i zważcie, że może być nieporównanie gorzej niż jest. Co więcej, to że będzie gorzej jest prawie pewne. Pytanie tylko jak - czy wszystko ograniczy się do tego, że będziemy bidować nie mogąc sobie prawie na nic pozwolić i nie mając perspektyw czy będzie aż tak tragicznie jak to wspomniałem na początku. To pierwsze jest całkiem prawdopodobne, to drugie nieporównanie mniej, ale to że z obecnych wydarzeń nie wyjdzie nic dobrego jest prawie pewne.
    Uważasz, że nagle, niespodziewanie zaatakuje nas Rosja? Tylko z powodu tego, że Trump wygrał? wychodzi bowiem na to, że całe NATO opiera się na jednym państwie. Może, jak pisałem wcześniej będzie to kubeł zimnej wody na rozgrzane i zastygłe w marazmie głowy w Europie. Kto wie, co się stanie. Atak ze strony Rosji jest jedną z alternatyw, ale bardzo odległą w czasie. Ciągle nie przeżuła i przetrawiła wschodu Ukrainy, w Syrii ciągle jest ISIS, Kaukaz pewnie znów wybuchnie ogniem patrząc na fakt, że Czeczeni walczą po stronie islamistów. Ameryka już od dawna zaczęła przenosić ciężar na Pacyfik z racji ruchów Chin.
    A prawda jest taka, że Ameryka traktuje nas kraj, jak dodatkowe przedłużenie ręki, które w razie W będzie można odrzucić. I przeciwieństwie do Ciebie nie spodziewam się, aby ruszyli nam z pomocą, a na pewno nie tak szybko, jakbyśmy na to liczyli.

@ Polecam powrócić z bujania w obłokach i odstawić wyobraznię do kąta @
    Trump JEST nieprzewidywalny. Zadziwia mnie to, że w takiej sytuacji wszyscy z góry zakładają, że będzie zachowywał się w sposób optymalny z naszego/europejskiego punktu widzenia. A gdy zwracam uwagę, że tak wcale nie musi być dowiaduję się, że "bujam w obłokach". To bardzo ciekawe. Tym bardziej, że piszą to osoby, które jednocześnie życzą jeżeli nie jak najgorzej to w każdym razie nie najlepiej UE, wyjście W. Brytanii z UE przyjmują raczej pozytywnie a pewno nie mieliby nic przeciw temu by Le Pen zwyciężyła w nadchodzących wyborach we Francji.
    Ta atmosfera i trendy w polityce nie wróżą nic dobrego. I nie jest to kwestia "bujania w obłokach" tylko to są fakty. Niewiadomą jest nie to czy będzie dobrze czy źle, ale to jak źle będzie. I na to zwracam uwagę, bo jak widzę sporo osób (większość?) tej prostej prawdy nie przyjmuje do wiadomości. Dobra polityka jest nudna jak flaki z olejem. Nam przyjdzie żyć zaś w ciekawych czasach.
    Prawda jest taka, że czasami trzeba się sparzyć, aby się czegoś nauczyć. My musimy żyć w kraju rządzonym przez szaleńców, którzy wierzą w boskie namaszczenie, a którym łatwiej idzie niszczenie niż budowanie.
    Ty zakładasz najgorsze i masz do tego prawo, bo czekają nas nieciekawe czasy, ale może właśnie tego potrzeba, aby ludzie coś zrozumieli i się czegoś nauczyli.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Strona 539 z 636 PierwszyPierwszy ... 39439489529537538539540541549589 ... OstatniOstatni