Strona 542 z 636 PierwszyPierwszy ... 42442492532540541542543544552592 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 411 do 5 420 z 6354

Wątek: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    9
    Otrzymał 24 podziękowań w 19 postach
    @ Tak, że ja jestem już zmęczony tym powtarzaniem w kółko tych samych argumentów o kryzysie. Owszem, on był/jest. Owszem miał duży wpływa na wszystkich. Ale na Peruna! Jest jeszcze tysiąc innych czynników i rzeczy na które ludzie zwracają uwagę. @
    Owszem. Z tym, że spora część, jeśli nie większość spośród owego "tysiąca innych czynników" też była związana z kryzysem To, że jesteś zmęczony słuchaniem o nim nie zmienia faktu, że miał on kolosalny wpływ na to co się stało i co się dzieje. Plus oczywiście proces globalizacji, co szczególnie widoczne było w aktualnych wyborach w USA.

@ Dlatego wolę prostą odpowiedź: tak wybrano, taki jest system głosowania w USA i tyle.@
    No, nie "i tyle". Bo z jakiegoś powodu go wybrano i jakieś będą tego następstwa (na co przyczyny wyboru będą miały wpływ). O tym rozmawiamy. Tym bardziej, że ów niespodziewany wybór Trumpa to część pewnego procesu który już wcześniej zaobserwowaliśmy w Europie i w Polsce. Jak się przyjrzeć, to jednak nie był przypadek. To, że tego nie przewidziano - też nie było przypadkiem. Mamy do czynienia z procesem, który jak pokazuje historia, może przynieść bardzo poważne kłopoty. I o tym rozmawiamy. Trump wygrał wybory. Ale to dopiero początek!

@ Mój drogi, ja wierzę w czarną politykę. @
    No właśnie - wierzysz. I ja wiem, że Ci nie wytłumaczę, że twoja wiara nie znajduje potwierdzenia w faktach. Przynajmniej co do tej władzy która była. Bo PiS już np. tworzy układ ze SKOK-ami. ale to naturalne, że ugrupowania autorytarne w naturalny sposób takowe patologiczne układy tworzą - władza autorytarna to bowiem władza niekontrolowana. A skoro nikt nie kontroluje to... Jakieś lokalne układziki mogą funkcjonować w samorządach, najczęściej tam gdzie rządzi "silny człowiek", taki lokalny autokrata któremu nikt nie podskoczy. Ale to kwestia rachunku prawdopodobieństwa - samych powiatów mamy ponad 300 a gmin i miast kilka tysięcy. W takiej masie zawsze się coś może zdarzyć. Generalnie jednak układów na szczeblach centralnych u nas nie było. Kilka razy podawałem już linki do opracowań mówiących o stanie korupcji na świecie. W tych rankingach zajmujemy bardzo przyzwoite pozycje - jesteśmy lepiej notowani niż kraje śródziemnomorskie. Naprawdę ie jest u nas z tym tak źle. Tyle, że Ty "wierzysz"... Wielu Polaków też wierzy. A racjonalne argumenty na wiarę dnie działają jak wiadomo.

@ A mimo to Kopacz wolała podlizywać się Merkel...@
    Przyzwoite i odpowiedzialne zachowanie nazywasz "podlizywaniem się". Polska wiele zawdzięcza UE, choćby finansowo (ale nie tylko). więc kwestią przyzwoitości jest pomóc w miarę możliwości gdy trzeba. W polityce przyzwoitość i przestrzeganie pewnych norm jest ważne - to nie jest "podlizywanie się". Na ile jest to ważne - za chwilę przekona się boleśnie PiS, który żadnych norm nie uznaje. No i aby mieć wpływ na politykę migracyjną Europy, to należało w niej uczestniczyć. Inaczej mówiąc, przyjęcie tych kilku czy kilkunastu tysięcy imigrantów (z czym nie byłoby wielkiego problemu) było warunkiem zachowania wpływu na dalszą politykę migracyjną Europy. Tak się prowadzi uczciwą i rozsądną dyplomację. Więc wybacz, ale jeżeli "o to Ci chodzi" to się mylisz.

@ No ale populizm musi być. @
    Jeżeli Ty tak uważasz, jeżeli inni tak uważają, to tak będzie. Gdybyś Ty i inni tak nie uważali, to by tak nie było. Politycy są tacy jak ich wyborcy i robią to co chcą wyborcy.

@ No i jak się pytasz kogo mogło schować PO to: NIESIOŁOWSKI. @
    Bądź poważny.

@ I na litość boską, zacznij cytować z użyciem komendy... proszę! Bo ciężko się to czyta. @
    Kurcze, a jak to się robi?

Pampa
    Gość
    Teraz na prawdę nie wiem czy to troll czy partyjniak czy prawdziwy user. Podajmy Ci mnóstwo razy różne argumenty a zbijasz je klasycznym ,,kryzys to kryzys tamto kryzys a mam to gdzieś" ale czy to aby nie Donald wmawiał że nas kryzys ominął? Zielona wyspa i wzrost PKB? Tak działa demokracja drogi Napoleonie że to ludzie decydują, czy tego chcesz czy nie, i nie masz prawa oceniać ich wyboru, bo kim niby jesteś? Wyrocznią? Jedynym oświeconym? Będą jakieś złe efekty, to wtedy się nimi zajmiemy a póki co płaczesz nad nie rozlanym mlekiem. Fakt Macierewicz nie powinien być ministrem, ale od Klicha to jednak jest niebo lepszy, myślę że prezentuje podobny poziom ignorancji co Siemoniak. Ale przepraszam, wiem był kryzys.

A do poprzednich - demonstracje a propos czego? Ustawy która nie weszła w życie, bo padła z miejsca w sejmie? Czyli znowu lament nad czymś co nie miało nawet miejsca, ale KOD się ludziom znudził to potrzeba nowego paliwa. Z tym orderem to nawet nie skomentuję bo jest to poniżej krytyki.

Zresztą masz poczytaj sobie o PO i jej rządach, wszystko wyszczególnione. Ale tak KRYZYS. To wszystko przez to. http://markd.pl/afery-po-0-748-i-kadencja-rzadow/

3. Użytkownicy którzy uznali post Pampa za przydatny:

Holy Father Awatar Volomir
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    173
    Otrzymał 265 podziękowań w 166 postach
    Owszem. Z tym, że spora część, jeśli nie większość spośród owego "tysiąca innych czynników" też była związana z kryzysem To, że jesteś zmęczony słuchaniem o nim nie zmienia faktu, że miał on kolosalny wpływ na to co się stało i co się dzieje. Plus oczywiście proces globalizacji, co szczególnie widoczne było w aktualnych wyborach w USA.
    Dla Ciebie kryzys to słowo klucz, a dla mnie nie. Nie wiem jaki wpływ miała na wybory globalizacja, zaraz pewnie mi sprzedaż jakiś wytrych czy inną metaforę pasującą do wszystkiego, skoro wyboru dokonali Amerykanie a nie reszta świata. Możesz mi jeszcze napisać, że Amerykanie zintegrowali się z Europejczykami i ich problemami i stąd taki wynik. Żeby jeszcze wiedzieli gdzie leży Europa

No, nie "i tyle". Bo z jakiegoś powodu go wybrano i jakieś będą tego następstwa (na co przyczyny wyboru będą miały wpływ). O tym rozmawiamy. Tym bardziej, że ów niespodziewany wybór Trumpa to część pewnego procesu który już wcześniej zaobserwowaliśmy w Europie i w Polsce. Jak się przyjrzeć, to jednak nie był przypadek. To, że tego nie przewidziano - też nie było przypadkiem. Mamy do czynienia z procesem, który jak pokazuje historia, może przynieść bardzo poważne kłopoty. I o tym rozmawiamy. Trump wygrał wybory. Ale to dopiero początek!
    Jaki jest związek Europy i Polski na wynik głosowania w USA bo nie rozumiem? I dla mnie to tyle właśnie. Wygrał i koniec.

No właśnie - wierzysz. I ja wiem, że Ci nie wytłumaczę, że twoja wiara nie znajduje potwierdzenia w faktach. Przynajmniej co do tej władzy która była.
    Możesz sobie być obrońcą PO, ale jak wypierasz fakty, które Ci podałem to wierzę żeś troll.

Bo PiS już np. tworzy układ ze SKOK-ami. ale to naturalne, że ugrupowania autorytarne w naturalny sposób takowe patologiczne układy tworzą - władza autorytarna to bowiem władza niekontrolowana. A skoro nikt nie kontroluje to... Jakieś lokalne układziki mogą funkcjonować w samorządach, najczęściej tam gdzie rządzi "silny człowiek", taki lokalny autokrata któremu nikt nie podskoczy. Ale to kwestia rachunku prawdopodobieństwa - samych powiatów mamy ponad 300 a gmin i miast kilka tysięcy. W takiej masie zawsze się coś może zdarzyć. Generalnie jednak układów na szczeblach centralnych u nas nie było. Kilka razy podawałem już linki do opracowań mówiących o stanie korupcji na świecie. W tych rankingach zajmujemy bardzo przyzwoite pozycje - jesteśmy lepiej notowani niż kraje śródziemnomorskie. Naprawdę ie jest u nas z tym tak źle. Tyle, że Ty "wierzysz"... Wielu Polaków też wierzy. A racjonalne argumenty na wiarę dnie działają jak wiadomo.
    Podałem Ci argumenty. Układy były, są i będą. Jeśli twierdzisz inaczej to nie znasz historii ani życia.

Przyzwoite i odpowiedzialne zachowanie nazywasz "podlizywaniem się".
    A od kiedy w polityce przyzwoitość się liczy? Poza tym pisałem, nie oceniam teraz tego zachowania w kwestii przyzwoitości. Oceniam w odniesieniu do wyborów i tego jakie nastroje panowały. Tak jakby teraz PO krzyczało, że trzeba zaostrzyć prawo aborcyjne. No samobój.
    Dla Twojej prywatnej wiadomości mogę jedynie napisać że nie powinniśmy się godzić na uchodzców z baaaaardzo wielu powodów.

Polska wiele zawdzięcza UE, choćby finansowo (ale nie tylko). więc kwestią przyzwoitości jest pomóc w miarę możliwości gdy trzeba.
    Ale w tej sytuacji nie trzeba było, a wręcz byłoby to głupie.

Inaczej mówiąc, przyjęcie tych kilku czy kilkunastu tysięcy imigrantów (z czym nie byłoby wielkiego problemu) było warunkiem zachowania wpływu na dalszą politykę migracyjną Europy. Tak się prowadzi uczciwą i rozsądną dyplomację. Więc wybacz, ale jeżeli "o to Ci chodzi" to się mylisz.
    Niestety ale się nie mylę, a Ty sobie odpowiedziałeś dlaczego przegraliście wybory.

Jeżeli Ty tak uważasz, jeżeli inni tak uważają, to tak będzie. Gdybyś Ty i inni tak nie uważali, to by tak nie było. Politycy są tacy jak ich wyborcy i robią to co chcą wyborcy.
    Gdyby ciocia miała wąsy to byłby wujek. Tak to mniej więcej brzmi.

@ No i jak się pytasz kogo mogło schować PO to: NIESIOŁOWSKI. @
    Bądź poważny.
    A nie?

Kurcze, a jak to się robi?
    W panelu szybkiej odpowiedzi masz taki pasek z ikonkami nad tekstem. Tam masz z prawej strony dymek jak z komiksu. Wbije ci się coś takiego i pomiędzy te komendy wpisujesz fragment który chcesz cytować.

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez Napoleon7 Zobacz posta
    Politycy są tacy jak ich wyborcy i robią to co chcą wyborcy.
    To by tłumaczyło dlaczego PO oraz jego elektorat przed wyborami zarówno prezydenckimi oraz parlamentarnymi żyli w swoim własnym Matrixie a niektórzy wciąż się z niego nie chcą uwolnić...

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez zajac Zobacz posta
    Donald w swojej kampanii wypowiadał się iż wojska amerykańskie stacjonujące na terenie obcego państwa (sojusznika) już nie będą tego robić na swój koszt.Dokładnie nie pamiętam czy dotyczyło to wszystkich krajów czy tylko tych które przeznaczają mniej aniżeli 2% swojego PKB na zbrojenia (w tym przypadku mamy kartę przetargową).
    Przywilej, że stacjonują Amerykanie

Cytat Zamieszczone przez zajac Zobacz posta
    Wiesz bardziej aniżeli rozdziawione japy członków PiS większe wrażenie mogą zrobić miny naszych biznesmenów wypartych z rosyjskiego rynku.Bądz co bądz wciąz jest to ponad 140 mln potencjalnych klientów,stacja benzynowa oraz nieprzebrane żródło surowców mineralnych i trzeba być skończonym idiotą żeby z tego rezygnować w imię...no właśnie czego?
    Jakoś nasi biznesmeni sobie poradzili i nie słyszę, aby utyskiwali nad tym gromadnie. Rosja to nie jedyny kraj z którym można handlować oraz czerpać surowce. Mamy wiecznie patrzeć przez ręce na działania Rosji w imię interesów gospodarczych?

@ Teraz piszesz o destabilizacji światowego porządku. @
    Piszę, bo on ma miejsce. Czy to tak trudno zauważyć? Problem ze stosunkiem Trumpa do Rosji też jest istotny, ale to element szerszego problemu. Świat się zmienia i oczywiście przetrwa, ale historia pokazuje nam, że świat zmieniał się już wielokrotnie i takie zmiany najczęściej łączyły się z potężnymi problemami. Nigdy nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki, ale mechanizmy są zawsze takie same. I wydaje mi się, że właśnie teraz zachodzą. Co w najlepszym wypadku sprawia, że czekają nas niebezpieczne czasy (w najgorszym - tragiczne). Stwierdzam fakt.
    To jedna z wielu opcji i jak sam stwierdzasz świat się zmienia, a Ty liczysz, ze i światowy porządek się nie zmieni?

@ Na razie musi go rozwiązać, ma na głowie rosnące wpływy Chin na świecie, aby móc postępować nierozsądnie. @
    A zapowiada cła zaporowe. I w moim przekonaniu to akurat może zrobić, choć taka decyzja rykoszetem trafi też w USA. I co wtedy jeżeli równocześnie obniży podatki jeszcze bardziej zwiększając dług publiczny? To nie są posunięcia zupełnie nieprawdopodobnie. A katar USA oznacza grypę dla Europy i reszty świata. Dla nas też - może nawet coś więcej niż grypę.
    Duże jest rzeczy które mogą budzić niepokój czy kontrowersje a które Trump jest w stanie zrobić.
    Wygrzebiemy się z tego, a na Trumpa nie mamy żadnego wpływu. Poczekamy, zobaczymy, co sknoci i jak zareagują na to Amerykanie, lobby biznesowe i inne układy, bo mam przeczucie, że długo nie nacieszy się WH.

@ My sparzymy się PiS-em i jak zwykł mawiać Volomir - "Najlepszy lekarstwem na PiS są rządy PiS-u." Uczymy się na błędach, a nie na tym, że ktoś mówi nam, że tego nie można robić, bo... Empiryzm rządzi światem... @
    Tylko te doświadczenie trzeba przeżyć (przetrwać). A może się okazać, że niekoniecznie tak będzie. Poza tym, gdyby każde pokolenie/pokolenia miały uczyć się od nowa na swoich błędach, to siedzielibyśmy jeszcze na drzewach. Ja wiem, że ci którzy pouczają nie są lubiani (ach te wredne elity...) ale warto ich słuchać. No i kto powiedział, że wnioski jakie z tej empirycznej lekcji wyciągniemy będą słuszne? Wypowiedzi bardzo wielu osób wskazują, że mogą być jeszcze gorsze niż te które doprowadziły do rządu PiS. USA też to może dotyczyć.
    Nikt nie ma ani nie dysponuje wehikułem czasu, aby móc się cofnąć i uniknąć sparzenia. Trudno, sparzymy się po raz kolejny. Każdy z nas jest tylko trybikiem w ogromnej maszynie i sam dużego znaczenia nie ma. Czy wyciągniemy słuszne wnioski zależy od człowieka.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Kapitan królów i król kapitanów. Awatar PaskudnyPludrak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    148
    Otrzymał 237 podziękowań w 155 postach
    Cytat Zamieszczone przez Pampa Zobacz posta
    ale KOD się ludziom znudził to potrzeba nowego paliwa.
    Biorąc pod uwagę ilu jest dziś KODowców na ulicach Warszawy(i nie tylko) to raczej się nie znudził.
    ...a sławny generał Wit-tenberg poprzedza go tak ,jak jutrzenka poprzedza słońce.-W.Kochowski "Lata potopu"
    "Nie wykuwać tarcz utopii. I nie kruszyć o nie kopii "

Asuryan
    Gość
    Teraz na prawdę nie wiem czy to troll czy partyjniak czy prawdziwy user.
    Użytkownik partyjniak, przecież sam się przyznał do członkostwa PO w innym temacie

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    9
    Otrzymał 24 podziękowań w 19 postach
    @ Teraz na prawdę nie wiem czy to troll czy partyjniak czy prawdziwy user. @
    A "partyjniak" nie może być "userem"? Nawet troll jest w jakimś tam sensie "userem". Przynajmniej niektóry

@ Podajmy Ci mnóstwo razy różne argumenty a zbijasz je klasycznym ,,kryzys to kryzys tamto kryzys a mam to gdzieś"... @
    Po pierwsze, to nie mam "tego gdzieś". Jeżeli moi adwersarze powołują się na rzeczowe argumenty to odpowiadam (inna sprawa, że najczęściej się nie powołują).
    Po drugie to z twojej wypowiedzi (i Volomira np.) wynika typowa odpowiedź - jest mi źle, są problemy a to, że był/jest kryzys mnie nie obchodzi bo jest już to po prostu nudne. Taki jest według mnie wydźwięk tego co napisałeś i tego co bardzo często słyszę. Problem w tym, że jeżeli mam pewne kwestie wyjaśnić to do kryzysu muszę się odwołać bo ma on w zrozumieniu pewnych wydarzeń znaczenie kluczowe. I bez niego - ani rusz. A to, że kogoś to nudzi albo nie chce mu się o tym słuchać... Co ja na to poradzę? Wiele razy tłumaczyłem, że aby coś zmienić to trzeba najpierw postawić rzetelną i trafną diagnozę przyczyn tego że nie jest tak jakbyśmy chcieli. Do postawienia diagnozy potrzebne są informacje i ich analiza. Jeżeli kogoś to nudzi, to NIGDY niczego konstruktywnego nie osiągnie.

@ ...czy to aby nie Donald wmawiał że nas kryzys ominął? @
    Nie wiem kiedy pobierałeś nauki, ale zawsze uważałem (bez obrazy), że po reformie oświaty zupełnie zaniedbano niektóre dziedziny edukacji. Np. czytanie/słuchanie ze zrozumieniem. Niby nacisk na to jest położony ale skoncentrowanie się na przygotowaniu do rozwiązywania testów takie umiejętności jednak zabija. Tusk ani nikt z PO nie twierdził że "kryzys nas ominął". Bo to by było nielogiczne - kryzys dotknął CAŁY świat. Którego częścią w końcu jesteśmy. PO chwaliła się natomiast tym (i słusznie, bo chwalić się było czym), że w Europie tylko PKB Polski przez cały kryzys nie spadł "pod kreskę" - czyli był dodatni. Takiej sztuki nie udało się osiągnąć nikomu innemu w dobie kryzysu. I czy ktoś się nudzi słuchaniem o tym czy nie, to jest osiągnięcie. Natomiast gdyby kryzysu nie było, wzrost gospodarczy byłby zapewne jeszcze większy (i to znacznie). Tylko, jeżeli kogoś nudzi słuchanie argumentów odwołujących się do kryzysu, to tego może nie zrozumieć. Albo te prawdy w ogóle do niego nie dotrą.

@ Tak działa demokracja drogi Napoleonie że to ludzie decydują, czy tego chcesz czy nie, i nie masz prawa oceniać ich wyboru, bo kim niby jesteś?@
    Wyboru większości nie należy podważać. Tu się zgodzę. Ale wyjaśnij mi dlaczego nie mogę tego wyboru oceniać? Kim bowiem jestem? Ano, wyborcą. Który winien podporządkować się woli większości (jeżeli będzie się ona mieściła w granicach prawa!!!) ale nie powinno mu to przeszkadzać w ocenie tejże woli i komentowaniu konsekwencji tejże. Uważasz że nie mam do tego prawa?
    Osobną kwestią jest to gdy rządzący gwałcą ową wolę większości. To bowiem, że PiS wygrał i może wprowadzać swe reformy, nawet te szkodliwe, nie ulega wątpliwości - tu ma mandat społeczny. Może to jednak robić tylko w granicach istniejącego prawa. Jeżeli prawo uniemożliwia mu zrobienie tego co chce, to winien je zmienić - jeżeli może. Bo konstytucja określa co można zrobić a co nie. Jeżeli wyborcy dali PiS-owi mandat do zmiany konstytucji to i to by go nie ograniczało. I tu mam do Ciebie Pampa pytanie - dali taki mandat? Bo jeżeli nie, to pozwól że Cię zacytuję: "Tak działa demokracja drogi ... że to ludzie decydują...". Więc ludzie zadecydowali - możecie rządzić, wprowadzać swoje reformy, ale konstytucji zmieniać nie możecie. Więc czemu rządzący próbują ją zmienić prawem kaduka łamiąc poszczególne jej przepisy? To jest lekceważenie większości czy nie? To przykład pogardy dla demokracji czy szacunku?

@ Będą jakieś złe efekty, to wtedy się nimi zajmiemy... @
    ? A Ty złych efektów nie widzisz? Nasza polityka zagraniczna jest w ruinie. Budżet ma taki deficyt jak nigdy i jeżeli nie w 2017 to na pewno w kolejnym przekroczymy konstytucyjną barierę deficytu. Likwidowane są kolejne programy zbrojeniowe naszej armii. Łamana jest konstytucja i dewastowane prawo, co może prowadzić do wręcz nieobliczalnych konsekwencji w przyszłości. Zniszczona została tworzona latami służba cywilna. Nepotyzm partyjny sięgnął szczytu - nikt jeszcze nigdy tak zachłannie nie zagarniał kolejnych urzędów dla "swoich". I żeby tu było jasne - nie pisze o stanowiskach politycznych tylko merytorycznych. Efekty są - uważasz, że nie powinniśmy się nimi zajmować?

@ Fakt Macierewicz nie powinien być ministrem, ale od Klicha to jednak jest niebo lepszy, myślę że prezentuje podobny poziom ignorancji co Siemoniak.@
    Ciekawe spojrzenie, bo ani Klich ani tym bardziej Siemoniak nawet w przybliżeniu nigdy nie powodowali tyle emocji i nie spotkali się z takim stopniem krytyki co Macierewicz. Przy czym chciałbym zwrócić Ci uwagę na to, że Macierewicz demontuje właśnie to co przygotował mu Siemoniak. Stwierdzenie, że obaj są siebie warci jest w tej sytuacji.... najdelikatniej mówiąc kuriozalne. I dające dość jasny pogląd na stopień obiektywizmu jakim posługujesz się w swoich wypowiedziach.

@ Ustawy która nie weszła w życie, bo padła z miejsca w sejmie? @
    A demonstracje były przed czy po głosowaniu? One zresztą będą trwały nadal bo z tego co słyszałem to PiS chce przepchnąć likwidację zgody na aborcję dzieci z defektami. Czyli awantura będzie dalej - na życzenie PiS.
    A co do linka, który podałeś... Naprawdę, bądź poważny. Zarzut o jakąś manipulację wyborami z 2007 to kompletne kuriozum. Likwidacja stoczni - ? Jeśli już, to do tej likwidacji najbardziej przyczynili się polityce SLD i przede wszystkim PiS mając lekceważąc realia w jakich przyszło im funkcjonować i podejmując działania na rzecz stoczni szkodliwe. Na zachodzie stocznie w dużym stopniu funkcjonują w oparciu o zamówienia rządowe - dla floty. Nasze się do tego nie nadają. Zresztą... Stocznie obecnie mają się w Polsce całkiem nieźle. Sporo budują i znalazły swą niszę. Tylko musiały wyjść spod kurateli rządzących etatystów - i "dały radę". I tak to jest z wszystkimi zarzutami będącymi mieszanką złej woli i złośliwości, braku obiektywizmu, ignorancji i czystej propagandy.
    Powtórzę po raz n-ty : gdyby 10 % tych "afer" było prawdziwych PiS by teraz szalał. Tymczasem podsumowując dwie kadencje rządu PO/PSL jedyne na co go było stać to srebrny mercedes. Który ani nie był srebrny, ani nowy, ani drogi ani jego zakup jakąś fanaberią.

@ Jaki jest związek Europy i Polski na wynik głosowania w USA bo nie rozumiem? @
    Z wynikiem wyborów USA? Ogromny! Jest otwarta kwestia wolnego handlu - będzie czy nie? Teraz raczej nie. Jest kwestia stopnia zaangażowania USA w NATO i sprawy europejskie (i stosunku do Rosji). Jest np. kwestia współpracy USA i UE w kwestiach bliskowschodnich czy przy rozwiązaniu problemu imigranów (co jest głównie problemem UE ale bez odniesienia się do kryzysu bliskowschodniego będzie to problem raczej trudno rozwiązywalne - a tego bez USA nie załatwimy sami). Itd. Mało? Jak to będzie wyglądało w dużym stopniu zależy d tego kto będzie prezydentem. Nie zgadzasz się z tym?

@...ale jak wypierasz fakty, które Ci podałem to wierzę żeś troll. @
    Już mówiłem - na wiarę nie ma silnych. Cały problem polega na tym, że nie kierujesz się zdrowym rozsądkiem i logiczną argumentacją tylko wiarą.

@ Podałem Ci argumenty. @
    Nie podałeś Pampa. Podałeś co najwyżej linki do propagandowych stroniczek. A to nie są argumenty. Tylko informacje w które Ty wierzysz.

@ A od kiedy w polityce przyzwoitość się liczy? @
    Od zawsze. Co więcej, ona się opłaca. Tyle, że w dłuższym wymiarze czasowym, a mało kto przejmuje się tym co będzie za dłuższy okres czasu. Większość ludzi też się tym nie przejmuje, więc najczęściej jest jak jest. A ja wiem co piszę, pamiętaj, że siedzę w polityce. Mam doświadczenie.

@ Dla Twojej prywatnej wiadomości mogę jedynie napisać że nie powinniśmy się godzić na uchodzców z baaaaardzo wielu powodów. @
    Widzisz, nie wiem z ilu powodów nie powinniśmy się zgodzić. Ja ci podałem trzy, z których to powodów powinniśmy. I dla mnie to wystarcza.

@ Ale w tej sytuacji nie trzeba było, a wręcz byłoby to głupie. @
    Trzeba było. Często wręcz nieocenioną pomocą jest symboliczny gest. niewielkim wysiłkiem można wtedy zrobić doskonały interes. Jeżeli oczywiście umie się robić politykę.

@ a Ty sobie odpowiedziałeś dlaczego przegraliście wybory. @
    Wybacz, ale niewiele rozumiesz. Zadaniem partii politycznych nie jest wygrywanie wyborów dla wygrywania ich. Zapewne takie partie też istnieją, ale nie sądzę by przed nimi była jasna przyszłość. Wybory wygrywa się po to by realizować określoną wizję państwa. I pomysł na nią przedstawia się wyborcom. Oni decydują co chcą. PO ma taką wizję jaką ma, PiS też. I dlatego PO przegrała bo w tej chwili wizja PiS, państwa z silną władzą wykonawczą, nastawionego ksenofobicznie i nacjonalistycznie, sceptycznie do UE, z etatystyczną polityką promująca socjal, jest "w modzie". PO takiej wizji nie ma i dlatego przegrała. I na to nie było rady, bo gdyby chcieć pozyskać wyborców to PO powinna przestać być PO. A to jest nierealne.

@ A nie? @
    Nie.

W panelu szybkiej odpowiedzi masz taki pasek z ikonkami nad tekstem. Tam masz z prawej strony dymek jak z komiksu. Wbije ci się coś takiego i pomiędzy te komendy wpisujesz fragment który chcesz cytować.
    O to chodzi? Już będą korzystał - dzięki!

To by tłumaczyło dlaczego PO oraz jego elektorat przed wyborami zarówno prezydenckimi oraz parlamentarnymi żyli w swoim własnym Matrixie a niektórzy wciąż się z niego nie chcą uwolnić...
    Powtórzę jeszcze raz - politycy robią to co chcą wyborcy. Tyle, że trzeba pamiętać iż PO ma innych wyborców niż PiS. Gdyby Siemoniak zrobił 10 % tych numerów które zrobił Macierewicz, to rząd PO/PSL by upadł, ewentualnie Siemoniak leciałby na zbity pysk z rządu a premier gorąco tłumaczył się z jego wyczynów i przepraszał. Dominują jednak wyborcy PiS i to co robi Macierewicz uchodzi. dopóki wyborcy nie zrozumieją szkód jakie gość robi - i ci, którzy jego wybryki tolerują. Każda partia robi to co chcą jej wyborcy - i ma takich polityków jak jej wyborcy. Rzecz w tym, że ludzie się zmieniają. Jedni umierają, inni się rodzą a potem wchodzą w dorosłe życie, często na koniec zmieniają się i swoje poglądy (pod wpływem różnych czynników, najczęsciej materialnych - i stąd takie znaczenie kryzysu). Tak to działa.

To jedna z wielu opcji i jak sam stwierdzasz świat się zmienia, a Ty liczysz, ze i światowy porządek się nie zmieni?
    Wszystko się zmienia. Porządek też. Pytanie tylko jak i jakim kosztem!? Jeżeli się czymś martwię to tym właśnie.

Trudno, sparzymy się po raz kolejny.
    Wniosek logiczny. Co nie zmienia faktu, że martwić się można.

Pampa
    Gość
    Na marszu KOD 100 tys ludzi. Chcę zobaczyć zdjęcia z góry żeby określić te 100 tys. Na MN widać mnóstwo ludzi, obstawiam koło 80 tysięcy.

Link do propganadowych stronniczek? tam masz odnośniki do swojego TVN 24 (jest też tokfm, dziennik, wp, onet itp także faktycznie propaganda) przy każdym hotlinku ,,tu" Nie było takich afer bo i media były mocno prorządowe, teraz mamy sytuację odwrotną. Co do deficytu budżetu i reszty bzdur broniących nasz poprzedni rząd nie będę odpowiadał bo nie ma to żadnego sensu. Kijem Wisły nie zawrócę.

Coś tak się uparł na tego Siemoniaka teraz? Macierewicz ma jak mówiłem podobnie genialne pomysły. I były afery z Siemoniakiem (które podawałem już w innym teamcie) i nie były wcale mniejsze niż aktualne, o Klichu nie wspomnę.

Kapitan królów i król kapitanów. Awatar PaskudnyPludrak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    148
    Otrzymał 237 podziękowań w 155 postach
    Na marszu KOD 100 tys ludzi. Chcę zobaczyć zdjęcia z góry żeby określić te 100 tys. Na MN widać mnóstwo ludzi, obstawiam koło 80 tysięcy.
    Gdzie tak mówią/piszą ? bo oglądam TVN i tam mówią, że coś mało tych KOD'wców i na pewno nie ma 100tyś jak zapowiadano
    ...a sławny generał Wit-tenberg poprzedza go tak ,jak jutrzenka poprzedza słońce.-W.Kochowski "Lata potopu"
    "Nie wykuwać tarcz utopii. I nie kruszyć o nie kopii "

Strona 542 z 636 PierwszyPierwszy ... 42442492532540541542543544552592 ... OstatniOstatni