Strona 563 z 636 PierwszyPierwszy ... 63463513553561562563564565573613 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 621 do 5 630 z 6354

Wątek: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez Napoleon7 Zobacz posta
    Czyli w zasadzie tych krajów, które nadmiernie się zadłużyły.
    W tym cały jest ambarans, że Cypr się nie zadłużył. Problem Cypru wynikł z tego, że był rajem podatkowym, a UE w pewnym momencie zmieniła prawo, które uderzyło w cypryjskie banki oraz, że owe banki z wielką chęcią pożyczały min. Grecji. Jak runęła gospodarka Grecka to odczuły to runął i cypryjski sektor bankowy, na którym opierał się Cypr.

http://www.eurogospodarka.eu/cypr-zadluzony-raj

Cytat Zamieszczone przez Pampa Zobacz posta
    Uwaga informacje z ostatniej chwili - UE nie zapobiega wojnom (przykład Ukrainy i słynnych tweetów), nie jest lekarstwem na problemy gospodarcze, ani na żadne inne.
    Ukraina należy do krajów Unii? Nie.

Może conajwyżej pomagać w rozwoju. Wspólna waluta z naszymi realnymi zarobkami sproawdziłaby nas w rolę niewolników całej UE. Bo jak równać się z Niemcami czy Francuzami zarabiającymi średnio kilka tysięcy Euro, a z Polakami którzy zarabiają ich ŁOLABOGA coś koło 350-400 (przy dobrych wiatrach, bo nieraz jest to 200). Gratuluję wspaniałej wizji Polski Niewolniczej.
    Inne kraje, które przyjęły wspólną walutę stały się niewolnikami?

No ale PO już coś ma w tym względzie do zaooferowania, czym się tak chwaliło - emigrację i szukanie lepszego bytu za granicą.
    PiS na czele z Dudą zachęcał w kampanii Polaków do przyjazdu, a później Duda raczył stwierdził, że on nie powie Polakom, że mają wracać. Teraz Szydło zachęca, aby wrócili - http://www.newsweek.pl/polska/spolec...,401357,1.html tylko TVP i organy medialne PiS-u coś się nie chwalą ilu to naszych rodaków doceniło "dobrą zmianę" i wróciło. Widocznie nie ma czym.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    9
    Otrzymał 24 podziękowań w 19 postach
    @ Pampa
    Uwaga informacje z ostatniej chwili - UE nie zapobiega wojnom (przykład Ukrainy i słynnych tweetów), nie jest lekarstwem na problemy gospodarcze, ani na żadne inne.
    Dodałbym jeszcze, że cudów też nie potrafi czynić. Wojnom zapobiega integracja gospodarcza czyniąc je nieopłacalnymi. Europa, pomimo wszelkich problemów, nigdy jeszcze nie była tak bezpieczna i jest to w dużym stopniu zasługą UE. Konflikty pojawiały się w Europie, ale POZA unią. W jej ramach są one w zasadzie nie do pomyślenia - myślę, że to też dlatego ludzie nie są w stanie ich sobie wyobrazić. Także na problemy gospodarcze UE "lekarstwem" nigdy nie będzie. Ale stanowi narzędzie dzięki któremu możemy rozwijać się szybciej - tak jak każdy wspólny rynek. Więc raczej należałoby powiedzieć, że stanowi "lekarstwo" na biedę, zacofanie, niedorozwój itd.

Wspólna waluta z naszymi realnymi zarobkami sproawdziłaby nas w rolę niewolników całej UE.
    Nasze dochody są jakie są liczone czy to w złotówkach czy w euro. Więc nijak nie rozumiem jakim cudem mamy być owymi "niewolnikami"?
    Zarobki w krajach UE są różne - różnimy się nie tylko my. I wynika to z wielu faktów, przy czym o niczym to nie musi jeszcze do końca świadczyć bo ceny też są różne. I gdy wprowadzisz euro nadal będą różne. Bo inne są systemy podatkowe, przepisy, inna jest podaż i popyt na określone towary czy usługi, ceny produkcji, transportu itd. Czy naprawdę uważasz, że w przypadku wprowadzenia euro ceny wzrosną u nas natychmiast mniej więcej tak jak w Niemczech?! Wyjaśnisz mi jakim cudem?

No ale PO już coś ma w tym względzie do zaoferowania, czym się tak chwaliło - emigrację i szukanie lepszego bytu za granicą.
    Przypomnij mi, gdy wchodziliśmy do UE i negocjowaliśmy warunki to chcieliśmy jak najszybszego dostępu do unijnego rynku pracy czy nie? I po co? Bo jeżeli tak to skąd twoje narzekania (nawiasem mówiąc warunki negocjował rząd SLD)? I dlaczego dziwisz się, że następuje przepływ ludzi z kraju gdzie się zarabia mniej do kraju gdzie się zarabia więcej? Wolny rynek to wolny rynek - dotyczy to też rynku pracy. Skąd więc te narzekania?

Wojna nie musi wcale wybuchnąć a może też być ona jutro. Tutaj nie ma reguły.
    Są reguły. Nacjonalizmy gospodarcze w naturalny sposób prowadzą do konfliktów politycznych a te mogą prowadzić do wojen. Słaby jest zawsze łatwiejszym celem niż silny. Związki gospodarcze cementuję związki polityczne (i do pewnego stopnia odwrotnie). To wszystko ma znaczenie i wpływ na to czy wojny wybuchają czy nie.

Nawet mimo dwóch bloków wschodu i zachodu nie doszło do niej, to co dopiero teraz w pojedynkę?
    Wojna zazwyczaj nie wybucha wtedy gdy naprzeciw siebie stoją dwa bardzo silne i zwarte bloki militarne. Wybucha wtedy gdy sytuacja się destabilizuje i pojawiają się kalkulacje że może warto spróbować. Lub gdy konflikty natury gospodarczej przenoszą się do polityki.

@Presidente
    Nadal nie widzę związku
    Twierdziłeś, że Polska (?) przyciągając obcy kapitał działa głównie ulgami i że odstajemy w innych zachętach. Odpowiedziałem ci, że nie. I że nie wszystko zależy w takich przypadkach od państwa (władz centralnych), bo bardzo wiele od samorządów - podałem przykład.
    Nie wymagaj ode mnie bym ci musiał przypomnieć cytaty, bo już to kilka razy czyniłem na tym forum gdy przypisywano mi tezy, stwierdzenia, których nigdy nie wypowiadałem.

A antysystemowcy są jak na razie jedyną konstruktywną opozycją.
    Jak rozumiem to jest żart? Bo nijak nie mogę zrozumieć jak Kukiz może być w jakikolwiek sposób "konstruktywny"? Ani jako opozycja (którą nie jest) ani jako przystawka PiS (którą w dużej mierze jest - można by wobec niego użyć sformułowania Chruszczowa - jest kimś w rodzaju "pożytecznego idioty" dla PiS).

A może nie chcemy, żeby politycy zabierali nam ciężko zarobione pieniądze na swoje chore wizje.
    Chore są wizje tych, którzy uważają, że należy zburzyć istniejący porządek budowany przez dekady przez ludzi znających cenę pokoju. Co ja będę tłumaczył... nie można wykluczyć, że się o tym boleśnie przekonamy.
    Europa w większości jest demokratyczna, a jak wielokrotnie powtarzałem, demokracja jest na swój sposób sprawiedliwa - daje ludziom to co chcą.

@Chochlik20:
    W tym cały jest ambaras, że Cypr się nie zadłużył.
    Wiem. Toteż odpowiedziałem, że "w zasadzie". Cypr oberwał niejako rykoszetem, ale w sumie też na własne życzenie.

Pan Koala Awatar Shay Ruan
    Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    189
    Otrzymał 126 podziękowań w 91 postach
    Jak rozumiem to jest żart? Bo nijak nie mogę zrozumieć jak Kukiz może być w jakikolwiek sposób "konstruktywny"? Ani jako opozycja (którą nie jest) ani jako przystawka PiS (którą w dużej mierze jest - można by wobec niego użyć sformułowania Chruszczowa - jest kimś w rodzaju "pożytecznego idioty" dla PiS).
    No widzisz, tak płaczesz gdy ktoś nazwie szmatławce, które czytasz "szmatławcem" a obrażasz mądrzejszych od siebie

Tak, nie wytrzymałem natężenia głupoty w tym temacie i sie udzieliłem.

"Nie jest umarłym ten, który spoczywa wiekami, nawet śmierć może umrzeć wraz z dziwnymi eonami"

4. Użytkownicy którzy uznali post Shay Ruan za przydatny:

Asuryan
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Napoleon7 Zobacz posta
    Na PO i tak głosować zapewne nie będziesz, bo nawet podświadomie nie będziesz się chciał przyznać do błędu jaki popełniłeś wiążąc nadzieję z antysystemowcami.
    Ależ ja nie mam problemu z przyznawaniem się do błędu, jeśli takowy popełnię. Ba, nawet się staram na takowych uczyć. Tak więc owszem, z perspektywy czasu przyznaję że popełniłem błąd głosując na Kukiza, tak samo jak popełniłem błąd głosując na PO, gdy PiS było pierwszy raz u władzy.

Prawdopodobnie w następnych wyborach zagłosuję więc na partię Korwina lub Razem... w ostateczności na PSL.

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    9
    Otrzymał 24 podziękowań w 19 postach
    Prawdopodobnie w następnych wyborach zagłosuję więc na partię Korwina lub Razem... w ostateczności na PSL.
    Wbacz, że komentuję twoje wybory, ale z zestawienia podanych partii mogę wysnuć wniosek, że zagłosujesz przeciw czemuś nie mając pozytywnej wizji przyszłości/państwa. A z takich wyborów zazwyczaj nic dobrego nie wychodzi. Korwin to szaleniec i szkodnik w moim przekonaniu. Klasyczny antysystemowiec potrafiący tak jak Kukiz krytykować i proponować cudowne rzekomo rozwiązania które szybko mają naprawić cały świat - klasyczna utopia. Razem to ideowo odmienna bajka - stąd takie zestawienie trochę mnie dziwi. Natomiast też są w sumie antysytemowi i podejrzewam, że dopuszczeni do władzy byliby także niebezpieczni. Choć zapewne szanowaliby prawo w przeciwieństwie do PiS. PSL to paradoksalnie najrozsądniejszy wybór bo partia nie nie jest antysystemowa. Ale ona nie ma żadnej ideologii, więc w zastawieniu z pozostałymi jej wybór również może szokować. Więc chyba jest tak jak pisałem - politycznie jesteś zagubiony i przekonawszy się o błędzie chcesz brnąć w inne błędy gdyż nie chcesz przyznać się do przyczyn błędu pierwszego. Nie gniewaj się za ten komentarz.

No widzisz, tak płaczesz gdy ktoś nazwie szmatławce, które czytasz "szmatławcem" a obrażasz mądrzejszych od siebie
    "Mądrzejsi ode mnie" powinni wiedzieć, że stwierdzenie "pożyteczny idiota", aczkolwiek samo w sobie może wydawać się obraźliwe, ma pochodzenie historyczne i wypowiedziane zostały o ile sobie dobrze przypominam już przez Chruszczowa (albo Breżniewa - w tej chwili dokładnie nie pamiętam, w każdym razie pojawiło się w okresie zimnej wojny) jako określenie "postępowych" lewicowych sił na zachodzie protestujących w dobrej wierze ale obiektywnie w interesie ZSRR (przeciw zbrojeniom, obecności wojsk USA, za pokojem itd.). Kukiz takim "pożytecznym idiotą" jest. Ja nawet nie wątpię w jego dobre intencje, ale facet jest naiwny do potęgi i w kwestii polityki jest po prostu ignorantem. Trudno nazwać inaczej bowiem kogoś, kto lekarstwo na całe zło sprowadza do JOW (nie mając nawiasem pojęcia jak taki system wyborczy działa). Stąd wnoszę, że Kukiz przyszłości nie ma, bazuje na osobach niezadowolonych a jego wpływ na władzę będzie dla kraju równie katastrofalny jak PiS-u.

Ktoś tu kiedyś wspomniał o roli psychologii w polityce - tu widać jej wpływ. Zrażamy się (słusznie lub nie - to nie ma znaczenia) do jakiegoś ugrupowania. Więc głosujemy przeciw niemu - na kogokolwiek, bez uwzględnienia programu czy choćby ogólnej linii politycznej (a wiec, proszę o wybaczenie za sformułowanie, poniekąd bezmyślnie). Oczywiście jesteśmy potem rozczarowani, ale nie przyznajemy się do tego, że głosując przeciw pierwszemu ugrupowaniu popełniliśmy błąd, więc brniemy dalej w kolejne egzotyczne wybory. Z czegoś takiego Panowie nigdy nic dobrego nie wychodzi. Głosowanie przeciw komuś nie jest nigdy dobrym wyborem.

Pampa
    Gość
    ,,Pożyteczni idioci" to cytat z Lenina, nie wiem czy to najlepszy autorytet. Nazywał tak tych pseudointeligentów z Francji. BTW widzę tutaj więcej przykładów, idealnie odnoszących się do tej definicji.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Patrząc na projekt ustawy dezubekizacyjnej i poparcie, którego udzielili ludzie od Kukiza nazywanie ich opozycją konstruktywną jest oksymoronem.
    http://wiadomosci.onet.pl/kraj/proje...przeciw/jpe0h6
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.

Księga XVI

Pysiaczek Samicka Awatar Presidente
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    206
    Otrzymał 230 podziękowań w 152 postach
    Twierdziłeś, że Polska (?) przyciągając obcy kapitał działa głównie ulgami i że odstajemy w innych zachętach. Odpowiedziałem ci, że nie. I że nie wszystko zależy w takich przypadkach od państwa (władz centralnych), bo bardzo wiele od samorządów - podałem przykład.
    Nie wymagaj ode mnie bym ci musiał przypomnieć cytaty, bo już to kilka razy czyniłem na tym forum gdy przypisywano mi tezy, stwierdzenia, których nigdy nie wypowiadałem.
    Jeszcze nie zapomnij o krajobrazie, dostępie do morza, zasobów geologicznych... To nadal jest bez sensu
    Bo Kukiz'15 stara się cokolwiek zrobić - nawet jak PiS robi mu z tym problemy. Wystarczy spojrzeć na dość medialny przykład medycznej marihuany. A co robi PO, .Nowoczesna, PSL?
    Chore są wizje tych, którzy uważają, że należy zburzyć istniejący porządek budowany przez dekady przez ludzi znających cenę pokoju. Co ja będę tłumaczył... nie można wykluczyć, że się o tym boleśnie przekonamy.
    Europa w większości jest demokratyczna, a jak wielokrotnie powtarzałem, demokracja jest na swój sposób sprawiedliwa - daje ludziom to co chcą.
    Skoro ludzie chcą coś zmienić w sposób demokratyczny a im się na to nie pozwala to nic dziwnego, że pojawiają się ruchy radykalne.
    Patrząc na projekt ustawy dezubekizacyjnej i poparcie, którego udzielili ludzie od Kukiza nazywanie ich opozycją konstruktywną jest oksymoronem.
    http://wiadomosci.onet.pl/kraj/proje...przeciw/jpe0h6
    A dlaczego mieliby tego nie poprzeć skoro to wpisuje się w ideologię Kukiz'15?

Stary nick:kujon333

Chłop
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
    Co do wyboru KORWIN - RAZEM to to chyba najbardziej skrajne wobec siebie partie, dziwi mnie, że zastanawiasz się nad akurat tymi dwiema. Korwin może i szaleniec i ma swoje utopijne pomysły, których pewnie nie da się wprowadzić tak łatwo jak to opowiada, ale moim zdaniem trochę prostoty jest nam dzisiaj potrzebne, bo cała polityka brnie w stronę biurokracji i ciężko już się połapać co wolno, a czego nie wolno. Dlatego ja swój głos oddaję na partię tego "szaleńca"
    Partia Kukiza podoba mi się dlatego, że jest tam chyba w miarę wolność i każdy może mieć własne zdanie, a nie zdanie takie jak mu nakazano.
    Ostatnio edytowane przez fluzru ; 27-02-2017 o 10:18
    Zobaczcie jakie są zabiegi na zmarszczki http://fantasticplastic.pl/

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Cytat Zamieszczone przez Presidente Zobacz posta
    Bo Kukiz'15 stara się cokolwiek zrobić - nawet jak PiS robi mu z tym problemy. Wystarczy spojrzeć na dość medialny przykład medycznej marihuany. A co robi PO, .Nowoczesna, PSL?
    Bo jest to problem medialny i można zabłysnąć. Kukiz'15 dorobił się w końcu jakiegoś programu? Ma jakieś postulaty gospodarcze, społeczne?

Cytat Zamieszczone przez Presidente Zobacz posta
    A dlaczego mieliby tego nie poprzeć skoro to wpisuje się w ideologię Kukiz'15?
    Jeżeli posłowie z tego ugrupowania uważają za Ubeków byłych pograniczników, oficerów BOR, strażników więziennych, pracowników i słuchaczy niektórych uczelni, byłych pracowników CBA, strażaków itd. to mają bardzo pokręconą ideologię.
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

12. Następujących 2 użytkowników podziękowało chochlik20 za ten post:

Strona 563 z 636 PierwszyPierwszy ... 63463513553561562563564565573613 ... OstatniOstatni