Strona 141 z 205 PierwszyPierwszy ... 4191131139140141142143151191 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 401 do 1 410 z 2044

Wątek: Co aktualnie czytacie?

Podstoli Awatar Poliorketes
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    7
    Otrzymał 25 podziękowań w 14 postach
    Cytat Zamieszczone przez Mopek Zobacz posta
    Na ja na razie porzuciłem Wierzenia Słowian na rzecz książki z mojej ulubionej serii S.T.A.L.K.E.R.a
    Wiktor Noczkin - Łańcuch pokarmowy

Dodatkowo kupiłem taką pozycję: Harda - Elżbieta Cherezińska
    Książka o królowej Świętosławie, siostrze Bolesława Chrobrego. Powieść osadzona w średniowiecznych klimatach, nie wiem na ile zgodna z prawdą historyczną ale znajomi polecają. Ktoś z Was czytał już?
    Nie znam tej powieści, ale tu masz wywiad z autorką: https://histmag.org/Elzbieta-Cherezi...mpleksow-14141

Dowódca 101. Powietrznodesantowej Awatar Arroyo
    Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 490
    Otrzymał 1 041 podziękowań w 702 postach
    Książki Solarza powoli kończę, a więc następne pozycje na liście u mnie to:
    Świat Rynn - bitwa Kosmicznych Marines z Orkami:

I niespodzianka od pewnego tutejszego użytkownika, za którą dziękuję:

Chcesz się czegoś dowiedzieć na temat Warhammer Fantasy, gdy wychodzi Total War: Warhammer, a nie znasz uniwersum? Zajrzyj TUTAJ.
    II Miejsce w turnieju Jesień Średniowiecza IV, uczestnik fazy pucharowej w Mistrzostwach Polski Rome II 1vs1.
    "Braki w Total War'ach to pół biedy. Gorzej, jeśli ktoś uważa taki stan gry za pełną wersję" ~ Arroyo

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Do polecenia!

Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    A u mnie na biurku Helen Nicholson, David Nicolle Rycerze Boga : Zakon Templariuszy i Saraceni:

Kilka lat temu wydana przez Bellonę. Całkiem niedawno dowiedziałem się że to polskie wydanie:

https://ospreypublishing.com/god-039-s-warriors-pb

więc zapolowałem i za niewielkie pieniążki nabyłem na alledrogo (zresztą nawet dziś można złapać za 18 zł).
    No i za jednym zamachem mamy:

i

Małym/dużym minusem jest nie zamieszczenie wszystkich kapitalnych grafik z tych zeszytów, a te co są mamy w mniejszym formacie

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Podkomorzy Awatar szwejk
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    219
    Otrzymał 371 podziękowań w 273 postach
    Zbeletryzowany opis bitwy pod Essling 1809 r. Duża dbałość w opisie realiów epoki. Czyta się dobrze. Polecam.
    "A teraz słuchajcie wy, ludzie z NATO! Bombardujecie ścianę, co nie przepuszczała potoku afrykańskiej migracji do Europy, ścianę, co stopuje terrorystów . Tą ścianą była Libia. Rujnujecie ją. Wy - idioci. Za tysiące migrantów z Afryki, za wsparcie terrorystów będziecie płonąć w piekle. I tak będzie".

Mu'ammar al - Kaddafi

6. Użytkownicy którzy uznali post szwejk za przydatny:

Megas Basileus / Młoda Gwardia Awatar Polemajos
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    251
    Otrzymał 374 podziękowań w 290 postach

No to jedziem.
    ,,Vae Victis"

Wojski
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    38
    Otrzymał 23 podziękowań w 17 postach

Podkomorzy Awatar szwejk
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    219
    Otrzymał 371 podziękowań w 273 postach
    Wrażenia, po lekturze, mieszane. Są fragmenty bardzo dobre, są też jakby wyjęte z sowieckiej (teraz rosyjskiej) propagandy... Widać, że autor bezrefleksyjnie łączył dawne (jedynie słuszne) opinie historyków z nowymi opracowaniami... Mimo to, czyta się nieźle...
    "A teraz słuchajcie wy, ludzie z NATO! Bombardujecie ścianę, co nie przepuszczała potoku afrykańskiej migracji do Europy, ścianę, co stopuje terrorystów . Tą ścianą była Libia. Rujnujecie ją. Wy - idioci. Za tysiące migrantów z Afryki, za wsparcie terrorystów będziecie płonąć w piekle. I tak będzie".

Mu'ammar al - Kaddafi

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez Mopek Zobacz posta

Dodatkowo kupiłem taką pozycję: Harda - Elżbieta Cherezińska
    Książka o królowej Świętosławie, siostrze Bolesława Chrobrego. Powieść osadzona w średniowiecznych klimatach, nie wiem na ile zgodna z prawdą historyczną ale znajomi polecają. Ktoś z Was czytał już?
    Niedawno skończyłem, ale nie powiem Ci, czy jest zgodna z historią, ale mi książka średnio przypadła do gustu. O ile cykl "Odrodzone królestwo" bardzo mi się spodobał, o tyle to odstaje od niego. Może to wina początku? Liczyłem, że Cherezińska opisze decyzję o przyjęciu chrztu przez Mieszka jako walkę wewnętrzną, zmagania ze sobą, ale się przeliczyłem. Brakuje mi też szczypty magii i dawnych wierzeń w dawnej Polsce, które można byłoby wyczuć w tamtym cyklu, a wygląda jakby chrzest wszystko zmył i nikt już do tego nie wracał. Na szczęście sama bohaterka tytułowa Harda - Świętosława jest bardzo dobrze i ciekawie wykreowana, co jest plusem.

W czytaniu, choć już kończę:

Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Zacząłem zapoznawać się z trylogią Andrzeja Michałka od końca czyli od pozycji "Słowianie Zachodni.Początki państwowości".Bogato ilustrowana przez samego autora oraz interesująco opisana książka skupia się na życiu codziennym Czechów,Słowaków oraz Polaków (to ogólnikowe określenie),w znacznym stopniu opisująca dziedziny wojskowości a także władzy oraz migracji poszczególnych ludów.Interesującym dodatkiem są w miarę szczegółowe opisy bitew oraz walczących stron.Jako że na rodzinnym rynku ukazuje się niewiele prac poświęconych naszym praszczurom ta jest wielce przydatna.
    Kolejne dwie już zamówione.

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Strona 141 z 205 PierwszyPierwszy ... 4191131139140141142143151191 ... OstatniOstatni