Ale czemu tylko dla koni? Imo powinni z piechotą też sobie nieźle radzić.
Ale czemu tylko dla koni? Imo powinni z piechotą też sobie nieźle radzić.
"Ludzie, którzy dla odrobiny bezpieczeństwa rezygnują z podstawowej wolności, nie zasługują ani na bezpieczeństwo, ani na wolność" Benjamin Franklin
Możecie Lwie Serce podpytać, na jego statach w BC 6.3 almogavars radzą sobie całkiem nieźle, dopiero feudalne piesze rycerstwo ich leje, do etapu giermków/pancernej straży dają radę. Tylko, że to hmm dość nietypowe staty, z racji tego że całe są dość wysokie, a to rzadko spotykany trend (tu dobra piechota ma po ok 15 ataku, ponad 20 obrony, o konnicy nie wspomnę, a większość modów atak ustawia na 5-6, obronę 13) i nie wiem czy HellVard takie "wysokie" staty planuje.
A jeśli oszczepy mają być użyteczne i rekrutowane to powinny kosić i piechotę i wczesną konnicę wg mnie. Ewentualnie można im dać w ostateczności palisadę, ale to chyba już przegięcie.
Ale przecież bonus do walki z konnicą chyba jest niemożliwy dla broni dystansowej? A z bliska to całkowicie mija się z celem, żeby w starciu bezpośrednim mieli jakikolwiek bonus.
Btw, co do moich statów w Bellum, to odjąłem im jakiekolwiek bonusy walki z kawalerią ale są oni dobrymi wojownikami w swojej klasie - harcowników. Nie mają szans w bliskim starciu z ciężkozbrojnymi (bo i czemu?), oni są po to by wspierać własnych ciężkozbrojnych z odległości, rzucając oszczepy (u mnie robią to skutecznie), najlepiej jeszcze w plecy. I wtedy są użyteczni, pamiętajmy że niektóre jednostki same w sobie powinny być słabe, ale mocne jako wsparcie. Jak dla mnie wtedy jest i realistycznie i grywalnie
Zresztą pamiętajcie, że konnica będzie tak droga (piesze rycerstwo też), że wymusi się rekrutowanie oddziałów typu oszczepnicy, czy innych lżejszych. Przynajmniej jeśli HellVard nie znalazł sobie innego człowieka od EDU i da mi błogosławieństwo jeśli przedstawię swoje plany co do nichZresztą niedługo napiszę dokładniej, jką mam wizję i podyskutujemy.
Niech żyje Gwardia!
A fakt zapomniałem o najznamienitszym wskaźniku przydatności, a mianowicie relacji w kosztach rekrutacji i utrzymania do relatywnej siły jednostkiJak będzie dobra i tania to będzie rekrutowana
![]()
"Ludzie, którzy dla odrobiny bezpieczeństwa rezygnują z podstawowej wolności, nie zasługują ani na bezpieczeństwo, ani na wolność" Benjamin Franklin
No właśnie wiemSą oddziały w medku czy innych modach, które mają tą cechę, a myślę że almogavarzy nie przypadkiem są tak słynnym oddziałem
![]()