Strona 578 z 636 PierwszyPierwszy ... 78478528568576577578579580588628 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 771 do 5 780 z 6354

Wątek: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej

Podkomorzy Awatar Wonsz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    237
    Otrzymał 88 podziękowań w 64 postach
    "Cały czas masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem? Każde decyzje polityczne o znaczeniu strategicznym będą kontrowersyjne - jednym będą się podobać innym nie. Nie ma decyzji, które podobać będą się wszystkim. Ponieważ każda istotna decyzja naruszy czyjeś interesy lub przekonania. Zmiana wieku emerytalnego czy wysłanie 6-latków do szkół (i inne) mają taki charakter. Mają swoje uzasadnienie ale nie każdemu muszą się podobać. Więc ja jestem w stanie zrozumieć, że ktoś głosował przeciw tym, którzy takie zmiany wprowadzali. Ale w tej chwili nie o to idzie spór. Spór idzie o to, czy odkręcenie tych zmian, tudzież wprowadzenie innych, odbywać się będzie zgodnie z prawem i obowiązującymi zasadami czy nie - i zmiany będą wprowadzane prawem kaduka. Także, czy ci, którzy z tymi nowymi zmianami się nie zgadzają będą mogli o nich dyskutować, jawnie je krytykować by przekonać do swych racji innych, konkurować z rządzącymi nawet jeżeli ci mają bezwzględną przewagę, czy tego robić nie będą mogli. Bo jeżeli robić tego nie będą mogli to rodzą się wątpliwości czy za 3 lata, gdy przyjdzie czas wyborów, będą mogli w nich uczestniczyć na równych prawach.
    Co byś powiedział o PO czy innych rządzących wcześniej ugrupowaniach, to podstawowe zasady demokracji były przestrzegane. Teraz przestają być. I w tej chwili to staje się głównym przedmiotem sporu. Jeżeli ktoś tego nie rozumie i to co się dzieje jest mu obojętne, to świadomie lub nie przyczynia się do zwycięstwa tych, którzy chcą zniszczyć obecny system i wprowadzić rządy autorytarne. Ja je nazywam złem - ty możesz nazwać jak chcesz. "
    Stawiasz mnie w pozycji zwolennika PiSu, a nim nie jestem. Nie głosowałem na PiS ani nie zamierzam. na PO też nie będę. Mieli swoją szansę, nawalili (8 lat!). Ty cały czas próbujesz mi wmówić jakoby fakt, że chcę zmiany PO było jakimś potwornym czynem, a zaraz potem mówisz że ci to nie przeszkadza. Jakież to przyzwolenie daję? Bardzo mi się jak na razie nie podoba cały ten cyrk, ale nie będę z tego powodu maszerował z komuchami i ludźmi, którzy chcą zrobić z tego kraju korytko v3.

Proste jak konstrukcja cepa, PO nie, Pis nie, Kukiz\Korwin tak. Mówisz jakoby popieranie tych partii wzmacniało PiS a tak nie jest. Ja nie chcę ani Was ani PiSu ani Nowoczesnej.
    "Liczko ma gładkie i mowę kwiecistą
    Czarci ten pomiot z naturą nieczystą
    Życzenia Twe spełni zawsze z ochotą
    Da Ci brylanty i srebro i złoto
    Lecz kiedy przyjdzie odebrać swe długi
    Skończą się śmiechy, serdeczność, przysługi
    W pęta Cię weźmie zabierze bogactwo
    Byś cierpiał katusze, aż gwiazdy zgasną"

Pampa
    Gość
    Jako że ból dolnej części pleców się rozwinął u dawnych banitów to chciałbym wytłumaczyć się z tej szubienicy. Jest to skrót myślowy i pewnego rodzaju czarny humor - ironia. Smutne jest to że nie wszyscy są w stanie to zrozumieć, ale być może też przesłanie nie było zbyt jasne. A więc jeszcze raz czarno na białym: nie chodzi mi o mordowanie kogokolwiek ani stawiania szubienic pod sejmem. Chodzi tylko o wymierzanie sprawiedliwości z pełną surowością(o czym pisałem kilka postów temu), nawet wśród polityków. Tylko i aż tyle. Koniec tematu.

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Ponieważ jak zwykle lubisz prowokować by później dokładać kary dyskutantom objaśniam: znany nam jest najważniejszy punkt regulaminu który unieważnia całą resztę:

VIII. Postanowienia końcowe:
    1. Moderatorzy mają pełną dowolność w interpretacji regulaminu.

Uwierz mi, nikt nie miał wątpliwości co do losu choćby jednego włosa z twojej głowy.

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Pampa
    Gość
    Do tematu.

Brutalna akcja, i morderstwo jednego z protestujących: https://www.youtube.com/watch?v=mIpi...&feature=share
    Ostatnio edytowane przez Pampa ; 17-12-2016 o 22:40

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    Dowcipniś , albo ,,wysublimowany'' performance jak mniemam.....
    Nie Talleyrand,napatrz się pan,nasłuchaj i nawąchaj aż do mdłości.Żeby pertraktować o pokoju,trzeba znać jego cenę.- Napoleon ( film z 2002 roku)

- Czy to wystarczy?
    - Nie. Ale widok jest wspaniały
    .- (Napoleon 2002) Napoleon obserwujący początek wielkiej szarzy pod Eylau.

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    9
    Otrzymał 24 podziękowań w 19 postach
    Stawiasz mnie w pozycji zwolennika PiSu, a nim nie jestem.
    To czy głosujesz na PiS czy nie nie ma tu akurat większego znaczenia. PiS ma swych "wyznawców" i tych, których kupili (tych ostatnich ma przynajmniej do czasu gdy forsy zabraknie). Razem jest tego dużo - jakieś 30 %. Z punktu widzenia PiS nie trzeba więcej. Wystarczy, że reszta albo będzie głosowała na jakichś lekko szalonych antysystemowców (których się później się pozyska lub jakoś zneutralizuje, tak jak obecnie Kukiza) albo zniechęcona nie będzie chodzić na wybory. A swe żale kierować będzie do wszystkich (czyli w praktyce do nikogo). PiS nie ma nic przeciw temu by te 70 % psy na nim wieszały. Byle wieszały także na innych - wtedy wyznawcy i przekupieniu wygrają dla PiS każde wybory (i nie trzeba będzie ich fałszować - zawsze to jakiś luksus).
    Jak już wspomniałem, żeby zło wygrało to wystarczy by zwykli ludzie nic nie robili. Większość to "zwykli ludzie". Jeżeli będą źli na wszystkich, jeżeli będą niezadowoleni z polityków (wszystkich) i będą cały czas narzekać, to nie będą nic robić (albo co najwyżej ze złości zagłosują na jakichś niszowych antysytemowców - starych lub nowych jacy się pojawią). I o to chodzi. To zagwarantuje PiS rządzenie. Oczywiście do czasu, ale to "do czasu" może jeszcze długo potrwać. A im więcej będzie trwać tym nas później będzie to pisowskie rządzenie więcej kosztować (i finansowo i niefinansowo).
    Obiektywnie rzecz biorąc działasz więc Wonsz na korzyść PiS. Jesteś dla nich idealnym "zwykłym Polakiem", niezadowolonym, rozgoryczonym i złym na wszystkich dookoła a szczególnie na polityków, których wrzucasz do jednego worka. Takich więcej i PiS będzie rządzić tak długo dopóki państwo nie zbankrutuje. A może i dłużej jeżeli ludzi uda się chwycić mocno za twarz...

Ty cały czas próbujesz mi wmówić jakoby fakt, że chcę zmiany PO było jakimś potwornym czynem, a zaraz potem mówisz że ci to nie przeszkadza.
    Nie gniewaj się, ale naprawdę czytanie ze zrozumieniem nie jest twoją mocną stroną. Wspomniałeś o dwóch rzeczach, które należy rozdzielić. Jeżeli przyjąć, że nasz ustrój jest stabilny i nikt nie chce go zmieniać, to to na jakie ugrupowanie głosujesz jest kwestią drugorzędną. Stąd mogę zrozumieć że nie głosujesz na PO i ani mnie to ziębi ani parzy (choć oczywiście wolałbym aby na moje ugrupowanie głosowało jak najwięcej osób, ale nie jest to przecież kwestia "życia i śmierci"). W polityce raz się wygrywa, raz przegrywa. Tak to jest i jeżeli nawet PO by teraz przegrało to ma szanse w następnych wyborach. Teraz jednak nie chodzi o to czy wygra PO, Nowoczesna czy ktoś inny. Teraz chodzi o to czy Polska będzie krajem demokratycznym czy autokracją, w której kolejne wybory nie muszą być uczciwe (i nie sprawdzisz czy będą - bo nikt władzy nie będzie w stanie kontrolować). To na kogo będziesz głosował, kogo popierał, ma inne znaczenie. Nie będzie już chodziło o 500+ czy wyższe lub niższe podatki. Będzie chodziło o USTRÓJ. A w praktyce o to, czy będziesz obywatelem czy quasi poddanym.
    Głosując/popierając PiS opowiadasz się za autorytaryzmem i brakiem jakiejkolwiek kontroli nad władzą. Głosując przeciw PiS (na kogokolwiek z ugrupowań demokratycznych i prosystemowych) opowiadasz się za demokracją. Głosując na antysystemowców obiektywnie działasz też na korzyść PiS (z powodów o których wspomniałem powyżej).

Zaczyna być bardzo prosto, jasno i wyraźnie. I niech nikt nie mówi, że nie wiedział co robi.

Choć z tym wybielaniem PO Napoleona czasem też ponosi.
    Nikt nie jest doskonały, nawet ja (choć pewno trudno w to uwierzyć)
    Ostatnio edytowane przez Napoleon7 ; 18-12-2016 o 20:07

Podkomorzy Awatar Wonsz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    237
    "Nie gniewaj się, ale naprawdę czytanie ze zrozumieniem nie jest twoją mocną stroną. Wspomniałeś o dwóch rzeczach, które należy rozdzielić. Jeżeli przyjąć, że nasz ustrój jest stabilny i nikt nie chce go zmieniać, to to na jakie ugrupowanie głosujesz jest kwestią drugorzędną. Stąd mogę zrozumieć że nie głosujesz na PO i ani mnie to ziębi ani parzy (choć oczywiście wolałbym aby na moje ugrupowanie głosowało jak najwięcej osób, ale nie jest to przecież kwestia "życia i śmierci"). W polityce raz się wygrywa, raz przegrywa. Tak to jest i jeżeli nawet PO by teraz przegrało to ma szanse w następnych wyborach. Teraz jednak nie chodzi o to czy wygra PO, Nowoczesna czy ktoś inny. Teraz chodzi o to czy Polska będzie krajem demokratycznym czy autokracją, w której kolejne wybory nie muszą być uczciwe (i nie sprawdzisz czy będą - bo nikt władzy nie będzie w stanie kontrolować). To na kogo będziesz głosował, kogo popierał, ma inne znaczenie. Nie będzie już chodziło o 500+ czy wyższe lub niższe podatki. Będzie chodziło o USTRÓJ. A w praktyce o to, czy będziesz obywatelem czy quasi poddanym.
    Głosując/popierając PiS opowiadasz się za autorytaryzmem i brakiem jakiejkolwiek kontroli nad władzą. Głosując przeciw PiS (na kogokolwiek z ugrupowań demokratycznych i prosystemowych) opowiadasz się za demokracją. Głosując na antysystemowców obiektywnie działasz też na korzyść PiS (z powodów o których wspomniałem powyżej). "

No to jednak Cię nie boli i nie ma w tym nic złego gdy ktoś głosuje na kogoś innego niż uważasz, ale jednak głosując na innych niż Twoją partię, to popieram zło, PiS (nie głosując na niego) i w ogóle faszystowski ustrój?

"
    Obiektywnie rzecz biorąc działasz więc Wonsz na korzyść PiS. Jesteś dla nich idealnym "zwykłym Polakiem", niezadowolonym, rozgoryczonym i złym na wszystkich dookoła a szczególnie na polityków, których wrzucasz do jednego worka. Takich więcej i PiS będzie rządzić tak długo dopóki państwo nie zbankrutuje. A może i dłużej jeżeli ludzi uda się chwycić mocno za twarz..."

Ej ej ej! Kto powiedział, że jestem rozgoryczony i zły i w ogóle? Ja głosowałem na partię które popierają coraz więcej wolnego rynku zamiast interwencji państwa. I gdyby Twoja partia nie zrobiłaby mnie w wała i zamiast tego nie rozbudowywała socjału etc. to też bym na nią głosował. Te wszystkie ośmiorniczki etc. to tylko oliwa do ognia mojej niechęci.

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    9
    Otrzymał 24 podziękowań w 19 postach
    No to jednak Cię nie boli i nie ma w tym nic złego gdy ktoś głosuje na kogoś innego niż uważasz, ale jednak głosując na innych niż Twoją partię, to popieram zło, PiS (nie głosując na niego) i w ogóle faszystowski ustrój?
    Nie mam nic do tego, że głosujesz na inne ugrupowanie niż ja. Jest jednak czymś złym w moim przekonaniu, że głosujesz na ugrupowanie, które jest antydemokratyczne. Zaś jeszcze czymś gorszym, tudzież godnym pożałowania (o ile tak jest) jest sytuacja, gdy czynisz tak tego nie rozumiejąc.
    PiS ma inklinacje faszystowskie w wersji "soft" (coś w rodzaju narodowego socjalizmu - połączenia etatyzmu z autokracją i nacjonalizmem), ale dwa razy do tej samej rzeki się nie wchodzi, więc ustrój zaproponowany przez PiS trochę się będzie różnił od faszyzmu który znamy (i który też bywał bardzo różny). Głosowanie jednak z pełną świadomością na coś co ewidentnie ma nas pozbawić wolności, jest w moim przekonaniu szaleństwem jeżeli nie wręcz głupotą. Na pewno zaś grubą naiwnością.

Ja głosowałem na partię które popierają coraz więcej wolnego rynku zamiast interwencji państwa.
    Nie ma wolnego rynku bez demokracji. Jeżeli tego nie rozumiesz, to ciężko się nam będzie rozmawiało. Zdarzają się autokraci, którzy popierają rozwiązania wolnorynkowe. Ale to nie znaczy, że istnieje wolny rynek. Bo np. swobodna działalność związków zawodowych też jest elementem wolnego rynku - pracy. Swobodny przepływ ludzi, towarów, myśli, kapitału - także. Bez tego wolnego rynku nie będzie. W państwie autokratycznym (a nawet tylko autorytarnym - patrz np. obecne Węgry, o Rosji nie wspominając) jest to zaś po prostu niemożliwe. Pomijam to, że niekontrolowana władza wręcz zachęca do korupcji i wszelkiego rodzaju nadużyć.
    Jednym z największych mitów jest silna, sprawna i wolnorynkowa autokratyczna władza. Nie ma takiej.

I gdyby Twoja partia nie zrobiłaby mnie w wała i zamiast tego nie rozbudowywała socjału etc. to też bym na nią głosował. Te wszystkie ośmiorniczki etc. to tylko oliwa do ognia mojej niechęci.
    1. Rozbudowywanie socjału?! PO straciło władzę m.in. dlatego, że ten socjał ograniczało (patrz np. zwiększenie wieku emerytalnego). Więc nie za bardzo wiem o co ci chodzi.
    2. Na czym niby miało polegać owo "zrobienie w wała"? Że nie zrealizowano obietnic podatkowych z wyborów 2007 roku? Były też wybory 2011 - wtedy to nie przeszkadzało? Od 2008 do praktycznie ubiegłego roku (2014?) trwał kryzys. Wiem, że to niektórych nudzi, ale tak było. A jak wspominałem wielokrotnie, podstawową kwestią jest trzymać budżet w ryzach a nie robić reformy. Reformy robi się po to, by w przyszłości budżet można było utrzymać w ryzach. Bo to jest (powinien być) jeden z głównych celów władzy - starając się zapewnić maksimum, na ile się da, zobowiązań wobec ludzi, wydajemy tyle ile pobieramy w podatkach i innych świadczeniach (a jeżeli brakuje to deficyt trzymamy w ryzach na tyle, że da się go obsługiwać). Na tym generalnie polega podstawowa zasada polityki (sprowadzona do brutalnej praktyki).
    3. Jeżeli owe "ośmiorniczki" w ogole zrobiły na tobie jakiekolwiek wrażenie, to znaczy że uległeś propagandzie. I być może to właśnie ona jest głównym powodem twoich wyborów politycznych. Bo owe 'ośmiorniczki" nie miały ŻADNEGO znaczenia i w żaden sposób negatywnie o tych, którzy sprawowali władzę, nie świadczyły (poza min. spraw wewnętrznych, który dał się podsłuchać co było jego kompromitacją). Tam nie było nic co by mogło negatywnie świadczyć o rządzących. Jeżeli odbierasz to inaczej, to znaczy, że pisowska propaganda do ciebie dotarła i twoje wypowiedzi są stronnicze. Tak właśnie działa propaganda.

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez Napoleon7 Zobacz posta
    Nie mam nic do tego, że głosujesz na inne ugrupowanie niż ja. Jest jednak czymś złym w moim przekonaniu, że głosujesz na ugrupowanie, które jest antydemokratyczne.
    Powiedział zwolennik partii ujmującej się za obrońcami demokracji z pod znaku ZOMO i SB...

Cytat Zamieszczone przez Napoleon7 Zobacz posta
    PiS ma inklinacje faszystowskie w wersji "soft" (coś w rodzaju narodowego socjalizmu - połączenia etatyzmu z autokracją i nacjonalizmem), ale dwa razy do tej samej rzeki się nie wchodzi, więc ustrój zaproponowany przez PiS trochę się będzie różnił od faszyzmu który znamy (i który też bywał bardzo różny). .

Zatem kiedy należy się spodziewać Nocy Długich Dziobów?

Cytat Zamieszczone przez Wonsz Zobacz posta
    Te wszystkie ośmiorniczki etc. to tylko oliwa do ognia mojej niechęci.
    Te mięczaki możesz kupić w zasadzie za grosze nawet w Biedronce.Są bardziej wykwintne potrawy i dania ale nie oto chodzi.Jak dla mnie tak długo jak PO z Nowoczesną będą wciąż gardłować za przyjęciem latynosów z Bliskiego Wschodu będę spokojny o los moich najbliższych i swój na ulicach polskich miast bo wiem że o przejęciu władzy Petru i spółka z nieograniczoną indolencją mogą sobie co najwyżej pomarzyć.

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Podkomorzy Awatar Wonsz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    237
    Pierdu pierdu, ja też mam już dosyć mówienia do ściany i wysłuchiwania partyjnych formułek, Napoleon. Już pal licho czy to naprawdę wierzysz w to co piszesz, ja odpadam

Strona 578 z 636 PierwszyPierwszy ... 78478528568576577578579580588628 ... OstatniOstatni