Strona 586 z 636 PierwszyPierwszy ... 86486536576584585586587588596 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 851 do 5 860 z 6354

Wątek: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej

Holy Father Awatar Volomir
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    173
    Otrzymał 265 podziękowań w 166 postach
    Nie chce mi się wchodzić w wielkie dysputy z Tobą, bo to nie ma większego sensu więc powiem zwięźle:

Co do Kijowskiego, to znów - nie ma żadnych dowodów że facet popełnił jakieś przestępstwo.
    Nikt nie mówi o przestępstwie tylko o robieniu z ludzi, i siebie, baranów. I jeszcze tłumaczenie, że to nie wyplata, tylko zwrot poniesionych kosztów pracy. Aha, czyli jak wszyscy pracujący.

A z inną by nie rujnował? Tu problem nie leży w jakiejś jakości tylko w ilości. PiS ma większość. Jak będzie chciał (a chce) to nawet do dyskusji nie dopuści. I wszystko przegłosuje. Jak nie na sali głównej to w sejmowej ubikacji jak będzie trzeba.
    Z mocną opozycją to by się musiał chociaż trochę pogimnastykować żeby zostać przy korycie, a tak może robić co chce w tej kadencji i pewnie w nastepnej, i następnej. Bo na pewno nie powstrzyma go marne PO, KOD który wygląda jak inna wersja Kukiza, czy Nowoczesna z plecącym głupoty Pteru

Pysiaczek Samicka Awatar Presidente
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    206
    Otrzymał 230 podziękowań w 152 postach
    Między bogiem a prawdą, to to z kim Petru kręci na boku i czy w ogóle z kimś kręci to jest to jego prywatna sprawa. Natomiast dużą niezręcznością było to, że kręci w trakcie protestu.
    Co do Kijowskiego, to znów - nie ma żadnych dowodów że facet popełnił jakieś przestępstwo. Nie ma więc afery. Ale niezręczność popełnił grubą.
    W jednym i drugim przypadku widać coś co bym nazwał "brakiem wyrobienia politycznego" i na swój sposób naiwnością. Oberwie rzeczywiście cała opozycja, ale to tylko pokazuje pewien paradoks związany z zupełnie innym charakterem zaplecza wyborczego opozycji i PiS-u. PiS bowiem może wszystko. Może być bezczelny, może otwarcie łamać konstytucję jednocześnie temu zaprzeczając, może oskarżać przeciwników o popieranie dawnych komunistów mając w swych szeregach takowych (i to o mało chlubnej przeszłości), może mieć niejasne powiązania finansowe z różnymi instytucjami i jawnie zapewniać im parasol ochronny, może mianować na różne stanowiska osoby ewidentnie niekompetentne nie przejmując się żadną krytyką itd. Generalnie może wszystko i nikt ze zwolenników PiS nic nie powie a nawet będzie bronił swej partii do upadłego nawet wtedy, gdyby wszystko wskazywało na winę PiS. W przypadku opozycji najmniejsze potknięcie czy niezręczność odbije się szerokim echem i będzie miało wpływ na notowania.
    A czy to musi być od razu przestępstwo? KOD i jego lider twierdzili, że wszystko jest przejrzyste. Jak się okazało jednak nie ma przejrzystości

Cała opozycja wie, że jest na celowniku mediów prorządowych. Skoro to wiedzą to nie świadczy to zbyt dobrze to o ich inteligencji. Trochę marna retoryka, jak w piaskownicy, dlaczego on może a ja nie.
    A z inną by nie rujnował? Tu problem nie leży w jakiejś jakości tylko w ilości. PiS ma większość. Jak będzie chciał (a chce) to nawet do dyskusji nie dopuści. I wszystko przegłosuje. Jak nie na sali głównej to w sejmowej ubikacji jak będzie trzeba.
    To też jest ciekawe zjawisko. Wszyscy mają do opozycji pretensje, że nic nie robi. Ale po pierwsze, ktoś jednak PiS wybrał. Może i prawda, że całkowitą większość uzyskał w pewnym sensie przypadkowo, ale jednak uzyskał. Duda wygrał już "nieprzypadkowo" a kilku znanych celebrytów już się publicznie przyznało, że na niego glosowało i teraz żałują. Więc w pierwszej kolejności powiedzmy sobie, żeśmy tego chcieli. W drugiej zaś, co niby ma opozycja robić by zatrzymać PiS? Szczególnie, jeżeli nawet do głosu za bardzo nie jest dopuszczana. A jak się nawet uda wygrać jakieś głosowanie (bo których z posłów PiS nieopatrznie sobie wyszedł na papierosa czy do ubikacji) to sobie pan marszałek czy przewodniczący komisji natychmiast zarządzi drugie pod pretekstem przeliczenia głosów? Więc byłbym ciekaw propozycji.
    No jakby opozycja skupiała się na tym co ważne... Zrobiłaby parę protestów przeciwko pomysłom gospodarczym PiSu. W tej dziedzinie to można ich "tłuc" aż miło. Wystarczy spojrzeć na ZUS chociażby ostatnio

Skoro opozycja nie mogła nic zrobić to dlaczego próbowała jednak coś zrobić w najgłupszy możliwy sposób?

Zdanie celebrytów... Poważnie?

Jak dla mnie to jedynie Kukiz'15 coś tam próbuje w sferze gospodarczej nagłaśniać.

Stary nick:kujon333

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    9
    Otrzymał 24 podziękowań w 19 postach
    Co do Kijowskiego czy Petru - jest faktem, że goście popełnili dużą niezręczność, czy jak kto woli głupotę. A to zawsze kompromituje. Natomiast nie używałbym tu słowa "afera" bo pod tym pojęciem rozumiemy zazwyczaj przedsięwzięcie kolidujące z prawem. Jeżeli już, to jest to raczej "afera medialna", czyli wydarzenie na swój sposób sensacyjne. Choć lepszym określeniem według mnie byłaby sensacja medialna lub coś podobnego.

Co do opozycji i jej "jakości"...

Z mocną opozycją to by się musiał chociaż trochę pogimnastykować żeby zostać przy korycie, a tak może robić co chce...
    Wyjaśnij mi jak to ma robić skoro PiS jest w stanie przegłosować w dowolnym momencie zakończenie dyskusji albo w ogóle jej pominięcie. A jak któryś z posłów zacznie coś mówić to natychmiast jest mu odbierany głos. Więc? Blokada mównicy była swoistym aktem desperacji. Co też niewiele dało. Jesteś więc w stanie powiedzieć JAK niby ta opozycja ma skłonić PiS do gimnastykowania się?
    To trochę tak jakbyś miał skłonić do "gimnastykowania się" umięśnionego dwumetrowego dresa z kijem bejsbolowym w ręce. Najlepszym argumentem w takiej "dyskusji" pozostaje własny kij bejsbolowy. Problem tylko w tym czy jest odpowiednio duży i czy my jesteśmy stosownie przypakowani. Niestety, opozycja nie jest.

No jakby opozycja skupiała się na tym co ważne... Zrobiłaby parę protestów przeciwko pomysłom gospodarczym PiSu. W tej dziedzinie to można ich "tłuc" aż miło.
    Naiwność przebija przez twe słowa. Rozmawiam z wieloma ludźmi i dociera do mnie jeden przekaz: ci którzy PiS nie lubią nie lubią go w ogromnej większości nie z powodu jego polityki gospodarczej. Ci którzy PiS lubią jego polityka gospodarcza się podoba. Koncentrując się na gospodarce nie odwołasz się do pierwszych i drugich nie przekonasz. Mam świadomość, że tu będą ogromne problemy. Ale kogo to obchodzi? Ludzie żyją dniem dzisiejszym. A za "pełną michę" są w stanie sprzedać swą wolność (i sprzedają). Za dwa-trzy lata zaczną się problemy. Ale PiS liczy na to, że zaczną się już po kolejnych wyborach. A potem choćby potop... I ludziom taki sposób myślenia odpowiada. Pamiętaj, że w demokracji ludzie mają to co chcą. Co prawda demokracją już nie jesteśmy, ale jesienią 2015 byliśmy. A PiS, nawet jeżeli nie wprost, to wysyłał jasny przekaz jak będzie wyglądała Polska pod jego rządami. I ludzie to kupili. Kupili etatyzm, socjal i centralizację z coraz większym zadłużeniem państwa. I teraz mają etatyzm, socjal i centralizację z coraz większym zadłużeniem państwa. Więc na co niby mieliby się oburzać lub dlaczego zmieniać swe polityczne zapatrywania? Zmienią szybciej pod wpływem czynników emocjonalnych, pisowskiej buty, arogancji i nieuczciwości. Gospodarka, dopóki się wszystko kręci i ludzie mają swoją kasę w portfelach, mało kogo nie obchodzi. A jeżeli obchodzi to tylko pod kątem tego co im jeszcze państwo da. To przykra i gorzka prawda, ale prawda.

Skoro opozycja nie mogła nic zrobić to dlaczego próbowała jednak coś zrobić w najgłupszy możliwy sposób?
    Bo jak wspomniałem, był to swego rodzaju akt desperacji. A taki nie zawsze jest do końca racjonalny. Zresztą, mieli przejść do porządku dziennego nad skandalicznym zachowaniem Kuchcińskiego? I nic nie robić?

Zdanie celebrytów... Poważnie?
    A dlaczego nie? Oni są przynajmniej słuchani i ich wypowiedzi idą w eter. Oczywiście słyszałem tez podobne wypowiedzi wielu "zwykłych ludzi". Ale ich nie słyszał nikt oprócz mnie. A słowa celebrytów szły w eter i mogę się na nie powołać.

Jak dla mnie to jedynie Kukiz'15 coś tam próbuje w sferze gospodarczej nagłaśniać.
    Kpisz? Kukiz to "pijane dziecię we mgle" będące na dodatek podobnym antysystemowcem co PiS. Jest w stanie przyłożyć się do zniszczenia III RP i demokracji w Polsce (do tego ostatniego już się przyłożył), tudzież zbudowania autorytaryzmu (co trwa). Do niczego innego zdolny nie jest.

Kapitan królów i król kapitanów. Awatar PaskudnyPludrak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    148
    Otrzymał 237 podziękowań w 155 postach
    Cytat Zamieszczone przez Presidente Zobacz posta

Same frazesy o wolnym rynku,niskich podatkach,rozpasanej biurokracji,młodych przedsiębiorczych Polakach............... a żeby jakoś specjalnie sprzeciwiali się polityce gospodarczej PIS'u to nie widać ani nie słychać, czasem wręcz przeciwnie.
    Cytat Zamieszczone przez Napoleon7 Zobacz posta

A dlaczego nie? Oni są przynajmniej słuchani i ich wypowiedzi idą w eter. Oczywiście słyszałem tez podobne wypowiedzi wielu "zwykłych ludzi". Ale ich nie słyszał nikt oprócz mnie. A słowa celebrytów szły w eter i mogę się na nie powołać, mało tego zataił ten "nieistotny" fakt w swoim życiorysie.
    Jak mają gadać takie bzdury i odlatywać jak ostatnio Magdalena Cielecka to lepiej, żeby milczeli, bo wiele osób mogą tylko zniechęcić.

Tymczasem w PIS mamy kolejnego "Konrada Wallenroda" tym razem Pan Leonard Krasulski, który służył w tzw "pułku hańby" czyli jednostce, która pacyfikowała stoczniowców na wybrzeżu w Grudniu 1970r.
    Ostatnio edytowane przez PaskudnyPludrak ; 05-01-2017 o 18:03
    ...a sławny generał Wit-tenberg poprzedza go tak ,jak jutrzenka poprzedza słońce.-W.Kochowski "Lata potopu"
    "Nie wykuwać tarcz utopii. I nie kruszyć o nie kopii "

5. Użytkownicy którzy uznali post PaskudnyPludrak za przydatny:

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    206
    Co do Kijowskiego czy Petru - jest faktem, że goście popełnili dużą niezręczność, czy jak kto woli głupotę. A to zawsze kompromituje. Natomiast nie używałbym tu słowa "afera" bo pod tym pojęciem rozumiemy zazwyczaj przedsięwzięcie kolidujące z prawem. Jeżeli już, to jest to raczej "afera medialna", czyli wydarzenie na swój sposób sensacyjne. Choć lepszym określeniem według mnie byłaby sensacja medialna lub coś podobnego.

Co do opozycji i jej "jakości"...
    Ale Kijowski to raczej na kasę mocno poleciał. Za obsługę IT to jakieś horrendalnie duże pieniądze.
    Naiwność przebija przez twe słowa. Rozmawiam z wieloma ludźmi i dociera do mnie jeden przekaz: ci którzy PiS nie lubią nie lubią go w ogromnej większości nie z powodu jego polityki gospodarczej. Ci którzy PiS lubią jego polityka gospodarcza się podoba. Koncentrując się na gospodarce nie odwołasz się do pierwszych i drugich nie przekonasz. Mam świadomość, że tu będą ogromne problemy. Ale kogo to obchodzi? Ludzie żyją dniem dzisiejszym. A za "pełną michę" są w stanie sprzedać swą wolność (i sprzedają). Za dwa-trzy lata zaczną się problemy. Ale PiS liczy na to, że zaczną się już po kolejnych wyborach. A potem choćby potop... I ludziom taki sposób myślenia odpowiada. Pamiętaj, że w demokracji ludzie mają to co chcą. Co prawda demokracją już nie jesteśmy, ale jesienią 2015 byliśmy. A PiS, nawet jeżeli nie wprost, to wysyłał jasny przekaz jak będzie wyglądała Polska pod jego rządami. I ludzie to kupili. Kupili etatyzm, socjal i centralizację z coraz większym zadłużeniem państwa. I teraz mają etatyzm, socjal i centralizację z coraz większym zadłużeniem państwa. Więc na co niby mieliby się oburzać lub dlaczego zmieniać swe polityczne zapatrywania? Zmienią szybciej pod wpływem czynników emocjonalnych, pisowskiej buty, arogancji i nieuczciwości. Gospodarka, dopóki się wszystko kręci i ludzie mają swoją kasę w portfelach, mało kogo nie obchodzi. A jeżeli obchodzi to tylko pod kątem tego co im jeszcze państwo da. To przykra i gorzka prawda, ale prawda.
    Bo te złe informacje gospodarcze to się nawet nie przebijają do głównego nurtu.
    Kpisz? Kukiz to "pijane dziecię we mgle" będące na dodatek podobnym antysystemowcem co PiS. Jest w stanie przyłożyć się do zniszczenia III RP i demokracji w Polsce (do tego ostatniego już się przyłożył), tudzież zbudowania autorytaryzmu (co trwa). Do niczego innego zdolny nie jest.
    Jak "pijane dziecię we mgle" to się zachowuje .Nowoczesna i PO
    Same frazesy o wolnym rynku,niskich podatkach,rozpasanej biurokracji,młodych przedsiębiorczych Polakach............... a żeby jakoś specjalnie sprzeciwiali się polityce gospodarczej PIS'u to nie widać ani nie słychać, czasem wręcz przeciwnie.
    Sprzeciwu wobec podnoszenia obciążeń ZUSowskich nie słyszałeś? Albo sprzeciwu wobec regulacji, dajmy na to w sprawie aptek? Albo propozycja Kukiz'15 dot. sprzedaży bezpośredniej dla rolników?

7. Następujących 3 użytkowników podziękowało Presidente za ten post:

Podkomorzy Awatar Wonsz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    237
    Otrzymał 88 podziękowań w 64 postach
    Napoleon, kiedy ty wreszcie zrozumiesz, że taka "autokracja" panowała już za PO-PSL, bo ich też nie kontrolował. Tyle, że oni to zrobili z głową a PiS oni wjechali w ten system z buta jak jakieś templariusze podczas oblężenia Jerozolimy. Ale tego nie zrobili (jakichś przerażających przewrotów, nocy krwawych nożów czy cuś), bo pomimo Januszolandii, powrót do PRL'u wywołałby dużo potężniejsze strajki.
    "Liczko ma gładkie i mowę kwiecistą
    Czarci ten pomiot z naturą nieczystą
    Życzenia Twe spełni zawsze z ochotą
    Da Ci brylanty i srebro i złoto
    Lecz kiedy przyjdzie odebrać swe długi
    Skończą się śmiechy, serdeczność, przysługi
    W pęta Cię weźmie zabierze bogactwo
    Byś cierpiał katusze, aż gwiazdy zgasną"

9. Użytkownicy którzy uznali post Wonsz za przydatny:

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    9
    Ale Kijowski to raczej na kasę mocno poleciał. Za obsługę IT to jakieś horrendalnie duże pieniądze.
    Jeżeli uważasz, że to są "horrendalnie duże pieniądze" to chyba nie masz pojęcia o kosztach tego typu działań. Bo te koszta na pewno były znacznie większe.
    Niezręczność polega na tym, że Kijowski powinien mieć świadomość tego co napisałem wcześniej, że PiS może sobie pozwolić na dowolne świństwo, niezręczność, przekręt, nawet na otwarte łamanie prawa, i nie będzie to miało żadnych konsekwencji na większość jego elektoratu. Natomiast nawet stosunkowo drobne wpadki jego czy KOD-u ogólnie, będą miały (czy też raczej mogą mieć) wpływ na elektorat opozycji. To kwestia elektoratu. Z jednej strony mamy w dużym stopniu fanatyków, których nic nie przekona że "białe jest białe" oraz ludzi, którzy dają się łatwo przekupić publicznymi pieniędzmi i poza "pełną michą" na dziś nic ich nie obchodzi, z drugiej strony zaś ludzi o pewnych przekonaniach i zasadach. A to jest elektorat znacznie "trudniejszy".

Bo te złe informacje gospodarcze to się nawet nie przebijają do głównego nurtu.
    Przebijają się. Tylko trzeba chcieć do nich dotrzeć. Oczywiście, jeżeli czytasz prasę "pokorną" czy oglądasz takowe media, to do nich nie dotrzesz. Ale sugeruję poczytać GW lub pooglądać TVN
    Generalnie jednak ludzie w niewielkim stopniu przyswajają sobie informacje.

Jak "pijane dziecię we mgle" to się zachowuje .Nowoczesna i PO
    Takie odpowiedzi przypominają mi odpowiedzi dzieci w piaskownicy, które jak usłyszą że robią coś nie tak to odpowiadają "a nieprawda bo Ty tak robisz".
    I tak mniej więcej zachowuje się Kukiz. Przykre w tym jest to, że jeżeli jego wyborcy myślą podobnie to gość może się jeszcze jakiś czas na scenie politycznej, ku szkodzie RP, utrzymać. Ale jak wielokroć piszę - takich mamy polityków jacy są wyborcy.

Sprzeciwu wobec podnoszenia obciążeń ZUSowskich nie słyszałeś?
    Ale za socjalem to się głosowało (o ustawach psujących państwo nie wspomnę)? A skądś forsę trzeba brać. Problem z Kukizem i jego klubem jest w pierwszej kolejności taki, że nie ma on żadnego programu i żadnej ideologii. Czyli - jest nieprzewidywalny. Zebrany wokół pewnych bardzo ogólnych haseł. W efekcie jest to grupa ludzi, którą łatwo można zmanipulować, przekupić, okpić i wykorzystać. Takie "bagno" - jak takowych parlamentarzystów nazywano podczas rewolucji francuskiej. A takowi zawsze dla państwa są bardzo niebezpieczni. Tym bardziej, że ich szef nad nimi kompletnie nie panuje (zresztą, on często nie panuje sam nad sobą, więc jak od niego można oczekiwać, że będzie panować nad klubem?!).

Jak mają gadać takie bzdury i odlatywać jak ostatnio Magdalena Cielecka to lepiej, żeby milczeli, bo wiele osób mogą tylko zniechęcić.
    Nie chodziło mi o opinie tylko o stwierdzenie faktu, że się np. głosowało na Dudę i teraz jest się zaskoczonym że mamy takiego prezydenta. Przyznam, że stwierdziło to kilka osób znanych (czyli celebrytów) o których nie pomyślałbym że mogli tak postąpić. W sensie, że mogli być tak mało przewidujący, nierozsądni czy powiedzmy wprost - głupi. Ale nie o ich głupotę mi tu chodzi tylko o proste stwierdzenie faktu. Jak wspomniałem, w rozmowach prywatnych z tego typu opiniami spotykam się częściej, ale takowe odbywane są najczęściej w 4 oczy lub małym gronie, toteż nijak nie ma sensu się na nie powoływać.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    206
    Jeżeli uważasz, że to są "horrendalnie duże pieniądze" to chyba nie masz pojęcia o kosztach tego typu działań. Bo te koszta na pewno były znacznie większe.
    Niezręczność polega na tym, że Kijowski powinien mieć świadomość tego co napisałem wcześniej, że PiS może sobie pozwolić na dowolne świństwo, niezręczność, przekręt, nawet na otwarte łamanie prawa, i nie będzie to miało żadnych konsekwencji na większość jego elektoratu. Natomiast nawet stosunkowo drobne wpadki jego czy KOD-u ogólnie, będą miały (czy też raczej mogą mieć) wpływ na elektorat opozycji. To kwestia elektoratu. Z jednej strony mamy w dużym stopniu fanatyków, których nic nie przekona że "białe jest białe" oraz ludzi, którzy dają się łatwo przekupić publicznymi pieniędzmi i poza "pełną michą" na dziś nic ich nie obchodzi, z drugiej strony zaś ludzi o pewnych przekonaniach i zasadach. A to jest elektorat znacznie "trudniejszy".
    90 tysięcy złotych za prowadzenie strony przez bodajże pół roku?

A może po prostu trzeba się zająć przygotowywaniem własnego programu? Bo teraz to jest tylko mówienie, że PiS zły i tyle. Zero jakiejś konstruktywnej krytyki, jakichś propozycji rozwiązań. Z taką opozycją to PiS będzie rządził jeszcze drugą kadencję.
    Przebijają się. Tylko trzeba chcieć do nich dotrzeć. Oczywiście, jeżeli czytasz prasę "pokorną" czy oglądasz takowe media, to do nich nie dotrzesz. Ale sugeruję poczytać GW lub pooglądać TVN
    Skoro wiem o tych informacjach to chyba nie muszę czytać albo oglądać podanych przez Ciebie. Chociaż jak ostatnio oglądałem Fakty to pierwsze 10-15 to newsy a'la zabójstwo Ewy Tylman a potem 2 minutki o giełdzie i tyle.
    Takie odpowiedzi przypominają mi odpowiedzi dzieci w piaskownicy, które jak usłyszą że robią coś nie tak to odpowiadają "a nieprawda bo Ty tak robisz".
    I tak mniej więcej zachowuje się Kukiz. Przykre w tym jest to, że jeżeli jego wyborcy myślą podobnie to gość może się jeszcze jakiś czas na scenie politycznej, ku szkodzie RP, utrzymać. Ale jak wielokroć piszę - takich mamy polityków jacy są wyborcy.
    Ku szkodzie RP to jest PO i Nowoczesna. Jak już napisałem wcześniej z taką opozycją to PiS będzie rządził dwie kadencje.
    Ale za socjalem to się głosowało (o ustawach psujących państwo nie wspomnę)? A skądś forsę trzeba brać. Problem z Kukizem i jego klubem jest w pierwszej kolejności taki, że nie ma on żadnego programu i żadnej ideologii. Czyli - jest nieprzewidywalny. Zebrany wokół pewnych bardzo ogólnych haseł. W efekcie jest to grupa ludzi, którą łatwo można zmanipulować, przekupić, okpić i wykorzystać. Takie "bagno" - jak takowych parlamentarzystów nazywano podczas rewolucji francuskiej. A takowi zawsze dla państwa są bardzo niebezpieczni. Tym bardziej, że ich szef nad nimi kompletnie nie panuje (zresztą, on często nie panuje sam nad sobą, więc jak od niego można oczekiwać, że będzie panować nad klubem?!).
    Za socjałem to akurat było pół na pół w Kukiz'15... PO się wstrzymało bo miało podobno jakiś swój projekt 500+. PSL też był za. Przeciwna była tylko Nowoczesna.

A co do łatwości manipulacji, okpienia i wykorzystania to chyba widać w tej chwili z kim sobie PiS w tej materii najlepiej radzi

12. Użytkownicy którzy uznali post Presidente za przydatny:

Holy Father Awatar Volomir
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    173
    Otrzymał 265 podziękowań w 166 postach
    Pal licho to że wziął/dostał kasę. To się odbyło legalnie. Bolączki są dwie.
    Pierwsza, ze wziął WIELKĄ kasę, nie są to wprawdzie przekręty na miarę PO ( ) ale jednak 90 tys. piechotą nie chodzi. I to koszty znacząco przewyższające taką usługę panie wszystkowiedzący. Utrzymanie strony, domeny, ba nawet zbudowanie strony nie kosztuje tyle!
    Druga sprawa to to co wygaduje w mediach. Że jest honorowy, że nie ma na alimenty, że utrzymują go znajomi itd.
    PiS tak na prawdę nie potrzebuje nic robić, i w sumie w obecnej chwili Kaczyński siedzi sobie w fotelu, oblizuje wargi i klepie się po grubym brzuszku bo opozycja sama się pogrąża. Marketingowo tak na prawdę.

W sumie to nie chciałbym żeby rządzili w naszym kraju tacy ludzie... i nawet nie chodzi o programy partii a dojrzałość na poziomie gimbusów.

Akurat TVN to aspirująca telewizja śniadaniowa. GW lubię jako źródło fajnych artykułów społecznych ale informacyjnie też jest stronnicza. Nie żeby coś, bo akurat pod względem propagandy "gorsze" prawicowe portale. Ale podium należy jednak to TVP prowadzącego transmisję z chatu z prezesem - czyli teoretycznie nikim ważnym, zamiast pokazać tysiące protestujących.

Akurat jesteś pierwszym, który zaczął tupać nóżką w tej piaskownicy.

A może po prostu trzeba się zająć przygotowywaniem własnego programu?
    Dobra rada dla partii Kukiza

Ku szkodzie RP to jest PO i Nowoczesna. Jak już napisałem wcześniej z taką opozycją to PiS będzie rządził dwie kadencje.
    Kukiz też dokłada swą cegiełkę jako kiepska opozycja.

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    9
    90 tysięcy złotych za prowadzenie strony przez bodajże pół roku?
    Tu chodziło nie tylko o prowadzenie strony. Co nie zmienia faktu, że z powodów o których wspomniałem, firma Kijowskiego powinna się trzymać z daleka od świadczenia usług na rzecz KOD. Jakichkolwiek.

A może po prostu trzeba się zająć przygotowywaniem własnego programu?
    Ależ on jest. Choć obecnie modyfikowany (w zasadzie to już chyba te modyfikacje zakończono), choćby dlatego, że trzeba będzie jakoś uwzględnić to nieszczęsne 500+ i parę innych rzeczy. Ale to wszystko jest. A jeżeli chodzi o "straszenie PiS-em" to w tym co piszesz jest klasyczne nieporozumienie. Nikt PiS-em nie straszy - PiS straszy sam. Opozycja co najwyżej do tego się odnosi - bo niby jak by się miała nie odnieść? Uwagi o niszczeniu demokracji i wprowadzeniu autorytaryzmu, tudzież o zadziwiającemu podobieństwu państwa PiS z państwem faszystowskim, to nie "straszenie" tylko stwierdzenie faktu. Czy opozycja ma udawać, że problemu nie ma? Skoro wszyscy dookoła go widzą?

GW lubię jako źródło fajnych artykułów społecznych ale informacyjnie też jest stronnicza.
    Jeżeli czytasz artykuły społeczne to zważ na to, że te jako takie prezentują poglądy autora. ZAWSZE jednak, obok siebie albo w kolejnych numerach pokazują się artykuły na temat podobny prezentowany przez autorów o poglądach odmiennych albo polemiki. Przy czym autorzy tzw "prawicowi" wcale nie są rzadkością. Trudno więc tu mówić o "stronniczości" - należałoby raczej o rzetelnym dziennikarstwie ( w sensie prowadzenia tytułu i obiektywności przekazu).

Akurat jesteś pierwszym, który zaczął tupać nóżką w tej piaskownicy.
    Wybacz, ale ja jestem pierwszy, jeżeli już, który tu zaczął pewne rzeczy nazywać po imieniu bez stosowania "poprawności politycznej". Jeżeli piszę, że Polska jest już państwem autorytarnym, to pisze dlaczego - i wyjaśniam. To nie jest "tupanie nóżką" tylko stwierdzenie faktu, co uzasadniam. Nie zgadzasz się - polemizuj. Ale przytocz argumenty. Moi adwersarze jednak ograniczają się do stwierdzenia "nie my mówimy bzdury tylko ty mówisz". I na tym koniec. Powtórzę więc - jeżeli ktoś np. uważa, że Polska jest nadal państwem demokratycznym, to niech merytorycznie odpowie na me uwagi i uzasadni, że się mylę.

Kukiz też dokłada swą cegiełkę jako kiepska opozycja.
    Z tym, że trudno tu powiedzieć, czy Kukiz jest opozycją. Bo rzeczywiście, jako opozycja jest kiepski. Ale ja bym go w tym charakterze nie traktował. Kukiz jest raczej "przystawką" PiS, którą ten może manipulować (gdyby PiS nie miał większości idę o zakład, że ich koalicjantem byłby Kukiz - nierealne?). PiS ma większość, więc póki co z usług kukizowców za bardzo korzystać nie musi. Ale gdyby musiał, to kukizowcy stanęliby za PiS - wiele by nie trzeba było za to "zapłacić". Kukizowi jest nieprównanie bliżej do PiS niż do PO czy N, o PSL nie wspomnę.

Dwie kadencje to PiS będzie rządził jeżeli mu się pieniądze przed wyborami nie skończą. No i jeżeli, gdyby się skończyły, uzna przegrane wybory (bo może nie uznać - kto im zabroni?). Co do tego zaś kto najbardziej szkodzi RP to aby to określić należy w pierwszej kolejności ustalić pewne pryncypia którymi w ocenie będziemy się kierować. Jak wspomniałem, ja za najważniejsze uważam stosunek do demokracji i rządów prawa. Stąd taka moja ocena. Jeżeli ktoś uważa, że rządy autorytarne mogą Polsce wyjść na zdrowie, to oczywiście może sądzić inaczej. Tylko nazwijmy to po imieniu.

A co do łatwości manipulacji, okpienia i wykorzystania to chyba widać w tej chwili z kim sobie PiS w tej materii najlepiej radzi
    No właśnie - z kukizowcami. W zasadzie, gdyby okazało się, że kukizowcy są PiS na coś naprawdę potrzebni, to pewno Kukiz zostałby sam (albo też dałby się kupić lub okpić). Bo kukizowców pozyskać można bez większego trudu. Jakieś pryncypia wyznają tam być może narodowcy, z tym że im do PiS akurat jest dość blisko (co najwyżej problem może być z tym, że w wielu kwestiach są jeszcze bardziej radykalni). Reszta to, jak powiedziałem, "bagno". A "bagno" urobić sobie można bardzo łatwo.

nie są to wprawdzie przekręty na miarę PO
    Chętnie usłyszałbym coś bardziej konkretnego o "przekrętach" PO niż informację że takowe gdzieś rzekomo były. Oskarżyć o nadużycia jest łatwo, udowodnić trudniej. A w cywilizowanym kraju zarzuty należy udowodnić. Chyba, że zaczynamy stosować nowe zasady według PiS?
    Więc prosiłbym uzasadnić to co napisałeś. Bo inaczej jest to kłamstwo. A kłamstwa zamieszane na tym portalu należałoby chyba skarżyć do administracji?

PiS tak na prawdę nie potrzebuje nic robić...
    Niezupełnie. Musi płacić ludziom i prowadzić kłamliwą propagandę podtrzymującą "wiarę" swych "wyznawców". To wystarczy jak ma się ponad 50 % mandatów w sejmie i senacie oraz dyspozycyjnego w dzień i w nocy prezydenta. Nie uważasz? No, oczywiście trzeba jeszcze obsadzić parę stanowisk i rozwalić kolejne elementy/instytucje państwa prawa. Ale to się robi. Jak się chce zachować jakieś pozory (w końcu jednak jesteśmy póki co w UE) to trzeba się momentami hamować. Co jednak niczego nie zmienia. Zgadzasz się?

W sumie to nie chciałbym żeby rządzili w naszym kraju tacy ludzie...
    Politycy są tacy jak ich wyborcy. A demokracja daje ludziom to co chcą. I czego są warci. Nasi politycy tylko świadczą o tym ile warci jesteśmy my, jako całe społeczeństwo.

Strona 586 z 636 PierwszyPierwszy ... 86486536576584585586587588596 ... OstatniOstatni