Strona 15 z 24 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 240

Wątek: Medieval Ultra Balanced

Chłop
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
    Ja tam wole realia historyczne od golemów i troli,a tak wracając do tematu ,znowu po 40 turach padam i nie widze perspektyw.Może gdybyś zagrał Anglią tak mniej-wiecej do tej tury i był byś do przodu to może bym jeszcze sprubował ale narazie pasuje.Moim zdaniem mało zbalansowane.

Moderatorzy Lokalni Awatar Piter
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Otrzymał 179 podziękowań w 145 postach
    Cytat Zamieszczone przez LeePaa Zobacz posta
    Ja tam wole realia historyczne od golemów i troli,a tak wracając do tematu ,znowu po 40 turach padam i nie widze perspektyw.Może gdybyś zagrał Anglią tak mniej-wiecej do tej tury i był byś do przodu to może bym jeszcze sprubował ale narazie pasuje.Moim zdaniem mało zbalansowane.
    Na normal spróbuj.

Ja grałem Anglią, nie było źle, tu nic nie ma niezbalansowanego.

Stolnik Awatar Idill`a (MZ)
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    60
    Otrzymał 81 podziękowań w 58 postach
    @LeePaa
    Sądzisz(taka figura retoryczna, niczego nie imputuje), że jak ja przysiadam się do podobnej kampanii, to robię to na zupełnym luzie? Trzeba porządnie przemyśleć strategie i cały czas główkować. To nie jest mod dla tych, którzy oczekują, że ich państwo będzie rosło jak kula śnieżna. Taki typ rozgrywki jest dla mnie całkowitą aberracją. Po co w ogóle cokolwiek zaczynać, z góry zakładając klęskę przeciwnika. Gra ma być nieprzewidywalna. Ja dostałem wielokrotnie porządny wycisk, przegrałem mnóstwo kampanii. I to tym bardziej mnie przekonuje, właśnie tego oczekiwałem od takiej modyfikacji. Ja chce również dostawać łupnia co jakiś czas, taka gra ma prawdziwy sens.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Większy dochód z rolnictwa wydaje się dobrą zmianą, można go dać troszkę mniejszym niż w tym co wrzuciłem ale nie dużo (zamiast 2.7 na 2.4/2.5).

Cześnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    12
    Otrzymał 11 podziękowań w 9 postach
    Czy będą jeszcze jakies zmiany mapy? Trochę juz pograłem i jednak zdarzyło mi się, że komp dawał okup za jeńców (w jakims wczesniejszym poscie pisałem, ze nie mialem tego),choc wystepuje to stosunkowo rzadko. Te Twoje nowe poprawki Piter, to lepiej dawac jak się zacznie nową kampanię? W mojej kampanii Norwegią na n/n daję całkiem sobie radę, choć taka Francja urosła to wielkiego imperium na zachodzie, a na swchodzie wielkie imperium Bizancjum. Wydaje mi się też, że za agresywni są kupcy kompa, bo taki na przykład jeden francuski , to wywala z 3-4 moich i ciagle musze sledzić, gdzie mam posyłać nowych kupców, co troche jest meczace. Też mysle, że mogłoby być ciekawie, jakbym była mozliwość rekrutowania najemników na przykład kosztowaliby duża kasę, ale mieliby za to na przykład jakieś duże doświadczenie itp.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    60
    Prezentuję krótki materiał podglądowy, z mojej aktualnej kampanii Egiptem na poziomie VH/VH. Wszystko na wersji 1.1 bez alternatywnych propozycji Pitera. Polecam grę na oficjalnej wersji 1.1 aż do pojawienia się aktualizacji. Niemal ze stuprocentową pewnością nie będzie żadnych poprawek zwiększających porządek publiczny - pewne zmiany mogą zostać wprowadzone, ale z innych powodów, propozycja Pitera w tym aspekcie niepotrzebnie zmniejsza poziom trudności. Jeżeli ktoś sobie nie radzi, to polecam grę na łatwym, bez ironii - komputer nadal jest mocny, wciąż poziom wyzwania jest większy aniżeli w warunkach miażdżącej większości innych modyfikacji.
    Nie będzie żadnych zmian odnośnie liczebność straży przybocznej. Również morale jednostek pozostaną na obecnym poziomie.

Czy będą jeszcze jakies zmiany mapy?
    Ja jestem otwarty, Możliwe.
    Trochę juz pograłem i jednak zdarzyło mi się, że komp dawał okup za jeńców
    Na początku rozgrywki, kiedy wszyscy mają problemy z finansami z trudem przychodzi nam uzyskać jakiekolwiek pieniądze za jeńców, to jest stosunkowo normalne. Nie pamiętam dokładnie, jak to jest na późniejszym etapie rozgrywki.

Te Twoje nowe poprawki Piter
    To nie są poprawki, tylko alternatywne propozycje. Już to podkreślałem wcześniej.

Też mysle, że mogłoby być ciekawie, jakbym była mozliwość rekrutowania najemników na przykład kosztowaliby duża kasę, ale mieliby za to na przykład jakieś duże doświadczenie itp.
    Tymczasowo zrezygnowałem z Wojsk Najemnych jako takich zważywszy na ich kiepską optymalizację z punktu widzenia priorytetów rekrutacji. Bardzo prawdopodobne, że powrócą, ale dopiero wtedy gdy zdołam rozwiązać pewne problemy.

Mimo Bardzo Wysokiego poziomu trudności zdołałem zawiązać krótkotrwały alians z Królestwem Jerozolimy oraz strategiczne pakty z Turcją i Bizancjum. Turcy dokładnie w tej turze samodzielnie wypowiedzieli wojnę Krzyżowcom, dwie tury po napaści katolickiego królestwa na moje państwo.

Przejdźmy do najważniejszego i zarazem dla wielu kontrowersyjnego punktu, a mianowicie do systemu roszczeń i asymilacji nowych terytoriów.
    Misje religijne są ważnym i często koniecznym etapem udanej aneksji nowej prowincji.

Bardzo ważnym elementem skutecznych podbojów, jest generał pozytywnie wpływający na stabilność prowincji.

Udany podbój Nubii, po uprzedniej misji religijnej w regionie(gdyby prowincja była w 100% nawrócona to porządek publiczny byłby na poziomie 80%, bez eksterminacji czy plądrowania). Dwie tury do stworzenia "roszczeń", już nic nie może pójść źle.
    Ostatnio edytowane przez Idill`a (MZ) ; 21-11-2017 o 11:18

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Generał ekstremalnie wykokszony i +50%, więc może się zbuntować w każdej chwili, a mała osada, buntowników

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    60
    Gdybym w pełni nawrócił prowincję, splądrował osadę i zbudował meczet - nie musiałbym nawet zostawiać generała. I tak jest z każdą osadą, zwłaszcza na późnym etapie kampanii, gdzie miasta mają wiele różnych premii do zadowolenia. Z zamkami jest trochę trudniej. Według mnie stopień niezadowolenia jest raczej odrobinę nie do szacowany, aniżeli przeszacowany.
    Uwierz, zwykle nie dbam o rycerskość generała, a i tak daje sobie radę. To jest bodaj pierwsza kampania, gdzie przyjąłem taką strategie.

Cześnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    12
    Otrzymał 11 podziękowań w 9 postach
    Witajcie. Z tą mapą , to byłaby jeszcze mozliwość dodania jakiś prowincji w przyszłości Powiedzcie mi czym się charakteryzują poziomy trudności mapy kampanii i mapy bitwy w tym modzie? Tak przymierzam sie do ponownej gry Bizancjum i zastanawiam się nad pójściem na całość czyli vh/vh, tylko nie wiem czy w bitwach komp nie bedzie za bardzo dopakowany.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    60
    Z tą mapą , to byłaby jeszcze mozliwość dodania jakiś prowincji w przyszłośc
    Prawdopodobnie limit został już osiągnięty.

Powiedzcie mi czym się charakteryzują poziomy trudności mapy kampanii i mapy bitwy w tym modzie?
    Mnóstwo różnych zmiennych, może później zrobię jakąś dokładną kwerendę. Na różnice składają się takie elementy jak: zachowanie SI na mapie kampanii i na polu bitwy, agresywność SI, dochody, porządek publiczny, bonusy do morale i pozostałych statystyk, skuteczność agentów, dyplomacja, lojalność kapitanów, generałów i agentów etc..
    Zdecydowanie polecam Bardzo Trudny na polu bitwy - nie pamiętam już kiedy ostatnio grałem na innej konfiguracji, komputer z natury rzeczy jest w słabszym położeniu względem inteligencji człowieka - pewne bonusy są absolutnie zasłużone i konieczne. To gracz "oszukuje" na każdym kroku swym sprytem, a nie szablonowy i schematyczny komputer. Jestem zdumiony, że są jeszcze ludzie, którzy tego nie rozumieją.

Strona 15 z 24 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów