"Zwyciężyć i spocząć na laurach to klęska. Być zwyciężonym, a nie ulec to zwycięstwo." marszałek Józef Piłsudski
Tak, znowu mapy gdzie jeden gracz zaczyna na górce z lasem jako balansowanie rozgrywki. Tak, romek jest grą typowo pod single player, do multi jest nie przystosowane w żadnym stopniu, bez UMÓWIENIA się i wolnej woli graczy rozgrywających pojedynek nie rozegramy sensownego pojedynku z randomem, za to zapewne trafimy na spam artylerii, box w rogu mapy z samych pik, bądź bugowanie jednostek w rosterach. Temat multi w tej grze jest traktowany po macoszemu przez CA i to, że kilkadziesiąt osób gra w te gre na multi i się dobrze przy tym bawi nic nie zmienia. Dodatkowo nie wyobrażam sobie starożytności bez Scytów czy Sarmatów, tylko kogo to obchodzi? Bez Arwernów, Bojów czy Tylis dalej mamy frakcje celtów i to dalej w więcej niż jednej konfiguracji(Galacja, Icenowie, Arewakowie). Podczas gdy bez Massagetów czy Scytów tracimy te FAJNE frakcje, z wieloma FAJNYMI orginalnymi jednostkami. Od dziś ustalmy zasady żeby było FAJNIE, pytanie tylko czym jest to FAJNIE i czy aby przypadkiem każdy nie ma innej definicji słowa FAJNIE. Dla jednego fajnym będzie zagranie setny raz bitwy Bojowie vs Arwernowie, dla kogoś innego nie bardzo.
Vae Victis
Bachus - monotonność starć mieczy. Poza tym nad mapami trzeba się nagłowić, bo średnio wyobrażam sobie granie na Amravirze, czy mapie z meczu con Bachus vs Bobi, gdzie był od razu las i górka. Za takie podziękuje. Poza tym chętnie zobaczyłbym nomadów w turnieju.
Turnieje :
I,II,III & IV sezon ligi Rome 2
Krwawe igrzyska
Bursztynowy szlak 2v2
Forumowa liga gwinta sezon I & II
Turniej imienia x71 Medieval 2 - III miejsce
Medievalowy turniej Galzaga - I miejsce
Kampanie online :
KO 38
Wielka kampania antyczna 1.0 - Swebowie
Wielka kampania antyczna 1.2 - Icenowie
Oderint, dum metuant - Kimmeria
Międzynarodowe :
Cup of Nations 2017 - Armenia
Cup of Nations 2018 - Icenowie
Cup of Nations 2019 - Macedonia
Najważniejsze jest by odbyły się turnieje. By rozruszać naszą scenę TW.
Debatowanie i marudzenie powinno zostać ograniczone do pewnych ram czasowych. Który to już raz czytam dziesiątki postów odnośnie zasad. Prawda jest taka, że jeszcze się taki nie urodził, który Polakom by dogodził.
Mam nadzieję, że turniej 2 vs 2 się odbędzie.
"Zwyciężyć i spocząć na laurach to klęska. Być zwyciężonym, a nie ulec to zwycięstwo." marszałek Józef Piłsudski
Podoba mi się opcja dołączenia nacji scytyjskich do turnieju. Macie pomysł na zasady dla tych nacji?
Ja niestety nie mam dlc, ale wydaje mi się, że max 5 konnych łuków będzie optymalnym rozwiązaniem. Do tego ( luźna propozycja ) max 14 jazdy, w tym max 6/8 jazdy szturmowej.
Turnieje :
Krwawe igrzyska
Bursztynowy szlak 2v2
Kampanie online :
KO 38
Międzynarodowe :
Cup of Nations 2017 - Armenia
Cup of Nations 2018 - Icenowie
Cup of Nations 2019 - Macedonia
Co do frakcji nomadów to mam taki pomysł, że po prostu część armii można "spieszyć" i będzie w miarę optymalnie. Nadal to kwalifikuje się pod armię 1000-1200 luda, ale jednak może to coś pomóc przy udostępnieniu ich do gry. Wiadomo, że gramy na frakcjach z kampanii głównej.
Chcesz się czegoś dowiedzieć na temat Warhammer Fantasy, gdy wychodzi Total War: Warhammer, a nie znasz uniwersum? Zajrzyj TUTAJ.
II Miejsce w turnieju Jesień Średniowiecza IV, uczestnik fazy pucharowej w Mistrzostwach Polski Rome II 1vs1.
"Braki w Total War'ach to pół biedy. Gorzej, jeśli ktoś uważa taki stan gry za pełną wersję" ~ Arroyo
Świetny pomysł...Już widzę te tłumy chętnych do gry nomadami z takimi zasadami. Nie ma to jak być zmuszonym do wydania kupy kasy na spieszoną kawalerię. Sam pomysł ich dopuszczenia jest bardzo dobry i cieszę się że nareszcie nasza scena się otwiera na taką możliwość. Graliśmy już jeden turniej z Nomadami i zabawa była naprawdę przednia,do dziś pamiętam swój kawaleryjski pojedynek z Asserorem
. To zasady z krwawych igrzysk,bo o tym turnieju mowa :
- Zakaz używania artylerii
- Maksimum 6 takich samych jednostek (Nomadowie: maksimum 4 takie same jednostki)
- Maksimum 6 jednostek piechoty do walki w zwarciu (w tym również topory)
- Maksimum 12 jednostek piechoty (jednostki strzeleckie nie wliczają się w limit jednostek piechoty)
- Maksimum 6 jednostek jazdy (Konni strzelcy nie wliczają się w limit jazdy) (Nomadowie: bez limitu jednostek jazdy)
- Maksimum 6 jednostek strzeleckich (Konni strzelcy są w limicie strzelców) (Nomadowie: maksimum 8 jednostek strzeleckich)
- Maksimum 1 rydwan lub 1 słoń (wliczani w limit kawalerii)
- Generał nacji wlicza się do każdego limitu danego typu jednostek - wyjątek: generał rzymski i kartagiński (30 osobowy)
- Zakaz używania tej samej nacji co przeciwnik
- Zakaz używania środków obronnych
Jeżeli naprawdę decydujecie się na dodanie koczowników,to trzeba by albo przenieść zasady z igrzysk albo zrobić indywidualne dla każdej nacji bo Massageci i Scytowie mają praktycznie samą szturmówkę i konne łuki i w wypadku ostrego ograniczenia tych typów jednostek dopuszczanie tych nacji nie ma sensu bo i tak ich nikt nie weźmie.
Keep your friends rich and your enemies rich and wait to find out which is which.
Też pamiętam jak grałem Nomadami w Krwawych i było super.
Mnie te limity się podobają, czyli:
Maksimum 4 takie same jednostki,
Brak limitu jednostek jazdy
Maksimum 8 jednostek strzeleckich.
Czyli w ramach 2v2 dostajemy nację, która jest mocna kawaleryjsko, plus może ostro postrzelać.
Jak dla mnie powinien być limit konnych strzelców do max 4/5. Dlaczego mielibyśmy faworyzować jakieś frakcje?
Turnieje :
Krwawe igrzyska
Bursztynowy szlak 2v2
Kampanie online :
KO 38