Strona 175 z 179 PierwszyPierwszy ... 75125165173174175176177 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 741 do 1 750 z 1784

Wątek: Pytania początkujących graczy

Chłop
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
    Nie grałem w 1nkę w ogóle. Przygodę zaczynałem od empire total war i bardzo mi się podobała tamta część choć nieco zbyt nudna - ale z darthmodem jednostki zwykle robiły co chciałem.

Ale wiesz, konnica nie jest tu OP jak w atilli, którą to część uważam za najbardziej zepsutą (kto ma więcej konnicy wygrywa), bez żadnego kamień papier nożyczki, po prostu koń= zwycięstwo ale tam to ich po prostu poniosło ze statystykami konnicy i ma też kilka innych zrąbanych kwestii jak nieistniejące morale ale to inna para kaloszy...
    Tu jednak tak nie jest więc chciałem to jakoś wykorzystać CPU i tak ma zawsze przewagę bo "widzi" wszystko i steruje każdym oddziałem jednocześnie. Człowiek nie jest w stanie kliknąć 40 oddziałów w tej samej sekundzie i wydać im oddzielne instrukcje. A tu się okazuje, że dodatkowo jednostki przeciwnika nie mają problemu z wycofaniem się w przeciwieństwie do moich.

Konnicy nie uwielbiam po prostu staram się używać wszystkiego. Na razie to co zauważyłem.. to warto mieć 1 onager/balistę cokolwiek i to nie po to by to wysiekało wszystko, po prostu sprawia, że przeciwnik od razu leci na pałę i tu najlepszy set jest z pikinierami.., znaczy kucharzami robiącymi szaszłyki ;P Nawet jeśli to ja atakuję wioskę.
    Co do konnicy - tu mam na myśli najemną, bo na razie wciąż sparta w użyciu. To która jest najlepsza w stosunku szarży i walki? Cena nie ważna ale żebym tylko wiedział w którą stronę świata jechać by ich nabyć

A inna sprawa - co posyłać na strzelającą konnicę? Innych strzelców? Bo to strasznie męczące i nudne jest ganianie ich 10 min po mapie w koło.

Podkomorzy Awatar Chaak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    262
    Otrzymał 254 podziękowań w 191 postach
    W puli ogólnej najemników raczej szału z jazdą nie ma (no chyba że słonie, które też są, w sumie, jazdą). Najlepsze co można zdobyć to jazda kampańska (Sycylia i chyba południowa Italia) i jazda kapadocka (Galacja i Kapadocja). Ta pierwsza ma miecze, więc gorzej radzi sobie przeciwko innym jeźdźcom, ale ogólnie jest mocna. Kapadocka jest mocna i uniwersalna, ale do elity trochę jej brakuje.
    Mimo wszystko warto jednak zostać przy obywatelskiej i stosować ją raczej defensywnie żeby przechwycić wrogich jeźdźców, którzy chcą nas flankować. Jak trafią na coś mocnego to powinni wytrzymać na tyle długo, żeby można było podesłać im wsparcie z np. włóczników. Do ataku nadają się w sytuacji kiedy zabezpieczymy sobie skrzydła i najlepiej wpadać nimi w strzelców, artylerię i plecy jednostek związanych walką.

Strzelającą konnicę staram się pieszymi strzelcami lub artylerią odgonić. Ewentualnie lepszą jazdą strzelecką ich zaatakować.

Jeszcze co do wycofywania się, jak wciśniesz J albo K, to oddział wraca we w miarę zorganizowany sposób na poprzednią pozycję.

Wojski Awatar OHEND
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    8
    Otrzymał 2 podziękowań w 1 poście
    W kampanii zawsze masz możliwość spowolnienia czasu lub pauzę na wydawanie komend. Nie jestem takim hardcorowcem, żeby wejść dwiema armiami i w czasie rzeczywistym wydawać sprawnie wszystkie komendy, chyba że jestem pewien zwycięstwa i nie dbam o straty. Poza tym skróty klawiszowe faktycznie sporo ułatwiają. Miotacze konni w stylu nomadów to przekleństwo. Jeżeli mogę to korzystam z auto walki.

Łowczy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    26
    Otrzymał 32 podziękowań w 23 postach
    Cytat Zamieszczone przez Ulthion Zobacz posta
    Nie grałem w 1nkę w ogóle.
    Ale wiesz, konnica nie jest tu OP jak w atilli, którą to część uważam za najbardziej zepsutą
    Właśnie, nie grałeś w Rome1. Wiesz jak tam fajnie się grało i przyjemnie nacjami konnymi z rydwanami/słoniami? Brało się katafraktów, cztery słonie, albo cztery rydwany i wjeżdżało w legiony, nie jakiś tam hastatów, principes i triarii(chociaż to najlepsi włócznicy Rzymu, podobnie chyba w rome2)

Tu jednak tak nie jest więc chciałem to jakoś wykorzystać CPU i tak ma zawsze przewagę bo "widzi" wszystko i steruje każdym oddziałem jednocześnie. Człowiek nie jest w stanie kliknąć 40 oddziałów w tej samej sekundzie i wydać im oddzielne instrukcje. A tu się okazuje, że dodatkowo jednostki przeciwnika nie mają problemu z wycofaniem się w przeciwieństwie do moich.
    Generalnie granie na komputer nawet jeśli masz x oddziałów, nawet 40 (chociaż to zależy czy ustawiasz się by je jak najszybciej połączyć, czy atakujesz przeciwnika z dwóch stron, nie testowałem tego i nie wiem co zrobiłby komputer, w bitwach multiplayer 2v2 jeśli masz blok 40 jednostek i ty ze sprzymierzeńcem rozdzielicie swoje siły na dwie strony to naturalnym efektem będzie zwrócenie się przeciwników na odseparowane armie, być może i pc wykonałby rush swoimi 40 jednostkami na Twoje 20) nie jest żadnym wyzwaniem, zwłaszcza na oryginalnym ai, gdzie armie pc są po prostu słabe.

Polecam moda better ai recruitment, nigdy wcześniej nie widziałem takich jednostek jak szermierze w Kolczugach u Aten i Syrakuz np, a tu proszę, można trochę sobie powalczyć, choć to nadal mniej niż 10% strat własnych, a jak się zagapisz, czy masz 40 oddziałów i nie jesteś wprawiony w mikrozarządzanie to może stracisz z dwa oddziały konnicy, bo będzie stała z włócznikami, i dwa oddziały łuczników, bo ci pc podjedzie jakimś niedobitkiem kawalerii.

Konnicy nie uwielbiam po prostu staram się używać wszystkiego. Na razie to co zauważyłem.. to warto mieć 1 onager/balistę cokolwiek i to nie po to by to wysiekało wszystko, po prostu sprawia, że przeciwnik od razu leci na pałę
    Właśnie to jest największa wada grania na komputer, leci na pałe, nawet jak ma 40 na 20 to wiadomo, że pierwsza armia poleci na pałe a druga z końca mapy zaraz za nią, czyli dobiegną na wyczerpaniu. Jedyne co widziałem to Rzym mi w ostatniej rundzie oblężenia(gram Nabateą i mam trochę falangi oraz opancerzonych hoplitów, a to do zdobywania murów średnio się nadaje gdy obrońcy to cały słupek syfu+garnizon) najpierw zgrupował dwie armie, a potem ruszył całością, no nie powiem, Nabatejska Szlachta konna z rydwanami na jednej flance musiały sobie radzić ze spamem hastatów, roarii i dwoma oddziałami jazdy pomocniczej, musiałem aż( ) dosłać ciężkich hoplitów i jednych falangitów, bo by mi tą konnice te śmieci wybiły mimo ponawianych szarż i rzezi od rydwanów.

Lepiej dać sobie wystrzelać 300 ludzi(przy założeniu, ze jedna balista zbije 150 ludzi), niż przystąpić do walki na wyczerpaniu, wtedy tak armia leci jak domek z kart.

A inna sprawa - co posyłać na strzelającą konnicę? Innych strzelców? Bo to strasznie męczące i nudne jest ganianie ich 10 min po mapie w koło.
    wystarczą łucznicy, łucznicy, bo oszczepnicy mają dość krótki zasięg i nie zawsze można wyjść nimi do konnych łuczników, poza tym nie każda nacja ma jakiś lepszych peltastów, oszczepników, ale i zwykli się nadadzą. Jeśli chodzi o nacje wschodnie to może to być nawet 6 jednostek strzelców kosztem mniejszej linii piechoty/konnicy.

Cytat Zamieszczone przez OHEND Zobacz posta
    W kampanii zawsze masz możliwość spowolnienia czasu lub pauzę na wydawanie komend. Nie jestem takim hardcorowcem, żeby wejść dwiema armiami i w czasie rzeczywistym wydawać sprawnie wszystkie komendy, chyba że jestem pewien zwycięstwa i nie dbam o straty. Poza tym skróty klawiszowe faktycznie sporo ułatwiają. Miotacze konni w stylu nomadów to przekleństwo. Jeżeli mogę to korzystam z auto walki.
    Problem jest taki, że na automacie jeśli masz słonie i rydwany w pełnym słupku armii, to potrafią zejść do czerwonego stanu przy walce na automacie z garnizonem siedmiu oddziałów.
    Ogólnie nie opłaca się grać na automacie, nawet jeśli wg komputera masz 95% szans na wygraną i tak algorytm odejmie Ci rydwany z jednostki generalskiej np.

Wojski Awatar OHEND
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    8
    Ostatnio sporo się mówi o genetyce vs. pochodzeniu naszych przodków vs. zagranicznych zwojach, księgach traktujące o Lechii. Czy kojarzycie jakąś modyfikację, która pozwalała by zagrać lechickimi plemionami?

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez OHEND Zobacz posta
    Ostatnio sporo się mówi o genetyce vs. pochodzeniu naszych przodków vs. zagranicznych zwojach, księgach traktujące o Lechii. Czy kojarzycie jakąś modyfikację, która pozwalała by zagrać lechickimi plemionami?
    Na szczęście twórcy Rome2 zaoszczędzili nam tej Lechia Fantasy dzięki czemu gra jest bardziej historyczna

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Wojski Awatar OHEND
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    8
    Cytat Zamieszczone przez Nezahualcoyotl Zobacz posta
    Na szczęście twórcy Rome2 zaoszczędzili nam tej Lechia Fantasy dzięki czemu gra jest bardziej historyczna
    Jasne. Wstawiając w lokacje nieudokumentowane, inne nieudokumentowane plemiona, a może raczej konfederacje plemienne. Taka sama fantazja, więc czemu ktoś nie miałby zrobić jakiegoś moda z alternatywą. Przejrzałem ile mogłem, niczego nie znalazłem, więc zakładam, że nie ma.

Wojski Awatar Maniek116
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    9
    Otrzymał 11 podziękowań w 9 postach
    Które DLC z dodatkową kampanią najbardziej byście mi polecali?

Podkomorzy Awatar Chaak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    262
    Otrzymał 254 podziękowań w 191 postach
    Mi najbardziej Hannibal i Rise of the Republic podeszły.

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Hannibal i Cezar w Galii

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Strona 175 z 179 PierwszyPierwszy ... 75125165173174175176177 ... OstatniOstatni