-
Łowczy
Mówienie że kościół Unicki był pomysłem na XX w. Ukrainę to tak jakby powiedzieć że protestantyzm w Polsce był pomysłem na XX w .Polskę. To był pomysł jak administracyjnie przeciągnąć prawosławnych na katolicyzm i nic więcej. My też w dobie kontrreformacji zwalczaliśmy innowierców, stąd mi.innymi konflikt Radziwiłłów z Koroną bo byli protestantami o czym się zapomina i np. w filmie ,,Potop,, o tym ani wzmianki i jak widzę w scenie jak symbolem przysięgi jest katolicki krzyż to nie jest historyczna prawda. Zresztą wszystkie 3 filmy z serii Trylogia mimo że je lubię to mają dużo zafałszowań i sporą dawkę politycznej poprawności. Współcześni historycy inaczej już patrzą na tamten okres niż ci z przed 100 czy nawet 50 lat. Trochę polemicznie poza tematem samej rozgrywki , ale skoro kolega Piter też coś wspomniał, co do heraldyki można się spierać ale tak to tylko gra i gracze bardziej oczekują dobrego ,,gempleja,, i stabilnej gry, niż historycznych niuansów, my bardziej ,,uwrażliwieni,, historycznie , ale mnie też ta obecna heraldyka nie przeszkadza. Tekst ten napisałem z pozycji człowieka którego część rodziny była Unitami, Ja jestem dopiero z 2 pokolenia rzymskokatolickiego./tak na marginesie/
-
Uprawnienia umieszczania postów