Witold J. Ławrynowicz Arras 1917
Marian Małecki Aljubarrota 14 VIII 1385 Obroniona niepodległość Portugalii
Krzysztof Janowicz Fortece nad kanałem część IV Bracia, pamiętajcie o Kilonii!
![]()
Witold J. Ławrynowicz Arras 1917
Marian Małecki Aljubarrota 14 VIII 1385 Obroniona niepodległość Portugalii
Krzysztof Janowicz Fortece nad kanałem część IV Bracia, pamiętajcie o Kilonii!
![]()
"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
"Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
"Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II
Autor marginalnie traktuje politykę i skupia się na opisie walk. Korzysta z wspomnień fińskich i sowieckich.Czyta się dobrze. Do tego ciekawe mapki.
![]()
"A teraz słuchajcie wy, ludzie z NATO! Bombardujecie ścianę, co nie przepuszczała potoku afrykańskiej migracji do Europy, ścianę, co stopuje terrorystów . Tą ścianą była Libia. Rujnujecie ją. Wy - idioci. Za tysiące migrantów z Afryki, za wsparcie terrorystów będziecie płonąć w piekle. I tak będzie".
Mu'ammar al - Kaddafi
Jakub Juszyński Północny łuk refleksyjny w Polsce
Robert Grosse Armia rzymska od cesarza Galiena do początków bizantyjskiej organizacji temowej.
Krzysztof Królczyk Rzymskie prowincje nad Renem i Dunajem w okresie flawijskim (69-96 r. po Chr.) - res militares et externae.
![]()
"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
Rosjanie w pustyni i w puszczyCzyta się nieźle.
![]()
"A teraz słuchajcie wy, ludzie z NATO! Bombardujecie ścianę, co nie przepuszczała potoku afrykańskiej migracji do Europy, ścianę, co stopuje terrorystów . Tą ścianą była Libia. Rujnujecie ją. Wy - idioci. Za tysiące migrantów z Afryki, za wsparcie terrorystów będziecie płonąć w piekle. I tak będzie".
Mu'ammar al - Kaddafi
"Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, poprawiłoby człowieka, ale pogorszyłoby kota" — Mark Twain.
Maksimum informacji minimum lania wody. Przed stu laty to potrafili. Cóż, lektura nie do końca "łatwa i przyjemna" lecz po Kromayerze i Veithu oraz Delbrücku wiedziałem na co się piszę. Jeżeli chodzi o odbiór, porównałbym do Auxilii Cheesmana. Minusem może być trochę niepotrzebnych nawiązań do czasów fryderyciańskich i kajzerowskich. No i sporo ponad spodziewaną ilość uciętych lub połkniętych wyrazów etc. Niekoniecznie zgadzam się także z poglądem, że Rzymianie (rozdział dotyczył VI wieku) woleli umrzeć z głodu, niż ruszyć koninę. Jeżeli wziął to z jakiegoś źródła, to raczej dotyczyło to kombatantów, którym dopiero głód miał zajrzeć do tyłka.
Jest ciekawa. Początek bardzo dobry. Potem trzeba przebrnąć przez rosyjskie firmy ochroniarskie. Dalej, jest nieźle. Autor siłą rzeczy opisał dokładniej, te wydarzenia, do których też były zachodnie źródła. Interesujący jest opis działań egzekucyjnych w pierwszej wojnie o Donbas. Działalność w Afryce też skłania do niewesołych refleksji... Polecam.
Mu'ammar al - Kaddafi
Nigdy moim konikiem nie była wojskowość historyczna, może poza Bizancjum w pewnych okresach i wybiórczo jakieś tam państwa, też w danych ramach czasowych historycznych, czy osoby, ale w bardzo minimalistycznym zakresie. Militaria to nie wszystko, co kreuje świat historii, jest jedną z części składowych, ale jak już czytam coś z wojskowości i jest to dla mnie "strawne" i jak zauważyłeś bez lania wody, to mnie cieszy. Jednak chciałem się upewnić, czy moje dobre zdanie o tej pozycji bierze się z mojego nieuctwa, czy faktycznie jest tak dobrze i solidnie napisana, więc zapytałem ciebie. Zawsze to jakiś wyznacznik, tym bardziej zawsze jak coś czytam z wojskowości, to i tak wybieram te elementy z danej pozycji, co mnie interesują. Mam nadzieję, że moja odpowiedź ciebie usatysfakcjonowała i nie będziesz miał obiekcji, jakbym kiedyś przy innej pozycji ponowił zapytanie, o Twoją opinię na jej temat.
"Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, poprawiłoby człowieka, ale pogorszyłoby kota" — Mark Twain.