Zobacz pełną wersję : Shogun 2: Total War - DYSKUSJE OGÓLNE
Zauważyliście, że jak się wspinają jednostki na mury to część z nich spada? Spora pomoc przy obrownie i swoją drogą duże wyzwanie przy ataku :D
Nie chce tworzyc nowego tematu a mam pytanie na ktore nigdzie nie znalazlem odpowiedzi.
Czy prawda jest ze w wersji podstawowej mozemy grac jednym z dziewieciu klanow, natomiast w przypadku wydania specjalnego I edycji kolekcjonerskiej dostepnych jest 10 klanow ?
Edycja specjalna i kolekcjonerska zawiera w sobie "unikalny" i niedostępny w podstawowej wersji gry klan ninja Hattori.
Ingen175
17-03-2011, 16:40
Trzeba będzie sprawdzić czy i podstawka tego nie zawiera, czy tylko tego nie ukryli gdzieś, tak jak z empierem było.
Total War: Shogun 2 - relacja na żywo- gamecorner.pl (http://gamecorner.pl/gamecorner/1,98214,9271321,Total_War__Shogun_2___relacja_na_z ywo.html?bo=1)
Sengoku – czyli krew, honor i gry- gry-online.pl (http://www.gry-online.pl/S018.asp?ID=695)
Witam. S2 jest dla mnie absolutnie kompletny. Spełnił wszystkie moje oczekiwania i cieszę się każdą chwilą poświęconą na grę.
Mam wszystkie TW i do tej pory numerem 1 był Medieval2.
Odnośnie trudności w trybie kampani single player-jest trudno,nawet bardzo ale nie przesadzajmy zbytnio panowie. Rozpocząłem Shimazu na Bardzo Trudnym. Po 10 latach (40 tur) zająłem całą zachodnią wyspę (8 prowincji). Mam sojusz wojskowy z Chosobuke i 5 innych umów handlowych (baaardzo ważne źródło dochodu). Wspólnie z sojusznikiem walczymy z rodem niegrywalnym , który pokonał Mori i rozrósł się niebezpiecznie (10 prowincji). Wysłał na mnie dwie pełne armię ale ja też mogę śmiało wystawić dwie swoje.
Ps. Jak ktoś ma problemy z kasą to nie należy rozbudowywać zamku w każdej prowincji tylko faremki. Rozbudowane zamki i póżniejsze budynki dające konkretne jednostki mam 3. Każda z tych prowincji werbuje co innego:piechota, koniki i łuki. Tam są kuźnie,płatnerze i inni zbrojomistrze i TYLKO tam produkuję wojo bo mają bonusy.
Ps.2 Drzewko rozwoju technologi i rozwój generałów- mistrzostwo.
Pozdrawiam i życzę udanej rozgrywki.
Rozbudowane zamki i póżniejsze budynki dające konkretne jednostki mam 3. Każda z tych prowincji werbuje co innego:piechota, koniki i łuki. Tam są kuźnie,płatnerze i inni zbrojomistrze i TYLKO tam produkuję wojo bo mają bonusy.
Piechota, czyli z kataną, czy raczej z yari/naginatą? Poza tym rozbudowana stajnia w jednej prowincji wraz z budynkiem włóczników - daje kawalerię yari, łuczników - kawalerię strzelecką, etc...
A Shogun 2 faktycznie jest świetny - przebił całkowicie zarówno ETW jak i NTW.
Tak czytam trochę oficjalne forum, to widzę, że multiplayer ma parę bugów, jeden sam znam, bo nie mogę lewelować jednego skilla mimo że mam punkt do wydania, inni piszą, że po resecie skilli avatar wygląda inaczej w bitwie niż się go maluje w oknie.
Wyższe poziomy umiejętności mają wymagania, w stylu 12 punktów w danej dziedzinie.
Robson.Ambro
18-03-2011, 08:36
Witam,
Jestem co prawda nowy ale przyłącze się do dyskusji ;)
Narazie jestem zauroczony nowym shogunem i każdą wolną chwilę poświęcam na rozgrywkę, ten klimat po prostu cud-miód.
Zauważyłem natomiast taki błąd jak generał, ninja itp. zdobywają nową ragę/poziom i rozdamy punkty to ikona pokazująca że dana jednostka zdobyła poziom nie znika.
Uwielbiam nękać przeciwników ninja coś pięknego że można rozwinąć jednego wyspecjalizowanego w zamachach na generałów lub specjalistę od sabotażu fortec.
Po rozdaniu punktów sprawdź " towarzyszy" np:generała.Wybranie jakiegoś powinno rozwiązać Twój problem.
Warto zbierać punkty na zdolności dostępne przy wyższej randze.
Boa morte
18-03-2011, 09:53
Ja mogę patrzyć godzinami na animacje oddziałów ostrzeliwanych łucznikami. Jak taki przyjmie na klate z dziesięć strzał i się zatacza. Fajne są pomniczki samuraja oznaczające miejsce słynnych bitew. No i fakt że generał w walce ma dokładnie tą samą postać co na obrazku na mapie kampanii.
tomciopogromcio
18-03-2011, 10:58
W encyklopadii coś czytałem, że jak upadnie ród to będą się do nas zgłaszać samurajowie, gotowi walczyć dla tych co więcej dadzą, ale nie ma niczego takiego, o co może chodzić?
Mam event o podziale Japonii i Shogun wezwał wszystkich, żeby wypowiedzieli mi wojnę. I teraz pytanie, czy jak zajmę Kioto i utrzymam je 4 pory roku to reszta klanów zaakceptuje mnie i ogłosi pokój czy dalej będą chcieli mnie zniszczyć?
Boa morte
18-03-2011, 12:31
Mam event o podziale Japonii i Shogun wezwał wszystkich, żeby wypowiedzieli mi wojnę. I teraz pytanie, czy jak zajmę Kioto i utrzymam je 4 pory roku to reszta klanów zaakceptuje mnie i ogłosi pokój czy dalej będą chcieli mnie zniszczyć?
wątpie i licze że tak nie będzie. Toyotomi musiał osobiście rozbić opór Kyushiu i podbić Odawarę po długotrwałym oblężeniu Hojo. Na każdym kroku masz opisywane jakie Shogun Tokugawa wymyślał restrykcje aby odbierać innym dajmio możliwości działania przeciw niemu. Samo przeniesienie stolicy do prowincji Musashi na wschodzie o czyms też świadczy.
Właśnie przed chwilą doszedłem do tego samego momentu co kolega. Wszyscy wypowiedzieli mi wojnę. I chyba przegram, mam tylko 3 generałów i w sumie trzy armie, a 17 prowincji bez żołnierza O.o
Do tego wszyscy zerwali umowy handlowe ze mną i dochód z 6000 spadł do 1200, ciekawe za co zmobilizuje nowe oddziały, pomijając fakt ich spłacania co turę O.o
Ja zdobyłem Kioto tak dla zabawy aby zobaczyć co będzie. Po roku (4 tury) jest krótki filmik pokazujący że zostaje shogunem ale nadal mam walki z klanami, nadal mnie atakują. Jedyne co zyskujemy mając tytuł shoguna to dwie nowe jednostki tylko dla nas. Jedna lądowa jakaś konnica a druga morska i to tyle
tomciopogromcio
18-03-2011, 16:11
Premie do morale, do honoru, do zysków z podatków i może coś jeszcze teraz nie pamiętam. Ja sam wypowiedziałem wojnę Ashigawie zanim mnie mocno zobaczył, zostałem Szogunem i nie miałem żadnej wojny, dopiero sam potem jakąś zacząłem do tego mam nadal 2 sojusze z 2 pozostałymi najsilniejszymi. Ja mam 11 prowincji oni 11 i 13 (gram na trudnym).
Mam do sprzedania grę Shogun 2, wersja podstawowa. Cena to uzgodnienia.
Kontakt GG: 6410876
Zrobiłem dokładnie to samo co tomciopogromcio, w rezultacie po pięciu turach od zdobycia Kioto (zaraz jak zostałem shogunem) wszystkie ważniejsze klany na mapie wypowiedziały mi wojnę. Grając tokugawami mam centralną część Japonii i walkę na dwa fronty, jedyne co mnie ratuje od porażki to to, że dookoła są góry i pojedyńcze wolne przejścia przez nie.
Ja mam pytanie co do MP:
Może mi ktoś tak w miarę treściwie wytłumaczyć jak mam dołączyć do bitwy, bo dziś próbowałem, wszyscy gracze byli oznaczeni jako Unknown, a na liście bitw nie było żadnej do wyboru.
Witam wszystkich z najlepszego forum o grach TW. Parę lat temu byłem użytkownikiem tego forum - po przenosinach nie rejestrowałem się ponownie. Jestem fanem TW od pierwszego Szoguna - i szczerze mówiąc bardzo oczekiwałem drugiej części:
Moje wrażenia po kilku dniach:
Na +
-trudność gry (gram na poziomie trudnym) - wreszcie agresywny komputer - i na mapie kampanii i w bitwie (przyznaje się bez bicia 3 razy zaczynałem i dostawałem baty...)
- grafika (wszystkie artworki, mapa są w bardzo klimatyczne - zresztą musi być dobrze, skoro sceptyczna wobec gier żona powiedziała: "Ale piękna ta kwitnąca wiśnia :)"
- multiplayer, a w szczególności drop in-battle
- klimat -kto go czuje ten wie o czym mówię, kto nie - tego nie jestem w stanie przekonać :)
Na -
- multiplayer, a w szczególności drop in-battle (teraz niektórzy posądzą mnie o schizofrenię :) - więc już wyjaśniam. W NTW drop był możliwy tylko przy w miarę wyrównanych siłach. W STW2 zauważyłem, że jak grałem np. klanem Date to przy znacznej dysproporcji sił nie pojawiała się ikonka "wizytacja", ale gdy grałem Takedami to pojawiała się już przy każdej bitwie. Czyli jest możliwość, że zostanie się wrzuconym z jednym oddziałem łuczników przeciwko całej armii z dajmio na czele. I niestety niektórzy tak robią, by podbijać sobie statystyki. Ja na szczęście we wszystkich bitwach wizytacyjnych nie miałem takiego przypadku - na forum totalwar.com jak najbardziej ludzie się skarżyli. MI brakowało tego w NTW, żeby na własne życzenie walczyć w trybie wizytacji mając słabszą armię (no bo przecież jaaaaaaaaaaka satysfakcja jak się wygra). Dodatkowo za takie zwycięstwo można by dostać więcej punktów do statystyk (jestem akurat tym, który statystyki lubi - co nie znaczy, że mam je rewelacyne :)). Czyli wizytacja przy nie równych siłach to +, ale - bo nie ma się wyboru i podglądu jakimi i iloma jednostkami będzie można walczyć.
-stabilność - mówię tylko oczywiście na moim przykładzie - na czystym systemie, z dużą ilością wolnego miejsca na dysku, RAM-u itp gra często mi się wiesza. Szczególnie przy ALT+TAB
-multiplayer ogólnie: sporo mnie nerwów kosztowało gdy chcąc walczyć 1:1 nie mogłem wystawić swojej armii, tylko zostałem wrzucany tak jak przy wizytacji (nie było nawet ekranu przed bitwą, żeby wybrać konfigurację armii) i miałem np. tylko gwardię awatara przeciwko 10 jednostkom, albo gwardię awatara + parę jednostek strzeleckich (w tym z bronią palną, której nie mam odblokowanej). I kolejny błąd gdy łączę się: pojawia się napis: "znaleziono przeciwnika. przygotowanie do bitwy". Przeciwnik czeka na mnie, pyta na czacie co tak długo - a ja nic nie mogę zrobić -nie działa przycisk "anuluj" i pomagają tylko trzy króle...
-statystyki - jak już wspominałem bardzo je lubię - ale w chwili obecnej nie ma o nich co pisać - wszystko jest dokładnie wymieszane, nieprawdziwe i mam nadzieję, że szybko to poprawią.
To tyle na gorąco -reszta jak coś mi się nasunie :)
Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich :)
Na czacie w grze, nikt mi nie odpisuje, mimo że widzę dość sporo ludzi. Często też mam problem z znalezieniem przeciwnika do walki w podboju. Czy może to być wina neta? Mam neostradę i do tej pory nie narzekam. Też tak macie, że nikt się nie odzywa na publicznym?
Ingen175
18-03-2011, 22:36
Ja gram Date, to jest masakra, jednego dużego sojusznika utrzymuję dzięki kasie, na drugiego nie starczyło i mnie właśnie bije od tyłu. Generalnie jest rozwałka, pobiłem duże armie z Kioto, wszystkich sojuszników Aszikaga w centrum Japonii ale walka Ja (+ sojusznik, drugi wielkością po mnie, ale nie stać mnie na płacenie mu co turę 3-4 tys. za "pozostanie" przy mnie) vs reszta świata jest diabelnie trudna. Kioto oblegam, ale nie wiem co dalej. Jak zdobędę Kioto to sojusznik już nie będzie chciał zerwać sojuszu czy nadal będzie ostro ?
tomciopogromcio
18-03-2011, 22:38
Wtedy jeszcze gorzej jest :P.
Ingen175
18-03-2011, 23:04
No nie ma co, zostało mi 18 lat do końca gry, a jak teraz zacznie mnie bić i sojusznik to raczej średnio to widzę.
Boa morte
19-03-2011, 10:19
Zrąbanych statystyk ciąg dalszy: wczoraj odblokowałem osiągnięcie wygranych 25 walk w multi nie grając w multi ani razu. Jak się okazało gra zliczyła ilość zwycięstw rodu jako moje własne. Wcześniej odblokowałem ukonczenie kampanii na niskim poziomie po przejsciu wszystkich samouczkow oraz zatopienie jakis tam okretow po bitwie z udziałem 3 podstawowych jednostek morskich w grze.
Witam
Gra singleplayer bardzo dobra w zasadzie nie ma się do czego przyczepić ale multi jest tak "zrypane", że szkoda słów (jest to tym bardziej wkurazające, że po raz pierwszy (mimo żę grałem we wszystkie total war-y) na serio zacząłem grać w bitwy na multi) przytaczam wypowiedź jakiej udzieliłem w innym temacie
No to już jest naprawdę cyrk.
Stoczyłem 5 bitew w multi. Jedną przegrałem dlatego, że mnie wrzuciło do bitwy z graczem ( ja miełem: 1 łucz sam, 2x strzelcy , 1 samuraj z kataną, kaw z yari i generał przy czym generał nie był dowódcą? ) przeciwnik miał: 2x łucz ashig, 3 samuraj z katan, 6 ashig z yari, 2x lek kaw, dowódca) nie wiem dlaczego (było to szybkie wybieranie) ?!!
następne 4 bitwy wygrane ( w jednej przeciwnik wyszedł w trakcie) i co się okazuje - mój awatar otrzymał przydomek dishonorable coward - WTF.
Chyba na razie nie warto grać w multi.
Maharbal
19-03-2011, 12:05
Jak na razie multi jest mocno niestabilne-ilość zawieszeń się komputera przyprawia co najmniej o zdenerwowanie. Gra w porównaniu do wcześniejszych odsłon serii wydaje się być dość zagmatwana. I jeszcze te bugi... :?
Grałem ponad 13 godzin, około 20 bitew multiplayer i wszytko chodzi u mnie stabilnie bez wywalania. Największy błąd to brak właściwych statystyk w kampanii awatara.
Gra u większości jest stabilna, więc wina leży po twojej stronie. Przeinstaluj grę, wgraj nowe sterowniki lub zrób format.
------------------------------------------------------------------
otal War: SHOGUN 2 – v 1.1
Release Notes
Multiplayer - Fixed Crash when reaching lobby for a 4v4 Set-up Team game
Multiplayer Campaign – Fixed bug where Realm divide event is shown three times
Tutorials – Fixed bug where camera would fall below ground level during fly-by of warrior monks.
Localisation – Various minor bug fixes
If you're having trouble playing Shogun 2 right now, you're not alone. A patch that was released in the last hour has just locked out what appears to be the entire playerbase. Currently, if you try and start the game, you'll be confronted with a Steam error message: Incomplete installation of Total War: SHOGUN 2 (15). A long thread on the Steam forums suggests that it's not an isolated problem, and CA have already said they're aware of the issue.
That doesn't stop it being phenomenally irritating.
UPDATE: And it's fixed. That was ridiculous.
Plik zajmował zajmował: 42.7 MB.
------------------------------------------------------------------
Po patchu już po pierwszej bitwie multiplayer mnie wywaliło :cry: Druga bitwa już ok.
Gdyby gra była tak banalna do modyfikacji jak medieval 2.. :cry:
Z przyjemnością zagrał bym paroma klanami nie podstawowymi, niektóre mają świetne godła i położenie :D No ale cóż.. podziękować twórcą.
Przy czym nawet jak wyjdzie jakiś mod dodający nie pods. frakcje to jest pewne że nie będą mieć żadnych bonusów, dlatego idealnie było by gdyby dało się grać resztą frakcji i dodać im jakieś bonusy jak u grywalnych(bądź z góry przypisane by miały przez twórce). Nie tyle co można by wymyślić nowe bonusy co zrobić grę ciekawszą trochę, przynajmniej dla mnie :mrgreen: Ehh marzenia które raczej się nie spełnią nigdy :lol:
K A M 2150
19-03-2011, 17:32
Ciekawe kiedy poprawią naliczanie statystyk, bo wkurza mnie to, że mam cechę "Tchórz bez honoru", chociaż ukończyłem wszystkie 5 bitew, baa, nawet je wygrałem.
Patch coś u mnie popsuł i gra przestała być stabilna :cry:
Mnie właśnie wyrzuciło podczas oblężenia :cry: a patcha nie miałem :?
EDIT:
NO KU..... właśnie zauważyłem że patch mi się sam ściągną bez mojej wiedzy :evil: :o
Co za ....... grałem sobie normalnie aż do momentu oblężenia zamku Urakami chciałem sobie zagrać własnoręcznie oblężenie a tu podczas wczytywania "Raport o błędach" teraz jak próbuję włączyć grę to włącza się steam później czarny ekran jest kursor ( ten z gry) i....... "Raport o błędach" no nie........ :evil:
Pewnie nawet nie zauważyłeś jak się pobrał ;)
Pewnie tak ale do tej pory wszystko było ok :?
NO szlak mnie trafi zaraz...... :evil: :evil: :evil: :evil:
Grałem 13 godzin i 100% stabilności, 3 włączenia (1 godzina) po patchu i w tym dwie podróże do pulpitu.
Ja ja ci zazdroszczę ;) Mi się nawet włączyć nie chce :cry:
Spróbuj defragmentacji lub synchronizacji, może pomoże.
Nic z tego :cry: Robię reinstal.
Grałem 13 godzin i 100% stabilności, 3 włączenia (1 godzina) po patchu i w tym dwie podróże do pulpitu.
Dla porównania ja grałem z 12h z czego z 7h na wersji 1.0 a z 5h na 1.1
Podczas tych 12h grania ani razu nie wywaliło mnie na pulpit a z 20 razy wychodziłem na pulpit
Jak na razie 10h przegranych , 2 razy tylko do pulpitu wychodziłem ale żadnych CTD nie uświadczyłem , ale ja mam do tego szczęście bo i z Empire ani razu nie miałem CTD ani z NTW
z Empire ani razu nie miałem CTD
To jest niemożliwe :shock: To jest tak niewiarygodne jakby politycy dbaliby o państwo lub prawica bratałaby się z lewicą
Tak jak napisałem ;)
I nigdy nie miałem tez problemów z empire .
Natomiast przedwczoraj zagralem sobie bitwę z kolega z klasy - nie grając od roku - i od razu pojawiły się błędy typu czarny ekran , po ponownym uruchomieniu gry moje jednostki nie miały broni i nie dało się ich ustawic tak , żeby było widac ich przyszłe ustawienie :lol: Ale po za tym to ok.
I koniec spamu bo nas Ensis i Kyuzo zbanują :D
Właśnie zrobiłem reinstal i..... nic z tego nadal się nie włącza :cry: :evil: :evil: :evil:
Warto sprzedawać prawa przemarszu przez terytorium, udało mi się uzyskać od jednego sojusznika nawet 4 tys za 10 tur dostępu wojskowego.
maryjan1001
20-03-2011, 10:15
A kto mi powie jak tego pierdołe doradce-na mapie bitewnej wyłączyć?w kampani mam powyłączane.Aha i po co generałowi te plecaki?
pzdr
Boa morte
20-03-2011, 10:36
Co jest z pancerzami? Zbrojownia na drugim poziomie z +2 do pancerza daje ten sam pancerz co zbrojownia +3
A kto mi powie jak tego pierdołe doradce-na mapie bitewnej wyłączyć?w kampani mam powyłączane.Aha i po co generałowi te plecaki?
pzdr
Podczas gry w opcjach można ich wyłączyć
Jak ja kocham steam :mrgreen: Dzisiaj rano włączam Shogun 2 total war a tu...... mogę grać :lol:
Nie no coś pięknego :mrgreen:
Aha i po co generałowi te plecaki?
Czytałem gdzieś że miały one chronić przed strzałami ale to chyba nie prawda nie wiem ;)
Kurde, ale mnie te bitwy wkurzaja:P Rowne sily, bronie mostu, zabijam generala i to kurde moje jednostki uciekaja, bo tamci szturmowali na pale...
Jak ja kocham steam :mrgreen: Dzisiaj rano włączam Shogun 2 total war a tu...... mogę grać :lol:
Nie no coś pięknego :mrgreen:
Aha i po co generałowi te plecaki?
Czytałem gdzieś że miały one chronić przed strzałami ale to chyba nie prawda nie wiem ;)
Witam.
Wczoraj na kanale "Historia" widziałem program pokazujący zdumiewające (dla mnie) wyposażenie samuraja, które używał on w walce konnej. Otóż do pleców miał on przytwierdzony kawał jedwabnego materiału wielkości średniego prześcieradła o kształcie małego spadochronu. Podczas galopu "spadochron" ten wypełniał się powietrzem wydymając się jak balon. Strzała wystrzelona z łuku uderzała w jedwab, ale zwykle nie była w stanie go przebić, gdyż ten poddawał się jej uginając. Strzała pchała go oddając swoja energie kinetyczną aż docierając do pleców samuraja miała tylko tyle energii, że wystarczało, co najwyżej na niegroźne "pacnięcie".
Na filmie najpierw zrobiono testy na manekinie z użyciem wentylatora a gdy te wypadły pozytywnie, jeden desperat wypróbował to na sobie. Ubrany w zbroje samuraja z tym prześcieradłem za plecami galopował, co sił a za nim zasuwał łucznik i grzał z łuku ile wlezie. Niestety nie udało mu się ustrzelić uciekiniera, bo wszystkie strzały zostały wyłapane przez tańczący na wietrze jedwab. Jedynym widocznym skutkiem było kilka malutkich dziurek w materiale.
cytat z forum historia.org.pl
Czym do cholery jest Ikkō-ikki?
Czy wszyscy mają wersje 1.1? - ja mam 1.0, może dlatego mam same pustki w MP, raz tylko udało mi się stoczyć bitwę w MP, ktoś wie coś więcej?
Ukończyłem już kampanie z date, i nie powiem grało się bardzo przyjemnie, na hard trzeba troszkę kombinować, szukać sojuszów, właściwie wybierać cele itd. Oblężenie ze strony komputera nie stoi na najwyższym poziomie, i chyba jest bug, mianowicie, kiedy komputer ma posiłki, te po przybyciu nic nie robią, niezależnie od liczby obrońców. Nie wiem, czy nie przesadzili z tym poziomem trudności, ja jako weteran jestem happy, ale taki laik.. to wyłoży się na początku, nie mówiąc już jak jest podział krainy. Zagram sobie teraz Tekadą, i sprawdzę jak będą wyglądać stosunki dyplomatyczne na v hardzie, może odrazu nie rzucą się wszyscy :)
MP jeszcze nie sprawdziłem, grałem z jakimś nobkiem, 6m i po bitwie.. ale to nie to samo - własnego potu jeszcze przy tym nie poczułem ;)
Czym do cholery jest Ikkō-ikki?
O co dokładnie ci chodzi
http://en.wikipedia.org/wiki/Ikk%C5%8D-ikki
Ingen175
20-03-2011, 22:39
Słyszał ktoś już o jakimś modzie zwiększającym ilość tur ? Tak by na jedną porę roku przypadały 2 czy 4 tury ? Niby da się na trudnym przejść grę, ale nieustannie gonił mnie czas, a chciałbym sobie teraz "smakować grę", opracować wszystkie technologie i w ogóle nie musieć się spieszyć. Jest już taka możliwość ? Pamiętam ,że w Empire pojawiła się dość szybko.
Powiem wam, że Shimazu na początku można ostro cisnąć, wystarczy przejść na chrześcijaństwo i zyskujemy ashigaru z rusznicami, armaty i nanbański statek handlowy. Szkoda tylko ,ze jak powiedziałem muszę się spieszyć, mam nadzieję że ktoś jednak zrobi takowego moda.
Uzupełnienie odpowiedzi Voitka
http://www.youtube.com/watch?v=26o9LiaB ... r_embedded (http://www.youtube.com/watch?v=26o9LiaB0Zg&feature=player_embedded)
Zalecam oglądać od 2:10
Ingen175
20-03-2011, 23:09
Mam jeszcze jedną sprawę, wszystkie modele (żołnierze i statki) wyglądają z bliska bardzo ciemno, za duże cienie są. Jest jakaś możliwość zmiany tego efektu, bo chciałbym wreszcie zobaczyć twarz żołnierza a nie czarną plamę.
Powiem wam, że Shimazu na początku można ostro cisnąć, wystarczy przejść na chrześcijaństwo i zyskujemy ashigaru z rusznicami, armaty i nanbański statek handlowy. Szkoda tylko ,ze jak powiedziałem muszę się spieszyć, mam nadzieję że ktoś jednak zrobi takowego moda.
Hmm, interesujące, nie wiedziałem o tych bonusach. A inne klany nie są do Ciebie wrogo nastawione? Są poważne problemy z buntami?
Generalnie trzymam się z daleka od chrześcijan, ale jeżeli dają istotną przewagę to mogę się z nimi zaprzyjaźnić, a nie krzyżować xd
Bunty są dość uciążliwe. Zdarzają się też powstania buddystów, ale jak ma się silne garnizony w prowincjach, to można porządek utrzymać.
Ingen175
20-03-2011, 23:44
Powstania są, ale jak umiejętnie rozmieścisz wojska + będziesz tłumił bunty jedną większą armią to po problemie. A powiem ci ,ze armaty w bitwach lądowych czy okręty nanabńskie czynią straszne szkody na początku. Najlepszy przykład : stoczyłem bitwę z piratami, 2 moje okręty (właśnie te nanbańskie) vs 8 ich (3 handlowe, jakieś bune i coś tam jeszcze). Efekt był taki ,że ja straciłem 2 ludzi na pokładach a oni 8 okrętów (znaczy 2 zdobyłem ale po co mi taki badziew).
Chrześcijanie są w shogunie bardzo przydatni.
W takim razie po opanowaniu wyspy (też gram Shimazu) przyjmę chrześcijaństwo i zobaczę jak to wygląda. :)
Stalowy Karaluch
21-03-2011, 07:00
Witam wszystkich! mam sprawę. Nie będę owijał w bawełnę, i po prostu zapytam. mam szoguna2 i jak zwykle chciałem zwiększyć ilość wojska w oddziałach przez szperanie w pliku scripts ale nie mogę do znalezć!!!!!!!!! Czy ktoś wie jak to zrobić w szogunię? ewentualnie odeślijcie mnie do odpowiedniego działu. z góry dziękuję.
Stalowy Karaluch
21-03-2011, 08:10
Sprawa nie aktualna. poradziłem sobie sam. sorki za zaśmiecanie forum.
Mam jeszcze jedną sprawę, wszystkie modele (żołnierze i statki) wyglądają z bliska bardzo ciemno, za duże cienie są. Jest jakaś możliwość zmiany tego efektu, bo chciałbym wreszcie zobaczyć twarz żołnierza a nie czarną plamę.
Mialem podobny problem, sprawdz cz mozesz zaktualizowac sterowniki do karty graficznej, u mnie pomoglo.
Też gram Shimazu, ale nie mam zamiaru przechodzić na chrześcijaństwo. Zdobyłem Czarny Statek i na morzu jestem nietykalny co jest bardzo istotne ze względu na handel, który stanowi połowę dochodu. Mam wszystkie zamorskie punkty handlowe oprócz tego na samym wchodzie nad Date. Niestety nie mogę poszaleć bo mogę handlować tylko z czterema klanami. Z dwoma, które zostawiłem na wyspie mogę handlować drogą lądową, drogą morską z dwoma kolejnymi. Po zaatakowaniu mnie przez Kikkawę zdobyłem cztery prowincje na głównej wyspie więc mam lądowy dostęp do wszystkich klanów. Niestety nie mogę zawrzeć przymierza handlowego z żadnym innym klanem bo jest ikonka, że porty w twoim regionie ojczystym są maksymalnie obciążone. Mam port wojskowy więc faktycznie mogę mieć dwa szlaki handlowe, ale pytanie dlaczego nie mogę prowadzić handlu po ziemi? Fakt, że stolica nie jest połączona bezpośrednio z tymi prowincjami na głównej wyspie bo zostawiłem na mojej wyspie dwóch sojuszników, którzy akurat przecinają ją na pół. Czy to może być przyczyną?
pretorian
21-03-2011, 09:12
(...)ale pytanie dlaczego nie mogę prowadzić handlu po ziemi? Fakt, że stolica nie jest połączona bezpośrednio z tymi prowincjami na głównej wyspie bo zostawiłem na mojej wyspie dwóch sojuszników, którzy akurat przecinają ją na pół. Czy to może być przyczyną?
Dokładnie tak... z tego co orientuję się to musisz mieć bezpośrednie sąsiedztwo by móc handlować drogą lądową.
No to trzeba będzie się pożegnać z jednym sojusznikiem. W sumei dobrze bo te jego chrześcijańskie kapliczki rozsiewają zamęt po moim terytorium i muszę je ciągle sabotować;)
Przy okazji drobna rada dla tych, którzy mają problemy na początku i generalnie z kasą: zacznijcie grę Shimazu i jak najszybciej zajmijcie punkty handlowe na zachodzie, kilka tysięcy co turę na początku to istna fortuna.
Robson.Ambro
21-03-2011, 10:10
Gram Date i muszę powiedzieć że jest strasznie trudno. Trzech generałów w sumie sześciotysięczna armia broni granic bo po podziale królestwa wszyscy mnie atakują. Najgorsze są bunty i brak kasy z powodu braku handlu oraz licznej armii którą muszę utrzymywać żeby prowadzić ekspansję aż do Kioto.
Zauważyłem że jednostki trochę za szybko przechodzą przez wodę jest to plus dla atakującego minus dla obrońcy, a wydaje mi się że powinno być odwrotnie gdy woda okala zamek atakujący powinien mieć trudniej. Co wy na to?
Mam też pytanie bo jeszcze nie testowałem tego Matsutake i Mnich będąc w zamku w której nie ma armii podnoszą zadowolenie mieszkańców?
pretorian
21-03-2011, 10:37
Jeżeli chodzi o agentów to dopiero po awansie można liczyć na jakieś bonusy. Są oni przydatni również w działaniach dywersyjnych przeciwko obcym agentom.
Matsutake teoretycznie tak, ale nie sprawdziłem osobiście więc na 100% nie wiem. Natomiast mnich bez specjalizacji podnosił mi zadowolenie miasta mniej więcej o 3. Zdaje się, że ninja też może podnosić lojalność miasta przez tworzenie siatki szpiegowskiej, ale tego tez nie sprawdzałem.
ktos wie jak liczone sa bitwy rankingowe? - założone przez siebie bitwa, nie jest liczona :O?
Zrobiłem 3 podejścia Uesugi na legendarnym i szczerze ... nie da się prowadzić wojny na 4 frontach. Gre skończyłem za każdym razem po kilkunastu turach z 3 prowincjami.
Wygrałem też kampanie na hardzie grając Shimazu i uważam , że zyski z portów handlowych są A) za duże B) komputer nie kwapi się do przejęcia ich.
Ja ostatnio grając na bardzo trudnym wygrałem długą kampanię Takedą i wiecie co?
Dajimo umarł mi dopiero w 1595 roku :mrgreen: Normalnie aż się zdziwiłem :lol: Przez całą kampanię miałem tego samego dajimo :mrgreen:
, że zyski z portów handlowych są A) za duże B) komputer nie kwapi się do przejęcia ich.
Z tym akurat się zgodze.
Stalowy Karaluch
23-03-2011, 17:54
Witam, jednak mój problem się nie skoczył. w Napoleon Total War można było zwiększyć ilość chłopa w oddziale zmieniając jedną cyfrę w pliku scripts. znalazłem taki sam plik w Shogunie i zrobiłem to samo. Niestety nie odniosło to pożądanego skutku. Nadal mam ludzi w oddziele max 200. Czy ktoś wie jak to można zmienić? był bym wdzięczny za pomoc. Ewentualnie proszę o odesłanie do tematu gdzie mogę poruszyć ten problem. Z góry dziękuję za pomoc.
Matsutake teoretycznie tak, ale nie sprawdziłem osobiście więc na 100% nie wiem. Natomiast mnich bez specjalizacji podnosił mi zadowolenie miasta mniej więcej o 3. Zdaje się, że ninja też może podnosić lojalność miasta przez tworzenie siatki szpiegowskiej, ale tego tez nie sprawdzałem.
Ninja podnosi, pamiętam że miałem z ninją w pozytywnym wpływie na miasto 1 (Agenci).
profesor88
24-03-2011, 00:26
Witam, jednak mój problem się nie skoczył. w Napoleon Total War można było zwiększyć ilość chłopa w oddziale zmieniając jedną cyfrę w pliku scripts. znalazłem taki sam plik w Shogunie i zrobiłem to samo. Niestety nie odniosło to pożądanego skutku. Nadal mam ludzi w oddziele max 200. Czy ktoś wie jak to można zmienić? był bym wdzięczny za pomoc. Ewentualnie proszę o odesłanie do tematu gdzie mogę poruszyć ten problem. Z góry dziękuję za pomoc.
1 post na 8 stronie w temacie: wymagania sprzętowe tam znajdziesz odp
W jakim katalogu są zapisywane saves z gry bo mnie to wkurza że nie mogę znaleźć. Mam windows 7 64 bit.
AgentMax
24-03-2011, 15:06
Musisz wejść w taką scieżkę:
C:\Users\nazwa użytkownika\AppData\Roaming\The Creative Assembly\Shogun2\save_games\
Shogun jest świetny. Gra się całkowicie inaczej niż w poprzednich częściach. Tutaj naprawdę liczy się wykorzystywanie terenu. Jak sobie zagrałam klanem Oda(hard), to zaniemówiłem. Po zajęciu Tokugawów i tego klanu na północy (saito?) hattori uderzeli na mnie dwoma flagówkami. Najgorsza była jedna bitwa między wzgórzami obrośniętymi drzewami. Gdy rozkazałem przemarsz wojsk między nimi, nagle zostałem zasypany gradami strzał. Za minutę było po wszystkim. W ten sposób zakończyłem pierwszą kampanię Odami.
Teraz gram Mori, zobaczymy co AI teraz pokaże.
Jest mały błąd na stronie. Link oznaczony "Shogun II" przekierowywuje do działu poświęconemu Shogunowi I i odwrotnie.
Mam do was pytanie bo kupiłem wersję specjalną shoguna 2 i po zainstalowaniu gry nie mam dostępnego klanu Hottori nie wiem co mam zrobić by był grywalny
pretorian
28-03-2011, 07:48
Razem z grą otrzymałeś specjalny kod, który musisz wpisać na steamie w zakładce DLC. Wtedy dopiero wszystko będzie grało :)
a ja mam pytanie co do multi.
Na jakim poziomie dostanę te żetony rodowe ?
I jeżeli mam wybrane te specjalizacje, czy tam przybocznych awatara (np. -1 do morale) to jak mam wybrane trzy (bo mam 3sloty wolne) to czy wszystkie są aktywne ? bo grałem z ludźmi co mieli np. 6lvl, a miałem widoczne, że on ma tylko jedno wybrane i zawsze jest to wspomniane "-1 do morale"
Gaius Julius
29-03-2011, 21:13
wciąż mam wątpliwości czy zakupić Shoguna 2 :/
jak tam, poprawione chociaż część bugów? Ponoć wyszedł nowy patch.
Ten ostatni patch to porażka. Na mutli po bitwie ekran ładowania wariuje i muszę dać alt+F4. Teraz stoczyłem bitwę z kolesiem o 3lvl wyższym ode mnie i co ? "stracono połączenie z sesją " super. Oczywiście pkt doświadczenia nie dostałem.
Stracono połączenie z sesją to chyba wina tego że przeciwnik wyszedł używając alt+f4
a co do problemów przy ładowaniu, to ja takowych nie miałem, wręcz przeciwnie! Po ostatnim patchu wszystko chodzi wyśmienicie :)
Ps.
Znacie jakiś dobry klan ?
a ja mam pytanie co do multi.
Na jakim poziomie dostanę te żetony rodowe ?
Żetony rodowe dostajesz tylko wtedy kiedy jesteś w klanie (grupie Steam), za sukcesy na mapie multiplayer.
I jeżeli mam wybrane te specjalizacje, czy tam przybocznych awatara (np. -1 do morale) to jak mam wybrane trzy (bo mam 3sloty wolne) to czy wszystkie są aktywne ? bo grałem z ludźmi co mieli np. 6lvl, a miałem widoczne, że on ma tylko jedno wybrane i zawsze jest to wspomniane "-1 do morale"
Obca świta wyświetla się tylko wtedy kiedy działa negatywnie na Twoje wojsko, tzn. wyświetli się, że masz obniżone morale, mniej ataku, ale już nie to, że on ma więcej ataku wręcz czy tańszy koszt.
Gaius Julius
02-04-2011, 12:19
czy jest jakaś szansa na odblokowanie wszystkich nacji?
a jak to jest w końcu z tym multi ? Przesunąłem mojego awatara na prowincję której nie mam, wziąłem bitwę dobieraną 1v1, znalazło mi przeciwnika, juz prawie wygrałem bitwe i "gospodarz opuścił rozgrywkę" prowincji nie dostałem, pkt doświadczenia też. Czyli wychodzi na to, że każdy może sobie bez konsekwencji uciekać jak tchórz w razie porażki ?
czy jest jakaś szansa na odblokowanie wszystkich nacji?
Trzeba czekać na jakiegoś moda
Udało się komuś pokonać członka CA? :P
Mi przed chwilą w bitwie morskiej ;)
Ja wczoraj pokonałem w bitwie lądowej :)
ja mam 2 gwiazdki więc wiesz ;)
gość miał 6 ;)
Udało mi się pokonac kogoś od CA , albo kogoś kto tego dokonał bo dostałem odznaczenie ^^.
To ja też się pochwalę, wczoraj udało mi się pokonać :D
widzę że zjawisko dość pospolite, więc cieniasy ci goście z CA :P
Z tego co pamiętam to odznaczenie mówi o pokonaniu członka CA albo kogoś kto tego dokonał wcześniej. Zasada sześciu dłoni. Całkiem możliwe, że walczyliście między sobą;)
Witam, mam dwa pytanka:
1. Czym różnią się wyspecjalizowane jednostki Hattori od ich zwykłych odpowiedników? Wg. encyklopedii jedyna różnica polega na tym, że jednostki Hattorich są droższe w utrzymaniu. Chyba nie tak ma być, nie? :)
2. Ninja kisho mają wbudowaną umiejętność krycia się nawet podczas marszu, jakim więc prawem wróg mi ich wykrywa, gdy próbuje mu zrobić tzw. "plecy"? Kij z tym, gdyby to było w dzień, ale nawet nocne ataki nic nie zmieniają.
Pozdrawiam.
1.Z tego co wiem ogólnie jednostki , które mają w nazwie nazwę jakiegoś rodu mają trochę ulepszone statystyki. Nie wiem jak to jest z tymi z Hattori.
2.Pewnie podczas ataku na tyły bierzesz bieg ,a wtedy ninja są widoczni.
Bystrym okiem, czyli kilka uwag
Ech, pograłem sobie w tego Shoguna i jestem zawiedziony... Może jest fajny do rozgrywek sieciowych, ale mnie tez jakoś nie przekonuje... Podstawowa bolączką i w Single i w Multi jest fakt, że wszyscy mają jednostki o dokładnie takim samym wyglądzie. Rozumiem, że to jeden kraj, że to byłoby dziwne, gdyby było 120 różnych jednostek, bo jakby to tak było, żeby tak było, a być nie może, bo nie będzie i już. Rozumiem. Jednakże już po krótkim czasie (u mnie po 10 dniach) następuje regres radości i zaczyna się nuda. Bo wszystkie jednostki, wszystkich krajów, wyglądają tak samo, niezależnie od tego, jaki mają poziom doświadczenia, broni i pancerzy. Jeśli już obstawać przy tym, żeby kazdy klan nosił sie identycznie, można by chociaż rozróżnić teksturami poziomy uzbrojenia wykuwanego w kuźniach... A tak, to... Wiecznie to samo. Animacje są genialne, wygląd modeli świetny, cała rozgrywka jest niemal doskonała. No ale...
Kampania także rozczarowuje. Przez pierwsze dni grałem jak zaczarowany i cieszyłem się wszystkim jak małe dziecko. Nie będę tutaj opisywał kolejno aspektów, które mnie ucieszyły, bo są one znane. Jednak kilka spraw zupełnie psuje całą rozgrywkę, przez co początkowa radość prysnęła bezpowrotnie. Chodzi, głównie, o trzy aspekty:
a) 30 lat gry szkoliłem moich trzech ninja, kiedy wreszcie osiągnęli doskonały poziom, przystąpiłem bez strachu do wojny na szeroką skalę, w której miałbym trudności zwyciężyć, chociaż nie mógłbym też przegrać z racji doskonałych pozycji obronnych. Nie wahałem się rozpocząć wojny na szeroką skalę z dwoma, najpotężniejszymi rodami (pozostałe zostały przez nie wchłonięte). Moja marynarka górowała nad morzami, moje wojska okupowały doskonałe pozycje obronne na wszystkich szlakach, wrogowie walczyli ze sobą i wyniszczali wzajemnie armie, a ninja od wielu miesięcy przygotowywali grunt, zabijając generałów i następców ich wodzów. Kiedy rozpocząłem wojnę, wystarczyło zadać ostateczny cios jednemu z rodów: zamordować wodza. Niestety, nie był to wódz ostatni. Być może jeden z generałów umknął mi i został nowym daimaio. Szybko go wytropiłem i zabiłem, razem z synem. Niestety... to nie był koniec... znów pojawił się kolejny wódz z następcą. I tak pięć razy.
Wiedziałem, ilu wróg miał generałów i członków rodziny, przyjąłem pewien margines błędu, jednak AI chyba samoczynnie generuje nowych daimio z synami... Pięć razy mordowałem wodza i syna. Szóstego już nie próbowałem. Na tym forum powiedziano mi, ze nie da się wykończy rodu. Straszne rozczarowanie. Jeśli nie zabójcy, ród mógł zawsze wyginąć w bitwie... Nie rozumiem, dlaczego. Kraj się nie rozpadł, jak powinien i co sobie uwzględniłem w kalkulacjach, mój syn ożeniony z córka wodza nie przejął władzy, ani nic... Nie podoba mi się to, odbiera znaczną część radości z gry. Jak już mówiłem - niekoniecznie lubię wykańczać wodzów zabójcami. Mógłbym to zrobi w bitwach, efekt powinien być ten sam.
b) Przy kontaktach dyplomatycznych nie można wymieniać się ziemiami. Zupełne nieporozumienie, ileż to razy, nawet w naszej historii, zawieraliśmy pokój przejmując, lub oddając jakąś konkretną ziemię? Zubożenie rozgrywki, podobnie jak sprawa z zabójcami.
c) Postawiłem sobie doskonałą kuźnię w jednym z miast, inne szkoliło doskonałej szarży, jeszcze inne pracowało nad doskonałą celnością. Rozdzieliłem z moich 4 wielkich armii jednostki w konkretne miejsca, przed wyprawą wojenną, aby przekuć im broń, doszkolić w szarży i celności, nawet za ciężkie pieniądze, liczyłem się z tym. Nie można. Znów nie rozumiem. Jestem w szoku. Dlaczego miasto, które produkuje wyśmienite miecze, nie może ich wyprodukować dla całej mojej armii, dlaczego wioska, która szkoli doskonałych łuczników, nie może doszkolić innych? Nawet za ciężkie pieniądze. Specjalnie stworzyłem tylko kilka wyspecjalizowanych miast, żeby nie marnować parcel w pozostałych, świetny plan, niestety zniweczony przez twórców.
Nie grałem w Empire i Napoleona. Moja przygoda z Total War zatrzymała się na Medievalu 2 z powodów pieniężnych. Dlatego skok cywilizacyjny, w rozwiązaniach, animacjach i grafice jest dla mnie ogromny. Wręcz gigantyczny. Mimo to, wymienione wyżej, najważniejsze tylko, bolączki zniechęciły mnie do gry i zasiały ziarno wątpliwości. Zacząłem żałować części wydanych pieniędzy. Gra nie jest warta 120 złotych. Powinna być osobnym dodatkiem. Takie jest moje wrażenie.
Jestem zawiedziony i obawiam sie o przyszłośc. Chyba w ogóle przestane kupować gry. Przez DLC. Nie chcę kupować dodatkowych rzeczy do gry, a z drugiej strony - żal tego nie robić. Żal mieć grę niepełną, okrojoną. Nie oszukujmy się, rzeczy sprzedawane w DLC są z gry wycinane, bądź w niej ukrywane (przykład Mafii i plików DLC zablokowanych w plikach gry, odkrytych niedawno przez internautów), nie są troską twórców o graczy. Troska była kiedyś, gdy Activision do każdego patcha Call of Duty wydawało darmową mapę, lub dwie. Teraz trzeba płacić ciężkie pieniądze.
Nie podoba mi się też multiplayer. Nie mogę już wejść, zagrać i wyjść. Nie ma uczciwych walk, bazujących tylko na sprycie i zmyśle graczy. Znów premiowany jest tzw. no-lifing. Im dłużej grasz, tym twój generał ma wyższy poziom, tym lepsze masz jednostki, tym więcej rzeczy odblokujesz dla armii. Nie mam ochoty biegać po internetowej mapie i odblokowywać jednostek. Chcę wejść, wybrać przeciwnika, wybrać armię, zagrać i wyjść. Mogę to zrobić w medievalu 2 i chyba do tego wrócę. Mogę w Medievalu, ale przecież chciałbym w Shogunie. To wszystko jest chore, złe i zmierza w niepożądanym kierunku.
Wystawię chyba tego Shoguna na allegro. Za 80 złotych. Nabiję 20zł kosztów przesyłki i będę stratny tylko jakieś 15. Oczywiście, jeżeli nie złapie mnie policja, bo re-selling tej gry jest nielegalny, zdaniem licencji. Pożyczyłbym go koledze, nieodpłatnie, na czas nieokreślony. Ale nie wiem, czy nie złapie mnie policja. Renting i lending również są nielegalne. Źle się dzieje, jeżeli gracz, zamiast myśleć: nie kupię tej gry, bo jest dobra, myśli: nie kupię tej gry, bo jest świetna, ale obawiam się o masę DLC, które trzeba będzie kupić. Wiem, nikt mnie nie zmusza. Ale łyso mieć wybrakowaną grę, prawda?
Ech.
1.Z tego co wiem ogólnie jednostki , które mają w nazwie nazwę jakiegoś rodu mają trochę ulepszone statystyki. Nie wiem jak to jest z tymi z Hattori.
2.Pewnie podczas ataku na tyły bierzesz bieg ,a wtedy ninja są widoczni.
1. Może i mają, tylko chodzi o to jakie i o ile, bo encyklopedia milczy w tej sprawie.
2. Nie, cały czas idę pieszo. Dlatego cała sprawa mnie dziwi.
1.Jutro jeśli mnie ktoś nie ubiegnie to sprawdzę. W dodatku grając Hattori możesz rozstawiać samurajów i ashigaru poza strefą rozstawiania. Coś jak jednostki partyzanckie w NTW.
Gaius Julius
07-04-2011, 14:55
...Wystawię chyba tego Shoguna na allegro. Za 80 złotych...
musiałbyś pudełko sprzedać razem z kontem steam, gdyż raz wpisany tzw "cd-key" nie może być ponownie użyty ;)
ale to tak na marginesie
Mnie wkurza najbardziej w grach TW tylko jedno, a mianowicie nie można grać wszystkimi frakcjami...a dlaczego nie? Czyżby tym z CA nie chciało się zrobić porządnie wszystkich frakcji?
a jak w multi na tej mapce dostać się na wyspę Sikoku ? muszę wygrać bitwę morską w tych okolicach ? Mam nadzieję, że nie bo nie umiem i nie chcę ich grać.
Ja stoczyłem bitwę i chociaż przegrałem, otwarłem sobie drogę na Sikoku samym udziałem w bitwie morskiej.
Słuchajcie - mam nowe spostrzeżenie (aż nie mogę uwierzyć :)). Grałem dzisiaj w multiplayera - gość wyszedł tuż po załadowaniu mapy i przyznało mi heroiczne zwycięstwo. Zaliczyło też żeton rodowy, no i prowincję. Czyli co - wreszcie nie będzie quiterów??? Czy to jakiś przypadek??
Zawsze jak ktoś wychodzi normalnie ( ESC - wyjdź z bitwy ) to przyznaje Ci zwycięstwo.
Natomiast jak ktoś odłącza kabel , albo wyłącza kompletnie gry - wtedy nie zalicza zwycięstwa.
Ja stoczyłem bitwę i chociaż przegrałem, otwarłem sobie drogę na Sikoku samym udziałem w bitwie morskiej.
też zagrałem bitwę oczywiście przegrałem, ale nie mogę dostać się na wyspę.
Udało mi się ukończyć kampanie na poziomie legendarnym klanem Schimazu. Moja taktyka opierała się z początku na rozwoju gospodarczym i militarnym, oczywiście w międzyczasie działo się więcej, blokady portów innych klanów by nie mogli desantować, szybki rozwój bohaterów do cechy Poeta pływając nimi na statkach i atakując wrogie floty. Do 1570 roku posiadałem tylko trzy prowincje i kiedy powołałem bohatera i skompletowałem dwie armie, dopiero wtedy rozpocząłem ofensywa i doszedłem aż do Kioto.
MegaArtur
10-04-2011, 14:47
Udało się komuś pokonać członka CA? :P
Mi przed chwilą w bitwie morskiej ;)
Tak mnie też udało sie pokonać gościa z CA w bitwie lądowej tydzień temu. ;)
gombrowitch
11-04-2011, 10:40
Dla mnie ta gra jest trudna. Nie umiem zdobywać zamków (zwłaszcza tych większych). Zostawiam to komputerowi. Ogólnie wybrałem Uesugi. Zawarłem pokój z Hojo i Takedą, którzy byli nad wyraz dobrymi sojusznikami aż do momentu, w którym podbiłem Kioto. Niestety ich ziemie otaczały moje i co prawda udało mi się wytępić większość Takedy, ale nadal są dosyć potężni i długo już raczej nie pociągnę z 30 prowincjami przeciw całej reszcie Japonii. Kampanii już nie wygram, bo przekroczyłem czas.
Żałuję, że wraz z sojuszem dałem im na początku prawo przemarszu. Bez tego by się aż tak nie wzmocnili. Chociaż nadal nie rozumiem, jak mogą mieć tak silne armie, skoro ja mam 30 prowincji, a oni po 8.
A ja dostrzegłem pewien problem w zachowaniu sztucznej inteligencji podczas oblężeń, momentami doprowadza mnie to do takiego wnerwienie że głowa mała. Otóż bronie się przed wrogiem który szturmuje moje mury, niszczę mu jednostki które po pewnym czasie uciekają. I zaczyna się cyrk, reszta jego armii stoi jak wryta i gapi sie w mury :evil: Jego łucznicy wystrzelają wszystko i stoją, jazda stanie gdzieś w lesie i czeka... Zostaje tylko ustawienie tempa bitwy na maksymalne i czekanie(co z resztą jest cholernie nudne, a i czasu na to szkoda). Ogólnie nie popisali się z tym AI, w kampanii przeciwnicy mają takie bonusy że głowa mała, kilka pełnych armii przy 2 prowincjach to już przemilczę. Gdyby nie multi to żałował bym wydanych pieniędzy.
Nie jest to chyba stałe zachowanie AI. U mnie obcy generałowie, fakt, że po tym jak zostały zniszczone inne jednostki, grzecznie zsiedli z koni i sami pofatygowali się pod ruchy. Widocznie czasem coś nie zatrybi.
u mnie oblężenia są OK, ale gram sobie teraz Hojo, zawarłem sojusz z Takedą- mieli 11 prowincji oraz wojnę z Tokugawą i co zrobił Takeda ? Jedną pełną armią stał u mnie przy zamku, drugą do połowy zapewnioną błądził po lasach, a ja walczyłem w tym czasie z Date to wysłał do mnie jedną pełną armię, ale nic nie zdobył i zaatakował Asai (czy cos w tym stylu, ) i tym sposobem stracił wszystkie prowincje na rzecz Tokugawy.
Często mam podobnie, pełna armia mojego sojusznika/wasala wychodzi z miasta i stoi jak głupia a wróg wchodzi w miasto i bach... nie ma sojusznika/wasala.
Czesio133
14-04-2011, 08:58
Mnie w bitwach o zamek denerwuje, że wrogowie mają bardzo duże morale. Często po 1 człowieku zostaje w jednostce a on dalej się rzuca i walczy, gdzie u mnie połowa ludzi jest i uciekają. Głupie też jest to, że u mnie jeszcze żaden klan nie został szogunem, oprócz tego co jest na początku. Gram Mori i Yamana ma wojne z szogunem ale ich armie wolą iść na inny front, a szogun zamiast zajmować inne prowincje to sobie siedzi w Kioto i zostawia to sojusznikom. Jak grałem Hojo i miałem sojusz z Tokugawą i Takedą i zająłem Kioto to przez jakiś czas byli jeszcze moimi sojusznikami. Dopiero po jakimś czasie osłabiły sie nasze stosunki i nawet kasą nie dało się ich poprawić. Grałem wtedy w długą kampanie i gdy miałem 39 prowincji to Takeda 2 pełnymi armiami podeszła pod mój zamek. Ale za reszte kasy wykupiłem sobie wasala u date, bo mieli tylko jedną prownicję i tak wygrałem. Ale gdyby nie ta kasa to bym trochę miał gorzej. Dodam, że grałem na normalnym poziomie.
Gram teraz na legendarny. Zastanawia mnie jakim cudem jeden z klanów wybudował legendarną szkołę czegoś tam po kilkunastu turach gry? Kolejna irytująca rzecz(prawdopodobnie przegram przez to) Mam sojusznika, stosunki ponad 120 i nagle wypowiada mi wojnę... No gdzie tu logika ?
Ps. Znacie jakiegoś moda na zmniejszenie spawnu armii przeciwników ?
Ps. Znacie jakiegoś moda na zmniejszenie spawnu armii przeciwników ?
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=434941
Tu masz link (post #11) i komentarze do niego. Co do tego, czy działa na 100% to nie wiem, bo nie instalowałem. Ale widać po postach, że chyba tak.
gombrowitch
14-04-2011, 20:58
Może uda mi się Date na normalnym. Mam jeszcze kilka lat i brakuje mi kilku prowinci + Kioto. Niestety wszyscy zwrócili się przeciwko mnie. O ile nie zaczną desantować, to może mi się uda.
Mam kolejne pytanko dotyczące MP - czy macie możliwość ulepszania jednostek weteranów za żetony rodowe? Bo ja niestety nie - mimo, że moi łucznicy mają 6 poziom (a wystarczy 5), mają opanowane 4 podstawowe umiejętności, no i oczywiście mam odpowiednią ilość żetonów... Jakieś sugestie? (zauważyliście, że nawet jak jednostka ma opanowaną jakąś umiejętność to nie wszystkie ich znaczki są widoczne pod kartą jednostki)
Pozdr
Masz odpowiednią specjalizację klanu? Z tego co wiem to wyświetlają się tylko na przykład zwiększona szybkość, zwiększone obrażenia od strzał oraz strzały. Inne, które widać w statystykach już nie.
Klan ma specjalizację konnica (klan naszego forum). To nie znaczy chyba, że mogę ulepszać tylko jazdę???
To znaczy, że możesz ulepszać tylko niektóre rzeczy u innych jednostek ale nie wszystkie. Wszystko jest napisane gdy najedziesz na ikonę z danym ulepszeniem, tylko doczytaj do końca. Np. ashigaru z płonącymi strzałami może mieć tylko klan łuczniczy, ale inne ulepszenia można już mieć. Dalej, klan łuczniczy nie może mieć 'banzai' przy ulepszeniu kawalerii.
heh, a ja miałem dzisiaj jakiegoś buga na steamie, bo po wygranej bitwie na multi dostałem odznaczenie "Dawca śmierci" za wygranie 200 wieloosobowych bitew ;)
Spójrzcie na moje dochody :D
http://img853.imageshack.us/img853/3893/2011041600005.jpg (http://img853.imageshack.us/i/2011041600005.jpg/)
Czesio133
17-04-2011, 08:37
Spójrzcie na moje dochody :D
http://img853.imageshack.us/img853/3893/2011041600005.jpg (http://img853.imageshack.us/i/2011041600005.jpg/)
To jest bug czy hack??
hack za pomocą artmoney :roll:
korowiow
17-04-2011, 09:41
Wie ktoś jak się zwiększa czcionkę w grze? Trochę za mała jak dla mnie :?
Nie. Po prostu napadłem na szlak handlowy i jakiś klan generował takie dochody. Mam na koncie kilkadziesiąt milionów i mogę rypać armie na debecie :lol: , kasy z pewnością nie braknie :twisted:
Czesio133
17-04-2011, 11:01
Nie. Po prostu napadłem na szlak handlowy i jakiś klan generował takie dochody. Mam na koncie kilkadziesiąt milionów i mogę rypać armie na debecie :lol: , kasy z pewnością nie braknie :twisted:
Skoro napadłeś na szlak i jakiś klan miał tyle kasy to znaczy, że on sam miał dużo. Chyba, że ten bug jest tylko podczas napadanięcia.
Zniszczyłem ta frakcje i mam teraz -10k na turę. Ale nagromadziłem 100milionów wiec się nie przejmuję :lol:
Jacquess
17-04-2011, 22:00
Cześć. Nie wiem czy to bug, czy po prostu takie było założenie twórców,ale podczas oblężeń są tylko 2 rodzaje zamków. Jeden gdzieś w lesie i drugi otoczony fosą. Też to macie? Jak dla mnie to porażka, nie po to dałem za grę 109 zł, żeby oglądać ciągle to samo. W poprzednich częściach tak nie było, co dodawało smaczek grze. Można dodać jeszcze fakt, że bardzo lubię oblężenia i takie coś odbiera frajde.. W ogóle to się zastawiam czy nie sprzedać gry,nawet za śmieszne pieniądze..
Amrod---> dzięki za próbę pomocy. Jednak nadal nie wiem jak i co kupować. Np. te płonące strzały powinny być dostępne nawet dla klanu jazdy (nie ma nigdzie w opisie, że wymagany jest klan łuczniczy)....
Lekko mnie ta gra wkurzyła - dziś dostałem Tchórza bez honoru mimo, że nigdy - powtarzam NIGDY nie wyszedłem z gry w jakiś nieuczciwy sposób. Zdarzyło mi się poddać walkę poprzez Esc (dwa albo trzy razy). Dodatkowo dostałem jakieś osiągnięcie za wygrane 25 walk, mimo że mam ich wygranych 35 ;/.
Bo wydałeś wszystkie punkty umiejętności (te w czerwonym kółku). Musisz poczekać, aż osiągną następny level, wtedy dostaną kolejny i dopiero wtedy będziesz mógł kupić. Wystarczyło wydać 4, a 5 właśnie na płonące. Poza tym musisz być w jakimś klanie żeby mieć żetony rodowe. Tylko tak można je zdobyć. Przy płonących strzałach trzeba mieć ich 10, a z tego co widzę to masz ich 31, wiec chodzi o to co w pierwszym zdaniu napisałem.
Amrod--> no dzięki - wybacz moją ignorancję (wstyd się przyznać - ale myślałem, że ten jeden punkt po prostu się kupuje :oops: ). Teraz wszystko jasne - jeszcze raz dzięki (swoją drogą szybki jesteś jak błyskawica z tą odpowiedzią)
Pozdr
Memnon[pl]
18-04-2011, 00:14
Takie male pytanko Lee-po co inwestujesz w ashigaru i lekka jazde?Naprawde nie warto.Jak bedziesz mial wyzyszy lvl i bedziesz walczyl z kims kto ma np. 10 lvl to naprawde ciezko bedzie Ci wygrac.Lepiej od razu rozwijac mocniejsze jednostki bo tacy np. samuraje z katanami na 9 lvl i masa ulepszen to prawdziwi mordecy na polu bitwy...
A grałeś kiedyś w oblężenie ? Osoba broniąca się w zamku ma o połowę mniej funduszy niż atakujący. W takim wypadku nie da się jechać na samych samurajach, a armia złożona z ashigaru spisuje się idealnie. Dodam do tego jeszcze iż Ashigaru z Yari z ulepszoną premią vs. konnica idealnie zastępuje Samurajów z Yari przy czym są tańsi nawet o 200koku.
@ momon, łucznicy aszigaru wcale nie są tacy słabi wymaksowani kosztują tyle co w zbrojach, a wypełniają swoją powinność znacznie lepiej, spokojnie na wymianie rozjadą nawet mnichów - jeżeli już użyłeś żetonów.
Memnon--> powiem Ci tak - w lekką jazdę już nie inwestuję (po prostu grałem ją jak nie miałem innej i zostawiłem sobie 3 oddziały na bitwy powyżej 10K:))> Łucznicy ashigaru - hmm, czasem spełnią swoją rolę - chmura strzał to chmura strzał, zwłaszcza jak przeciwnik za swoimi łucznikami ma blisko piechotę - jak moi nie trafią w łuczników to przynajmniej kogoś z piechoty. Zresztą powiem szczerze, że ze strzelającymi się trochę miotam - raz wydaje mi się żeby stawiać na łuczników ashigaru, później że na mnichów z łukami itd. Szukam wciąż optymalnego składu :). A co do np. samurajów z katanami. Używam przynajmniej 2 jednostek w każdej rozegranej bitwie (od nich rozpoczynam ustalanie składu armii) i pierwszą jednostkę weteranów dostałem po około 80 bitwach (dokładnie wczoraj wieczorem ).
Pozdr
Mam pytanie, dopiero teraz zaczalem grac w multi i pojawil sie jeden problem w bitwie... Jednostka bohaterow :? Jak sobie z nimi poradzic? Dzisiaj mialem dwie takie walki:
1) pokonalem cala armie przeciwnika, zostali mu tylko bohaterowie. Mi zas zostaly 3 oddzialy Yari z mieczami prawie pelne. Bohaterow otoczylem i przegralem nie zabijajac ani jednej jednostki...
2) sytuacja taka, ze sporo moich jednostek ucieklo, sporo przeciwnika ucieklo. Zbieram pare oddzialow niedobitków i znowu dostaje w pupe...
eh, a już myślałem, że znaleziono sposób na quit'erów. Po ostatnim patchu ludzie jak wychodzili to w końcu zaliczało zwycięstwo i dawało pkt. doświadczenia. Jednak przed chwilą, koleś wyszedł bez żadnych konsekwencji. Jak oni to robią??
gombrowitch
18-04-2011, 20:35
W grze jest informacja o gejszach, ale nigdzie ich nie ma. Będzie dodatek. Będą wydębiać kasę. :(
Mam pytanie, dopiero teraz zaczalem grac w multi i pojawil sie jeden problem w bitwie... Jednostka bohaterow :? Jak sobie z nimi poradzic? Dzisiaj mialem dwie takie walki:
1) pokonalem cala armie przeciwnika, zostali mu tylko bohaterowie. Mi zas zostaly 3 oddzialy Yari z mieczami prawie pelne. Bohaterow otoczylem i przegralem nie zabijajac ani jednej jednostki...
2) sytuacja taka, ze sporo moich jednostek ucieklo, sporo przeciwnika ucieklo. Zbieram pare oddzialow niedobitków i znowu dostaje w pupe...
Raz miałem taką sytuację - co chwilę ponawiałem ataki Wielką Gwardią , przez pewien czas ostrzeliwałem łucznikami ashigaru a na sam koniec rzuciłem na urrra wszystkie jednostki frontem a od tyłu kawalerią. Bohaterowie szybko stracili 23 jednostki ( wybijając mi kolo 30 gwardzistów i troche piechoty ) po czym jak podbieglem generałem i dałem wszystkie możliwe umiejętności , zaczęli uciekać.
Zauważyłem kolejny "smaczek" - w statystykach podaje mi że rozpocząłem 95 walk a ukończyłem 5 ... Bez komentarza - teraz wiem skąd się wziął tchórz bez honoru. (ciekawe, że wcześniej statystki były w miarę zbliżone do rzeczywistości).
A co do bohaterów - na razie spotkałem się z jednym - bohater z łukiem - i sposób jak opisany powyżej - kawaleria z przodu i z tyłu i nie było co zbierać :).
Memnon[pl]
19-04-2011, 01:32
Na poczatek powiem tylko ze nie chcialem nikogo urazic,ani sie wywyzszac.Jezeli tak to ktos odebral to przepraszam.Chcialem jedynie pomoc-zobaczycie o czym mowilem jak bedziecie na wyzszych lvl i bedziecie toczyc boje glownie z kims kto ma powyzej 8 rangi i mase dobrych veteranow...
Moze po kolei:
Zgadzam sie co do lucznikow ashigaru,ALE tylko w kwestii oblezen,natomiast w bitwie w polu sie nie sprawdzaja.Jezeli ustawisz 1 oddzial lukow ashigaru na 1 mnichow z takim samym lvl i ulepszeniami to ashigaru szybko idzie w rozsypke.Raz celnosc/dwa morale.Ponadto nie zgadzam sie tez w kwestii ashigaru z yari-moze i na konie sa w miare,ale ich glownym minusem nawet przy max ulepszenich jest ich morale!A to bardzo wazne.Lepiej od 2 oddzialow ashigary z yari spisuje sie jeden dobrze napakowany oddzial samurajow z yari.Co do lekkiej jazdy to tylko chcialem pomoc ze szkoda czasu na nich i szkoda zetonow.Jak bedziesz walczyl z kims kto ma np 10 range i bedzie mial mase dobrych veteranow to naprawde bedziesz potrzebowal dobrej jazdy zeby wygrac.Bez dobrych veteranow ciezko bedzie Ci wygrac nawte majac wiecej wojska.Znowu dam swoj przyklad-moi samuraje z yari(8 lvl z masa ulepszen) walczac samotnie w tym samym czasie rozbili 2 oddzialy wielkiej gwardi i jeden oddzial jazdy z yari!!!!A dlaczego?A dlatego ze tam nie bylo veteranow!Moi yari maja ulepszenia do walki z konnica tak z gornego rzedu jak i za zetony rodowe.3 oddzialy poszly w rozsypke a mnie ze 120 samurajow zostalo 102!Podobnie ma sie sprawa z moimi samurajami z rusznicami.Sa na 8 lvl( zwiekszony zasieg/obrazenia/celnosc/przeladowania i ostrzal szeregami).Szturmujacy samuraje z no-dachi nie sa w stanie nawte dojsc do mnie jezeli ida 1V1.3 szeregi strzelaja i no-dachi jest rogromine.Chce tylko pomoc-napradwe bedziecie potrzebowali bardzo dobrych veteranow jak bedziecie walczyc glownie kims kto ma duza range.A inwestowanie zetonow i czasu w slabe jednostki to robienie sobie na zlosc na przyszlosc...
Natomiast co do bohaterow to tak:
na bohatera lukiem to tak jak opisywane wyzej-atak konnica,natomiast szczerze odradzam taki manewr na bohatera z yari.Majac powyej 5 lvl robije 2 oddzialy jazdy nawet jak dostanie w plecy.Najlepiej jest go ostrzelac...To samo tyczy sie bohatera z katana.Najlepiej ostrzelac.Boaheter z katan ma bardzo wysokie morale i niezle dopakowany atak wrecz-w zwarci dobrze wykorzystany potrafi wyrzadzic naprade masakryczne szkody.
W grze jest informacja o gejszach, ale nigdzie ich nie ma. Będzie dodatek. Będą wydębiać kasę.
Gejsze oczywiscie sa, z tego co pamietam, to trzeba miec najwyzszy poziom spelunki;)
Co do bohaterow to sprawa wyglada tak. Po pierwsze to ja mialem 1lvl, przeciwnik 10lvl (w ogole jakis dziwny system dobiera przeciwników, bo w tej chwili mam lvl 2 i z nikim ponizej 9 nie walczylem... inna sprawa, ze az taki cienki nie jestem bo wiekszosc wygrywam walk:P). W zwiazku z tym konnicy mam malo, tzn generalska i lekka (ktorej nie uzywam bo jest do niczego). Walczylem z bohaterem z katana dwa razy i dwa razy poleglem. Moze i ruch jednostak generalska cos by dal za pierwszym razem, ale za drugim mialej jej juz za malo. Inna sprawa, ze jakos nie obserwowalem do tej pory sily mojej jazdy. Radzila sobie "tak se", wiec srednio widze jej udzial w walce z bohaterem:P
gombrowitch
19-04-2011, 06:26
A da się może jakoś zresetować punkty awatara? Bo dałem w łucznictwo najpierw z ciekawości (myślałem, że będę mógł cofnąć, a tu już rozdało :/), a potem pojechałem tą ścieżką. Wolałbym jednak dowodzenie.
A co do bitw sieciowych, to jestem cienki jak barszcz. Wczoraj bardzo sprytnie mnie ktoś rozwalił jazdą. Preferuje małe armie.
Da się , kosztuje to 3 żetony rodowe.
Wielki Mistrz Malborka
21-04-2011, 01:26
Bohatera z kataną z łuku łatwo nie ubijesz, chyba że płonącymi ale je nie zawsze sie ma, pamiętam jak miałęm 4 poziom to walczylem z nim moja piechota wdala sie w walke z jego piechota a heros pogonił moich 5 oddziałów łuczników aszigaru ustawiłem się nad nim (wąwóz oboke) i dostał dość celną salwę (jego 10 moich 200) i zginął jeden dlatego że ma pancerz 9 a można go jeszcze ulepszyć na bohaterów trzeba działać tak jak na normalne jednostki czyli katana vs jazda yari vs katana i łuk vs cokolwiek ;) ale bohaterowie są na prawdę bardzo przydatni raz miałem 10 oddziałów asziagaru a wróg herosa i 3 luczników, łuki pogoniłem nie przeszkadzały i tak 7 oddziałów czyli 300 ludzi kontra 10 katanowców i co? i pośladki (katana miał chyba 5 expa może więcej) jeśli się umie korzystać z herosów to takim jednym oddziałem można pół armii komuś rozwalić teraz mam 10 poziom i często tak robię :D
jak to jest z tymi losowymi zdobyczami pobitewnymi na multi ? mam 7 poziom, ok 90 rozegranych bitew, wszystkie prowincje na mapie zajęte oczywiście i ani razu nie dostałem losowej zdobyczy.
No sa losowo:P ja mam podbita polowe mapy, 5 lvl i w jednej wygranej bitwie zdobylem 3 losowe zdobycze :P
heh to widzę nieźle zrobili, jeden dostanie trzy zdobycze, a drugi gracz nie dostanie wcale.
KOSAmisiu
07-05-2011, 08:48
Witam gra ktos moze w 3D ? Ostatnio zakupilem okularki i moge powiedziec ze gra wymiata w trybie 3D, a propo patcha 2.0 bedzie w poniedzialek czy moze dzis lub juterko ?
Nie będzie wcześniej, bo w weekend nie mogliby zareagować na ewentualne błędy.
Total War: Shogun 2 - DirectX 10 a DirectX 11-gamecorner.pl (http://gamecorner.pl/gamecorner/1,102651,9602075,Total_War__Shogun_2___DirectX_10_ a_DirectX_11.html?bo=1)
Montrose
17-05-2011, 15:54
Ostatnio mam trochę wolnych funduszy i zastanawiam się czy kupić Shoguna 2, czy Napoleona?
Jeżeli bylibyście tak dobrzy i mi doradzili w tej sprawie to byłbym niezmiernie wdzięczny :D
WielkodusznyBezduszny
17-05-2011, 17:31
Ostatnio mam trochę wolnych funduszy i zastanawiam się czy kupić Shoguna 2, czy Napoleona?
Jeżeli bylibyście tak dobrzy i mi doradzili w tej sprawie to byłbym niezmiernie wdzięczny :D
Mimo tego, że jednostki w Shogunie są ubogie(kilka jednostek ma 60 frakcji tyle, że z innymi kolorami i statami of korz) i mapa jest mniejsza od Napoleona to jednak polecam S2. Na początku myślałem, że klimat Japonii jest nie dla mnie, lecz po S2 zmieniłem zdanie. Od czasów moda do rtw czyli EB nic mnie tak nie wciągło ;d Napoleon to jednak nadal podrasowane(wg.mnie) ETW w którym jazda używa włóczni i trzyma ich jakby mieli je zaraz rzucić oraz z nieciekawym AI. Bierz więc S2 nawet, ze względu na multi ;D
Czy może mi ktos powiedziec jaki liczone są pkt umiejętności na awatarze? Ostatnio miałem przypadek że posiadając 40000pkt przegrałem 1 bitwe przez rozłączenie staeam i spadlem z miejsca 1000 na 8500 z 33000pkt :o
Dzisiaj dostałem reset statystyk awatara :evil: . A do achievmentów brakowało mi wygrania 4 bitew lądowych i 1 morskiej... Miał ktoś jeszcze reset, czy tylko ja mam takie szczęście?
Memnon[pl]
18-05-2011, 23:58
Czy może mi ktos powiedziec jaki liczone są pkt umiejętności na awatarze? Ostatnio miałem przypadek że posiadając 40000pkt przegrałem 1 bitwe przez rozłączenie staeam i spadlem z miejsca 1000 na 8500 z 33000pkt :o
Ja mam to samo :evil: ...Przed patchem nigdy ale to nigdy na rozegranych ponad 200 bitew nie stracilem polaczenia ze steamem.Natomiast po patchu stracilem juz polaczenie chyba z 7 razy :evil: Z miejsca 260 stopniowo polecialem na 780.Pozniej bylo jeszcze zabawniej-probowalem odrobic stracona pozycje...ciezko ale z uporem wygralem 7 bitew z rzedu i wskoczylem na 520 miejsce.Mysle sobie nie jest zle,kolejna bitwa-wyszukalo mi gen z jedna gwiadka...i w trakcie bitwy znowu przerwalo polaczenie.Polecialem na miejsce 1050 :evil: :!: Chyba przestane grac w mutli dopuki tego nie naprawia bo mnie to wkurza coraz bardziej :evil:
A ja mam takie pytanie--> podbiłem wszystkie lądowe prowincje, a ulepszeń do zdobycia od cholery jeszcze. Teraz stoję sobie w jednej prowincji i jak wygram bitwę, to owszem dostaję żeton, punkty dla rodu, ale żadnej zdobyczy pobitewnej...(typu zbroja, hełm czy tam co jeszcze). Jest możliwość zdobycia tego?
A druga kwestia (wczoraj albo przedwczoraj) - coś zasysało ze steama - i to duże "coś" - nie wiecie co to było? :)
Pozdr
Wielki Mistrz Malborka
28-05-2011, 21:13
Ja ci polecam napoleona bo wg mnie Szoguna przedobrzyli. Kampania lepsza i ciekawsza niż w Napoleonie ale przez multi się załamiesz bo zaczynając od nowa będziesz grał z samymi 10 gwiazdkowcami którzy mają mnichów wojowników z ruszniacami na 9 poziomie którzy strzelają lepiej od starej gwardii w napoleonie na maksymalnym poziomie, losowe zdobycze też dobijają, odradzam chyba że masz nerwy ze stali a w napoleonie jedyna różnica między graczami to umiejętności a nie to kto ile ma jednostek weteranów i na jakim poziomie
Jenda i druga gra jest świetna, jak na swoje czasy, Napek to taki dopracowany ET, Shogun to taki dopracowany ET w klimatach feudalnej Japonii,
wydaje mi się że powinieneś raczej się kierować tym w których z tych czasów, epokach bardziej gustujesz.
Montrose
02-06-2011, 11:02
Dzięki za pomoc. Od tygodnia już męcze shoguna :D Jak na razie to najlepszy total war w jakiego grałem, a grałem we wszystkie prócz napka :)
Wielki Mistrz Malborka
04-06-2011, 09:34
jak dla mnie to opuściłeś najlepsze ale to też kwestia gustu, w szogunie jest kilka rzeczy które poprawiają grywalnośc ale jednoczesnie ją psują np jak rozciągasz jednostki PPM to automatycznie biegną a jak są w lesie i idą to są ukryci ale przez ten krótki moment ich widać a jak się kliknie pojedynczo PPM to idą ale za to nie masz kontroli nad tym jak się ustawią i wtedy część oddziału może wyjść z lasu i nici z zasadzki - za razem poprawili i zepsuli, w napoleonie też się strasznie jednostki męczą co jest bardzo widoczne w waterloo scenariuszowym bo jak biegniesz z pozycji francuzów pod angielskie to mimo iż to nie jest daleko to są już bardzo zmęczeni i to psuje grywalność AI oddziałów też czasami dobija ale gra się przyjemnie
Małe i może głupie pytanko-dlaczego edycja kolekcjonerska jest taka tania? Wchodzę na allegro i najtańszy shogun wynosi ok. 85 zl, a jeden sklep sprzedaje gierkę za 105, a edycje kolekcjonerską za...127 :shock: Jak przeczytałem co tam jest, to się troszeczkę zdziwiłem, w empiku też różnica między grą ,a edycją specjalną wynosi 30 zł. Z tego co pamiętam z empiku ,to AC2 kosztuje ok. 100 zl ,a edycja kolekcjonerska z jakimś kubkiem czy figurką-230?
Po prostu edycja kolekcjonerska im pewnie się za dobrze nie sprzedała i dlatego obniżyli. Na gram.pl jest za 199,90 zł.
Zdecydowałem się kupić tą kolekcjonerkę za ok 115 zl na allegro, w końcu sama gra w empiku tyle kosztuje. Jedno pytanko w jakim języku jest ta książka
"unikalne wydanie książki "Sztuka Wojenna" Sun Zi (Sun Tzu) dedykowane grze Total War: Shogun 2"
I czy w dołączonym dlc odblokowuję dodatkową frakcję, jak tak to jaką
Książka jest w języku polskim.Jeśli chodzi o dlc to dostajesz unikalny ród Ninja Hattori.
Zaskroniec
10-07-2011, 21:14
Według mnie Hattori jest najlepszym rodem.Jako Hattori zostałem shogunem.Niestety wszyscy mnie zdradzili no i tyle miałem shoguna :mrgreen:
Ja nim grałem, wziąłem sojusz z Odą i Shogunatem przez co od razu miałem wojnę z kilkoma rodami, dałem jakoś radę miałem 3 wasali, ale potem przyszły jeszcze 2 rody w sojuszu i mnie rozwaliły 8-)
Ten ród ma trudną pozycję, ale ma klimat.
Zaskroniec
14-07-2011, 12:22
Niedługo kupię dlc Ikko ikki.Wtedy będzie trudniej bo będzie trzeba wszystkich nawracać na ikko :D Ale dzięki temu rozgrywka będzie fajna(i pewnie będe werbował mnóstwo mnichów ikko ;) ) i trochę trudniejsza.
Zaczynając grę Ikko-Ikki myślałem że będzie bardzo trudno a okazało się że jest dosyć łatwo. Jedyny problem mogą stanowić sąsiednie prowincje które nawracając się na wiarę ikko przyłączają się do Ciebie co źle wpływa na stosunki z danym rodem(rozpad sojuszu itp.).
Nie wiem czy było, ale dla zainteresowanych:
Wywiad TWC z Lustedem (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=464296)
a tu wywiad w pigułce:
Lusted drinks local beer, he plays Team Fortress 2 and Civ 5. Daily Drinks "Arse" a local beer and Leo drinks Guinness. Ca are working on new content for Shogun 2 which we will know about when its done. There is some stuff about modding but the stuff i mentioned is what interested me .
RAFALK2006
22-07-2011, 13:55
Witam
Gram w Shoguna 2 od ponad tygodnia i tak się zastanawiam, na razie nie ruszyłem kampanii. Gram w multi i pierwsze co rzuciło mi się w oczy to ubogość jednostek, nie bardzo wiem o co chodzi dlatego zwracam się z zapytaniem do ogranych graczy. Czy ta ubogość oznacza że aby zdobywać kolejne jednostki trzeba awansować w multi na wyższe poziomy, czy też trzeba także grać w multi i kampanie w multi jednocześnie ????
Może trochę zawile to tłumaczę ale w Empire i Napoleonie (jak też innych grach serii) każda nacja miała dostatek jednostek od samego początku (oczywiście mówię o multi) a tu skromne zasoby i niezbyt wiele tego, na razie mam 3 gwiazdki dowodzenia dlatego nie wychylam się za nadto ale nurtuje mnie to dlaczego nie oddano nam pełnej palety jednostek.
Jeśli ktoś zechciał by mi odpowiedzieć był bym strasznie wdzięczny.
Jak wchodzisz w multi masz mapę podbić avatara czy coś i tam masz Japonię. Najedź na jakieś terytorium to będzie pisać co dostaniesz jak je zdobędziesz-aby je zdobyć musisz na nim postawic swojego avatara i wygrać bitwę
RAFALK2006
22-07-2011, 14:15
Zdecydowałem się kupić tą kolekcjonerkę za ok 115 zl na allegro, w końcu sama gra w empiku tyle kosztuje. Jedno pytanko w jakim języku jest ta książka
"unikalne wydanie książki "Sztuka Wojenna" Sun Zi (Sun Tzu) dedykowane grze Total War: Shogun 2"
I czy w dołączonym dlc odblokowuję dodatkową frakcję, jak tak to jaką
Książka jest po polsku jak wszystkie dodatki, ja kupiłem za niecałe 80zł, na allegro poszukaj więc dobrze.
Już od jakiś 2 tyg jestem posiadaczem tej gry, wydalem chyba 130 z wysylką i tak taniocha
Zaskroniec
23-07-2011, 18:24
Jak tam w shogunie 2?Ja pograłem każdym rodem w kampanii(ale żadnym jeszcze nie wygrałem) i w multi mam piąty poziom.Na razie w S2 nie gram bo w czwartek kupiłem sobie grę Fallout New Vegas i chcę ją przejść ale niedługo wrócę do Shoguna :D
Ja ostatnio wróciłem do Empire sobie, ale rzadko gram. W multi na sh2 czasem
Dawid odpisz na pw.
Gaius Julius
27-07-2011, 18:52
kicha totalna, z tymi rodami, chciałem pograć Ashikaga, żeby spowrotem scalić Japonię i...cztery litery przeszukałem pliki .pack i esf wzdłuż i wszerz, i nic, jedynie to można frakcje odblokować do własnej bitwy a jeśli chodzi o kampanię to musi być gdzieś głębiej zakopane i mi się wydaje, że obecne narzędzie pt, esf editor i pack file manager nie podołają zadaniu.
czemu nie zrobią wszystkich frakcji grywalnych, do odblokowania po podbiciu? Byłby wtedy sens grać długo i byłaby większa różnorodność :?
gombrowitch
27-07-2011, 21:49
Ashikaga byłoby za łatwo. A to hołd sobie każesz, armię od początku masz potężną, zamek rozbudowany...
Hej czy mi się wydaje, czy Shogun 2 jest najszybciej zdychającą grą z serii ?
gombrowitch
28-07-2011, 06:49
Hę? W sieci nadal można pograć.
Z ciekawości zobaczyłem statystyki steama to się ździwiłem :)
W pierwszej kolumnie ilość grających obecnie, w drugiej ile łącznie dzisiaj.
3,138 ----- 6,729 Total War SHOGUN 2
3,126 ----- 6,817 Empire: Total War
1,530 ----- 3,086 Napoleon: Total War
btw. te statystyki gier stema to jakaś kpina :D średnio po 3mln osob korzysta z steama tylko o.O chyba że to statystyki krajowe :)
Witam. Sporo wody w rzece upłynęło nim ostatni raz byłem na forum ;) stąd moje pytanie. Czy jest możliwość odblokowania wszystkich klanów w single player? Gram już 4 klanem a reszta jakoś taka niezbyt ciekawa :)
żeby nie było szukałem...lecz nic nie znalazłem.
Niestety nic nie da się odblokować za pomocą modyfikacji, jedyne możliwe do odblokowania klany to Hattori (wymagana edycja specjalna S2TW) i klan Ikko-Ikki (DLC za 3,5 euro jeśli się nie mylę)
Niestety nic nie da się odblokować za pomocą modyfikacji, jedyne możliwe do odblokowania klany to Hattori (wymagana edycja specjalna S2TW) i klan Ikko-Ikki (DLC za 3,5 euro jeśli się nie mylę)
No niestety bez sensu kupować specjalną edycję tylko dla jednej frakcji. Z kolei czytałem, że klan Ikko nie specjalnie ciekawy...a może się mylę i warto zainwestować te 12zł? :)
Jeszcze pytanie odnośnie modyfikacji na jakich gracie. Ja mam zainstalowany mod wydłużający kampanię do 1640 roku wydłużający kampanię do 1640 roku (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=438857) oraz Download Realm Divide Mod v1.0 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=332&t=8441). Zastanawiam się nad jakimiś poważniejszymi zmianami w grze, ale powiem szczerze, że nie znam na tyle angielskiego, aby zaczaić jakie są zmiany w poszczególnych modach globalnych. Po kilku wielomiesięcznych bojach myślę, że moglibyście mi coś doradzić? :)
Gram na bardzo wysokim poziomie i radzę sobie dość dobrze.
No cóż ja gram ciągle na "czystym" S2TW a odnośnie modów to najlepiej zajrzeć do działu modów pod S2TW na twcenter (http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?f=1550)
gombrowitch
18-08-2011, 18:42
Ruszano w ostatnich patchach kawalerię? Rzuciłem na kawalerię wroga całą piechotę i pomimo że była w centrum kotła, nie zaczepiła się, tylko swobodnie wyjechała. WTF?!
Shogun 2 za 19,99 euro na steam.
http://store.steampowered.com/app/34330/?snr=1_6_4__13
Ponadto Total War Mega Pack za 17 euro
http://store.steampowered.com/sub/11657/
Planuje teraz kupić Shoguna 2 edycję kolekcjonerską, wiadomo może czy nie planowane jest wydane złotej kolekcji ? Żeby nie wyszło ja teraz kupie a za miesiąc wychodzi taki pakiet :) I jak wygląda na multi ? Dużo jest doświadczonych graczy na najwyższych lv itp ?
Ruszano w ostatnich patchach kawalerię? Rzuciłem na kawalerię wroga całą piechotę i pomimo że była w centrum kotła, nie zaczepiła się, tylko swobodnie wyjechała. WTF?!
Jeśli jest w trybie guard mode wtedy nie łamie szyku i jedzie do celu mimo wejścia w kontakt z wrogiem, wtedy oddział będzie go mijał. W ten sposób łatwiej i przy mniejszych stratach można oderwać się od wroga, chociaż straty zawsze jakieś będą.
Aro, co do multi to doświadczonych graczy jest mnóstwo, jak to w grze ponad pół roku po premierze, ale jednak nowicjuszy jest jeszcze sporo i doświadczenie można łatwo nabić.
Słyszałem do podobno jednostki można ulepszać czy coś w tym stylu, które są za mocne ;p
Jest system weteranów, można ulepszać jednostki za punkty doświadczenia.
No generalnie co jakiś czas ludzie czymś spamują, bo zwyczajnie lepiej opłaca się używać tej a nie innej, co patch to się to zmienia ;) Jest dużo tematów na temat taktyk i tego co ludzie wymyślają, tu i w dziale 'pola bitew'.
Ok dzięki, właśnie zamówiłem w poniedziałek pewnie będę miał. Na multi powinienem ogarniać, chciałem się upewnić :P
gombrowitch
20-10-2011, 19:31
Na allegro trzeba było klucz kupić. Tanie jak barszcz.
Może i taniej, ale nie mam zbytnio zaufania do kupowania kluczy na allegro :P Tak jeszcze książkę kupiłem ;)
UWAGA ! UWAGA !
Steam przecenia wszystkie gry ze serii Total War m.in.
Shogun 2 TW z 40 do 20 euro
Napoleon TW z 20 do 10 euro
Empire TW z 20 do 10 euro
RTW gold z 10 do 5 euro
M2TW z 10 do 5 euro
Kingdoms z 5 do 2,5 euro
RTW Alexander z 5 do 2,5 euro
Także wszystkie ceny wszystkich DLC obniżono o połowę m.in. ostatnio wydany DLC do S2TW Rise of the Samurai kosztuje teraz 3,5 euro zamiast 7
DzikiKot
16-12-2011, 16:05
Jest jakiś soundtrack do shoguna? Bo muzyka w intrze mi się spodobała
http://www.game-ost.com/albums/4467/sho ... oundtrack/ (http://www.game-ost.com/albums/4467/shogun_ii_total_war_original_soundtrack/)
Przecena na steam, wszystko związane z TWS2 -67%, sama gra kosztuje teraz 13,33 euro a wszystkie DLC można kupić za niecałe 6 euro
DzikiKot
18-12-2011, 00:38
Sprawdziłem cały soundrack do Shoguna 2 ale nie znalazłem muzyki z intra
Sprawdziłem cały soundrack do Shoguna 2 ale nie znalazłem muzyki z intra
To jest chyba zaimplementowane, w plikach gry na dysku.
Ja tak mam,przeszukaj komputer.
A ja mam takie pytanie, po pół roku przerwy wróciłem do Szoguna i zmieniło się główne menu. Poprzednio była super mega forteca a teraz mam jakiś paziowy fort :P Czasem jest tam lato, czasem zima.
Można jakoś wpływać na wygląd zamku?
Chyba raczej nie za bardzo. W święta np: Tematem wiodącym była choinka i bałwanki :). Po nowym roku wszystko wróciło do normy.
Ten paziowi fort to konsekwencja patcha z dodatkiem Narodziny Samurajów
Mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich.
Zastanawia mnie na jakiej zasadzie zapisywane są powtórki. Wczoraj zagrałem rozgrywkę rankingową i wygrałem ją cudem, przy życiu zostały mi tylko 2 oddziały(mnisi z rusznicami i samuraje z rusznicami) rozstrzelały wroga tak, że ten uciekł do lasu resztkami oddziałów których morale było o krok od załamania. Zająłem świątynie dającą dodatkowe morale a jego jednostki zaczęły uciekać(nigdy się z takim czymś nie spotkałem). Ale prawdziwego mindfucka zaliczyłem oglądając powtórkę z tej rozgrywki. Gdy powtórka doszła do kluczowego momentu w którym wrogi awatar stara się szarżować na moich mnichów z rusznicami, zostaje rozstrzelany a mnisi starają się uciekać przed oddziałem samurajów goniącym go, na powtórce dzieje się coś zupełnie innego, wrogi awatar rozjeżdża moich mnichów którzy nie wiedzieć czemu nie oddają strzału a na dodatek podbiegają kawałek w jego stronę, tracą morale i uciekają. Dzieje się tam jeszcze parę dziwnych rzeczy takich jak zaatakowanie moich samurajów z rusznicami wręcz przez silny oddział wroga, do tej walki podczas gry nie doszło, na dodatek ten oddział wygrał, okazuje się że na powtórce przeżywają moi bohaterowie z kataną i z łukiem, stoją gdzieś daleko i nic nie robią. Powtórka kończy się na niczym, po prostu jest urwana nie przedstawia kto wygrał ani nic w tym stylu. Oglądając drugi raz zauważyłem też, że poziomy moich weteranów są niewłaściwe, trochę zawyżone w stosunku do tego co było w rzeczywistości.
Bardzo często spotykany bug. Chyba żadna powtórka nie jest w pełni poprawna, dzieją się właśnie takie rzeczy jak opiasałeś - pokazuje zupełnie co innego niż było naprawdę, inny jest wynik bitwy, zawyżone staty itp.
maxcezar5
10-02-2012, 13:59
witam
Mam problem jak rozegrać pojedynek bohaterów przed bitwą?
Nie istnieje takie coś ;)
Wie ktoś może jak zdobyć achievmenty za 100 bitew rankingowych i 200 multi? Teoretycznie powinno być to łatwe, ale resetują mi się statystyki:/ Jeszcze dzisiaj rankingowych wygranych miałem 95, a multi koło 180, ale po bitwie zrobiło się 0... Jednak w rankingu pokazuje mi 107 zwycięstw, a achievmenta nie ma:/
Mi się jeszcze nie zresetowały statystyki. Musisz grac aż do skutku nie ma rady. Gra się może zbuguje i ci uzna osiągnięcie.
Wielki Mistrz Malborka
13-02-2012, 12:42
witam
Mam problem jak rozegrać pojedynek bohaterów przed bitwą?
Umawiasz się z kumplem żeby wziął bohatera i idziecie nimi na ustawkę a armie zostawiacie z tyłu, komp i angole na to nie pójdą ;)
Nitrogenium
13-02-2012, 16:22
Grę mam od piątku i pozwolę sobie napisać w skrócie jej wady i zalety (subiektywnie)
Najpierw plusy:
+ fajna grafa (chyba największy plus)
+ w końcu powraca drzewko rodu
+ rozwój generała i stanowiska w rodzie
+ trochę lepiej niż kiedyś SI radzi sobie z walką w polu
+ wydarzenia
No i tyle, teraz minusy:
- głupia SI podczas oblężeń (podczas naszego szturmu, łucznicy wroga nie ruszają się z miejsc, a my ich możemy powystrzelać ze skrzydeł / kiedy to my się bronimy to komputer czasami się zawiesi i stoi przed murami aż do końca czasu przeznaczonego na bitwę)
- dziwny system dyplomacji, ale to już standard w TW
- mało jednostek
- chyba całą grę można przejść spamując przeciwnika wyłącznie ashigaru (odpowiednio poprowadzony rozwój generała doje im takie bonusy że nie warto inwestować w nic innego)
- ograniczone parcele w miastach
- armie SI znikąd (jak ród mający jedną prowincję wystawia dwie pełne armie to chyba coś jest nie tak...)
Jak widać jest kilka plusów jednak zmiany na + są raczej kosmetyczne a to co jest kwintesencją TW jest gorsze lub niezmienione w porównaniu do poprzednich części. Dlatego uważam tę część za najgorszą w serii TW w którą grałem i po 3 dniach gry (wcale nie intensywnej) mam już dosyć, gra ląduje na półce, albo raczej w ciemne zakamarki dysku. A teraz czas już podbić Europę dzikimi plemionami german :)
chyba całą grę można przejść spamując przeciwnika wyłącznie ashigaru (odpowiednio poprowadzony rozwój generała doje im takie bonusy że nie warto inwestować w nic innego)ja tam wprawdzie rozwijam raczej jednego generała, ale co do spamu aszigaru to się nie zgodzę. Może zależy od poziomu gry. Na legendarnym i b. trudnym nie wyobrażam sobie gry tylko na tych jednostkach. Raczej jestem słaby, ale na kompa styka i mając spam aszigaru dostawałem łomot - nie wiem jak u Was, ale u mnie komp stosuje aszigaru - no głównie - jako dopełniacz armii. Mając np. katany i jari samuraj (głównie to) to przeca mnie rozniesie. Nawet jak se postawię świątynie + duży zamek to np. mam super aszigaru, ale to i tak nie styka na te jednostki. Tylko opóźnia panikę jednostki i zadaje większe straty wrogom, jednak i tak przegra.
No i tyle, teraz minusy:
- głupia SI podczas oblężeń (podczas naszego szturmu, łucznicy wroga nie ruszają się z miejsc, a my ich możemy powystrzelać ze skrzydeł / kiedy to my się bronimy to komputer czasami się zawiesi i stoi przed murami aż do końca czasu przeznaczonego na bitwę)
- dziwny system dyplomacji, ale to już standard w TW
- mało jednostek
- chyba całą grę można przejść spamując przeciwnika wyłącznie ashigaru (odpowiednio poprowadzony rozwój generała doje im takie bonusy że nie warto inwestować w nic innego)
- ograniczone parcele w miastach
- armie SI znikąd (jak ród mający jedną prowincję wystawia dwie pełne armie to chyba coś jest nie tak...)
Lekarstwo na SI - http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=453038 i to najlepsze na rynku ;)
- dyplomacja jak dyplomacja niestety w TW się nie rozwija (brak nowych opcji) nawet zmniejszyli bo nie można przekazywać komuś prowincji.
- jednostek troche mało, ale jeżeli masz drugie DLC do którego ściągniesz moda albo sam go zrobisz (banalnie łatwo) to możesz ustawić aby wszystkie 9 dodatkowych jednostek było dla każdego klanu, w efekcie czego jest tyle jednostek że nie wiadomo co wybrać... w końcu 9 kompletnie innych gatunkowo jednostek dochodzi ;)
- o ashigaru w poście powyżej napisano, ja gram tylko na poziomie bardzo trudnym (kampania + bitwy) + darthmod to tam ashigaru są mięsem armatnim. Przez kilkanaście pierwszych tur póki nie ma samurajów jeszcze jest latwo a potem.. typowe mieso armatnie dla samurajów i strzelców :)
- ograniczone parce, to akurat jest plus. Nie można spamować budynkami i w jednym mieć wszystko, w wyniku czego majac jedną prowincję generować wielki dochód (targ+speluna+ dodatkowo klasztor) i jeszcze mieć możliwie całą armie robić, nie w tym droga (taktyka). Trzeba na drodze podbojów ustawić które będą wojenne, które dochodowe i problemów nie ma ;)
- a odnośnie armii to twórcy gry to wyjaśnili - jako że klan ma jedną prowincję to może generować "ile chce" armii aby nie był banalnie łatwy, startowa armia prowincji jest taka aby w ciągu 1 tury dało się przejąć drugą osadę (chyba że ma sie darthmoda). A mając 2 prowincje można juz szybko generować spam ashigaru :mrgreen: aby przejąć kolejną, póki samuraje jeszcze nie hasają po polach. W końcu to nie jest medieval gdzie taka francja/niemcy miały prawie 10 prowincji startowo więc mogły wystawiać ogromne armie, tutaj klan ma tylko jedna, jak padnie to klan znika i zabawy nie ma.
wojtek 85
17-02-2012, 18:07
A mnie ciekawi czy ktoś z użytkowników ukończył kampanię na poziomie legendarnym. Szczególnie klanem typu Hojo, Oda czy Uesugi. Uważałem się za weterana Tw, ale poziom legendarny to jest naprawde hardcore. :)
ja trzy razy podchodziłem do Uesugi. Dwa razy na b. trudnym i raz na legendarnym. Co ciekawe najlepiej mi szło na legendarnym, ale przegrałem ważną bitwę - o zgrozo w zamku - przez brak pauzy i źle powydawałem rozkazy. No cóż, jeszcze będę walczył. Takedą też przegrałem.
Shimazu i tymi 'od ziemi' wygrałem na b. trudnym i legendarnym - kolejność odwrotna. Teraz gram Szimazu na b. trudnym, ale jako katolik i raczej na plus wyjdzie. Ogólny bilans mam jednak na minus. Dwie wygrane cztery porażki. Tymi klanami w środku to masakra, jednak dużo zależy od szczęścia - jak klany kompa będą walczyć i z kim.
wojtek 85
18-02-2012, 14:09
Właśnie klany w środku to masakra:) Z 6 razy próbowałem Hojo i Oda na legendarnym i zawsze kończyło sie ostrym laniem po 20 turach :) W końcu udało się Chosokabe:)
dużo jak pisałem od szczęścia zależy. Raz Kenszinem przegrałem bo wszyscy się na mnie uwzięli i pozamiatane. Z kolei innym razem miałem wojnę z jednym nikt mnie nie atakował. Nawet z tymi co ma się wojnę na początku zawarłem pokój. Goście na granicach walczyli z innymi i miałem spokój. Z czasem samemu trza atakować kogoś silnego i potem się robi pod górkę ...
Nawet szczerze mówiąc jedną grę Shimazu przegrałem, mając już z 10 prowincji. Trzeba mieć szczęście i dobrze grać ;)
Optymista24
20-02-2012, 10:09
hej mam probe a raczej pytanie jak to jest z tymi modami .zawsze mi kumpel mówił w Total war bym ściągnął moda bo się głupio jednostki się zachowują, ale nie mam zielonego pojęcia co ściągać i gdzie to wkleić. kolejno to czy trzeba każda wersje mieć tego moda ? czy w najnowszym znajdę wszystko bo widzę ciekawe te zmiany są.
Może byś napisał o jakiego moda Ci chodzi.Mniemam że do S:TW 2.Tu masz link dotyczący modów do Szoguna 2.
viewforum.php?f=329 (http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=329)
Co do wersji moda to na ogół jest tak że im nowsza wersja moda to najlepsza,działająca z najnowszymi patchami.Instalujesz tylko jedną wersję moda starszych nie trzeba.
Witam
Szukam moda pod S:TW2, czy bylibyście mi poradzic, który wybrac, biorąc pod uwagę, że największą frajdę mam z bitew, nie lubię kiedy są one bardzo długie i nie trawię modów w których budynki są strasznie drogie i tworzy się je 10 tur :)
Miło by było również, gdyby ten mod usuną te bonusy dla AI (armie z nikąd itp.) a w zamian podwyższył poziom AI bitewnego i na mapie kampanii.
Witam,
Myślę, że mody Radious do S2 by najbardziej Ci pasowały.
SKOBRA123
24-02-2012, 21:41
Jaka jest roznica FPS miedzy DEMEM a Fullem
Wie ktoś, czy opłaca się kupić "Przerażanie wrogów" na 9 poziomie samurajów z kataną, czy jednak "Banzai" będzie fajniejsze? Ogólnie to mogli podać o ile morale to obniża.
Jaka jest roznica FPS miedzy DEMEM a Fullem
Raczej żadna, a nawet jeśli to minimalna
Siema. Po długiej przerwie wracam powoli do shoguna 2. Gram na very hard i w moda darth. Wcześniej nie grałem na modzie i komp mnie na v. hard rozp.... za każdym razem, a na mniejszym poziomie to dla mnie wstyd:D. Tak, tak jestem dziwny...:D. Gram shimazu, chyba najłatwiejsza frakcja, można stosować blitskrig, wystarczy tylko zająć szybko 2-3 najbliższe prowincje po wschodniej części wyspy i uderzyć na typa z którym handlujemy, zanim on uderzy na nasze tyły. Niestety nie zawsze się to udaje i zapuszczam grę od nowa. W aktualnej rozgrywce otomo rozwalił typa i ruszył na północ ja za nim. Nastąpił już podział kraju, gra znowu trudniejsza, ale da się przeżyć.
Pytanie1: jest jakiś fajniejszy mod od dartha? I dlaczego... .?
Pytanie2: Jaką wy macie początkową taktykę dla shimazu i chosokabe?
Ciekawie jaka gra będzie następną z serii. Liczę na meda 3, ostatecznie rome 3, innej nie kupię...Takie empire nie w moim stylu, a podobno jest szansa na 1 wojnę światowa, lol jaka masakra...
Generalnie uważam się za weterana serii, grałem we wszystkie części, oprócz empire i napoleona (najwięcej w meda 2). Bycie weteranem nie oznacza niestety, że jestem dobry w te klocki (powiedzmy przeciętny:P) ale cóż są dużo lepsi... .
Pytanie3:Może mnie ktoś oświecić w kwestii multiplayer ? Czy grając z kumplem i walcząc w bitwie z jakimś innym klanem, kumpel dołącza do bitwy za AI?
Jakby był ktoś chętny na multi w kampanie to dajcie znak. Steam wuanden_poland. Może mnie oświecicie w tej kwestii bo boję się zaczynać grę z przypadkowym graczem z listy.... mam czas od rana do max 20.
Pytanie3:Może mnie ktoś oświecić w kwestii multiplayer ? Czy grając z kumplem i walcząc w bitwie z jakimś innym klanem, kumpel dołącza do bitwy za AI?
Jeśli kampania ma ustawione bitwy na rozgrywanie ręczne (bo może mieć ustawione jako automatyczne) to ma do wyboru - grać za AI, albo tylko obserwować bitwę.
Aha, czyli kumpel ma do wyboru, szkoda że nie ja, bo dobry gracz mnie od razu rozwali:/. W sumie to chyba najlepiej było by zagrać współprace na początek, dalej czekam na propozycje;D
Ty masz do wyboru wtedy, kiedy On atakuje swoim klanem siły AI. W trybie współpracy zresztą także.
Aha, czyli kumpel ma do wyboru, szkoda że nie ja, bo dobry gracz mnie od razu rozwali:/. W sumie to chyba najlepiej było by zagrać współprace na początek, dalej czekam na propozycje;D
Zaraz się skontaktuję na PW w sprawie kampanii :)
zauważyłem na screenie z totalwar.com mozliwośc dowodzenia w bitwie w fall of the samurai grubo ponad 20 jednostkami a dokladniej 39!!! czy ktos ma informacje na ten temat czy to kolejny fake ze strony CA?
ktoś już coś pisał że w singlu ma być zwiększona liczebność armi do więcej jak 20 jednostek (chyba 40 ale nie jestem pewny)
Tak, prawdopodobnie w ustawieniach bedzie opcja standardowej ilości oddziałów - 20. Ale i większej ilości - 40.
Ilość jednostek na "ultra" tez została zmieniona bo widziałem że po 400 chłopa w oddziale było, przy ustawieniu 20 oddziałów. Więc można wybierać różne opcje :)
Ciekawie jak będzie ze stabilnością gry przy 80 jednostkach( komp 40 i naszych 40)?Jak to wszystko ruszy to czy nie będzie crashu przy słabszych kompach.
dziekuje za odpowiedź. Tylko dodam że teraz jeszcze bardziej sie podjaralem . jeszcze 5 dni:D
Ja tam piątku nie licze więc 4 ^^
Mnie tam broń palna za bardzo nie raja. Działa są fajne ale wtedy gdy prymitywne i nie naruszają balansu w grze. Albo słynne wybuchające beczki z meda 2. Masz oddział włóczników i 4 wyrzutnie beczek. 1 seria i zostaje z całej armii połowa wroga, 2 seria i zostają niedobitki które spie..... gdzie cebula rośnie:D.Oczywiście mówie o przeprawie przez rzekę;D Tu balans może być zachwiany bo to bardzo zabawne dla mnie.Dawno nie grałem w meda 2 i właśnie sciągam SS 6.3 co by mi przypomniało stare czasy grillowanych przeciwników na żywym ogniu:D
Ciekawie jak będzie ze stabilnością gry przy 80 jednostkach( komp 40 i naszych 40)?Jak to wszystko ruszy to czy nie będzie crashu przy słabszych kompach.
Kupowałem kompa pod Shoguna, i zaraz się okaże, że zamiast ustawień bardzo wysokich/ultra będę grał na niskich/średnich. Ale dla 40 jednostek jakoś to przeboleję :)
Shogun 2 za 10€ a ROTS za 1,75€ na steam.SZALEŃSTWO W ŚRODKU TYGODNIA! Oferta kończy się 23 Marzec.
Optymista24
20-03-2012, 23:54
kupiłbym ten dodatek za 1,75 ale nie mam nigdzie konta :( eh i nie wiem jak go nabyc może by ktoś doradził albo przeslalbym komus kase i by mi go zprezentowal bo widzę ze jest taka opcja mam tylko konto w mbanku a tam nie ma takich opcji
Kupić możesz za pomocą paypal.
[spoiler:226rcz9l]
1. zakładasz konto na http://www.paypal.pl
2. po założeniu konta i zalogowaniu się, klikasz w zakałdkę "dodaj środki" , odpisujesz:
- Nazwa beneficjenta
- Nazwa banku
- Numer rachunku
- Identyfikator przelewu (dzięki niemu pieniądze znajdą się na twoim koncie)
Jeżeli będziesz dodawał środki ponownie za jakiś czas to warto sprawdzić czy identyfikator przelewu jest zmienny czy zawsze taki sam (nie wiem czy jest to już przypisane czy zawsze jest inny, lepiej wiec sprawdzić w zakładce).
3. Dokonujesz przelew na podane konto, albo z konta internetowego albo można dokonać przelewu na poczcie.
4. Po dokonaniu przelewu środki znajdą się na twoim koncie PayPal w przeciągu 2 do 4 dni roboczych.
5. Logujesz się na Steama, wybierasz w sklepie interesujący Cię produkt.
6. Dodajesz do koszyka i wybierasz czy kupujesz dla siebie czy jako upominek.
7. Po wybraniu zostaniesz skierowany do zakładki "Sposób płatności i informacje bilingowe"
- wybierasz płatnosći PayPal
- podajesz imię i nazwisko
- w linijce adres bilingowy wpisujesz ulice i numer domu oraz mieszkania, druga linijka adres bilingowy pozostaje pusta
- wybierasz kraj
- następnie podajesz miasto
- województwo
- kod pocztowy
- numer telefonu wraz z numerem kierunkowym
8. Klikasz dalej i chwilę czekasz, pojawi się "Twoje zamówienie" - wszystko tam masz wykazane co kupujesz itp
9. Następnie klikasz na dole "Rozpocznij transakcję PayPal".
10. Rozpoczyna się transakcja, po chwili dostaniesz potwierdzenie transakcji.
11. Po dokonaniu zakupu, DLC będzie widoczne w zakładce gry -> właściwości -> DLC[/spoiler:226rcz9l]
A jak nie chcesz się bawić w przelewy to kup sobie karte Paysafecard do nabycia choćby w komputroniku, inne sklepy podane na stronie internetowej. Karta za 20 zł, wpisujesz kod z karty i już masz. Kasa która ci zostanie jest trzymana na koncie przez rok i możesz nią przez ten czas płacić.
Optymista24
21-03-2012, 15:24
kupiłem ten paysaveCard i zapłacilem ile sie czeka na te gre ona ma juz byc czy jak ? tzn ten dodatek
Po dokonaniu zakupu DLC ,będziesz miał możliwość "zainstaluj teraz". Po zainstalowaniu DLC masz widoczne w zakładce gry -> właściwości -> DLC.
Optymista24
21-03-2012, 16:04
ok mam go dzieki :)
Zasysam patcha:D. Ciekawe czy zmiany będą od razu aktywne czy dopiero jutro, ale na logikę to od dziś. Musze czekać 2 godzinki aż się ciągnie a wazy 5 giga. Mogli by poprawić stan funduszy w grze tak jak w opcji DM gdzie można było stawiać potężne armie, ale jak kto woli...