Zobacz pełną wersję : Shogun 2: Total War - DYSKUSJE OGÓLNE
Tomek1989dgl
22-03-2012, 13:40
Mam wrażenie , że w nowym patchu jednostki są mniej świecące i plastikowe hym jak sądzicie czy mi sie tylko wydaje ? wszystko chodzi płynnie nawet przy 40 odziałach czasem małe przyciecia i ustawienia maksymalne oprocz AA aż sie zdziwiłem myślałem ze bedzie mulić :)
Mam wrażenie , że w nowym patchu jednostki są mniej świecące i plastikowe hym jak sądzicie czy mi sie tylko wydaje ? wszystko chodzi płynnie nawet przy 40 odziałach czasem małe przyciecia i ustawienia maksymalne oprocz AA aż sie zdziwiłem myślałem ze bedzie mulić :)
nooo :D a już myślałem że dzisiaj będzie zły dzień. 40 jednostek bez mulenia... chyba wezmę urlop w pracy :lol:
Optymista24
22-03-2012, 16:52
czy ten patch jest kompatybilny z Darth mode ?, bo mnie wywala do pulpitu po turze .Może trzeba zacząc od nowa kampanie ? w Shogunie 2 ? wie ktoś może coś na ten temat .
Powinieneś raczej zapytać, czy darthmod jest kompatybilny z nową wersją? Nie, nie jest. Ale najlepiej poszukaj na forum twcenter, tam Darth publikuje wszystkie zmiany i informacje o zgodnościach.
Jak jest oficjalna nazwa tej gry? Bo na Wikipedii widnieje nazwa "Total War: Shogun 2". To jest błąd z ich strony, czy też nie?
... i u mnie w skrótach jest taka sama ;) choć wiki to słabe źródło informacji, ale tym razem chyba oki.
Od Shoguna 2 przestawiono człony nazwy.Ta nazwa na wiki jest poprawna.
Wie ktoś może, czy w kampanii jest różnica w punktach sławy za podbicie prowincji, a utworzenie wasala? Jak tak to za co jest więcej?
rolpa120
24-06-2012, 10:09
Mam takie pytanko, czy w Shogunie 2 jest ten sam system uzupelniania jednostek co w Napoleonie ?
Bardzo podobny. Nie ma co prawda obozów uzupełnień, ale można mianować generała odpowiednim urzędnikiem.
Czy jeśli dam generałowi łuk to podczas "Stań i walcz" strzela z niego? Nie chcę na razie sam tego sprawdzać, bo szkoda mi ewentualnych żetonów na reset umiejętności.
Rostel123
10-07-2012, 10:47
Raczej tak
sermen1987
15-07-2012, 08:45
Witam, chciałem zapytać czy możliwe jest ulepszenie już wyszkolonej jednostki. Mam np. samurajów z dużym doświadczeniem a w prowincji właśnie wybudowałem kuźnię. Nowo wyszkolone jednostki z tej prowincji mają silniejsze pancerze, a czy da się ulepszyć w niej w taki sposób starych weteranów?
Rostel123
15-07-2012, 09:00
Raczej nie
Chyba się da ale nie jestem w 100% pewien.Musisz ich potrzymać w tym zamku przez chwile. Jak nie zadziała to proste że nie ;d
Takie pytanko,co to za umiejętności:
Banzai
Stań i Walcz
Nigdy ich nie używałem,powiedzcie czy są przydatne,co robią itp.
Banzai
Na krótką chwilę dodaje atak i szarżę (morale chyba też) ,
stań i walcz
umiejętność generalska , genek siada na krzesełku i wszystkie jednostki w jego zasięgu otrzymują premie do ataku , szybkości przeładowania i celność , bardzo przydatne
Rostel123
15-07-2012, 20:10
looz :D
Banzai na 100% daje na chwilę niezłomne morale.
Rostel123
15-07-2012, 20:18
Ja myślałem że "Stan i Walcz" to Generał schodzi z konia i idzie na piechty walczyć
Schodzenie z konia i walka pieszo jest jeden guziczek obok "Stań i walcz" :D.
Ja myślałem że "Stan i Walcz" to Generał schodzi z konia i idzie na piechty walczyć
Właśnie - myślałeś :oops:
[IG] Misiak
31-08-2012, 09:57
Widząc, że na naszym forum prawie nikt nie jest zainteresowany modami do NTW i STW2+FOTS ( o zgrozo), zachęcam Was byście rzucili okiem na modyfikacje do Shoguna 2 zarówno podstawkę jak i pods+ dodatek. Mody poprawiają bolączki ostatniego dzieła CA. Chyba każdy zauważył chociażby to , że piechota ma katastrofalny zasięg ostrzału i nawet łucznicy mają większy, statki niszczą się jak zapałki, bitwy lądowe trwają chwilę, przez fatalne morale. Te i wiele, wiele innych bolączek są niwelowane właśnie przez mody.
Osobiście pogrywam sobie w The Rights of Man 3 - Road to Kyoto, lecz nie chcę Was przekonywać do tego czy innego moda. Sami sobie dobierzcie Wam odpowiadający.
Rzućcie okiem na subforum o modach do Shoguna 2 viewforum.php?f=329 (http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=329)
bądź FOTS viewforum.php?f=431 (http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=431)
Warto też czasami zajrzeć na TWC w wolnej chwili http://www.twcenter.net/forums/forumdis ... 3e7&f=1550 (http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?s=fb9d88a3de13501288424ada8fd363e 7&f=1550)
Udanych podbojów ;)
nowy2142
01-09-2012, 13:16
Imo to mody ułatwiają strasznie rozgrywkę i ją psują. Jak piszesz że bitwy lądowe bez modów trwają chwilę to z modami ja bym np nie wyrobił przy (ponad) godzinnym oblężeniu fortu. Chyba że jakaś opcja save podczas bitwy się znajdzie.
Te całe darthmody itp duperele są pic na wodę fotomontaż. Zróbmy bardziej liczebne oddziały! Ludzie będą fapować na rozmiarami bitew i pobierać nasze mody. I sztucznie wydłużymy rozgrywkę! Żeby to wolniejsi gracze mieli łatwiej!
Prócz tego u takich modów TRoM/darthmody jest wiele zmian ułatwiających nie tylko bitwy ale i całą kampanię. Np zdobycie shogunatu nie robi na nikim wrażenia w japonii.
Z opisu TRoM3:
"Better realm divide event. You can keep your allies if your diplomatic relations are good enough."
Nie rozumiem. Przecież takie coś jest możliwe i bez moda. Czyli jeszcze bardziej ułatwia utrzymanie sojuszników?
Te mody po RTW są imo słabe i nieciekawe. Kit ludziom wciskają robiąc z gry piaskownicę.
Misiak]Widząc, że na naszym forum prawie nikt nie jest zainteresowany modami do NTW i STW2+FOTS ( o zgrozo), zachęcam Was byście rzucili okiem na modyfikacje do Shoguna 2 zarówno podstawkę jak i pods+ dodatek. Mody poprawiają bolączki ostatniego dzieła CA. Chyba każdy zauważył chociażby to , że piechota ma katastrofalny zasięg ostrzału i nawet łucznicy mają większy, statki niszczą się jak zapałki, bitwy lądowe trwają chwilę, przez fatalne morale. Te i wiele, wiele innych bolączek są niwelowane właśnie przez mody.
Osobiście pogrywam sobie w The Rights of Man 3 - Road to Kyoto, lecz nie chcę Was przekonywać do tego czy innego moda. Sami sobie dobierzcie Wam odpowiadający.
Rzućcie okiem na subforum o modach do Shoguna 2 viewforum.php?f=329 (http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=329)
bądź FOTS viewforum.php?f=431 (http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=431)
Warto też czasami zajrzeć na TWC w wolnej chwili http://www.twcenter.net/forums/forumdis ... 3e7&f=1550 (http://www.twcenter.net/forums/forumdisplay.php?s=fb9d88a3de13501288424ada8fd363e 7&f=1550)
Udanych podbojów ;)
Moje podsumowanie modów zapodałem swego czasu
viewtopic.php?p=241767#p241767 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?p=241767#p241767)
, po modyfikacjach po Medku 2, mody są jakie są ;) Ja gram w szoguna na dwóch małych modach, ale one tylko poprawiają muzykę i odblokowują wszystkie rodziny(!) nie klany ;) i wydłużają czas rozgrywki, co czynią ja ciekawszą, balans momentalnie się zmienił....Co do TROMA hmmm...przydałby się jakiś jeżeli już odpowiednik Darthmoda 8.0 pod Empire, tylko dlatego gry nie wyrzuciłem :D
Mam szybkie pytanko, czy na tym sprzęcie Shogun II odpali chociaż na minimalnych ustawieniach?
Intel Core 2 Duo 2.10 GHz
2 GB Ram
NVidia Quadro NVS 140M
Może ktoś z Was próbował i wie.
nowy2142
02-09-2012, 22:52
Wątpię czy nawet menu się odpali.
Na steamie jest demo do pobrania więc sam sprawdź.
Pytanie czy Ikko-Ikki jest jakiś sposób na nina,gejsze i mnichów bo niemogą szkolić metsuke?
Każdego agenta możesz "uziemić" innym typem, czyli zabić nina, przekabacić mnichem itd. - na nina nie musi być konkretnie metsuke
Tylko problem kto go wykryje? Chyba że to tak powiem Ninja Fajtłapa.
Pewnie że lepiej wykrywa metsuke, ale inni agenci też mogą - u mnie przykładowo metsuke najczęściej siedzą w najlepiej zarabiających prowincjach i generują większy dochód.
Lord Kumagai
08-09-2012, 15:47
Ninja mogą też wykrywać wrogich ninja i to całkiem skutecznie, zwłaszcza jak założysz siatkę szpiegowską w mieście co zwiększa ich zasięg widzenia.
Z obecnych dodatków DLC jaki jest najlepszy do rozgrywki awatara/multiplayer ? Taki, który posiada najbardziej i najwięcej przydatnych jednostek :P
Moim zdaniem Sengoku Jidai Unit Pack. Z przydatnych dostajesz bardzo silną kawalerię (jazdę ogniową), piratów Wako, którzy są świetną piechotą z mieczami i mają szkolenie kisho "wbudowane", ashigaru z długimi yari i opancerzonych samurajów oraz samurajskich łuczników z daikyu (imo najlepsi łucznicy w grze). Reszta jednostek z tego DLC jest raczej uchodliwa.
W DLC z Ikko Ikki dostajesz jazdę mnichów, która jest bardzo silna, a od 5 poziomu można jej "okrzyk" wykupić. Poza konikami jednak nic ciekawego tam nie ma.
Saints&Heroes jest nawet spoko, tylko że w porównaniu z dwoma powyższymi według mnie nie ma szans.
Tak jak kolega wyżej, Sengoku to mus, praktycznie wszystkie jednostki są przydatne. Saints and Heroes zdecydowanie nieprzydatny. Na kilka jednostek zaledwie jedna ma aurę! W drugiej kolejności poleciłbym Rots, ze względu na bohatera i najtańszych włóczników (za 144). Ikko Ikki przydatne ze względu na wspomnianą jazdę (jedyną z Hold Firmem w rodzie kawalerii), bardzo długo trzyma w zwarciu.
Kurde, zapomniałem o mnichu-bohaterze z RotSa, który jest niedrogi i bardzo mocny. Faktycznie włócznicy też są spoko jako żywa tarcza :twisted: lub do zajmowania odległych punktów. Tyle, że to DLC jest dość drogie, bo jeszcze dostajemy kampanię (która jest naprawdę fajna), a do multi daje tylko 2 użyteczne jednostki.
Witam panowie!
Odstawiłem shoguna chyba z 8 miesięcy temu albo nawet rok, bo nie pamiętam, kiedy ostatni raz włączyłem grę. Naszła mnie ochota na strategię i rzezie w bitwach. Możecie mi powiedzieć co się zmieniło od tamtej pory szczególnego? Mam generała chyba max lvl, za moich czasów mnisi wojownicy w multiplayer rządzili... Jak to teraz wygląda? Czy graficznie coś się zmieniło?
Nie mam żadnych dodatków.
Na pewno wyszło kilka patchy balansujących i DLC, poza tym chyba nic. Mnisi jak zawsze są silni, tylko, że żadnym spamem przeciwko w miarę myślącemu przeciwnikowi się nic nie osiągnie.
Co do multi i DLC to bardzo pomaga zainwestowanie w Sengoku Jidai Unit Pack, gdzie prawie wszystko jest użyteczne. Poza tym można zakupić Ikko Ikki oraz Rise of the Samurai.
No i wyszedł duży dodatek, Zmierzch Samurajów, ale jest to w zasadzie oddzielna gra (można wybrać w multi czy gra się generałem z podstawki czy z FOTSa). W multi ciągle coś się zmienia. Poprawili balans, teraz w zasadzie nie ma jakiejś jednej uniwersalnej armii. I tak jak kolega wyżej napisał, jednostki z DLC są w zsadzie wymagane do multi.
JanHetman
21-01-2013, 13:31
No i wyszedł duży dodatek, Zmierzch Samurajów, ale jest to w zasadzie oddzielna gra (można wybrać w multi czy gra się generałem z podstawki czy z FOTSa). W multi ciągle coś się zmienia. Poprawili balans, teraz w zasadzie nie ma jakiejś jednej uniwersalnej armii. I tak jak kolega wyżej napisał, jednostki z DLC są w zsadzie wymagane do multi.
Szczególnie dodatek Sengoku jidai (jakoś tak) z konnymi strzelcami. Saints Heroes też jest świetne.
Jedyną psującą balans rzeczą są pojednyki z dlc vs bez dlc
A wg. mnie Saints & Heroes nie warto kupować. Żadnej z jednostek nie opłaca się używać, są po prostu za mało efektywne jak na swoją cenę. Jedynie tego bohatera z rusznicą biorę czasem na 5000 koku. Kiedyś myślałem, że ten z tetsubo jest dobry, ale lepiej jest wystawić zwykłą piechotę zamiast niego.
Ta jazda bohaterów jest całkiem dobra z tego DLC, ale faktycznie, raczej mało się tego używa. W zasadzie nie pamiętam tych pieszych bohaterów.
Tylko, że zwykła jazda z yari lub katanami na wysokim poziomie jest dużo bardziej efektywna za mniejsze koszty niż jej bohaterskie odpowiedniki.
JanHetman
21-01-2013, 22:37
Co ty gadasz?
Tetsubo niszczy wszystko (nieraz miałem nim staty ok: 156 na levelu 2, w walce z samurajami), Seigen podobnie (po włączeniu banzai).
Kawaleria bohaterska dosłownie niszczy wrogą, jest świetna do zwalczania generała wroga.
Bohater z rusznicą to faktycznie bezużyteczna jednostka.
Największym plusem i przewagą bohaterów są niezłomne morale.
Właśnie ten z rusznicą to jedyna w miarę użyteczna rzecz. Zamiast Seigena lepiej wziąć 2 odziały no-dachi bez poziomu weterana i będzie skuteczniej. 156 zabitych jak na jednostkę szturmową to nie dużo, mi się zdarzało pojedynczym oddziałem jazdy po 270 samurajów wyciągać za dużo mniejsza cenę i też mi nie uciekli. Kawalerię bohaterską która kosztuje ok. 1500 pokonywałem jazdą z yari wartą ok 1100-1200. Poza tym jak tych jeźdźców jest chyba 20 i niechcący złapiesz salwę z rusznic to się robi smutno. A ok. 150 zabitych samurajskich piechurów i mnichów to nierzadko mają moi opancerzeni samuraje, którzy nie są stworzeni do walki przeciw piechocie.
Poza tym największą wadą bohaterów jest ich liczebność, przez co są łatwi do okrążenia. A co do morale to jak reszta armii ucieka to sam bohater niewiele pomoże.
Memnon[pl]
23-01-2013, 14:08
Właśnie ten z rusznicą to jedyna w miarę użyteczna rzecz. Zamiast Seigena lepiej wziąć 2 odziały no-dachi bez poziomu weterana i będzie skuteczniej. 156 zabitych jak na jednostkę szturmową to nie dużo, mi się zdarzało pojedynczym oddziałem jazdy po 270 samurajów wyciągać za dużo mniejsza cenę i też mi nie uciekli. Kawalerię bohaterską która kosztuje ok. 1500 pokonywałem jazdą z yari wartą ok 1100-1200. Poza tym jak tych jeźdźców jest chyba 20 i niechcący złapiesz salwę z rusznic to się robi smutno. A ok. 150 zabitych samurajskich piechurów i mnichów to nierzadko mają moi opancerzeni samuraje, którzy nie są stworzeni do walki przeciw piechocie.
Poza tym największą wadą bohaterów jest ich liczebność, przez co są łatwi do okrążenia. A co do morale to jak reszta armii ucieka to sam bohater niewiele pomoże.
Te 270 zabitych przez jazde to pewno dobijanie uciekajacych ;) .A liczebnosc bohaterwo to faktycznie ich najslabszy punkt-wystarczy dobry oddzail stzrelcow(rusznice lub samuraje z daiku) i polowa oddzialu bohaterow lezy z jednej salwy.Chociaz z drugiej storny bohaterowie czesto potrafia zawazyc na losie bitwy-np taki bohater z katana lub mnisi z tetsubo potrafia niezle zmasakrowac wrogie oddzialy.
Faktycznie mogli wyłapać kilkunastu uciekających, ale byli na tyłach przeciwnika cały czas w zwarciu i z włączoną pozycją obronną, żeby mi po całej mapie za niedobitkami nie latali :D więc więcej uciekinierzy to była znaczna mniejszość. Jakby nie patrzeć to na losie bitwy bardzo dużo jednostek może zaważyć np. dobrze ustawione rusznice, mnisi z okrzykiem w odpowiednim momencie, albo no-dachi z flanki czy nawet ashi z yari, którzy złapią coś na włócznie od frontu itd. Co do mnicha z tetsubo to wg. mnie jest on najlepszym bohaterem w grze i nierzadko sam go używam.
Tylko, że czasem zdarzają się gracze co nabiorą samych praktycznie bohaterów, a potem gryzą kabel od internetu. Przynajmniej tacy dużo expa jednostkom dają :D.
W sumie jak ktoś lubi i chce grać z bohaterami, to nie będę go na siłę nawracał, bo zwykle mam nietypową armię i też dużo ludzi mi mówiło, że tym się nie da skutecznie grać.
JanHetman
23-01-2013, 19:06
Łucznik bohater to kozak. Ostatnio udało mi się nim wykosić dwie jednostki łuczników konnych z minimalnymi stratami.
Polecam! ;D
Chcę jeszcze dopowiedzieć, iż kawaleria z rusznicami to komedia - ultracelna (na wysokim poziomie), wysokie morale (da się ulepszyć), baaardzo duża ilość, szybkie przeładowanie.
Jeżeli nie masz kawalerii, możesz przegrać bitwę z cwaniakiem z tą jednostką bez żadnych strat po jego stronie.
Ponadto, radzę decydowanie uważać podczas używania kawalerii z garłaczami - mają problemy psychiczno-fizjologiczne i gdy spróbujemy przydzielić im strzał we wrogą jednostkę potrafią długo iść w jej stronę wypalając salwę dopiero po wejściu w nią (co powoduje stratę połowy ludzi, obniżenie morale).
Aha - na fotsiarzy polecam spam kawalerii plus no dachi (kawaleria to kawaleria, no - dachi po wlączeniu banzai NIE UCIEKAJĄ).
Pozdrawiam!
Kawalerię z rusznicami i garłaczami używam w bitwach mniej więcej na zmianę i masakrują wszystko co się pod lufę nawinie. U rusznic dobrze jest dokupić zasięg, a u tych z garłaczami jest to konieczność.
Co do rusznic to praktycznie wszystko co ważne napisałeś, dodam tylko, że na salwę potrafią pół oddziału jazdy z yari zdjąć.
Jazdą z garłaczami gra się trochę trudniej, wymaga dużo czasu i microwania. Prawie co salwę trzeba się nią naklikać, żeby odejść od przeciwnika, dlatego najlepiej ostrzeliwać nią od tyłu jednostki w zwarciu, ale jak warto trochę z nimi potrenować, bo w praktycznie każdej bitwie się zwracają.
Ogólnie jak ich używam na 5 (wyżej imo się nie opłaca ich awansować) poziomie to mają 100-250, a rzadko nawet bliżej 300 zabitych na liczniku. Poza tym idealnie nadają się do zdejmowania odsłoniętego generała i bohaterów.
Na FotSowców, nie zaszkodzi zrobić sobie żywej tarczy przed armią z ashigaru, żeby swoim głównym siłom zmniejszyć straty.
maxcezar5
23-02-2013, 21:51
mam pytani9e odnośnie strategii.
Od zawsze miałem jakieś skrzywienie w kierunku używania artylerii.Zawsze posiadałem jej odział, czasem 2.Natomiast w shogunie długo nie mogłem znalezć odpowiedniej dla mnie artylerii, aż zacząłem używać rakiet zapalających.
1. Czy używanie odziały -2 artylerii ma sens?
2.Jakie są najlepsze jednostki artylerii?
3.Czy używanie rakiet zapalających jest opłacalne?
JanHetman
23-02-2013, 23:53
Rakiety zapalające są niezbalansowane i radzę ich nie używać, ze względu na równość podczas bitew (są one aż nazbyt skuteczne, fantasy :D ).
Na multi ogólnie rzecz biorąc, artę odradzam (z mongolelami trzeba kampić).
1.Jeżeli mówisz o singlu - używanie 2 artylerii ma sens na oblężeniach. No chyba, że mówimy o rakietach - one są wspaniałe również na zwykłe bitwy, możesz brać nawet z 4.
2.Wszystkie mają swoje plusy i minusy (jest ich mało) - mongolele ma zasięg, ale małą calność, nie można ich ruszać. Rakiety mają dość mały (choć zdecydowanie wystarczający) zasięg, są mobilne, celne i bardzo silne (30 rakiet naraz około leci). Ich minus to amunicja. Moździerze Mają duży kąt wystrzału (?) , są dość silne, mają zasięg chyba podobny do rakiet. Mało skuteczne do rozwalania murów, raczej nie polecam. Działa (armaty) są celne, dobre na mury, a przy zmasowanym ostrzale i na piechotę. Nie ruszają się. D:
3. Tak ;)
maxcezar5
24-02-2013, 08:40
No wlasnie niby statystyki celności to 25 ale czy są skuteczni?
Np.ile ludzi zabije 1 odział rakiet np.ashigaru?Mam obecnie problem z komputerem i nie moge sprawdzić.
Czy bardziej juz zwykli łucznicy nie są skuteczni?
JanHetman
24-02-2013, 22:21
Rakiety miażdżą morale. A to, czy zabiją więcej niż łuki sam se możesz sprawdzić. ;d
maxcezar5
27-02-2013, 21:44
grając ostatnio zastanawiałem się jak wykonać taki manewr:
płynny ruch formacji po łuku?(tak,tak po łuku)
P.S. nie chodzi mi o ruch po łuku w sensie iż po idealnym kole, tylko ruch w którym muszę zakręcić(tak jakby) i co zrobić bym nie musiał naciskać co chwilę przycisku tzn. Czy można wprowadzić takie "punkty do których jednostka dojeżdża i później jedzie do następnego.
Czy zasięg broni palnej nie jest zaniżony a zasięg łuku zawyżony?
Czemu samuraje z naginatami mają lepszy pancerz od samurajów z katanami?Czy ma to jakieś potwierdzenie w historii?
Jak wygląda rozmiar jednostek w narodzinach samurajów?Są wielkościowo podobne do shoguna 2?
Edycja mapy kampanii:
viewtopic.php?f=329&t=13041&p=289387#p289387 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=329&t=13041&p=289387#p289387)
Pisaliście o jeździe z garłaczami... Powinni tę jednostkę zablokować. Jest przesadzona na wszelkie możliwe sposoby. ;/
rolpa120
04-07-2013, 10:40
Powie mi ktos jak na multi bitwe z innym graczem rozpoczac ? bo dobieram jakies bitwy i zadnego gracza wyszukac nie umie.
Kampania awatara czy zwykła bitwa?
rolpa120
04-07-2013, 14:44
Kampania avatara.
Mozna rozegrac normalna bitwe na multi bez kampani avatara ?
Czasami trzeba swoje odczekać, nim znajdzie się przeciwnika. Jak w minutę nie znajdzie mi oponenta. to zmieniam prowincję. Najgorzej jest w FotSie bez trybu mieszanego.
Wchodzisz w kampanie awatara i wybierasz "Lista bitew".
robercik8211
10-08-2013, 19:15
Mam pytanie.
Czy to normalne, że na starcie Hatakeyama mają prowincje rozrzucone po całej Japonii? Bo widzę że są w centrum Honsiu, na jego północno wschodnim końcu i jeszcze gdzieś, co wydaje mi się dziwne (nie znam się na historii Japonii z tego okresu)
Pozdrawiam
JanHetman
10-08-2013, 21:30
To prawda i jest to zgodne z historią.
Pozdrawiam
Pobralo sie moze Wam cos wczoraj,jakies kilka mb? U mnie od wczoraj Darthmod 5.0 przestal dzialac po tym czyms :-(
Multiplayer jeszcze w tej grze żyje? Dzisiaj rano wchodzę a tu 6-8 bitew z czego większość już zajęta i w toku. Po 15 minutach dalej to samo
nowy2142
30-10-2013, 07:11
A to tak zawsze nie było?
Chyba każdy kto chce normalną bitwę rozegrać używa matchmakingu. A nie zagląda w listę pokoi gdzie same boty siedzą by robić sztuczny tłum ;)
misiek1205
29-12-2013, 09:01
Dawno nie grałem w Shoguna 2 chyba z rok, jaki obecnie numer i bulid ma najnowsza wersja gry pytam z czystej ciekawosci.
Celem poszerzenia Twej wiedzy i aby zaspokoić ciekawość :) : v1.1.0 build 5934.393228
saylon19
01-02-2014, 20:51
Nie wiem czy w dobrym temacie, ale chcialbym was zapytać czy warto kupować całą kolekcję Shoguna czy większość dlc to raczej niewiele wnoszące dodatki ?
Ja na twoim miejscu bym kupił całą kolekcję. DLC udostępniają nowe klany, jednostki, z tego co się orientuję. Oczywiście są też 2 kampanie. Zależy kto co lubi.
Osobiście mam podstawkę z (samodzielnym jakby co) FotSem i szczerze? Mi to do szczęścia wystarcza. :) Może poza kampanią Rise of the Samurai (czy jak się ona zwała).
saylon19
01-02-2014, 22:02
Spoko, dzięki za odpowiedzi, popatrzę co dane dlc dają i postanowię wtedy :)
RockMiguel
07-04-2014, 19:30
Witam, jak można usunąć ostatecznie mody? Usuwałem w plikach lokalnych, ale kiedy włączam grę ściągają się ponownie.
Witam jak wywołać wojnę domową ?
Są dwa sposoby. Jeden to poczekanie, aż zdobędziesz sławę ogromną i shogun ci wypowie wojnę razem z całą Japonią. Drugi to zaatakowanie i zdobycie Kioto. Nim minie 10 tur będziesz mieć wojnę z całą resztą klanów.
ale chodzi mi o wojne domową a nie totalną
Jedyna wojna domowa-totalna to podział krainy. Nic innego nie występuje jako wydarzenie.
Memnon[pl]
11-11-2014, 21:21
Nie ma czegos takiego jak wojna domowa.Jedyne co moze Ci sie przytrafic to bunt gen I utrata armii.
Gen buntuja sie w 2 styuacjach-gdy honor Twojego daimio jest bardzo niski,lub gdy gen ma zbyt duze ambicje.
czyli mam wojne ze wszystkimi ?
Tak. Po podziale krainy walczysz z całym światem.
Gajusz Mariusz
13-11-2014, 17:02
Tak. Po podziale krainy walczysz z całym światem.
Z punktu widzenia samurajów. :D I gracza S2TW...
jak uniknąnąć pozdialu krainy ?
Nie osiągać odpowiedniej ilości regionów i zostawić Kioto, ale bez tego się nie wygra.
Kioto to można sobie zostawić chyba na sam koniec.
Nie osiągać odpowiedniej ilości regionów co to znaczy ?
t
Nawet jak zostawisz Kioto a osiągniesz ilość prowincji to i tak wybucha. W tę ilość prowincji należy wliczyć wszystkich lenników.
Są modyfikacje, które zmieniają te wydarzenie. The Rights of Man zmienia wiele w rozgrywce, w tym modzie wojna domowa nie skutkuje walką z całym światem, za to podział krainy powoduje nadszarpnięcie relacji dyplomatycznych, przez co dochodzi do zerwań sojuszy, ale nie wojną totalną (warunkiem są dobre relacje).
Jakbyś mi podał link do pobrania tego moda ?
Gajusz Mariusz
15-11-2014, 23:19
Tutaj coś znajdziesz o tym modzie: http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?4633-The-rights-of-man-3-Road-to-Kyoto
Witam jak zając kioto ,ale sprawa polega na tym że dostają drugą armie jak zająć żeby kioto nie miało drugiej armi ?
Napisz w języku polskim, bo nic nie rozumiem.
Witam jak zając kioto ,ale sprawa polega na tym że dostają drugą armie
Weź dwóch wodzów z pełnymi armiami i zaatakuj ;)
Wielki Mistrz Malborka
22-11-2014, 01:26
Zaatakuj w nocy
Prosiłbym o poradę. Nie ogarniam do końca spraw technicznych, szczególnie Steam'a. Posiadam Shogun 2 Total War i kilka dlc: blood pack i dwa pakiety jednostek. Od jakiegoś czasu chciałem dokupić Zmierzch ale jakoś nie wychodziło. Dziś, będąc w empiku zauważyłem cudo!!! Z tej pomarańczowej serii, za 35 zł:
- Shogun 2 Total War
- wszystkie dlc do niego (!)
- Świt Samurajów (nie pamiętam czy tak się to nazywa)
- Zmierzch Samurajów
- w ogóle to było tam wszystko
Automatycznie to pochwyciłem, ale biedny student miał przy sobie tylko kasę na Kodeks Cywilny:(
Zakładając, że nie pomylili się w cenie, to jutro lecę to zakupić. I tu moje zapytanie: czy jeśli będę chciał zainstalować te pozostałe dlc, których obecnie nie mam, oraz Zmierzch, to czy będę musiał usunąć mojego obecnego Shoguna 2 i zainstalować wszystko od nowa z nowego zakupu, czy mogę w jakiś sposób doinstalować te dlc do obecnie posiadanych, nie odinstalowując togo co mam?? Chodzi mi o to czy nie będzie tu jakiejś kolizji kodów itp, całkowicie się na tym nie znam:(
Znalazłem tę ofertę:D http://www.empik.com/shogun-ii-total-war-zlota-edycja-sega,p1105534173,multimedia-p
Wybaczcie z tak długi post;)
Pewny na 100% nie jestem, ale powinno dać radę doinstalować chyba po prostu podasz nowy kod i tego co już masz na dysku Steam nie pobierze tylko braki dogra. Co do ceny to tak to 35 złxD
Z chęcią dowiemy się jaki będzie finał historii.
O kurczę, też muszę się przejść :D, jeśli znajdę to będę miał na zbyciu kod do Shoguna o ile będzie osobny :)
No więc po zajęciach pognałem do empiku i kupiłem:). Po wpisaniu klucza aktywacyjnego Steam pobrał brakujące 2.5 GB i wszytko ładnie działa:D. Cena najlepsza ze wszystkich ofert, nawet te przeceny na Steamie wymiękają;) Polecam!
A teraz idę grać;)
FireFighter
17-03-2015, 23:26
O kurczę, też muszę się przejść :D, jeśli znajdę to będę miał na zbyciu kod do Shoguna o ile będzie osobny :)
Nie ma osobnych kodów. Jest jeden do całej zawartości.
Istnieje jakiś mod do S2 poprawiający dyplomację tak żeby cały "świat" się na nas nie rzucał oraz coś na wydłużenie bitew? :)
Kaspar Rogue
10-10-2015, 09:49
Czy da się zmniejszyć opłatę administracyjną, która powiększa się wraz z ilością posiadanych prowincji?
gustaw76
16-03-2016, 17:10
Witam
jak zaokrętować armię, nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi:(
Trzeba podstawić im okręt (taki zwykły) blisko brzegu i wejść do niego.
Oczywiście nie z każdego miejsca się da. Plaża i port to naturalne miejsca do zaokrętowania armii.
gustaw76
18-03-2016, 09:28
Dzięki za odp. chwila po zamieszczeniu postu sam do tego doszedłem:geek:
Lucien930
29-07-2016, 20:58
Jakaś rada, szogunat zbiera przeciwko mnie koalicje, gdy inny ród ma 23 prowincje, ja mam 16, tak zawsze jest? Gram Date.
O ile się nie mylę, to SI może mieć tyle ile chce, a mimo to nie będzie na niego koalicji. Ten event rozpad czy tam podział krainy uruchamia się tylko gdy gracz przekroczy 14 albo 15 prowincji, poszukaj wcześniej w tym wątku to znajdziesz dokładną liczbę.
Sara Temer
12-08-2016, 10:09
Liczba prowincji zajętych przez gracza przy których dochodzi do podziału kraju jest zależna od wybranych warunków zwycięstwa z tego co pamiętam.
Mam pytanie. Jak najlepiej budowac armie w przypadku klanu Togugawa? Chyba sie [cenzura] w pisaniu nazwy klanu ;)
Wysłane z mojego LG-K350 przy użyciu Tapatalka
witam gra ktoś jeszcze w shoguna bo temat ucichł a gra jest mega wciągająca
Ja bede gral jak oplace abonament imternetowy;)
Wysłane z mojego LG-K350 przy użyciu Tapatalka
Tim Ocean
05-06-2017, 16:42
Ja dalej gram, bo gra jest niesamowicie grywalna :) Przeszedłem shogunka parę razy bez modów i teraz wypróbowuję mod na podział królestwa.
Witam! z góry przepraszam i kajam się jeśli temat gdzieś już był. Czy komuś Shogun 2 Total War działa na Windows 10? Niestety nie jestem w stanie uruchomić. Może ktoś ma na steamie?
Braveheart kaleczne serce
20-03-2020, 22:48
Myśleliście , że macie kompletną wersję Shoguna 2?........Nieprawda! Dopiero z tym modem gra jest kompletna. https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=1269172951 Tę bitwę historyczną CA sprzedała do pre-orderów jednemu sklepowi i utraciła do niej prawa. Ale na szczęście jest ten mod.
Myśleliście , że macie kompletną wersję Shoguna 2?........Nieprawda!
Prawda :cool:
3283
27-03-2020, 21:19
O kurde. Jak to zdobyłeś? :)
Wystarczyło znać odpowiednich ludzi :)
Lord_Legionista
08-04-2020, 17:11
bedzie promka :) https://lowcygier.pl/darmowe/total-war-shogun-2-od-18-kwietnia-za-darmo-na-steam/
Cześc mam problem z pobraniem shoguna na steamie, a wynika to z tego ,że wcześniej kupiłem zmierzch samurajów jako samodzielną gre. Kiedy chciałem wybrać kampanię z podstawki była ona na szaro, a steam mi powiedział, że przecież mam już shoguna w bibliotece. Próbowałem reinstallować lecz nic to nie dało. Macie jakieś pomysły?
Możliwe, że to tymczasowy problem do czasu aż jest "Shogun 2 free" i są jakieś problemy i jak ta promocja zejdzie to po sprawdzenie plików lub reinstalacji wszystko będzie ok
17-11-2021, 06:58
Cóż , nigdy o tym nie pisałem ale to ja załatwiłem u CA , że po latach wydali Flc z zapomnianą bitwą pod Kawagoe. Mam satysfakcję bo dzięki temu gra jest kompletna dla każdego. Uwielbiam ją bo ma kapitalny klimat i wszystko co trzeba jest znakomicie uchwycone.