PDA

Zobacz pełną wersję : Pytania początkujących

Strony : 1 [2] 3 4 5 6

Krang
14-03-2010, 11:59
To jest raczej jasne ... Ale jak włócznicy na murach powalczą z miecznikami i w końcu polegną to wtedy sprawę załatwia Ciężka Kawaleria, która nie ma żadnych problemów, żeby pokonać mieczników ( którzy po starciu z wrogiem, zawsze schodzą z murów ... ) ;)

To chyba lepiej jest od razu miecznikom przeciwnika przeciwstawić swoich, którzy mogliby walczyć na równych warunkach. Wtedy nawet szarża kawalerii może nie być potrzebna, więc może ona się zająć innym zadaniem. :)

Krzyzak
14-03-2010, 12:12
Krang, wiem o tym :P Ale ja w miastach nie trzymam mieczników, tylko jednostki, które mogę tam produkować . A konnicę znajdę zawsze, więc dlatego jej tak używam ;) Dużo razy wygrywałem bitwy, dzięki Lekkiej jeździe Polskiej, lub Polskiej Szlachcie :D

kierklas
15-03-2010, 19:46
Witam. Od niedawna bawię się w Medievala. Głównie ćwiczę samą walkę (opcja własna bitwa) i tak średnio mi idzie :p Mam kilka pytań:

- wszędzie czytam o przydatności artylerii (wiele postów typu : zanim wróg podejdzie zabijesz mu 40% ludzi). Czy ja coś robie nie tak? Ustawiam ze 3-4 bazyliszki albo kolubryny. A pod koniec walki jest napisane ze zabiły 20-30 wrogów ... Lepiej strzelać z amunicji wybuchowej czy lepiej ze zwykłej ale celniejszej ( to samo pytanie do strzał łuczników).
- atrybuty konnicy - jak gram na własnej bitwie (głównie Francją) to nie czaje 1 rzeczy. Niby ci najnowocześniejsi kopijnicy mają w opisie bardzo dobrze opancerzeni a mają mniej pkt obrony (16) niż nawet tańsze i starsze jednostki (17) reszta bez zmian?Np. Rycerze możnowładcy kosztują tyle samo, sa niby starsi, maja wiecej obrony, szarza taka sama. Niby kopijnicy co sama nazwa sugeruje powinni byc w tym lepsi, a nie są. Nie widze tu sensu ... Acha i za co odpowiadają poszczególne atr obrony (pancerz, sprawność w obronie, tarcza?)
- szarża - czy lepiej używać szarży z podwojnym kliknieciem (która szybciej dotrze do celu przecież) czy tej z pojedynczym (która przez cala droge musi przejsc a dopiero pod koniec sie rozpedza). Czy szarza z 1 klikniecia zabiera wyraznie wiecej obrazen? Osobiscie nie zauwazylem. No i dalej tez do szarzy pytanie. Chodzi mi o moment ponowienia szarzy. Wycofuje konnice i naciskam znowu na atak. Czasami konnica odrazu wyciaga kopie odwrot o 180 stopni i dzida, a czasami przebiegnie pół mapy z mieczem w łapie i z szarży nici ... Ktos wie o co chodzi? Ogólnie mam problem z konnicą - strasznie szybko mi pada.
- strzelcy - średnio umiem korzystać z jednostek strzeleckich poza łucznikami. Niby łucznicy mają małe obrażenia i są słabi przeciw pancerzowi, ale przecież strzelają po łuku czyli można ich ustawić za swoimi wojami i cały czas będą strzelać, a tacy kusznicy i muszkieterzy strzelają do momentu zbliżenia się wroga, potem uciekają za szeregi i co dalej z nimi? Przeciez będą strzelać swoim w plecy ( tak to działa? ). A jak ich ustawię gdzieś z boku itp. to zaraz konnica ich zniszczy. Jakaś rada odnośnie tego ? :p

Najlepiej jak by ktoś był na tyle miły i wstawił ze 2-3 powtórki z walki z kompem (chodzi mi o walkę gdzie komp ma przewagę liczebną bo gdy jest po równo wygrywam), może wtedy bym się czegoś nauczył. Widziałem mnóstwo powtórek ale pomiędzy graczami a to całkiem coś innego. Wszystkie moje pytania odnoszą się do walki z CPU. Czytałem dużo jak robicie kompa w konia podczas walk (walki typu 100 strat - 1500 zabitych) fajnie byłoby sie tego nauczyc. Pozdrawiam.

OskarX
15-03-2010, 19:59
Widzę, że czytałeś mój post ;) No ale, przecież jak będziesz grał kampanie, to się nauczysz grać wszystkimi. Zamiast oglądania powtórek, pograj na necie [osobiście mogę z tobą zagrać] to zauważysz jak dobrze grac. Nie wiem, mogę dać ci jakieś rady...z tą artylerią nie chodzi o to, że chowasz ich za armie, a ci nie strzelą, bo jest płaski teren i nie zabiją swoich [chodzi mi o te twoje dziala, jak robisz bitwy wez sobie jakis okres np poczatek, pelnia albo schylek, proponuje 2 pierwsze, bo te czasy [czasy katapult :D] będą baardzo długo, wiec bedziesz ich czesciej uzywal. Uwielbiam patrzec jak kula z katapult zabija kwadrat ludzi z oddzialu :D I obniza morale przy tym. Jakbym gral na równinie, to bym postawil katapulty obok armii i by walily w armie kompa [jakby do szli do ostrzal z katapult i strzelcow i pol armii by sie spalilo, jak dojda do bym dal oddzial przed katapulty szybko i masa kawalerii od tylu-kawaleria szarżuje i cale wojsko zwiewa-rzeź. Moge zrobic 1 bitwe taka i wstawie tutaj sobie zobaczysz.

edit:

Masz tu jakies 3 bitwy zrobilem mozesz se pooglądac, moim zdaniem powinienes tak umiec ;0

kierklas
18-03-2010, 14:37
Kurcze bez urazy ale strasznie, strasznie lipne te powtórki. W 2 walce miałeś konnicy dużo a przeciwnik tylko 1 oddział - generalski, przeciwnik szarżuje piechotą a Ty stoisz (ja pod koniec odpowiadam anty szarża chociaż, kupa jednostek pouciekała Ci wtedy, wygrałeś tylko dlatego, że miałeś konnice (ledwo co zresztą). W 1 walce nie wiem jakim cudem ale wystraszyłeś kompowi na początku połowę armii (nie wiem jak to się stało xD), ale potem ze 3-4 szarże uderzył na tył twoich jednostek (w ogóle ich nie ruszałeś). Wiesz, dzięki za pomoc, ale serio liczyłem na coś lepszego (takie walki mimo, że jestem noobem to wygrywam z dużo mniejszymi stratami - liczyłem na walkę typu 2k-1,5k woja na twoje 1k albo coś). Jak na walke z kompem z równym wojskiem to bardzo słabo. Chyba, że specjalnie dałeś takie prostackie walki abym ogarnął to sorka :) Jeśli tak to jak możesz podrzuć jakieś odrobinkę lepsze, bo aż tak słabo nie gram :p Co do artylerii to widzę, że u ciebie też zabija po 15-18 wrogów (a komp przez 1/5 bitwy stał w miejscu i czekał aż mu się kusznicy skończą, a Ty strzelałeś 4 katapultami). Więc nadal nie kumam skąd niby ta połowa armii wybita przez artylerię ... Nie czaję, chyba jak bym ustawił 20 katapult 10 m od wroga a on by sie nie ruszał ...

OskarX
19-03-2010, 16:37
Hmm jak bede mogl wejsc na kompa to zarzuce lepsze-art najlepiej nie rob bo moze byc nudno. Pograj na necie to sie na uczysz czegoś

lamaxa
19-03-2010, 17:06
Gdzie się zapisuje stan gry, w żadnym folderze tego nie ma.

Nezahualcoyotl
19-03-2010, 17:12
A plik "saves" czyzbys go nie mial :shock: :?:

lamaxa
19-03-2010, 18:44
A plik "saves" czyzbys go nie mial :shock: :?:

Nie plik a folder. Mógłbyś podać jego dokładną lokalizację zamiast się dziwować?

qru
19-03-2010, 19:06
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 7ce34.html (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/8fade850dac7ce34.html)

Łopatologicznie ;) Ścieżka na pasku commandera

lamaxa
19-03-2010, 19:38
No właśnie.. U mnie katalog gry przedstawia się następująco: http://i39.tinypic.com/flvzf9.jpg

Gra kupiona z serii TS. Nie patchowana.

qru
19-03-2010, 20:55
Spatchuj, uruchom, zapisz grę po kilku turach, sprawdź.

OskarX
20-03-2010, 11:50
Moze zobacz w dokumentach.

lamaxa
21-03-2010, 13:05
Spatchuj, uruchom, zapisz grę po kilku turach, sprawdź.

Zainstalowałem patch 1.2. Dodał on jakiegoś unpackera ale nie sprawdził się bo command chodzi w nieskończoność a efektów nie widać, mało tego teraz gdy chce rozegrać bitwę na mapie bitewnej wywala mnie do pulpitu :/

Nezahualcoyotl
21-03-2010, 13:25
Skasuj gre,wgraj ja na nowo i spatchuj do 1.3 a nawet do 1.5...jak to nie pomoze to juz nie wiem :?

OskarX
21-03-2010, 13:46
Skasuj gre,wgraj ja na nowo i spatchuj do 1.3 a nawet do 1.5...jak to nie pomoze to juz nie wiem :?

Lepiej zrobic przywracanie systemu, to pliki w rejestrze tez sie cofaja.

Ruderyk
21-03-2010, 18:30
Jak zmusić sojuszniczą (naszą) armię do działania? Chodzi o bitwę, w której biorą udział nasze dwie armie, każda z generałem.

lamaxa
21-03-2010, 18:37
Rozwiązałem problem. Save znajdują się w:

C:\Users\yourname\AppData\Local\VirtualStore\Progr am Files (x86)\SEGA\Medieval II Total War\saves

Jest tak chyba we wszystkich 64 bitowcach, najlepiej to dodać do FAQ.

Jeśli chodzi o wywalanie do pulpitu zawinił unpacker, który często psuje grę.

Dzięki wszystkim za pomoc ;)

OskarX
21-03-2010, 20:18
Jak zmusić sojuszniczą (naszą) armię do działania? Chodzi o bitwę, w której biorą udział nasze dwie armie, każda z generałem.
Nie da sie, bo i tak sojusznik ma cie w dupie i moze cie nawet zaatakuje...ale da sie w nim walczyc, armia wroga musi byc obok jego armii i atakujesz,albo oni stoja obok sojusznika i atakujesz.

Ruderyk
24-03-2010, 00:49
Nie da sie, bo i tak sojusznik ma cie w dupie i moze cie nawet zaatakuje...ale da sie w nim walczyc, armia wroga musi byc obok jego armii i atakujesz,albo oni stoja obok sojusznika i atakujesz.
Niestety, spodziewałem się takiej odpowiedzi :( No coż, nie ma co liczyć na przewage liczebną.

Kolejne pytanie. Od czego zależy produkcja? Bo u mnie ten czynnik potrafi z roku na rok spaść na leb na szyję- jak dla mnie bez powodu. Zakładam, może błędnie, że powody spadku istnieją i chciałbym się przed nimi ustrzec.

Nezahualcoyotl
24-03-2010, 06:06
Wystarczy poszukac ;)
viewtopic.php?f=21&t=453 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=21&t=453)
viewtopic.php?f=21&t=3946 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=21&t=3946)

sefko1
27-03-2010, 10:12
Mam pytanie z serii prostych.
Jak mogę wybudować fort przy tych mostach na Bliskim Wschodzie. Najeżdzam generałem na to pole i nie mogę znaleźć opcji buduj fort.

Witold
27-03-2010, 11:13
Ustaw się jedno pole dalej o brzegu mostu :)

Nezahualcoyotl
27-03-2010, 11:36
Niekazde miejsce nadaje sie na zalozenie fortu i stad brak tej opcji ;)

sefko1
29-03-2010, 09:05
Przesunięcie się o jedno pole pomogło. Mam fort. Dzięki.
Zacząłem grać na poziomie H/N i jest różnica. Dużo dłużej trwa zdobywanie osad, nawet tych rebelianckich.

Pytanie dodatkowe:
Instalując Kingdoms zapomniałem zaznaczyć "utwórz skrót" do Kampanii Brytyjskiej. Jak można go odzyskać bez reinstalacji dodatku?

OskarX
29-03-2010, 10:28
Chodzi ci o ikone na pulpicie? Wszystkie programy-SEGA, mtw i masz ikone mozesz przeniesc xD

sefko1
29-03-2010, 10:40
A możesz mi podać ścieżkę dostępu do katalogu, gdzie można znaleźć ikonę do M2:TW Kingdoms Kampania Brytyjska? Pozostałem Ikonki (Krucjaty, Ameryka i Zakon Krzyżacki) mam, bo dobrze zaznaczyłem przy instalacji.

OskarX
29-03-2010, 14:29
Na dyskach jej nie ma

kuroi
29-03-2010, 17:39
Witam! Potrzebuję dokładnych dat w latach następujących eventów:
Wynalezienie prochu
Najazd Mongołów
Najazd tatarów
Możliwość odkrycia Ameryki.

Niby da się to sprawdzić w plikach gry, ale tam jest to wyrażone w turach. Poza tym chcę porównać je z pewnym modem i coś mi się nie zgadza...

Z góry dziękuję.

Seban
29-03-2010, 23:18
dokladne daty w latach?
MOZLIWOSC odkrycia ameryki??
osobiscie nei wiem w ktorym roku pojawila sie taka mozliwosc... nie ktorzy sadza ze byli tam juz egipcjanie i fenicjanie=p

nie rozumiem pytania :lol: :lol:

kuroi
30-03-2010, 06:31
dokladne daty w latach?
MOZLIWOSC odkrycia ameryki??
osobiscie nei wiem w ktorym roku pojawila sie taka mozliwosc... nie ktorzy sadza ze byli tam juz egipcjanie i fenicjanie=p

nie rozumiem pytania :lol: :lol:
Mam na myśli kiedy pojawiają się te eventy. :roll:

OskarX
31-03-2010, 16:30
Witam! Potrzebuję dokładnych dat w latach następujących eventów:
Wynalezienie prochu
Najazd Mongołów
Najazd tatarów
Możliwość odkrycia Ameryki.

Niby da się to sprawdzić w plikach gry, ale tam jest to wyrażone w turach. Poza tym chcę porównać je z pewnym modem i coś mi się nie zgadza...

Z góry dziękuję.

Dokladnych nie ma do wszystkich. Dawno nie gralem, cos tam pamietam

Mongoły gdzie 1210-1230 [pojawiaja sie w tych latach, nie ma dokladnych]
Ameryka od 1400 do okrycia

sefko1
01-04-2010, 08:12
Ostatnio grałem właśnie kampanie podczas najazdu Mongołów. Pierwsza wzmianka była w 1208 roku, a sam najazd rozpoczął się w 1212.
Na moich poprzednich kampaniach tez działo się to w okolicach 65 tury, czyli 1210 roku.

OskarX
05-04-2010, 16:25
Ostatnio grałem właśnie kampanie podczas najazdu Mongołów. Pierwsza wzmianka była w 1208 roku, a sam najazd rozpoczął się w 1212.
Na moich poprzednich kampaniach tez działo się to w okolicach 65 tury, czyli 1210 roku.

A moze 2012? :lol: :lol: :lol:

Eventy powinny byc w plikach, nie wiem po co ci to. Zreszta nie widac odpowiedzi, wejdz w kampe i klikaj az sie pojawi proch ;d

misiekv3
08-04-2010, 15:19
panowie mam i gildie odkrywców i karaki i nie wiem jak się dostać do ameryki... klikam statkami na puste pole gdzie się mapa powiększyła i nic... gram w M2TW podstawa.

Nezahualcoyotl
08-04-2010, 15:49
Troszke cierpliwosci ;) ...taka podroz troche trwa :!: Jezeli zas na okretach zaladowales jescze kaplanow i artylerie to sie nieco wydluzy bardziej ;)
Najszybsza trasa jest w prostej lini od zachodnich wybrzezy Irlandii wprost na Kube a pozniej skrecic na pd-zach i masz wybrzeze Meksyku.
Zas wyplywajac z Marakeszu rowniez w prostej lini dotrzesz do terenow polozonych w dzisiejszej Brazyli ;)

Nitrogenium
19-04-2010, 15:26
Tak na szybkiego: czy można rozwalić porzucony taran i drabiny? Chodzi o to że wyszedłem naprzeciw armii która oblega mi Rodos i mam sytuację jak na obrazku:
http://img641.imageshack.us/i/beztytuuzox.jpg/
BTW da radę to wygrać, czy odpuścić sobie i rekrutować już kolejne jednostki gdzie indziej? Jak widać posiadam mało piechoty do walki w zwarciu a wróg 3x milicja włócznicza, 1x milicja, generał, a reszta to chyba chłopscy łucznicy. Jest to prawie początek gry i nie mam nic w rezerwie a moja cała armia jest w okolicach Durres i Sofii, bo szła na Wenecję.

Witold
19-04-2010, 17:00
Da się podpalić taran używając płonących strzał lecz o taran musi być obsadzony.

Jeśli taran będzie się ruszał mimo to użyj kawalerii aby go zatrzymać (to samo z drabiną)

Jeśli przez najbliższe 10 minut wróg nie ruszy dupy będziesz musiał go sprowokować do ponownej próby oblężenia.(do prowokacji może posłużyć każda pojedyncza jednostka)

Jak nie pomoże będziesz musiał walczyć za murami.

Co do bitwy to masz duże szanse na wygraną. Milicja i chłopscy łucznicy to najgorsze jednostki.

Nitrogenium
19-04-2010, 17:57
Czyli nieobsadzonych nie można rozwalić.
Z bitwą już sobie poradziłem :p Gdybym pozwolił na oblężenie to pewnie bym przegrał, a tak to cały myk polegał na wykończeniu ich ciężkiej konnicy, potem już z górki. Swoją drogą gram na dużym poziomie bitwy, ale mimo to komputer zagrał to jak debil. Miałem około 300 ludzi na jego 500, a straciłem jedynie 51 no i heroiczne zwycięstwo l0l

Nezahualcoyotl
19-04-2010, 20:07
A porabac taran i drabiny probowales ;) :?:

Nitrogenium
20-04-2010, 09:54
Jasne :P
Macie jakieś sugestie jak się rozprawiać z konnymi łucznikami? Węgry na mnie nasłały 8x konnica węgierska, 2x balista, i 2x najemni włócznicy. Do dyspozycji mam 5x konnica bizantyjska, 2x milicja, 2x chłopscy łucznicy, 2x balista.

Dunkel
20-04-2010, 10:25
proste, napierdalaj "koństwem" szarżą od początku na jednostkę generała, łucznicy uciekną, bo mają włączoną potyczkę, resztę pozbierasz w wyniku śmierci generała. Oczywiście postaraj się szarżować co najmniej 3 jednostkami, 2 do bezpośredniego ataku, jedna z przodu, druga od tyłu, a trzecia na wypadek jakiś włóczników i innych problemów. Jedyne co może Ci przeszkodzić to warunki terenowe.

Izeer
05-05-2010, 19:40
Witam
Nie wiem czy był omawiany ten temat więc tu zapytam. Mam pytanie odnośnie krucjat, mianowicie pierwsza krucjata obywa sie zawsze w Jerozolimie. Najpierw odstaje wiadomość że muszę tak jakby potwierdzić swoje przybycie na krucjate w ciągu ośmiu tur, czyli że mam tam dotrzeć w ten czas czy jak? Zanim tam dojde minie ponad 10 tur więc nie zdąże. Jestem nowy i bede wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam

Krang
05-05-2010, 22:07
Wybierasz generała, dajesz mu armie -przynajmniej 8 oddziałów- klikasz prawym przyciskiem myszy na jego portret. W lewym, dolnym rogu zakładki masz ikone krzyża, gdy ją klikniesz dołączysz do krucjaty. Właśnie do tego odnosi się odebrana przez ciebie wiadomość. Masz wyznaczoną ilość tur na zrobienie tego co napisałem powyżej. Po przystąpieniu twój czas na zajęcie celu krucjaty jest dość długi (nie wiem dokładnie ile). Istnieje też możliwość, że ubiegnie cię armia innej, chrześcijańskiej nacji. Po zadeklarowaniu swojego udziału w wyprawie krzyżowej, wal armią prosto do celu nie zatrzymując się nigdzie bez konieczności, bo w przeciwnym wypadku w każdej turze będzie dezerterowała część twojej armii. Z własnego doświadczenia wiem, że jeśli ma się możliwość, to najlepiej jest podróżować na okrętach. To chyba wszystko :)

Nezahualcoyotl
06-05-2010, 14:40
Witam
Nie wiem czy był omawiany ten temat więc tu zapytam. Mam pytanie odnośnie krucjat, mianowicie pierwsza krucjata obywa sie zawsze w Jerozolimie. Najpierw odstaje wiadomość że muszę tak jakby potwierdzić swoje przybycie na krucjate w ciągu ośmiu tur, czyli że mam tam dotrzeć w ten czas czy jak? Zanim tam dojde minie ponad 10 tur więc nie zdąże. Jestem nowy i bede wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Mozesz rowniez sam wybrac cel krucjaty o ile masz dobre stosunki z Papa.Nie musisz czekac az on oglosi cel lecz mozesz mu "pomoc" w wyborze ;)

Izeer
06-05-2010, 18:55
Dziękuje za odpowiedzi. Chciałbym jeszcze zapytać czy jest jakiś szybki sposób na zarobienie pieniędzy gdy jest się w stanie wojny a zdobycie jakiegoś miasta jest bardzo trudne gdyż nie ma kasy na jednostki?

Vedymin
06-05-2010, 19:12
Można zdobyć dużo forsy na przykład przez okup za schwytanych podczas bitwy jeńców i sprzedawanie planów map neutralnym frakcjom za kilkaset florenów, nie mówiąc już o negocjowaniu praw handlowych oraz obsadzaniu dobrymi kupcami towarów w odległych miejscach.

Nitrogenium
06-05-2010, 22:55
1) Zwiększyć podatki
2) Zwerbować kupców. Przejęcie majątku innego kupca = 500-1000 florinów więc szybko się zwraca. Można też zacząć handlować. Jeśli grasz chrześcijanami to najbardziej opłacalne będzie go ustawić na złocie w Zagrzebiu lub czterech kupców na jedwabiu w okolicach Konstantynopola. Później południowe części mapy gdzie są niewolnicy, kość słoniowa i złoto.
3) Plądrowanie miast. Mimo że piszesz że nie masz dość jednostek to zbierz to co masz i poczekaj aż wróg wyjdzie by cię zaatakować. W bitwie na otwartej przestrzeni będzie łatwiej go rozwalić i wtedy już idziesz na miasto i je plądrujesz.
4) Dyplomacja.Niestety sprawdza głównie na początku gdy jeszcze nie mamy wrogów. Legenda+sojusz+prawa handlowe = kasa. Od bogatszych (Wenecja, Niemcy) powinieneś wyciągnąć 3-4 tys. za taki mix, od biedniejszych (Francja) jakieś 1500 ale zawsze coś. Ja dołożyłem do tego jeszcze księżniczkę i dostałem od Hiszpanii 6 tysięcy.

SZUKAM JAKIEGOŚ MODA KTÓRY ZWIĘKSZY ZNACZENIE DYPLOMACJI W GRZE. Chodzi mi o to żeby np. sojusze trwały dłużej i aby dyplomacja nie sprowadzała się tylko do praw handlowych i sprzedawania legendy mapy na początku gry.

lupsonic
15-05-2010, 14:24
Jak wiadomo w grze postacie starzeją się o 1 rok w czasie dwóch tur. Da się to gdzieś zmienić?

OskarX
15-05-2010, 14:42
Jak wiadomo w grze postacie starzeją się o 1 rok w czasie dwóch tur. Da się to gdzieś zmienić?

A co, chcesz zrobic aby sie starzały 2 tury 2 lata? Nie wiem, czy da sie to zmienic, wiem tylko ,ze mozna zrobic ,ze np. 1 tura to 1, albo pol roku.

lupsonic
15-05-2010, 15:23
Wiem jak zmienić czas trwania tury, ale nie o to chodzi. Nie chcę wydłużać całej gry, tylko zmodyfikować ten wiek postaci.

Witold
15-05-2010, 16:51
Poszukaj w decret_stat skryptu odpowiedzialnego za wiek początkowych postaci i zacznij i odmładzać.

lupsonic
15-05-2010, 17:23
Mogę zmienić wiek np. Giorgio Rossiego z 54 na 20 ale ma to sens? I tak będzie się starzeć 1 rok w 2 tury.

Witold
15-05-2010, 17:42
Ale przynajmniej pożyje dłużej :lol: :lol: :lol:

lupsonic
15-05-2010, 17:51
Tak, ale nie o to chodzi :)

Witold
15-05-2010, 19:34
Po za tym i tak władcy żyją za długo bo w prawdziwym średniowieczu rzadko który człowiek mógł dożyć czterdziestki.

End of offtop.

lupsonic
15-05-2010, 20:15
Mimo że żyją za długo, w porównaniu do prawdy historycznej, to jak na warunki w grze to i tak za krótko (przynajmniej dla mnie). Ledwo uda mi się wyszkolić jakiegoś porządnego gdy osiąga te 55 lat i już z niego żadnego pożytku mieć nie będę xD Myślałem kiedyś, że jak zmienię czas tury z 2 lat na np. 0,5 roku to i generał wolniej się będzie starzeć, ale tak się nie stało. Poza tym, nie lubię podbijać od razu wszystkich dookoła, dlatego wyrobienie dobrego generała zajmuje mi tak dużo czasu xD

Witold
15-05-2010, 20:36
Ja mam ustawione timescale na 0.50 i bardzo powoli się starzeją.

lupsonic
15-05-2010, 21:28
Tak samo się starzeją jak na "fabrycznych" ustawieniach. Co 2 tury dodaje im 1 rok.

zxc111
20-05-2010, 23:16
Czytałem o tym, że się da ale samemu nie udało mi sę tego zrobić, otóż gdzie mogę podnieść ceny machin oblężniczych tak aby komputer nie tworzył z nich całych armii?

turkopol
21-05-2010, 00:51
Ceny machin mozesz podniesc w export_descr_unit.txt. Ale tu nalezałoby raczej szukac rozwiazac w descr_strat.txt w opcjach typu stalin, henry itd. Nie kazde ustawienie sprawi ze drogich rzeczy nie bedzie rekrutowało. Mimo to dla Twojej wiedzy uprzedzajac ze niekoniecznie tedy droga pokaze Ci gdzie jak pytasz:

stat_cost 1, 470, 110, 50, 70, 470

Pogrubione dla kampanii, ostatatnia cyfra dla custom batle. W export_descr_unit.txt, w statystykach machin rzeczjasna. Próbuj

"Eksperymentem stoi wynalzczośc"
(Natrętny offtop)

A poza tym to nie ten temat ale nie mogłem o tym wiedziec wszedłem innymi drzami. Pisali o modowaniu... Padłem ofiarą spisku.

"Prosze nie spamowac"
(Stosunkowo ułozony moderator)

"Znowu syfi"
(Życzliwy)

Radtrak
23-05-2010, 21:47
ja mam pytanie,co zrobić żeby "odkryć" Amerykę
i tam wojować?

turkopol
23-05-2010, 22:46
Jesli pytasz poważnie to juz za późno bo odkryta :lol: A tak bardziej jeszcze powaznie to trzeba dopłynac do niej statkiem który jest tam w stanie dopłynąć. Najłatwiej grajac Hiszpanią bo bogata i szybciej rozwinie porty.

kuroi
24-05-2010, 16:22
ja mam pytanie,co zrobić żeby "odkryć" Amerykę
i tam wojować?
Najpierw musisz poczekać na odpowiedni event a potem (bodajże) mieć w którymś przybrzeżnym mieście dobry port oraz gildie odkrywców. Wtedy rekrutujesz statek(nie wiem jaki) i płyniesz ;)

Radtrak
24-05-2010, 16:57
A jak odblokować wszystkie frakcje,tak aby móc nimi grać?

A czy da się zrobić tak ,że jednostki z dodatku "krzyżacy"
przenieść do podstawki?

kuroi
24-05-2010, 17:15
A jak odblokować wszystkie frakcje,tak aby móc nimi grać?

A czy da się zrobić tak ,że jednostki z dodatku "krzyżacy"
przenieść do podstawki?
FAQ (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=98&t=424) and GT*O! (http://www.zgeek.com/forum/gallery/files/1/0/8/gtfo_original.jpg)
Mówiąc krótko... :evil:

Threeth
27-05-2010, 17:27
Da się używać łuczników jak piechoty? Tzn żeby wyciągnęli miecze i poszli walczyć(tak jak, gdy się im skończą strzały). Jeżeli tak to jak? Uciążliwe jest jak np. wróg goni łuczników i nie da się ich zatrzymać. Szukałem ale nie znalazłem.

Vedymin
27-05-2010, 17:32
Wciśnij Alt, i kliknij prawym przyciskiem myszy na wrogu.
A co do zatrzymywania, odznacz opcję walki podjazdowej, czy jak to się nazywa.

Witold
27-05-2010, 18:40
odznacz opcję walki podjazdowej, czy jak to się nazywa.

Tryb pojedynku :roll:

kuroi
27-05-2010, 20:17
odznacz opcję walki podjazdowej, czy jak to się nazywa.

Tryb pojedynku :roll:
Szczerze mówiąc, to to powinno się jednak nazywać trybem walki podjazdowej... Nie wiem kto wpadł na ten genialny pomysł by tak to nazwać ;p

Don_diego
27-05-2010, 21:13
Może ktoś kto skojarzył sobie ten tryb z harcownikami kuroi ;) Walka podjazdowa to też niekoniecznie doskok i odskok w obrebie pola bitwy, chyba ze po serii TW. Najłatwiej nie szukac błądów kiedy sie nie ma pewnosci. Bezpieczniej.

kuroi
27-05-2010, 21:45
Może ktoś kto skojarzył sobie ten tryb z harcownikami kuroi ;) Walka podjazdowa to też niekoniecznie doskok i odskok w obrebie pola bitwy, chyba ze po serii TW. Najłatwiej nie szukac błądów kiedy sie nie ma pewnosci. Bezpieczniej.
Nie widzę związku między harcownikami a pojedynkiem. "walka podjazdowa" pasuje do harcowników bardzo dobrze, walka na odległość bez wchodzenia w zwarcie. Na pewno lepsze to, niż tryb "pojedynku"....

Don_diego
28-05-2010, 02:01
Jest taki związek kuroi. Pan wołodyjowski lubił sobie poharcowac ze szwedami w Potopie itd. Tacy zawadiacy przed bitwą, cos jak Dawid z Goliatem. Dawid miał tryb walki podjazdowej ;)

Asasyn
04-06-2010, 10:37
No to teraz ja cos napisze :P
Czy mozna zmienic dziedzica frakcji w jakis sposob ale bez zabijania go w bitwie :?: Gdzies czytalem ze sie da ale niektorzy mowia ze sie nie da wiec jestem zgubiony :roll:

Niestety się nie da.

Jest taki mod...

jaki to mod?? super by bylo ... zawsze sie wkurzałem ze jakas lajze mi wybrali

jak bym wybral Nikolasa de Brave atakowałem nim na persje (kolo jerozolimy,irak,arabia saudyjska,kazahstan,turbekistan,iran,Emiraty arabskie ;p super koles
z

********** 10/10 gwiazdek
********** 10/10 strach przed nim
******* 7/10 wiernosc

jak bym go odrazu mial przywódce o ale by bylo super ;p

gram na SS 6.2 Księstwem Templariuszy kolo jerozolimy i podbilem cala afryke,turcje,persje,arabie,kolo mongolow,hiszpanie,francje,
,niemcy,wlochy,wenecje,bizancjum,wegry,danie,norwe gie,anglie,szkocje,irlandie,,polske,panstwo papieskie,litwe,i tepie ruski i zostaly persowie (kolejnosc jak atakowalem ;p );p jak im 1 miasto zostalo teraz maja z 10 ;p z pustyni arabskiej na syberie ^^^^^ haha

przychodzi mi z 800.000 zlota na ture wydaje z 640.000

i mam 2.200.000 zlota kiedys tu załączę screeny narazie niemam czasu i nieukonczylem ;p a z Konstantynopola idzie mi po 11.000 zlota ;p potem Aleksandrii 10.000 ;p ludnosci ponad 5.000.000 250+osad przejetych ;p
ostatnio mialem Czarna Plage i zabijalo mi co ture serio 600.000 ludzi x 10 tur zabilo mi z 6.000.000 ludzi ;p a wy sie podniecacie ledwie 72.000 ^^^^^^^^^6 haha :D a ze wszystkie miasta na max i podatki minimum to po pladze przywywalo mi z 400.000 ludzi na ture ;p

yy poco to pisze ;p cioty do pięt mi niedorastacie

No to teraz ja cos napisze :P
Czy mozna zmienic dziedzica frakcji w jakis sposob ale bez zabijania go w bitwie :?: Gdzies czytalem ze sie da ale niektorzy mowia ze sie nie da wiec jestem zgubiony :roll:

Niestety się nie da.

Jest taki mod...

jaki to mod??

kuroi
04-06-2010, 12:08
A po kiego pisałeś z pogrubieniem i powiększoną czcionką? Poza tym, Ja mogę powiedzieć, że mam 550 miast, 1.000.000.000.000 denarów w skarbcu i 1.000.000 jednostek... :roll:

Radtrak
07-06-2010, 20:43
a ja się pochwalę i mam 23 miasta
18000 złota
i jakieś 7-8 tys woja :) (i to prawda)

wszyscy moi sojusznicy (Węgry,Niemcy,Francja,Dania)
w jednej chwili wypowiedzieli mi wojnę(nigdy nikogo nie atakowałem gdy miałem sojusz)
stosunki min. dobre, i wojna z państwem papieskim i Mediolanem,
gram polską,a wojne z papieżem mam już ładnych kilkanaście tur
możecie wytłumaczyć??

kuroi
07-06-2010, 21:44
a ja się pochwalę i mam 23 miasta
18000 złota
i jakieś 7-8 tys woja :) (i to prawda)

wszyscy moi sojusznicy (Węgry,Niemcy,Francja,Dania)
w jednej chwili wypowiedzieli mi wojnę(nigdy nikogo nie atakowałem gdy miałem sojusz)
stosunki min. dobre, i wojna z państwem papieskim i Mediolanem,
gram polską,a wojne z papieżem mam już ładnych kilkanaście tur
możecie wytłumaczyć??
Woleli Papę od ciebie, proste....

czarkek
08-06-2010, 16:48
A ja takie pytanko mam... odnosnie tatarow. Czy to normalne ze tatarzy moga miec na polu bitwy 5 armii a ja tylko 1 i a reszta armii jaka mam w odwodzie moze tylko dolaczyc jak wycofam ktoras jednostke?? Nie jestem pewien czy to bug czy poprostu maja taka specjalna umiejetnosc... bardzo ciezko sie oprzec 5 tysiecznej armii tym bardzie ze jak twoja armia pojdzie w rozsypke to dolaczajace juz oddzialy od razu zwiewaja juz na sam widok tatarow...

Don_diego
09-06-2010, 17:06
A po kiego pisałeś z pogrubieniem i powiększoną czcionką? Poza tym, Ja mogę powiedzieć, że mam 550 miast, 1.000.000.000.000 denarów w skarbcu i 1.000.000 jednostek... :roll:

Lepsza pogrubiona czcionka niz puste posty które w dodatku są zamachem na wolnośc słowa

A ja takie pytanko mam... odnosnie tatarow. Czy to normalne ze tatarzy moga miec na polu bitwy 5 armii a ja tylko 1 i a reszta armii jaka mam w odwodzie moze tylko dolaczyc jak wycofam ktoras jednostke?? Nie jestem pewien czy to bug czy poprostu maja taka specjalna umiejetnosc... bardzo ciezko sie oprzec 5 tysiecznej armii tym bardzie ze jak twoja armia pojdzie w rozsypke to dolaczajace juz oddzialy od razu zwiewaja juz na sam widok tatarow...

Nienormalne by było jakby w miare mozliwosci nie trzymali sie w kupie. Rób tak jak oni i po problemie. Bitwe masz na kwadracie z mapy kampanii, ile twoich tam armii i ile tatarów mozesz do pewnego stopnia kontrolowac

kuroi
09-06-2010, 17:10
Lepsza pogrubiona czcionka niz puste posty które w dodatku są zamachem na wolnośc słowa

Ta, a nazywanie innych od ciot jest ok? -.-
I jaki zamach na wolność słowa? Czy ja Ci zabroniłem pisać tego, co chcesz? :roll:

Don_diego
10-06-2010, 13:01
Nie odebrałem tego osobiście. Natomiast pilnowanie forumowej popranosci z naruszaniem jej elementarnych zasad moze ujśc za rodzaj hipokryzji i własnie go uprawiam :lol: Zaraz przez Ciebie dostane nastepnego bana kuroi a przecież nawet slepy dostrzeze ze mam racje tylko brakuje mi hamulców w pisaniu tego co mysle wprost. Wracajac natomiast do tematu: czy można sie doczekac odkrycia ameryki kiedy gra sie hiszpanią? ;)

Nie tyle brakuje ci hamulców, co twoje posty charakteryzują się, mówiąc kolokwialnie, buractwem. Skoro sam przyznałeś się do bycia banitą, to nie pozostaje mi nic innego... - Jarl

kuroi
10-06-2010, 14:15
Wracajac natomiast do tematu: czy można sie doczekac odkrycia ameryki kiedy gra sie hiszpanią? ;)
Można.

Don_diego
10-06-2010, 16:33
Źle sformuowałem pytanie, własciwie powinno byc: "czy mozna sie doczekać odkrycia ameryki nie odkrywajac jej samemu kiedy gra sie hiszpanią" Jeśli Twoja odpowiedź brzmi na takie pytanie "mozna" to poza wszelka juz złośliwoscia zapytam kto ją odkryje i kiedy jesli wytłuke portugalczyków, maurów, anglików... czy jest na to stosowny event? Nie pamietam a zastanawiałem sie nad tym ostatnio.

Krzyzak
10-06-2010, 17:05
Don_diego teoretycznie tak, ale sztuczna inteligencja kompa jest tak denna, że żadna frakcja nie będzie raczyła ruszyć swojej dupy ;) Więc nie liczyłbym na to :P A poza tym kiedy inne frakcje produkują Karaki ? w 1700 roku ... zapewne ( nie wiem jeszcze do tego momentu nie doszedłem xd ) ...

kuroi
10-06-2010, 18:03
Źle sformuowałem pytanie, własciwie powinno byc: "czy mozna sie doczekać odkrycia ameryki nie odkrywajac jej samemu kiedy gra sie hiszpanią" Jeśli Twoja odpowiedź brzmi na takie pytanie "mozna" to poza wszelka juz złośliwoscia zapytam kto ją odkryje i kiedy jesli wytłuke portugalczyków, maurów, anglików... czy jest na to stosowny event? Nie pamietam a zastanawiałem sie nad tym ostatnio.
Odkrycie Ameryki to event, by tam dopłynąć trzeba wybudować karakę, do czego potrzeba bodajże gildii odkrywców.

Witold
12-06-2010, 14:13
Co oznacza jak flaga mej jednostki zaczyna pulsować na zielono???

Nezahualcoyotl
12-06-2010, 14:16
Tylko tyle ze nieprzyjaciel rzucil i to dosc celnie scierwo zdechlej krowy ;) .Oprocz tego ze bedzie troche much latac nic powaznego sie nie dzieje...ot taki "smaczek" w grze ;)

kuroi
12-06-2010, 14:38
Czyli te krowy nie mają żadnego wpływu na oddziały? :?

Nezahualcoyotl
12-06-2010, 14:44
Wiele razy mi sie zdarzalo ze moja jednostka byla "zainfekowana" przez wroga lub przeze mnie samego :lol: ale mimo wszystko nie zauwazylem zeby cos sie specjalnego z nia dzialo.Zolnierze tlukli sie dalej bez zadnych problemow ;)

Witold
12-06-2010, 15:25
A ja myślałem że moi żołnierze dostali jakiegoś powera.

majkus
14-06-2010, 18:53
witam
zawsze mam problem z finansami i przez to mam zacofaną armie i zostaję pokonany. niewiem jak ograniczyć wydatki albo zwiększyć wpływy.
POMOCY

Nezahualcoyotl
14-06-2010, 18:59
Oj leniwa ta dzisiejsza mlodziez :lol: Wszystko trzeba pod noski podsuwac :!:
viewtopic.php?f=21&t=453 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=21&t=453)

majkus
15-06-2010, 07:27
o wielkie dzięki nie natrafiłem na to chodź przeglądałem forum
a może powiesz mi jeszcze jakie budynki trzeba mieć zeby jak najszybciej można było zwerbować rycerzy feudalnych?
i drugie jak polepsza się stosunki z państwami??

kuroi
15-06-2010, 08:46
o wielkie dzięki nie natrafiłem na to chodź przeglądałem forum
a może powiesz mi jeszcze jakie budynki trzeba mieć zeby jak najszybciej można było zwerbować rycerzy feudalnych?
i drugie jak polepsza się stosunki z państwami??
Stosunki możesz polepszyć przez wysyłanie podarków cy to pieniężnych czy też miast. Niektóre inne sytuacje jak zaatakowanie wroga danego państwa też może poprawić relacje.
np. Grasz Wenecją i atakujesz Turków to jest dużą szansę, że poprawisz sobie dzięki temu relacje z Bizancjum.

majkus
15-06-2010, 19:07
jeszcze jedno. mam takie coś ze cudzy dyplomaci kłaniają sie do moich miast jakby mieli złożyć jakaś oferte ale nic się nie dzieje. o co chodzi co oni chca???

Nezahualcoyotl
15-06-2010, 19:10
Zazwyczaj tak sie dzieje z dyplomatami frakcji,z ktorymi juz masz podpisane jakies umowy ;) .Postoja pare tur i sobie pojda no chyba ze zostawisz w okolicy wojsko bez Generala :lol: ...to juz sobie z taka armia podyskutuja i przekupia :!:
Generalnie nie ma sobie co tym czerepa zawracac ;)

kuroi
15-06-2010, 21:16
Zazwyczaj tak sie dzieje z dyplomatami frakcji,z ktorymi juz masz podpisane jakies umowy ;) .Postoja pare tur i sobie pojda no chyba ze zostawisz w okolicy wojsko bez Generala :lol: ...to juz sobie z taka armia podyskutuja i przekupia :!:
Generalnie nie ma sobie co tym czerepa zawracac ;)
Nie doc końca:
np. u mnie, na modzie WWmwE Duńska księżniczka juz od ponad 15 lat ślęczała przy Poznaniu i tura w turę starała się coś wynegocjować. Tak samo dyplomata z Kijowa przy Przemyślu. I nie mieli zamiaru przestać... Aż ich zabiłem, bo mnie wkurzali ^^

EDIT: Drobna sprawa: Grając kampanię Hotseat w Kingdoms, wybrałem Polskę i Litwę. Kiedy zacząłem oblegać litwą jedną z osad Krzyżaków to w następnej turze już osada nie była pod oblężeniem, moje wojsko siedziało przetrzebione w pobliskim mieście a w statystykach dodało mi jedną porażkę. Dlaczego tak się stało, skoro wyłączyłem automatyczne bitwy? Jeśli obrońcy wyszli z osady to powinno mnie ostrzec i pozwolić rozegrać bitwę samemu a nie automatycznie :x
Da się coś z tym zrobić?

Chan_Mongołów
19-06-2010, 12:39
Bo to była kampania buraczana Jarl :lol: Śmiała uwaga jak na kilka postów w których tylko wyczulane na buraczanstwo oko Jarla który boi sie ze znów go ktoś nazwie burakiem, jak to nie raz juz bywało, skoro zabawiamy sie w konfabulacyjna i kolokwialną forme, moze sie doszukać tej odrobiny buractwa jaką jest buractwo świadome.
:lol: leje na Was chcamy bez ogłady. Nie mam nic wspólnego z Don_diego - prócz maila. Niech Allach błogosławi Jana Himilsbacha, Nikodema Dyzme, Don Czoczo z Onetu, Andrzeja Leppera, funkce Jarla i neostrade! :lol:

I jeszcze tylko jednego posta pisał Don Diego z twojego IP. A tak to rzeczywiście, nie macie nic wspólnego. Żegnam - Marat

Nazqan
19-06-2010, 14:30
Małe pytanie:gdzie są zrzucane screenshoty z M:TW2?Bo nie mogę nigdzie ich znaleść.

Nezahualcoyotl
19-06-2010, 14:46
Mowisz i masz
viewtopic.php?f=21&t=151 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=21&t=151)

kuroi
19-06-2010, 15:09
Mowisz i masz
viewtopic.php?f=21&t=151 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=21&t=151)
Jemu chyba chodziło o lokalizację screenów na dysku po ich zrobieniu XD

majkus
19-06-2010, 15:13
słyszałem że łucznicy mają umiejętność ustawienia ostrokołów. czy to prawda?? jeśli tak to jak to zrobić??
i drugie co zrobić aby inkwizytor papieski nie tracił moich dowódców za herezję??

kuroi
19-06-2010, 15:40
słyszałem że łucznicy mają umiejętność ustawienia ostrokołów. czy to prawda?? jeśli tak to jak to zrobić??
i drugie co zrobić aby inkwizytor papieski nie tracił moich dowódców za herezję??
Tak, część łuczników ma taka opcję, robi się to podczas rozstawiania jednostek przed bitwą.

Buduj dużo kościołów, rekrutuj księży i staraj się by twoi wodzowie byli religijni. Dobre relacje z papą pewnie też pomagają.

Marat
19-06-2010, 15:55
Małe pytanie:gdzie są zrzucane screenshoty z M:TW2?Bo nie mogę nigdzie ich znaleść.

Folder "tgas".

majkus
19-06-2010, 16:39
niektóre miasta lub jednostki np Tatarzy mają więcej jak 20 oddziałów jak to zrobić bo nie mogę sobie poradzić z Tatarami??

Vedymin
19-06-2010, 18:24
Nie mają więcej max to 20, policz sobie ilość oddziałów, czasem są wyświetlane w rzędach po 9 jednostek i może się wydawać, że mają więcej.

majkus
19-06-2010, 18:26
to w takim razie jak pokonać Tatarów. te ich słonie są nie do pokonania

kuroi
19-06-2010, 18:50
to w takim razie jak pokonać Tatarów. te ich słonie są nie do pokonania
cheat'em all! :P

majkus
20-06-2010, 14:37
jakim??

kuroi
20-06-2010, 14:43
jakim??
auto_win attacker/defender w zależności czy atakujesz/bronisz się :P
Od razu mówię, że tego nie popieram, ale jeśli NAPRAWDĘ nie dajesz rady to nie ma w tym nic złego. Jeśli nie psuje Ci to przyjemności z gry to nikt nie ma prawa cię potępiać. :)

Nezahualcoyotl
20-06-2010, 14:54
Ewentualnie zajrzyj tutaj ;)
viewtopic.php?f=21&t=442 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=21&t=442)

grattz
20-06-2010, 18:10
1) Czy jeśli blokuje port wroga to na tym zarabiam ?
2) Nie podpisuje żadnych umów handlowych bo tak to zrozumiałem że mają one sens dopiero jak korzystam z kupców . Dobrze myślę ? ( przynajmniej na początku gry)
3) Co to jest Gildia Złodziei ? Postawiłem to w dwóch miastach i nie wiem poco bo nie mogę tam rekrutować złoczyńców. Wysłałem tam zabójce ale tez nie można go doszkolić.
4) Dlaczego zamiast roku mam podaną turę ? Da sie to jakoś zmienić? Psuje mi to klimat.
5) W instrukcji nie pisze ile jeden statek może przewieść ludzi . Jaki jest przelicznik ?
6) Czy balisty mogą strzelać z murów ?
7) Macie pomysł jak zakończyć wojnę? Ja próbuję zaproponować " przerwanie ognia" jednej z 6 nacji które mnie zaatakowały ( ja nikogo nie atakowałem pierwszy) i każda mówi że nie interesuje jej pokój :/
8) Czy udało wam się zrobić z kogoś Wasala ? Ja rozwaliłem Wenecję do "jednego miasta" a ona dalej traktuje mnie w negocjacjach jakby mnie miała za chwilę znieść z powierzchni.
9) Dlaczego w oknie miasta tam gdzie mamy " żywność, religię, porządek" niektóre ikonki migają . Wiem żę te na szaro pokazują co będzie jak wybudujemy budowany budynek - tak ?
10 ) Czy miasta mają stałą liczbę surowców ?
11) Czy jak handlarz zarabia na surowcu np 22zł to to juz jest koniec czy to jeszcze ma jakiś wpływ na handel w mieście ?

Jak byk wisi u góry temat "Pytania początkujących", po co tworzyć nowy? - Marat

Dagorad
20-06-2010, 18:31
O wszystkim już było ale masz:
Ad1. Nie wiem ale chyba nie za to on biedniej.
Ad2. Źle myślisz kupcy nie maja tu nic do rzeczy jak podpiszesz tą umowę to miasta więc i ty będą się bogaciły dzięki handlowi z sąsiednimi miastami albo zamorskimi z tym kim podpisałeś umowę. Ogólnie jest zasada im więcej tych umów tym lepiej.
Ad3. Gildia Złodziei sprawia że rekrutujesz lepszych szpiegów, ale musisz rekrutować w tej osadzie a nie ulepszać.
Ad4. Można łatwo to znaleźć na forum.
Ad5. Nie ma przelicznika jeden statek może przewieźć 20 oddziałów czyli całą armię, 2 statki tyle samo tak jak i 20.
Ad6. Nie, ale jest specjalny budynek który je umieszcza na wieżach automatycznie nie musisz nic robić tylko go wybudować.
Ad7. Musisz zdobyć przewagę to sami się zgłoszą tak to są małe szanse nawet jak będziesz dużo proponował. Zaktualizuj grę to cię wszyscy atakować nie będą.
Ad8. Jest to niemalże niemożliwe poszukaj odpowiedniego tematu jest tam o tym szerzej napisane.
Ad9. Nie wiem/ nie pamiętam.
Ad10. Zależy o czym mowa kopalnie, farmy itd możesz rozbudować, ale samo z siebie nie rośnie (pewności nie mam).
Ad11. To już koniec (chyba) ale on może więcej zarabiać jeżeli będzie lepszym handlarzem.

Radzę trochę pograć to to wszystkiego sam dojdziesz tak jak i spora większość graczy.

grattz
20-06-2010, 20:33
Ad7.Zaktualizuj grę to cię wszyscy atakować nie będą.

No właśnie. Ja mam gre która po instalacji pokazuje już wersję 1.03. To chyba ostatnia wersja ( z tego co wyczytałem) a tymczasem na CD Bonus mam jakiś patch który twierdzi że jest starszy niż moja gra . Jaja sobie robią z taka bonusową płytą...

gelo441
25-06-2010, 16:01
Witam! Mam pytanie odnośnie religii w kingsdom Brytania:
Zarąbiście to zrobili, że każda frakcja ma swoją religię - lubię się bawić w nawracanie, ale.....
Nie można tu szkolić kapłanów? Jak nawracać na swoją religię?

kuroi
25-06-2010, 16:22
Witam! Mam pytanie odnośnie religii w kingsdom Brytania:
Zarąbiście to zrobili, że każda frakcja ma swoją religię - lubię się bawić w nawracanie, ale.....
Nie można tu szkolić kapłanów? Jak nawracać na swoją religię?
Kościoły.

Witold
28-06-2010, 09:13
a jak zmniejszyć nędzę? Nawet gdy mam niskie podatki to nędza rośnie.

kuroi
28-06-2010, 10:25
a jak zmniejszyć nędzę? Nawet gdy mam niskie podatki to nędza rośnie.
Wyrżnięcie ludności ;)

Witold
28-06-2010, 17:39
swoją?

Nie za wcześnie na obozy śmierci?

kuroi
28-06-2010, 19:15
swoją?

Nie za wcześnie na obozy śmierci?
Life is brutal chłopcze :)
Trzeba wyjść z miasta, pozwolić się zbuntować, zdobyć ponownie i wyrznąć. Tyle, że część budynków chyba zostanie zniszczone :x

gelo441
30-06-2010, 16:42
Jak działa reputacja w medievalu? gram szkocja nie przyjmuje praw handlowzch ani sojuszy, wiec nie mam co zrywac. A reputzacja NIEGODNY ZAUFANIA!!! I co mi sie k..... dzeje z ta klawiatura p...... zamiast Y piwsze Z zamiast Z pisze Y

kuroi
30-06-2010, 16:59
I co mi sie k..... dzeje z ta klawiatura p...... zamiast Y piwsze Z zamiast Z pisze Y
Wciśnij alt+shift ;)

majkus
30-06-2010, 18:40
1 co powoduje zdrady dowódców?? jak temu zapobiec
2 czy herezja wywołuje zamieszki w miastach??

kuroi
30-06-2010, 19:46
1 co powoduje zdrady dowódców?? jak temu zapobiec
2 czy herezja wywołuje zamieszki w miastach??
1. Staraj się by dowódcy czyli członkowie rodziny czy dowódcy kapitanowie? jeśli to pierwsze to staraj się by mieli wysoki współczynnik lojalność a jeśli to drugie to pewnie władca musi mieć duży wskaźnik władzy (teraz mi to słowo akurat wypadło z głowy ;p)

2. Pewnie może spowodować niepokoje religijne.

Witold
30-06-2010, 21:58
(teraz mi to słowo akurat wypadło z głowy ;p)

Autorytet. ;)

Wytłumacz jeszcze jak ten autorytet podwyższyć.(tak na przyszłość)

kuroi
30-06-2010, 21:59
Często autorytet rośnie wraz z... postrachem. Niestety. Ale po udanej krucjacie też powinien wzrosnąć :)

Witold
30-06-2010, 22:38
No. Władca siejący postrach wzorem do naśladowania. :roll:

Nezahualcoyotl
30-06-2010, 22:39
Walcz Generalem jak to tylko najczesciej jest mozliwe a czasem na kilka tur "wrzuc" go do osady i wznos budowle podwyzszajace zadowolenie/porzadek publiczny.Czasem tez warto jest wypuscic jencow na wolnosc po bitwie.
Staraj sie bez przerwy znajdowac zajecia dla Generalow zeby czuli sie potrzebni i doceniani.Likwiduj buntownikow paletajacych sie po drogach a jezeli ich nie ma to sam ich zrob :lol: (powolaj pod bron chlopow a pozniej ich wyprowadz z zamku.To ze sie zbuntuja to jest pewne a pozniej naslij na nich Generala ;) ).

kuroi
01-07-2010, 06:15
Dodam jeszcze, że generałom zmniejsza się lojalność jak się adoptuje ludzi do rodziny Królewskiej :)

Dunkel
01-07-2010, 12:47
skoro jesteśmy przy wątku to wrzucę swoje trzy grosze - też mi się często zdarzało Niemcami, że posiłki mi się buntowały. Posiłki, czyli np. z Innsbrucku wysyłam 4 jednostki by uzupełniły tych co oblegają Mediolan. Jak na przyszłość robić by się nie buntowali bez straty czasu na łazikowanie gienkiem po całej mapie. Oczywiście zawsze tych gienków jest za mało. :)

kuroi
01-07-2010, 14:32
skoro jesteśmy przy wątku to wrzucę swoje trzy grosze - też mi się często zdarzało Niemcami, że posiłki mi się buntowały. Posiłki, czyli np. z Innsbrucku wysyłam 4 jednostki by uzupełniły tych co oblegają Mediolan. Jak na przyszłość robić by się nie buntowali bez straty czasu na łazikowanie gienkiem po całej mapie. Oczywiście zawsze tych gienków jest za mało. :)
Phi! To jest nic. Dzisiaj rano grając Anglią (Na modzie WWmwE oczywiście) to zacząłem oblegać jedno z miast w Irlandii. Armia była nie mała, bo 8 dość dobrych oddziałów. Chciałem wykończyć obrońców głodem by wyszli za mury. Po 3 turach oblężenia podczas tury komputera słyszę "we break out the siege" i już wiedziałem o co chodzi. Patrzę a Ci się zbuntowali gdy została już tylko jedna tura do końca oblężenia :x

Krzyzak
01-07-2010, 14:37
No bo jak kapitan jest dowódcą armii to zazwyczaj tak jest :P Raz jak miałem wojnę z Anglią, a grałem Francją Angole już mnie prawie wykończyli to zdołałem z reszty kasy wyszkolić armię [20 oddz.] i maszeruję już żeby zdobyć Reims ( została mi tylko Tuluza ) aż tu nagle zbuntowali mi się :D Grę oczywiście skończyłem bo nie chciałem zniszczyć komputera :P

Nezahualcoyotl
01-07-2010, 16:45
Forty budujcie Panowie ;) w takich odleglosciach zeby dane jednostki konczyly ruch wlasnie w forcie.Artyleria nigdy sie nie buntuje(przynajmniej dla mnie cos takiego sie nie zdarzylo) wiec moze sie przemieszczac sama bez spowalniania reszty jednostek ;)
Jezeli wyprowadzicie wszystkie jednostki z fortu pamietajcie ze ow "znika" w nastepnej turze a jezeli nie macie pod reka jakiegos zbednego oddzialu wpakujcie do fortu...agenta ;)

Dunkel
01-07-2010, 17:00
dzięki uż. Zając, to była rada, w sumie muszę przyznać, że fortami trochę gardzę, może teraz się to zmieni. Buduję forty tylko np. w stałym punkcie przemarszu niemieckich wojsk przez moje polskie ziemie, taka tama, zapór, ale nie jako przystanek do przemarszu wojsk. Inna sprawa, że jak dystans jest dość długi to całkowita liczba tych fortów kosztuje plus utrzymanie jednej jednostki w tymże forcie...

Krzyzak
01-07-2010, 17:10
Ale tylko na początku jest to problem, bo kasy trochę brakuje . Później już luzik bo stały dopływ forsy i można sobie pozwolić na co się tylko chcę :D

kuroi
01-07-2010, 19:56
Ja forty buduje tylko na rzekach bądź w przełęczach i są to struktury czysto obronne. Chociaż zazwyczaj pakuje tam tylko jedną, słaba jednostkę. Po co? By opóźnić przemarsz wroga ^^ No, chyba,m że wiem, że w danym miejscu będzie przechodziła duża armia to wtedy pakuję tam dobry garnizon by wroga rozbić :)

Anymous
01-07-2010, 21:38
Jak zrobić screen ( czym otworzyć TGA )

Krzyzak
01-07-2010, 21:56
Zrobić Print Screenem a otworzyć programem Irfan View ;]

kuroi
01-07-2010, 22:16
Lub photoshopem...
Lub zrób print screen i wklej do painta ;p

Witold
02-07-2010, 21:51
Co sądzicie o pomocy SI na murach?

Nezahualcoyotl
02-07-2010, 22:09
AI czy pomaga czy tez nie pomaga to zasadniczo bez zadnej roznicy :lol:

Witold
02-07-2010, 22:33
chodzi mi raczej o grupowanie własnych jednostek i włączenie POMOC SI

grattz
04-07-2010, 20:59
Czy Trebusze mogą strzelać przez mury miasta ? Nie wiem czy je produkować do obrony miast :]

Krzyzak
04-07-2010, 21:19
Nie, nie mogą . Najlepiej w ogóle nie buduj artylerii jakiegokolwiek typu do obrony, jeśli już to do szturmowania i otwartych bitew ;)

kuroi
04-07-2010, 21:42
Nie, nie mogą . Najlepiej w ogóle nie buduj artylerii jakiegokolwiek typu do obrony, jeśli już to do szturmowania i otwartych bitew ;)
Moździerz się nadaje ^^

Nezahualcoyotl
04-07-2010, 23:33
Oczywiscie ze trebeusze wala przez mury tylko trzeba je dobrze ustawic no i liczyc sie z ryzykiem uszkodzenia wlasnego muru ;) .W takim przypadku najlepiej ustawic komende "fire at will"...najlepsza opcja i mozna zajac sie oblegajacymi :twisted:

Krzyzak
05-07-2010, 04:45
Dla mnie ta opcja jest bardzo mało skuteczna, do obrony w ogóle nie używam artylerii. Mam swój stały skład garnizonu :D

OskarX
05-07-2010, 10:37
Dla mnie ta opcja jest bardzo mało skuteczna, do obrony w ogóle nie używam artylerii. Mam swój stały skład garnizonu :D

Tutaj się zgodzę :D Art'em nigdy nie broniłem chyba ,że-"najlepszą obroną jest atak" :D

grattz
06-07-2010, 18:14
Czy ja sie mam prosić o zdjęcie Ekskomuniki czy sam Papież o tym zdecyduje ?

Czy podczas oblężenia nie można budować ani rekrutować?

Witold
06-07-2010, 18:40
Czy ja sie mam prosić o zdjęcie Ekskomuniki czy sam Papież o tym zdecyduje ?

Są trzy sposoby:

1.Poczekać aż umrze
2.Wysłać dyplomatę i "zażądać pojednania"
3.Nasłać na niego zabójce(koliduje się z sposobem 1)

Czy podczas oblężenia nie można budować ani rekrutować?

Można, lecz nie należy pokładać w to nadziei.

Krzyzak
06-07-2010, 21:34
Witold,lekka poprawka . Jak ktoś oblega nasze miasto/zamek to nie możemy rekrutować ani budować ;)

OskarX
07-07-2010, 10:08
Witold,lekka poprawka . Jak ktoś oblega nasze miasto/zamek to nie możemy rekrutować ani budować ;)

Krzyżak, lekka poprawka. Można budowac i rekrutowac, ale zaczna sie robic dopiero, gdy miasto przestanie byc oblegane

kuroi
07-07-2010, 10:26

Krzyżak, lekka poprawka. Można budowac i rekrutowac, ale zaczna sie robic dopiero, gdy miasto przestanie byc oblegane
Można mieć w kolejce ale rekrutacja/budowa stoi w miejscu.

Krzyzak
07-07-2010, 10:37
OskarX no WoW, Brawo ! Wiem, że można dodawać do kolejki, budynki i jednostki . Każdy głupi to wie ale rekrutować w tym czasie się nie da !

Witold
08-07-2010, 13:18
Mam brzydką sytuacje.

Jestem oblężony przez armię biznacjum. Jedyne co robią to atakują mnie Trebuszem i robią dziury w murzę.

Wyjście poza mury jest z góry przegrane bo łucznicy wykoszą.

Mam JEDNĄ jednostkę kuszników, full włóczników(praktycznie sama milicja),4 jednostki Joanitów.

Co mam zrobić?

Krzyzak
08-07-2010, 13:35
Zależy ile mają trebuszy. Ewentualnie jak mają 2 trebusze możesz przesunąć wojsko na plac, związać ich główną armię włócznikami i kusznikami . Do tego 1 oddz. Joannitów . A resztę konnicy wysłać w wąskie uliczki i zaatakować wroga od tyłu, lub z boku . Albo poświecić 1 oddz. Joannitów i rozwalić trebusze :D Łucznicy komputera na bank nie rozwalą całego oddziału :P

Witold
08-07-2010, 15:36
trebusza to mają jednego ale do tego dochodzi balista, a łuczników "po horyzont"(no może 4-5 oddziałów)

mają również mnóstwo kawalerii.

Nezahualcoyotl
08-07-2010, 16:55
Zrobia pewnie wylom w murze(moze wiecej) i rusza kawaleria do ataku.Jesli wlocznicy ktorych posiadasz potrafia sie uformowac w kolo to zrob tak i ustaw ich blisko siebie.Swoja jazde ustaw przy drugiej bramie i wyprowadz za mury a nastepnie zaatakuj lucznikow oraz machiny.Prawdopodobnie w miedzyczasie Twoja piechota juz sie upora z wroga kawaleria...a pozniej poscig i to wszystko.
P.S.Daj screena jednostek obu stron ;)

Vincent
08-07-2010, 17:43
Witam, mam dwa pytania, nie umiałem tego znaleźć w wyszukiwarce...
1) W prawie wszystkich miastach, przede wszystkim w dużych, przyrost naturalny i dochody mocno zmniejsza parametr "nędza". Żaden logiczny sposób (rozwijanie rolnictwa, dobry namiestnik, rozwijanie handlu itd.) nie pozwala na zmniejszenie go, co najwyżej można trochę nadrobić pozytywnymi parametrami. Jest jakiś sposób na poradzenie sobie z tym?
2) Co dokładnie pozwala na zwiększenie autorytetu władcy? Standardowe rozwiązania w stylu podbijanie nowych prowincji działają dość powoli, i obecnie mam sytuację, kiedy mój król za swojego życia zajął już ok. 6 prowincji, całe królestwo ma ich 25, pokonał dwie frakcje (Szkocja i Mediolan), zysk w każdej turze to ok. 70000, i jedynie 5 punktów autorytetu...

Dziękuję z góry za odpowiedź. :)

kuroi
08-07-2010, 18:07
1) W prawie wszystkich miastach, przede wszystkim w dużych, przyrost naturalny i dochody mocno zmniejsza parametr "nędza". Żaden logiczny sposób (rozwijanie rolnictwa, dobry namiestnik, rozwijanie handlu itd.) nie pozwala na zmniejszenie go, co najwyżej można trochę nadrobić pozytywnymi parametrami. Jest jakiś sposób na poradzenie sobie z tym?
2) Co dokładnie pozwala na zwiększenie autorytetu władcy? Standardowe rozwiązania w stylu podbijanie nowych prowincji działają dość powoli, i obecnie mam sytuację, kiedy mój król za swojego życia zajął już ok. 6 prowincji, całe królestwo ma ich 25, pokonał dwie frakcje (Szkocja i Mediolan), zysk w każdej turze to ok. 70000, i jedynie 5 punktów autorytetu...

Nie warto budować farm. Na dłuższą metę bardziej szkodzą niż pomagają. Nędza pojawia się wtedy, gdy w mieście jest zbyt wielu ludzi. jedyne dobre remedium- wyrżnięcie ludności. (ale tylko na jakiś czas)

"Zły" władca często dostaje bonus do autorytetu. Ewentualnie jakaś wyprawa: krucjata/dżihad.

grattz
08-07-2010, 19:06
Które jednostki można trzymać "za darmo " jako garnizon ? Bo widze że niektóre są na niebiesko a niektóre nie.

Nezahualcoyotl
08-07-2010, 19:14
Dokladnie te co sa na niebiesko nie kosztuja w utrzymaniu zlamanego florena ;)

kuroi
08-07-2010, 19:45
Które jednostki można trzymać "za darmo " jako garnizon ? Bo widze że niektóre są na niebiesko a niektóre nie.
Te, które rekrutuje sie w mieście np. milicja miejska, milicja łucznicza itd.

Witold
08-07-2010, 19:53
Zrobia pewnie wylom w murze(moze wiecej) i rusza kawaleria do ataku.Jesli wlocznicy ktorych posiadasz potrafia sie uformowac w kolo to zrob tak i ustaw ich blisko siebie.Swoja jazde ustaw przy drugiej bramie i wyprowadz za mury a nastepnie zaatakuj lucznikow oraz machiny.Prawdopodobnie w miedzyczasie Twoja piechota juz sie upora z wroga kawaleria...a pozniej poscig i to wszystko.
P.S.Daj screena jednostek obu stron ;)

Gram w kafejce więc o screen jest trochę trudniej.

Bizantyjczycy zrobili wyłom i... stoją.

Nezahualcoyotl
08-07-2010, 20:05
Gdy sie skonczy amunicja to sie rusza ;) Ewentualnie sprowokuj ich swoja jazda.

Vincent
08-07-2010, 20:42

Nie warto budować farm. Na dłuższą metę bardziej szkodzą niż pomagają. Nędza pojawia się wtedy, gdy w mieście jest zbyt wielu ludzi. jedyne dobre remedium- wyrżnięcie ludności. (ale tylko na jakiś czas)

"Zły" władca często dostaje bonus do autorytetu. Ewentualnie jakaś wyprawa: krucjata/dżihad.
Hm, zawsze starałem się je rozbudowywać do maksimum ze względu na zysk i przyrost ludności. Ale ok, dzięki.

Jeszcze jedna rzecz o której zapomniałem... po czym przede wszystkim patrzeć przy wyborze namiestnika (tzn. które czynniki mają dobry wpływ)? Jedyne, co zauważyłem, to że z reguły po pewnym czasie pracy jako namiestnik dostaje trochę dobrych cech charakteru, ale nie wiem co poza tym...

Witold
08-07-2010, 20:56
Gdy sie skonczy amunicja to sie rusza ;) Ewentualnie sprowokuj ich swoja jazda.

pytanie kiedy to nastąpi.(3x speed + dwie pełne armie + skala Olbrzymia = FPS destroyed)

Nezahualcoyotl
08-07-2010, 21:02
Szkoda ze nie wiem czy kawaleria przeciwnika ma jednostki strzeleckie :?
Jezeli nie ma musisz poswiecic swych kusznikow i wyjsc nimi po za mury miasta jednoczesnie ruszajac wlasna kawalerie ;) Wrog z pewnoscia sie ruszy swymi lucznikami przeciwko kuszom a wtedy uderz swa jazda i natychmiast "odskocz" w tyl zas kusznikow pozostaw i niechaj strzelaja jak dlugo sie da ;)
Gdy zaatakujesz wrogich lucznikow jazda bizantyjska z pewnoscia zareaguje a wtedy uciekaj w kierunku swej piechoty.Jesli to nie poskutkuje powtorz manewr raz jeszcze ;)

Asuryan
09-07-2010, 01:18
Zauważyłem,że dają tylko możliwość handlu kupieckiego na obcym terytorium(dochód wtedy jest większy),ale minusem jest to,że pełno obcych kupców łazi po moim terytorium i likwidują moich :/
Likwiduj ich swoimi, ewentualnie zabójcami, a w ostateczności armią*

Mam pytanie. Bo zauważyłem, ze generalowie jakoś tak się dziwnie starzeją. Z tego co zaobserwowalem 2 tury to 1 rok u generała. Czy trzeba zmienić timescale na 1 w pliku descr_strat?
Edit: bo z tego co mi wiadomo to jak jest timescale 2.00 to tura to rok a jak 1.00 to pól roku, prawda?
Na 0,5. Wtedy mimo że generałowie nadal będą się starzeć jeden rok na dwie tury, to będzie to starzenie się w normalnym tempie, skoro jedna tura będzie trwała pół roku.

2) Jak zwiększyć prawdopodobieństwo przeżycia generała w starciu z inkwizytorem. Moje mośki padają szybciej, niż dzielne kobiety są w stanie narodzić następców. Podróżować z kapłanem?
Atakować pierwszemu - zabójcą bądź armią*

*Armią można zabijać wrogich agentów, tylko musi ona liczyć minimum 10 jednostek. Trzeba takiego delikwenta otoczyć oddziałami (nawet liczącymi po jednej jednostce) na mapie i dziesiątą jednostkę skierować wprost na niego.

grattz
10-07-2010, 14:14
Czy da sie jakoś anulować róch jednostki ? Czasem sie pomylę i nie wiem jak przerwać marsz na mapie strategicznej :)

kuroi
10-07-2010, 14:24
Czy da sie jakoś anulować róch jednostki ? Czasem sie pomylę i nie wiem jak przerwać marsz na mapie strategicznej :)
Backspace bodajże.

grattz
12-07-2010, 19:45
1)Da sie jakoś podnieść kamerę do góry ? Czasem wróg czai sie wysoko w górach . Wysoko do tego stopnia że nia da sie go zaatakować łucznikami bo go nie widzimy na ekranie ! A co gorsza - nie widzimy drogi jak do niego dojść .

2)Jakim cudem bez mojej wiedzy zawarłem pokój z Mongołami. Oni zaatakowali mnie pierwsi. Odparłem 2 ich ataki , po czym dowiaduje sie ze zawarłem z nimi pokój . O co chodzi ?

Ituriel32
12-07-2010, 20:10
1) kamery nie da się w tedy chyba podnieść.

2) Zawarłeś sojusz z sojusznikiem Mongołów lub na odwrót.

Dunkel
13-07-2010, 19:36
przypadkiem rolką w myszce nie zmieniasz ustawienia kamery? zawsze się widzi wroga nawet jak jest wysoko, tylko, że... z dołu.

grattz
13-07-2010, 20:16
przypadkiem rolką w myszce nie zmieniasz ustawienia kamery?
To chyba oczywiste ale nie rozwiązuje problemu.

Yaevinn999
13-07-2010, 20:32
W ustawieniach kamery ustaw na kamere RTS i najlepiej odznacz "ogranicz kamerę", wtedy widać wszystko więc niemożliwe żeby to nie pomogło:).

Witold
16-07-2010, 16:07
Szkoda ze nie wiem czy kawaleria przeciwnika ma jednostki strzeleckie :?
Jezeli nie ma musisz poswiecic swych kusznikow i wyjsc nimi po za mury miasta jednoczesnie ruszajac wlasna kawalerie ;) Wrog z pewnoscia sie ruszy swymi lucznikami przeciwko kuszom a wtedy uderz swa jazda i natychmiast "odskocz" w tyl zas kusznikow pozostaw i niechaj strzelaja jak dlugo sie da ;)
Gdy zaatakujesz wrogich lucznikow jazda bizantyjska z pewnoscia zareaguje a wtedy uciekaj w kierunku swej piechoty.Jesli to nie poskutkuje powtorz manewr raz jeszcze ;)

Niestety ma 2 kawalerie strzeleckie.

Nezahualcoyotl
16-07-2010, 16:41
Dwie jednostki konnych lucznikow to mozna przebolec ;) Zreszta AI bedzie nimi uciekalo jak tylko sie zblizysz swoja kawaleria.Owszem kilku Twoich poloza trupem ale taka jest Wojna :twisted:

Witold
16-07-2010, 17:35
Tylko że potem wszystko wraca na swe pozycje i znowu cisza i szarżować nie mam czym.

Nezahualcoyotl
16-07-2010, 17:47
Przeciez masz jeszcze piechote ;)

Witold
16-07-2010, 19:35
Która zostanie ostrzelana i do tego wzięta w kleszcze.

Dunkel
18-07-2010, 09:52
gdzieś tu było o starzeniu się generałów, chciałbym to zamienić i ustawić pod szybkość tur, które zmieniłem w descr wg FAQ (przydałaby się ta informacja w FAQ...bo tak to nie moge teraz tego znaleźć na forum...)
edit: jest o tym na 16/17 stronie tegoż, ale nie ma rozwiązania...

drugie pytanie dotyczy bitew - też zawsze Wam bitwy chodzą tak wolno, ludziki tak szybko nie biegają jak w Rome? No i mam wrażenie, ze za każdym razem mam taka jakby mgłę...?

Krzyzak
19-07-2010, 07:47
Co do pierwszego pytanie to nie wiem ale jeśli chodzi o to drugie ... To podejrzewam, że chodzi Ci o to, że nie możesz za bardzo wyjść po rozpoczęciu bitwy kamerą :P i zobaczyć wojsk wroga. Możesz to chyba zmienić w ustawieniach, bo też mnie to wkurzało ale potem włączyłem i wyłączyłem :D

Dunkel
19-07-2010, 12:19
mgła to raz, ale zwyczajnie na średnich ustawieniach wojska tak bardzo leniwie chodziły po mapie, zwyczajnie się ścinało, teraz mam na low (choć myślałem, że na tym lapiku pójdzie mi lepiej gra) i śmigają szybciej.
Inna sprawa to to, że i tak najczęściej daję prędkość x2, x3...

OskarX
20-07-2010, 15:57
Nie wiem o co ci teraz Dunkel chodzi. Ludziki chodzą normalnie przecież, ciekawie jak ty byś biegał w pełnej zbroi :lol: Nie bierz caly czas "biegnij" bo sie zmęczą i padną, lepiej juz te x2-skoro ci chodzi na low [ja bym tak nie wytrzymal] to moze byc tez wina kompa.

Joopiter
20-07-2010, 19:46
Tam moze poczatkujacym nie jestem, ale nie bede zakladal nowego tematu.

Otoz mam takie pytanie - jak zrobic zblizenie kamery na jednostke takie jak np. na tym obrazku:

http://pcmedia.ign.com/pc/image/article/731/731089/medieval-ii-total-war-20060906061630906-000.jpg

W sensie, ze tak "od dolu" (z poziomu gruntu). Z gory dzieki za pomoc.

Vedymin
20-07-2010, 20:02
Należy zmienić styl kamery na Total War bodajże, albo na jakiś inny :)

Witold
20-07-2010, 21:44
Ja mam kamerę RTS i mogę tak zrobić.

Joopiter
20-07-2010, 23:21
Należy zmienić styl kamery na Total War bodajże, albo na jakiś inny :)
Probowalem i nic to nie daje, efekt jest taki sam dla wszystkich kamer. Maksymalne zblizenie moge zrobic takie:

http://i29.tinypic.com/119084j.jpg

Ja mam kamerę RTS i mogę tak zrobić.
Normalnie zblizajac rolka, czy cos specjalnego robisz?

Amrod
20-07-2010, 23:48
Te ujęcie kamery (a w zasadzie dowolne) jest dostępne za pomocą CineEd, czyli tego wbudowanego modułu do nagrywania filmów.

Witold
21-07-2010, 21:19
zbliżając rolką.

Dunkel
22-07-2010, 10:12
przydałaby się w FAQ podpowiedź megapodstawowa - jak instalowac patche w M2? Chcę mieć 1.3., czy muszę po kolei wgrywać 1.1., 1.2.? czy Lepiej od razu 1.3.?
no i bym prosił o spojrzenie w :
viewtopic.php?f=102&t=1689&p=106833#p106833 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=102&t=1689&p=106833#p106833)
bo już mnie skreca z niecierpliwości :D

i jeszcze jedno: kiedyś czytałem, że w kluczu rejestru można zmienić język w grze, akurat uczę się francuskiego i tak sobie pomyślałem, że może by zmienić grę na po francusku to by dziewczyna psioczyła mniej, że gram...:D tylko zna ktoś ten klucz i cyferkę odpowiadającą za francuski? (w sumie niemiecki, włoski tak na przyszłość też mógłby się przydać...)
i jaka cyfra jest za polski odpowiedzialna by potem nie mieć problemów...

kuroi
22-07-2010, 10:45
przydałaby się w FAQ podpowiedź megapodstawowa - jak instalowac patche w M2? Chcę mieć 1.3., czy muszę po kolei wgrywać 1.1., 1.2.? czy Lepiej od razu 1.3.?

1.0(baza) ->1.2 -> 1.3.

Joopiter
23-07-2010, 09:24
Te ujęcie kamery (a w zasadzie dowolne) jest dostępne za pomocą CineEd, czyli tego wbudowanego modułu do nagrywania filmów.
Moglbys wiecej napisac o tym? Gdzie dostac to CineEd i jak to obslugiwac?

Amrod
23-07-2010, 09:37
http://shoguntotalwar.yuku.com/topic/16 ... orial.html (http://shoguntotalwar.yuku.com/topic/16245/t/Cinematic-Editor-Tutorial.html)
Tu masz wszystko opisane. Działa to na zasadzie, że na podstawie powtórki bitwy możesz dowolnie operować kamerą.

Joopiter
23-07-2010, 15:57
http://shoguntotalwar.yuku.com/topic/16245/t/Cinematic-Editor-Tutorial.html
Tu masz wszystko opisane. Działa to na zasadzie, że na podstawie powtórki bitwy możesz dowolnie operować kamerą.
Dzieki, bardzo mi pomogles, dokladnie o to mi chodzilo :)

grattz
01-08-2010, 21:19
Nie da sie eksterminować , splądrować swojej osady ? Prawda ?

OskarX
01-08-2010, 21:26
Prawda

Nezahualcoyotl
01-08-2010, 21:58
Sami z Was rzeznicy :twisted: :lol:
Mozesz opuscic miasto Generalem oraz wszystkimi oddzialami i zwieksz podatki na max ;) Miasto sie zbuntuje a Ty je odbij i wtedy zaspokoisz swe krwiste instynkty :twisted:

Krzyzak
02-08-2010, 07:27
Albo możes sobie zaczekać na czarną śmierć :D Jak jesteś w jej okresie to nie uciekaj z miasta/zamku tylko czekaj na zarazę ;)

Matatjahu
02-08-2010, 17:39
Nie żebym był początkujący ale grałem w medka na patchu 1.3 bodajże i mam na tym samym chyba kingdoms i taka sprawa jest że zbliża się turniej w kingdoms na 1.5 i stąd moje pytanie czy ten patch 1.5 działa też na podstawkę tz. czy będę mógł grać na starych "sejwach"

OskarX
02-08-2010, 17:59
Witam kolejnego początkującego ;) Patch 1.5 jest TYLKO do kinga, więc nie rozumiem jak on ma wpłynąć na podstawkę.

Dunkel
18-08-2010, 16:42
tej, kurde mam wrażenie, że kiedyś jak w Romku zmieniałem sługi u generałów (tego na wymarciu pozbywałem sług dając je młodym zdolnym) teraz tego nie mogę zrobić. Da się zmienić słudze właściciela, czy nie?

Witold
18-08-2010, 20:04
Niestety nie. Można ich jedynie zdobyć.

Krzyzak
19-08-2010, 08:05
Witold co Ty gadasz ! Jeśli chodzi Ci o przekazanie świty młodszemu generałowi to owszem da się to zrobić ! Wystarczy przenieść obrazek na twarzyczkę generała, któremu ją chcesz dać. Ja tak często robię z krucjatami, król umiera daje jemu następcy. Najłatwiej przenosi się przedmioty, inną świtę przenieść jest niezwykle trudno, choć nie wiem z jakiego powodu...

Dunkel
19-08-2010, 08:57
ja tak próbuje robić i jakos nie wychodzi, postacie ze świty wyrażają, że nie moga tam iść...
ale także bylem przekonany, że w wystarczy najechać na postać, której chcemy dać świtę...
przedmioty...hm...jeszcze nie miałem okazji mieć przedmiotu.
Kurde i to nawet w linii ojciec - syn nie działa.

Krzyzak
19-08-2010, 09:20
Mówimy o świcie czy cechach ? ;) Świtę się da, cechy nie :P I spróbuj z przedmiotami uda się na pewno :P

Dunkel
19-08-2010, 20:22
o świcie mówimy, dajmy na to Astrolog, czy tam Rycerz zakonu maltańskiego, chwytam go i przenoszę na drugą postać (czy to kiedy są razem w armii czy to w mieście) i słyszę, że nie mogę tam iść, panie...)

majkus
20-08-2010, 15:54
da się popłynać do azteków??? jestem anglią

Krzyzak
20-08-2010, 16:07
Da ale musisz mieć wybudowaną gildię mistrzów odkrywców, wsadzić armię na karaki ( ale tylko karaki ) i ruszyć do Ameryki. Oczywiście jeśli już ją masz na mapie ;)

OskarX
20-08-2010, 16:17
od 1400 roku możesz

Pan Toranaga
22-08-2010, 12:34
Witam
Chciałbym pozmieniac czas rekrutowania jednostek i ich koszt w kampanii AMERYKA, tylko nie wiem , gdzie tego dokladnie szukac (o ile jest taka mozliwosc, zeby to zmienic). Jestem laikiem w tych sprawach, więc proszę o wyrozumiałość i konkretną odpowiedź. Druga rzecz, czy jest jakiś mod dodający prowincje, zmieniajacy czas i koszt rekrutacji itp. w kampanii Ameryka??

OskarX
23-08-2010, 11:22
Pirat czy orgninał? Ja też się nie interesuję plikami, więc jeśli interesuję cię kampania ameryk, jedyne co mogę ci polecić to
viewtopic.php?f=31&t=2041 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=31&t=2041)

PS. Nie wiem czy on wyszedł w ogóle xD ale możesz poszukać w modach czegoś

maniue
23-08-2010, 19:23
Czy da sie zmienić w medku, żeby mój genek miał więcej niż 4 potomków ?

Nezahualcoyotl
23-08-2010, 22:26
Niech zacznie wcinac malze i ostrygi :lol: ;) albo przejdzie na islam ;)(co cztery zony to nie jedna :!: )

Krzyzak
24-08-2010, 07:47
A to on nie może mieć więcej niż 4 ? :shock: Pierwsze słyszę i z tego co mi się wydaje to moi jakoś mogli mieć :D

Dunkel
24-08-2010, 10:54
właśnie, a da się zmienić religię np. Bizancjum na islam/katolicyzm?

Krzyzak
24-08-2010, 11:06
Nie, nie da się .

Witold
24-08-2010, 12:01
A kulturę frakcji to gdzie?

kuroi
24-08-2010, 12:18
właśnie, a da się zmienić religię np. Bizancjum na islam/katolicyzm?
Krzyżak nie ma racji, da się...
Jeśli masz rozpakowane pliki gry to w pliku descr_sm_factions możesz zmienić zarówno kulturę jak i religie. Nie zapomnij wtedy w pliku export_descr_buildings dodać nazwy frakcji do odpowiednich budynków, bo inaczej frakcja nie będzie mogla nic wybudować.

OskarX
24-08-2010, 12:21
Nie, nie da się .

Jak już ktoś mnie uprzedził, da się to zrobić bo to już robiłem-kuroi zdaję się, że napisał dobrze

Witold
24-08-2010, 13:10
gdzie można znaleść unapcker?

OskarX
24-08-2010, 13:21
Ja mam tak
D:\Program Files\SEGA\Medieval II Total War\tools
Folder tools

Ivan
28-08-2010, 22:40
Kilka pytań, na które nie znalazłem odpowiedzi:

1. Jak podpalić machiny oblężnicze? Przede wszystkim wieże.

2. Jak efektywnie to zrobić (z teorii do praktyki).

3. Zbudowałem wieże z katapultami w mieście. Podczas szturmu nie widzę zbytniej różnicy. Gdzie tkwi haczyk?

4. Jak szkolić kupców? Aby mieli większy status (więcej złotych wag)?

Krzyzak
28-08-2010, 22:49
1. Każ łucznikom do nich strzelać zapalonymi strzałami ;) Wiesz chyba jak to zrobić...
2. j.w
3. Gdy wróg podchodzi pod mury, katapulty powinny rozpocząć ostrzał, pamiętaj, że musisz na murach mieć swoich żołnierzy bo inaczej dupa ;)
4. Wysyłaj ich w odległe miejsca. Np surowce na prowincjach Arguin i Timbuktu, oraz te obok Dongoli. Dużo jeszcze takich jest, Rosja ma na przykład bogate złoża bursztynu :P Przejmuj innych kupców, doświadczenie rośnie przez to, a także przez pobieranie kasy z surowców.

kuroi
29-08-2010, 08:36
Polecam też rekrutować kupców tylko w jednym mieście (najlepiej taki, który dużo handluje jak np. Konstantynopol) dzięki czemu będziesz mógł wybudować tam gildie kupców. Wyższe jej poziomy dają +1 lub 2 do początkowego skilla twoich kupców, których tam rekrutujesz.

Nezahualcoyotl
29-08-2010, 11:47
Kilka pytań, na które nie znalazłem odpowiedzi:

1. Jak podpalić machiny oblężnicze? Przede wszystkim wieże.

2. Jak efektywnie to zrobić (z teorii do praktyki).

3. Zbudowałem wieże z katapultami w mieście. Podczas szturmu nie widzę zbytniej różnicy. Gdzie tkwi haczyk?

4. Jak szkolić kupców? Aby mieli większy status (więcej złotych wag)?

1.Uzywaj plonacych strzal lub pociskow wystrzeliwanych przez trebeusze(katapulty zazwyczaj wala w mur ze szkoda dla obroncy).Jezeli masz do dyspozycji mozdzierze uzyj ich ;)
2.Postaw lucznikow na murze i wybierz cel.Podobnie z artyleria ;)
3.Na murach musi znajdowac sie jakis oddzial w poblizu takiej wiezy lub nawet pod murem.Wazne zeby na wiezy powiewala flaga wtedy zacznie strzelac ;)
4.Zwiekszaj stopnie Gildi Kupieckiej w danym miescie,przechwytuj zloto innych kupcow,znajduj zrodla najbardziej dochodowe i umieszczaj na nich kupcow(kupcy poszczegolnych frakcji preferuja rozne towary jako "luksusowe")

Ivan
29-08-2010, 12:04
Dzięki zajac za odpowiedzi.

Mam jeszcze jedno pytanie: jak pozbyć się z gry inkwizytorów (tak aby nie powstawali)? Da się zmodować jakiś plik .txt do tego ?

Edit: Chodzi o to aby nie było możliwości ich "powstania" w grze.

Krzyzak
29-08-2010, 12:16
My też odpowiedzieliśmy tak na marginesie :roll: ...
A co do inkwizytorów to robisz zabójców i ich zabijasz ;) Nabijesz doświadczenie itd... co do modowania to nic nie wiem:P

Arwiodx
08-09-2010, 15:12
hmm... ma pytanie ;D ale to już pewnie zauważyliście :P no więc tak:Jak zwiększyc autorytet władcy?

kuroi
08-09-2010, 15:14
hmm... ma pytanie ;D ale to już pewnie zauważyliście :P no więc tak:Jak zwiększyc autorytet władcy?
Spora część cech, które podnoszą postrach podnosi też autorytet ;)

Dunkel
08-09-2010, 17:12
było już.
ja niedawno w 2-3 tury podniosłem autorytet z dwóch do sześciu jednostek używając nagminnie zwykłych zabójców (Jerozolima ciągle nachodzona jest przez mułłów, trzeba się tego pozbywać) plus może jedna obronna bitwa...

tymczasem jak się cofa ruch postaci na mapie kampanii? jak sobie źle kliknąłem to już żadne backspace'y plus alty i shifty nie działają - zna ktoś skrót klawiszowy do cofnięcia ruchu postaci, która nie miała po drodze żadnej akcji?

Krzyzak
08-09-2010, 17:15
Wczytanie save`a ? ;)

JacobQ
08-09-2010, 20:55
było już.
tymczasem jak się cofa ruch postaci na mapie kampanii? jak sobie źle kliknąłem to już żadne backspace'y plus alty i shifty nie działają - zna ktoś skrót klawiszowy do cofnięcia ruchu postaci, która nie miała po drodze żadnej akcji?

Niestety jest to bardzo irytujace, ze nie mozna przerwac ruchu postaci, jesli sie źle kilknelo. traci sie przez to ture. Bardzo irytujace, ale chyba nic nie da sie zrobic. Ktos w CA zdaje sie nie pomyslal o tym... ale ze testerzy tez na to nie wpadli...?

Krzyzak
08-09-2010, 21:22
Tak jak już napisałem... Od czego jest Automatyczne zapisywanie ? :P

JacobQ
08-09-2010, 21:50
ja np. nie wyznaje tej zasady. owszem kilka razy tak zrobilem, ale to nie to. to juz wole stracic ruch.. znacznie ciekawiej... juz zwlaszcza jak to byl bardzo wazny ruch, bo chodzilo np. o zdazenie przed czyjas armia :)

kamix
09-09-2010, 02:17
Ale możesz podejść do tego tak bardziej klimatycznie...
Źle kliknąłeś na mapie tak ? Czyli wydałeś zły - inny od zamierzonego rozkaz swojemu Generałowi. Gdy sobie to uświadomiłeś to gdybyś był średniowiecznym władcą, mógłbyś wysłać posłańca, aby doniósł nowy rozkaz ;)
Wydaje mi się ,że w wypadku rzeczywiście, przypadkowego złego kliknięcia metoda " na autozapis " jest całkowicie uzasadniona i usprawiedliwiona z punktu widzenia etyki i moralności gracza co do uczciwej gry . ;)

Dunkel
09-09-2010, 17:04
jak najbardziej macie rację i ja tak gram - pomyliłem się, no to błędna decyzja i strata czasu jak w życiu...
ale czasem trzeba coś zrobić precyzyjnie i już zdarzało mi się wczytywać save'y... np. jak poluję na bitwy z więcej niż tylko dwoma uczestnikami bitew..

JacobQ
09-09-2010, 21:52
Ale możesz podejść do tego tak bardziej klimatycznie...
Źle kliknąłeś na mapie tak ? Czyli wydałeś zły - inny od zamierzonego rozkaz swojemu Generałowi. Gdy sobie to uświadomiłeś to gdybyś był średniowiecznym władcą, mógłbyś wysłać posłańca, aby doniósł nowy rozkaz ;)

Napoleon przegrałw tę sposób jedną bitwę... wysłał posłańca, ale ten nie dotarł... :D

Demon Hunter
12-09-2010, 12:42
no albo tak: nie klikasz 2 razy aby sie ruszali(szybciej) a raz i on moze idzie powoli ale w dowolnym momencie mozesz nacisnac backspace co powoduje ze na kolejnym polu armia sie zatrzymuje.

Krzyzak
14-09-2010, 13:41
A jak można zmienić, żeby generał zamiast piechoty jako straż generalską miał kawalerię ? :D Mam tu na myśli moda TA ;)

kuroi
14-09-2010, 14:20
A jak można zmienić, żeby generał zamiast piechoty jako straż generalską miał kawalerię ? :D Mam tu na myśli moda TA ;)
W export_descr_unit przy jednostkach generalskich masz "general_unit" usuń to przy odpowiednich i przypisz tym, które Ci się podobają. (jedna na frakcje)
Nie zapomnij na wszelki wypadek zapisać nie zmienionego pliku. ;)

Krzyzak
14-09-2010, 14:26
Dzięki, stary :D

sefko1
16-09-2010, 11:16
Mam pytanie. Jak, w jakim pliku i na jaką wartość zmienić wartość machin oblężniczych, aby uatrakcyjnić rozgrywkę. Armie przeciwników z przewagą tych maszyn są po prostu śmieszne i zabijają atrakcyjność rozgrywki.
Poproszę o poradnik do "opornych".

Ivan
16-09-2010, 21:46
Jaki powinien być skrót do .exe aby odpalić którąkolwiek z kampanii? Usunąłem przypadkiem skróty z pulpitu.

Krzyzak
16-09-2010, 21:51
medieval2.exe do podstawki, a kingdoms.exe do Kinga ;) Masz je w folderze medka :P

Pan Toranaga
19-09-2010, 13:21
Gram w MTII Królestwa w scenariusz dotyczący podboju Ameryki i po raz pierwszy zdarzyla mi sie taka sytuacja. Mam w prowincji Ziemia Apaczów 3 armie hiszpańskie , w których są jednostki majace po ok 30-45 zolnierzy (jednostki indianskie maja po ok.90-110), po przejsciu do nastepnej tury jednostki hiszpanskie w tych 3 armiach mają po ok.26 zolnierzy a jednostki indianskie po ok.60-80. Czym moze byc spodwodowane takie zmniejszenie sie ludzi w tych jednostkach?? Dodam, ze nie doszlo do bitwy, tylko po przejsciu do nastepenj tury okazalo sie , ze ubylo mi bez niczego wielu zolnierzy.

Kolejna sprawa , czy jest moze jakis mod zwiekszajacy ilosc prownicji w Ameryce Pn. albo moze jakis mod dotyczacy rywalizacji francusko-angielskiej w Ameryce Pn.???

Drattius
19-09-2010, 14:05
Czy po dotarcia do ostatniej tury wyznaczonej na 1530 następuje koniec gry, czy po prostu niespełnienie wymagań kampanii? W sensie czy gra powie "już sobie nie pograsz" i wywali do menu czy będzie opcja "graj dalej"?

JacobQ
19-09-2010, 14:09
sam nigdy do 1530 roku nie dogralem, ale z tego, co wiem, to jest tak, ze do 1530 masz wypelnic zadania, ale grac i tak mozesz dalej :).

Krzyzak
19-09-2010, 18:19
Takie są założenia kampanii. Ale grać możesz dalej tyle, że wtedy nie wygrasz kampanii ;)