Zobacz pełną wersję : Pytania początkujących
A właśnie, że wygrasz, miałem kampanię Anglią, podczas której nie zdążyłem wypełnić celów i niby przegrałem, ale po kilkuset turach zająłem prawie całą mapę i wyświetlił mi się komunikat zwycięstwa :)
No jak po zajęciu całej mapy dopiero to się nie dziwię ;)
Sory za post pod postem ale potrzebne mi takie coś :P
Wie ktoś gdzie można znaleźć zestawienie jednostek, ich statystki itd ? W jakim pliku ? Chodzi o Teutonica ;)
Bo włączanie i wyłączanie w grze każdej frakcji jest trochę męczące...
Nezahualcoyotl
29-09-2010, 23:04
Tutaj znajdziesz wszystko od A do Z ;)
http://totalwar.honga.net/versions.php
Wielkie dzięki zając ;) Porównywanie jednostek ciekawe i pomocne :D
inquisitor
11-10-2010, 17:32
Ja zadam takie pytanie,na jakim poziomie bitwy powinien grać doświadczony gracz TW ?
Grałem na vh\m ale bitwy załatwe, aczkolwiek jeżeli z poziomem trudności bitwy jest tak że komp dostaję premie do statystyk do podziękuje za wyższy;d
Chodzi o ot że jest mi załatwo,może jakieś mody ?
Nie, komp nie ma lepszych statystyk. Po prostu gra lepiej i o dziwo czasem próbuję Cię oflankować. Graj na vh/vh ;)
inquisitor
11-10-2010, 17:36
Dzięki Krzyżak ;)
W romie były + do statystyk ;\
Dziwne, przysiągłbym, że w Medievalu II jednostki wroga na VH zmieniają się w cyborgi i koszą wszystko jak leci.
Nie, po prostu Sztuczna inteligencja idzie w górę ;) Obroń dupsko w bitwie i oflankuj wroga to wygraną na heroiku gwarantowaną ;)
Oj chyba ma wyższe statystyki i wyższy poziom morale niż jednostki gracza.
Po prostu gra lepiej i o dziwo czasem próbuję Cię oflankować. Graj na vh/vh ;)
Czasem ;) U mnie zawsze komp walił na złamanie karku czym tylko miał naprzód, frontalnie bez żadnych finezyjnych i skomplikowanych manewrów :)
Krzyżaku, nie wprowadzaj w błąd. Jednostki na wyższym poziomie mają lepsze statystyki. Cudu AI tutaj nie ma, zresztą było to dyskutowane w odrębnym wątku.
No nie wiem możliwe ale u mnie jednostki o tych samych statach podejmują walkę i giną w tym samym momencie z tym, że jeśli ktoś oflankuje to morale spadają i dupa ;)
Nie, komp nie ma lepszych statystyk. Po prostu gra lepiej i o dziwo czasem próbuję Cię oflankować. Graj na vh/vh ;)
Dziwne, bo mi się wydaje ,że jednak ma lepsze staty, ale lepiej nie gra.
Dziwne, bo mi się wydaje, że może i ma, a może i nie ma... Uznajmy, że ma, zadowolony ? :mrgreen:
Witam ;)
Pytanie o hotseat. Czy jest mozliwosc wylaczenia automatycznych bitew gdy nas atakuje komputer?
Raczej nie, na początku możesz ustawić czy chcesz rozgrywać bitwy automatikiem czy nie :P
A jak sobie to wyobrażasz, robisz turę, klikasz klepsydrę jest tura kompa, potem drugiego gracza i potem kompa który cie atakuje i co dalej ?
Zakładam, że chce z kims zagrac
zbyszko z bogdańca
14-10-2010, 09:04
Jeśli się zrobi screeny to gdzie go potem szukać.
Scraffy91
17-10-2010, 21:16
Czy na takim kompie na lowest detalach gra powinna chodzić płynnie?
1.5 GHz procek ale faktycznie jak 2.0 GHz
512 ramu
Ati Radeon 9200 Sapphire edition 128
???
Z góry dziękuje za info.
Płynnie na minimalnych to raczej tak ;) Ale na max sobie za dużo nie pograsz... Dwurdzeniowy procek ?
Scraffy91
17-10-2010, 21:47
2- rdzeń to chyba musiałbym temu lapkowi narysować...
No to na minimalnych możesz próbować :P
rozumiem, że chcąc przejąć królestwo w kampanii przez mariaż, muszę mieć ojczulka bądź synalka wydanego za księżniczkę tegoż królestwa, następnie trzeba sprawić, że ostaje się ostatni potomek, który, i tu właśnie mam pytanie, musi spokojnie sobie zemrzeć? Czy to wystarczy czy jeszcze coś trzeba zrobić, prócz oczywiście zachowanego pokoju między tymi królestwami...?
Przez mariaż nie idzie przejąć ;) Można jedynie sojusz podpisać.
z tego co pamiętam, to w instrukcji jest napisane, że się da...
Szczerze to może i jest ale jakoś pierwsze słyszę o tym...
spoko jak się uda to wrzucę screena.
sir Aron
28-10-2010, 08:50
1.czy można zmienić sposób dodawania atrybutów jednostce kiedy wchodzi na kolejny lvl (belkę) tak aby za każdy pozion dostawała punkty ataku obrony (tak jak w empire) a nie co 3 lvl?
2czy można dodać gildii mieczników efekt globalny +1 do broni w zwarciu?
3 czy te efekty gildii sumują się np
Gildia kupców:
I poziom: +1 do umiejetności agenta lokalnie
II poziom: +1 do umiejętności agenta globalnie
II poziom: +1 do umiejętności agenta globalnie
to na drugim poziomie gildii kupcy będą dostawać +2 (za pierwszy 1 + za drugi poziom 1)
na pewno się da, musisz poszukać w plikach tekstowych z gry.
Najlepiej napisz w tym dziale:
viewforum.php?f=19 (http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=19)
Albo napisz do jakiegoś twórcy poradnika (Tyberius, Joopiter, Solu of night...)
Witam!
Mój PC:
Pentium 4 3,0 GHz
Ram 1,5 GB
GPU Intel 910GL 128 MB (zintegrowana)
Oczywiście na powyższej specyfikacji, można pomarzyć o płynnej i cieszącej oko rozgrywce.
Dlatego też planuję zakup GeForce 7600GT 256MB DDR3. Czy jest sens kupować tą kartę, pociągnie MII:TW z przyzwoitym wyświetlaniem grafiki itd.?
Co prawda nie mam GeForce ale Ati z również 256 mb, więc mogę powiedzieć, że w rozdzielczości 1280 & 1024 gra się przyjemnie, więc powinno pójść.
Krzyzak wiesz, 256MB to nie jedyna specyfikacja. Liczy się na jakim GPU masz grafikę. Mi chodzi konkretnie o GeForce 7600 (lub inne porównywalne Radeony) :?
Druga sprawa, to czy pozostałe podzespoły w Twoim kompie są podobne do tych które ja opisałem.
Tak wiem i pisząc o mnie miałem też na myśli Ciebie. Powinno pójść.
Miałem bardzo podobny sprzęt i na monitorze 17 cali z GeForce 7600 chodziło świetnie.
Dzięki Panowie!
Krang a pamiętasz jaki do tego miałeś zasilacz? Ja mam 300W Max i nie mam pewności czy AC to podniesie.
Na pewno nie przekraczał podanej przez ciebie liczby.
Mam pewien problem.
Gram HRE i strasznie dokucza mi Francja. Zaczęło się to wszystko od tego, gdy w jednej z misji miałem podbić Metz (który był wówczas pod władaniem rebeliantów). Od pory gdy go przejąłem, Francja non stop mnie najeżdza. Dziwna sprawa, bo mają prawie max respekt u Papieża i nadal pierwsi zaczynają. Teraz gdy podbiłem im Berno, Papież wydał mi ostrzeżenie bym zakończył wojnę.
Czy to wina buga czy czego? Bo już czegoś nie rozumiem.
Co podpisze sojusz z Francją, to za 3-4 tury mnie znowu najeżdżają.
dyplomacja w medku jest schrzaniona, lub po protu twórcy gry chcięli zrobić takie utrudnienie.
Obojętnie jaki byś miał sojusz, to i tak wkrótce go złamią. Jeśli chcesz uniknąć wojen z wybranymi frakcjami, to nie zajmuj rebelianckich prowincji koło nich, bo wtedy na pewno zaatakują.
I posiadaj reputację rzetelny ;)
twórcy gry chcięli zrobić takie utrudnienie.
Medka się nie da utrudnić :P Bitwy są takie trudne, że komp dostaje lepszy statystyki od nas :D
no i kiszon.
teraz do tego jedzie mnie wenecja i czasem anglia. z przejęciem Polski będę musiał poczekać :D
edit:
czy wgranie patchy 1.1. i 1.2. rozwiąże tudzież jakkolwiek poprawi kwestię działania dyplomacji?
Raczej nie ;) Ale wgraj je. Jak chcesz dyplomację polepszyć to pobierz moda Ultimate.AI.
z tego co czytałem, to ten mod, to pic na wodę, bo wystarczy mieć dobrą reputację i już się nie jest atakowanym, a ktoś pisał, że chcąc mieć dobrą reputację, wystarczy wysłać np. papieżowi podarónek w postaci 10 denarów, i się ma reputację u papieża +1. Wysyłać tak można 10 razy i za 100 denarów już ma się zarypistą reputację.
A można łączyć mody? ;)
edit:
Odnośnie tych podarunków dla Papy. Nie chce dziad przyjmowac wpłat ode mnie. Proponowałem 1k florenów i nie zaakceptowałem. O co kaman?
Nie masz mu ich proponować. Obok złóż ofertę, po prawej lub lewej stronie masz taką ikonkę z napisem "złóż podarunek" czy coś w tym stylu, kliknij na nią :P
Tak można łączyć. Chyba :D
Panowie, panowie.
Spotkałem się z tym, że łucznicy mogą podczas bitwy budować palisady. Jak to się robi?
Podczas rozmieszczania wojsk, jeśli dana jednostka łuczników może je rozkładać to masz w panelu jednostki ikonkę palisady. Klikasz na nią i wtedy palisada się ustawia w miejscu, w który stoi jednostka. Jeśli ruszysz jednostkę podczas rozmieszczania to ona zniknie, w czasie bitwy możesz łuczników ustawić gdzie indziej.
Dodam, że te kołki są skuteczne tylko przeciw konnicy, ale jak takowa jednostka w ni wjedzie, to zostanie kompletnie zdziesiątkowana. ;)
najlepiej ustawiać palisadę przed bramą (od strony wewnętrznej), to na pewno w nią wjedzie konnica
Mam pytanie, a nawet dwa.
1. Kiedy pojawią się hordy Mongołów i będzie możliwa wyprawa do Ameryki?
2. Co zrobić jeśli po odpaleniu kampanii ekran trzęsie mi się w poziomie? Stało się to dziś i bardzo mnie to denerwuje. Ekran trzęsie się 5 sekund, robi się czarny i znów to samo.
Ekran HP, karta GeForce 8600 GT. Czy może to być spowodowane np. innym urządzeniem elektrycznym lub przez bawienie się w panelu Nvidia ? :X
@Edit Dzięki za podpowiedź, ale co z tym ekranem to ja nie wiem :cry:
1.Pierwszy event się pojawi około 1220. A przyjdą pewnie w 1250. Wychodzą w okolicach wschodniej Rosji, albo przy Bagdadzie. Ameryka to tylko po 1400 roku. Musisz mieć wybudowaną w jakimś mieście gildię mistrzów odkrywców i możliwość rekrutacji karak. I pamiętaj, żeby mieć tylko te statki w składzie armii.
Co do 2 pytania to nie wiem.
Witajcie.
Niedługo będę miał Medieval II Total War. Szukając pewnych informacji w necie na temat ej gry napotkałem taką oto petycję polskich fanów tejże do twórców http://www.petitiononline.com/kingdoms/petition.html
Stąd moje pytanie, czy autorzy uwzględnili te zmiany w jakimś patchu do Medieval2, czy wprowadzili zmiany bezpośrednio do dodatku Kingdoms?
Pozdrawiam.
Stąd moje pytanie, czy autorzy uwzględnili te zmiany w jakimś patchu do Medieval2, czy wprowadzili zmiany bezpośrednio do dodatku Kingdoms?
Raczej nie uwzględnili. Natomiast jest szereg różnych modyfikacji do MII:TW. Autorom nie chciało się wykonywać poprawek itd. dlatego udostępnili możliwość modyfikacji gry.
A tera pytanie ode mnie.
Czy podczas trwania kampanii (ok. 120 tura w kampanii długiej) istnieje możliwość podmiany tury z 2 lat np. do roku czy pół roku w pliku descr_strat.txt? Zrobiłem podmiankę, jednak kampania dalej leci po 2 lata, mimo iż przestawiłem na 1 rok. :evil:
Czy trzeba jednak rozpocząć grę od początku?
Zrobiłem screena w Medievalu, nie wiem jednak czym go wyświetlić. Mógłby ktoś wskazać program lub inny sposób by go odpalić ?
Z góry dzięki.
Właściwie większość programów graficznych prócz painta, pixii i innych tego typu gówien.
Dzięki, spróbowałem i faktycznie działa. Mam jeszcze jedno pytanie, na jakieś angielskiej stronce o Total War widziałem najemników o nazwie Kompania wolnych łuczników. Gdzie można ich nająć ?
Są dostępni jakoś po 1300 roku w Francji i chyba kawałku Iberii.
Dzięki, lubię łuczników z długimi łukami a we Francji przygotowuję właśnie armię na podbój wysp więc się przydadzą. jeszcze ok. 15 lat i będę mógł ich rekrutować :lol: .
Maharradzia
23-11-2010, 12:05
Ja mam pytanie. W instrukcji jest napisane , że jak założę grupę dwóch oddziałów , zaznaczę ją i ustawię w lini, a wróg linią równoległą sie ustawi to jak zaznaczę moją grupę i dam atak na jednostkę wroga to mój drugi oddział w grupie "Inteligentnie" zaatakuje jednostkę wroga obok tej którą zaznaczyłem. A u mnie wszyscy atakują tylko tą 1 jednostkę wroga zamiast tych obok.
Jak zrobić to prawidłowo?
Witam jest to mój pierwszy post.Gram Wenecją w kampani i jak zmienić stolicę bo ciągle musze mieć full armi w dalekich prowincjach np Jerozolima,Aleksandria
W panelu miasta, masz w lewym dolnym rogu, zobacz statystyki czy coś. Otworzysz i będziesz miał taką opcję.
Btw albo masz pirata, albo nie czytasz instrukcji, albo jesteś ślepy :P
Albo wszystko na raz :D
Mam oryginał złotą edycję.Przeszperałem instrukcje a nawet 2 i nie było napisane.Dzięki za pomoc.Mam jeszcze parę pytań.Da się jakoś odblokować frakcję nie grzebiąc w grze ani nie podbijając ich(podobno jest jakiś mod).Jak zagrać w bitwę przez internet?
Oblokowac frakcje możesz tylko przez podbicie jej albo poprzez przeniesienie ich do playable w jednym pliczku. Poszukaj na forum, bo nie wiem teraz gdzie to jest.
Internet jest rposty - klikasz na zagraj w sieci :D czy tam gra wieloosobowa, zakładasz konto i potem logujesz się na gamespy i już, pojawią się pokoje z bitwami, możesz założyć swój, etc...
LiptonTea
03-12-2010, 14:52
Hej, mam pytanie. Gram pierwszy raz, Polską (odblokowałem w descr), i pojawił się (chyba) jakiś błąd. Z każdą turą czas gry idzie parę lat do przodu, ale członkowie mojej rodziny starzeją się jakby było to dla nich tylko pół roku... W grze minęło mi jakieś 50 lat, a krajem ciągle rządzi ten sam władca i jego synowie, którzy mają jakieś 30 lat (zaczynali mając lat 19, czy coś takiego). Czy można to zmienić?
Nie, to nie błąd. W pliku descr_strat w folderze Medievala zmień sobie timescale z 2 na 1 i to powinno pomóc.
możliwe, że przez przypadek zmieniłeś jedną rzecz w descr_strat. A mianowicie pod frakcjami z "playable" itp. są linijki:
start_date 1080 summer
end_date 1530 winter
timescale 2.00
marian_reforms_disabled
rebelling_characters_active
gladiator_uprising_disabled
night_battles_enabled
show_date_as_turns
brigand_spawn_value 20
pirate_spawn_value 28
Za czas który upływa odpowiada linia
timescale 2.00
Liczba wpisana tam odpowiada za to, ile tur trwa rok albo ile lat trwa tura. Jeśli masz inną wartość niż 2.00 to spróbuj pozmieniać na inne i wtedy odpal grę (oczywiście od początku kampanii, a nie z zapisu)
LiptonTea
03-12-2010, 15:25
Dzięki, zaraz spróbuję!
Już tłumaczę: Postacie starzeją się o 0.5 roku na turę dlatego, że Medieval został stworzony na zmodyfikowanym silniku RomeTW, w którym tura trwała pół roku.
Samej prędności starzenia się członków rodziny zmienić się chyba nie da, ale możesz ustawić jak szybko płynie czas w grze na 0.5 rok/tura i będzie ok. Oczywiście z tego powodu wszystkie eventy pojawia się po 4 krotnie większej ilości tur....
Mam pytanko. Czy jest jakikolwiek "dobry mod" typu np. SS pod podstawkę bez Kingdoms? Przejrzałem mody globalne, regionalne i uzupełniające ale nie trafiłem na nic fajnego co by nie było na podstawkę bez dodatku...
Stainless Stell 4.0 :D
Broken Crescent
WWmWE 2.0
Jakoś Ci nie wierzę, że ją przejrzałeś...
WWmWE 2.0 bitwy działają czy nie?
A w SS 4.0 pisze że mod jest na wersję 1.2, czy na 1.3 będzie działać?
Nie, nie działają.
Tak, będzie...
Dziękuje! Już SS 4.0 z patchem 4.1 zasysam :D
Mam pytanie odnosnie obrony zamku/miasta. Czy uzywanie przez lucznikow plonacych strzal zwieksza szanse na zniszczenie sprzetu oblezniczego wieze/tarany, czy lepiej skierowac ogien na inne jednostki???
Na tarany...
Myślenie i ludzka logika nie boli ;)
Płonące strzały szczególnie przydają się na opancerzonych przeciwników, jeźdźców i słonie (bynajmniej nie zabijają zwierząt, ale wpadają one w amok i błądzą po planszy).
W obronie zamku patrzę na to jakie mam fortyfikacje. Jeśli mocno rozwinięte, wtedy strzały kieruję przeciwko sile żywej przeciwnika. Tarany wykończy wrzący olej z nad bramy i wypuszczane z wież i bastionów strzały. Jeśli mury to nie mury, a palisada, wtedy i tak łucznicy stoją za palisadą i ich skuteczność spada, więc staram się już z konieczności wybierać skupiska ludzkie do trafienia.
I pięknie wyglądają salwy kilku oddziałów podczas nocnych starć. ;]
Nocny olej jest na modach i na Kingdomsie. Nie wiadomo czy kolega go ma.
Witam
Dziś zakupiłem na allegro podstawkę z serii topseller bez dodatku ,ale to na razie, ale mnie nurtuje jakie będą patche na płytach 1.2 tylko czy też 1.3 bo mam słabego neta i ściąganie 400mb to nawet nie wchodzi w rachubę. I czy 1.5 na dodatku się znajduje jak za jakiś czas dokupię?
Pozdro
Zarówno patch 1.3 jak i 1.5 znajdziesz na płycie z Kingdoms :) (Patch 1.3 do podstawki jest wymagany by zainstalować dodatek)
Dziękuję bardzo za odpowiedź:) Jeszcze jedno czy duża różnica jest między 1.2 a 1.3 ? Czytałem na gram.pl itp co modyfikuje, ale jak nie grałem w grę nigdy- raz widziałem tylko u kolegi jakąś wersję TW, to mi czytanie fixów nic nie da. Chodzi mi oto czy będę mógł spokojnie grać bez tego patcha, czy jednak dla podstawki zainstalowanie go da jakieś korzyści z fixów....
Pozdrawiam
PowiewWiatru
15-12-2010, 16:46
Witam. Mam takie nietzpowe pztanie: Gdzie mogę kupić, bądź ściągnąć sam dodatek Kingdoms, poneważ podstawkę już posiadam. Dziękuję:)
Jeśli masz konto na allegro albo jakiś twój kolega, tam jest pełno używek i nówek, kosztuje ok 23zł + wysyłka, albo przejść się do sklepu jakiegoś komputerowego jeśli mają gry i zapytać czy nie mogą sprowadzić, jeśli na stanie nie ma. Albo media markt jeśli taka możliwość jest.
Pozdrawiam
Na stronie Empiku zamów ;)
PowiewWiatru
15-12-2010, 18:27
Serdeczne podziękowania do Was ślę:)
Jak masz czas i chęci możesz przegrzebać zasoby pobliskich większych supermarketów. Czasami można znaleźć tam różnorakie perełki, tak na półkach jak i w tych dużych koszach pełnego od wszystkiego. ;]
1. *Wojska chrześcijańskie razem walczą na Ziemi Świętej?
* Razem np. oblegają Jerozolimę?
* Jeśli z np. Francją mam wojnę, a nasze armie "krucjatowe" się spotkają gdzieś na Ziemi Świętej, to będą się bić, czy dla wspólnego dobra zaprzestaną sporów?
*Co jeśli inny kraj zdobędzie Jerozolimę? W późniejszych czasach wypowiedzieć mu wojnę i odbić mu miasto?
2.W kampanii można dojść do roku np. 2020 ? :?
3. Jak dotrzeć do Jerozolimy? Po prostu kliknąć na tamte tereny i niech armia idzie przez kilka tur przez cudze tereny? Jeśli tak, to są one narażone na atak?
*Jest taki przemarsz brany za akt agresji?
4. Czy rozsądne jest branie za swój 1. poważny cel szkocję ?
5. Aby nie narazić się na gniew papieża, to innej frakcji najpierw wypowiedzieć wojnę, czy po prostu zaatakować?
6. W jakich latach zaczyna się schyłek itp?
*Czy np. wynalezienie prochu jest zgodne z historią ?
7. Kupcem angielskim opłaca się iść do np. Italii? Tam będą cenniejsze materiały, i więcej będzie zarabiał, tak ?
8. Aby zasadzka się udała (nasze oddziały są oczywście ukryte) to armia wroga musi sięzatrzymać koło naszej armii? Jaśli tak, to bitwa musi się rozegrać ?
1. Armie krucjat nie mogą walczyć miedzy sobą. Kto pierwszy zacznie oblegać Jerozolimę, do tego będzie należeć. Nie możecie także oblegać miast razem, jeśli nie jesteście sprzymierzeni.
Jeśli katolicka armia (nie krucjata) zajmie Jerozolimę, to krucjata będzie nieudana.
2. Jak komuś się chce, to przypuszczalnie można.
3. Dokładnie, choć polecam drogę morską. W katolickich krajach nikt nie zaatakuje krucjaty, choć być może w kraju muzułmańskim się tak stanie.
4. Jeśli grasz Anglią, to nawet bardzo.
5. Nie da się wypowiedzieć wojny inaczej, niż atakując. Papież może nakazać zaprzestania wojny pod groźbą ekskomuniki.
6. W późnych.
7. Owszem, choć polecałbym udać się do Zagrzebu, gdzie bodajże są kopalnie srebra.
8. Twoja armia musi być ukryta, a wróg musi przez nią przechodzić.
Co do towarów handlowych to jeszcze Ziemia Święta, Egipt i Timbuktu ;)
2. Jeśli zmienisz w pliku descr_strat to możesz grać do nieskończoności ;) a tak normalnie to chyba do 1550 (?).
8. Jeśli Ty złapiesz kogoś w pułapkę, to możesz się wycofać. Nie zawsze zasadzka się udaje, tzn. armia, która wpadła w nieudaną zasadzkę, ma czas by rozstawić wojska i może się wycofać przed bitwą.
A na czym polega to przejmowanie kupców? A mianowicie przejmowanie majątków? Tym majątkiem jest tylko miejsce z surowcem? Nie, że jeśli mój kupiec zarabiał np. 20florenów, a jakiś inny przejął mu majątek, to 20 florenów bedzie od skarbca mojego odejmowane, nie? Po prostu go "zabił" i przejął jego miejsce.?
jak ktoś przejmie Ci kupca, to Ty już nie otrzymujesz jego zysków bo można powiedzieć, że Twój kupiec zbankrutował i już nie handluje. A skąd się bierze kwota, która płynie do skarbca po przejęciu kupca i ile to jest- nie mam pojęcia.
1. Dlaczego moja armia gdy ruch ma podzielony na kilka tur, to w kolejnej turze nie idzie swojego, kolejnego odcinka trasy?
2. Co jeśli na np. 4 statki ( Pisząc "4 statkii" mam na myśli jedna ikonkę, ale 4 w niej... )zapakuję armię i stoczę bitwę morską, gdzie polegną 2 statki to ile jednostek zostanie mi po bitwie ?
3. Jak zlikwidować punkt zbiorny/zborny ?
1. Zawsze idzie, tylko czasem jest tak, że coś stanie jej na drodze- choćby miasto czy cudza armia, a wtedy Twoje jednostki się zatrzymują i czekają na rozkazy ;)
2. Nie kumam. Jeśli masz 1 statek z 4 żołnierzami (czy co to tam jest), to nie możesz stracić 2 statków w bitwie, bo masz 1.
3. Tak jak go ustawiłeś- przytrzymując alt. Tylko jeśli chcesz go usunąć, to zamiast w jakieś miejsce na mapie, ustawiasz go na miasto.
2. Co jeśli na np. 4 statki ( Pisząc "4 statkii" mam na myśli jedna ikonkę, ale 4 w niej... )zapakuję armię i stoczę bitwę morską, gdzie polegną 2 statki to ile jednostek zostanie mi po bitwie ?
Jedna ikonka - 1 statek
cyfra przy ikonce to ilość załogi ;)
Tak przynajmniej Ja to interpretuję.
1. To jak armi wydać rozkaz, żeby tylko ominęła tą osadę? Bo jak kliknąłem znowu na miejsce docelowe to szli przez skandynawie do Jerozolimy ;|
2. Ale jest tak, że na mapie masz 1. pływający stateczek, ale jak się w niego kliknie to są 4 karty z liczba 20 (ilość załogi). I te karty to są statki w tejże flocie, czy jak ?
Nezahualcoyotl
02-01-2011, 21:03
1. To jak armi wydać rozkaz, żeby tylko ominęła tą osadę? Bo jak kliknąłem znowu na miejsce docelowe to szli przez skandynawie do Jerozolimy ;|
2. Ale jest tak, że na mapie masz 1. pływający stateczek, ale jak się w niego kliknie to są 4 karty z liczba 20 (ilość załogi). I te karty to są statki w tejże flocie, czy jak ?
1.Zawsze gdy cos stanie na drodze Twoje wojska lub agenci sie zatrzymaja w oczekiwaniu na nowe rozkazy(w tym przypadku nowa trase przemarszu).Zwyczajnie kieruj swa armia wlasnorecznie w kazdej turze(zwlaszcza zmierzajaca z Krucjata lub Jihadem ;) ).Dokoptuj do armi szpiegow dzieki czemu zwiekszysz pole widzenia i unikniesz niespodzianek na drodze do celu :!:
2.Jeden okret na mapie nie oznacza ze jest to pojedynczy statek(chociaz tak tez moze byc) :!: W tym konkretnym przypadku masz 4 okrety z suma 20 ludzi zaokretowanych na tychze statkach :!:
Witam
Mam MIITW w wersji 1.3 bez dodatku Kingdoms czy jakichkolwiek modów. Szukałem na forum odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, lecz jej nie znalazłem - dlatego zadaję to pytanie tutaj.
Czasami mam do czynienia z szybkim blokowaniem bramy przez komputer - ewentualnie - z szybkim atakiem przez bramę (w zależności od tego czy się bronię czy atakuję). Wygląda to tak: taran zadaje razy w kratę w bramie. Jak już ja rozwali to jest pokazane (animacja) jak taran odjeżdża. I już w trakcie samej animacji jednostki komputera, które stały przy brami, atakują przez bramę (albo robią wypad i blokują bramę). Stwarza to oczywiście niemiłą sytuację, gdy muszę np. atakować jednostkę w bramie, podczas gdy dostaję ostrzał z 4 wieży. Gdy się bronię to wygląda to tak, że po zakończeniu animacji cofania taranu już mam jednostki wroga w bramie (tak, że już nie jest ta jednostka ostrzeliwana przez wieże obronne, bo paru wojaków już jest na terenie miasta/zamku).
Sam próbowałem na różne sposoby dokonać czegoś takiego ale nigdy nie było powiedzenia (np. klikanie ataku na jednostkę po drugiej stronie muru w chwili, gdy taran już zadaje ostatnie uderzenie, itp.)
Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim i może wie jak coś takiego zrobić / ewentualnie jak się przed tym bronić ?
Przeniosłem Twój temat do "pytań początkujących" - Krzyżak
1.Gram polską i mam sojusz z Rusią.Wypowiedziałem wojnę Węgrom, ale Ruś nie miała z nimi wojny. Dlaczego?
2.Mam rok 1412 i wyskoczył jakiś event, i na mapie pojawił się, kraj azteków, kawałek Ameryki północnej i południowej, mimo to nie mogę wysłać tam statków z wojskiem, bo gdy najadę kursorem na ten rejon(kraj azteków) pisze że "ten cel jest nie odpowiedni dla tej osoby" Lub coś w tym stylu.
Kiedy będę mógł tam się udać?
3.Jak można szybko i łatwo zwiększyć cehcy zabójcy, bo gdy ich rekrutuje mają po jednej gwiazdce, i nie osiągają celów które im wyznaczam, lub są łapani przez wroga.
4.Jak mogę kogoś "zwasalować"
1. Bo sojusz nie oznacza wspólnej dyplomacji. Ruś sama musi wypowiedzieć wojnę Węgrom. Jedynie gdy bije się 2 Twoich sojuszników, wtedy musisz wybrać z kim chcesz zerwać sojusz.
2. Została odkryta Ameryka, aby tam dopłynąć musisz wybudować port i mieś karakę czy jakiś inny statek, jednak musi być to najlepszy ze statków jakie możesz rekrutować.
3. Zamiast od razu rzucać się na generałów i członków rodziny, najpierw "wytrenuj" ich na dyplomatach, kupcach, potem na kapitanach.
4. Mi się to nigdy nie udało, bo jest to rzecz bardzo trudna do zrobienia. Czasem państwa nie dadzą się zwasalizować, nawet za duże pieniądze, tereny itp. Jeśli już chcesz kogoś zwasalizować, to musisz zająć mu wszystkie miasta prócz jednego, zniszczyć całą armię, oblegać, jednak nie szturmować miasta, w końcu wyślij dyplomatę i zaproponuj. Jak nie pójdzie, to dorzuć im jeszcze trochę kasy czy ziem,
2. Została odkryta Ameryka, aby tam dopłynąć musisz wybudować port i mieś karakę czy jakiś inny statek, jednak musi być to najlepszy ze statków jakie możesz rekrutować.
Mam najlepszy port, i łódź "przeznaczoną do odkryć geograficzynch", mimo to nadal nie mogę sie tam wybrać.
spróbuj nie zaznaczać miejsce w Ameryce, do którego chcesz dopłynąć, lecz płyń "po kawałku" co turę sterując statkami, a na pewno się uda :D
Witam. Mam takie pytanko:
Gram wielka kampanie Polską. Mam możliwość podbić i zniszczyć Mongolię. I tutaj jestem ciekaw czy jak ich zniszczę to przy następnym starcie kampanii będę mógł nimi grac ( tak odblokowałem Polskę podbijając ich Cesarstwem ).
Podzamcze-pytania początkujących.
:arrow: viewtopic.php?f=98&t=716&start=600 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=98&t=716&start=600)
Co do samego pytania. Nie, nie będziesz mógł. Musiałbyś ściąnąć moda zawierającego w sobie Mongołów jako frakcję grywalną, lub pomieszać w plikach.
Z modowaniem odsyłam Cię do tego działu:
:arrow: viewforum.php?f=19 (http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=19)
poradnik, jak dodać Mongołów do kampanii:
viewtopic.php?f=249&t=6795 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=249&t=6795)
Witam, jak wielu udzial w forum zaczynam od tegoż tematu.
Mam problem polegający na tym, że grając w stainless steel nie potrafię zrekrutować jednostek wyższych niz "wyjściowe"
Miatsa/zamki mam juz w kolejnych fazach rozwoju, budunki odpowiedzialne za "produkcje" tych oddziałów również, ale symbol np katapulty czy konnicy mam "w cieniu" z opisem że będzie dostępny za 9 tur. lata leca i dalej że za 9 tur. w stolicy bodaj za 6, ale to i tak nic nie zmienia bo tak szostka tez trwa w nieskonczoność...
Zmieniłem Panstwo ale mam tak samo.
Z góry dziękuje za pomoc, zaznaczając że przebrnąłem przez cały powyzszy temat, jak i wiele innych (nie oszukujmy sie, całego forum nie przeczytałem)
Podobny kłopot miał ktoś w 1lub 2 stronie tematu ale nie znalazłem by ktos udzielił mi odpowiedzi.
niestety lata leca i samymi chłopami i prymitywnym lukiem coraz mniej moge działać...
k@mil1995
23-01-2011, 17:09
Poszukuje spolszczenia do kingdomsa.Ma wersję Angielską, ściągnąłem spolszczenie gdzie trzeba było wkleić pliki rar wkleiłem je a gra i tak jest po Angielsku.Ma ktoś działające spolszczenie?
na pewno jest gdzieś na forum.
poszukaj po prostu.
k@mil1995
25-01-2011, 09:11
Problem nieaktualny.Mam za to inny grając Szkotami z pikami gdy dochodzi do starcia oni porzucają od razu lance i walczą mieczami i wiadomo jak się to kończy.Czy tak jest zawsze czy u mnie jest błąd???
Nezahualcoyotl
25-01-2011, 18:24
Bledem jest lenistwo ;)
viewtopic.php?f=21&t=7497 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=21&t=7497)
Jak zmniejszyć szybkość bitwy?
Nezahualcoyotl
31-01-2011, 16:37
Jak zmniejszyć szybkość bitwy?
Tak jak sie zwieksza tylko ze w druga strone ;) ...masz takie slitasne strzaleczki w lewym dolnym rogu ekranu ;)
Diego545
10-02-2011, 20:03
Gdybym miał polskiego Medka i angielski Kingdoms gra by mi działała poprawnie (w sensie dodatek)?
Następnym razem pisz tutaj. - Krzyżak
Nie - po prostu nie zainstalujesz innej wersji językowej dodatku niż podstawka.
wojkow13
11-02-2011, 09:04
Witam ponownie ;]
Wcześniej już zabierałem tu głos, jednak po ostatnich działaniach wiadomo co się stało ;)
Poprzednio grałem Hiszpanią, ale po pewnym czasie postanowiłem rozpocząć nową kampanię. Tym razem gram Anglią. Niestety, moje problemy są wciąż te same... kasa... Przez długi czas nie prowadziłem żadnych wojen, nie miałem praktycznie żadnego woja, to i skarbiec się napełniał. W końcu jednak trzeba rozwalić Szkotów. I tak po rekrutacji... skarbiec opustoszał.... Od czasu budowy wojska zaprzestałem inwestowania w jakąkolwiek rozbudowę moich miast/zamków. Poniżej zarzucam wam screen z mojej gry, a właściwie finansów... Proszę was o porady - co wy w moim miejscu byście zrobili, czy jakieś wydatki powinienem ograniczyć, jakaś pozycja przynosi za mało zysków? Co jest nie tak?
http://www.speedyshare.com/files/268027 ... tytu_u.bmp (http://www.speedyshare.com/files/26802778/bez_tytu_u.bmp)
Oczywiście w mojej głowie urodziły się też inne pytania ;]
1. Wyczytałem na forum, że miasta powinny znajdować się w centrum państwa, zamki na obrzeżach. W takim razie z czasem kiedy królestwo się rozwija to zamki również przenosimy na kolejne dołączone terytoria? Wcześniejsze zamki przywracamy do statusu miasta? Jak to ma wyglądać???
2. Jak widać na screenie w moim królestwie jest dużo... członków rodziny królewskiej, którzy nie są mi zbytnio potrzebni. Wcześniej pisaliście, że generałowie nie powinni leżeć bykiem w miastach/zamkach. W takim razie, czy mam ich wszystkich wysyłać na bitwę (tak jak na screenie) ???
3. Jak to jest z zadowoleniem w miastach i zamkach? Kiedy moi członkowie rodziny są ulokowani w miastach (np. 3,4 generałów w jednym miejscu) to zadowolenie ludności spada i muszę obniżać podatki... Tak samo, od czego zależy ilość oddziałów w mieście, za których utrzymanie nie trzeba płacić? Jakie są najlepsze jednostki to pilnowania porządku - chłopi/milicja miejska?
Dzięki za wcześniejsze rady i proszę o kolejne ;)
1. Możesz tak robić, ale w zupełności wystarczy jeśli wszystkie prowincje z dostępem do morza będą miastami. Da Ci to ogromny dochód z handlu, kiedy rozwiniesz te wszystkie budynki typu porty kupieckie, rynki i kopalnie. Stolica przenieś w sam środek państwa, gdy już się bardziej rozwiniesz. Jeśli będziesz właścicielem całych Wysp to Londyn pasuje.
2. Ja bym na Twoim miejscu powsadzał po jednym do każdej prowincji, co zwiększyło by dochody, rozwój ludności i jej zadowolenie. Te pusta miejsca w armii zastąp sobie "Ciężkozbrojnymi łucznikami" odstaw drugą armię na bok i czekaj aż Szkoci Cię zaatakują.
3. Jak masz 3 generałów w miastach to się nie dziw, że się buntują. Zostawiaj po jednym. Darmowe utrzymanie ma chyba tylko milicja miejska i włócznicza. Oczywiście pewien nie jestem, ale to najbardziej logiczne.
W sprawie kasy. Rozwiąż niepotrzebne oddziały w drugiej armii, rozpocznij rozbudowywać znowu gospodarkę i zobaczymy potem.
wojkow13
11-02-2011, 10:09
1. Możesz tak robić, ale w zupełności wystarczy jeśli wszystkie prowincje z dostępem do morza będą miastami. Da Ci to ogromny dochód z handlu, kiedy rozwiniesz te wszystkie budynki typu porty kupieckie, rynki i kopalnie. Stolica przenieś w sam środek państwa, gdy już się bardziej rozwiniesz. Jeśli będziesz właścicielem całych Wysp to Londyn pasuje.
Czyli w późniejszym czasie na wyspach powinny się znajdować same miasta?
W sprawie kasy. Rozwiąż niepotrzebne oddziały w drugiej armii, rozpocznij rozbudowywać znowu gospodarkę i zobaczymy potem.
W drugiej armii znajdują silne oddziały piechoty. Postanowiłem zainwestować w te jednostki i one są moją główną kartą... póki co bardzo ograniczona jest moja konnica, dlatego staram się nadrabiać piechurami. Jakiś czas temu Szkoci wypowiedzieli mi wojnę, ale nie atakują mnie na lądzie a tylko blokują porty. Z tego powodu to ja postanowiłem ich najechać i zakończyć wojnę.
W każdym mieście już jest generał i nie wiem co mam zrobić z tymi na screenie wysłałem ich do walki bo nie było na nich innego przeznaczenia, a nie stać mnie żeby każdego ustawić w silnej armii.
O raju... Nic dziwnego, że dochody poszły ci w dół, skoro masz pełną flagę najlepszej piechoty...
Nie warto jest rekrutować tak wielkiej i silnej armii tylko po to, by zdobyć dwie prowincje jakichś tam szkotów..
Najlepiej jest wziąć małą armię ale zrównoważoną, Trochę łuczników, trochę piechoty by ich osłaniała, ale główną siłą powinna być konnica. Nie szturmuj miasta, za duże poniesiesz straty. Poczekaj aż sami Cię zaatakują, w bitwie w polu masz znacznie łatwiej.
Ja na ogół pozwalam wrogim oddziałom zaatakować moją linię piechoty i potem atakuje ich od tyłu konnicą. To zawsze działa, niezależnie od typu wroga z którym się ścierasz. Bądź co bądź, komputer jest zbyt głupi by zareagować.
Ja na twoim miejscu zwolniłbym trochę tych oddziałów i wziął się za handel kupiecki, bo widzę, że u Ciebie on leży i kwiczy. Jak mówiłem wcześniej, 20 kupców do armii i postawić na jakimś złożu ;)
Czyli w późniejszym czasie na wyspach powinny się znajdować same miasta?
Zostaw sobie Nottingham jako zamek.
20 kupców do armii i postawić na jakimś złożu ;)
Ej ten bug dalej działa, na patchu 1.03 tak samo jak w modach. :D
Dzięki chłopie za nasunięcie pomysłu ciekawej możliwości bug exploita w grze :D
wojkow13
13-02-2011, 08:14
1. Jaki jest według was najlepszy sposób na przejęcie prowincji? Szturm, czy wyczekiwanie do wygłodzenia/ataku rywala?
2. W jaki sposób można pozbyć się wrogich szpiegów/zabójców z naszych zamków/miast?
3. Istnieje jakaś szansa na zdobywanie prowincji Anglią i nie dostanie ekskomuniki?
1. Ja na ogół wygładzam załogę, lub celowo oblegam osadę siłami mniejszymi liczebnością, by wróg wyszedł za bramy i został zmasakrowany podczas bitwy w polu :)
2. Wstaw swojego szpiega do miasta, daje to dużą szansę wykrycia wrogiego agenta i jego egzekucji.
Na zabójcę raczej nic nie poradzisz, bo drugi zabójca ma małe szanse na zabicie takiego delikwenta.
3. To zależy czy masz dobre stosunki z papą. Moim priorytetem na ogół jest 10 krzyży i sojusz. Wtedy rzadko zdarza mi się dostać ekskomunikę nawet, jak papież mi nią grozi gdy wymazuję z mapy kolejną nację chrześcijańską.
wojkow13
13-02-2011, 12:46
Jeszcze jedno - czy istnieje jakiś skuteczny sposób zwiększenia lojalności naszych oddziałów tak, by nie dawali się przekupić?
Najlepiej żeby dowódcą był członek rodziny, wtedy kompowi trudniej przekupić naszą armię. Być może też jakiś wpływ ma obecność naszych szpiegów w armii ale tutaj nie daję sobie głowy uciąć.
Przede wszystkim król musi mieć wysoki autorytet. Jeśli przywódca nie budzi respektu, to możesz się spodziewać częstych dezercji całych armii jeśli nie są prowadzone przez członków rodziny/generałów.
Czy po bitwie jak mi np zabiją 50 ludzi z oddziału i zostanie 10 to z czasem zregenerują się z powrotem do 60 czy trzeba rozwiązywać i robić od nowa?
żołnierze regenerują się tylko w oddziale generała, w zwykłych jednostkach nie.
Czy po bitwie jak mi np zabiją 50 ludzi z oddziału i zostanie 10 to z czasem zregenerują się z powrotem do 60 czy trzeba rozwiązywać i robić od nowa?
Wyślij oddział do miasta/zamku w którym takową można rekrutować. Wtedy podświetli się zakładka uzupełnij. ;)
Kliknij na to, a w następnej turze oddział będzie pełen. Zaznaczę, że uzupełnianie jednostek trwa "0 tur" wiec jeśli w kolejce ustawisz kolejną jednostkę, to ona tez zostanie z rekrutowana.
podświetli się zakładka uzupełnij
Wszystko ok, tylko szukam już tej zakładki z 5 min grzebiąc wszędzie gdzie jest coś związane z jednostką i nie mogę tego znaleźć.
EDIT:
Oj, przepraszam. Nie wiedziałem, że chodzi o zakładkę "doszkól". Dzięki za pomoc, problem rozwiązany.
Witam was,
mam ogromną prośbę. Powiedzcie mi czy mozna łączyć oddziały w M2TW kingdoms? Zeby mieć np 300 ludzi w oddziale a nie 60. widziałem na jakimś screenie ze tak było ale nie wiem jak to się robi. Proszę o pomoc jestem świeżym graczem.
Presidente
22-02-2011, 18:01
Nie możesz łączyć ale możesz zmienić skalę jednostek na olbrzymią w ustawieniach grafiki.
Jestem świeżutki jeśli chodzi o Medievala 2 i mam pytanie gdzie do cholerki są wszystkie frakcje?? Czy one odblokowują się w czasie gry czy co? Pytam ponieważ nie chce mi się grać taką jakąś Anglią czy szwabami a mam ochotkę wypróbować co innego.
Jestem świeżutki jeśli chodzi o Medievala 2 i mam pytanie gdzie do cholerki są wszystkie frakcje?? Czy one odblokowują się w czasie gry czy co? Pytam ponieważ nie chce mi się grać taką jakąś Anglią czy szwabami a mam ochotkę wypróbować co innego.
Musisz zniszczyć frakcję, która chcesz odblokować. np. chcesz Polskę, to weź Niemcy i zniszcz Słowian ;)
Idill`a (MZ)
23-02-2011, 15:30
Panie kowcio, wystarczy poszukać na forum..... tak nawiasem ( ja po kupnie gry w dniu premiery od razu, chciałem mieć wszystkie frakcje, z miejsca odblokowałem bez niczyjej pomocy, to naprawdę nie jest problem).
Witam wszystkich ;)
Jestem nowy na tym forum więc wybaczcie jakbym coś źle zrobił zakładając ten temat :)
Zacznę od tego, że mam wersje medka 1.3, gram na najwyższym poziomie trudności, a wielkie kampanie kończę zanim pojawiają się Mongołowie... I stąd może wynikać mój problem :D
W ciągu całej mojej kariery grania sobie w medka, pozostało mi kilka nierozwiązanych pytań, z którymi zwracam się do Was :)
Po pierwsze:
co to jest uszeregowanie produkcyjne, jak jest liczone i dlaczego raz na jakieś 15 tur zdaża mi się, że wykres załamuje się, spadam w rankingu na łeb, na szyję, a w następnej turze odzyskuję prowadzenie, a na wykresie nie zostaje po tym krachu śladu.
Po drugie:
w stanie finansów frakcji jest pozycja: "Korupcja i inne". Wiem oczywiście co to korupcja :P ale nie w medku. Na czym to polega i jak zmniejszyć wydatki związane z tą korupcją? Bo na wpływy nie narzekam :D A i co to są te "inne" ?
Po trzecie:
czy to prawda, że da się odkryć Amerykę i ją podbijać? Nigdy mi się coś takiego nie zdażyło (ale idąc tropem historii może to być jak wspomniałem związane ze zbyt wczesnym okresem w grze).
Po czwarte:
Jakie jest uszeregowanie reputacji frakcji? I jaki ma ono konkretnie wpływ na rozgrywkę? Bo na ogół mam "Bardzo niegodny zaufania" ale ostatnio skoczyło mi do " Podstępny". To chyba źle :mrgreen:
Dzięki wszystkim, którzy odpowiedzą ;)
PS Dodaję lekko obrobiony screen, który wiąże się głównie z pierwszym i drugim pytaniem.
PS 2 nie wiem czy mi się uda go wrzucić :roll: :P
Przenoszę Twój temat do pytań początkujących. Poza tym na przyszłość proszę zmniejszać screeny, bo rozciągają forum.
Presidente
28-02-2011, 18:37
Co do pierwszego to chodzi chyba o produkcję żywności w farmach a spada bo są może słabe plony(powodzie chyba na to wpływają), widzę jednak że masz ustabilizowaną sytuacje finansową to nie powinieneś mieć problemów
Do drugiego korupcja wynika z cech niektórych namiestników miast (np. cechy, które dają kare do dochodu z podatków)
Do trzeciego to musisz poczekać na event związany z odkryciem ameryki
Do czwartego to jak sam grałem to nie zauważyłem by to na coś działało, ale jeśli chcesz "nieskazitelny" to nie plądruj wiosek, zawieraj pokoje itp., ale nie ma co, w darth modzie jest to dobrze zrobione
Dzięki za odpowiedź :) ale myślę, że uszeregowanie produkcyjne mówi o czymś innym, gdyż w przeglądzie zdarzeń na początku tury pojawia się wiadomość o najlepiej rozwiniętej frakcji - co jest związane w jakiś sposób z uszeregowaniem produkcyjnym. Jest tam mowa o jakimś poziomie wiedzy, naukowcach, ale nie pamiętam dokładnie. Mogę wrzucić screena jak by coś.
PS Akurat w tej turze miałem wspomnianie przeze mnie załamanie - dodam, że aktualnie gram tak żeby podbić wszyskie osady, bo mam 60 osadek i przychód taki, że Jerozolimę mógłbym kupić od Mongołów w każdej chwili (gram Anglią). Nie pamiętam która tura ale jestem w trakcie wielkiej zarazy - obniżyłem wszędzie podatki do minimum żeby zmniejszyć regres populacji. I nadal nie mam pojęcia co z tym uszeregowaniem produkcyjnym :P
Witam wszystkich ;)
Po pierwsze:
co to jest uszeregowanie produkcyjne, jak jest liczone i dlaczego raz na jakieś 15 tur zdaża mi się, że wykres załamuje się, spadam w rankingu na łeb, na szyję, a w następnej turze odzyskuję prowadzenie, a na wykresie nie zostaje po tym krachu śladu.
Ja bym dodał oprócz plonów również handel, górnictwo etc., ale również obciążenie skarbca utrzymaniem wojska.
Po drugie:
w stanie finansów frakcji jest pozycja: "Korupcja i inne". Wiem oczywiście co to korupcja :P ale nie w medku. Na czym to polega i jak zmniejszyć wydatki związane z tą korupcją? Bo na wpływy nie narzekam :D A i co to są te "inne" ?
To "inne" to przede wszystkim przychody z operacji zwanej łupienie miasta po zdobyciu. Do tej kategorii wpadają monety związane z jednorazowymi przychodami z podbojów.
Nie wiem gdzie trafiają jednorazowe gifty, do tej kategorii czy do trybutów.
Korupcja jest wtedy, gdy zarządca(lub jego brak) ma jakiś negatywny trait dot. pieniędzy. Tu pewnie jest pokazane ile się traci hajsu za zbyt wysublimowane gusta niektórych dowódców.
Dzięki jeszcze raz wszystkim :) A w takim razie jak zmniejszyć te negatywne cechy zarządców?
Witam :) Mam pytanko jak można uzupełnić sklad poszczególnych oddziałów po bitwie? Z tego co widzę to mogę tylko rozwiązać oddział... W Empire bodajże był przycisk żeby uzupełnić skład osobowy oddziału.
Automatyczne uzupełniane stanu osobowego znanego z Empire nie istnieje w Medku II. By uzupełnić stan oddziału musisz udać się do miasta, gdzie można rekrutować dany typ jednostek i tam dokonać ponownego przeszkolenia. Inny sposób to połączenie kilku oddziałów tego samego typu w jeden i w ten sposób uzupełnić straty, możesz to zrobić ręcznie podnosząc w panelu armii dany oddział i upuszczając go na inny lub użyć skrótu klawiaturowego, bodajże M (wtedy dotyczyć to będzie wszystkich jednostek w danej armii).
Mam nadzieję, że jasno się wyraziłem.
Mam pytanko szukałem na forum ale dokładnie tego nie znalazłem.
Czy każda nacja może po evencie "World is round" produkować odpowiednie okręty do podróży do Ameryki , czy są potrzebne inne dodatkowe ustawienia lub niektóre nacje nie mają tej możliwości
Pytam o to , gdyż w plikach zmieniłem datę tego eventu na wcześniejszą grając Bizancjum i puki co żadnej zmiany w postaci nowych okrętów
Pisz na przyszłość w pytaniach początkujących.
Czy każda nacja może po evencie "World is round" produkować odpowiednie okręty do podróży do Ameryki , czy są potrzebne inne dodatkowe ustawienia lub niektóre nacje nie mają tej możliwości
Pytam o to , gdyż w plikach zmieniłem datę tego eventu na wcześniejszą grając Bizancjum i puki co żadnej zmiany w postaci nowych okrętów
Zbuduj jakikolwiek okręt i na próbę postaraj się popłynąć na zachód. Napisz koniecznie o rezultatach!
Nie jestem pewny, ale czy produkcja lepszych okrętów (budowa lepszych portów) nie jest przypadkiem uzależniona od wynalezienia prochu, a odkrycie okrągłości świata nie pozwala tylko na odkrycie mapy najlepszymi z okrętów?
Witam. Ten event odblokowuję budowę tzw. suchego doku - w którym można zbudować okręt zdolny pokonać ocean, nie pamiętam jak się nazywa ten okręt ale buduje się go w tym "suchym doku". Coś mi się tak kojarzy. :P (Karak to chyba był, ale głowy nie dam... wczoraj mi się pomylilo z galeasem :roll: ) To by się zgadzało z koncepcją Asuryana ;) .
(Galeas? to był, ale głowy nie dam...)
Ja bym nie próbował pokonywać Atlantyku w tego typu okręcie, nie nadaje się na oceaniczne podróże.
Grając jak wcześniej wspomniałem Bizancjum mimo rozbudowy wszystkich rodzajów portów w Lizbonie nie otrzymałem dodatkowej możliwości produkcji okrętów oprócz , dromon , ognisty okręt. Inną możliwością w tym evencie jak są podane dwie daty pierwsza daje ogólnie początek tego eventu a druga data rozwinięcie w postaci możliwości produkcji tych odpowiednich okrętów lub po prostu Bizancjum nie ma takiej możliwości . Czynnikiem prawdopodobnym , że Bizancjum mogłoby nie mieć tej możliwości być odpowiednik braku prochu , gdyż jak wiadomo w historii jak wynaleziono proch to Bizancjum do upadku nie miałoby dużo czasu na jego użytkowanie .
Grając jak wcześniej wspomniałem Bizancjum mimo rozbudowy wszystkich rodzajów portów w Lizbonie nie otrzymałem dodatkowej możliwości produkcji okrętów oprócz , dromon , ognisty okręt. Inną możliwością w tym evencie jak są podane dwie daty pierwsza daje ogólnie początek tego eventu a druga data rozwinięcie w postaci możliwości produkcji tych odpowiednich okrętów lub po prostu Bizancjum nie ma takiej możliwości . Czynnikiem prawdopodobnym , że Bizancjum mogłoby nie mieć tej możliwości być odpowiednik braku prochu , gdyż jak wiadomo w historii jak wynaleziono proch to Bizancjum do upadku nie miałoby dużo czasu na jego użytkowanie .
Bizancjum może budować Karaki... :roll:
Dowód. (http://totalwar.honga.net/faction.php?v=m2tw&f=byzantium)
Czynnikiem prawdopodobnym , że Bizancjum mogłoby nie mieć tej możliwości być odpowiednik braku prochu , gdyż jak wiadomo w historii jak wynaleziono proch to Bizancjum do upadku nie miałoby dużo czasu na jego użytkowanie .
To pewno także bombard (http://totalwar.honga.net/unit.php?v=m2tw&f=byzantium&d=GR_Bombard) Bizancjum w grze też nie może rekrutować?
Wszystko ok fotki przyznanie racji o swoich opiniach ale kiedy taki okręt można rekrutować to już nikt nie wie.
Wszystko ok fotki przyznanie racji o swoich opiniach ale kiedy taki okręt można rekrutować to już nikt nie wie.
Kolego Ludzie tu próbują Ci pomóc. Ty chyba mało uważnie czytasz posty. Poniżej wycinek z buildings:
naval_drydock city requires factions { northern_european, middle_eastern, eastern_european, greek, southern_european, } and event_counter world_is_round 1
{
convert_to 3
capability
{
recruit_pool "cog" 1 1 3 0 requires factions { hre, france, scotland, england, }
recruit_pool "longboat" 1 1 3 0 requires factions { denmark, }
recruit_pool "holk" 1 1 3 0 requires factions { hre, scotland, france, england, }
recruit_pool "dragon boat" 1 1 3 0 requires factions { denmark, }
recruit_pool "gun holk" 1 1 3 0 requires factions { northern_european, }
recruit_pool "carrack" 1 1 3 0 requires factions { northern_european, }
recruit_pool "dhow" 1 1 3 0 requires factions { middle_eastern, }
recruit_pool "war galley" 1 1 3 0 requires factions { egypt, moors, turks, }
recruit_pool "lanternas" 1 1 3 0 requires factions { egypt, moors, turks, }
recruit_pool "baghlah" 1 1 3 0 requires factions { egypt, moors, turks, }
recruit_pool "cog" 1 1 3 0 requires factions { hungary, poland, }
recruit_pool "ladya" 1 1 3 0 requires factions { russia, }
recruit_pool "war galley" 1 1 3 0 requires factions { hungary, }
recruit_pool "holk" 1 1 3 0 requires factions { russia, poland, }
recruit_pool "gun holk" 1 1 3 0 requires factions { russia, poland, }
recruit_pool "lanternas" 1 1 3 0 requires factions { hungary, }
recruit_pool "carrack" 1 1 3 0 requires factions { eastern_european, }
recruit_pool "dromon" 1 1 3 0 requires factions { greek, }
recruit_pool "fire ship" 1 1 3 0 requires factions { greek, }
recruit_pool "lanternas" 1 1 3 0 requires factions { greek, }
recruit_pool "carrack" 1 1 3 0 requires factions { greek, }
recruit_pool "galley" 1 1 3 0 requires factions { sicily, papal_states, milan, venice, }
recruit_pool "cog" 1 1 3 0 requires factions { portugal, spain, }
recruit_pool "war galley" 1 1 3 0 requires factions { southern_european, }
recruit_pool "lanternas" 1 1 3 0 requires factions { portugal, spain, papal_states, milan, sicily, }
recruit_pool "caravel" 1 1 3 0 requires factions { portugal, spain, }
recruit_pool "galleass" 1 1 3 0 requires factions { venice, }
recruit_pool "carrack" 1 1 3 0 requires factions { papal_states, sicily, milan, venice, }
recruit_pool "grande carrack" 1 1 3 0 requires factions { portugal, spain, }
trade_base_income_bonus bonus 5
}
material wooden
construction 6
cost 6400
settlement_min huge_city
Teraz wyjaśnienie:
Rekrutacja okrętu carrack - warunki: 1. event_counter world_is_round 1; 2. budowa naval_drydock city - "suchy" dok. 3. tylko w huge_city - czyli w metropolii. 4. recruit_pool "carrack" 1 1 3 0 requires factions { greek, } - jak widać GRECY mogą go rekrutować. Wszystkie warunki łącznie muszą być spełnione.Coś Ci jeszcze wyjaśnić? Wszystkie te informacje miałeś w kilku postach wyżej (Cichora, Asuryana, Kuroi i moim) wystarczyło trochę poczytać ze zrozumieniem.
Prosisz o pomoc i masz dziwne pretensje do Ludzi, którzy próbują pomóc. Nieładnie. Pozdrawiam.
Cóż, wygląda na to iż przesunięcie czasowe eventu po prostu spowodowało jeden problem - brak odpowiednio rozwiniętego nadbrzeżnego miasta by móc wybudować suche doki. Chyba wszystkie nacje mogą odkryć Amerykę (oprócz Mongołów i Timurydów). Reszta muzułmanów używa do tego baglah.
Cześć!
Jestem tutaj nowy, więc chciałbym się z Wami przywitać ;)
Dobra przejdę do sedna sprawy. Da się zmienić nazwę frakcji ?
Chcę zamienić nazwę Anglia na coś bardziej kreatywnego ;)
I takie drugie pytanie... Wszystkimi frakcjami można popłynąć do nowego świata? Jeżeli tak to kiedy to może nastąpić i jaki trzeba posiadać statek.
Trzecie pytanie. Jest coś opłacalnego w Afryce, czy to takie jakby ''zadupie''?
Cześć!
I takie drugie pytanie... Wszystkimi frakcjami można popłynąć do nowego świata? Jeżeli tak to kiedy to może nastąpić i jaki trzeba posiadać statek.
Witam. Po kolei:
1. Pytanie nr 1 - raczej zostaw to w spokoju ;)
2. Pytanie nr 2 - Przeczytaj uważnie wszystkie kilkanaście postów wyżej to dowiesz się, kiedy i jakim okrętem można popłynąć do Nowego Świata. Tłumaczyliśmy z Kolegami niejakiemu Lopezowi ta kwestię.
3. Pytanie nr 3 - W Afryce jest sporo ciekawych dóbr handlowych, złoto, niewolnicy, kość słoniowa, jedwab. Maurowie i Egipt całkiem dobrze się tam czują i raczej nie uważają Afryki za zadupie. Ja też nie. :P Pozdrawiam. :mrgreen:
MasterPL
05-03-2011, 21:23
W medku akurat Europa to zadupie. Grając Egiptem NIGDY nie miałem problemów finansowych, ale miałem je grając frakcjami europejskimi. Kair i Aleksandria to wielkie miasta z ogromnymi zyskami, a z Antiochii to już się da tyle wyciągnąć, że oczy wyłażą na wierzch :lol: . No, ale ona leży w Azji. No i w Afryce najbardziej opłacalne surowce handlowe są kość słoniowa, niewolnicy itp.
co powywalać(poza całym medkiem :D ) aby działały bitwy po rozpakowaniu ?
chyba map.rmw i descr_geograpfy -tak mi się zdaje
data\descr_geography_new.txt
data\descr_geography_new.db
zapomniałem że pisze w readme ale dzięki ;)
Cześć!
Witam. Po kolei:
1. Pytanie nr 1 - raczej zostaw to w spokoju ;)
2. Pytanie nr 2 - Przeczytaj uważnie wszystkie kilkanaście postów wyżej to dowiesz się, kiedy i jakim okrętem można popłynąć do Nowego Świata. Tłumaczyliśmy z Kolegami niejakiemu Lopezowi ta kwestię.
3. Pytanie nr 3 - W Afryce jest sporo ciekawych dóbr handlowych, złoto, niewolnicy, kość słoniowa, jedwab. Maurowie i Egipt całkiem dobrze się tam czują i raczej nie uważają Afryki za zadupie. Ja też nie. :P Pozdrawiam. :mrgreen:
Myślę, że co do pytania pierwszego to da się zrobić ;D O ile odpowiednio poszpera się w plikach gry ^^
Dobra mam jeszcze parę pytań.
Jaki polecacie mod, który da mi ogromną ilość frakcji i znacznie powiększy mapę? Polityka i jednostki średnio mnie obchodzą ;)
Ile można wyciągnąć max kasy na turę z ameryki ? Słyszałem, że są to bardzo duże dochody, ale pytanie jak duże...
co do moda, to może ten:
viewtopic.php?f=30&t=193 (http://www.forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=30&t=193)
połączenie dodatków do medka w jedno
co do moda, to może ten:
http://www.forum.totalwar.org.pl/viewto ... f=30&t=193 (http://www.forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=30&t=193)
połączenie dodatków do medka w jedno
Tak, ten mod jest nawet dobry, ale... Dodaje zaledwie parę nowych frakcji...
Słyszałem o Anno Domini, rzekomo dobry jest, ale czy mógłby ktoś pokazać jak wygląda ta ''Big Mapa''? Szukam takiego moda, który doda mi ogromną mapę z ogromną ilością frakcji ^^
Ile można wyciągnąć max kasy na turę z ameryki ? Słyszałem, że są to bardzo duże dochody, ale pytanie jak duże...
Zakładając, że jeden kupiec na tytoniu zarabia średnio 1500d, a możesz ich postawić po 20 na jednym, a jest tego tam chyba po 2-3 tytoniu i czekolady(ta sama wartość), to sam sobie policz... ;)
Jaki polecacie mod, który da mi ogromną ilość frakcji i znacznie powiększy mapę? Polityka i jednostki średnio mnie obchodzą ;)
Eras Total Conquest
viewtopic.php?f=30&t=1152 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=30&t=1152)
W kampanii zaczynającej się od roku 1547 masz cały świat, do wyboru klan Ashikaga z Japonii, Chiny, plemiona w Amerykach i Afryce, królestwa w Azji i cały świat do podboju!
PowiewWiatru
11-03-2011, 11:15
Czy możecie mnie uświadomić jak ustawić kilku kupców na jednym surowcu? bo z tego co wiem to nie da się ich zgrupować tak jak armii, a jak chce drugiego postawić na dobro, to poprzedni się odsuwa i już nie daje zysków.
I jeszcze jedna sprawa: w pliku descr_strat są 2 "wpisy" które mnie ciekawią: gladiator_uprising_disabled oraz marian_reforms_disabled. czy jeżeli obydwie zmieni się na enabled, to będą powstania gladiatorów(?) i reformy militarne wprowadzone przez Gajusza Mariusza?
Czy możecie mnie uświadomić jak ustawić kilku kupców na jednym surowcu? bo z tego co wiem to nie da się ich zgrupować tak jak armii, a jak chce drugiego postawić na dobro, to poprzedni się odsuwa i już nie daje zysków.
I jeszcze jedna sprawa: w pliku descr_strat są 2 "wpisy" które mnie ciekawią: gladiator_uprising_disabled oraz marian_reforms_disabled. czy jeżeli obydwie zmieni się na enabled, to będą powstania gladiatorów(?) i reformy militarne wprowadzone przez Gajusza Mariusza?
Witam. Co do kupców to zbuduj fort generałem na surowcu a do fortu wstawiaj kupców. W niektórych modach to działa w podstawce też działa o ile pamiętam. Co do wpisów w descr strat jakie podałeś, to pozostałości po Rome i nie próbowałem ich zmieniać bo w średniowieczu nie mają racji bytu. Pozdrawiam.
Ja, dla wygody zawsze rekrutuję ze 3 oddziały konnicy,(zazwyczaj milicji kupieckiej) pakuje do niej 20 kupców i wysyłam w dalekie strony, nazywam to karawaną :D
Te wpisy w d_s.txt nie są związane z Medkiem, to relikt przeszłości po Romku. ;)
sumik175
11-03-2011, 22:22
(total war medieval 2 z patchem 1.3 bez dodatka kingdoms)
Cześć , ja też gram od nie dawna i mam pytanie odnośnie Hiszpanii i nie tylko , (mam już 370 turę , zajęty cały półwysep iberyjski , francje , troche północnej afryki) na początku nawet dobrze sobie radziłem Hiszpanią wygrywałen wiele bitew ale teraz(370tura) gdy biję się z anglią przegrywam kazdą prawie że bitwe (chyba ze mam 2 razy więcej wojska)i irytuje mnie już to troche zaczynałem naet wczytywać gre i takie pytanko mam do tych którzy grali hiszpanami , pytanie brzmi jakie wojska rekrutować żeby miały możliwe jak największy potencjał , weźcie pod uwagę jakie wojska dysponuje anglia a hiszpania(pewnie to wiecie ale przypomnijcie sobie jakie hiszpania ma wojska)
drugie pytanie:
jeżeli np zdobędę zamek we franciji to nie powinienem mieć wojska charakteryzujące francje? , bo mam podbitą francje ale wojska mam wszędzie takie same
trzecie pytanie:
ja pracować nad dobrą reputacją bo mam 370 ture i reputacja dyplomatą "podstępny"i nikt nie chce ze mną rozmawiać i trudno cokolwiek zrobić , zaznaczam że nie rozumiem mojej podstępności próbowałem grać uczciwe , nie zrywałem sojuszy dziwne...może coś uszło mojej uwadze ale niewiem
czwarte pytanie :
tam całkiem na południu afryki jest taka bardzo mała osada buntowników i na ich terenie jest złoto , i pytanie jesli podbije ta osade mogę tam mieć kopalnie złota? tak lub nie
piąte pytanie (nie obowiązkowe:) )
jakie są najwazniejsze elementy tej gry by być przodującą frakcją , i jakie są te elementy mniej wazne bardziej szczegółowe ale mogą decydować o szali wygranej)
proszę o wyrozumiałość dla kogoś kto jest początkującym) zajebista gra:D:D
MasterPL
11-03-2011, 22:49
1. Sorki, ale aż mnie dziwi, że nie zająłeś całej mapy w takim czasie. A te bitwy zapewne automatycznie rozgrywasz. Jeśli tak to ... A z resztą co będę gadał o pier***ach. Tak trudno porównać sobie statystyki jednostek ? W kwestii konnicy to rycerscy kawalerowie (?), a w kwestii piechoty spieszeni r. k. Anglia ma dobrych łuczników i piechotę, więc kawaleria jest świetna
2. W Broken Crescent jest coś takiego, ale w podstawce nie ma. Od początku do końca te same jednostki
3. Jasne jasne, zapewne same ekskomuniki (dobrze napisałem ?) i na dodatek wyrzynanie ludzi w miastach oraz wybijanie jeńców. Sprawdź po każdej turze w jakim stanie jest Twoja reputacja i jeśli opadnie to przeanalizuj działania podjęte wcześniej i możesz w ten sposób natrafić co powoduje spadek
4. Tak i dodam, że kopalnie te przynoszą duże zyski.
5. Rozbudowa wojskowa, ekonomiczna, brak wyniszczających wojen (na przykład jesteś małym państewkiem, a wypowiesz wojnę wielkiemu mocarstwu). Sprawna dyplomacja i chyba najważniejsze : prawa handlowe z każdym napotkanym państwem. Oczywiście, żeby Ci się nawet nie śniło, żeby im za to płacić. To oni powinni Tobie wybulić. Na samym początku spora forsa z tego idzie. Ważne jest również, aby wybijać heretyków, bo przez nich spada religia a wraz z nią porządek publiczny i to powoduje, że musisz trzymać żołnierzy w miastach, a zarazem żołnierze w miastach powodują brak ich na wojnie, co z kolei przyczynia się do przegranej wojny.
Jak widać w medku mamy wiele przyczyn oraz skutków. Mam nadzieję, że moja wypowiedź Ci pomogła
sumik175
11-03-2011, 23:03
"i na dodatek wyrzynanie ludzi w miastach oraz wybijanie jeńców" dzięki:) tą odpowiedzą pomogłeś mi dziex
Zabijałeś jeńców i wyrzynałeś miasta, a dziwisz się, że masz złą reputację? :lol:
sumik175
12-03-2011, 10:26
teraz to już się nie dziwie:D
sumik175
12-03-2011, 22:57
ściągnąłem mod ultimate ai 1.6 i mam pytanie czy warto go instalować?
jaki polecicie mi pierwszy mod(mam tylko patch 1.3 zainstalowany)
i jeszcze jedno jest możliwość wyciągnięcia całego wojska z zamku? a nie pojedyncze grupy
(M2TW podstawka patch 1.3)+spolszczenie
i jeszcze jedno jest możliwość wyciągnięcia całego wojska z zamku? a nie pojedyncze grupy
Swojego? Ctrl+A zaznaczasz całą armię.
sumik175
13-03-2011, 01:05
tak swojego
ściągnąłem mod ultimate ai 1.6 i mam pytanie czy warto go instalować?
jaki polecicie mi pierwszy mod(mam tylko patch 1.3 zainstalowany)
(M2TW podstawka patch 1.3)+spolszczenie
Nie polecam Ultimate AI 1.6. Miałem nie przypadło mi do gustu. Dyplomacja bywa bezsensowna. W podobnych rozmiarach masz mod TomkaPL Regum Poloniae. Po polsku, większa mapa, nowe jednostki dla Polski. Lepsze AI i dyplomacja. Oto link do tematu o modzie. viewtopic.php?f=102&t=7890 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=102&t=7890)
Pinochet zmontował trzy filmiki o tym jak montować własne bitwy w Medievalu i zamieścił linki na twcenter. Niestety działa tylko jeden link, ma ktoś dostęp do alternatywnych linków pozostałych dwóch lub może je zamieścić?
MasterPL
17-03-2011, 21:24
Może nie jestem już taki początkujący, ale co daje nam zamienienie tury na 1 rok ? Słyszałem, że gra jest przyjemniejsza. Dlaczego jest przyjemniejsza ? Jakie zmiany zachodzą ?
Może nie jestem już taki początkujący, ale co daje nam zamienienie tury na 1 rok ? Słyszałem, że gra jest przyjemniejsza. Dlaczego jest przyjemniejsza ? Jakie zmiany zachodzą ?
Więcej tur do wykonania, oraz większy odstęp czasowy pomiędzy eventami.
"jakiś tam event" zamiast za 100 tur, pojawi się za 200 tur, przez co masz więcej czasu by np. się przygotować na coś. (przykładowo czarna śmierć, mongołowie etc.)
Przy zmianie na pół roku jeszcze większa, poza tym prawidłowe starzenie się postaci i zmiany pór roku (lato/zima).
Mam pytanie.Są jakieś mody polskie albo przetłumaczone na polski?Gram już w medka z pół roku i trochę mało prowincji jest i ta dyplomacja mnie dobija.Przydało by się jeszcze parę nowych jednostek.Mam 2 i dodatek Królestwa
Nezahualcoyotl
02-04-2011, 12:58
Ludzie litosci :?
viewforum.php?f=100 (http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=100)
Zanim na mnie nakrzyczycie że ten temat był poruszany tysiąc razy, posłuchajcie...
Chodzi o możliwość gry Mongołami tylko, że nie chodzi mi o żadne modyfikacje tylko o możliwość gry nimi w podstawowej wersji. Wiem że taka opcja istnieje; kiedyś na tym forum był temat gry właśnie tatarami i mongołami, ktoś bodajże wrzucił jakiś plik który trzeba było ściągnąć, coś tam zmienić i jazda. Tylko że od trzech dni przeglądam całe forum i za nic w świecie nie mogę znaleźć tego.
Wtedy nawet właśnie zacząłem grać Tatarami, ale nie ściągnąłem pliku który odblokowywał Mongołów. I teraz cierpię bardzo z tego powodu. Jakby ktoś był mocno wtajemniczony i mi pomógł tak jak wtedy ten ktoś to byłbym mu dozgonnie wdzięczny... Z góry dziękuję, mam nadzieję że ktoś ogarnia jak grać Mongołami ale bez modów.
przeszukałeś całe forum? :D
viewtopic.php?f=249&t=6795 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=249&t=6795)
domek555
05-04-2011, 12:01
mam takie pytanie jak zwiekszyc liczebność wojsk chodzi o to że na. kawalerii moge miec max tylko 40 żołnierzy a chciałbym zwiekszyc jak było w rome i empire po 108 (jakos tyle tego) i jednostki piechoty do 160 (tyle miala prawie kazda jednostka w romie i empire) w grafice próbowałem wszystko na najwyszżym i nic nadal mam po 60 piechoty i 40 kawalerii a w empire i w romie udawało mi się
Temat połączony z "pytaniami początkujących". Tak trudno poszukac ? - Krzyżak
mam takie pytanie jak zwiekszyc liczebność wojsk chodzi o to że na. kawalerii moge miec max tylko 40 żołnierzy a chciałbym zwiekszyc jak było w rome i empire po 108 (jakos tyle tego) i jednostki piechoty do 160 (tyle miala prawie kazda jednostka w romie i empire) w grafice próbowałem wszystko na najwyszżym i nic nadal mam po 60 piechoty i 40 kawalerii a w empire i w romie udawało mi się
Temat połączony z "pytaniami początkujących". Tak trudno poszukac ? - Krzyżak
Zmiane skali przeniesiono w opcjach do działu kamera ;)
A ja mam pytanie.Chciałem sobie pograć online w medka 2.Zarejestrowałem się na tym gamespy i wyskoczył mi taki komunikat http://i56.tinypic.com/246kj9y.jpg.Grę mam oryginalną i nówkę.Jest jakiś inny sposób na rozgrywkę online(nie chodzi mi o KO tylko o bitwy)
kurde miałem ten sam problem i pamiętam, że w jakimś pliku (albo z Medievala albo z Windowsa) zmieniłem klucz CD i działało.
Ale powiem tak:
źle wpisałeś klucz CD. Najprawdopodobniej wpisałeś małymi literami lub bez myślników. Musisz znaleźć w Windowsie chyba, miejsce, w którym możesz zmienić klucz CD i wtedy próbuj grać.
Taa, a konkretniej:
Start-uruchom-regedit.exe-HKEY_LOCAL_MACHINE-SEGA
Tam szukasz CDkey i wpisujesz prawidłowo.
Od trzech lat czaję się na Rome/ Medieval Totar War, i zawsze coś powstrzymywało mnie od zakupu. :P Wreszcie, po wielu godzinach spędzonych przy Empire (dostałem), przejściu dema i zerknięciu na forum, zdecydowałem się kupić inną boską grę z tej serii, jaką jest Medieval, zwłaszcza że jest ostatnimi czasy żałośnie tani ;)
Kupna dokonam w ciągu kilku dni, ale już mam kilka pytań do znawców. Póki co, dotyczą one głównie modów. Swoją drogą, nie miałem pojęcia do jakiego działu wrzucić ten temat- przepraszam, i w razie czego proszę o przeniesienie...
1) Bardzo zastanawia mnie jedna kwestia- AI. Na mapie kampanii i bitewnej. Wiem, że komp mądrością nie błyszczy, sojusze nie mają wielkiego znaczenia, i komp miewa dziwne odloty- pasywne zachowanie kompa na mapie kampanii było dla mnie najgorszą wadą ETW... Lecz w tym wypadku wiem o istnieniu modów poprawiających ten aspekt gry.
Jakie modyfikacje najlepiej ulepszają Sztuczną Inteligencję, zwłaszcza na mapie świata? Słyszałem o jakimś Ultimate AI Mod, czy on poprawia dyplomację z państwami kompa, i tym podobne rzeczy?
2) Co konkretnie zmienia sławetny Stainless Steel Mod? Wiem że dodaje jednostek i cośtam poprawia (chyba m.in. AI), ale...co dokładniej?
3) Interesuje mnie modyfikacja Third Age. Czy jest ona spolszczona, i czy do jej działania niezbędne są Królestwa?
4) A właśnie! Czy dodatek Królestwa coś zmienia, prócz dodaniem scenariuszy? ;)
Za odpowiedzi dzięki z góry.
Przeniosłem temat tutaj - Krzyżak.
mogę odpowiedzieć tylko na pytanie 4 (na reszcie się nie znam ;)).
A więc: królestwa to też mod pod Medka i jak każdy inny mod zmienia:
*mapę kampanii,
*jednostki,
*scenariusze,
*skrypty (czy coś w tym stylu- np. w Brytanii są forty stałe, kamienne i nie da się ich zniszczyć, nawet zostawiając je puste. Nie da się też tam budować nowych fortów. W krucjatach forty też są "stałe" jednak da się budować nowe, które kosztują 2500 [a nie jak w podstawce 500] i tylko na własnym terenie. W krzyżakach forty są normalne, ale za to: do Zakonu Krzyżackiego dołączają armie "znikąd" to znaczy- przypływają bogaci szlachcice z Europy, którzy chcą walczyć przeciw poganom. Wtedy grając jako Zakon, masz misję, by wymordować tymi armiami jak najwięcej pogan, a wtedy [jeśli szlachcic przeżyje] otrzymasz od przybysza wysoki datek [w postaci kasy]. Do tego jest "liga Hanzeatycka", czyli jeśli zdobędziesz główne porty na mapie, to możesz wybudować siedzibę tejże ligi i będziesz miał wysokie przychody z handlu. Grając Danią w krzyżakach możesz utworzyć wspólne królestwo z Norwegią, zajmując jej stolicę i zabijając króla. Da Ci to dostęp do nowych jednostek i budynków. Grając Litwą możesz w pewnym momencie gry przejść z pogaństwa na chrześcijaństwo).
Mody to jakby "inne kampanie" w medku. W modzie Kingdom grand campaign mod (czy jakoś tak ;)) był skrypt pojawiających się granizonów w obleganych miastach. Coś jak Ci chłopi z Empire, którzy bronią miasta.
Eee...przecież Królestwa to pudełkowy dodatek, a nie mod z tego co się orientuje O_o
tak pudełkowy dodatek, ale też mod :P
Co do Third Age. Nie jestem pewien, ale chyba wymagany jest dodatek.
Spolszczenie:
viewtopic.php?f=45&t=5559&start=0 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=45&t=5559&start=0)
Ogólnie polecam ten mod, choć sporo waży.
Dodatek Królestwa działa na tej zasadzie, że chyba coś tam poprawia w podstawce na zasadzie patcha i poza tym dodaje 4 inne kampanie do wyboru. Że zamiast mapy Europy i kawałku Afryki, Azji Mniejszej i Bliskiego Wschodu gramy nieco innymi nacjami na innych mapach, np. nad bałtykiem albo na wyspach brytyjskich.
Okej, mam emtewa, nie muszę mówić że gra świetna ;]
Gram sobie Anglią, krótka kampania, poziom m/m (za łatwo :p) i jest bardzo fajnie. Tym niemniej, mam kilka pytań.
1. Banał, ale nie znalazłem w instrukcji- skąd brać księżniczki? :D Trzeba czekać aż osiągną "pełnoletniość" z dynastii, czyli jak długo? (wątpię żeby pełnoletność w średniowieczu była rozumiana jako osiemnastka)
2. Jeszcze większy banał...Jak nagrywać powtórki z bitew? Nie mogę znaleźć prztyczka po bitwie, jak w Empire.
3. Da się SPOWALNIAĆ upływ czasu w bitwie? W Empire uwielbiałem zwolnione tempo, orientowałem się bitwie a zarazem gra nie traciła dynamiki (tu muszę pauzować co chwila)
4. Głupie pytanie, a zarazem skomplikowane. Nie mogę połapać się jakoś.
Czy dodatek Królestwa składa się WYŁĄCZNIE z czterech unikalnych kampanii + bitwy, czy da się w nim rozegrać Wielką Kampanię? I jak stoi sprawa z modami wymagającymi Królestw?
5. Który z modów najbardziej poprawia sztuczną inteligencję? To bardzo ważne dla mnie :p
1. Tak, muszą dorosnąć członkowie rodziny płci żeńskiej. Ile lat- nie wiem, ale to łatwo sprawdzić, np. czekaj, aż się pojawi nowa dziewczynka i patrz w jakim wieku dorośnie.
2. Nie wiem, ale pewnie jest gdzieś na forum poradnik do tego. Poszukaj ;)
3. Nie, chyba że przez jakieś zmiany w plikach, jednak i w to wątpię.
4. Królestwa to 4 osobne kampanie, tak jak pisałem wyżej- są to jakby mody wydane przez twórcę podstawki ;) Każda przenosi nas w inny region świata (Krzyżacy- nad Bałtyk, Krucjaty- na Bliski Wschód, Ameryka- do Ameryki Środkowej, Brytania- na wyspy Brytyjskie).
Jest jeden mod pod Królestwa (musisz mieć dodatek, by móc go zainstalować), który łączy wszystkie 4 kampanie z dodatku:
viewtopic.php?f=30&t=193 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=30&t=193)
A odnośnie modów wymagających dodatku, to są one takie jak pod podstawkę, tylko wymagają dodatku ;) Dziwnie to ująłem, ale chodzi mi oto, że nie różnią się wcale od modów pod podstawkę. Jedynie pliki, które zmienia mod (bo mod [modyfikacja] to zmiana [modyfikacja] plików gry) należą do Królestw lub podstawki.
5. Nie wiem.
Witam:)
1. Księżniczki - dostajesz propozycję zaręczyn z jednym ze swoich generałów - klikasz "fajkę" i Panna wychodzi za jednego z Twoich dowódców. Druga opcja - księżniczki się rodzą ( jakież to oczywiste:) )
2. Po stoczonej bitwie pokaże Ci się raport, ile jednostek wystawiłeś Ty, ile Twój przeciwnik, ile ludzi zginęło etc. Masz tak trzy kółeczka, wiem, że jedno kończy bitwę i dostajesz się do menu, drugie to właśnie kółko "Zapisz powtórkę bitwy", postępuj odpowiednio dalej i Ci zapisuje bitwę. Trzecie kółko to obszerniejsze statystyki bitwy.
3. Nie da się spowalniać tempa gry. Można jedynie przyspieszyć - 1x, 2x, 3x, lub dać pauzę.
4. Tak - kampania ameryk, krzyżacka, krucjaty + Brytania. W dodatku nie da się rozegrać Wielkiej Kampanii, jak to bywa w podstawówce. O modach nie mam pojęcia.
5. j.w.
Pozdrawiam.
Przemysł II
19-04-2011, 19:23
Co do pytania nr 3. Da się spowolnić tempo bitwy. Należy wcisnąć klawisz SHIFT i kursorem klikać na zwolnienie tempa gry. Wartość tempa gry będzie się zmieniać o 0,1 w zależności co klikamy (zwolnij- przyśpiesz)
Co do pytania nr 3. Da się spowolnić tempo bitwy. Należy wcisnąć klawisz SHIFT i kursorem klikać na zwolnienie tempa gry. Wartość tempa gry będzie się zmieniać o 0,1 w zależności co klikamy (zwolnij- przyśpiesz)
To działa tylko w Kingdoms... :roll:
2. Po stoczonej bitwie pokaże Ci się raport, ile jednostek wystawiłeś Ty, ile Twój przeciwnik, ile ludzi zginęło etc. Masz tak trzy kółeczka, wiem, że jedno kończy bitwę i dostajesz się do menu, drugie to właśnie kółko "Zapisz powtórkę bitwy", postępuj odpowiednio dalej i Ci zapisuje bitwę. Trzecie kółko to obszerniejsze statystyki bitwy.
No właśnie problem w tym, że nie ma tego prztyczka, chyba jest tylko w Kingdoms...
Idill`a (MZ)
20-04-2011, 19:01
No właśnie problem w tym, że nie ma tego prztyczka, chyba jest tylko w Kingdoms...
'prztyczka' nie ma, ale bitwę można zapisać. Włączasz konsolę i wpisujesz "save_battle_replay nazwa"
Możliwość zapisania powtórki po bitwie w kampanii dlatego nie jest ustawiona 'domyślnie', gdyż są spore problemy z bugami.
Przemysł II
20-04-2011, 19:30
To działa tylko w Kingdoms... :roll:
Mi w podstawowym medku to działa. Może dlatego, że mam zainstalowane też kingdoms??
dla potwierdzenia wrzuciłem fragment screena z własnej bitwy z podstawowego medka.
Mam takie jedno pytanie :)
Czy jak zwiększę sakiewkę króla (dochód), np. wszystkim frakcjom w desc_strat to każda frakcja będzie miała z tego korzyść ? (Chodzi mi o komputer - czy szybciej się będzie rozwijać).
niby tak :P niektórzy tak robią właśnie, że zmniejszają sobie sakiewkę, a zwiększają kompowi, żeby trudniej się grało.
Coraz lepiej ogarniam MTW2, mam już pierwsze zwycięstwa-przy-przewadze-liczebnej-wroga (hard) ale nie łapię niektórych niuansów.
1) Po co brać udział w krucjatach? :) Poza paroma punktami u papieża oraz zdobyciem Jerozolimy (będącej potem pod permanentnym oblężeniem muzułmanów) nie widzę doraźnych korzyści...
2) Czy da się wyeliminować frakcję poprzez wybicie wszystkich dziedziców? I czy poprzez "dziedziców" rozumiani są wszyscy GENERAŁOWIE czy tylko ci z rodziny?
3) Ciągle się zastanawiam, o co chodzi z tymi księżniczkami i mariażami :f
Kiedy ja wydam swoją księżniczkę za jakiegoś szlachcica, to przechodzi on do mojej rodziny.
Czy to oznacza, że gdy przychodzi do mnie księżniczka to zabiera jednego z moich? Jakoś nie rozumiem...
Witam chciałbym zagrać z kolegą w wielką kampanie na 2 komputerach, jak chciałem przez online w 3 linijce wpisuje hasło take jak mam na gamespyid to pisze niwłaściwy cd-key wpisuje tam cd-key to pisze złe hasło.
Proszę o szczegółową odpowiedź
1) Po co brać udział w krucjatach? :) Poza paroma punktami u papieża oraz zdobyciem Jerozolimy (będącej potem pod permanentnym oblężeniem muzułmanów) nie widzę doraźnych korzyści...
2) Czy da się wyeliminować frakcję poprzez wybicie wszystkich dziedziców? I czy poprzez "dziedziców" rozumiani są wszyscy GENERAŁOWIE czy tylko ci z rodziny?
3) Ciągle się zastanawiam, o co chodzi z tymi księżniczkami i mariażami :f
Kiedy ja wydam swoją księżniczkę za jakiegoś szlachcica, to przechodzi on do mojej rodziny.
Czy to oznacza, że gdy przychodzi do mnie księżniczka to zabiera jednego z moich? Jakoś nie rozumiem...
1. Armie biorące udział w krucjatach mają zerowy koszt utrzymania i większy zasięg ruchu na mapie kampanii. Oznacza to, że możesz mieć jakby 1 armię więcej niż zwykle (nie płacąc za jej utrzymanie nic) i jeszcze do tego szybciej idzie do celu.
Z resztą- kto powiedział, że musisz zdobyć prowincję będącą celem krucjaty? Zawsze możesz użyć tej armii do:
a) podbijania okolicznej rebelii,
b) ustawienia fortu z armią z krucjaty na froncie z wrogiem,
c) atakowanie armii wroga.
Punkt c) tylko, gdy Twój przeciwnik jest ekskomunikowany lub jest to frakcja muzułmańska/prawosławna.
Punkt b)- co Ci to da? A więc, jeśli nie masz ekskomuniki i Twój przeciwnik też nie, a obaj jesteście frakcjami katolickimi, to on nie może zaatakować armii biorącej udział w krucjacie, nawet jeśli ma z Tobą wojnę. Jeśli ustawisz swoją armię w forcie w jakimś przejściu, które blokuje drogę wrogowi, on będzie musiał czekać, aż nią ruszysz, albo po prostu ominąć ją inną drogą, czym straci kilka tur itp.
Zapomniałem dodać, że generał biorący udział w krucjacie, może najmować strasznie tanich najemników (np. mieczników w Ziemi Świętej za 100).
A poza tym, gdy zdobędziesz Jerozolimę, to nie musisz jej bronić:
*splądruj ją zamiast okupować lub mordować ludność,
*wyburz wszystkie budynki.
Za splądrowanie dostaniesz nawet do 25000, a za wyburzenie dobrze rozwiniętego miasta też coś koło tego.
Potem pozostaw wyburzone miasto z 1 jednostką (by czasem za szybko go nikt nie odbił), a armię krucjatową ślij od razu na kolejne.
Ja grając raz Anglią, spowodowałem, że cała Ziemia Święta stała się rebelią! Po prostu zająłem jedno miasto, splądrowałem, wyburzyłem, ruszyłem na drugie. Drugie zająłem, to pierwsze się zbuntowało i robiłem to samo. W końcu splądrowałem większość miast na Bliskim Wschodzie, a to dało mi tyle kasy, ile nigdy być nie uzbierał w normalnej wojnie.
I nie martw się, jeśli po splądrowaniu i wyburzeniu budynków miasto się zbuntuje. Po prostu ruszaj na kolejne i rób to samo.
2. Możesz wyeliminować frakcję wybijając jej wszystkich dorosłych członków rodziny płci męskiej (włącznie z dziedzicem i królem).
Zwykli generałowie nie są w rodzinie -> nie mogą zostać monarchami -> nie liczą się w walce o tron i nie przedłużają życia frakcji.
Wybij wszystkich członków rodziny razem z królem i dziedzicem, a frakcja zostanie zniszczona.
Tylko musisz uważać, by nie dać w swojej 1 armii całej swojej rodziny królewskiej, bo jeśli zginą, to przegrasz grę. Tak samo nie wysyłaj wszystkich członków rodziny na front, by w razie porażki, mieć jeszcze jakiegoś w środku kraju.
3. Księżniczki:
*mogą wyjść za mąż za dziedzica cudzej frakcji -> tym samym podpisujesz sojusz z tą frakcją.
*mogą wyjść za mąż za Twojego generała -> przez to, jeśli generał nie był w rodzinie, staje się członkiem rodziny królewskiej i możesz zapobiec temu, o czym pisałem w pkt. 2. (czyli upadku frakcji z powodu braku dziedziców).
*mogą wyjść za mąż za cudzego generała -> wtedy generał za którego wyjdą, przejdzie "na Twoją stronę" i stanie się Twoim generałem, a do tego członkiem rodziny (jak wyżej). Tylko musisz uważać, bo jeśli wyślesz swoją księżniczkę do cudzego generała, nie musi mu się ona spodobać i wtedy może odrzucić małżeństwo albo nawet spowodować, że to ona zakocha się w nim i przejdzie na jego stronę i tym samym utracisz księżniczkę.
Do tego tak jak pewnie wiesz, księżniczek możesz używać jako dyplomatów.
Witam chciałbym zagrać z kolegą w wielką kampanie na 2 komputerach, jak chciałem przez online w 3 linijce wpisuje hasło take jak mam na gamespyid to pisze niwłaściwy cd-key wpisuje tam cd-key to pisze złe hasło.
Proszę o szczegółową odpowiedź
W wielką kampanię możesz zagrać przez tzn. hotseat.
Jak?
I- Znajdź folder instalacyjny Medieval II na dysku twardym.
II- Znajdź plik medieval2.preference i otwórz notatnikiem.
III- Sprawdź poniższe opcje, jeżeli są inne - zmień je, jeżeli ich nie ma - dodaj je.
[hotseat]
turns = 0
scroll = 0
autoresolve_battles = 0
disable_console = 0
disable_papal_elections = 1
save_prefs = 1
update_ai_camera = 1
validate_diplomacy = 1
[misc]
unlock_campaign = true
[multiplayer]
playable = true
IV. Zapisz plik config.
V. Otwórz właściwości pliku (prawy klik na pliku .cfg ) zaznacz "tylko do odczytu". Masz konfigurację do grania.
Aby włączyć hotseat, musisz wejść w menu główne-> jeden gracz -> wielka kampania i zaznaczyć więcej niż jedną frakcję.
A jak pewnie zauważyłeś (jeśli znacz choć trochę angielski), to te linijki możesz zmieniać:
*jeśli chcesz grać bez kodów -> zamiast "disable_console = 0" wpisz "disable_console = 1".
*jeśli chcesz, by bitwy rozstrzygały się automatycznie (tak się najlepiej gra w hotseat) -> zamiast "autoresolve_battles = 0" wpisz "autoresolve_battles = 1".
@Matisek- wielkie dzięki :)
Nezahualcoyotl
24-04-2011, 08:41
1. Armie biorące udział w krucjatach mają zerowy koszt utrzymania i większy zasięg ruchu na mapie kampanii. Oznacza to, że możesz mieć jakby 1 armię więcej niż zwykle (nie płacąc za jej utrzymanie nic) i jeszcze do tego szybciej idzie do celu.
Z resztą- kto powiedział, że musisz zdobyć prowincję będącą celem krucjaty? Zawsze możesz użyć tej armii do:
a) podbijania okolicznej rebelii,
b) ustawienia fortu z armią z krucjaty na froncie z wrogiem,
c) atakowanie armii wroga.
Punkt c) tylko, gdy Twój przeciwnik jest ekskomunikowany lub jest to frakcja muzułmańska/prawosławna.
Punkt b)- co Ci to da? A więc, jeśli nie masz ekskomuniki i Twój przeciwnik też nie, a obaj jesteście frakcjami katolickimi, to on nie może zaatakować armii biorącej udział w krucjacie, nawet jeśli ma z Tobą wojnę. Jeśli ustawisz swoją armię w forcie w jakimś przejściu, które blokuje drogę wrogowi, on będzie musiał czekać, aż nią ruszysz, albo po prostu ominąć ją inną drogą, czym straci kilka tur itp.
Zapomniales tylko dodac ze dosc czesto sie zdarza gdy uzyjemy armii krzyzowcow do innych anizeli Krucjata celow nastepuje dezercja tychze oddzialow.Czasem opoznienie lub kierunek inny niz cel wyprawy grozi wlasnie utrata wojska ;)
Oczywiscie w nastepnej turze mozna zaciagnac nowe jednostki lecz ich potencjal i rodzaj bedzie gorszy i skromniejszy od poprzedniego ;)
Ale ja chciałem na 2 komputerach
To tylko na zasadzie przekazywania z drugą osobą save'ów... W MTW II, oprócz tzw hot seat, nie ma kampanii multi. Typowe kampanie multi to dopiero weszły w Napoleonie.
Ale nie może grac 2 graczy w bitwie
Wiem, że w każdym poście dopisuję "I jeszcze jedno", ale ciągle przychodzą mi do głowy nowe pytania...
Bardzo zdziwiła mnie możliwość prowadzenia kampanii hot seat na jednym kompie w MTW2. Załóżmy, że dwóch graczy tak właśnie postanawia popykać. Naprzemiennie prowadzą państewka, rozwijają się i tak dalej...Co się stanie, gdy armie tych dwóch graczy się spotkają i dojdzie do bitwy? Tylko automatyczne podsumowanie pozostaje?
przy grze we dwóch macie dwie opcje:
*kampania bez bitew,
*bitwy bez kampanii.
Nie można ich połączyć.
Albo gracie ze sobą bitwy normalnie przez multiplayera, albo gracie hotseat, w którym może dowodzić wojskami tylko jeden gracz. W hot seat gra się bitwy automatyczne! Chyba że chcecie, by jeden gracz grał, a za drugiego będzie grał komputer, ale to nie ma większego sensu.
Mam nastepny problem działą mi jusz muliplayer tylko kiedy chce sie poloczyc to pisze Połączenie z NAT nieudane
Co zrobić?
jak masz włączone hamahi, to chyba musisz je wyłączyć
Co się stanie, gdy armie tych dwóch graczy się spotkają i dojdzie do bitwy? Tylko automatyczne podsumowanie pozostaje?
Ewentualnie wojska prowadzi tylko gracz atakujący, ale faktycznie jest to trochę bez sensu, lepiej umówić się na rozstrzygnięcie automatyczne w takim przypadku.
Jak zrobić żeby frakcją (nie buntownikami) budować jesnostki regionalne.
Po pierwsze panować nad danym regionem, po drugie mieć wzniesiony odpowiedni budynek potrzebny do rekrutacji tej jednostki, a po trzecie mieć ją w spisie jednostek owej frakcji.
piotrz23
25-04-2011, 20:43
Witam. Co trzeba zrobic aby wziac udzial w krucjacie? Wystarczy zaatakowac dane miasto? Po 2. Czy mozna wezwac krucjate na frakcje ktora zostala ekskomunikowana?
1. Wystarczy, że uzbierasz generała z 7 jednostkami w armii i klikniesz w panel generała, tam, gdzie widać jego cechy (czyli ppm na karcie generała). Tam znajdź w lewym dolnym rogu krzyżyk i kliknij go.
2. Tak.
Mam pytanie.Jak to możliwe że komputer czasem ma ponad 20 oddziałow w jednej armi?
też mnie to zawsze ciekawiło, dopóki ich nie policzyłem :D
W jednej linii jest 9 oddziałów (przypatrz się dobrze), dlatego są 3 linie i w trzeciej są najwyżej dwie jednostki.
kiedy mam dostęp do wszystkich frakcji?
kiedy mam dostęp do wszystkich frakcji?
Musisz skończyć (wygrać) kampanię jedną z 5-ciu dostępnych frakcji, lub zedytowac plik descr_strat, przenosząc zabkolowane początkowo frakcje do grywalnych. Pozdrawiam.
Gram właśnie kampanie Portugalią na podstawce. Toczę wojnę z Hiszpanią i zastanawia mnie jedna rzecz. Czy, jeśli ta frakcja zostanie unicestwiona wcześniej, możliwe będzie w ogóle pod koniec odkrycie Ameryki? Mam taką małą zagwozdkę, dobijać ich, czy nie. ;)
Nezahualcoyotl
12-05-2011, 16:39
Hiszpanie nie maja wylacznosci na odkrywanie nowych ladow ;) Mozesz ich smialo dobic zas event dotyczacy Ameryki pojawi sie w odpowiednim czasie bez problemow ;)
witam czy dam sie dodać minas tirith i helmowy jar do własnej bitwy jest o tym temat ale na nim już od dawna nie piszą.
Henry Russel
02-07-2011, 19:14
Jak pobrać najnowszego Patcha do gry,mam wersje pudełkową
Jak pobrać najnowszego Patcha do gry,mam wersje pudełkową
wpisz w google medieval II patch eng/pl :mrgreen: (zależy jaką masz wersję gry)
Chodzi Ci o patcha do Medka II czy o patch do Kingdoms? Do Medka II najnowszy to 1.3 a do Kingdoms to 1.5. Napisz o który Ci chodzi bo pytanie zadales w temacie o Kindgoms ale zdaje się nie masz tego dodatku?
Henry Russel
02-07-2011, 19:23
OO sorry wielkie nie ogarniam forum ;p To jest temat do dodatku a ja mam samą podstawową ale niedługo kupię bo chyba mi odpali na kompie napisz mi na PW co daje dodatek bo wchodzę na gry online i tam mało pisze co daje dodatek
Wpisz recenzja Kingdoms w google, poczytaj tematy o Kingdoms w Pozdamczu. Generalnie Kingdoms dodaje 4 kampanie: Ameryk, krzyżacką, Brytyjską i Krzyżową. No i posiadanie Kingdoms 1.5 umożliwia instalację wielu świetnych modów. Pozdrawiam.
Czy jest jakaś różnica w działaniu kapłana umieszczonego w mieście i pod miastem, na terenie danej prowincji?
Nezahualcoyotl
03-07-2011, 16:40
Czy jest jakaś różnica w działaniu kapłana umieszczonego w mieście i pod miastem, na terenie danej prowincji?
Kaplan w osadzie zwieksza procentowo wiare tylko wsrod ludnosci ja zamieszkujaca.Natomiast stojac w dowolnym miejscu w prowincji czyni to samo z dana dzielnica ;)
Henry Russel
03-07-2011, 21:40
Czy można brać Chrzest Ruskami ??? Jeśli tak to jak
Nie, nie można. Byc może da się na niektórych modach, ale w takim wypadku odsyłam tutaj. (http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=19)
Errichto
04-07-2011, 10:59
Od czego zależy liczba uleczonych po bitwie?
Intuicyjnie powiedziałbym, że są to tylko jeńcy złapani przez wroga i odzyskani przy wygranej bitwie, ale tak nie jest.
Henry Russel
04-07-2011, 19:19
Jak zmniejszyć poziom nędzy bo gram Hiszpanami i w dwóch prowincjach mam 55 % Nędzy i mi się buntują proszę o pomoc ;)
Jak zmniejszyć poziom nędzy bo gram Hiszpanami i w dwóch prowincjach mam 55 % Nędzy i mi się buntują proszę o pomoc ;)
Zmniejsz podatki/zwiększ garnizon/daj im gubernatora/buduj budynki które podnoszą prawo itp/dominuj wiarę w jedną religię w prowincji za pomocą szkolenia kapłanów i budowania kościołów.
Henry Russel
04-07-2011, 19:36
Gubernator w sensie przywódca frakcji,członek rodziny itp. ???
Gubernator w sensie przywódca frakcji,członek rodziny itp. ???
Generał, jakikolwiek. Ma wtedy przy ikonce taki zwój, kiedy jest gubernatorem (z tego co pamiętam) i jest nim tylko wtedy kiedy przebywa w osadzie.
Henry Russel
04-07-2011, 19:45
Dzięki bo dopiero zaczynam przygodę z TW jestem zielony co prawda grałem w Romka ale krótko a mi się płyta zgubiła i się nie podszkoliłem :mrgreen:
Dzięki bo dopiero zaczynam przygodę z TW jestem zielony co prawda grałem w Romka ale krótko a mi się płyta zgubiła i się nie podszkoliłem :mrgreen:
Nie ma problemu ;) Możesz wypróbować moje AI, bo ja grając pierwszy raz w medievala i wogóle total wara zdobyłem szybko pół mapy ;) , a na tym AI komp przez jakieś 50 tur nawet wszystkich buntowników nie podbije, ogólnie jest wyjątkowo głupi.
Link:
viewtopic.php?f=32&t=8736 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=32&t=8736)