Zobacz pełną wersję : Dyskusja ogólna i download
Witam,
@Araven
Wcale nie mówię że puszczenie AI "samopas" jest złe, to AI od CA jest naprawdę dobre!
Przymierzałem się do Gracul AI v2 dla 6.4, ale byt dużo rzeczy w zbyt krótkim czasie to horror :P
Ogólnie zdążyłem wyprowadzić szereg testów w którym sprawdzałem które komendy AI będą zwracały "odpowiednie" (oczekiwalne) wartości, a które potrafią wariować (np. bo jakaś armia jest na morzu).
Nigdy zbyt wiele w AI nie mieszałem (oprócz zrobienia super agresywnego Gracul AI), ale teraz po 'gruntownych' testach będę w stanie napisać naprawdę dobre i zbalansowane AI.
Co do money skryptu, to jest on tam bardziej po to, by AI nie popadało w debet. AI samo radzi sobie z finansami, problemem są jednak momenty gdy traci osady -> wchodzi wtedy na debet i nie jest w stanie stawiać nowych budowli i wtedy zaczyna się spirala nieszczęść - brak budowli mniejszy dochód, słabsze wojsko itd.
Tak więc problemem są momenty gdy AI traci osadę -> AI trochę traci panowanie nad swoimi wojskami (no bo się granice przesunęły, i pozmieniały się priorytety), i w dodatku ciągłość finansową. Akurat jeśli chodzi o ten moment, to AI z BC "brak AI" jest wręcz najlepsze, bo większość AI od modderów jak gdyby 'sztucznie dodaje na wartości' osadom wroga, natomiast przy braku AI od razu wskoczą odpowiednie priorytety. (wiem z testów)
W SS6.3 mogłeś 'podejrzeć' co AI postawiłoby w Twoich osadach, bo ono po prostu stawia to co podpowiada advisor.
Jeśli chodzi o skrypt z karą do kasy - odpal BGR :D
Ja ogólnie wyznaję zasadę, że SS ma być 'przyjemną odskocznią' dla kogoś kto przychodzi po pracy/szkole i chce trochę się zrelaksować. Tak więc poziom nie może być jakoś strasznie zawyżony, ale z drugiej strony nie może być też zbyt łatwo :)
Wolę jednak efekt jaki był w medku1, frakcje rozwijały się do wielkich imperiów po to tylko, by zacząć padać :) Tak właśnie będzie to wyglądało w SS 6.5 :P
Nie mam już BC na dysku, ale widziałem wykorzystywanie POPULATION_LOYALTY_BONUS, POPULATION_FIRE_RISK_BONUS i jeszcze kilka innych, które w M2 po prostu nie działają.
Jeśli chodzi o skrypty, to BC naprawdę nie stoi na wysokim poziomie - tylko że skrypty a "miodność/przyjemność" z gry to zupełnie różne rzeczy, więc wcale nie mówię że rozgrywka musi być jakaś zła. Miodność jest dla mnie najważniejsza :)
Dzięki Gracul. Cieszę się, że zamierzasz zmodyfikować AI, mam nadzieję, że już wkrótcę sie przekonam jak działa Twoje nowe AI strategiczne. Osobiście obecnie też mi się zmieniło nastawienie. Zależy mi na rozrywce przy możliwie wysokim poziomie "realizmu' i za łatwo być nie może, ale też tura nie może trwać więcej niż 90 sekund i komp nie powinien mieć przesadnie wysokich bonusów do kasy i wojska. Bellum Crucis 6.1 ma tą miodność i spełnia moje oczekiwania co do rozgrywki, poziom AI strategicznego uważam za bardzo wysoki a do bitew stosuję AI bitewne z SS 6.4. Czekam na Twojego patcha do SS 6.4 i wtedy w niego znowu chętnie zagram. Wg mnie agresywność w Twoim pierwszym AI była zdecydowanie za daleko posunięta ;) . Ale z tego co piszesz o swoich planach zmodyfikowania AI strategicznego to widzę, że zmieniłeś dotychczasowe priorytety :P . Naprawdę trzymam kciuki za to by Ci sie udało stworzyć takie AI jak planujesz (i że bazą dla niego w dużym stopniu będzie to z Bellum Crucis 6.1), też bym chciał móc takiego używać w SS 6.4 a może i w innych modach też. Co do komplikacji skrytów w Bellum Crucis, to fakt nie wszystkie są jakoś bardzo rozbudowane, ale nawet te krótkie wprowadzają fajne rzeczy do rozgrywki . I campaign scripty mają rozsądne rozmiary 8-)a tury działaja dość szybko. Skrypty nie muszą mieć wielkich rozmiarów by dawać fajne efekty. Grywalność, możliwy realizm i szybkośc tur - to jest wg mnie podstawa w dobrym modzie :mrgreen: . Reasumujac czekam na patch do SS 6.4 by znowu w niego zagrać :D Co do BGR to trochę na nim grałem, ciut tam przegięli wg mnie :lol: . Myslisz o 6.5 to może dożyje i do wydania SS 7.0... A kiedy ten patch do 6.4 może wyjść? W ten weekend jest nadzieja jakaś? Pozdrawiam i powodzenia w kreacji nowego SUPER AI do SS 6.4 :mrgreen:
rafalPUA
28-01-2011, 10:59
Spróbuj podejrzeć co robi frakcja zanim następuje CTD, a później może konsolą poprzenoś generałów.
Ok tylko proszę o jakąś podpowiedź jak to zrobić? Gdzie jest ta konsola?!
Pod ~
Listy komend konsoli:
http://www.gamespot.com/pc/strategy/med ... hints.html (http://www.gamespot.com/pc/strategy/medieval2totalwar/hints.html)
http://www.gamefaqs.com/pc/931592-medie ... war/cheats (http://www.gamefaqs.com/pc/931592-medieval-ii-total-war/cheats)
Tobie mogą się przydać
show_cursorstat
move_character <imię postaci> <x>,<y> (koordynaty na mapie)
Super. Już cały SS team kupuje bilety i jedzie żeby sprawdzić jakiś dziwny efekt graficzny u Ciebie na kompie.
To bardzo miłe z waszej strony, choć wystarczyło by mi abyście się pochwalili, jakich zmian dokonała "drużyna marzeń" dla tej jednostki, już w modzie 6.3 oraz w jaki, oczywiście nie wymagający nadmiaru zbędnego stukania w klawiaturę, na forum, sposób je sobie prywatnie odwrócić. A publiczka niech dalej się cieszy. W ten sposób przyczynił byś się również do rozwoju tego forum, po ostatnim crashu oraz dał byś graczom, możliwość własnoręcznego poprawienia pewnych niedoskonałości.
Zwykła odpowiedź "nie wiem" również była by na miejscu choć jest ona ze swej strony, wielce wymowna, szczególnie gdy pochodziła by z konta kogoś, kto wpisał sobie w nazwę użytkownika to co ty. :-P
Znam się doskonale na tym co robię
To ci się tylko chwali :D Co nie znaczy że już nie można użyć zwrotu "jednakże z drugiej strony"...
Mówiąc o tej drugiej stronie, właśnie zabierałem się za "udoskonalenie" wedle własnego widzi mi się, całego członu "G5 Faction Economy Script". Nie podoba mi się sytuacja nadmiaru kasy w grze i faktu że AI które miało nie mnożyć sobie wojska, mnożny sobie wojsko przez zbyt wysokie premie finansowe pochodzące z ustawień skryptu, który wyszedł z pod ręki osoby która wie co robi.
w odróżnieniu od kogoś kto nie potrafi poprawnie jednostki do EDB wprowadzić, czy zmienić wartości w pliku .xml.
:lol: Czasem jednak i ty również potrafisz być zabawny.
Mogę się nad tym zastanowić, ale imo jak noc to noc...
Jestem pewien że kiedyś słyszałeś o świetle słońca odbijanym przez księżyc, lub świetle gwiazd czy też zorzach polarnych na dalekiej północy. Wbrew pozorom wywalanie tego co sega zrobiła dobrze, nie jest najlepszym pomysłem, zważywszy że przecież wiesz co robisz.
Panowie - mam prośbę, gram sobie w poczciwą 6.1 z e spolszczeniem kampanię Templariuszmi i pomimo 306 tury (po edycji descr_strat 4tury=rok) mam kapitalną zabawę ale właśnie kończę podbój Imperium Chorezmijskiego, Turcy mają już tylko jedną prowincję a Maurowie 3 i do 10 tur już ich nie będzie. Jak widać kończy mi się zabawa bo podbój Europy jakoś mnie nie wciąga gdyż zagrywałem się na niej kilka miesięcy wcześniej właśnie na 6.1. Czy może cie powiedzieć - napisać mi czym konkretnie różni się wersja 6.2 od poczciwej 6.1 i czy warto tak na świeżo przesiadać się na nią z 6.1?. Wiem, że podobne wypowiedzi były w wątku ale jest tych postó już w temacie wiele a jakoś nie mogę kwintesencji... Nie wiem czy u Was było podobnie ale w moim 6.1 jak gram Państwem Jerozolimskim (nie mylcie z Templariuszmi) to w miastach nie mogę rekrutować żadnej piechoty strzeleckiej, są jedynie machiny. To zraża do gry, bo broniąc miasta w bitwie na mapce nie można osłabić wroga dystansowo - przecież żadne nacja nie była tak .... bezbronna.
Panowie - mam prośbę, gram sobie w poczciwą 6.1 z e spolszczeniem kampanię Templariuszmi i pomimo 306 tury (po edycji descr_strat 4tury=rok) mam kapitalną zabawę ale właśnie kończę podbój Imperium Chorezmijskiego, Turcy mają już tylko jedną prowincję a Maurowie 3 i do 10 tur już ich nie będzie. Jak widać kończy mi się zabawa bo podbój Europy jakoś mnie nie wciąga gdyż zagrywałem się na niej kilka miesięcy wcześniej właśnie na 6.1. Czy może cie powiedzieć - napisać mi czym konkretnie różni się wersja 6.2 od poczciwej 6.1 i czy warto tak na świeżo przesiadać się na nią z 6.1?. Wiem, że podobne wypowiedzi były w wątku ale jest tych postó już w temacie wiele a jakoś nie mogę kwintesencji... Nie wiem czy u Was było podobnie ale w moim 6.1 jak gram Państwem Jerozolimskim (nie mylcie z Templariuszmi) to w miastach nie mogę rekrutować żadnej piechoty strzeleckiej, są jedynie machiny. To zraża do gry, bo broniąc miasta w bitwie na mapce nie można osłabić wroga dystansowo - przecież żadne nacja nie była tak .... bezbronna.
Witam. Gnejusz wersje 6.2 SS są dwie. Jedna to dzieło Gracula, bardzo agresywne AI. Druga to SS 6.2 RR RC dzieło Point Blanka. Obie wersje 6.2 to nakładki na SS 6.1. W wersje Gracula mało grałem, nie pamietam czy zmienia jakieś frakcje. Natomiast wersja 6.2 RR RC od Point Blanka zmienia bardzo wiele, wprowdza dużo nowych jednostek, nowy system rekrutacji, inne tekstury na mapie strategicznej (miast i zamków), zmienione statystyki jednostek na modłę Point Blanka, wg mnie arcydzieło. Nie ma Irlandii i Templariuszy jest Królestwo Jerozolimy i Norwegia. Całkowicie nowy super wypasiony roster jednostek dla Bizancjum np. i nie tylko. Grałem w to od chwili powstania. Urealniony system rekrutacji. Na naszym forum jest temat o tej wersji poczytaj Sobie (Stainless Steal Real Combat/Real Recruitment w Modach globalnych w Zbrojowni). Szacowny Kyuzo :P jeden z Moderatorów forum był i chyba nadal jest fanem tej wersji. :mrgreen: .
Dzięki Araven za szybką odpowiedź, temat RC RR jest mi znany ale na forum nie ma już linkó do starszych wersji SS niż 6.3.. Nie wiem czy to jest dobry pomysł, żeby po pojawieniu się nowych wersji kasować stare, bo nowsze nie zawsze znaczy lepsze. Jeżeli możesz podać mi linki do wersji 6.2 i obu wersji to będę wdzięczny - wiem, że jest spolszczenie do 6.2 i nie ukrywam, że to decyduje o wyborze tej wersji w moim przypadku.
Swoją drogą, przydałoby się archiwum na forum, wtedy dokopanie się do nie najnowszych już perełek byłoby łatwiejsze.
Dzięki Araven za szybką odpowiedź, temat RC RR jest mi znany ale na forum nie ma już linkó do starszych wersji SS niż 6.3.. Nie wiem czy to jest dobry pomysł, żeby po pojawieniu się nowych wersji kasować stare, bo nowsze nie zawsze znaczy lepsze. Jeżeli możesz podać mi linki do wersji 6.2 i obu wersji to będę wdzięczny - wiem, że jest spolszczenie do 6.2 i nie ukrywam, że to decyduje o wyborze tej wersji w moim przypadku.
Swoją drogą, przydałoby się archiwum na forum, wtedy dokopanie się do nie najnowszych już perełek byłoby łatwiejsze.
Gnejusz linki do SS 6.2 RR RC od Point Blanka (2 części) + link do patcha z 13.08.2010 wraz z opisem instalacji są na pierwszej stronie w temacie Stainless Steel Real Recruitment/Real Combat w Zbrojowni - zamieścił je Kyuzo ;) . Spolszczenie jest robione do wersji SS 6.2 od Gracula - całkiem inna bajka. Tu nie wiem czy jest link na Naszym forum do wersji Gracula, napewno znajdziesz taki link na anglojęzycznym TWC. Może Ktoś inny Ci go poda , ja nie umiem podawać linków 8-) . Moim zdaniem o Niebo lepsze jest SS 6.2 RR RC od Point Blanka ale do niego nie ma spolszczenia. Pozdrawiam. Do SS 6.2 Gracula jest o ile dobrze pamietam jakiś fix łagodzący nieco zachowanie AI bo w wersji pierwotnej AI Gracula po prostu toczy "pianę z ust" i atakuje wszystko co się rusza. Trwałość sojuszy to niemal zero. Ja bym nie zamieniał w pełni spolszczonego 6.1 na wersję 6.2 Gracula. Ale bez zastanowienia bym zamienił spolszczone 6.1 na wersję 6.2 RR/RC od Point Blanka. Ale my obaj mamy chyba różne gusta. Ale by porównać SS 6.1 z którymkolwiek SS 6.2 musiałbyś zagrać. Pozdrawiam. :P Obecnie nadaj je mam na kompie tj. SS 6.2 RR RC Point Blanka. Tak jak i SS 6.4, tu czekam na fixa jakiego aktualnie robi Gracul. :mrgreen:
Jeżeli możesz podać mi linki do wersji 6.2
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=383005 w tym temacie są linki do wszystkich starszych wersji SS 8-)
Link jest na dole pierwszego posta w tym temacie.
Dzięki Kyuzo, rzadko zaglądam na forum z linka bo nie znam języka, próbowałem kilka razy translatora ale co z tego wychodziło - chyba sami wiecie. W SS podoba mi się mapka, zwłaszcza Afryka południowo-wschodnia i fragmenty Azji, te przestrzenie pomiędzy prowincjami - rewelacja. Utrzymanie się na nich jest wyzwaniem bo pomoc dla oblężonego miasta lub zamku przeważnie nie nadąża.
Czy to tylko u mnie, gdy klecha dostanie kardynała, pojawia się komunikat że został antypapieżem ? Oraz dlaczego gra mnie molestuje tym komunikatem co każdą turę ? Gdyby gracul pytał, gram danią, nie ekskomunikowali mnie oraz nie, nie eksperymentowałem z częścią skryptu odnoszącego się do frakcji z których antypapież może pochodzić. W ogóle nie ruszałem tej części kodu.
Oraz czy mi się wydaje, czy w tych samych osadach, drogi są budowane w innym miejscu przez komputer a w innym miejscu gdy frakcją nie steruje AI ? Zwracam na to uwagę gdyż już nie wiem jak rozstawiać surowce na mapie po regionach, jak za każdym razem droga jest w innym miejscu. Surowiec handlowy na drodze = ciężkie życie dla kupca.
Skoro ten dział jest czytany, czy jest jakiś sposób na wymuszenie za pomocą konsoli, zdarzeń z "monitor_event" np. great trade fair ? choć widzę że ta część w tym modzie, nie różni się od poprzedników, to jednak ani razu nie wyskoczyło żadne tego typu zdarzenie pomimo spełnionych warunków :?:
Czyżby jedyną szansą było zwiększenie liczby procentowej w linijce "RandomPercent" ?
Co do jednostek "trebuchet" już znalazłem błąd. W pliku descr_projectile. Jakaś mądrala wtryniła tam coś, czego być nie powinno
[spoiler:9hjlkhld]projectile fiery_trebuchet
flaming trebuchet
effect fiery_boulder_set
end_effect ground_fiery_impact_large_set
end_man_effect man_impact_catapult_set
end_package_effect wall_impact_fiery_treb_set
end_shatter_effect ground_fiery_impact_large_set
end_shatter_man_effect man_impact_catapult_set
end_shatter_package_effect wall_impact_fiery_treb_set
;area_effect ae_trebuchet_shot[/spoiler:9hjlkhld]
Jeszcze tylko mała zmiana w pliku descr_area_effects na
[spoiler:9hjlkhld]<area_effect>
<name>ae_trebuchet_shot</name>
<type>explosion</type>
<impulse_radius>5.5</impulse_radius>
<impulse_force>425.0</impulse_force>
<effective_radius>2.5</effective_radius>
<effective_damage>1.5</effective_damage>
<kill_radius>1.5</kill_radius>
<kill_damage>200.0</kill_damage>
<fiery>0</fiery>
</area_effect>
<area_effect>[/spoiler:9hjlkhld]
I po kłopocie. No prawie, jeszcze będę chciał zmienić ten okropny dźwięk przy uderzeniu o ziemie płonącej amunicji.
A tak w ogóle, to że martwe żony produkują potomstwo grając frakcją krzyżowców, to rozumiem że efekt ten był zamierzony prawda ?
trixxx17
10-02-2011, 18:26
Witam, jestem nowy na forum i mam oto taki problem z instalacja SS 6.3 na końcu instalacji wyskakuje oto takie okienko
[spoiler:1qslxl98]http://piczasso.com/i/0sls2.JPG (http://www.imagehosting.com/)[/spoiler:1qslxl98]
po naciśnięciu ok, instalacja dobiega końca, tyle że przy probie uruchomienia wyskakuje znów powyższe okno, ewentualnie przy probie odpalenia przez launchera.exe jest ten sam błąd tyle że adres zmienia sie na launch.exe dodam że podstawa jak i dodatek jest w wersji eng, instalowałem wszystkie możliwe patche, SS ściągnąłem http://www.twcenter.net i sprawdzałem każdy plik winmd5 czy poprawny jest, więc już nie wiem o co może chodzić
Hmm rozumiem, że zainstalowałeś tylko SS 6.3 bez patch6.4 czy chodziło ci o wersje 6.4, bo widzę, że masz na dysku instalator ?
Jeśli o 6.4 to jeśli miałeś zmodyfikowana instalację 6.3 np. przez Meneth's Sub-mod Compilation to 6.4 raczej nie zadziała.
Najlepiej usuń folder SS i zainstaluj jeszcze raz np. poza program files choć przy windows`ie XP to nie ma ażtakiego znaczenia :idea:
trixxx17
12-02-2011, 02:30
heh już reinstalowałem ze 4 razy :D w wersji 6.3 i 6.4 ciągle jest ten sam błąd, przy instalacji tych pierdół do 6.3 oraz bez nich ;)
Na TWcenter napisali, że po zainstalowaniu SS trzeba jeszcze to (http://www.microsoft.com/downloads/en/details.aspx?familyid=9B2DA534-3E03-4391-8A4D-074B9F2BC1BF&displaylang=en) zainstalować, a następnie uruchomić setup i ustawić opcje jak przed nową grą.
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=377826
Pisałem przed przenosinami forum, że lepsza robotę by chłopcy zrobili nie kombinując z tymi aplikacjami setup.
Jeśli instalacja zakończyła się powodzeniem, próbowałeś odpalać z własnego pliku wsadowego MS-DOS, z pominięciem tego całego ichniego skrótu czy programu setup, ręcznie podmieniając pliki submodów ? Jak rozumiem trixxx17, używasz jako systemu windy XP ?
trixxx17
12-02-2011, 21:54
Na TWcenter napisali, że po zainstalowaniu SS trzeba jeszcze to (http://www.microsoft.com/downloads/en/details.aspx?familyid=9B2DA534-3E03-4391-8A4D-074B9F2BC1BF&displaylang=en) zainstalować, a następnie uruchomić setup i ustawić opcje jak przed nową grą.
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=377826
ja pier**** stary po prostu kocham cię :D dzięki tobie mam już nockę z głowy :twisted: jeszcze raz wielkie dzieki
Mam małe pytanko, co do moda, ponieważ lubię i cenię sobie realizm. Czy mod ten jest stabilny tzn. mamy jakieś poważne bugi itp. przepraszam za takie pytanko, bo mógłbym przeczytać w sumie cały temat heh dość duży, ale prosiłbym o odpowiedź.
Mam małe pytanko, co do moda, ponieważ lubię i cenię sobie realizm. Czy mod ten jest stabilny tzn. mamy jakieś poważne bugi itp. przepraszam za takie pytanko, bo mógłbym przeczytać w sumie cały temat heh dość duży, ale prosiłbym o odpowiedź.
Witam. Ogólnie SS jest stabilny ale to różnie w zależności od wersji. Krótko opiszę Ci poszczególne wersje pod Kingdoms 1.5: SS 6.0 + patch 6.1 - ogólnie stabilny. Następnie mamy SS 6.2 RR RC - ten polecam szczególnie - to jakby całkiem nowy SS dzieło Point Blanka - instaluje się najpierw "zwykły" SS 6.1 (wszystkie opcje z patch 6.1 odznaczone a dopiero na to instalujesz dzieło Point Blanka link tutaj: http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ight=RR+RC (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=380361&highlight=RR+RC) Ta wersja moim zdaniem jest najlepsza zmiany jakie wprowadził Point Blank są realistyczne i zmieniają masę rzeczy od frakcji, grafiki, muzyki, zasad rekrutacji po AI strategiczne i bitewne.
Dalej mamy SS 6.3 dzieło Gracula - osobna instalacja z fixami dośc stabilna. Następnie SS 6.4 to się instaluje cz czyste 6.3 jako patch - fajne rożwiązania wprowadza ale do dziś nie ma do niego bugfixa, ja mam obecnie SS 6.2 RR RC od Point Blanka i SS 6.4. Ale mało w nie gram bo obecnie gram głównie w Bellum Crucis 6.1, który moim zdaniem jest lepszy od SS. (Ale grałem długo w SS 6.2 RR RC i nadal mi się podoba, a SS 6.4 jak wyjdzie bugfix też powinien być ciekawy). Kilka postów wyżej Kyuzo podał linki do różnych wersji Stainless Steel. ;) Pozdrawiam.
Hmmm dzięki chyba wybiorę SS 6.2 RR RC a jak wyjdzie bugfix, do 6.4 może przeinstaluje heh więc do ściągania dzięki za poradę pozdrawiam.
EDIT. Chciałbym jeszcze spytać, czy do dzieła Point Blacka istnieje spolszczenie, ponieważ do 6.1 spolszczenie jest, lecz skoro zaszły jakieś poważniejsze zmiany warto spytać ;] Wiecie z angielskim problemu nie mam problemu, lecz czasem jakiegoś słówka mogę nie zrozumieć ;]
Mam kilka pytań:
1. Czy aby zainstalować Stainless Steel konieczny jest patch 1.5 czy może być 1.3?
2.Jakie nowe jednostki zostały dodane do Polski?
3.Jakie nowe prowincje zostały dodane na terenie Rzeczypospolitej i Litwy?
4.Czy jeżeli zainstaluję moda będę mógł bez przeszkód grać w podstawkę i Kingdoms?
Z góry dzięki z odpowiedź. Zapewne padły już takie pytania na forum ale trochę stron ten temat jednak ma.
Pozdro ;]
Witaj heh ja również zaczynam swoją przygodę z tym modem. Mogę odpowiedzieć ci na pytanie numer 1.
- Otóż ja zainstalowałem prosto na patch 1.3 i działa. Tylko ja instalowałem wersje 6.1 nie wiem jak zresztą, lecz myślę, iż tak samo. A jeśli mowa już o tej wersji nie mogę grać Polską ;] po kliknięciu w herb Polski wywaliło mnie do pulpitu w sumie aż tak na tej kampanii mi nie zależy, jednakże z czystej ciekawości, czy ktoś też miał ten błąd ?
Co do pytanka numer 4
- Nie jestem pewien, lecz dziś spr. teraz po nocy szkoda mi czasu na grę ;] Myślę, jednak, że bez większych przeszkód chyba, że masz trochę więcej modów, lecz myślę, że raczej wszystko powinno działać i z modem zresztą on jest tak dobry aż nie chce się wracać na Miedka normalnego :)
PS. Jeśli zrazi cię ogólna wielkość pliczku nie martw się heh szybko się ściąga ;]
Mam kilka pytań:
1. Czy aby zainstalować Stainless Steel konieczny jest patch 1.5 czy może być 1.3?
2.Jakie nowe jednostki zostały dodane do Polski?
3.Jakie nowe prowincje zostały dodane na terenie Rzeczypospolitej i Litwy?
4.Czy jeżeli zainstaluję moda będę mógł bez przeszkód grać w podstawkę i Kingdoms?
Z góry dzięki z odpowiedź. Zapewne padły już takie pytania na forum ale trochę stron ten temat jednak ma.
Pozdro ;]
Witam. Spróbuję odpowiedzieć na Twoje pytania:
1. Stainless Steel 4.0 i niższe wersje są na czystego Medka bez dodatku Kingdoms, wersje od 5.0 wwzwyż są na Kingdoms najlepiej na patch. 1.5
2. Ogólnie z jednostkami są duże zmiany ja grałem w SS 6.2 z submodem Point Blanka RR RC, są zmiany w wyglądzie i statystykach oraz np. rodzajach dostępnych jednostek. Nie podam konkretnych jednostek bo nie wiem o jaką wersję SS Ci ew. chodzi.
3. W Polsce Wrocław, Płock, Toruń na Litwie Hrodno, Pałanga, w pobliżu Mińsk (Białoruś) to w SS 6.2 RR RC. Ogólnie jest dużo więcej prowincji niż w podstawce. Mogłem pominąć jakąś prowincję bo pisze z pamięci i teraz rzadko już gram w tego moda. Ponadto są duże zmiany na lepsze w zachowaniu AI, grafice w tym na mapie kampanii i w samym interfejsie - osobiście polecam Ci SS 6.2 RR/RC (Point Blanka)
4. Tak, można grać w podstawkę i Kingdoms mając moda. Ja mam 6 modów pod XP :mrgreen: Ale wątpię jak wyżej napisał Aron byś miał ochotę grać w podstawkę jak pograsz w mody. Pozdrawiam.
Tu masz link jaki podał kiedyś Kyuzo w jednym ze swoich postów, opisuje SS 6.2 RR RC od Point Blanka viewtopic.php?f=30&t=1626&start=0 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=30&t=1626&start=0)
Chodzi mi głównie o nowsze wersje. Wiem że są dwie wersje moda 6.2. Mógłby ktoś powiedzieć jaka jest różnica? Czy 6.3/6.4 mocno różni się od np.6.1/6.2 i najważniejsze czy odpale je na patchu 1.3 Dzięki za odpowiedzi. Jakie są jeszcze dobre mody które dodają zarówno nowe prowincje jak i jednostki dla Polski?
Pozzdro
Mógłby ktoś powiedzieć jaka jest różnica?
RR - Real Recruitment
RC- Real combat
ogólnie rzecz biorąc jest to paczka sub-modów którą instalujesz na modyfikację, zmienia ona nieco parametry rekrutacji jak i skuteczności jednostek. Osobiście jakoś mi nie przypadła do gustu. Co kto lubi.
Jeśli znasz dobrze plikologię Medka, możesz pokusić się o ściągnięcie wersji 6.3 i na to patcha 6.4, jednakże jeśli nie znasz, odpuść ją sobie i oszczędź sobie frustracji. A to dlatego że chłopcom nie chciało się testować swojej robótki i zostawili ten wątpliwy zaszczyt graczom którzy ściągną modyfikacje.
Czy 6.3/6.4 mocno różni się od np.6.1/6.2
Można by zaryzykować tezę, że są to 2 różne modyfikacje... Dlaczego nie ? Starsze wersje, do 6.1, widać było że zostały zrobione przez ludzi którzy wiedzą i rozumieją co robią. Znają tę grę a przede wszystkim poddają testom swoją robotę. W 6.2 nie grałem, 6.3 skasowałem po 15 minutach gry, nie chciało mi się naprawiać plików po partaczach, A 6.4, to jak ci napisałem wyżej, na własną odpowiedzialność :-P
czy odpale
Odpalisz.
Edit 17:09
[spoiler:1jbe129w]11:22:01.875 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7153, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
label_unit referenced non-existent unit
11:22:01.875 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7154, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
11:22:01.875 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7155, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
11:22:01.875 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7156, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
11:22:01.875 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7157, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
11:22:01.875 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7158, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
11:22:01.875 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7159, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
11:22:01.875 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7160, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
11:22:01.875 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7161, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
11:22:01.875 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7162, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
11:22:01.875 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7163, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
11:22:01.875 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7164, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
11:22:01.875 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7165, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
11:22:01.875 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7166, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
11:22:01.875 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7186, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
11:22:01.875 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7187, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
11:22:01.875 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7188, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
11:22:01.875 [game.script] [error] Script execution error for <define_unit_group>, at line 7190, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit6'.
11:22:01.875 [game.script] [error] Script execution error for <define_unit_group>, at line 7190, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit7'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit8'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit9'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit10'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit11'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit12'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit13'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit14'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit15'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit16'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit17'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit18'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit19'.
11:22:01.875 [game.script] [error] Script execution error for <define_unit_group>, at line 7191, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit36'.
11:22:01.875 [game.script] [error] Script execution error for <define_unit_group>, at line 7191, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit37'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit38'.
13:04:49.656 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7156, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
13:04:49.656 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7157, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
13:04:49.656 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7158, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
13:04:49.656 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7159, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
13:04:49.656 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7160, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
13:04:49.656 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7161, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
13:04:49.656 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7162, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
13:04:49.656 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7163, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
13:04:49.656 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7164, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
13:04:49.656 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7165, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
13:04:49.656 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7166, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
13:04:49.656 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7173, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
13:04:49.656 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7174, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
13:04:49.656 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7175, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
13:04:49.671 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7176, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
13:04:49.671 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7177, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
13:04:49.671 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7178, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
13:04:49.671 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7179, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
13:04:49.671 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7180, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
13:04:49.671 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7181, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
13:04:49.671 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7182, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
13:04:49.671 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7183, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
13:04:49.671 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7184, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
13:04:49.671 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7185, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
13:04:49.671 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7186, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
13:04:49.671 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7187, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
13:04:49.671 [game.script] [error] Script execution error for <label_unit>, at line 7188, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
13:04:49.671 [game.script] [error] Script execution error for <define_unit_group>, at line 7190, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit9'.
13:04:49.671 [game.script] [error] Script execution error for <define_unit_group>, at line 7190, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit10'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit11'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit12'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit13'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit14'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit15'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit16'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit17'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit18'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit19'.
13:04:49.671 [game.script] [error] Script execution error for <define_unit_group>, at line 7191, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit23'.
13:04:49.671 [game.script] [error] Script execution error for <define_unit_group>, at line 7191, in mods/SS 6.4/data/world/maps/campaign/imperial_campaign/campaign_script.txt:
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit24'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit25'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit26'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit27'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit28'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit29'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit30'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit31'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit32'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit33'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit34'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit35'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit36'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit37'.
Error in battle script command 'define_unit_group': invalid unit label 'unit38'.[/spoiler:1jbe129w]
Wyłączyłem w pliku cfg cache gdyż "testowałem" inne AI, i chciałem się przy tym pozbyć wszelkich pomniejszych błędów.
Mógłby mi ktoś wyjaśnić do czego odnosi się wpis w skrypcie kampanii np. unit 38 ?
Witaj heh ja również zaczynam swoją przygodę z tym modem. Mogę odpowiedzieć ci na pytanie numer 1.
- Otóż ja zainstalowałem prosto na patch 1.3 i działa. Tylko ja instalowałem wersje 6.1 nie wiem jak zresztą, lecz myślę, iż tak samo. A jeśli mowa już o tej wersji nie mogę grać Polską ;] po kliknięciu w herb Polski wywaliło mnie do pulpitu w sumie aż tak na tej kampanii mi nie zależy, jednakże z czystej ciekawości, czy ktoś też miał ten błąd ?
Witam. Nie łam się ;) SS 6.1 czasem tak ma, że jak klikasz na herby frakcji to wywala. Następnym razem odpali. Nic autorom się nie udało na to poradzić. Wszyscy tak mają. W menu nie "wolno" za wiele klikać na herby frakcji itp. bo szansa na wyjście do windowsa się zwiększa im więcej klikamy :lol: . Odpal moda wybierz frakcję i graj. :P Ogólnie mod jest stabilny, rzadko wywala. Ale, że pójdzie na patchu 1.3 to bym nie przypuszczał. :mrgreen: Pozdrawiam. Czyli jednak na razie nie ściągnąłeś SS RR RC 6.2 od Point Blanka? Hm. Może i słusznie. Na początek poćwicz na 6.1. :D
Heh dzięki za info. niedawno sam to zauważyłem, że nie jest to jakiś sporadyczny błąd ;] Obecnie pogrywam kampanią Templariuszy no szacunek, dla twórców nareszcie czuje iż niczego mi tak z głębi serca nie brakuje ;] Jeśli chodzi o modzik, dla świerzaków szczerze polecam naprawdę na wersji 6.1 jest realistycznie utrata armii to nie małe wyzwanie by ją później odbudować. Heh choć masz rację sam się dziwie, że w ogóle działa skoro był on tworzony z myślą o wersji 1.5 :D chociaż póki, co problemów nie ma ;] A jeśli chodzi o kolejne wersje gry jak sam to ująłeś wolę poznać wpierw początek modu i dopiero potem cieszyć się kolejnymi udoskonaleniami, jakie niosą ze sobą kolejne wersje. W sumie wiecie heh zaczął, bym grać w najnowszą wersję nie odczuwał, bym zmian jakie zaszły a są nie małe ;]
Zauważyłem grając w tą modyfikację, pewna ciekawostkę, więc w tym temacie o tym napiszę. Dało się zauważyć że drogi na mapie kampanii, łączące 2 osady, nigdy nie przebiegają w taki sam sposób, nie zawsze łączą 2 osady w najkrótszym do przebycia odcinku mapy. Czasem tak, czasem nie, zależy w jakiej osadzie się w pierwszej kolejności wybuduje drogę.
Np. Gramy frakcją hre. Jeżeli wybudujemy najpierw drogę w Hamburgu a później w Magdeburgu, nasza armia będzie musiała pokonać większą trasę idąc z Hamburga do Magdeburga niż gdyby wybudować drogę najpierw w Magdeburgu a później w Hamburgu.
Taka sama sytuacja Jest z Pragą, Wiedniem i Salzburgiem. Aby drogi łączyły te 3 miasta w najdogodniejszym, najkrótszym do pokonania miejscu, musimy mieć zdobyte te 3 miasta oraz najpierw wybudować drogę w Pradze, później w Salzburgu a na koniec w Wiedniu.
Na chwilę zróbmy krok wstecz. Co w takim razie z osadą Nuremburg, która graniczy z Magdeburgiem ? Otóż jeśli wybudujemy drogę w Magdeburgu, przed osadą Nuremburg, armia idąca z Nur. do Mag. będzie musiała iść na około drogą dłużej niż na przełaj.
Bez sensu co nie ?
Jedyny plik, który w teorii kontroluje przebieg dróg na mapie, jest nim "descr_battlefield_roads". Nasuwa się więc pytanie. Co u licha ? Dlaczego gdy AI buduje drogi, inaczej one przebiegają, a gdy to robi gracz, inaczej. Dlaczego ma znaczenie, w jakich osadach, w jakiej kolejności będziemy budować drogi ?
Pewnie nikt ze zwykłych forumowiczów nie będzie wiedział, a forumowicze podpisujący się pod tym modem, jak zwykle nabiorą wody w usta, tak więc chyba mogę, bez wyrzutów czegoś takiego, co nazywacie sumieniem, dodać powyższe jako kolejny punkt do bug listy co ?
Nazwijmy to bugiem ruchomych dróg :-P
Mam pytanie Mam Wersje 6.4 i gra po włączeniu mi wywala na pulpit, co jest tego przyczyną ?
Wklej zawartość pliku log, najlepiej do spoilera, może będzie w nim coś ciekawego. Jak nie to wyślij pw użytkownikowi gracul aby następnym razem nie robił z graczy którzy ściągną modyfikację, mimowolnych beta testerów :-P
Mam takie pytanko na przyszłość grając dalej Templariuszami po zdobyciu Jerozolimy możemy utworzyć królestwo Jerozolimy jeszcze przed I krucjatą, która odbyła się 1099 a mamy w grze rok 1080. Także takie moje pytanko, czy mam już przygotowywać się, do oblężenia, ponieważ mogę stracić możliwość podboju i utworzenia królestwa Jerozolimskiego. Czy, też czekać sobie do I krucjaty :)
Mam takie pytanko na przyszłość grając dalej Templariuszami po zdobyciu Jerozolimy możemy utworzyć królestwo Jerozolimy jeszcze przed I krucjatą, która odbyła się 1099 a mamy w grze rok 1080. Także takie moje pytanko, czy mam już przygotowywać się, do oblężenia, ponieważ mogę stracić możliwość podboju i utworzenia królestwa Jerozolimskiego. Czy, też czekać sobie do I krucjaty :)
O ile pamiętam to w 6.1 w ogóle nie da się utworzyć Królestwa Jerozolimy, ale głowy nie dam. :D Też lubiłem grać templariuszami. A krucjatę spróbuj ogłosić sam nim inni Cie uprzedzą :twisted:
Tzn. we własnej bitwie istnieje ;) Chociaż jeśli nie będzie to możliwe to nie spieszno mi po Jerozolimę :D Heh póki, co prowadzę ekspansję na północ, a gdy Saraceni zaatakują mnie odpowiem im zniszczeniem ich królestwa ;] choć to będzie jedna z najtrudniejszych rzeczy jakie do tej pory robiłem ekhmm trochę ten mod zmienia i AI cwaniakuje ;] A takie kolejne pytano proponujecie mi mieszać się w dzieje europy, czy po prostu pozostać na ziemi świętej 8-)
Tzn. we własnej bitwie istnieje ;) Chociaż jeśli nie będzie to możliwe to nie spieszno mi po Jerozolimę :D Heh póki, co prowadzę ekspansję na północ, a gdy Saraceni zaatakują mnie odpowiem im zniszczeniem ich królestwa ;] choć to będzie jedna z najtrudniejszych rzeczy jakie do tej pory robiłem ekhmm trochę ten mod zmienia i AI cwaniakuje ;] A takie kolejne pytano proponujecie mi mieszać się w dzieje europy, czy po prostu pozostać na ziemi świętej 8-)
Co do Królestwa Jerozolimy to w 6.1 są chyba 2 kampanie Early Ty w nią grasz (jest tam frakcja Templariusze) i Late - późna tam można chyba grać Królestwem Jerozolimy ( a nie ma już Templariuszy). Co do marszu na Europę najpierw opanuj Bliski Wschód i uważaj na Bizancjum oraz zwłaszcza na Chorezm :mrgreen: Z tymi dwoma kampaniami to nie jestem pewien czy są napewno w 6.1 (już dawno temu grałem w 6.1 :P ) w 6.2 RR RC od Point Blanka kampanie: Early i Late są na 100%... Pozdrawiam.
Heh szkoda choć na razie starczą mi sami Templariusze ;] Bo w sumie sama obrona "Świętego Miasta" będzie ciekawa :D
Nie ekscytuj się tak, za moment któryś mułła ogłosi ci dżihad na któreś miasto i nieco cię to przyhamuje :-P Przenieś sobie przy okazji stolicę do Antiochii i wysyłaj kupców na północ. Mając w tym mieście stolicę, dochód z handlu oraz handlu kupieckiego powinien ci się podwoić jak nie potroić. Antiochia jest bardzo ciekawą osadą pod tym względem.
Kilka stron wyżej umieściłem listę surowców handlowych które mogły by cię zainteresować.
Heh spoks dzięki za radę, ale już z niej skorzystałem w serie TW gram nie od dziś ;]
Witam. Wyszedł submod do SS 6.4 autorstwa niejakiego Karaislam - Turka. (Zrobił też wcześniej submody do SS 6.3 i Broken Crescent 2.02). Generalnie to łebski Gość gram w jego submoda do Broken. Miałem też jego submoda do SS 6.3. Zmian jest sporo (zwłaszcza w jednostkach frakcji muzułmańskich. Było sporo jednostek z BROKEN ZAIMPLEMENTOWANYCH DO SS.) W tego submoda nie grałem ale mam SS 6.4 to submoda tez pewnie ściągnę dla tych nowych tekstur jednostek i muzyki).Oto link http://www.twcenter.net/forums/showthre ... n+Crescent (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=408358&highlight=Broken+Crescent)
Żeby było jasne w tego submoda do SS 6.4 to jak napisałem jeszcze nie grałem, kilka uwag praktycznych Karaislam robi ciekawe submody, ale nie robi typowych instalek, niestety trzeba po instalacji usunąć kilka plików by wszystko działało m.in. map.rwm i kilka innych (szczegóły w linku powyżej). Ja mam taka zasadę nie instaluje żadnych nowych modów ani submodów w dniu ich premiery czekam moment na opinie czy aby nie są za bardzo zabugowane. Tu podałem link do submoda, nikogo nie zmuszam do instalowania :P Jak ściągnę tego submoda w sobotę i zainstaluje to powiem czy jest wg mnie fajny i czy jest stabilny. Pozdrawiam. ;)
Tak jak w innym temacie błąd jest następujący (zawsze jest podczas ładowania bitwy): http://img25.imageshack.us/i/errorzn.png/
Czy wszystkie mody muszą być zepsute i na odwal się wrzucone? Bo zamiast zrobić normalnej instalki to jakiś gówniany 7zib przez, którego praktycznie żaden mod nie działa poprawnie. Znacie jakieś sposoby na naprawę, bo ja nie mam zdrowia do tego (i właśnie dlatego zawsze ściągałem tylko mody z normalnymi instalkami).
Unspecified error ? A nie masz uszkodzonego archiwum ? Ściągałeś ten wynalazek w częściach z serwera nakładającego limity pobrań danych np. rapidshare lub megaupload ? Ten błąd zwykle wywala gdy brakuje w kompilacji plików, Choć zdarza się też, że jest on odpowiedzią na błąd własnych modyfikacji plików gry.
Wcinając się najlepiej ściągnij od nowa z torrentów ;p i po problemie, bo jeśli Wilk ma rację to popełniłeś błąd ;]
Tak jak w innym temacie błąd jest następujący (zawsze jest podczas ładowania bitwy): http://img25.imageshack.us/i/errorzn.png/
Czy wszystkie mody muszą być zepsute i na odwal się wrzucone? Bo zamiast zrobić normalnej instalki to jakiś gówniany 7zib przez, którego praktycznie żaden mod nie działa poprawnie. Znacie jakieś sposoby na naprawę, bo ja nie mam zdrowia do tego (i właśnie dlatego zawsze ściągałem tylko mody z normalnymi instalkami).
Witam. Melduję, że ściągnąłem i zainstalowałem poniższego tureckiego submoda do SS 6.4. Działa bez zarzutu. Ściągało mi się około pół godziny. Poniżej instrukcja instalacji z linku do submoda i z moimi uwagami dodatkowymi:
FOR STAİNLESS STEEL 6.4
DOWNLOADS AND İNSTALLATİONS
1-install ss6.3 mod and then ss6.4.u need to play 1 turn early or late era game.doesnt matter which one.
2-come to m2tw-mods-SS6.3-data-loading_screen directory.except loading_bar and loading_logo delete all of the loading screens.dont worry my compilation ll add new ones in installation phase.
3-download the stainless steel turk projesi mod from the link below
http://www.fileserve.com/file/ERhajrY
u ll see 2 files in zip folder.recommended program for it 7zip.these are mods and data.send both of them to ur main m2tw directory and overwrite all.
4-come to m2tw-mods-SS6.3-data-world-maps directory and delete map.rwm.
5-come to m2tw-mods-SS6.3-data-sound directory and delete eventsdat,eventsidx,musicdat,musicidx files.
Teraz na polski. Najpierw ściągnąć moda z linku w pkt 3. Na razie nic z nim więcej nie robić tylko ściągnąć :lol: !!!!!. Należy mieć zainstalowane czyste SS 6.4 i zagrać na nim minimum 1 turę. Następnie zgodnie z pkt. 2 Usuwamy wszystkie loading screeny, zostawiamy tam tylko loading_bar i loading_logo - reszta do kosza. Następnie wypakowujemy dopiero teraz submoda programem 7zip do katalogu głównego Medieval i nadpisujemy wszystko. Po wypakowaniu Usuwamy map.rwm zgodnie z pkt 4 data-world-maps - base. Następnie zgodnie z pkt 5 usuwamy z katalogu sound directory delete 4 pliki: eventsdat,eventsidx,musicdat,musicidx files. I dopiero wtedy odpalamy submoda ze skrótu do SS 6.4
Ja tak zrobiłem i działa jak złoto. Uwaga, mnie się podoba submod ale ja już grałem w inne submody tego całego Karaislama i mi dpowiada jego podejście do modowania. Dodał muzułmanom dużo jednostek z moda Broken Crescent 2.02 a tam są zajebiste tekstury... :twisted: Zmienił muzykę i wiele innych rzeczy, szczególy zmian na TWC http://www.twcenter.net/forums/showthre ... n+Crescent (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=408358&highlight=Broken+Crescent)
Ponieważ nie ma patcha do SS 6.4 to ja sobie zainstalowałem tego submoda i nie czekam na patch do SS 6.4 bo mi się już znudziło to czekanie :P . Podkreślam jeszcze raz instalacja jest ciut trudniejsza niż standardowo ale bez przesady. Poza tym każdy decyduje za siebie, ja lubię eksperymentować z różnymi submodami. A jak Ktoś nie ma ochoty to może zostać przy czystym SS 6.4. Pozdrawiam. Ryzyko jest takie, że jak Ktoś popełni błąd w instalacji submoda to może być zmuszony do reinstalacji SS 6.4. :mrgreen: Ale Kto nie zaryzykuje ten sie nie dowie co Karaislam wykombinował, mamy teraz dzięki niemu i jego submodowi mix SS 6.4 z Broken Crescent 2.02. :P I to w mordę jeża całkiem udany mix, dla samej nowej muzyki warto to ściągnąć ach te tureckie i arabskie przyśpiewki i melodie :twisted:
Dobra coś udało mi się zrobić teraz "zazwyczaj" włącza bitwy normalnie... Przynajmniej na razie (jeszcze raz zainstalowałem moda). Fajnie się gra Polską we wczesnych wiekach mam rok 1132 i szczerze to się trochę na tej mapie czuję osaczony. Wszędzie jakieś kraje, ale ogólnie mod nie licząc błędów jest jednym z lepszych modów przeznaczonych do czasów średniowiecza :D
Dobra coś udało mi się zrobić teraz "zazwyczaj" włącza bitwy normalnie... Przynajmniej na razie (jeszcze raz zainstalowałem moda). Fajnie się gra Polską we wczesnych wiekach mam rok 1132 i szczerze to się trochę na tej mapie czuję osaczony. Wszędzie jakieś kraje, ale ogólnie mod nie licząc błędów jest jednym z lepszych modów przeznaczonych do czasów średniowiecza :D
Witam, czyli coś Ci pomógł mój powyższy niezbyt składny opis instalacji submoda do SS 6.4 :lol: ? I dopytam dla pewności grasz na SS 6.4 z tymże submodem Karaislama czy na czystym SS 6.4? Fajnie, że Ci się podoba, ja trochę też dziś grałem na SS 6.4 z submodem - ale nie za wiele bo miałem trochę do zrobienia :P . Też w sumie wolę kampanię Early od Late (Lubię budować państwo zaczynając od niskiego poziomu jego rozwoju). Jak tam nowe jednostki jakie wrzucił Turek ? Fajne co? Pozdrawiam i powodzenia. :twisted:
No jestem pod wrażeniem tego moda. Po długich oblężeniach Jerozolimy w końcu przegrałem :shock: :D Heh nareszcie jakieś wyzwanie. W sumie pokonałem 3 armie Saraceńskie, 1 Imperium Chorezmińskiego, 1 Mauryjską i 1 Turecką heh potem padłem z powodu braku wsparcia oblężony przez kolejną armie Turecką a nawet, jeśli wygrałbym pozostali Mongołowie lolz Heh jakieś sugestie, co mam dalej robić chyba zacznę od nowa grę lub spróbuje raz jeszcze wybronić Jerozolimy ;)
No jestem pod wrażeniem tego moda. Po długich oblężeniach Jerozolimy w końcu przegrałem :shock: :D Heh nareszcie jakieś wyzwanie. W sumie pokonałem 3 armie Saraceńskie, 1 Imperium Chorezmińskiego, 1 Mauryjską i 1 Turecką heh potem padłem z powodu braku wsparcia oblężony przez kolejną armie Turecką a nawet, jeśli wygrałbym pozostali Mongołowie lolz Heh jakieś sugestie, co mam dalej robić chyba zacznę od nowa grę lub spróbuje raz jeszcze wybronić Jerozolimy ;)
Witam. Jak widzisz Aron - Kolega Wilk :mrgreen: miał rację Jihady to duże zagrożenie. Ja mam swój sposób na Jihady, po ogłoszeniu jihadu błyskawicznie oddaję miasto jakie jest celem jihadu jakiejś dalekiej i najlepiej słabej frakcji muzułmańskiej :twisted: . Miasto daję im oczywiście za darmo jako dar i prawie zawsze je biorą, wtedy jihad oczywiście wygasa tuż po jego ogłoszeniu :lol: . A ja spokojnie potem odbijam miasto :twisted: W większości modów to działa. Zastanawiam się czy nie opatentować tego rozwiązania :lol: No chyba, że Jestem na tyle silny by walczyć z jihadem ale jak sie pojawili Mongołowie to masakra i wymaga nie lada sił. TO NIEZBYT POLITYCZNE ALE skuteczne. Porozsyłaj dyplomatów w różne strony świata by móc szybko dotrzeć do muzułmanów po ew. ogłoszeniu Jihadu. Pozdrawiam.
P.S. Aron dalej grasz na SS 6.1? (To w 6.1 są te dwie kampanię tj. early i Late czy coś źle pamiętam?)
To rozwiązanie Aravenie Powoduje ci upadek na ryj reputacji frakcji. Jeśli grasz z sub-modem Faction Zeal, lepiej tego rozwiązania nie próbuj :-P A jeśli oddajesz aby je odzyskać po jakimś krótkim czasie, zburz w mieście baraki i resztę wybudowanych elementów z których szkoli się wojsko, frakcja od której będziesz "odzyskiwać" miasto, nie będzie mogła się tam wzmocnić militarnie. kolejna sprawa, garnizon takiego miasta, bez tego typu budynków po przekazaniu, powinien pozostać pusty. :D
Nadal gram w SS 6.1 Aravenie w kampanię Late heh właśnie moim zamysłem jest sprowadzić, jakąś katolicką frakcję na ziemie świętą. Mam zamiar oddać jeden z zamków Krzyżakom nie jest to zbyt dobry pomysł, lecz po zawiązaniu sojuszu z nimi oddając im jeden zamek na granicy nie będę musiał walczyć na kilka frontów. Potem oczywiście sprowadzę zagładę na nich :twisted: Chociaż ten pomysł raczej nie wypali mój dyplomata jest dopiero koło Konstantynopola wcześniej twierdziłem, że nie będę ich tam potrzebować a jednak potrzebuję... A zanim ten dyplomata faktycznie tam dotrze hmmm nie wiem czy wytrzymam posiadam, co prawda Acre, Kelrad dwa zamki na granicy Saraceńskiej wokoło Jerozolimy, lecz ogromna armia Mongołów zabiera się za mój Damaszek nie najlepiej chroniony :D Bizancjum również rozpoczyna inwazje Saracenii atakują Kelrad. Właściwie już przegrałem tę kampanię, ale zabawa była i właściwie cieszę się, ponieważ po raz 1 przegrałem kampanię :D Obecnie gram Irlandią myślę, iż to będzie również ciekawa kampania. Mmm a taka ciekawostka słowna, jak może istnieć królestwo Jerozolimy bez Jerozolimy właśnie przekonałem się, że nie może 8-)
To rozwiązanie Aravenie Powoduje ci upadek na ryj reputacji frakcji. Jeśli grasz z sub-modem Faction Zeal, lepiej tego rozwiązania nie próbuj :-P A jeśli oddajesz aby je odzyskać po jakimś krótkim czasie, zburz w mieście baraki i resztę wybudowanych elementów z których szkoli się wojsko, frakcja od której będziesz "odzyskiwać" miasto, nie będzie mogła się tam wzmocnić militarnie. kolejna sprawa, garnizon takiego miasta, bez tego typu budynków po przekazaniu, powinien pozostać pusty. :D
Witam. Jasne coć za coś. Utrata reputacji za przetrwanie czasem mamy tylko taki wybór :mrgreen: . Reputację można odzyskać.
P.S. Wilk, mam tą mapę Miodka i Zgrzybka. Serwer już działa. Sobie ściągnij a jak będą problemy to Ci wyślę na maila. Daj znać co i jak ok? Pozdrawiam.
Aron. Można na stałe przenieść Krzyżaków do Ziemi Świętej modyfikując descr strat odpowiednio. Ale nie polecam bo to niehistoryczne. Powodzenia w walce z Anglikami. ;)
Witam, mam problem w SS otóż nie mogę zapisać gry. Proszę o pomoc .
Witam, mam problem w SS otóż nie mogę zapisać gry. Proszę o pomoc .
Witam. Napisz w jaką grasz wersję SS czy używasz subodów i ew. jakich? Czy w ogóle nie da się zapisać gry czy tylko czasami jest to niemożliwe ? (crtl + s czyli szybki zapis nie działa ani zapis przez menu też nie?). Czy mod jest stabilny wszystko graficznie jest ok czy niekoniecznie? (Czyli masz np. dużo ctd ?).
Mam SS 6.2 RC 4 nie używam żadnych submodów, żaden zapis nie działa ani szybki ani normalny, nie robią się także autosave'y... Tak to wszystko jest ok, no czasem z menu wywala... Ale prócz tego OK.
Mam SS 6.2 RC 4 nie używam żadnych submodów, żaden zapis nie działa ani szybki ani normalny, nie robią się także ... Tak to wszystko jest ok, no czasem z menu wywala... Ale prócz tego OK.
To jak nie robią Ci się autosave'y to najprawdopodobniej albo usunąłeś np przypadkiem cały katalog odpowiedzialny za save albo coś w nim namieszałeś. Sprawdź czy masz katalog save? (Po mojej konsultacji z kolegą Wilkiem tyle Ci mogę na ten moment napisać :P ). Możliwe, że będziesz musiał zrobić reinstalkę samego SS 6.2 RC 4 - czyli wersji od Gracula o ile dobrze kojarzę po nazwie- a ona taka znowu wielka to nie jest. Z reinstalką nie szalej, może Ktoś Ci podpowie jak przywrócić to robienie zapisów. Pozdrawiam.
Reinstal już zrobiłem, nie pomógł... Nie miałem wgl katalogu save więc go zrobiłem ale nadal nie mogę robić savów...
Zapisywanie gry wiąże się raczej z silnikiem gry niż modami samymi w sobie. A na samej podstawce możesz zapisywać czy również nie ? Jeśli niczego nie zmieniałeś w plikach gry, przychodzi mi tylko na myśl że używasz windy 7 i niesławnego UAC które to swoja drogą jest rozwiązaniem z Linuxa :-P
Reinstal już zrobiłem, nie pomógł... Nie miałem wgl katalogu save więc go zrobiłem ale nadal nie mogę robić savów...
A właśnie czy aby nie masz Win7 i włączonego UAC, oraz czy nie zainstalowałeś Medka II i Kingdoms np na dysku systemowym i w Program Files? zgodnie z domyślną ścieżką instalacji jaką podaje Medek? Jak tak właśnie zainstalowałeś to to może być źródło Twoich problemów z zapisami... Katalog do save nazywa się saves i ma być w katalogu głównym moda a nie w data moda, tak zrobiłeś?
Akurat zapisy pochodzące z modów są umieszczane pod ścieżką Medieval II Total War\mods\"nazwa modu"\saves
Masz Medka ze złotej edycji, jakiejś wcześniejszej czy z okrytej złą sławą ekstra klasyki ?
Mam Medka z Kingdoms ze złotej edycji. UAC usunąłem, a w podstawce i innych modach też nie chce mi zapisać mam gre na Dysku C gdzie mam Windowsa XP, to co przeżucić na inny dysk i zrobić reinstal całej gry?
Usuń całkowicie, wyczyść śmiecie po grze z rejestru, śmiecie po secureromie z tempa i zainstaluj najlepiej na innej partycji niż dysk systemowy typu D:\gry\SEGA\Medieval II Total War czy nazwij to jak tam uważasz za stosowne. Pamiętaj jednak że odpalasz grę na systemie pod który nie została ona napisana i pod którym raczej nie miała być kompatybilna.
Już gra się zapisuje, wielkie dzięki za pomoc. Tylko gram sobie Francją i po 5 turze mnie wywala do windy.. :? Zacząłem od nowa i to samo... :x
Już gra się zapisuje, wielkie dzięki za pomoc. Tylko gram sobie Francją i po 5 turze mnie wywala do windy.. :? Zacząłem od nowa i to samo... :x
Wydaje mi się że do SS 6.2 RC Gracul wydał jakiegoś patcha lub fix, masz go zainstalowany? Ważna kwestia SS 6.2 RC zainstalowałeś mam nadzieję na czysty SS 6.1 ? (znaczy z odznaczonymii wszystkimi czterema opcjami?). Doraźnie spróbuj usunąć plik map.rwm z moda - katalog data/world/maps/base). Czasem to pomaga. Pozdrawiam.
Wywala cie w jakiejś konkretnej sytuacji, czy przy zmianie tur ? A po wpisaniu w konsole disable_ai również wywala cię w tej 5 turze ? Wywala cie w modzie czy w podstawce ?
Błedy AI bardo łatwo można wygenerować, wystarczy wpisać move_character "imię" nazwę generała lub agenta który siedzi w mieście a w następnej turze ten wypada z obiegu, ginie lub przekształca się w heretyka. i masz ctd jak marzenie :-P
choć to jedna z możliwości.
Gra wywala sie jedynie w modzie (SS 6.2 RC 4 + łatki), na podstawce i kampaniach (Krzyżowców itd.) śmiga pięknie, a w modzie podczas tury przeciwników 5/6 po Rebeliantach mnie wywala.. Już tyle robiłem reinstali że nie wiem... Stosuję się do wszystkich zaleceń i nadal nic :( .
Gra wywala sie jedynie w modzie (SS 6.2 RC 4 + łatki), na podstawce i kampaniach (Krzyżowców itd.) śmiga pięknie, a w modzie podczas tury przeciwników 5/6 po Rebeliantach mnie wywala.. Już tyle robiłem reinstali że nie wiem... Stosuję się do wszystkich zaleceń i nadal nic :( .
To spróbuj jeszcze tak odpal grę z save na którym się wiesza. Wykonaj koniecznie dodatkowy ruch jakąs armią i najlepiej jakimś agentem. Dokonaj ponownego zapisu i zakończ turę. Jak dalej wywala, to zacznij od nowa inna frakcją i zobacz czy będzie wywalało, jak tak to radzę zmienić moda. Polecam SS 6.2 RR RC w wersji od Point Blanka lub SS 6.4 z tureckim submodem albo na początek czyste SS 6.4. Spróbuj zrobić najpierw jak napisałem.
A jaką masz kartę graficzną i czy masz najnowsze sterowniki oraz najnowszego DirectX?
Jaką frakcją nie zacznę wywala co nie zrobię wywala po 5 turze ;/ . Zależy mi na tym modzie bo jest częściowo spolszczone ;).. Próbowałem jeszcze na XP i mam to samo, a SS 6.3 chodzi bez zarzutu tylko jest po angielski a średnio sobie z nim radzę ;/. Sterowniki mam wszystko śmiga prócz tego modaaa :?
Jaką frakcją nie zacznę wywala co nie zrobię wywala po 5 turze ;/ . Zależy mi na tym modzie bo jest częściowo spolszczone ;).. Próbowałem jeszcze na XP i mam to samo, a SS 6.3 chodzi bez zarzutu tylko jest po angielski a średnio sobie z nim radzę ;/. Sterowniki mam wszystko śmiga prócz tego modaaa :?
Witam. Broken Crescent 2.02 to super mod i jest cały spolszczony. Gram w niego to wiem co piszę. Poczytaj o modzie. Ew. ściągnij i zainstaluj. Ja mam 9 modów pod XP. Na razie nie wybuchło nic. Musi być jakiś bug w campaign script skoro zawsze wywala z 5 na 6 turę. Może nie masz wszystkich łatek? Moja rada - Na razie zostaw tego moda i doinstaluj sobie np Broken Crescent 2.02 + 100% spolszczenie. TATW 2.1 też ma pełne spolszczenie. Oraz do wersji SS 6.1 też jest 100% spolszczenie do pobrania z projektów polonizacyjnych Tiberiusa. A SS 6.1 nie jest taki zły na początek. Czyli wygląda, że błąd jest w modzie, ... skoro inne działają. daj znać na co się zdecydowałeś ok? Skończyły mi się pomysły na ten Twój SS 6.2 od Gracula. ;)
Śmiga mi 6.1 ze spolszczeniem i w niego cisnę... :)
Heh dlatego, też obawiałbym się ściągać od razu najnowsze wersje nie do końca dopracowane. Jak, dla mnie 6.1 póki, co jest spoko ;)
Heh dlatego, też obawiałbym się ściągać od razu najnowsze wersje nie do końca dopracowane. Jak, dla mnie 6.1 póki, co jest spoko ;)
Ok. SS 6.1 jest spoko. Ale potem radzę Wam ze Smigolem 6.2 SS RR RC POINT Blanka to nowe oblicze SS i klasa sama w sobie, ale spokojnie na razie pograjcie w SS 6.1. Ta jest super dopracowana - 2 lata w to grałem nim przesiadłem się na Bellum Crucis 6.1. Jak Ci idzie Irlandią? ;)
ałtsajder
22-02-2011, 20:45
Jako, że jest to mój pierwszy post, to chciałbym się przywitać :Cześć!
Do rzeczy.
Ostatnio po długim czasie powróciłem do M2 i zainstalowałem SS6.4
Ustawienie submodów:
Byg's
RR/RC
Wczesna Kampania, (wojna/ pokój - 50/50)
Rozpocząłem kampanie Anglią, przez pierwsze 20 tur nawiązałem wiele sojuszy, umów handlowych, oraz dobywałem zbuntowane prowincje.
Efekt.Panuję nad południową częścią Brytanii, Irlandią, oraz Wybrzeżem Normandii(od Rennes do Antwerpii, wliczając Colonie, Metz, Dijon).
Jest tura nr 50.Nadszedł koniec krucjaty na Kair.Królestwo Norwegii wysłało tam dość dużą armię, lecz ta po dotarciu pod Metz zawróciła i zaatakowała Antwerpię.Niestety, ilość i jakość wojsk w tej prowincji była zbyt mała aby się bronić(wsparcie nie dotarło na czas).
Ze zgromadzonych posiłków, stworzyłem armię.(Tutaj głupota AI)Królestwo Norwegi, zaraz po zdobyciu Antwerpii wyprowadziła za mury swoją część wojska.Po udanym kontrataku w Antwerpii został generał z jednym przybocznym, którzy zginęli w następnym podejściu.
W następnej turze, gdy pod Antwerpią, gromadziłem armię do odwetu, zmarł Król Henryk(dowódca Armii), a wojsko zdezerterowało(ok.1400żółnierzy), a ja dostałem polecenie zawieszenia broni od samego Papierza.Aby nie stracić w oczach Watykanu postanowiłem dostosować się i nie atakowałem.W tym czasie postanowiłem zgromadzić wojska o rozgromić buntowników następcą,Królem Filipem.
Po udanej bitwie zająłem się szkockimi handlarzami.(małe zastrzeżenie)Czy uważacie poziom handlarzy za właściwy?Na początku gry moi handlarze mieli MAX 3 poziom, zaś AI - 7 a nawet lepszy.
Tak więc nająłem zabójce i oczyściłem Brytanię oraz Irlandię(przy okazji trafiłem Króla Szkocji i Kardynała ;)), teraz rozpoczął czystki w Normandii.
A więc, po nieudanych próbach zawarcia niechcianego pokoju z Królestwem Norwegii, z ogromnymi stratami zdobyłem Groningen.
Niby wszystko w porządku, ale mam problem.Przez ostatnie kilka tur zanotowałem ogromne niepokoje w prowincjach.Obniżenie podatków nie pomaga, a jedynym wyjściem jest wyrzucenie z prowincji zarządców.Powiecie mi dlaczego?Patrząc po cechach, nic nie wskazuje, na jakiekolwiek kary do porządków.Jedyne co mi się zmieniło to Faction Zeal na low.Czy to jakaś reputacja frakcji?Jak temu poradzić?Nie narzekałbym, jeżeli porządek publiczny spadłby mi o 10%, ale leci aż do zera :shock: . Bez zarządców utrzymuje się średnio od 120% do 170%(w zamkach)
Jeżeli chodzi o ekonomie(ok.10000 na turę), to myślę, że bycie najbogatszym Królestwem(ok.70000),a piątym w ogólnym rankingu, mając dość dobrze rozbudowane prowincje i bardzo bogatych dowódców,oraz maksymalne poparcie Papierza, nie jest powodem do buntu.
Pytanie:Co zrobiłem nie tak!
Pozdrawiam!
Zainstaluj sobie na niego mapę z 6.3 Jest ona nieco poprawiona pod względem przejść w okół miast np. Antiochii i ma kilka nowych połączeń Handlu lądowego miast. Nawet mogę ci wysłać już zmodyfikowane pliki jeśli nie chcesz się zbytnio angażować w zagadnienie.
Jako, że jest to mój pierwszy post, to chciałbym się przywitać :Cześć!
Do rzeczy...
Wywal RR/RC
Swoja drogą, jako ze chyba od niedawna grasz w tą modyfikację, pozwól że z ciekawości się zapytam. Tobie pasuje ten system szkolenia armii ? że więcej jednostek szkolą ci mury osady niż budynki, np. koszary ?
ałtsajder
23-02-2011, 00:02
Szczerze?
Pograłem jeszcze trochę, i zaczyna mnie wkur...
Podczas gdy ja "spuszczam" się aby mieć przynajmniej przeciętne wojsko aby wygrywać jakąś bitwę, gdy takie Królestwo Norwegii,mając tylko Oslo wypuszcza mi armię dobrze przeszkolonych zbrojnych..A ja tylko milicja i milicja...No, czasami mogę przeszkolić oddział lekkiej piechoty z klasy wczesno-profesjonalnej.Król, który po niezbyt udanej wygranej walce(milicja vs ciężkozbrojni) został ranny.Podczas leczenia stracił CAŁY autorytet oraz stał się bezbożnikiem :o Mało tego...wszyscy dowódcy tracą gwiazdki, lojalność(co rusz się buntują), o wierze nie wspomnieć(tylko kasa, kasa i kasa).
Jedyne co mogę dobrego powiedzieć, to polepszone AI podczas bitew.Tym razem kawaleria wroga nie leci na oślep(tzn. na moje włócznie), ale wybiera najdogodniejszy(najsłabszy) punkt w mojej linii, i uderza z cała siłą.Robi to zamieszana, czasami kiedy zdążę zareagować i zabezpieczyć linię, ten wycofuje się i próbuje uderzyć na flankę.Druga sprawa.Już nie daje się wystrzelać jak idiota,tylko próbuje podejść, kiedy ostrzał się nasila, podejmuje atak.
PS.To, że napisałem, że jestem nowy na forum, nie znaczy, że SS jest dla mnie pierwszyzną.
Po 6.3 odstawiłem tego moda, ponieważ widząc szarżę kawalerii, to rzygać mi się chciało.W 6.4 troszkę to poprawili, ale i tak bym je podkręcił.W SS zacząłem grać od 6.1, tam za to mnie raził brak maszyn oblężniczych(katapulty itp.).Nie mogłem ich rekrutować.Miałem wszystko, kasę, zamki,miasta dobrych dowódców, a i tak miałem problem.
Czy po zmianie ostawień w instalatorze będę mógł używać starych save'ów?
Szczerze?
Pograłem jeszcze trochę, i zaczyna mnie wkur...
Podczas gdy ja "spuszczam" się aby mieć przynajmniej przeciętne wojsko aby wygrywać jakąś bitwę, gdy takie Królestwo Norwegii,mając tylko Oslo wypuszcza mi armię dobrze przeszkolonych zbrojnych..A ja tylko milicja i milicja...No, czasami mogę przeszkolić oddział lekkiej piechoty z klasy wczesno-profesjonalnej.Król, który po niezbyt udanej wygranej walce(milicja vs ciężkozbrojni) został ranny.Podczas leczenia stracił CAŁY autorytet oraz stał się bezbożnikiem :o Mało tego...wszyscy dowódcy tracą gwiazdki, lojalność(co rusz się buntują), o wierze nie wspomnieć(tylko kasa, kasa i kasa).
Jedyne co mogę dobrego powiedzieć, to polepszone AI podczas bitew.Tym razem kawaleria wroga nie leci na oślep(tzn. na moje włócznie), ale wybiera najdogodniejszy(najsłabszy) punkt w mojej linii, i uderza z cała siłą.Robi to zamieszana, czasami kiedy zdążę zareagować i zabezpieczyć linię, ten wycofuje się i próbuje uderzyć na flankę.Druga sprawa.Już nie daje się wystrzelać jak idiota,tylko próbuje podejść, kiedy ostrzał się nasila, podejmuje atak.
PS.To, że napisałem, że jestem nowy na forum, nie znaczy, że SS jest dla mnie pierwszyzną.
Po 6.3 odstawiłem tego moda, ponieważ widząc szarżę kawalerii, to rzygać mi się chciało.W 6.4 troszkę to poprawili, ale i tak bym je podkręcił.W SS zacząłem grać od 6.1, tam za to mnie raził brak maszyn oblężniczych(katapulty itp.).Nie mogłem ich rekrutować.Miałem wszystko, kasę, zamki,miasta dobrych dowódców, a i tak miałem problem.
Czy po zmianie ostawień w instalatorze będę mógł używać starych save'ów?
Witam. Po przeczytaniu Twoich postów stwierdzam, że źródłem twoich problemów z buntami, rekrutacją lepszych niż milicja jednostek oraz buntów w polu itp. jest wybór przez Ciebie "opcji" BYG IV. Ja bym to wyłączył a właśnie zostawił aktywne RR RC (tu się z Wilkiem nie zgodzę ;) . To właśnie BYG powoduje, że aby rekrutować lepsze jednostki Generał musi mieć odpowiednie cechy - być np członkiem Rady wojennej i wiele innych niuansów tam trzeba znać by sobie z tym radzić. Ne znam super systemu BYG IV czytałem o nim a grałem z nim mało. Moja rada jeśli nie znasz dobrze zasad jakimi rządzi się BYG to sobie odpuść tą opcję i ja wyłącz (BYG IV znaczy). A RR RC - urealnia rekrutację wg mnie. Ja bardzo cenię ten system. Pozdrawiam. Fakt AI bitewne w SS 6.4 jest nieco poprawione. Ale najlepsze wg mnie AI bitewne ma submod do DLV (BB 2.9 z 12.02.2011 autorstwa TAJI, ). Reasumujać wyłacz BYG IV i zacznij od nowa. :mrgreen: HM. Ew. może się skusisz na tureckiego submoda do SS 6.4 ? Pisałem o nim kilka postów wyżej ? ...
(P.S. Ja jako zagorzały fan moda Bellum Crucis 6.1 zachęcam Cię do spróbowania rozgrywki w niego SS zostaje daleko w tyle za Bellum Crucis 6.1 :twisted: ).
ałtsajder
23-02-2011, 13:41
A...jeszcze wczoraj rozpocząłem nową kampanię, ale tym razem Polską.
Tym razem powyłączałem Byg i RR.
Jest dobrze, ale jakoś tak dziwnie....
Jeżeli chodzi o Byg system, toniej więcej wiem o co chodzi
-system zaopatrzenia armii, powiązanego z moralami oddziałów,
-system majętności zarządców i dowódców odpowiedzialny za rekrutację jednostek.
-system otrzymywanych cech, które są od siebie uzależnione i mają ogromny wpływ na rozwój postaci, a tym samym na rozgrywkę
-system pobożności(tutaj był mój błąd), podczas rozgrywki pakowałem oszczędności w ekonomiczny rozwój prowincji, a tym samym zapominając o kościołach(mylące było, to, że w ogólnym spisie w 98% panowało chrześcijaństwo, miałem trzech Kardynałów i Papierza)
Najbardziej nie rozumiem tego, że jeżeli stosuje się pewną konfigurację wobec gracza, nie bierze się pod uwagę AI.Wątpię, że taka powiedzmy Norwegia,przy jednym zamku miała samych ideałów, którzy rekrutowali wojska, zdolne podbić cały wschód.Reszta konfiguracji mi pasowała, trzeba było tak planować rozgrywkę, żeby po zebraniu armii przejść od razu do działania(oczekiwanie w polu wiązało się z klęską nawet przy dobrym wojsku).
Jesteś kolejną osobą, która to proponuje.Jeżeli rzucasz wyzwanie SS, pisząc "...SS zostaje daleko w tyle za Bellum Crucis 6.1...", albo w niego nie grałeś, albo naprawdę ten mod musi być dobry:mrgreen:
Na pewno spróbuję!
Pozdrawiam!
Ok. Poczytaj temat o Bellum Crucis 6.1 w modach globalnych to wyrobisz sobie jakieś zdanie czy warto zagrać w ten Najlepszy z modów :twisted: . W SS grałem ze 3 lata w różne wersje, najwięcej w SS 6.2 RR RC Point Blanka. Od 7 tygodni gram głównie w Bellum Crucis 6.1. Ostatnio też znowu w Broken Crescent i w SS 6.4 z tureckim submodem od Karaislama (dodającym nową muzykę i jednostki frakcjom muzułmańskim - tekstury pochodzą w dużej części z Broken Crescent, do submoda wyszedł fix -dla ew. zainteresowanych). Pozdrawiam.
matmat2000
25-02-2011, 14:49
Mam pytanie czy mogę mieć zainstalowane równocześnie SS i Bellum Crucis bez żadnych nadpisywanych plików i gryzienia się ze sobą i czy będę mógł też grać w podstawę?
Mam pytanie czy mogę mieć zainstalowane równocześnie SS i Bellum Crucis bez żadnych nadpisywanych plików i gryzienia się ze sobą i czy będę mógł też grać w podstawę?
Witam. Ja osobiście pod Win7 miałem zainstalowanego Bellum Crucis 6.0 i SS 6.2 RR RC i oba mody działały mi prawidłowo. Obecnie mam wersję Bellum Crucis 6.1 pod Win7 a SS zainstalowałem na drugim dysku gdzie mam XP. Mając mody można grać także w podstawkę. Pozdrawiam.
matmat2000
25-02-2011, 16:37
A którą z tych modyfikacji bardziej polecacie przede wszystkim chodzi i o mape kampani ?
Ja polecam zdecydowanie bardziej Bellum Crucis 6.1. Ale to mod po włosku. Poczytaj temat o Bellum Crucis 6.1 i ew. podejmij decyzję co zainstalujesz. Bellum jest wg mnie dużo lepszy niż jakakolwiek wersja SS, ale to kwestia gustu. Pozdrawiam. Temat o Bellum Crucis 6.1 ma 9 stron, więc mozna go dość szybko przeczytać.
Czy już wiadomo, kiedy pojawi się ta odchudzona wersja Stainless Steel?
Skoro tak polecacie Bellum warto by go ściągnąć. Chociaż zawsze mam złe przeczucia, co do produkcji włoskich, ale warto, by spróbować. :) A kiedy pojawi się ta wersja "wychudzona" jak to ująłeś nie wiem. Chociaż w sumie, co by tu zmieniać.
Witam.
Prosiłbym o pomoc w dwóch kwestiach:
Czy ktoś spotkał się z takim problemem że RR działa pomimo zaznaczenia Disable RR w tabelce na początku ustawień SS 6.4? Widziałem podobne pytanie na forum angielskim ale jakoś się tam nie doczekał pytający odpowiedzi.
I drugie pytanie
Ustawiłem turę na pół roku i wszystko jest ok poza tym że wiek generałów i rodziny biegnie po staremu to jest rok na turę. Nieco jest to irytujące, czy poza wpisem 0,5 w pliku desc_strat trzeba gdzieś coś jeszcze pozmieniać?
Pozdrawiam serdecznie.
Witam.
Prosiłbym o pomoc w dwóch kwestiach:
Czy ktoś spotkał się z takim problemem że RR działa pomimo zaznaczenia Disable RR w tabelce na początku ustawień SS 6.4? Widziałem podobne pytanie na forum angielskim ale jakoś się tam nie doczekał pytający odpowiedzi.
I drugie pytanie
Ustawiłem turę na pół roku i wszystko jest ok poza tym że wiek generałów i rodziny biegnie po staremu to jest rok na turę. Nieco jest to irytujące, czy poza wpisem 0,5 w pliku desc_strat trzeba gdzieś coś jeszcze pozmieniać?
Pozdrawiam serdecznie.
Witam. Co do RR to bug nie da się go wyłączyć. Co do zmiany strat to zdaje się w SS 6.4 jak odpalasz przez setup to on używa swojego oryginalnego strat a nie Twojego zmodyfikowanego (ale tu pewien nie jestem).
Dzięki za to o RR, bo właśnie nie byłem pewny, z tym da się żyć.
Bardziej denerwuje to drugie może ktoś będzie miał jeszcze dokładniejsza odpowiedź.
Wydaje mi się że używa tego pliku który zmodyfikowałem zresztą wszedłem aż do kampanii early w katalogu mods. Czas płynie dobrze tylko rodzina starzeje się dwa razy szybciej niż powinna :)
vtec.dominion
03-03-2011, 10:32
Dzięki za to o RR, bo właśnie nie byłem pewny, z tym da się żyć.
Bardziej denerwuje to drugie może ktoś będzie miał jeszcze dokładniejsza odpowiedź.
Wydaje mi się że używa tego pliku który zmodyfikowałem zresztą wszedłem aż do kampanii early w katalogu mods. Czas płynie dobrze tylko rodzina starzeje się dwa razy szybciej niż powinna :)
Witam,
Bardzo prosta sprawa. Wchodzisz do katalogu data/world/maps/campaign/imperial_campaign i edytujesz plik campaign_script.txt usuwając całość Ageing Script. Usuwasz cały tekst jaki jest pomiędzy G5 LOOTING SCRIPT COMPACT a CHURCH TITLES. Zapisujesz zmiany i ogień, teraz każdy charakter starzeje się 1 rok na 2 tury. Oczywiście aby zmiany zadziałały w grze musisz rozpocząć nową kampanię.
Pozdrawiam.
Wielkie wielkie dzięki :)
Zawsze wiedziałem, że na co jak na co ale na forum TW można liczyć.
Pozdrawiam
Witam mam ostatnio dziwny bug albo może to inny problem.
Mianowicie gram w SS.6 4 I przy bitwach które trwają dłużej niż 10 minut nie zawsze aczkolwiek często pojawia się nagle niebieska ramka i komunikat że
Medieval has got an unspecificated error and it shut down.
Ekran jest wtedy ciemny tylko słychać muzykę z bitwy. Po wyłączeniu gry poprzez Art-Control-Delete i włączeniu jej ponownie bitwa już działa normalnie. Takie zawiechy wczoraj mi się 3 razy przytrafiły.
Też tak ostatnio miałem ;pp W sumie nie wiem od czego to zależy, ale da się z tym żyć.
[IG] Misiak
17-03-2011, 08:05
Widzę, że po formacie nie ma sensu grać już w 6.2 tylko zainstalować 6.4 :D i tutaj moja prośba. Czy możecie mi pomóc w kilku kwestiach.
1. Czy możecie podać jakiś link do patcha 1.5? o ile się nie mylę kingdoms tego patcha nie ma.
2. Czy prócz patcha 6.4 wyszły jakieś łatki do niego? przeleciałem cały temat ale odpowiedzi nie znalazłem.
3.Pytanie za sto punktów:D Czy można grę i moda instalować na dysku zewnętrznym? Jeżeli tak to czy po odłączeniu i po ponownym podłączeniu gra będzie chodzić? Widziałem w necie bardzo dużo różnych opinii na temat instalowanai czegokolwiek na dyskach przenośnych. Chętnie poznam Wasze zdanie.
pozdrawiam
Odp. 1 google (http://www.google.pl/search?hl=pl&source=hp&q=medieval+patch+1.5&lr=&btnG=Szukaj+w+Google) :twisted:
Odp. 2 Nie
Odp. 3 Można. Jeśli nie odłączysz dysku w czasie gry powinno być w porządku.
[IG] Misiak
17-03-2011, 09:50
Hmm ślepy jestem:| No to spróbujemy na dysku zewnętrznym ;] Dzięki za odpowiedź;)
P. S zapomniałbym: czy jest możliwość gry bez płyt?Moje płyty mają ładnych parę latek ( pre- order) i oszczędzam je jak mogę. :)
Misiak]Hmm ślepy jestem:| No to spróbujemy na dysku zewnętrznym ;] Dzięki za odpowiedź;)
P. S zapomniałbym: czy jest możliwość gry bez płyt?Moje płyty mają ładnych parę latek ( pre- order) i oszczędzam je jak mogę. :)
Jest możliwość :mrgreen:
Jest możliwość :mrgreen:
A taka normalna, bez konieczności kupowania jeszcze raz całej gry?
Damianus_NT
17-03-2011, 21:27
Najłatwiej chyba stworzyć sobie obraz płyty jakimś programem do tego przeznaczonym (np. Alcohol) i wmontować go do "wirtualnego napędu". Robię tak z każdą grą która wymaga płytki do działania (cracków no-cd unikam jak ognia).
Moim zdaniem samo niszczenie się płytek jest o wiele mniej wkurzające od hałasu jaki potrafi generować napęd :)
EDIT
Mam dziwne wrażenie, że ta odpowiedź jest za prosta, a patrząc na komunikat, który wyświetla się za każdym razem gdy brakuje płyty, potrzeba będzie czegoś więcej niźli sam obraz płyty i coś do symulacji napędu.
Pisz co chcesz - u mnie działa :)
Najłatwiej chyba stworzyć sobie obraz płyty jakimś programem do tego przeznaczonym (np. Alcohol) i wmontować go do "wirtualnego napędu".
Mam dziwne wrażenie, że ta odpowiedź jest za prosta, a patrząc na komunikat, który wyświetla się za każdym razem gdy brakuje płyty, potrzeba będzie czegoś więcej niźli sam obraz płyty i coś do symulacji napędu.
Wszystko idzie zrobić Google nie boli ;). Po za tym gdyby ów wątek nie ocierał się o kwestię zakazane na tym forum to już dawno by się znalazł tu user który by wszystko łopatologicznie wyłożył co i jak. Niestety Dura lex sed lex. :D
[IG] Misiak
18-03-2011, 15:40
Jak wygląda ze stabilnością w wersji 6.4? Czy pojawiające się eventy: rebelia bułgarska, Wiliam w szkocji powodują jakieś cdt? uszkadzają savy? W którejś werji chyba było tak, że po pojawieniu się choćby zbuntowanych Bułgarów trzeba było ich wybić, żeby móc ze spokojem zapisać grę. Mogę się mylić oczywiście.
"Jak wygląda ze stabilnością w wersji 6.4?"
Jako Królestwo Jerozolimy podbiłem już 50 prowincji (założenia kampanii zostały spełnione) i tylko raz mnie wyrzuciło. U mnie więc bardzo stabilnie, ale gram bez BGR, ale za to z agresją przeciwników na MAX i honorowo tzn. zawsze wypuszczam jeńców i nie plądruje miast.
HellVard
20-03-2011, 12:31
A ja mam pytanie o spolszczenie. Czy mogę zainstalować te do wersji 6.1? Będę miał choć część po polsku czy w ogóle nie będzie to kompatybilne???
Nie będzie, spolszczenie jest robione do konkretnej wersji ;)
[IG] Misiak
23-03-2011, 15:26
viewforum.php?f=45 (http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=45)
Polecam to pod forum jeśli chodzi o spolszczenia;)
HellVard
23-03-2011, 15:41
A wracając jeszcze do tego spolszczenia, to przecież wiele tekstów z aktualnej wersji, np. opisy jednostek czy budynków chyba nie różnią się tak wiele od starszych? Dlaczego więc nie są one kompatybilne?
Uwierz Eutychesowi. Niestety zainstalowanie spolszczenia np. z wersji 6.1 do 6.4 skończy się ctd. A różnice między obu w/w wersjami są bardzo znaczące. Częściowo inne frakcje, mapa, jednostki i różne takie. Pozdrawiam.
A wracając jeszcze do tego spolszczenia, to przecież wiele tekstów z aktualnej wersji, np. opisy jednostek czy budynków chyba nie różnią się tak wiele od starszych? Dlaczego więc nie są one kompatybilne?
Człowieku to spolszczenie nie będzie ci działać bo to jest spolszczenie do inne wersji tego moda. Koniec i kropka. Rzeczywistości nie zaklinaj bo i tak nic to nie zmieni. ;)
HellVard
24-03-2011, 09:29
Niczego nie zaklinam. Zadałem pytanie, bo się na tym nie znam. Odpowiedź już otrzymałem, więc niepotrzebnie się udzielasz.
Będę wdzięczny jak ktoś mi wypisze wszystkie czynniki wpływające na spadek cech moich szlachciców, jak mogę się tego ustrzec. Niektóre rozumiem, ale inne pomimo starań nadal spadają.
Z góry dzięki.
Będę wdzięczny jak ktoś mi wypisze wszystkie czynniki wpływające na spadek cech moich szlachciców, jak mogę się tego ustrzec. Niektóre rozumiem, ale inne pomimo starań nadal spadają.
Z góry dzięki.
Witam. Sprecyzuj na jakiej wersji SS; czy grasz z jakimś submodem oraz czy używasz np. zaznaczonego BGR o ile jest dostępne? I jaka grasz frakcją? O ile grasz z zaznaczonym BGR to raczej kwestia tego dodatku, tam poza królem i jego następcą generałowie często dostają cechy negatywne. Pozdrawiam.
Wersja to 6.4, instalowałem już jakiś czas temu, odznaczone mam BGR IV i Savage AI, oraz resztę submodów. Jak już jesteśmy przy tym to mogę zmieniać to dynamicznie, czy muszę grać na tym do końca kampanii, czy niektóre mogę, a inne nie?
BGR i WatchTowers rozumiem, że muszę do końca, bo one mocno ingerują w grę, ale jak z resztą?
Wersja to 6.4, instalowałem już jakiś czas temu, odznaczone mam BGR IV i Savage AI, oraz resztę submodów. Jak już jesteśmy przy tym to mogę zmieniać to dynamicznie, czy muszę grać na tym do końca kampanii, czy niektóre mogę, a inne nie?
BGR i WatchTowers rozumiem, że muszę do końca, bo one mocno ingerują w grę, ale jak z resztą?
...
Z tego co się orientuję, opcje AI i innych ustawień gry oraz rodzaj kampanii wybiera sie tylko raz na potrzeby danej kampanii - na początku gry. Mam SS 6.4 zainstalowany, sprawdzę czy możliwa jest zmiana ustawień w trakcie rozgrywki by działały na zapisaną grę. SS 6.4 ma nieco bugów, do niedawna nie było żadnych poprawek, problemy z generałami moga wynikać własnie z bugów. Wiem, że Point Blank szykuje aktualizacje RR RC dla wersji SS 6.4, to powinno pomóc na te cechy generałów także - bo PB wprowadza zazwyczaj kompleksowe zmiany w tym także dla cech postaci. Proponuje Ci zagrać od nowa kampanię z ustawieniami jakie teraz Ci pasują i nie graj z BGR ;) . Sprawdzisz czy nadal będą te problemy z generałami. Jakie masz przykładowo te negatywne cechy szlachciców? (Chorują ?, tzn. mają np. ograniczony zasięg ruchu i spadek cech? Czy się buntują za często?). Pozdrawiam.
Jeżeli chodzi o cechy to wygląda to tak, że spadają mu wszystkie współczynniki, lojalność, dowodzenie, wiara itd. Dzieje się to w ciągu 7-10 tur od pojawienia się szlachcica. Zwróciłem na to uwagę gdy wysłałem generała na bandę rebeliantów i gdy wyszedł z miasta to nagle skoczył mi przychód o 400. Patrzę do jego umiejętności, a one kompletnie wyzerowane, a pamiętałem, że miał dużą lojalność i bonusy do zarządzania. Zwróciłem też uwagę, że Ci którzy bardzo dużo walczą (1 raz na 2-4 tury) to ich cechy nie spadają, albo spadają minimalnie.
Aktualnie stworzyłem oddział z szlachciców nieudaczników i dręczę nimi moich wrogów. Tak przynajmniej mi nie zmniejszają dostaw złota.
Spróbuje zrobić tak jak mówisz, zwróciłem uwagę, że BGR ma wpływ na szlachciców, odpalając nową kampanie wybiorę jego wcześniejszą wersja II, a jak nie pomorze to całkowicie wyłączę.
Mam też 2 wiadomości gdy klikam na ikonę frakcji, które do końca nie rozumiem. Wiem, że dotyczę one szlachciców i jedna jest podsumowana, że mogę mieć ich skorumpowanych, ale w takim razie co robić by tacy nie byli?
Swoją drogą to szkoda mi mojej kampanii, mam już przejętą żyłę złota w postaci wszystkich miast morza Bałtyckiego. Tylko Norwedzy mi zostali...
Witam. Krótko mówiąc odpal jednak nową kampanię bez BGR IV. BGR II o ile pamiętam - odpowiada za zapasy armii w polu, dowódca z armią po jakimś czasie (minimum kilka tur) traci stopniowo zapasy żywności (army supplies) a to wpływa na obniżenie jego zdolności dowodzenia i morale żołnierzy. Jest to utrudnienie pewne ale dużo mniejsze niż BGR IV. Osobiście nie grałem za wiele w BGR IV, trzeba dobrze znać ten system by go ogarnąć ;) .Ponadto jak odznaczysz BGR IV to tury powinny Ci mijać znacznie szybciej niż obecnie. Pozdrawiam.
Dzień Dobry :)
Ja mam takie pytanie:
Chodzi mi o strzały (te, którymi strzelają łucznicy rzecz jasna :) ). Jako, że opieram swoje armie przede wszystkim na łucznikach, na mapie potem tych strzał jest od cholery, przez co w którymś momencie zaczyna mi się ciąć gra. Chciałbym żeby to było tak, jak w DLV, po wbiciu w ziemię, za chwilę te strzały znikają. Czy wie ktoś, która linijka w plikach za to odpowiada, albo plik? Jeśli by się nie dało tego ręcznie zmienić, to może dałoby rade coś podmienić, któryś plik z DLV do SS?
Z góry dzięki za pomoc ;)
Pozdro.
Dzień Dobry :)
Ja mam takie pytanie:
Chodzi mi o strzały (te, którymi strzelają łucznicy rzecz jasna :) ). Jako, że opieram swoje armie przede wszystkim na łucznikach, na mapie potem tych strzał jest od cholery, przez co w którymś momencie zaczyna mi się ciąć gra. Chciałbym żeby to było tak, jak w DLV, po wbiciu w ziemię, za chwilę te strzały znikają. Czy wie ktoś, która linijka w plikach za to odpowiada, albo plik? Jeśli by się nie dało tego ręcznie zmienić, to może dałoby rade coś podmienić, któryś plik z DLV do SS?
Z góry dzięki za pomoc ;)
Pozdro.
Witam. W jaką grasz wersję SS? Bo np w SS 6.4 można w setupie zaznaczyć opcję Permanent arrows lub coś podobnie, odznacz ją bo jak ją zaznaczyłeś to strzały nie znikają a ta opcja wymaga dość silnej maszyny. ;)
Gram w 6.4. Faktycznie, jest taka opcja w tym okienku. Nigdy nie przykładałem do niego wagi, tylko od razu przechodziłem do rozgrywki, widać to był błąd. Teraz już jest wszystko dobrze. Dziękuję :)
A mógłby jakiś szlachetny użytkownik wyjaśnić czemu grając anglią po wyskoczeniu Gunpowder eventu w roku 1258 nie mogę zbudować Ludwisarza?
Czy można jakoś zrobić (w opcjach albo coś takiego), że można szkolić ile się chce jednostek, a nie że pisze że już są niedostępne, bo strasznie głupio się tak gra jeżeli trzeba czekać 6 tur na 1 jednostke.
A mógłby jakiś szlachetny użytkownik wyjaśnić czemu grając anglią po wyskoczeniu Gunpowder eventu w roku 1258 nie mogę zbudować Ludwisarza?
Mógłby. Samo wynalezienie prochu nie oznacza, że będziesz miał całą artylerię dostępna i muszkieterów np. trochę potrwa nim dostaniesz sensowniejsze działa. Zajrzyj do plików, napisałem jakich (buildings i events). Pozdrawiam.
-------------------------------------------------
Czy można jakoś zrobić (w opcjach albo coś takiego), że można szkolić ile się chce jednostek, a nie że pisze że już są niedostępne, bo strasznie głupio się tak gra jeżeli trzeba czekać 6 tur na 1 jednostke.
W jaką grasz wersję odznacz Real Recruitment i zacznij nową kampanię powinno pomóc i będziesz miał więcej jednostek. :P
Które mam pozaznaczać, bo trochę pokombinowałem, ale dalej muszę np czekać na "polish knights" gdzieś 6 tur... Gram w Late campaign, które mam zaznaczyć, a które nie. Aaa i ma SS 6.4
http://img222.imageshack.us/img222/1765/stealseeg.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/222/stealseeg.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Na jak masz tak zaznaczone to powinieneś mieć wyłączony Real Recruitment ale jak się nie mylę w SS 6.4 to wyłączenie nie działa, pozostaje Ci edycja export buildings zwiększająca replenish jednostek, ale te zasady rekrutacji sa realistyczne, rycerze nie rodzili się na kamieniu. :mrgreen: ten system symuluje realną dostępność jednostek. Te elitarne sa małodostępne. Generalnie proponuje bys to zostawił jak jest. Komputer ma tak samo jak TY. Pozdrawiam.
No tak, ale troszkę wkurzające jest gdy na "naprawę" 3 oddziałów mam czekać 15 tur (jeżeli nie więcej), więc mógłbyś powiedzieć o co chodzi z tą "edycją export buildings zwiększająca replenish jednostek". Z góry dzięki.
No tak, ale troszkę wkurzające jest gdy na "naprawę" 3 oddziałów mam czekać 15 tur (jeżeli nie więcej), więc mógłbyś powiedzieć o co chodzi z tą "edycją export buildings zwiększająca replenish jednostek". Z góry dzięki.
Tu masz link do poradników o modowaniu Medievala poczytaj sobie viewforum.php?f=249 (http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=249) , a potem zadawaj konkretne pytania. Pozdrawiam. :P
P.S. Kriss
W piku export buildings znajdź wpis : recruit_pool "Polish Knights" 1 0.15 1 0 requires factions { poland, } and event_counter HALF_PLATE_ARMOR 1 and not event_counter first_watch 1
Nim cokolwiek zmienisz zrób kopię oryginalnego pliku by do niego wrócić ew. jak cos pomieszasz. Zwiększ wartość 0.15 na np. 0.5, we wszystkich poziomach stajni czy tam gdzie Polscy Rycerze są rekrutowani. Powinno zadziałać. Pozdrawiam.
Dzięki, ale wydaje mi się, że po prostu zainstaluje jeszcze raz SS tylko, że wersje 6.3 Jeżeli zrobiłbym tylko moje jednostki to komputer nie miałby żadnych szans, a taka gra jest bezsensu, a robić wszystkie jednostki to trochę za dużo zachodu i pewnie i tak bym coś spieprzył.
Dzięki.
Jak chcesz. Sobie zainstaluj Bellum Crucis 6.1 to raczej w SS już nie zagrasz... tu masz link viewtopic.php?f=30&t=7414 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=30&t=7414) Pozdrawiam. i Bellum jest spolszczone. :P
Zainstalowałem 6.3 i dalej lipa. Te bellum z megaupload ściąga się 40 kb/s - bez przesady. A jak się ma DLV, słyszałem że dobry , ale jak z rekrutacją?
Zainstalowałem 6.3 i dalej lipa. Te bellum z megaupload ściąga się 40 kb/s - bez przesady. A jak się ma DLV, słyszałem że dobry , ale jak z rekrutacją?
to ściągaj z torenta? Na torrencie się ściągnie tak szybko jak masz szybkiego neta, czyli może nawet momentami np. do 500 kb/s dochodzić
Czasem do 200 dobija. Rekrutacja w Bellum powinna Ci odpowiadać. Jest szybsza dużo niż w SS. Poczytaj o Bellum i się zastanów. Gusta są różne. Ja uważam SS 6.3 i 6.4 za niezbyt udane. Ale długo grałem w SS 6.2 RR/RC od Pointa Blanka. Pozdrawiam.
to ściągaj z torenta? Na torrencie się ściągnie tak szybko jak masz szybkiego neta, czyli może nawet momentami np. do 500 kb/s dochodzić
a mógłbyś podać link do torrenta?
a mógłbyś podać link do torrenta?
Ja takiego nie znam tu masz linki do włoskiej strony a na niej linki do megaupload i serwera Włochów z dopiskiem Italia http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo ... dd=9580798 (http://mtwitalia.freeforumzone.leonardo.it/discussione.aspx?idd=9580798) , tam spróbuj. Na torrencie to wg mojej wiedzy tego nie ma. :mrgreen:
Dzięki Araven. Ostanie pytanie: co poradzić jeśli grając Rzeszą, rok pański 1328 gdy załącze bitwęz jednostką Men at Arms ulepszoną choćby do brązowej tarczy to wyrzuca z błedem typu "medieval 2 napotkał nieznany błąd i zostanie wyłączony"?
Spróbuj zmienić coś, rusz się i zrób save. Jak nie pomoże to zobacz listę bugów w SS 6.4 na TWC, może jest tam wymieniona ta jednostka. Niedługo Point Blank wypuści poprawkę do SS 6.4 to ponaprawia te bugi dziwne. :mrgreen:
No to nic nie daje. Po prostu jak jest ulepszona do brązu to jebudu. Jeśli dałbyś radę Aravenie, może sprawdzisz u ciebie czy tego nie ma. Ale mam wrażenie, że to po prostu ta jednostka ma niedorobiony skin jeśli chodzi o Niemieckie barwy i zbroję.
To dokładnie ta jednostka
Witam. Radoxx4 u mnie też wywala ta jednostka w bitwie na pierwszym ulepszeniu pancerza. Pozdrawiam. Zagraj w Bellum Crucis 6.1 (Bellum zjada SS z butami :mrgreen: ).
Dzięki czyli to błąd techniczny. Właśnie myślałem nad BC 6.1 tylko na razie do EB/RS 2 powróciłem. A Bc jest po angielsku/polsku? :D
Dzięki czyli to błąd techniczny. Właśnie myślałem nad BC 6.1 tylko na razie do EB/RS 2 powróciłem. A Bc jest po angielsku/polsku? :D
Jest w 95 procentach spolszczone ;)
Z tego co zauważyłem to tylko nazwy frakcji nie są przetłumaczone. BC wymiata ;), pierwszy raz gdy cesarstwo zamiast prowadzić wojnę ze mną, bije żabojadów. :twisted:
Z tego co zauważyłem to tylko nazwy frakcji nie są przetłumaczone. BC wymiata ;), pierwszy raz gdy cesarstwo zamiast prowadzić wojnę ze mną, bije żabojadów. :twisted:
Nazwy frakcji nie są przetłumaczone specjalnie bo są w lokalnym języku danej frakcji (bajer taki). A na temat wrażeń z gry w Bellum Crucis 6.1 pisz w temacie o Bellum bo Kotołak Ci serce wyrwie... :mrgreen: Pozdrawiam. Wiem, że Bellum wymiata, od 5-ciu miesięcy to pisze, ale mało Kto wierzy. :lol: Teraz na spolszczeniu zaczynają wierzyć... Link do tematu o Bellum Crucis: viewtopic.php?f=30&t=7414 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=30&t=7414)
Nawet angielskiej wersji nie ma, a polska jest, to jest coś :lol:
Kilka screenów z bitew Cesarstwem :D
Radox a z kim te bitwy bo na screenach widzę tylko wojska HRE :mrgreen: . Ale widoki fajne. Pozdrawiam. 8-)
Proszę o wybaczenie, ale z Polską :D Jak opanuje w EB infrastrukturę militarną po reformie to wrzuce więcej. :) ogólnie to podoba mi się dużo możliwości ulepszeń pancerz w SS, a te gotyckie to bomba w połączeniu z Imperial Foot Knights (skuteczni na pancerze) to ogólnie Europa czuje respekt przed Imperatorem :twisted:
Zirilla von Rabenhorst
19-06-2011, 20:07
Mam kilka wątpliwości odnośnie instalacji tego moda - to moja pierwsza przygoda z modyfikacją do MTW 2 . Interesuje mnie starsza wersja SS - 6.2, gdyż chcę połączyć SS z submodem Royal Ladies of the Court ( http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=397157 ), a wersji na SS 6.4 jeszcze nie ma. Chodzi mi o to, czy aby zainstalować wersję 6.2 należy wcześniej zainstalować SS 6.0 i 6.1? Wydaje mi się, że tak, ale wolę się upewnić. I czy SS 6.2 jest kompatybilne z dodatkiem Kingdoms czy też przed jego instalacją trzeba go odinstalować?
Będę szalenie wdzięczna za odpowiedź.
Mam kilka wątpliwości odnośnie instalacji tego moda - to moja pierwsza przygoda z modyfikacją do MTW 2 . Interesuje mnie starsza wersja SS - 6.2, gdyż chcę połączyć SS z submodem Royal Ladies of the Court ( http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=397157 ), a wersji na SS 6.4 jeszcze nie ma. Chodzi mi o to, czy aby zainstalować wersję 6.2 należy wcześniej zainstalować SS 6.0 i 6.1? Wydaje mi się, że tak, ale wolę się upewnić. I czy SS 6.2 jest kompatybilne z dodatkiem Kingdoms czy też przed jego instalacją trzeba go odinstalować?
Będę szalenie wdzięczna za odpowiedź.
Witam. Nim odpowiem musze wiedzieć czy chodzi Ci o SS 6.2 RR/RC Point Blanka czy o SS 6.2 Gracula bo oba to SS 6.2 ale różnice miedzy nimi są bardzo duże, tak w instalacji jak i w tym co oferują :P .
Ten submod jest także do SS 6.4 http://www.twcenter.net/forums/showthre ... +the+Court (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=436011&highlight=Royal+Ladies+of+the+Court)
Na ile sie zorientowałem chodzi o SS 6.2 od Gracula. Przemysl czy instalujesz SS 6.2 czy SS 6.4. :P
Zirilla von Rabenhorst
20-06-2011, 09:47
Submod pod SS 6.4 jest (z tego co zrozumiałam) na razie niedostępny, ponieważ autor ciągle wprowadza modyfikacje. Więc żeby sprawdzić, czy ta modyfikacja w ogóle działa i czy spełni pokładane w niej nadzieje (duże! ;) ) chciałabym zainstalować SS 6.2.
Submod pod SS 6.4 jest (z tego co zrozumiałam) na razie niedostępny, ponieważ autor ciągle wprowadza modyfikacje. Więc żeby sprawdzić, czy ta modyfikacja w ogóle działa i czy spełni pokładane w niej nadzieje (duże! ;) ) chciałabym zainstalować SS 6.2.
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=341997 to link pod którym pobierzesz SS. Aby zainstalować 6.2 , musisz zainstalowac najpierw 6.0 potaem patch 6.1 i dopiero SS 6.2 + fix do niego.
Click here for the Stainless Steel 6.0 - 6.2 Install Guide
Install Part1, Part2 and the 6.1 Patch into the default Medievall II Total War directory.
Normally this is: .../SEGA/Medieval II Total War.
If you have installed Medieval II into another folder, please select the folder manually.
NOTE: Stainless Steel 6.0 will not overwrite older Stainless Steel versions, so you have to delete them manually
Czyli instalujesz do folderu głównego Medka, najpierw part I, potem part II, na koncu patch 6.1 najlepiej z odznaczonymi 4-ma opcjami czyli nie do mods a do folderu głównego. Instalator podaje domyślną ścieżkę jeśli masz inną to ją musisz zmienić ręcznie. Pozdrawiam. Po instalacji patcha wyświetla się, że wersja to 6.1.
P.S. Jedyne czego nie jestem pewien to czy ten submod na księżniczki jest do wersji SS 6.2 Gracula czy SS 6.2 RR/RC PointBlanka.
Zirilla von Rabenhorst
20-06-2011, 22:31
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=341997 to link pod którym pobierzesz SS. Aby zainstalować 6.2 , musisz zainstalowac najpierw 6.0 potaem patch 6.1 i dopiero SS 6.2 + fix do niego.
Click here for the Stainless Steel 6.0 - 6.2 Install Guide
Install Part1, Part2 and the 6.1 Patch into the default Medievall II Total War directory.
Normally this is: .../SEGA/Medieval II Total War.
If you have installed Medieval II into another folder, please select the folder manually.
NOTE: Stainless Steel 6.0 will not overwrite older Stainless Steel versions, so you have to delete them manually
Czyli instalujesz do folderu głównego Medka, najpierw part I, potem part II, na koncu patch 6.1 najlepiej z odznaczonymi 4-ma opcjami czyli nie do mods a do folderu głównego. Instalator podaje domyślną ścieżkę jeśli masz inną to ją musisz zmienić ręcznie. Pozdrawiam. Po instalacji patcha wyświetla się, że wersja to 6.1.
P.S. Jedyne czego nie jestem pewien to czy ten submod na księżniczki jest do wersji SS 6.2 Gracula czy SS 6.2 RR/RC PointBlanka.
Dzięki serdeczne za pomoc! ;) Nie udało mi się znaleźć informacji pod którą wersję SS 6.2 pisany był submod, więc profilaktycznie sprawdzę obie modyfikacje.
Pozdrawiam
Zirilla
Witam, mam problem, ktory najlepiej zamiast opisywac po prostu wkleje
http://imageshack.us/photo/my-images/69 ... owazz.png/ (http://imageshack.us/photo/my-images/692/nowyobrazmapabitowazz.png/)
Ktos wie jak temu zaradzic? nic nie kumam.
Spróbuj odpalić gre bez uzycia launchera. Wczesniej wszystko Ci działało?
Dopiero co zainstalowalem tego moda, jeszcze ani razu go nie mialem okazji odpalic, bo mam ten komunikat. Jesli nie przez launchera to przez co? Wszystkie .exe mi tak dzialaja niestety. Dodam jedynie, ze to pierwszy mod z instalacja ktorego mam jakiekolwiek problemy.
Kliknij lewym przyciskiem na ikonkę do SS. Potem wlasciwości i znajdx element docelowy. I odpal prze Setup a nie przez launcher. Po pierwszym uruchomieniu powinno sie odpalać przez launcher.
Bardzo podoba mi się ten Stainless Steel, wciągnęła mnie gra Francją w europejskim chaosie politycznym (zwłaszcza że dyplomacja jest trochę bardziej sensowna niż w oryginale).
Mam tylko jeden, bardzo banalny problem...
Nie mogę nagrywać powtórek z bitew! Po zakończonej bitwie wzywam konsolę i wstukuję zwyczajowe save_battle_replay, a potem nic nie ma w folderze z powtórkami...
@Araven niestety ponowne wyszukanie elemntu docelowego nie podzialalo. Dalej mam ten problem, czy to przy launcherze czy przy setupie. No nic, chyba sobie tego moda daruje, chyba, ze ktos moze jeszcze pomoc?
Prócz poprzedniego problemu z powtórkami, chciałem się jeszcze spytać o dwie sprawy
1) Zmiana upływu czasu (lata-tury), jak go zmienić? W SS 1 tura to tylko pół roku, i w dłuższej rozgrywce psuje dynamikę (postacie nie umierają, ogólnie wolno idzie).
Jak mogę to zmienić, i czy nie zwali to mojego zapisu? (Francja, 40 tura, 1100 r.)
2) Zmiana skali wojsk- jak ją zmienić?
Prócz poprzedniego problemu z powtórkami, chciałem się jeszcze spytać o dwie sprawy
1) Zmiana upływu czasu (lata-tury), jak go zmienić? W SS 1 tura to tylko pół roku, i w dłuższej rozgrywce psuje dynamikę (postacie nie umierają, ogólnie wolno idzie).
Jak mogę to zmienić, i czy nie zwali to mojego zapisu? (Francja, 40 tura, 1100 r.)
2) Zmiana skali wojsk- jak ją zmienić?
1. Upływ czasu sie zmienia w pliku descr_strat w katalogu world w tej kampanii jaką grasz early albo late. Na save to nie działa, od nowa trzeba zagrac, zmień time scale na 1.0 to tura będzie w rok. Jak zmienisz na 0.25 to 4 tury = rok.
2. Ustawienia kamery ustaw skalę na huge, ogromną.
Arquek, to zagraj w Bellum Crucis 6.2. :P
Szlag by to trafił- znów musiałbym świeżo rozpoczętą kampanię porzucać! No dobra, pogram jeszcze tą Francją, a potem zmienię upływ czasu.
Tylko... czy przyspieszenie upływu lat nie wpłynie negatywnie na moda? Bo boję się że przyspieszę do 1 tura=1 rok, ale za latami nie będzie szła mechanika gry i w 1400r. będę walczył chłopskimi łucznikami :P
Eventy sa przypisane do konkretnych lat, więc nie powinno być problemu, za to generałowie mogą być długowieczni ale poczytaj niedawno tu jeden Kolega wyjasnił co zrobic by po zmianie czasu w grze generałowie starzeli sie normalnie, trzeba usunąc konkretny wpis z campaign_script. Odszukaj sobie powyżej. I zmień wszystko na raz przed nową kampanią. Ale rób zawsze kopie bezpieczeństwa zmienianych plików. :mrgreen:
P.S. Zirilla i jak tam submod na księzniczki działa z SS 6.2?
Zirilla von Rabenhorst
25-06-2011, 14:18
P.S. Zirilla i jak tam submod na księzniczki działa z SS 6.2?
Udało mi się ściągnąć i uruchomić SS 6.2 Gracula, ale po zainstalowaniu submodu gra przestała działać, założyłam więc, że to nie jest właściwa wersja. Ściągam teraz SS 6.2 RR/RC PointBlanka i mam nadzieję, że tym razem wszystko zadziała. :) Dam znać, czy się udało. Cały czas czekam niecierpliwie na wersję pod SS 6.4 ale autorowi na razie się chyba nie śpieszy.
Pozdrawiam
Zirilla.
Zirilla już była beta tego submoda pod SS 6.4 to niedlugo będzie kolejna wersja. SS 6.4 się łatwiej instaluje niż RR/RC. Pozdrawiam. :P
Zirilla von Rabenhorst
26-06-2011, 21:37
Zirilla już była beta tego submoda pod SS 6.4 to niedlugo będzie kolejna wersja. SS 6.4 się łatwiej instaluje niż RR/RC. Pozdrawiam. :P
SS 6.2 ciągle odmawia mi posłuszeństwa, więc sądzę, że nie mam innego wyjścia. :?
Pozdrawiam,
Zirilla
SS 6.2 ciągle odmawia mi posłuszeństwa, więc sądzę, że nie mam innego wyjścia. :?
Pozdrawiam,
Zirilla
Przecież jest wersja 6.3 i mega dodatek? Nie ma tam tego co ciebie interesuje?
Witam,
Podczas rogrywania kampani hotseat w SS6.4 po każdej większej bitwie w momencie wychodzenia z ekranu podsumowania gra wysypuje się do systemu z komunikatem "Medieval 2: Total War encountered an unspecified error and will now exit". Używam win 7 64bit a gra śmiga na maksymalnych ustawieniach bez najmniejszych oporów. U kolegi na Viscie 32bit występuje identyczny problem. Opisany crash występuje niezależnie od rozgrywanej kampanii ani od frakcji czy też ilości graczy. Czy ktoś z szanownej społeczności zna rozwiązanie omawianego problemu. Jest to sprawa bardzo pilna gdyż rozgrywanie prawie wszystkich bitew automatycznie na dłuższą metę zabiera całą radość z gry. Z góry dziękuję za jakiekolwiek próby udzielenia pomocy.
A ja troszkę zmienię temat a tak w ogóle cześć wszystkim dawno nie zaglądałem, ale do rzeczy. Czytałem gdzieś tutaj o pokojowym przejęciu państwa poprzez wżenienie się w rodzinę królewską. Jednak na jakiej zasadzie to działa, gdyż jeśli księżniczki uwiodą kogoś z dynastii trafia on do nas jako członek rodziny. Jednakże czy on dalej jest członkiem rodzinny swojego państwa czy może pozostać jego dziedzicem itp. Wiem, że to trochę dziwne, lecz czytałem gdzieś, że ktoś przejął Cesarstwo Bizantyjskie poprzez to, że skończyła się im linia królewska i pozostali tam jego państwa tylko przedstawiciele ;p U mnie wygląda to tak, że gram Polską jest rok 1116 około 70 tury gram na Stainless Steel 6.0 czystym bez sub modów. Podbiłem Ruś Kijowską i Litwę, lecz od początku gry wżeniam wszystkie księżniczki na Węgry. Niemcom skończyła się już dynastia a królestwo Węgier jest już wykończone wojną z Bizancjum i praktycznie niedługo wymrze ich rodzina królewska, i co teraz czy uda mi się ich przejąć pokojowo czy też nie ?? W sumie, jeśli nie uda się zrobię to samo, co ze wschodnimi sąsiadami :P
Witam. O ile mi wiadomo w SS taka opcja jak przejęcie innego państwa przez polityczne małżeństwo nie jest możliwa. Czytaleś o tym ale raczej w temacie o Bellum Crucis gdzie i w 6.1 i w 6.2 taka opcja jak przejęcie innego państwa w sposób pokojowy jest możliwa. A jak to działa to poczytaj sobie w temacie o Bellum Crucis 6.1 i 6.2. Pozdrawiam. link do BC viewtopic.php?f=30&t=7414 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=30&t=7414)
Witam. O ile mi wiadomo w SS taka opcja jak przejęcie innego państwa przez polityczne małżeństwo nie jest możliwa. Czytaleś o tym ale raczej w temacie o Bellum Crucis gdzie i w 6.1 i w 6.2 taka opcja jak przejęcie innego państwa w sposób pokojowy jest możliwa. A jak to działa to poczytaj sobie w temacie o Bellum Crucis 6.1 i 6.2. Pozdrawiam. link do BC viewtopic.php?f=30&t=7414 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=30&t=7414)
Hmm dzięki za informacje możliwe, że mogłem te mody pomylić. Jednak szkoda mi trochę kampanii, więc wolę na razie Stainless Steel :]
Jedna rzecz mnie denerwuje w tym modzie- powtórki z bitew kampanii. Zapisuje je używając save_battle_replay, ale problem w tym że zapisują się nie w folderze "replays" SS, tylko w folderze replays czystego MTW2.
Na czystym MTW2 powtórki z SS nie chcą się odpalać, z kolei gdy próbuję je przenosić do SS i uruchomić w menu moda to wysypuje się gra do pulpitu... O dziwo, w menu SS mogę odpalać powtórki z czystego Medka O_o
Wie ktoś w czym problem?
pytanko: Jaki surowiec daje największe zyski angielskim kupcom?
Kość słoniowa, złoto, niewolnicy, przyprawy generalnie im dalej od Anglii tym wiecej kasy z handlu kupieckiego. Dlatego czasami warto wyslac kupców kilku najlepiej na statkach by szybciej tam dotarli niż lądem.
robercik8211
20-07-2011, 06:20
Mam pytanie, jak zainstalować tego moda?
Ściągam wszystkie części i nie ma tam żadnego pliku wsadowego, ani pliku bat, ani pakietu instalatora tylko 5 plików które nie wiem czym otworzyć.
Mam pytanie, jak zainstalować tego moda?
Ściągam wszystkie części i nie ma tam żadnego pliku wsadowego, ani pliku bat, ani pakietu instalatora tylko 5 plików które nie wiem czym otworzyć.
Robercik zależy co pościągałeś bo wersji Stainless Steel jest kilka od 6.0 do 6.4 plus dochodzą submody i patche niekiedy. Napisz konkretnie co chcesz zainstalowac, jaka wersję to spróbuję Ci pomóc. :mrgreen: Niektóre maja instalatory, niektóre sie wypakowuje rarem, a niektóre 7-zipem.
robercik8211
20-07-2011, 14:57
wersja 6 3 probowalem 7 zipem ale od razu po uruchomieniu wyskakuje mi to:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/c805bade00aeb5cc.html
a jak winrarem to archiwum ma niewłaściwy format lub jest uszkodzone
wersja 6 3 probowalem 7 zipem ale od razu po uruchomieniu wyskakuje mi to:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/c805bade00aeb5cc.html
a jak winrarem to archiwum ma niewłaściwy format lub jest uszkodzone
6.3 ma własny instalator - na pierwszej stronie masz opis instalacji. Ew. zajrzyj na TWC tam jest dokładniejszy. obecnie nie mam SS. Zobaczę cos wieczorem w tym temacie. Daj znac czy sobie poradziłeś.
Wrzucasz 5 cz eści do jednego folderu odpalasz instalator to chyba part 1 był, zmieniasz lokalizację Medka na Twoją chyba że sam dobrze wykrył Twoja lokalizację i instaluje Ci sam.
robercik8211
20-07-2011, 15:44
ja nie mam w pobranych zadnego instalatora
Spróbuj do part jeden dopisać .exe jak to nic nie da spróbj wypakowac part 1 po wypakowaniu powinien to byc instalator. Nie pamietam jak było w ss 6.3 bo dawno instalowałem a ja co jakis czas inne mody instaluje. :mrgreen:
robercik8211
20-07-2011, 15:49
czym wypakowac? mowilem ze nie moge ani 7 zipem ani winrarem
Robercik poza partami od 1 do 5 tam jest instalator plik setup (plik SS6.3.exe) taka ikonka z konnym rycerzem napewno jest do pobrania oprócz 5 partów. Klikasz na nią i instalacja leci sama, ale sprawdź czy instalator podaje prawidłową lokaliazcję Medka, jak nie trzeba zmienić samemu na właściwą.
Tu masz link do instalatora http://www.speedyshare.com/files/29504795/SS6.3.exe
ordenus22
26-07-2011, 06:22
Zacząłem grać w tego moda i nawet nawet, ale myślałem, że rozwiązali jakoś problem z dziedziczeniem tronu niestety nic z tych rzeczy, jak król umiera, a jego syn jest niepełnoletni to chociażby korona przeszła w ręce jego brata, ale oczywiście nie :? trafia się ona jakiemuś kuzynowi i to nie najstarszemu, no cóż trudno :(. Mam jeszcze pytanie, czasami wyskakują komunikaty co do innych państw, że wygasła u nich dynastia co się wtedy dzieje pojawia się jakiś nowych generał jak to wygląda?
W jaką grasz wersję? U innych państw w SS o ile pamiętam to jak wygaśnie dynastia tron przejmuje kolejny generał o ile jakiegoś jeszcze mają , ale dawno nie grałem w SS. Może zagraj np. w Bellum Crucis 6.2 ze spolszczeniem... 8-) Powinieneś być zadowolony. Pozdrawiam.
ordenus22
26-07-2011, 12:12
Gram w 6.1, a w tym Bellum Crucis to sprawy dziedziczenia są jakoś lepiej rozwiązane?
Gram w 6.1, a w tym Bellum Crucis to sprawy dziedziczenia są jakoś lepiej rozwiązane?
No wg mnie lepiej i wszystkie inne kwestie też lepiej. Dziedziczenie jest w łonie dynastii panującej i wiesz kto jest wyznaczony na następcę, jak Ci nie pasi możesz go wyeliminować, np. poprzez śmiec w walce. ja tam jestem zadowolony gram na submodzi 4 tury na rok bo normalnie są 2 i rzadko mam zmiany dynastyczne a Bellum wymiata. Mało kto gra w SS 6.1 ale trochę grałem ale jak nie było spolszczenia. Poczytaj temat o Bellum w Zbrojowni (sa dwa - jeden krótki z poradnikami moimi i drugi ogólny na 70 stron). Ale posty czyta się szybko. Pozdrawiam.
Witajcie. Czy ktoś może mi powiedzieć, gdzie mogę znaleźć jednostki dostępne w SS 6.4 w poszczególnych państwach? Co się stało z np husarzami w Państwie Polskim. Wiem że kiedyś byli dostępni teraz ich nie widzę.
Pozdr. Adam
Ustaw w Custom battle inny okres niż early. Husarze powinni być w późniejszym okresie gry. W SS 6.4 wiele jdnostek się pojawia dopiero jak zaistnieje konkretny event w grze, np. wynalezienie zbroji płytowej itp. W export_buildings znając nazwę jednostki możesz zobaczyć kiedy jest rekrutowana (z jakiego budynku i czy wymaga np. eventu jakiegoś lub hidden_resources). Pozdrawiam.
Cześć.
Mam problem z CTD. Podczas ruchu innych państw w 70 turze, kiedy po Złotej Ordzie włącza się Francja pojawia się błąd i wywala do pulpitu. Gram Polską na SS 6.4. Okres kampanii - late.
"Medieval 2: Total War encountered an unspecified error and will now exit."
pozdrawiam
Cześć.
Mam problem z CTD. Podczas ruchu innych państw w 70 turze, kiedy po Złotej Ordzie włącza się Francja pojawia się błąd i wywala do pulpitu. Gram Polską na SS 6.4. Okres kampanii - late.
"Medieval 2: Total War encountered an unspecified error and will now exit."
pozdrawiam
Na ile wiem fixa do SS 6.4 nie ma do dziś. Rusz jakiegos agenta, armię, zapisz save pod inną nazwa i próbuj przewinąc turę, rób tak az do skutku. jak nie da rady cofnij sie do poprzedniedo save i próbuj ominąc tą turę z ctd.
Blood_187
19-08-2011, 14:01
Witam.
Mam taki problem. Zainstalowałem dziś SS 6.3 i patcha 6.4. I wszystko byłoby ok gdyby nie to że nie mogę rozgrywać bitew. Nieważne czy to własna bitwa, szybka bitwa czy w kampanii. Pojawia się następujący komunikat http://imageshack.us/photo/my-images/690/bladal.jpg/ Ktoś wie czemu tak się dzieje? Dodam że mam zainstalowane najnowsze sterowniki do karty graf. jak i kombinowałem ze starszymi.
Witam.
Mam taki problem. Zainstalowałem dziś SS 6.3 i patcha 6.4. I wszystko byłoby ok gdyby nie to że nie mogę rozgrywać bitew. Nieważne czy to własna bitwa, szybka bitwa czy w kampanii. Pojawia się następujący komunikat http://imageshack.us/photo/my-images/690/bladal.jpg/ Ktoś wie czemu tak się dzieje? Dodam że mam zainstalowane najnowsze sterowniki do karty graf. jak i kombinowałem ze starszymi.
Sprawdź w pliku logów czy przypadkiem nie masz jednostek do których ss nie znajduje tekstur. Mi tak wywalało Wenecję (na chłopach)
Poza tym
gram na ss 6.4
Ja mam, już wcześnie sygnalizowany, problem nagłego zmniejszenia cech generałów do 0, od dowodzenia po lojalności (gram Templariuszami).
W przeciągu kilku tur wszyscy generałowie używani bitwach (i odpoczywający po nich w miastach) dostali cechy nielojalny, niska lojalność itp. itd. Poza szefem frakcji i jednym, nigdy nie ruszanym z miasta, generałem. Widząc to uruchomiłem tego 1 schowanego generała (lojalność 7), dałem mu armię (pełna chorągiewka), pełne wyposażenie (żarcie, odpoczynek) i poszedłem walczyć z Egiptem. W kolejnej (!) turze koleś był już buntownikiem z wszelkimi niemal moimi jednostkami (w tym najsilniejszymi), a cechy (wszystkie) poleciały mu do 0. Musiałem zakończyć rozgrywkę tak na wysokości 10-15 tury.
Taki efekt mam 2x pod rząd. Tyle, że za drugim razem jeszcze jakoś ledwo daje się grać (jestem ok 20 tury).
Równocześnie Egipt wysyła mi generałów mających po 8-9 gwiazdek, masę mocnych cech i max lojalność.
O co chodzi?
Fix do SS 6.4 nie wyszedl do dziś. Mod ma nieco bugów. A tam nie ma templariuszy o ile pamietam tylko Królestwo Jerozolimy chyba. A innym frakcjami masz podobnie z tą lojalnością?
Blood_187
19-08-2011, 16:36
Witam.
Sprawdź w pliku logów czy przypadkiem nie masz jednostek do których ss nie znajduje tekstur. Mi tak wywalało Wenecję (na chłopach)
No właśnie, nic w tym pliku specjalnego nie pisze poza 05.921 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War encountered an unspecified error and will now exit. Tak jest po reinstalce, za pierwszym razem w ogóle mi się kampania nie chciała włączyć, a w tym pliku pamiętam było coś o jakiś brakujących teksturach. Wie ktoś jak to można naprawić, może jakiś patch jest? Dodam że z modem Baltic: Total War Lithuania (czy jakoś tak) skąd zostały wzięte polskie jednostki (i chyba nie tylko) miałem ten sam problem.
Fix do SS 6.4 nie wyszedl do dziś. Mod ma nieco bugów. A tam nie ma templariuszy o ile pamietam tylko Królestwo Jerozolimy chyba. A innym frakcjami masz podobnie z tą lojalnością?
:) tak, gram - Kr. Jerozolimy, tu mój błąd.
Może nie taki sam błąd ale coś podobnego miałem grając Bizancjum i HRE. Generałowie baaardzo rzadko zdobywali doświadczenie po bitwie, lojalność wątpliwa (ale żaden się nie zbuntował w jedną turę), wzbudzany strach: żaden, ale za to bonusów ujemnych :) mieli od groma. I tak generał startujący z 7 gwiazdkami po jakimś czasie zjeżdżał do 2-3 max gwiazdek, nawet jeśli był w 100% wypoczęty.
W efekcie w grze używałem ich jako trochę twardszej jazdy, a potem przestawałem grać bo się człowiek wkurza: generał po 10-15 bitwach, a ma 3 gwiazdki dowodzenia na krzyż, na spółkę z 2 lub 3 cechami obniżającymi mu w efekcie żywotność do 1 punktu a morale armii o -6. :]
Mam wrażenie że zmęczenie armii długimi walkami nie jest resetowane po odzyskaniu zasobów (odpoczynku) w zaprzyjaźnionym mieście, a nawet kumuluje się w czasie - czyli jeśli np. n razy przemęczysz swojego generała (mimo późniejszego odpoczynku w zamku) to cechy tracisz n razy ale już nigdy nie odzyskujesz poziomów wyjściowych. Pomimo pojawienia się cechy 100% wypoczęty i pełnych zasobów nie jest to brane pod uwagę.
Hm. Zostawcie to całe SS 6.4 i zagrajcie w Bellum Crucis viewforum.php?f=367 (http://forum.totalwar.org.pl/viewforum.php?f=367). Pozdrawiam.
Blood_187
19-08-2011, 22:09
Hehe, może i bym zagrał, ale długość tury w SS mnie tak przeraziła, że skoro w BC jest więcej skryptów to chyba wolę podstawkę męczyć. A póki co przeinstalowałem Medka i zobacze jak ten SS ruszy.
EDIT: Poki co działa, widocznie winę ponosiło wypakowanie całego Medka które dzisiaj zrobiłem pierwszy raz w życiu, nawet nie wiem po co ;)
[quote="Blood_187":vgsmjbyg]Witam.
No właśnie, nic w tym pliku specjalnego nie pisze poza 05.921 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War encountered an unspecified error and will now exit. Tak jest po reinstalce, za pierwszym razem w ogóle mi się kampania nie chciała włączyć, a w tym pliku pamiętam było coś o jakiś brakujących teksturach. Wie ktoś jak to można naprawić, może jakiś patch jest? Dodam że z modem Baltic: Total War Lithuania (czy jakoś tak) skąd zostały wzięte polskie jednostki (i chyba nie tylko) miałem ten sam problem.[/quote:vgsmjbyg]
EDIT: Poki co działa, widocznie winę ponosiło wypakowanie całego Medka które dzisiaj zrobiłem pierwszy raz w życiu, nawet nie wiem po co ;)
A jakiego masz windows`a ?
Blood_187
20-08-2011, 18:36
XP Professional :)
Aha. Pytałem bo bardzo podobne problemy jak twoje występują w windowsie 7 w związku z UAC i ogólnie systemowymi zabezpieczeniami przed modyfikacjami plików exe.
Hmm na windows`ie xp SS powinno działać bezproblemowo bez wypakowywania medka...
Najważniejsze, że ostatecznie wszystko gra 8-)
Blood na PW Ci wysłalem to AI co chcialeś a co do dlugości tur to w BC są 4 rodzaje kampanii, 2 szybkie (mało skryptów) i 2 dlugie dużo skryptów. Co do SS to wcześniej nic nie pisaleś, że wypakowaleś Medka. Oby dzialał dalej ok.
Chyba rzeczywiście poczekam na jakieś patche do błędów. Tura 30 i 3/4 generałów ma cechy oscylujące około 0. Co ciekawe król wywołuje po wejściu do miasta niezadowolenie :) więc stoi pod murami ;].
Dwóch generałów po zwycięskich bitwach (raz odzyskanie zamku z rak Turcji a drugi zdobycie nowego zamku) zdobyli znikąd wydarzenia(oskryptowane, pojawiły się w nowych okienkach) - sprzeciwiający się rozkazom oraz nielojalny bo cośtamm.... efekt - standard, obaj lojalność 0 dowodzenie 0... To jakiś żart....
Przekupiony mocny generał buntowników (9 dowodzenie , lojalność, strach 7, wiara 7) w kolejnej turze po przekupieniu (!) miał te cechy sprowadzone odpowiednio: dowodzenie 0, lojalność 3, strach 0, wiara 3....
Inny kwiatek - podkupione 2 jednostki tureckie. Chce je włączyć do dużej armii więc pojawia się okno przenoszenia między armiami. I tutaj z czapy, w tym oknie, obie jednostki zamieniają się w... buntowników :D.
Mam ciągle zablokowaną możliwość rekrutowania ciężkich jednostek mimo wysokiej wiary (70-80%) na zdobytych terenach.
Z czystej ciekawości podszedłem dyplomatą do mojego zbuntowanego generała - a tu w oknie dyplomacji, mam dostępny klawisz zamknij. I nic więcej.
Mam wrażenie że moderzy nie rozegrali więcej niż 4-5 tur w swoją modyfikację, po to aby ew. sprawdzić czy się nie wywala przy starcie i ładowaniu bitew.
Blood_187
22-08-2011, 12:04
Blood na PW Ci wysłalem to AI co chcialeś a co do dlugości tur to w BC są 4 rodzaje kampanii, 2 szybkie (mało skryptów) i 2 dlugie dużo skryptów. Co do SS to wcześniej nic nie pisaleś, że wypakowaleś Medka. Oby dzialał dalej ok.
Dzięki, sprawdzę w wolnej chwili ;)
A może znacie jakieś godne polecenia fixy do SS, skracające czas trwania tury?Jakiś patch wgrywałem ale to może skróciło o 20 sek. Mam 20 turę grając Polską, nuda jak nie wiem co! Gram trzeci dzień i po kilku turach grania szlag mnie trafia i wyłączam bo po kilku takich ponad 1,5 minutowych przerwach jestem znużony grą.
Chyba jednak będę musiał wrócić do podstawki, bo jeśli taki mod ma być uatrakcyjnieniem rozgrywki to ja dziękuję serdecznie.
EDIT: wersja 6.4 SS'a
A może znacie jakieś godne polecenia fixy do SS, skracające czas trwania tury?Jakiś patch wgrywałem ale to może skróciło o 20 sek. Mam 20 turę grając Polską, nuda jak nie wiem co! Gram trzeci dzień i po kilku turach grania szlag mnie trafia i wyłączam bo po kilku takich ponad 1,5 minutowych przerwach jestem znużony grą.
Chyba jednak będę musiał wrócić do podstawki, bo jeśli taki mod ma być uatrakcyjnieniem rozgrywki to ja dziękuję serdecznie.
EDIT: wersja 6.4 SS'a
Jest rozwiązanie - ten fix nazywa się, niestety, nowy komputer. Inaczej nie przeskoczysz mocy swojej maszyny. Aktualnie gram na i5, 1GB ram w grafice (radeon), winda 7 (64bit) i 6GB pamięci. Nie zauważyłem długo trwających tur komputera :)
Znam jednak ten ból - na moim starszym sprzęcie te oczekiwania, aż komp skończy swoje ruchy, także mnie dobijały.
Ghasta a może Ty grasz na tej kampanii utrudnionej z długimi turami i różnymi bajerami, tam właśnie generałowie są dużo bardziej buntowniczy niż normalnie. Dało się to wyłączyć przy nowej kampanii ale zapomniałem jak się nazywa ta kampania BGR IV chyba. Sprawdź. Ja grałem w SS 6.4 już dawno temu bez BGR IV i było spoko co do cech generałów. Pozdrawiam. Zagraj od nowa z odznaczonym BGR IV i z zaznaczonym Savage AI i powinno być w miarę normalnie z cechami generałów.
Blood_187
22-08-2011, 15:02
O nie, to jaki trzeba mieć komp żeby te wszystkie mody chodziły :O podejrzewam że Shogun2 by lepiej chodził mi niż SS.
A swoją drogą znalazłem fixa zarówno do 6.3 jak i 6.4 i tury są już mega krótkie. Ja tam jakichś mega rozbudowanych skryptów nie potrzebuję. Gram aby na 'pernament towers' i 'savage ai'. Próbuję jeszcze jakoś wyłączyć RR bo jeden oddział co 8 tur ale widzę że zarówno przy wyłączonej i włączonej opcji 'disabled Real Recruitment' nie widać różnicy. Gdzieś czytałem że nie da się tego wyłączyć. No cóż, zobaczę, ile wytrwam przy tym modzie ;)
No to nawet bardzo prawdopodobne że Shogun by Ci lepiej chodził ;)
O nie, to jaki trzeba mieć komp żeby te wszystkie mody chodziły :O podejrzewam że Shogun2 by lepiej chodził mi niż SS.
A swoją drogą znalazłem fixa zarówno do 6.3 jak i 6.4 i tury są już mega krótkie. Ja tam jakichś mega rozbudowanych skryptów nie potrzebuję. Gram aby na 'pernament towers' i 'savage ai'. Próbuję jeszcze jakoś wyłączyć RR bo jeden oddział co 8 tur ale widzę że zarówno przy wyłączonej i włączonej opcji 'disabled Real Recruitment' nie widać różnicy. Gdzieś czytałem że nie da się tego wyłączyć. No cóż, zobaczę, ile wytrwam przy tym modzie ;)
To co znalazłes to raczej nie fix a właśnie szybsze tury do SS 6.4 (przez ograniczenie ilosci skryptów) robota Menetha chyba, ale zapodaj link to obczaje co to jest, czy poza turami cos naprawili. :P
W SS 6.4 nie da sie wyłączyc RR, trzeba by recznie edytowac caly plik edb.
Blood_187
22-08-2011, 18:20
Tak, to plik autorstwa Menetha ;)
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=423009
Znalazłem jeszcze inny plik, bezpośrednio podmieniający plik campaign_script ale nie posiadam w tym momencie linka :P
Co do RR to znalazłem dziś coś takiego http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=383939
ale albo moj ang jest bardzo słaby i to zupełnie nie to o czym myślę, albo to lipa i nie działa :D
A nie wiesz czy można grać dalej (kontynuować grę) po instalacji tego pliku czy trzeba grać od początku?
Adasiek trzeba od początku. Blood spojrzę na ten drugi link to prawdopodobnie przerobiony edb i pare fixów do gildii łucznikow np. Ale to raczej jutro.
Przepraszam, nie chciało mi się ponad 30 stron wątku przeglądać, a może to pytanie już padło:
Czy komukolwiek chodzi SS na najwyższych detalach i ogromnych armiach (po min. 3-4 tys. żołnierzy na mapie) bez żadnej ścinki?
Czasami u mnie idzie bez ścinki, ale wtedy mapa bitwy jest mało wyszczególniona, a klatkowanie i tak jest już na granicy (18-20 fps).
Tak u mnie chodzi w porządku bez zwiech w podanych przez Cb parametrach, ale tury chodzą ok 1.30 min. :/
szewmich
24-08-2011, 14:43
Witam.
Mam problem z instalacją moda, a właściwie z jego wypakowaniem :/ Ściągnąłem z Megaupload 5 paczek z dziwnym rozszerzeniem ".bin" (typ: StuffIt Encoded File). I niby StuffIt obsługuje takie rozszerzenia, ale jak mu każe to rozpakować, wyskakuje komunikat "Unknown archive format". I lipa.
Mógłby ktoś coś poradzić? To wina mojego StuffIta? Może ktoś zna inny program będący w stanie to wypakować?
Ściągałem to przez 2 dni i szkoda mi tak po prostu olać :(
Witam.
Mam problem z instalacją moda, a właściwie z jego wypakowaniem :/ Ściągnąłem z Megaupload 5 paczek z dziwnym rozszerzeniem ".bin" (typ: StuffIt Encoded File). I niby StuffIt obsługuje takie rozszerzenia, ale jak mu każe to rozpakować, wyskakuje komunikat "Unknown archive format". I lipa.
Mógłby ktoś coś poradzić? To wina mojego StuffIta? Może ktoś zna inny program będący w stanie to wypakować?
Ściągałem to przez 2 dni i szkoda mi tak po prostu olać :(
Powinien być 6-sty mały plik to instalator. I ten 6-sty plik się odpala i po wskazaniu ściężki instalacji leci ona sama. plik SS6.3.exe to instalator.
P.S. Poszukaj tam skąd pobierałeś powinien być 6-sty plik jak napisałem. Jak nie znajdziesz daj znać wstawię go na speedyshare. Pozdrawiam.
Zastanawiam się czy ściągnąć tego moda. Jak najlepiej to zrobić, ściągnąć wersje z najnowszym patchem czy może ściągnąć tu viewtopic.php?f=19&t=192 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=19&t=192) ? I jeszcze jedno: jeśli mam zainstalowany dodatek Kingdoms to czy mod będzie działał dobrze?
Kingdoms jest wymagany by uruchomić tego moda w jego najnowszej odsłonie.
Wersja z linka jaki podałeś jest stara (ostatnia to 6.4) i do uruchomienia tylko pod czystym Medkiem.
Zastanawiam się czy ściągnąć SS czy BC, który z modów jest lepszy? A przede wszystkim, który ma więcej frakcji i więcej jednostek? Jakie nowe frakcje są w SS?
Zastanawiam się czy ściągnąć SS czy BC, który z modów jest lepszy?
Ściągnij oba. Są to klasyki wśród modów do Medka II . Zaryzykuję stwierdzenie, że nie ma człowieka który nie bawiłby się modami do Medka i nie uruchomił któregoś z tych modów.
A przede wszystkim, który ma więcej frakcji i więcej jednostek? Jakie nowe frakcje są w SS?
Myślę, że największymi zaletami tych modów nie są jednostki czy frakcje, a liczne skrypty i smaczki, które urozmaicają rozgrywkę.
Zastanawiam się czy ściągnąć SS czy BC, który z modów jest lepszy?
Ściągnij oba. Są to klasyki wśród modów do Medka II . Zaryzykuję stwierdzenie, że nie ma człowieka który nie bawiłby się modami do Medka i nie uruchomił któregoś z tych modów.
To tak można? Można mieć oba mody zainstalowane? Gdzieś na forum czytałem, że takie operacje są ryzykowne.
A przede wszystkim, który ma więcej frakcji i więcej jednostek? Jakie nowe frakcje są w SS?
Myślę, że największymi zaletami tych modów nie są jednostki czy frakcje, a liczne skrypty i smaczki, które urozmaicają rozgrywkę.
Ale mimo wszystko chciałbym wiedzieć jakie są frakcje. Tak z ciekawości.
doliwaqMasz tu wszystko, od jednostek, nacji itp...Jedyne takie kompendium.
http://totalwar.honga.net/
Ewentualnie, możesz zerknąć na pierwsze strony tematów danego moda :lol:
Joopiter
05-09-2011, 09:21
To tak można? Można mieć oba mody zainstalowane? Gdzieś na forum czytałem, że takie operacje są ryzykowne.
Nie sluchaj. Mozna miec wiele modow zainstalowanych, tych "profesjonalnych", ktore instaluja sie do osobnych folderow i nie zmieniaja nic w plikach zrodklowych. SS i BC bez watpienia takimi sa.
Dla przykładu ja mam ok. 10 modów zainstalowanych, w tym jeden bezpośrednio na medievalu. Najgroźniejsze co stwierdziłem to to iż zainstalowanie IB może skutkować brakiem banerów (te, które migają jak wróg ucieka). Więc to jest mit.
A jak się dalej boisz takiej operacji to zrób sobie kopie czystego Medka i na każdej kopii instaluj innego moda.
Bartek298
24-09-2011, 14:36
Witam. Niedawno zainstalowałem sobie MTW z Kingdom's i SS 6.1 Problem wygląda tak że frakcje chrześcijańskie zawiązują bez przerwy ze sobą sojusze, natomiast Muzułmańskie ze sobą. Nie da się prowadzić podbojów w Europie bo wszystkie państwa od razu obracają się przeciw mnie. Nie rozumiem tego. Grałem już wcześniej w SS i nie było tego typu problemów. Komp jest bardzo pokojowo nastawiony i przez całą grę nic się nie dzieje. Próbowałem przeinstalować wszystko od początku ale nic to nie dawało. Może źle go instaluje? Proszę o pomoc bo już zaczynałem po raz 11 nową grę i ciągle problem się powtarza. Nie wiem też jak zrobić zrzut ekranu. Mam windows 7 i kiedy próbuje zrobić i skopiować go od painta to zamiast tego co wyświetla się w grze, wkleja się pulpit.
Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam.
PS: "Instalacja nie ma tu nic do rzeczy. Musisz wypróbować inne AI w tym modzie. Znaczy inne od standardowego” – Napisał Araven
W jaki sposób mógłbym włączyć inne AI ?
http://www.speedyshare.com/files/304548 ... _ai_db.rar (http://www.speedyshare.com/files/30454839/descr_campaign_ai_db.rar) pobierz ten plik. Wypakuj na pulpit. potem wejdź do data moda SS skopiuj sobie plik o tej samej nazwie w jakies bezpieczne miejsce. Potem wgraj plik jaki Ci dałem do pobrania. zacznij nową kampanię. Jak to AI nie będzie Ci odpowiadało, zapodam Ci inne. Mam sporą kolekcję. Sam sobie chyba SS 6.1 z sentymentu zainstaluję. daj znac jak sie gra na tym AI. Ale tak pograj z 50 tur conajmniej.
Bartek298
24-09-2011, 16:55
Czy ten AI charakteryzuje się czymś specjalnym na co mam zwrócić uwagę ? Skąd ewentualnie brać inne ?
Postaram się dzisiaj zagrać.
Sprawdź go w realiach SS. Dość sensownie się zachowuje to AI. Inne AI z innych modów najlepiej albo ode mnie. ;). Jak to będzie za bardzo pokojowe wyśle Ci jakieś agresywne. Wystarczy ten plik co Ci wysłałem, znaczy o tej nazwie.
Gram na modzie SS 6.4 i chciałbym wiedzieć w jaki sposób można zmienić datę/okres w kampanii? Konkretnie chodzi mi o to, żeby kampania zaczynała się w okresie 'Late' (z jednostkami typu muszkieterzy czy pikinierzy - jeśli dobrze pamiętam taka kampania była w SS 6.1 i zaczynała się w 1450), a kampania w tym modzie niestety rozpoczyna się w 1220, więc musiałbym czekać ze 150tur. Ok, wiem, że w pliku descr_strat.txt mogę sobie zmienić datę rozpoczęcia kampanii (np. na 1500), tylko, że to nie wpływa w żaden sposób na rozgrywkę, bo rok się zmienia ale wciąż dostępne są do rekrutowania jednostki z 1200 roku. Przeszukiwałem trochę pliki ale nie udało mi się nic znaleźć, więc liczę na pomoc...
Aby mieć zaawansowane jednostki musisz zedytować plik export_descr_buildings. Wstaw ten plik na speedyshare to go pobiore i wytłumacze Ci na konkretnym przykladzie np. na muszkieterach co masz zrobić by miec ich wcześniej. To bedzie niehistoryczne i nierealistyczne ale jak Ci tak zależy, to ok.
http://www.speedshare.org/download.php?id=EEC7E83611 - Hm, czyli będę musiał ustawiać każdą jednostkę po kolei, tak?
PS: Przecież chcę tylko jakby "przesunąć" wszystko tak jak by było po 100turach gry. Jeśli datę też zmienię to co w tym niehistorycznego? ;p
Bartek298
26-09-2011, 12:51
Po 46 turach grania Anglikami mogę stwierdzić że wszystko wróciło do normy. Mam na koncie 45 bitew stoczonych więc przynajmniej jedna na turę. Komp jest zdecydowanie agresywniejszy ale niekiedy głupio uparty. Np. chcąc Francuzów przekonać do zawieszenia broni odebrałem im Paryż i złożyłem ofertę casefire + paryż była podpisana szczodra mimo to nie przyjęli jej. I tak sobie Paryż został splądrowany opuszczony przez moje wojska otoczony Francuzami, którzy sobie go zwyczajnie olali i poszli dalej. Inną ciekawostką jest to że pierwsza wojna jaka wybuchła to wojna między papieżem ,a Sycylijczykami i wcale nie jestem pewien kto był agresorem. Później do wojny z papieżem przyłączały się inne państwa, no a teraz leją się ile wlezie : P.
Generalnie rozgrywka jest dużo ciekawsza niż przed zmienieniem AI. Ciekawi mnie tylko jedna rzecz. Dlaczego na moim kompie AI z instalki brata zachowuje się dziwnie, podczas gdy u niego jest wszystko w porządku.
Wielkie dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
http://www.speedshare.org/download.php?id=EEC7E83611 - Hm, czyli będę musiał ustawiać każdą jednostkę po kolei, tak?
PS: Przecież chcę tylko jakby "przesunąć" wszystko tak jak by było po 100turach gry. Jeśli datę też zmienię to co w tym niehistorycznego? ;p
Elanar. Tak musiałbyś zmienić każdy wpis o każdej jednostce w pliku o budynkach - sporo roboty. Ew. możesz zostawić to tak jak jest z datą startu kampanii jak teraz a pozmieniać historic_events w tej kampanii startującej od 1220 roku, przesunąć eventy związane z rekrutacją, tak by miały miejsce wcześniej.
Bartek - to widzę byłeś niecierpliwy, nie twierdziłem, ze to AI jakie wstawaiam się super sprawdzi w SS , bo go nie testowałem na tym modzie, gram na nim w 2 modach i daję tam radę. Pozdrawiam.
Araven dzięki za pomoc, trochę zmieniłem eventy, rok rozpoczęcia kampanii i już pięknie było. ;)
Tylko mam drugi problem. Chciałem dodać sobie jedną prowincję ale niestety kampania nie chce ruszyć i też nie mam pojęcia co zrobiłem nie tak. Zgaduję, że jest limit prowincji i trzeba jakąś wykasować i wydawało mi się, że tak zrobiłem ale wciąż nie rusza... wie ktoś jak to zrobić (gram na SS 6.4)?
Dodawanie prowincji to wyższa szkoła jazdy. Radzę Ci wrócić do oryginalnych plików. Napewno nie wystarczy zmienić zapisów w plikach tekstowych by dodać nową prowincję. Łatwo to można zmienić nazwy miast i prowincji na mapie. ;)
MasterPL
30-09-2011, 14:17
Bardzo przepraszam za głupie pytanie, ale czy ten mod będzie po polsku? Jeśli nie to gdzie można znaleźć spolszczenie i czy w ogóle jest? Proszę o odpowiedzi i pozdrawiam :)
Najnowszy SS to wersja 6.4.spolszczenie jest do wersji 6.1. Do wyższych nie ma. Jest częściowe do 6.2, ale w ta wersję nikt nie gra. Chcesz zagrać w fajnego moda to pobierz Bellum Crucis 6.2 (ma spolszczenie).
obcy6661
30-09-2011, 20:19
Witam,
Nie wiem,czy była już odpowiedź na to pytanie,ale jest tu za dużo postów i weryfikacja każdego trwała by wiele czasu.
Mam taki problem:GRA ORYGINALNA (Podstawowy Medieval + Królestwa).Po zainstalowaniu moda Stainless Steel w wersji 6.4 i chęci gry w jakąkolwiek odmianę (czy to kampania czy to pojedyncza bitwa) nie mogę tego uczynić.Gdy klikam przycisk "Start" to pojawia się charakterystyczny odgłos rycerzy gotujących się do walki,lecz obraz pozostaje nadal taki jak przed kliknięciem przycisku "Start",tylko z tą różnicą,że właśnie przycisk "Start" znika.
Orientuje się ktoś jaka może być tego przyczyna oraz jak temu zaradzić ?,bardzo byłbym wdzięczny za pomoc.
*Sprzęt komputerowy jest dość dobry,2 letni komputer,który nigdy przedtem nie miał problemu z odpalaniem Medieval'a.
Kliknij lewym przyciskiem na ikonkę SS 6.4 potem wlaściwości i znajdż element docelowy. Potem kliknij na okonke setup wybierz jedną z dwóch kampanii i powinno odpalić. Czyli spróbuj uruchomić grę nie zxe skrótu a poprzez setup. jak odpali to skrót powinien potem dzialać ok.
obcy6661
01-10-2011, 20:15
Na mój problem pomogła reinstalacja całego Medievalu wraz ze wszystkimi dodatkami (widocznie jakieś błędy się porobiły)
Jednak teraz mam kolejne pytanie:
Gdzie (o ile można) da się zmienić ustawienie,że wiek naszego dowódcy,króla itd nie rośnie wraz ze zmianą tury ?
Ustawiłem sobie zmianę roku (w grze) co 2 tury (czyli z szybkością 0.50) a pomimo tego,wiek mojego dowódcy,króla itd rośnie wprost proporcjonalnie do każdej następnej tury.
(czyli,np. mam 10 tur już za sobą,w grze minęło dopiero 5 lat a mój dowódca zestarzał się o 10 lat)
Tak więc,pytam się czy ktoś wie jak temu zaradzić i aby wiek również zmieniał się co dwie tury ?
Z góry dziękuję za pomoc,sam szukałem odpowiedzi,lecz takiej nie mogłem znaleźć.
viewtopic.php?f=372&t=1626 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=372&t=1626) przejrzy kilka ostatnich stron pod tym linkiem, byla tam dyskusja o tym i jeden Kolega podał jak to ustawić, ale raczej dotyczyło to SS RR/RC ale może i w 6.4 da sie to zastosować.
Edit: ew. napisz na PW do uzytkownika o nicku gracul - autor SS 6.4 on Ci to wytłumaczy.
obcy6661
02-10-2011, 09:37
Niestety,moje stare oczy nie wypatrzyły na załączonym linku żadnych rozwiązań tego problemu (jedynie na stronie 8 była wzmianka o tym,że ktoś musiałby się podjąć tego zadania na ochotnika).
Więc kieruję inaczej sformułowane pytanie:
Czy ktoś wie,jaki plik odpowiada za te zmiany ? (czyli aby wiek dowódcy rósł proporcjonalnie do roku w grze)
Obcy - Poprosilem o pomoc Gracula w tej sprawie. Mam nadzieję, że za jakiś czas odpisze gdzie to się zmienia. Wtedy oczywiście dam znać. pozdrawiam.
Witam
Mam taki problem:
Zainstalowałem SS 6.4 i gdy chcę rozpocząć kampanie, naciskam START i nic. Znów mam to menu co po kliknięciu SINGLE PLAYER (czyli early era campaing, quick battle, historical battle, custom battle).
Znacie jakieś rozwiązanie tego problemu?
Spróbuj zrobić jak napisalem 6 postów wyżej.
obcy6661
02-10-2011, 20:07
Spróbuj zrobić jak napisalem 6 postów wyżej.
Ten sam problem,napisałem o tym kilka postów wyżej.
U mnie pomogła reinstalacja całego Medievalu wraz z dodatkami.
Dzięki
Co prawda mam steama więc i tak się nie otworzyła, ale jak normalnie włączyłem to zadziałało. Jeszcze raz dziękuję.
Niestety,moje stare oczy nie wypatrzyły na załączonym linku żadnych rozwiązań tego problemu (jedynie na stronie 8 była wzmianka o tym,że ktoś musiałby się podjąć tego zadania na ochotnika).
Więc kieruję inaczej sformułowane pytanie:
Czy ktoś wie,jaki plik odpowiada za te zmiany ? (czyli aby wiek dowódcy rósł proporcjonalnie do roku w grze)
Rada od Gracula jaką dostałem na PW.
Hej,
w campaign_script trzeba dojechać do "Ageing Script"
w tym momencie pierwsza część wygląda tak:
Kod:
monitor_event FactionTurnEnd FactionType slave
console_command season winter
set_counter turn 1
end_monitor
zeby postać starzała się rok na dwie tury, należy usunąć "console_command season winter".
Edit. Campaign scripty są dwa o ile pamiętam, jeden dla kampanii Early, drugi dla late, zmień to w obu najlepiej. Po usunięciu w/w zapisyu generałowie powinni się starzeć normalnie. Pozdrawiam.
Mister2343
07-10-2011, 20:02
mam Stainless Steel 6.3 i w folderze zawierającym mod jest taki plik "SS_setup.exe" i tam są opcje do ustawiania co one oznaczają i jakie najlepiej zaznaczyć z nich proszę o szybką odp z góry dziękuje :roll:
A jakie to są opcje bo teraz nie mam SS 6.3. Tam się wybiera rodzaj kampanii i chyba AI jak dobrze pamiętam. Podaj te opcje. ;)
Mister2343
07-10-2011, 21:08
no tak wybiera się tylko nie mam wszystkich jednostek i nie wiem czy nie przez opcje bo jak inną wybrałem do części tych jednostek się pojawiło ;/ a opcje są takie "gracul al ,lusted al ,savage al ,byg's grim reality 2, byg's grim reality 4 ,disable real recruitment ,limited actuvites ,longer assimilation ,permanent arrows ,permanent watchtowers " takie opcje są nie wiem czy nie popełniłem przypadkiem jakiegoś błędu :P ale to już są opcje z 6.4 bo ściągłem i myślałem że problem zniknie
no tak wybiera się tylko nie mam wszystkich jednostek i nie wiem czy nie przez opcje bo jak inną wybrałem do części tych jednostek się pojawiło ;/ a opcje są takie "gracul al ,lusted al ,savage al ,byg's grim reality 2, byg's grim reality 4 ,disable real recruitment ,limited actuvites ,longer assimilation ,permanent arrows ,permanent watchtowers " takie opcje są nie wiem czy nie popełniłem przypadkiem jakiegoś błędu :P ale to już są opcje z 6.4 bo ściągłem i myślałem że problem zniknie
Ja grałem na Savage AI, bygów nie używaj. disable real recruitment - to nie działa. limited actuvites ,longer assimilation - te 2 utrudniają gre na początku ich nie używaj. permanent arrows - strzały w bitwach nie znikają - uzywaj jak masz silnego kompa. jak średniego to to wyłącz. Nie ma wszystkich jednostek bo pojawiają sie stopniowo wraz z eventami. I musisz budować koszary, stajnie itp. Poczytaj temat o SS. Pozdrawiam
Mister2343
07-10-2011, 22:41
czyli jak nawet nie wyświetlają mi się w koszarach jak patrze na wyższy poziom ich to i tak będą te jednostki ??:P
czyli jak nawet nie wyświetlają mi się w koszarach jak patrze na wyższy poziom ich to i tak będą te jednostki ??:P
Tak będą. A dokładnie kiedy to w pliku export_descr_buildings można zobaczyć. musi nastąpic okreslony event np. wynalezienie cdanego typu zbroji np. lub płytowej, albo nastąpić wydarzenie w postaci np. najazdu Mongołów. Pozdrawiam.
Cadet3377
10-10-2011, 19:21
Stainless Steel 6,1 podobno to stary dodatek ale jest fajny gram w to już 2 mich i jest OK,ale jak to bywa jest parę błędów,nie będe opisywał bo to stary temat,ale wielki plus za dodatek
Cadet a ze spolszczenia do SS 6.1 korzystasz? Pozdrawiam.
Mister2343
24-10-2011, 07:54
witam
mam taki problem że jak włączam bitwę to jednostki w bitwie zwalniają ... tak jak by czas spowalniało nie jest to takim wielkim utrudnieniem ale jest to trochę męczące ... i jeszcze coś :D w kingdom wszystko hulało jak się patrzy na najwyższych wymaganiach a teraz musiałem zmniejszyć grafikę ... ale nic nie pomogło to zmniejszenie :?
W jaką wersję SS grasz?, jak w SS 6.3 albo 6.4 to odznacz opcję permanent arrows - jak jest zaznaczona to w bitwie np. płonące strzały nie znikają, efekt fajny ale mocno obciąża kompa i spowalnia bitwy przy nieco słabszych maszynach. Generalnie większość modów ma wyższe wymagania graficzne niż podstawowa gra. Jak odznaczenie w/w opcji nie pomoże. Wyłącz synchronizację pionową, zmniejsz cienie do niskich i efekty do niskich. Pozdrawiam. W ostateczności zmniejsz skalę jednostek.