PDA

Zobacz pełną wersję : Third Age Total War 3 - Problemy techniczne

Strony : 1 [2] 3 4

Araven
02-03-2013, 13:27
Zainstaluj, ale coś mało. Ja pobierałem dość dawno chyba z innego serwera, może są lepiej skompresowane obecnie.

HaLDiR
02-03-2013, 15:42
No ja nie mogę !!!
Przez to zamulanie co chwile mam Brak Odpowiedzi na mej JAKŻE KU*WA ZACNEJ przeglądarce i ch*j 3 raz teraz bede instalował chyba ze znasz sposob na zrestartowanie tego pobierania ?

Araven
02-03-2013, 16:28
Są programy do tego na google poszukaj, nie mam obecnie żadnego takiego programu.

HaLDiR
02-03-2013, 16:53
1h i około 30min Powiem czy mi się udało zainstalować dobrze ;)

Aaale najpierw medek musi być ;) i oczywiście jak mi tak komputer muli... czy mi się włączy TA

No nie 10-20 minut mam
Pozostało kilka sekund ...

Edit przez Araven: Nie pisz posta pod postem.

HaLDiR
03-03-2013, 12:12
Dobra ;)
Powoli mi się instaluje i co mnie zdziwiło :O
Zmienił się rozmiar ... Mam nadzieje że dobrze jest :)
Part 1------> 1,6 GB
Part 2------> 2,0 GB
Patch 3.1--> 5,3 MB
Patch 3.2--> 218 MB

edit:
Pytanko czy jak jest " Pozostało kilka sekund " to ile to trwa?

edit: pie*dole z torrentów musze ściagac !

HaLDiR
03-03-2013, 16:06
A ch*j wale to nie umiem nawet przy instalacji zmienić tej partycji z C na D/E , chociaż przynajmniej u mnie na instalatorze tego nie ma ( chodzi o instalacje podstawki Medieval II )
Dzięki za pomoc wszystkim ale ch*j z tego wyszedł, może ktoś mi jeszcze doradzi tutaj co zrobić ale ja nic nie zrobię teraz...
A filmik kolegi "kota ;P" nic nie rozumiem, może jakbyś odinstalował medka i zainstalował na filmiku to wtedy bym zrobił :)
Ale teraz dzięki i narazie ;_;

edit:
I instalację TATW też byś zrobił zrozumiałbym ale...

03-03-2013, 16:14
HaLDiRBy nie zaciemniać tematu, napisz dokładnie jeszcze raz jaki masz komp, system, gdzie masz system zainstalowany, gdzie grę...Najpierw trzeba zobaczyć czemu ci muli...Napisz na PW, wystarczy tego tutaj, bo dużo tego już wyszło....Jak będę mógł to pomogę...Jeszcze będę na forum 10 minut, potem znikam do wieczora, jak chcesz to pisz...
pozdrawiam

Wonsz
03-03-2013, 17:44
Araven próbowałem nadal to samo :? .

Araven
03-03-2013, 18:03
Widocznie usunięcie calego pliku to nie jest dobry pomysł.
Zobaczę u siebie, a Ty Eliminator usunąłeś plik campaign_script, czy skrypty z niego a plik został?

Link dla Eliminatora: http://www.sendspace.pl/file/764d52a5434a5facd64b04f Pobierz, wypakuj wstaw ten plik do imperial_campaign usuń map.rwm z base. Urucham far Launcher i ustaw by startować joko Eriador. Odpal nowa kampanię. Skrypty się zgłąszają, ale żaden nie działa bo usunąłem, poza jednym. Odrzuć wszystkie skrypty i graj. Rekrutacja Eriadoru działa. Należało zostawić jeden skrypt Arnor union.

Wonsz
03-03-2013, 19:53
nadal to samo pisze mi np że jak wybuduje stajnie to będe mógł mieć kupców (w sensie tą kawalerie) ale w oknie rekrutacja mogę rekrutować agentów.

Araven
03-03-2013, 20:23
Nie wiem ja puściłem kilka tur i są jednostki Eriadoru. Map.rwm usunąłeś? Nową kampanię zacząłeś. Masz kulturę na odpowiednim poziomie? Niekiedy trzeba poczekać kilkanaście tur na konnicę, bo po wybudowaniu stajni pierwszego poziomu nie ma od razu konnicy w wielu nacjach....

HaLDiR
05-03-2013, 20:43
Araven i Eutyches dzięki chłopaki za wszelką pomoc ...
UDAŁO MI SIĘ :D Stawiam flaszkę xD
Teraz tylko czekać jak mi komputer przestanie mulić i można zacząć kampanie ^_^ (Tylko czym xD)
Wiem że to nie odpowiedni temat ale... Jaką frakcje polecacie albo jaką gracie osobiście i co wam się w niej podoba? :)

Kobrax
05-03-2013, 21:04
Elfy z Lorien lub Leśne Elfy. Są extra. Zanim przeciwnicy dojdą to 3/4 z nich nie ma, a jak dojdą to wystarczy zatrzymać ich piechotą i dalej walić łucznikami. Uwielbiam Elfy bo zawsze wolałem armie złożone z samej piechoty, a elfy są tego przeciwieństwem. To co najbardziej boli to nieumiejętność korzystania z zalet elfów, gdy steruje nimi komp. W mojej rozgrywce dzięki szpiegowi patrze, a tu armia elfów 2 razy większa od armii Mordoru, z którą się zmierzyć zamierzałą. Myślę extra mój sojusznik da mu popalić ale sromotnie przegrał. Okazało się, że komp zrobił armię złożoną z piechoty samej. I tak wszystkie jego armie wyglądały. To smuci:(

Lwie Serce
05-03-2013, 21:13
Dorzucę od siebie tylko że również Rohan jest bardzo dobrą nacją, z świetnie wyszkoloną armią konną, co pozwala tłuc mnóstwo orków, teraz sobie nim gram i udaje mi się cudów dokonywać, żadną inną frakcją nie odnosiłem tak wspaniałych zwycięstw :D
Jak wolisz piechotę, to jak Kobrax napisał najlepiej wybierz Elfy bo mają silnych łuczników, a jeśli jak ja lubisz szarże i manewry kawaleryjskie Rohan jest najlepszy :D

HaLDiR
06-03-2013, 13:22
Zastanawiałem się także nad Gondorem albo Eriadorem i mam także pytanie ...
Jak zmienić Ediador w Aranor czy jakoś tak ? i czego jest połączenie z Ediadorem że wyjdzie Aranor? :D

Araven
06-03-2013, 13:43
viewtopic.php?f=366&t=12390 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=366&t=12390) tu masz info o Arnorze. Nie pytaj o grę w problemach technicznych, jest dział ogólny tam zadaj tego typu pytania.

HaLDiR
12-03-2013, 14:09
Dobra dzięki wielkie za pomoc wszystko ładnie pięknie działa :) Komputer mi już nie muli ( okazało się że program Proxy Switcher [ JAK MACIE USUNCIE ] mi tak mulił )
TATW bardzo dobrze działa i jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc i pozdrawiam wszystkich !! ;)

12-03-2013, 14:19
Dobrze wiedzieć, nauczka dla wszystkich by w takich razach dawać logi z systemu i by się szybciej doszło ;) ...Cieszę się że teraz wszystko jest w porządku...Ciekaw byłem co mu dolega, bo spokojnie gra i mody powinny chodzić na takim sprzęcie.
pozdrawiam :D

HaLDiR
12-03-2013, 16:49
Nom właśnie całe zamulanie itp przeszkadzał właśnie ten program Proxy Switcher on tak zamulał :)

Pier1223334444
22-03-2013, 15:30
Witam mam pewien z TATW. Gdy instaluję go na partycji z programem Kingdoms on go nie widzi. Kingdoms jest oryginalny, medieval też, jednak kod który został użyty do medivala nie jest dobry. Niestety zgubiłem książeczkę z kodem. Czy to może przeszkadzać ? Proszę o szybką odp. Z góry dziękuję.

Araven
22-03-2013, 16:55
Masz jakieś inne mody? Jaki system operacyjny, gra na tej samej partycji co system? Czyli co medek piracki a Kingdoms oryginał?

Pier1223334444
23-03-2013, 09:10
Medek ma tylko nieoryginalny kod ;/ Czyli można powiedzieć, że jest piracki. Mody mam tylko te z kingdoms. Wczoraj problem z kingdoms rozwiązałem, teraz jak włączam TATW wywala mnie do pulpitu i nie włącza się TATW tylko medek. Jeżeli mógłby ktoś napisać na gg byłbym bardzo wdzięczny 45628808

Araven
23-03-2013, 10:17
Czyli źle zainstalowałes instaluje się do katalogu głównego Medka tu maz opis instalacji na stronie 1. viewtopic.php?f=366&t=9391 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=366&t=9391) po instalacji part 1 i part II odpal grę skrótem z pierścieniem z pulpitu jak ok to zainstaluj patch 3.2 do TATW.

Pier1223334444
23-03-2013, 13:01
Niestety nie działa, zainstalowałem moda do katalogu medka, ale to samo się dzieje. Wywala mnie do pulpitu i włącza się medieval z ikonki pierścienia. Nie wiem dlaczego, ale przy uruchamianiu wyskakuje mi okno z czarnym tłem i napisy, ale znika po dwóch sekundach. Może o wina systemu ? Chociaż wątpię, żeby to nie działało przez system, że jest za słaby. Mam całkiem nowego laptopa i bf 3 na nim chodził do czasów aktualizacji... Więc myślę, że ta gra powinna pójść bez najmniejszych problemów.

Araven
23-03-2013, 13:36
Źle zainstalowałeś, instalator TATW podaje domyślną ścieżkę instalacji należy ją zmienić na taką jak masz u siebie, tak przy part 1 jak i part 2. Na 100% źle zainstalowałeś. Poza tym pytałem już raz o system jako masz i czy Medek jest na partycji systemowej, nie odpowiedziałeś. Chcesz pomocy to odpowiadaj na zadane pytania.

Pier1223334444
23-03-2013, 13:50
Dysk nie jest podzielony na partycje system to windows 7.

Araven
23-03-2013, 13:53
To bardzo źle, że nie jest podzielony na partycje. W przypadku Win7 gier nie powinno się instalować w Program Files i tym samym nie na dysku systemowym (tej samej partycji co system). Należy wyłączyć UAC, poczytaj w necie co to jest i jak je wyłączyć. I dopiero po wyłączeniu UAC instaluj mody. Nie gwarantuję, że zadziała. Jakbyś trochę poczytał ten temat to kilka razy to było wałkowane już jak nie kilkanaście.

Pier1223334444
23-03-2013, 16:26
Rozumiem, dziękuję za wskazówki. Poczytam trochę o UAC.

matmat2000
29-03-2013, 11:00
Witam, mam problem z MOSem 1.41 + EMM + epic kampania.Instalowałem tak jak na forum zalecają a nie mogę włączyć kampani. Jestem w menu wyboru frakcji klikam start i cofa mnie do menu. Dodam że mod third age 3.2 działał przez instalacją MOSa bez problemu. Zna ktoś rozwiązanie tego problemu ?
Edit: bitwy na MOSie też działają a więc coś z mapą kampani musi być nie tak

Gnejusz
29-03-2013, 11:09
Jakiś plik gryzie się z resztą, jeżeli nie modyfikowałeś niczego np: - descr_strat i usunąłeś map.rwm po instalacji submodów to chyba tylko reinstal od TATW do submoda na mapkę łącznie.
U mnie takie same objawy miałem po nie usunięciu map.rwm i nieprawidłowej edycji descr_strat.

Araven
29-03-2013, 11:27
Matmat2000 a cleaner.bat uruchomiłeś? To absolutnie konieczne. Jest w katalogu głównym moda. Jak to nic nie da. Usuń ręcznie plik map.rwm z katalogu base modam data/world/maps/base.

matmat2000
29-03-2013, 11:53
Tak uruchomiłem ale właśnie nie miałem pliku map.rwm w katalogu base. Wkleiłem zmodyfikowany plik ograniczający skrypty może w tym problem:
Edit: Czysty MOS teraz zadziałał niestety mam słabego lapka i tura idzie mi strasznie długo a więc zależy mi na pliku Aravena ale prawdopodobnie to on powoduje crash.
Edit: Jeśli chodzi o epic campain to sciągnąłem plik data i go rozpakowałem a wcześniej zainstalowałem EMM i pobrałem Twój plik light campain pod mos + rozszerzona mapka

Araven
29-03-2013, 12:14
To chyba tylku u Ciebie powoduje ctd. W końcu co masz obecnie? MOS 1.41 z mapką zwykłą, czy MOS 1.41 z rozszerzoną? Moje pliki Light są w dwóch wersjach. Może użyłeś niewłaściwej? Jedna jest dla zwykłego MOS, druga dla MOS z mapką rozszerzoną. Zrób tak, zagraj kilka tur, wyłącz lapka, uruchom ponownie wgraj pliki moje, postępuj zgodnie z instrukcją, w tym koniecznie map.rwm usuń. Nie instaluj po kilka rzeczy po sobie bo bajzel się robi.

Edit: Nim zrobisz jak wyzej wyłacz kompa i uruchom ponownie i spróbuj odpalić. Jak nie odpali, postąp jak wyżej. I Kolego moich plików to jest z 7. Podaj link o jaki plik lub pliki chodzi, bym miał pewność.

EDIT 2:

Cytuję Ciebie:
Edit: Czysty MOS teraz zadziałał niestety mam słabego lapka i tura idzie mi strasznie długo a więc zależy mi na pliku Aravena ale prawdopodobnie to on powoduje crash.
Edit: Jeśli chodzi o epic campain to sciągnąłem plik data i go rozpakowałem a wcześniej zainstalowałem EMM i pobrałem Twój plik light campain pod mos + rozszerzona mapka.

I tu Cię mam, źle zrobiłeś. Pomieszałeś wszystko. Epic campaign pobieramy z TWC właśnie pliki z data tylko, ale one są do NORMALNEGO MOS 1.41 z mapką zwykłą. Ty piszesz, że zainstalowałeś Epic na zwykły MOS a potem na to mapkę EMM, to źle. Już od tego momentu nie ma prawa Ci działać.

Zainstaluj czysty MOS 1.4.1 na to EMM (czyli mapkę rozszerzoną) na to Kampanię Epic ale moją z naszego forum zrobioną dla EMM właśnie: link: viewtopic.php?f=366&t=12409 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=366&t=12409) i potem dopiero Light kampanię Aravena w wersji dla MOS 1.41 EMM.

matmat2000
29-03-2013, 12:34
Po instalacji EMM wszystko działało mi dobrze ale po wklejeniu plików epic campain gra już mi crashuje. Aby dobrze zainstalować Epic campain należy wszystkie pliki do głownego katalogu z modem wrzucić ?
Edit: Rzeczywiście trochę pomieszałem. Zrobiłem jak mówiłeś i wszystko śmiga i tury chodzą znacznie szybciej niestety dla mojego kompa to i tak wyzwanie a więc chyba jeszcze odchudzę o parę skryptów. Dzięki za szybkie i trafne rady :)

Araven
29-03-2013, 13:01
Patrz mój post wyżej w EDIT II, wszystko pomieszałeś.

Matmat2000 spróbuj tych programów do poprawy wydajności kompa i patcah 4 gb użyj viewtopic.php?f=367&t=11404 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11404)

matmat2000
29-03-2013, 13:41
Mam już patcha 4gb. Jak Twoim zdaniem w pierwszej kolejności jeszcze powinienem skrypty usunąć aby zbytnio nie popsuć rozgrywki ?

Araven
29-03-2013, 13:44
;########################## New Technology ###########################
;################### BOROMIR BATTLE MODEL (By EoH) ###################
;######################### Interactive Mod ###########################
;########################### Aragorns RPG ############################
;########################## Beacons of Gondor ########################
;########################## Immortal Nazgul ##########################
;######################## Elven Reforging ############################
;########################## Allied Aid ###############################
;####################### Arnor from start ############################
;######################## Diplomacy script ###########################
;######################## Immortal Heroes ############################
;######################### Capture Messages ##########################
;######################### Elves Passing #############################
;############### Baron Samedi's Counter Invasion script ##############
;##################### Spawning Additional Units #####################
;###################### Strong Mordor script #########################
;####################### Strong OoG script ###########################
;###################### Aging & Season script ########################
;########################## Welcome text #############################
;############################ Gamenotes ##############################
;############################# AI Bonus ##############################
;############################# AI Setup ##############################
;################# Baron Samedi/KK's One Ring script #################
;############ Baron Samedi's Faction Resurrection Script #############
;####################### Help weakened factions ######################
;########################### Last Stand ##############################
;############################ Osgiliath ##############################
;########################### AI invasions ############################
;########################### Arnor Union #############################
;############################# Aragorn ###############################
;########################### Army of Dead ############################
;########################## Balrog Arrival ###########################
;##################### THE FIRES OF ISENGARD #########################
;#################### Garrison Script Version G5 #####################
;########################### Money script ############################
;######################### Fred Putz script ##########################
;####################### Capital Change Cost #########################
;########################## Regional videos ##########################
;####################### Change settlement names #####################
;####################### Leader Death Messages #######################
;################## G5 Autonomous Regions mod v1.3 ###################
;################# G5 Centralised Administration Mod #################
;############################ Palantiri ##############################
;###################### Germanicu5 AI (latest) #######################
;######################### Total Diplomacy v1.8 ######################
;####################### Strong Isengard script ######################
;################### House of High King Elendil ######################
;####################### Token of Friendship #########################
;########################### Next Heir ###############################
;####################### DJS a.k.a DCI 1.2.2 #

Poza już usuniętym skryptami w mojej kampanii Light do MOS, Te co pogrubiłem ew. usuń sobie jeszcze.

Wonsz
29-03-2013, 15:42
Wystarczy tylko wpisy usunąć?

Araven
29-03-2013, 17:53
Poniżej przykład na usunięcie skryptu Ai Invasions.
1. Robimy kopię campaign_script by mieć do czego wrócić.
2. Usuwamy całą treść pomiędzy skryptem jakiego chcemy się pozbyć a kolejnym.

Przed usunięciem:
;#########################Invasion on South Umbar by Gondor
[b]monitor_event FactionTurnStart FactionType sicily
and IsFactionAIControlled
and not I_SettlementOwner South-Umbar = sicily
and I_LocalFaction spain
and I_TurnNumber >= 70
and RandomPercent <= 20

spawn_army
faction sicily
character random_name, admiral, age 51, x 208, y 62, label invasion_ships1
traits Slow 1
unit holk Spawn exp 5 armour 0 weapon_lvl 0
unit holk Spawn exp 4 armour 0 weapon_lvl 0
unit holk Spawn exp 3 armour 0 weapon_lvl 0
unit holk Spawn exp 2 armour 0 weapon_lvl 0
unit holk Spawn exp 3 armour 0 weapon_lvl 0
unit holk Spawn exp 2 armour 0 weapon_lvl 0
unit holk Spawn exp 1 armour 0 weapon_lvl 0
end

spawn_army
faction sicily
character random_name, named character, age 56, x 208, y 62, label invasion_army1
traits LoyaltyStarter 1 , GoodCommander 2 , ReligionStarter 1 , GoodAttacker 2 , Loyal 2 , GoodAdministrator 1 , StrategicSkill 1 , LogisticalSkill 1 , Ai_Boost 1
unit Gondor Bodyguard exp 6 armour 0 weapon_lvl 0
unit Marines Mercs exp 5 armour 1 weapon_lvl 0
unit Marines Mercs exp 4 armour 1 weapon_lvl 0
unit Gondor Infantry Mercs exp 2 armour 2 weapon_lvl 0
unit Gondor Infantry Mercs exp 3 armour 2 weapon_lvl 0
unit Gondor Spearmen Mercs exp 2 armour 2 weapon_lvl 0
unit Gondor Spearmen Mercs exp 3 armour 2 weapon_lvl 0
unit Gondor Spearmen Mercs exp 2 armour 1 weapon_lvl 0
unit Gondor Spearmen Mercs exp 3 armour 1 weapon_lvl 0
unit Gondor Archers Mercs exp 2 armour 1 weapon_lvl 0
unit Gondor Archers Mercs exp 3 armour 1 weapon_lvl 0
unit Gondor Archers Mercs exp 2 armour 1 weapon_lvl 0
unit Gondor Archers Mercs exp 3 armour 1 weapon_lvl 0
unit Swan Knights Mercs exp 2 armour 1 weapon_lvl 0
unit Swan Knights Mercs exp 3 armour 1 weapon_lvl 0
unit Gondor Catapult Mercs exp 5 armour 1 weapon_lvl 0
unit Gondor Catapult Mercs exp 4 armour 1 weapon_lvl 0
end
console_command diplomatic_stance sicily spain War
historic_event invasion_umbar
move_strat_camera 208, 62
terminate_monitor
end_monitor

declare_counter naval_invasion_a

monitor_event FactionTurnStart FactionType sicily
and IsFactionAIControlled
and not I_SettlementOwner South-Umbar = sicily

if I_CharacterExists invasion_ships1
if ! I_FactionNearTile sicily 0 165,6 ;Shore Tile
move invasion_ships1, 165, 6 ;Shore Tile
end_if
if I_FactionNearTile sicily 0 165,6
set_counter naval_invasion_a 1
end_if
if I_CompareCounter naval_invasion_a = 1
destroy_units sicily, holk Spawn
historic_event invasion_umbar_landed
move_strat_camera 166, 6
end_if
end_if
if I_CharacterExists invasion_army1
if I_CompareCounter naval_invasion_a = 3
siege_settlement invasion_army1, South-Umbar, attack
set_counter naval_invasion_a 4
end_if
if I_CompareCounter naval_invasion_a = 2
siege_settlement invasion_army1, South-Umbar, maintain
set_counter naval_invasion_a 3
end_if
if I_CompareCounter naval_invasion_a = 1
move invasion_army1, 166, 6 ;Move the army away from shore
set_counter naval_invasion_a 2
end_if
end_if
end_monitor

;############################ Arnor Union ###############################

By usunąć skrypt Ai invasions wycinamy jego treść pochylona wyżej. Po usunięciu zostaje tylko nazwa usuniętego skryptu i jedna wolna linia pomiędzy nią a nazwą kolejnego. Po usunięciu wygląda to tak:

;#########################Invasion on South Umbar by Gondor

;############################ Arnor Union ###############################

Arwiodx
31-03-2013, 20:32
Witam ostatnio postanowiłem wrócić do Third Age po długiej przerwie, tym razem zainstalowałem submoda MOS, niestety bitwy wogóle nie działają
sypią sie błędy typu: "Medieval 2 total war encountered an unspecified error and will now exit" oraz "Medieval napotka..." . Problemy zaczeły sie pojawiać już podczas uruchomienia cleanera - nie znalazł pliku Keyes ( wyczytałem że moge to zignorować i grać bezproblemowo ) niestety nic na to nie wskazuje :D
MOS w wersji 1.41, Kingdoms w wersji 1.5
Third Age w wersji 3.2 czysty - działa bezproblemowo
Liczę na waszą pomoc :)

Pozdrawiam ;> i wesołych świąt :D

Edit:
Problem wydaje sie rozwiązany pomogło usuniecie plików: descr_geography_new :)

Edit2: Po rozpoczęciu kampanii elfami leśnymi zauważyłem pewien problem mianowicie postacie na mapie kampanii nie tyle co się przemieszczają co raczej teleportują z miejsca w miejsce. Wygląda to tak że postać stoi w miejscu A wyznaczam jej cel B do którego ma dojść a ona się tam poprostu pojawia tak jakby ją lagowało :D
Niby problem nie jest jakiś wielki ale zakłóca wizualny odbiór tej wspaniałej produkcji.
Licze na waszą pomoc :D

Skeletoon
20-04-2013, 00:04
Witam, mam mały aczkolwiek irytujący problem. Mianowicie gdy gram z kumplem w kampanie na hotseat, i gdy któryś z nas gra eriadorem, co turę nam obu przychodzi zapytanie o autonomie Shire i bez względu na to czy się zgodze czy nie, komunikat przychodzi w kolejnych turach w coraz większej liczbie egzemplarzy. Czy tylko ja tak mam? Można jakoś temu zaradzić? Proszę o pomoc:D
P.S. Mam TATW 3.2, MOS 1.41 z rozszerzoną mapką. Pozdrawiam!

Araven
20-04-2013, 07:25
Można by spróbować usunąć z campaign_script sktypt o autonomii i potem zacząć nową kampanię po usunięciu map.rwm z katalogu base. Wtedy, nie powinno być tego komunikatu.

Skeletoon
20-04-2013, 15:51
Pomogło!!! Oooogromne dzięki :D

szymsss166
21-04-2013, 11:12
Mam problem z zainstalowaniem submoda baron samedi's. Postępuję wg instrukcji zamieszczonej tu viewtopic.php?f=366&t=11942&p=262530&hilit=baron+samedi%27s#p262530 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=366&t=11942&p=262530&hilit=baron+samedi%27s#p262530). Po zainstalowaniu submoda wyskakuje mi okienko z komunikatem "instalacja przebiegła pomyślnie". Ale po włączeniu gry nie pokazuje mi się obrazek jaki powinien. Dla pewności instalowałem ponownie moda i dalej to samo.

Araven
21-04-2013, 11:18
viewtopic.php?f=366&t=9457 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=366&t=9457) submod ma osobny temat. I jest pod TATW wersja 3.1 a ty masz wersję 3.2. Pod 3.2 jest MOS 1.41 link viewtopic.php?f=366&t=10375 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=366&t=10375)

szymsss166
21-04-2013, 17:36
Sorry że znowu tu a jeśli mam moda third age 3.1 w języku polskim to może to być przyczyna nie włączenia się submoda?

selwek
21-04-2013, 18:11
Witam. Mam problem. Duży problem, mianowicie gdy instalowałem 1 parta nie zaznaczyłem ,aby mod instalował się w katalogu MODS ( czyli zamiast C/Progam files/Sega/Medieval II total war/Mods, zainstalował się w C/Program files/Sega/medieval II total war), gdy się zorientowałem wyłączyłem program instalacyjny, po czym sprawdziłem folder, moim oczom ukazała się PUSTKA, ani jednego folderu. Jednak gra działa! Co mam teraz zrobić? Reinstal czy jakieś czary-mary ?

Araven
21-04-2013, 18:49
Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi.Co instalowałeś? Jakiś submod do TATW 3.2, czy samo TATW? Prawdopodobnie samo TATW 3.0. To usuń ręcznie katalog Third_Age_3 jaki powstał w śceżce jaką podaje instalator. I zainstaluj moda ponownie tam gdzie masz Medka II, zgodnie z opisem instalacji moda postępuj. TATW się instaluje do katalogu głównego Medka nie do mods. Czytaj opis instalacji na stronie 1 tematu o modzie.

selwek
21-04-2013, 18:51
Poprostu nie zainstalowałem moda w katalogu /mods tylko ogólnie w /Medieval II, co oznacza ,że wywaliło mi wszystkie pliki a gra nadal działa

Araven
21-04-2013, 18:54
viewtopic.php?f=366&t=9391 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=366&t=9391) strona 1, linki i opis instalacji moda TATW 3.2

Moda się instaluje do katalogu głównego nie do mods, co już pisałem w poście wyżej. Ja instalowałem do F:\Gry\SEGA\Medieval II Total War. Ścieżkę swojego Medka podajesz i w TATW 3.0 (w obu partach) i w patchu 3.2.

selwek
21-04-2013, 19:28
to może inaczej, tak teraz wygląda mój folder Medieval II
http://imageshack.us/photo/my-images/26 ... uugch.png/ (http://imageshack.us/photo/my-images/266/beztytuugch.png/)

Araven
21-04-2013, 19:34
Masz skrót do Medka II na pulpicie, kliknij prawym myszy potem właściwości i znajdź element docelowy. To nie wiesz gdzie masz Medka II ??????????????????????????

selwek
21-04-2013, 19:38
O ja pi**dziele! Już spiesze z wyjaśnieniami, otóż niedawno miałem medka zainstalowanego na dysku C, jedank po ostatnim problemie z kompem i formacie zainstalowałem go na D - sumując jestem skończonym idiotą, dzięki wielkie za poświęcony czas :D

amant
24-04-2013, 16:28
siemaneczko kochani. Pomocy potrzebuje, otóż ostatnio zainstalowałem sobie MOSA, którego musiałem szybko wywalić ponieważ ta prędkość tur... Tragedia po prostu. Odinstalowałem więc MOSA, ale zorientowałem się, że to nadpisuje pliki TATW, więc wywaliłem cały folder z third age'm ściągnąłem z tej strony z linków od nowa, zainstalowałem. Włączam i.. Lipton, jest napis Third Age, z boku na dole v.3.2 i dziękuje tyle widze i wywala do pulpitu. O co może chodzić? Raczej nie brakuje plików bo chyba dajecie dobre linki, ściągałem 2 razy, instsalowałem od nowa z 10 razy. Pomocy

Araven
24-04-2013, 17:21
Jaki system operacyjny? Podaj lokalizację moda. Ile zajmuje Ci katalog Thid_Age_3 ?

amant
24-04-2013, 17:26
instalowałem zgodnie z instrukcją w głównym foldzie medka, a jego pliki znajduja sie w mods third_age_3 czy jakoś tak, a waży prawie 7gb. Mam win 7;)

Araven
24-04-2013, 17:33
Jak pytam o lokalizację to ją podaj precyzyjnie: ja mam: F:\Gry\SEGA\Medieval II Total War\mods\Third_Age_3 a nie takie ogólniki jak podałeś, mod zajmuje 6,84 Gb. UAC masz wyłączone? w Win7 ? jak nie, to poczytaj w necie co to jest i je wyłącz. Medek II i mody powinny być na innym dysku niż system Win7 a już napewno nie w Program Files. Wyłącz UAC i zainstaluj moda na innym dysku niż system operacyjny.

amant
24-04-2013, 17:40
C:\Program Files (x86)\SEGA\Medieval II Total War\mods\Third_Age_3

UAC no cóż nie wiem co to, ale czy to może być to skoro zawsze mi działało? Na tym samym kompie, systemie wszystko było git.

Araven
24-04-2013, 17:42
Czyli masz w najgorszej możliwej lokalizacji i pewnie włączone UAC. Google się kłania. Wpisz np. Jak wyłączyć UAC w Win7.

Piotrek 25
24-04-2013, 23:08
Witam serdecznie. Pewnie ten temat był wałkowany już setki razy, ale mam problem z uruchomieniem bitew. Uruchomienie ich wręcz graniczy z cudem. Zastosowałem metodę z usunięciem 2 plików descript_geog.... (nie pamiętam dokładnie nazwy), zmiana w jednym pliku uruchamianym notatnikiem czy zmiana z zegarem Windows'a- niestety nic nie pomogło. Mam zainstalowanego MOS'a 1.41 z rozszerzoną mapką i Epic Kampanią. Wiadomo, że bitwy to esencja gry bez nich nie ma miodu z grania. Proszę o pomoc i z góry dziękuje ;)

Araven
25-04-2013, 07:12
Jaki system operacyjny, gdzie mod jest zainstalowany, podaj dokładną lokalizację, oraz rozmiar katalogu Third_Age_3. A sama kampania działa ?

Piotrek 25
25-04-2013, 18:14
Windows XP, F:\Program Files\SEGA\Medieval II Total War\mods\Third_Age_3, folder Third Age waży 9gb, jak grałem na samym Third age'u bez sub moda, czasem bitwa nie chciała się odpalić ale to była rzadkość a teraz jest niestety odwrotnie. Sama kampania śmiga bez problemu. Tylko, że tura trwa około 50 sekund, ale czytałem że to normalne w MOS'ie.

Araven
25-04-2013, 18:31
Usuń ponownie descr_geography_new oba pliki oraz map.rwm z katalogu base. Data/world/maps/base i spróbuj odpalić. Może zmniejsz opcje grafiki i skalę jednostek bo komp nie wyrabia?

Piotrek 25
25-04-2013, 18:59
Usunąłem te pliki, zmniejszyłem grafikę na niską i nic... Myślę, że to raczej nie winna grafiki, bo mam solidnego kompa, zwykły Medieval II śmigał na maksymalnych bez problemu. A jak zmienić skalę jednostek?

Araven
25-04-2013, 19:10
W opcjach i ustawienia kamery bodajże. No nie wiem, jak nic nie pomaga to zrób reinstall Medka ale zainstaluj na innej partycji niż system. Dziwne, a skrypty na początki gry Ci się zgłaszają w MOS ?

Piotrek 25
25-04-2013, 19:13
Skrypty się zgłaszają, myślałem żeby zmienić ustawienia grafiki w dodatku Kingdoms, ale nie mogę go teraz odpalić, chodzą tylko poszczególne kampanie z dodatku (uruchamiam je z pulpitu).

Araven
25-04-2013, 19:18
Nie ma żadnego komunikatu jak Cię wyrzuca? Zainstaluj najnowsze sterowniki do grafiki. Kingdoms właśnie w kampaniach w opcjach się grafikę ustawia. Nie da się uruchomić Kingdoms jako takiego, tylko jedną z 4 kampanii.

Piotrek 25
25-04-2013, 19:28
Medieval napotka. Jest możliwość usunięcia Submoda MOS, aby powrócić do Third'a Age, bez odinstalowania moda?

Araven
28-04-2013, 12:58
Nie ma takiej możliwości. Musisz usunąć katalog z modem i zainstalować ponownie.

Piotrek 25
28-04-2013, 21:55
Jako, że dzisiaj niedziela i miałem trochę wolnego czasu poświęciłem parę dobrych godzin i przeinstalowałem całego Medievala II od początku, teraz wszystko śmiga bez problemu. Dzięki za pomoc :)

Tessali
18-05-2013, 13:45
Witam, nie wiem czy było gdzieś już to pytanie, jeśli tak, to przepraszam - powielę wątek. Ostatnio po instalacji i dezinstalacji jednego z modów, zniknęły mi: zielone kółka pod zaznaczonymi oddziałami, brak podświetlenia wszystkich wrogów i sojuszników przy wciśnięciu guziczka z herbem frakcji, brak flag. Rozumiem, że gdzieś to w plikach ustawień można zmienić, będę wdzięczny za wskazówkę.

Re down

Dzięki za podpowiedz. Doszedłem też do tego, że trzeba zamienić wartość disable_arrow_markers = 0 z 1 na 0. Tez pliku medievl2.preference.cfg

Araven
19-05-2013, 11:34
W pliku TATW.cfg w katalogu głównym moda zmień show_banners na 1 i powinno być ok.

Tessali
03-06-2013, 18:25
Witam.
Mam pytanko. delikatnie zmodyfikowałem statystyki bohaterów Gondoru (Boro i Fara - mira), tak aby nie byli zwykłymi cieniasami, ale mieli realny i potężny wpływ na przebieg bitwy. Ale wyłonił się niewielki szkopuł, a mianowicie nie regenerują im się składy osobowe kompanii. Pytanie: w jakim pliku i jaka zmienna charakteryzuje właśnie tę cechę, tzn autouzupełnianie oddziałów generalskich.
Pozdrawiam!

type Kingsguard BG
dictionary Kingsguard_BG ; Boromirs Bodyguard
category infantry
class spearmen
voice_type General
accent Boromir
banner faction main_spear
banner holy crusade
soldier kingsguard, 48, 0, 1.375, 0.3
officer gondor_banner_carrier_ug1
mount_effect horse +4, camel +4, elephant +2
attributes sea_faring, hide_forest, very_hardy, can_withdraw, free_upkeep_unit, no_custom
move_speed_mod 1.6
formation 1.2, 1.2, 2.4, 2.4, 4, square, shield_wall
stat_health 2, 5
stat_pri 15, 12, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, spear, 15, 1 ; -1 guard
stat_pri_attr light_spear
stat_sec 0, 0, no, 0, 0, no, melee_simple, blunt, none, 0, 1
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 15, 14, 11, metal ; full plate, +3 for mithril helm, def +5 guard
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 6
stat_ground -1, -2, 0, -3
stat_mental 18, disciplined, highly_trained, lock_morale
stat_charge_dist 6
stat_fire_delay 0
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 800, 250, 75, 75, 800, 4, 250
armour_ug_levels 4, 5
armour_ug_models kingsguard
ownership sicily, timurids
era 0 sicily
era 1 sicily
era 2 sicily
recruit_priority_offset 120

04.06.2013 Dzieki za pomoc!

Araven
03-06-2013, 18:55
Zmieniłeś im staty w export_descr_unit? Sprawdź my mają atrybut general_unit, jak ich podpakowałeś? Może za dużo dałeś im ludzi? Wklej ich staty tu, albo na PW miwyślij tak w ciemno trudno coś powiedzieć.

Araven
11-06-2013, 15:22
Ty grasz w wersję 1.3 Mos czy 3.1 Tatw? W katalogu moda w Data/world/maps/campaign/custom/imperial_campaign i campaign script. Należy usunąć z niego garrisson_script. Do wersji Tatw 3.2 zrobili taki plik na TWC do pobrania, ale jak masz 3.1 to musisz sam usunąć. Zrób kopię pliku. Po zmianie usuń map.rwm z katalogu base i odpal nową kampanię.

Flampard
20-06-2013, 09:47
Mam problem! Zainstalowałem medivala, pozniej krolestwa, mod, pozniej patche. Wszystko ładnie się włącza ale jak daje jakakolwiek bitwe to mnie wywala do pulpitu i pisze cos .."an unspecified error and will now exit". Mam Xp jak coś

Araven
20-06-2013, 10:21
Usuń 2 pliki descr_gegraphy_new są w data moda, 2 sztuki, ja je usuniesz bitwy powinny odpalić a pliki się zregenerują, ale już prawidłowe.

Flampard
20-06-2013, 12:00
niestety dalej to samo ;( co mam robić?

Araven
20-06-2013, 15:47
Jak dalej to samo to coś źle zainstalowałeś. Ile Ci zajmuje katalog z Third Age 3.2 ? Bo je instalowałeś?

Flampard
20-06-2013, 15:59
teraz wywala mi tylko bitwy w kampani, własne moge grać. Katalog zajmuje 6.87 GB

Araven
20-06-2013, 16:19
viewtopic.php?f=367&t=11404 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11404) tu masz link użyj tych programów ew. Kompa możesz mieć za słabego obniż skalę jednostek i wymagania grafiki w opcjach, to może nie będzie wywalać.

bereo
01-07-2013, 08:41
Nie wiem czy padło już takie pytanie, jeśli tak to przepraszam. Czy TATW ma większe wymagania sprzętowe względem podstawowego medka?

Araven
01-07-2013, 09:45
Tak ma większe, ale powinien pójść na słabszym sprzęcie, najwyżej niższą skalę jednostek i opcje graficzne ustawisz.

alamo13
16-07-2013, 23:11
Mam problem z Kampanią drużyny pierścienia. Próbuję ją włączyć, ale niestety kampania się nie włącza i gra przeskakuje mi do miejsca początkowego
Reinstalacja nic pomoga

Araven
17-07-2013, 07:59
Wyłącz porady, ustaw najwyższy poziom trudności kampanii i powinno zadziałać.

alamo13
17-07-2013, 17:28
Niestety kampania nadal nie działa, a próbowałem wszystkich kombinacji

Araven
17-07-2013, 17:39
Nie gram w kampanię Drużyny. Ale u mnie kombinacja poziom VH kampania i Medium w kampani Drużyny działały (Brak porad u Doradcy). Ja w ogóle nie gram w czyste TATW i go nie mam. Może Ktoś pomoże Koledze?

alamo13
17-07-2013, 20:48
Ja mam tatw z submodem Mos 1.41 z mapką emm, ale niestety nawet przy takiej kombinacji kampania również nie działa. Cóż chyba będę musiał ją sobie darować

Araven
17-07-2013, 20:53
Alamo13, było tak od razu !!!!!!!. W MOS kampania Drużyny nie działa. Pytałeś w dziale pomocy dla TATW, więc przyjąłem, że masz czyste TATW 3.2 a Ty nic nie napisałeś, że masz MOS. Ja nie jasnowidz.

grachu
19-07-2013, 17:34
Witajcie

Kilka dni temu zainstalowałem TAWT 3.2 i z początku wydawało się, że nie będzie żadnego problemu, chodziło doskonale. Do czasu. W ok. 20 turze kampanii Gondoru wywaliło mnie podczas malej bitwy z Haradem. Po ponownym włączeniu gry sytuacja się powtórzyła. Za trzecim podejściem jednak bitwę mogłem rozegrać normalnie. Później wywalało mnie jeszcze z czterech mniejszych lub większych bitew z Haradem i Mordorem(każdą oprócz ostatniej zdołałem po kilku próbach rozegrać). Rozpocząłem kampanię od nowa, lecz problem się powtórzył już dwukrotnie. Wywala mnie już w czasie bitwy, w początkowej fazie, najczęściej podczas szarży mojej kawalerii(nie wiem czy to ma jakieś znaczenie). Pojawia się enigmatyczny komunikat "Medieval 2: Total War natrafi" i koniec frajdy(można powiedzieć, że nie wywala całkowicie, bo słychać muzykę z gry, a czasem widać pole bitwy). Wie ktoś jak temu zaradzić? Byłbym bardzo wdzięczny. ;)

Drugim, znacznie mniejszym problemem jest nie odnawianie się gwardii przybocznej Duinhira(łucznicy z Morthondu). Ten problem pojawia się tylko u niego, z innymi postaciami problemu nie ma.

Mam Windowsa 7, Medieval wraz z modem zainstalowany jest niestety na partycji systemowej(innej nie mam), UAC jest wyłączony. Gram na czystym TAWT 3.2 ze spolszczeniem, podstawka i Królestwa są oryginalne, mod waży tyle, ile powinien(6,87 Gb).

Araven
21-07-2013, 11:07
viewtopic.php?f=367&t=11404 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11404) tu masz link spróbuj użyć tych programów. Obniż też nieco wymagania grafiki, może to coś pomoże. Co do Duinhira, to nie wiem czemu tak jest. Może się odnawia wolniej, ale jednak?

grachu
21-07-2013, 20:24
Te programy komputer z zalegającego świństwa i niepotrzebnych plików, prawda? Mam taki, nazywa się Ccleaner i chyba on działa na podobnej zasadzie. Spróbuję zmienić wymagania grafiki, ale myślę że to nic nie da, gdyż komputer jest niezły.

Araven
21-07-2013, 20:46
Te programy robią dużo więcej, użyj ich. A patch 4gb może pomóc na grafikę i szybkość tur.

fangorn
16-08-2013, 12:38
Witam mam problem. Zainstalowalem Third age 3.0 i patch 3.1 . Mam oryginalnego medievala i dodatek kindgoms , i gdy probuje wlaczyc Third age wyskakuje mi komunikat zebym wlozyl plyte co mam zrobic ?

Araven
16-08-2013, 13:14
Gdzie zainstalowałeś moda? Mam nadzieję, że w Twoim katalogu głównym Medka II. Zainstaluj patch 3.2 do TATW. Wyjmij płytę po restarcie kompa i włóż ponownie do napędu, może porysowana jest mocno ?

fangorn
16-08-2013, 13:16
Plyta jak nowka. Zainstalowalem do katalogu glownego medka 2 folder azy tyle ile powinien nie wiem co sie dzieje proobuje wlaczyc third age i pisze ze trzeba plyty a na plycie z kindgoms nie chodzi ;(

Araven
16-08-2013, 13:19
Kingdoms chodzi na tej płycie? Masz wersję 1.5 Kingdoms? Wgraj patch 3.2 do moda i wyłącz Windowsa a potem spróbuj uruchomić ponownie i wtedy odpalić moda.

fangorn
16-08-2013, 13:23
Mam wersje 1.5 :( wiec powinienem wgrac wersje 3.2 i bedzie mi normlanie dzialac ?

Araven
16-08-2013, 13:37
Dobrze, że masz wersję 1.5 Kingdoms na to powinieneś zainstalować TATW 3,0 part I i paret II oraz patch 3.1 do TATW i patch 3.2 do TATW. Zainstaluj to zobaczysz. Oby zadziałało, chyba, że jednak oryginała nie masz.

fangorn
16-08-2013, 13:38
mam Oryginala zlota edycje . wiec wystraczy zainstalowac 3.2 ? samo 3.0 nie bedzie dzialac ?

Araven
16-08-2013, 13:41
viewtopic.php?f=366&t=9391 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=366&t=9391) pierwszy post poczytaj.
Kolego, patche są po to by błędy naprawiać w modach, cały świat gra na 3.2, jak chcesz graj na 3.0 ale nie narzekaj jaki co chwila cię wywali z gry. Jaki masz system operacyjny? Gdzie masz Medka II na dysku systemowym czy nie?

fangorn
16-08-2013, 13:44
mam Win 7 64 x tak na dysku systemowym . No ale aktualnie ja nie moge jej wlaczyc XD

fangorn
16-08-2013, 13:50
zainstalowalem 3.2 i dalej wyskakuje by wlozyc plyte :(

Araven
16-08-2013, 13:51
To bardzo źle, że masz na systemowym. Wyłącz UAC w Win7, poczytaj w necie co to i wyłącz. Odinstaluj Medka II i Kingdoms z dysku systemowego. Zainstaluj Medka i Kingdoms na innej partycji niż system operacyjny. I dopiero jak to uczynisz instaluj mody.

fangorn
16-08-2013, 13:54
Mam jeden dysk c

Araven
16-08-2013, 14:19
W win7 można utworzyć partycje nowe w każdym czasie, bez konieczności ponownej instalacji systemu Win7. Poczytaj jak, są poradniki w necie, albo poproś kogoś kto potrafi. W najgorszym razie zostań przy jednej partycji ale wyłącz UAC w Win7. I zainstaluj grę na C, ale nie w ProgramFiles, gdzieś indziej np. w katalogu Gry.

Zwiadowca
18-08-2013, 15:02
Mój problem polega na tym że gdy klikne kampania to przy ladowaniu wywala mnie do pulpitu a to samo dzieje sie przy szybkiej bitwie i custom battle. Wersja 3.2 zero submodów ma ktoś pomysł jak to naprawić??

Araven
18-08-2013, 15:15
Wejdź do katalogu mods i podaj dokładnie ile zajmuje Ci katalog Third_Age_3. Podaj gdzie masz grę, czy na dysku z Windows i jaki masz Windows.

Zwiadowca
18-08-2013, 15:42
Dysk D (nie tam gdzie system) Windows Xp zajmuje 5.03 gb

Araven
18-08-2013, 16:05
Third_Age_3 zajmuje 6.83 do 6.87 Gb nie 5.03 Gb.
Albo masz niekompletną instalkę, albo pominąłeś patche albo któryś z partów.
To jeden z najprostszych do instalacji modów każdemu instalatorowi podajesz swoją ścieżkę Medka, musisz zmienić to co proponuje instalator na Twoją ściężkę gry. Ja mam F:\Gry\SEGA\Medieval II Total War

Edit: Przed instalacją rozmiary plików instalacyjnych:
TATW 3.0 part I - 1.666.139
Tatw 3.0 part II - 2088 436
Patch 3.1 - 5.454 kb
Patch 3.2 222.998
Link viewtopic.php?f=366&t=9391 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=366&t=9391) strona 1, wszelkie linki masz.

Raskolnikovv
20-08-2013, 15:01
Panowie... Witam ponownie.

Mam problem z Third Age... Panowie... Miedek sie posypał :cry:

Zaisntalowałem poprawnie kolejno:
-Medieval II Total War (oryginał),
-Królestwa,
-Third Age 3.0
-TATW_3.1 Patch
-TATW_3.2 Patch
-MOS v1.5 full
-spolszczenie do MOS 1.5 (pliki podmienione)

i... wszystko śmiga- w menu pięknie... szybko sie ładuje no problem- do momentu włączenia kampanii...

po wybraniu nacji i włączenia kampanii-> dzieje się to (screen):

http://img9.imageshack.us/img9/7467/crn8.png

Araven
20-08-2013, 15:57
http://www.sendspace.pl/file/3d8a611b76a3167a23b6aed wrzuć to do katalogu moda i spróbuj odpalić. Jak odpali wgraj wtedy najnowsze spolszczenie do MOS 1.50.
Edit: Jest już MOS 1.60.

Raskolnikovv
20-08-2013, 16:37
nieaktualne... od jakiegos czasu odpala to teraz wywala przy zaladowaniu i uruchomianiu map bitew

krótko mówiąc- nie pogram... a szkoda.

dodatkowo troche przedobrzone- tj zbyt długi obieg tury. Plus gra sie sypie- np przy włączaniu walk- no trudno

Araven
20-08-2013, 17:12
Kilkanaście razy odpowiadałem jak to rozwiązać, i jest to napisane na pierwszej stronie tematu o MOS, jak bitwy wywalają usuń z moda z katalogu głównego dwa pliki z descr_geography_new w nazwie. To ogromny mod, na co liczyłeś duża jakość i masa skryptów to i dłuższe tury. 8-)
Edit: w MOS 1.6 nie należy usuwać w/w plików.

Diablos
28-09-2013, 11:48
Mam ten sam problem co kolega wyzej w MOS 1.6 ze : "medieval 2 napotka" dzieje sie to tylko przy zmianie tury gdy porusza sie mordor . sprobowalem wczytac wczesniejszy zapis i ok przeszlo a pozniej znowu to samo przy 126 turze przy mordorze w trakcie ladowania tury i juz nie moge tego przeskoczyc kilka razy wczytywalem wczesniejsze tury ale przy 126 ciagle ten blad ;/ jest jakas rada na to?? bo szkoda zeby na tej turze przerwac gre ;/

Araven
28-09-2013, 18:07
Ludzie zrozumcie. Mos 1.6 jest świetny. Ale trzeba na patch 1.61 czekać. Bo 1.6 ma bugi. Ja nie gram, bo też mam ctd.
Ja musiałem przerwać na 84 bodajże.

Luqass[PL]
15-10-2013, 15:03
Witajcie, mam mały problem z Third Age z MOS'em.. wszystko zainstalowałem poprawnie lecz gdy chcę zacząć kampanię ( zacznij grę ) wywala mnie do menu.. podobnie jest z szybkimi bitwami,bitwami historycznymi i własnymi bitwami.Jakieś porady co z tym zrobić? dodam że reinstalowałem już moda.

Araven
15-10-2013, 15:23
Wszyscy którym nie działa piszą, ze instalowali zgodnie z instrukcją, zwykle są w błędzie.

Cleaner.bat uruchomiłeś? Jest w katalogu data moda. Po każdym patchu do Mos należy go odpalać.

Luqass[PL]
15-10-2013, 15:24
Ahhh... no nie zrobiłem tego.. masz racje.. przeinstaluję na nowo moda i dam znać czy działa.

Robb20
15-10-2013, 15:32
Mi tam bez reinstalacji zadziałało :) A identyczny problem miałem.

Araven
15-10-2013, 16:35
Dokładnie, nie musisz reinstalować. Uruchom, cleaner z data moda Third_Age_3 i powinno zadziałać.

Opis instalacji MOS po polsku jest od ponad roku w poście nr 1 w temacie o MOS.

Luqass[PL]
16-10-2013, 15:56
Za późno ^^ ale wszystko ładnie śmiga, dzięki.

kaziu11
17-10-2013, 20:24
chciałbym się was poradzić, jak dobrze dysponować finansami, rozwijem i wojskiem, by podczas xx tury nie brakowało mi złota ;)

Araven
17-10-2013, 20:38
Kolego to temat od problemów technicznych.

Nie od dyskusji ogólnej o modzie i rozgrywce.

Spytaj w Temacie o MOS, o ile jego dotyczy pytanie.
Albo w temacie o TATW 3.2 jeśli o niego Ci chodzi.

Luqass[PL]
19-10-2013, 12:13
Ahhh... jakież to oczywiste że znów mam problem... gram Gondorem, gdy atakuje mnie Mordor i klikam "rozpocznij bitwę" zaczyna się ładować i po chwili wywala mnie i wyskakuje kochana napotka.. jakieś rady co może być przyczyną?

Araven
19-10-2013, 12:41
Przyczyną może być bug, związany z mapką i terenem na jakmi ma być bitwa.

Inne bitwy działały ?
Wczytywałeś kilka razy?

Często powtórne wczytanie bitwy umożliwia jej rozegranie.

Luqass[PL]
20-10-2013, 09:38
Tak, czasami wywala a czasami nie.. bitwa była pod Cair Andros i Osgiliath.Tak więc chyba rady na to nie ma więc problemu można uznać że nie było, dzięki za pomoc.

inquisitor
20-10-2013, 09:52
Pod Cair Andros też często miałem bugi, więc raczej to chyba problem w plikach moda jest.

Pozdrawiam

Araven
20-10-2013, 10:11
Dokładnie w tych rejonach mogą być jakieś bugi z mapką w bitwach. Może kolejny patch to poprawi.

Westecz
20-10-2013, 16:28
Dowiedziałem się, że wyszła najnowsza aktualizacja MOS'a. Żeby nie było problemów zainstalowałem całego Medievala i Kingdoms od nowa, na innej partycji dysku niż mam Windowsa. Wszystko ładnie działało (sprawdzałem po instalacji każdego patcha czystego Third Age) dopóki nie zainstalowałem pliku MOS v1.50 Full Install. Wyskakuje komunikat, że mam jakiś brak uprawnień do skrytpu ...\Third_Age_3\G5BAISwitcher.vbs, ale gra się odpala ( na koncie administratora jest to samo), więc to zlałem. I teraz zaczyna się prawdziwy problem. Próbuje odpalić kampanie i wywala do pulpitu ze znanym komunikatem Medieval 2 Total War: encountered... Jakieś pomysły jak to naprawić? Ostatni raz bawiłem się z tym problemem bodajże tydzień jakieś 1,5roku temu szukając odpowiedzi na forach (już nie pamiętam co zrobiłem, ale zadziałało) ;/ Nie chcę znowu tyle tego załatwiać... za bardzo się napaliłem xD

Dodaje screen, może pomoże: http://img545.imageshack.us/img545/2969/sq83.png

Araven
20-10-2013, 16:32
Najnowsza to jest wersja 1.6.1

W skrócie czyste angielskie TATW 3.2
Na to Mos 1.5 Full install, uruchom cleaner z data moda.
Na to Mos 1.6, uruchom cleaner z data moda.
Na to Mos 1.6.1, uruchom cleaner z data moda.
I spolszczenie do Mos 1.6.1.

Westecz
20-10-2013, 17:15
Zainstalowałem Upgrade 1.6 użyłem cleanera, potem 1.6.1, też cleaner. Zresetowałem kompa (podobno czasem pomaga), odpalam grę. Klikam, żeby rozpoczął kampanie po czym nie wywala już do pulpitu, ale za to wraca mnie do menu gdzie wybieram Third Age Campaign lub Fellowship Campaign. Także... idealnie jeszcze nie jest, ale do pulpitu nie wywala, a to już coś xD W spolszczenia będę się bawił jak czyste angielskie będzie działać. Czekam na dalsze rady co robić.

Araven
20-10-2013, 19:25
Usuń ręcznie plik map.rwm z katalogu base i odpal.

Jak nic nie da, zainstaluj ponownie 1.6.1., uruchom cleaner i spróbuj odpalić.

Westecz
21-10-2013, 15:46
Usunąłem i pomogło. Wielkie dzięki :D

Lathelus
24-10-2013, 13:40
Witam! Mam problem poruszany już chyba wszędzie, ale nigdzie nie ma konkretnej odpowiedzi. Otóż chodzi o długość tur i ogólne lagi na mapie kampanii. Mam MOS'a 1.6.1, 8 GB RAMu i procesor Phenom II X4 940 4 rdzeniowy 3GHz, Windows 7 64 bity. Wiem, że tury nie mają być krótkie jak w zwykłym medievalu, ale u mnie trwają 5 i pół minuty! Specjalnie mierzyłem stoperem. U każdej z frakcji (testowałem eriador gondor i krasnoludy) jest tak samo. Mam wyłączone podążanie za SI (ale nawet gdy widzę poruszającego się np. dyplomatę to on chodzi płynnie) i używam GameBooster. Poza turami są też lagi gdy szpieg chodzi i odkrywa mapę. Może ktoś pomóc?

Araven
24-10-2013, 13:57
viewtopic.php?f=367&t=11404 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11404)
Spróbuj w/w probramów i patach 4GB.

U mnie tury lecą około minuty, czasem ciut mniej czasem nieco dłużej.

Lathelus
24-10-2013, 15:44
Po zeskanowaniu komputera ASC, zdefragmentowaniu dysku z grą smart defragiem oraz zainstalowaniu patcha 4GB widać poprawę, szpieg porusza się płynniej, jednak nadal przycina a tury trwają o minutę krócej, nie 5 i pół tylko około 4 minuty. Przeinstalowanie moda coś pomoże? Albo macie jakieś inne porady? Strasznie się napaliłem na grę Eriadorem i odbudowanie Arnoru : ]

DARKSTAR585X
24-10-2013, 18:10
Mam problem a mianowicie gdy gram gondorem podczas tury orków z gór mglistych (24-25 tura) gra z pełnego ekranu zamienia się w czarne okno i wyskakuje error "Medieval 2 napotka" wie ktoś jak to naprawić ?

Araven
24-10-2013, 19:46
Ponowne wczytanie ruch jakiejś jednostki, zapis, próba ominięcia crasha.

Wczytanie wcześniejszego sava.

Napisz w co grasz, w jaką wersję MOS itd.

DARKSTAR585X
24-10-2013, 20:35
mos 1.6.1.Zapis mam przed zakończeniem 24 tury.Ruszanie jednostkami nie pomaga.Ponowny zapis też nie.Wcześniejszego sava nie mam.Nie wiem jak ominąć crasha.

Araven
24-10-2013, 20:56
Zagraj od nowa, rób kilka zapisów pod różnymi nazwami. Spróbuj na moment włączyć toggle_fow rusz agenta zapisz i wtedy spróbuj.
Przywróć na moment angielski text, zapisz i puść turę.

Ew. poczekaj na patch 1.6.2

DARKSTAR585X
26-10-2013, 13:10
Rozpocząłem nową kampanie elfami.Zapisuje pod różnymi nazwami, ale napotka nadal dręczy w 25 turze :( .

Araven
27-10-2013, 12:30
Poczekaj na patch 1.6.2 albo pobierz jakieś doraźne fiksy ze strony TWC.

Jaka wersja MOS, Używasz spolszczenia?

dominik002pl
31-10-2013, 16:33
Mam problem, a mianowicie gdy włączam bitwę leśnymi elfami w kampanii to wywala z błędem ,,medieval 2 napotka'' dzieje sie tak tylko w kampanii .
Mam czystego third age 3.2 ze spolszczeniem .

Araven
31-10-2013, 16:39
Jakbyś trochę poszukał, to byś znalazł kilka razy odpowiedź jak rozwiązać problem z bitwami.
Sam z 20 razy odpowiadałem.
Usuń 2 pliki z katalogu głównego moda moda z descr_geography_new w nazwie.
Jak ktoś o to zapyta 34 raz to nie wytrzymam chyba.

dominik002pl
31-10-2013, 16:56
Usunąłem te plik ale błąd nadal występuje .

Araven
31-10-2013, 19:46
To są 2 pliki.
Usuń też map.rwm z katalogu base i ponownie odpal kompa.
Kampania działa normalnie?
Jak nic nie pomaga wywal wszystko i zainstaluj ponownie.

dominik002pl
01-11-2013, 07:29
Przeinstalowałem third age i usunąłem te 3 plik ale nadal wywala.
We własnej bitwie tez leśnymi elfami na pierwszej mapie od góry wywaliło mnie ale na któreś z niższych normalnie działało, a bitwa była większa niż ta w kampanii.
Gdy grałem bitwę w kampani isengardem w kampanii nie wywaliło ale brzy oblężeniu wywaliło, bitwy elfami w kampanii też były oblężeniem.

Zagrałem kampanie brytani i też mnie wywaliło.
Czy mam przeinstalować całego medievala ?

Araven
01-11-2013, 10:47
Jaki masz system?
Gdzie masz Medka na dysku systemowym?
Przy oblężeniach częściej wywala jak przy bitwach w polu.

dominik002pl
01-11-2013, 12:18
Mam Windows 7
Windowsa na dysku C a Medka na D.
Przy oblężeniach zawsze wywala , w polu wywala czasami zależy jaka frakcja, elfami zawsze wywala oprócz własnej bitwy a isengardem w polu w kampani grałem bitwę normalnie.

Przeczytałem przed chwilą żeby nie instalować Medka w program files 86 a właśnie tam mam zainstalowane , czy to może być tego przyczyną.

Araven
01-11-2013, 15:35
viewtopic.php?f=367&t=11404 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11404)
Spróbuj tych programów. Powinno coś pomóc.

dominik002pl
01-11-2013, 17:57
A to ze zainstalowane w program files nie ma znaczenia ?

Bo w tym filmie w komentarzu jest napisane
http://www.youtube.com/watch?v=FwKZylQ3XgQ

Lwie Serce
01-11-2013, 18:04
Raczej ma, spróbuj przeinstalować wszystko na inną partycję niż systemowa, z dala od program files, z wyłączonym UAC. Prawidłowo pobrany i zainstalowany mod nie powinien nic pyskować.

Araven
01-11-2013, 20:00
Dominik002pl pisałeś, że masz Medka na dysku D a Windows na C.
To jak w końcu masz?
W Win7 nie powinno się instalowac gier na tym samym dysku co Win7, a już na pewno nie Program Files.
I UAC w Win7 należy wyłączyć.

dominik002pl
02-11-2013, 09:54
Już działa, dzięki za pomoc.

DARKSTAR585X
08-11-2013, 14:39
Wie ktoś jak włączyć MOS Fiefdoms?

Araven
08-11-2013, 18:20
To jest chyba częściowo w MOS. Ale nie wiem czy wszystko da radę odpalić.
Jedynie Gondor ma Fiefdom barracks czy coś w ten deseń i tam doszkala regionalne jednostki. Tak samo Noldorscy włócznicy są tylko doszkalani w Rivendell.

DARKSTAR585X
08-11-2013, 19:39
Mam jeszcze jedno pytanie, jak powiększyć mapę w mos 1.5 bo słyszałem że się da

Araven
08-11-2013, 22:05
Zainstalować MOS 1.6 a potem 1.6.1 tam są ogromne mapy.
W 1.5 nie ma raczej rozszerzonej mapki, za szybko wyszedł 1.6.

DARKSTAR585X
09-11-2013, 08:39
Skąd mogę ściągnąć rozszerzoną mapę do 1.6.1?

Araven
09-11-2013, 10:47
Kolego temat o MOS i linki jest ze 2 lata na Forum oto on: viewtopic.php?f=366&t=10375 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=366&t=10375)
Post nr 1, strona 1 linki.
To temat od problemów technicznych, a nie od dyskusji o modzie.

MalyBadi
10-11-2013, 20:45
Witam.Mam pewien problem. Gram Leśnymi Elfami wszystko ładnie śmiga i crash przy przełączaniu tury z 90 na 91 próbowałem kilku sposobów i nic z tego podpatrzyłem kodem miejsce na mapie gdzie jest crash i ruch Dunlandu (nw. jak to się piszę) koło Barad Vin proszę o pomoc. Pozdrawiam

Araven
10-11-2013, 21:26
Cofnij się kilka tur. Map.rwm usuń z katalogu base. Nie ma cudownych sposobów.
Trzeba próbować różnych metod. Albo kilka razy tych samych.

Lwie Serce
10-11-2013, 21:47
Dlatego niemalże koniecznym jest, by kilka zapisów gry robić, najlepiej co dwie, trzy tury na innym zapisywać, a już na pewno po ważnych bitwach.

NocnyTajemnik
10-11-2013, 21:58
No mi się zdarzało że przez to że zapisywałem na jednym cała gra mi przepadła i to w kilku modach.Ale już wiem że trzeba na kilku zapisach grać. :) Ech... człowiek się uczy gdy jest już po szkodzie i dostanie nauczkę 8-)

MalyBadi
10-11-2013, 23:12
No właśnie mam 2 save ale z przed 15-20 tur. Mam jeszcze rozkimne czy warto od tamtego momentu zaczynać bo przecież może znów crashować na tej nieszczęsnej 90 turze.
Pyt. Ten plik map mam usnąć z katalogu samej podstawki czy modu ?
Pozdrawiam

Araven
10-11-2013, 23:18
Z moda z katalogu base.
Po usunięciu map.rwm wczytaj, rusz agenta zapisz pod inną nazwą i próbuj przepchnąć.

MalyBadi
10-11-2013, 23:43
Mam też wyprowadzić wszystkie odziały z miast czy to raczej nic nie zmieni ?

Araven
11-11-2013, 00:03
Przesuń jakiś oddział, ale nie wszystkie. Kombinuj.

MalyBadi
11-11-2013, 00:14
Niestety nic to nie dało. Zacząłem od tego save i na 89 turze crash tylko teraz z rohanem ....

NocnyTajemnik
11-11-2013, 02:08
Ja raz tak miałem z innym modem np.Jak zdobyłem jedną osadę to mi się gra crashowała jak postanowiłem jej nie przejmować to i tak znów zaczynała przez coś innego to pewnie bug podstawki lub Kingdoms. :( I niestety ciągle nie wiem jak to naprawić.Ale jak dla mnie to pewnie działa od początku kampanii na wszystkich zapisach i jest tylko wyliczanka na przez co i kiedy ma wywalić. :(

Araven
11-11-2013, 09:46
Zainstalujcie sobie submoda DaC albo tego viewtopic.php?f=366&t=11936 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=366&t=11936)
Mały Badi, wyczyść rejestr, zdefragmentuj dysk. Jak nic nie pomoże reinstall moda. Napewno masz TATW 3.2?

MalyBadi
11-11-2013, 11:05
Tak mam tą wersje z sub modem MOS i chyba nie mam najnowszej wersji mam 1.6.0

Araven
11-11-2013, 11:42
Najnowsza jest 1.6.1
W Mos 1.6 jest ogromna mapka.
Jak masz mapkę normalną masz niższego MOSa.
Zajrzyj tutaj: viewtopic.php?f=366&t=10375 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=366&t=10375)
Post nr 1 wszelkie linki.
Zaktualizuj do 1.6.1

ArcherGuard
11-11-2013, 13:58
Wersja moda jest przeciez w dolnymlewym rogu napisana przy wlaczeniu moda zaraz przed wyswietleniem menu i na dodatek jak instaluje sie gre to na pulpit wyskakuje ikona MOS 1.6 albo MOS 1.61...
Nawewt w Folderze TA sa te ikony jak bys te na pulpicie nie mial.

MalyBadi
11-11-2013, 15:00
Wszystko się nagle odbugowało po zaktualizowaniu do 1.6.1 Dzięki za pomoc

olivver2
11-11-2013, 18:15
Witam. Moje tury w TA trwają bardzo długo (ponad 4 minuty). Czy to jest normalne ? Uprzykrza mi to granie niesamowicie ;__;z Zainstalowałam sobie MOS v1.50 i byłoby pięknie gdyby nie to. Jest jakiś sposób na to ? Przeinstalowywałam już grę z 3 razy, moda z 5, czyściłam rejestr, TA nie jest zainstalowany tam gdzie system a gra oryginalna(Kingdoms też jest oczywiście). Proszę o pomoc ;__;

MalyBadi
11-11-2013, 18:19
Polecam ustwaić priorytet sytemu na gre i zaktualizować MOS do 1.6.1 Pozdrawiam

olivver2
11-11-2013, 18:31
Tak apropos tych tur zdarzyło wam się kiedyś że podczas zmiany tury gra się zawieszała i dało się ją wyłączyć tylko poprzez Menadżera zadań ? Jest jakaś rada na to ? ;__;

Araven
11-11-2013, 18:33
Poza radami powyżej spróbuj programów i patcha 4gb z tego linku: viewtopic.php?f=367&t=11404 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=367&t=11404)
Ale cudów nie ma, to coś tam pomoże, ale więcej pamięci i mocniejszy komp do takich potężnych modów nie zaszkodzi.
Czytaj w przerwach, ja tak niekiedy robię.
Tury się czasem wieszają, ale mnie wystarczy zwykłe wylogowanie przeważnie.
Czasem mi się w bitwach zatrzyma jak duża bitwa, albo za ostro klikam.

olivver2
11-11-2013, 18:34
Ok, dzięki za rady :)

Bakhuzbaruk
16-11-2013, 23:11
Mam problem z tym modem.Instalowałem go parę razy i nie działa.Wszystko jest dobrze podmienione,nawet raz używałem Kingdoms launcher app i nic.Zero współpracy.Oto błąd który mi się wyświetla:Nie udało się uruchomić gry (aplikacja jest już uruchomiona).Czy ktoś wie o co chodzi?

Araven
17-11-2013, 14:32
Jaki masz system. gdzie gra, na dysku systemowym czy innym?

Husarz_PL
17-11-2013, 18:43
MOS przy odpalaniu pokazuje mi:
Windows Script Host
Skrypt: C:\...\Third_Age_3\G5BAISwitcher.vbs
Wiersz: 27
Znak: 23
Błąd: Brak uprawnień
Kod : 800A0046
Źródło: Microsoft VBScript - błąd czasu wykonywania

Nie wiem co to oznacza, ale też ten Cleaner nie działa tak jak powinien.
Mam Windowsa 8, a MOS w wersji 1.60
Po wyborze frakcji i naciśnięciu start, wraca mnie do menu single playera, a jak nacisnę custom battle to mod się wyłącza.

Araven
17-11-2013, 19:55
Gdzie masz moda?
Na partycji systemowej i pewnie jeszcze w Program Files?
Wyłącz UAC w Win7.
Potem zainstaluj MOS ponownie.
1.6.1 jest najnowszy.

Husarz_PL
17-11-2013, 20:18
UAC wyłączyłem przed instalacją. Dokładna lokalizacja jest taka:
C:\Pliki programów (x86)\SEGA\Medieval II Total War\mods\Third_Age_3

Araven
17-11-2013, 20:32
Jak nic nie pomaga, zainstaluj Medka I Kingdoms na innej partycji niż Windows, albo wręcz na innym dysku i dopiero mody. I Poczytaj temat pomocy technicznej sam. Może coś ci pomoże.
Próbowałeś ponownie instalować jako Administrator?
W Win7 nie powinno się instalować gier na tej samej partycji co Windows, a już na pewno nie w Program Files.

Husarz_PL
17-11-2013, 20:35
Mam Win 8, a nie 7 ale spróbuję zainstalować wszystko na dysku D: (Uaktualniłem do wersji 1.61 ale nadal to samo się pojawia)

BialyMudzin
04-12-2013, 22:20
Witam!
Mam pytanie. Co zrobić aby W TA:MOS 1.60 mieć możliwość wyboru tych początkowych ustawień np. nieśmiertelni bohaterowie itp.? Submod jest obecny w grze zmienił wielkość mapy i inne, lecz wyborów brak. To się jakoś ustawia czy ja mam błąd?
Mam nadzieje że doby temat.

Araven
04-12-2013, 23:53
Temat zły.
Tu jest dobry: viewtopic.php?f=366&t=10375 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=366&t=10375)

Jaki system? Gdzie gra dysk systemowy?

Skrypty się zgłaszają na początku, jak tak nie masz coś jest źle.
Jest patch 1.6.1 do MOS.

Kudkudak
05-12-2013, 16:55
Witam, mam poważny problem. Chodzi o kolosalny spadek fps podczas bitew na mapach bitewnych. Na mapie kampanii itd. wszystko działa ładnie, dodam że podstawka Medievala śmigała jak błyskawica na wysokich ustawieniach podczas gdy tutaj, na NISKICH na mapach bitewnych mam... 5 fps! Nie mam pojęcia czym to jest spowodowane. Macie jakieś sposoby na podbicie fpsów?

Araven
05-12-2013, 17:09
Spróbuj programów wyżej zwłaszcza patcha4gb.
Najnowsze sterowniki grafiki masz?
Wyłącz jakieś zaawansowane opcje cienie duże i inne takie.

ziger99
15-12-2013, 15:42
Cześć

Zapewne pytanie które zadam padło już wiele razy ale dopiero zaczynam zabawę w Moda TATW 3.2 i niestety pojawiają sie problemy. Czytałem wiele Waszych postów i próbowałem różnych rzeczy ale problem się powtarza....a więc od początku:
Mam win 8, Medka instalowałem tam gdzie jest ustawione to domyślnie czyli C/Plik programów (x86)/sega..., zainstalowałem oba patche 3.0, potem 3.1 i 3.2. Gra działała ale niestety nie mogłem toczyć bitew....wyskakiwał mi błąd ( Medivaal 2: Total War encountered an unspecified error and will now exit) Działo się tak zarówno w bitwach w kampanii jak i np.szybkiej bitwie. Usunąłem wedle Waszych zaleceń dwa pliki (descr geografy czy jakoś tak) i poprawiło się o tyle że mogłem już toczyć bitwy własne ale w kampanii nadal wyskakiwał ten sam błąd. Myśląc że może zmieni coś instalacja MOS, zainstalowałem najpierw wersję 1.41 i otworzył mi grę ale błąd się powtarzał. Zainstalowałem jeszcze patcha 1.5 i 1.6 i teraz już w ogóle nic mi nie otwiera bo wyskakuje błąd:
wiersz: 27
znak: 23
Błąd: brak uprawnień
kod: 800A0046
Źródło: Microsoft VBS Script - błąd czasu wykonania.
Po kliknięciu ikony uruchamiającej grę wyskakuje to okienko, klikam ok, odpala się gra i od razu z niej wychodzi. Dodam tylko że niestety nie jestem ekspertem (a nawet bardziej jestem laikiem) jeśli chodzi o zabawę z modyfikacjami i dlatego nie bawiłem się w grzebaniu w pliku UAC bo nie mam pojęcia co tam trzeba zrobić bo nie chcę czegoś popsuć. Jeśli więc to może rozwiązać problem to czy mógłby ktoś mi podać dokładną insrukcję co po kolei tam kliknąć i stawić? A jeśli muszę grę zainstalować na D to czy wiecie jak zmienić pojemność dsków na partycjach? Na C mam ponad 700 GB wonego miejsca a na D było tylko 20 ustawione i jak zapiszę tam medka ze wszystkimi madami to zawali cały dysk.

Błagam o pomoc gdyż mój bój o zagranie w tego Moda trwa już ok 2 lat i po rozwiązaniu wielu przeszkód została taka z którą sam sobie nie poradzę. Z góry dziękuję i pozdrawiam:)

Lwie Serce
15-12-2013, 15:49
Witaj.
Medieval nie powinien być zainstalowany na partycji systemowej, a już na pewno nie w Program Files, to może powodować błędy. UAC też należy wyłączyć, w internecie znajdziesz zapewne instrukcje jak. Prawdopodobnie przyczyna leży gdzieś tu, znaczy przenieś Medka na inną partycję i wyłącz UAC, jak nie pomoże to pomyślimy dalej, pozdrawiam.

Araven
15-12-2013, 20:08
Ziger99, jestem podobnego zdania jak Lwie Serce.
Odinstaluj Medka i Kingdoms z dysku C.
Zainstaluj np na D, a napewno nie w Program Files.
Wyłącz UAC w Win8, poczytaj w necie jak.
I dopiero zainstaluj moda.

ziger99
15-12-2013, 20:33
zainstalowałem wszystko jeszcze raz na D, wyłączyłem ten program UAC ale niestety nadal wywala mnie z bitew. Zainstalowałem jak narazie mos 1.41 bo chciałbym rozwiązać problem z tymi bitwami. Do kolejnych wersji MOS (1,5 i 1.6) podejdę jak to się uda jakoś przeskoczyć. Odpalam program cleaner ale tam pokazuje mi kilka plików jako "could not find D/gry/medival2 i tak dalej. Plików które tam wskazuje nie mogę odszukać manualnie. Co jeszcze mogę zrobić? A właśnie po ponownej instalacji teraz z szybkich bitew też mnie wyrzuca:(

Lwie Serce
15-12-2013, 20:54
A sprawdzałeś może czy czyste Third Age, bez MOS Ci działa? Pamiętam że niedawno Araven pomagał komuś z wywalaniem w bitwach w MOS chyba, zacytuję część jego posta:

Wrzuć te 2 pliki do katalogu Third_Age_3
i sprawdź bitwy. Link: http://www.sendspace.pl/file/662cdc23deeb22cc765ec38

Może to pomoże? Pewnikiem nie stwierdzę ale możesz spróbować wrzucić te dwa pliki :)

Araven
15-12-2013, 21:10
Ziger99 jeśli masz TATW 3.2 to usuń z data moda Tatw 2 pliki z descr_geography_new w nazwie i odpal bitwy.
Potem wyłącz kompa i instaluj MOS. Po każdej częśći moś odpalaj i wyłącz kompa po zagraniu kilku tur.
Jak masz MOS wrzuć te 2 pliki co Lwie Serce podał.

ziger99
16-12-2013, 21:34
niestety w podstawce którą instaluję czyli 3.0 też bitwy nie chodzą...tak więc od samego początku jest kupa. Co do tego linku....mógłbyś mi napisać co stamtąd ściągnąć? Jak odpalam ten link to wyskakuje chyba ponad pięć ikon download i prawie każdy prowadzi do jakiegoś programu ilivin czy jakoś tak.

co do plików descr_geografy new to go usuwałem wedle wcześniejszych Waszych zaleceń które wyczytałem i pierwszym razem zadziałało to w ten sposób że mogłem toczyć bitwy własne ale już w kampanii nie.....tym razem jednak nic to nie zmieniło....ale może dlatego że zainstalowałem mosa a dopiero potem usunąłem te pliki?? Co do wskazówek odnośnie instalacji to sprawdzę.

Araven
16-12-2013, 21:39
Kolego czytasz moje posty?

Jak usunąłęś te pliki z MOS to dałeś ciała na całej linii.
Usuń całego Mosa i instaluj od nowa.
Post wyżej nad Twoim pisałem co masz zrobić jak masz Mos.
Z Mos się tych plików nie usuwa.

Edit: podany link zawiera oba descr_geography dla MOS 1.6.1.
Poczekaj chwilę, potem kliknij na kółko na dole z napisem pobierz i powinno Ci pobrać te pliki.

ziger99
20-12-2013, 21:49
No niestety...probowalem juz roznych konfiguracji i nadal nic z tego:( juz nawet nie instaluje mosa gdyz podejzewam ze skoro w podstawce 3.0 az do 3.2 nawalaja walki to pewnie sam w sobie mos tego nie zmieni...czy sie myle? Nie mam juz pojecia co tam trzeba zrobic.....chyba ta gra nie jest mi pisana:/ co prawda moglbym sobie pograc toczac bitwy automatycznie ale jaki to ma sens?? Jak macie jeszcze jakies pomysly to czekam z niecierpliwoscia:)

Ach i jeszcze jedno....pisales ze z Mos sie tych plikow nie usuwa....to w takim razie te dwa pliki ktore sciagnalem z linku podanego przez lwie serce, gdzie sie wrzuca? Do pliku data aby nadpisal czy do pliku modst Third Age?

I czy na pewno trzeba instalowac po kolei 3.0 potem 3.1 i na koniec 3.2??

Pzdr.

Araven
20-12-2013, 22:10
Te dwa pliki można usuwać z Third Age .3.2 i naprawia to bitwy.
Z Mos 1.6 i wyżej nie wolno ich usuwać

Moje 2 pliki się wstawia do katalogu głównego MOS.

Tak powinno się instalować 3.0, potem 3.1 i 3.2
Spróbuj samo 3.0 i na to 3.2 zagraj kilka tur. Jak bitwy nie działają usuń te 2 pliki i zadziałają.
Potem wrzuć MOS 1.5 full install na to 1.6 i 1.6.1
Chyba że masz 1.6.1 full instal, chyba taki jest.

Po każdym Mos odpalaj i jak dział wyłącz kompa. I instaluj kolejny patch. Moje 2 pliki wrzuć na końcu do 1.6.1 o ile bitwy nie działają. Do Third_Age_3 do katalogu głównego.

misiek1205
02-01-2014, 00:30
Niech mi ktoś przypomni jakie pliki po zainstalowaniu tego moda trzeba usunac zeby gra nie wywalala po ladowaniu sie bitew.

Araven
02-01-2014, 01:11
2 descr_geography o ile grasz na Tatw 3.2.

LukissxD
08-01-2014, 19:48
Witam

Posiadam oryginalny Medieval 2 TW oraz wszystkie dodatki, jednak po zainstalowaniu moda Third Age 3.2 nie mogę go uruchomić.
Po instalacji i zrobieniu patch'a 3.2 mogę uruchomić każdy dodatek (każdy oficjalny),ale mod Third Age nie działa :(
Gdy uruchamiam kingdoms.exe pojawia się normalne ładowanie, a potem wywala grę do pulpitu

Pomocy!

Lwie Serce
08-01-2014, 20:37
Witaj.
Nie ten dział, ale pomóc się postaram, do którego folderu zainstalowałeś mod? Jaki masz system?

LukissxD
08-01-2014, 21:11
Już nie ważne a powód oczywiście błahy ;) okazało się że nie zainstalowałem całego moda a jedynie part 1 :) zawsze róbcie to dokładnie, nie tak jak ja

LukissxD
08-01-2014, 21:12
Przepraszam jeżeli coś zrobiłem źle. Jestem tu nowy :)

Araven
08-01-2014, 21:18
Witaj.
Zrobiłeś 3 rzeczy nieprawidłowo.
Nie przeczytałeś instrukcji instalacji moda.
Założyłeś nowy temat, niepotrzebnie bo jest temat o problemach technicznych w TATW, w tym dziale.
I napisałeś post po postem własnym. Jest opcja edytuj.
Temat zamykam.

zborek
09-01-2014, 14:39
Witam serdecznie,

gram na modzie MOS w wersji 1.6.2, wszystko działa bezproblemowo, ale podczas kampanii hotseat irytuje mnie automatyczne rozstrzyganie bitwy, gdy jestem stroną broniącą się. Próbowałem zmienić wpisy w plikach konfiguracyjnych medievala oraz moda, ale nic to nie dało. Na początku kampanii odznaczyłem opcję autoresolve, więc nie mam pojęcia dlaczego komputer uparcie rozstrzyga bitwy bez mojego udziału. Prosiłbym o pomoc, może ktoś już się spotkał z tym problemem?

Araven
09-01-2014, 16:23
Witaj.
Nie jestem pewien ale w kampanii Hotseat, wyłączenie autoresolve pozwala tylko rozegrać bitwę ręcznie jak Ty atakujesz. W obronie jest chyba z automatu to robione.

zborek
09-01-2014, 17:12
Wielka szkoda, dobrze mi się grało Elfy vs reszta świata. Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam

wojmir2
11-01-2014, 12:39
Cześć

Gram obecnie w mod MOS 1.6.2 z TWC na TA 3.2 - wgrane, wszystko chodzi itp
(Win XP SP3, karta NVidia 9600 GSO 512 MB, 2 GHz RAM, Phenom II 2 rdzenie czyli tak sobie)
Po kilkudziesięciu turach - co jakiś czas - w trakcie bitwy występuje nagle stop-klatka, muzyka gra itp. (niestety już po złamaniu przeciwnika - ostatnio jako Eriador-Arnor likwidowałem garnizon Dunlandu i kilka minut przed końcem klapa, wcześniej jako Krasnoludy z Orkami - to samo, jako High Elves itd). Gram bitwy na 2x przyspieszeniu ale to chyba nie gra roli.

Przy automacie oczywiście nie ma problemu (ale po co narażać się na duże straty).

Najnowsze stery do karty wgrane natychmiast, tak samo oba dodatkowe Fix-y podane na TotalWarCenter i niestety problem się powtarza (a nie znam aż tak angielskiego, a przy translatorze wychodzi często bełkot).

Piszę akurat bez możliwości sprawdzenia ale czy te 2 pliki decr_geography... wrzucone do katalogu głównego moda TA3 mogą pomóc czy to jeszcze coś innego knoci te bitwy ?

Araven
11-01-2014, 14:20
Problem jest raczej w sprzęcie. Obniż ew. wymagania grafiki i skalę jednostek. Klikaj nie za szybko polecenia w bitwie. Jak szybki i dużo klikasz to większa szansa na takie zawieszenie. Mnie się też czasem to zdarza a mam sporo silniejszy sprzęt.

chudolf
11-01-2014, 14:59
Ja mam błąd, wywala mi gra kiedy wchodzę w jakąkolwiek bitwę z errorem : " medieval 2 total war napotka" a w modzie ogniem i mieczem mogę grać bitwy, ale z kolei wyskakuje mi podobny błąd tylko bez komunikatu, kiedy otwieram kartę budynku na mapie strategicznej.

edit: omg znalazłem

Tak. Musisz usunąć plik z "geography" w nazwie oraz, bodajże map.rwm.
Wyszukaj te pliki przez windowsowe "wyszukaj" :)

działa, 3 gówniane pliki moda, które psują grę, a tyle się namotałem...

NocnyTajemnik
11-01-2014, 16:26
Mody nie są w 100% stabilne nawet z fixami więc czasem mod który nigdy nie wywalał ci to w jednej kampanii może wywalić kilka razy :P

Elvol
12-01-2014, 03:57
A spotkaliście się może kiedyś z takim problem, że nie możecie zniszczyć żadnych machin oblężniczych tj. tarany, wieże czy drabiny. Moi łucznicy strzelają, wiedze jak strzały trafiają bezpośrednio w taran na ten przykład i nie zadaje mu żadnych obrażeń. Najdziwniejsze jest to, że problem występuje tylko w kampanii, grając we własną bitwę wszystko jest jak trzeba. Ktoś wie może jak temu zaradzić?
Windows 7 64bit, The Third Age 3.2 + submod MOS 1.6.1.

Araven
12-01-2014, 10:57
Niszczenie jest nieco losowe. Strzelasz płonącymi strzałami?
Pomaga posiadanie wież obronnych w niszczeniu machin.
Drabin nie da się zniszczyć, jedynie tarany i wieże oblężnicze można podpalić.
To nie problem techniczny a kwestia rozgrywki, pisz w temacie ogólnym MOS, nie tutaj.

Elvol
12-01-2014, 16:43
Oczywiście, że strzelam płonącymi strzałami i JEST to problem techniczny bo zarówno łucznicy jak i cokolwiek innego nie zadaje ŻADNYCH obrażeń ani wieżom ani taranom. Tarany są niezniszczalne, moje również. Jest to strasznie irytujące, jeżeli ktoś będzie miał jakiś pomysł to proszę o PW skoro tutaj nie można...

Araven
12-01-2014, 18:09
Może tak to ustawili w kampanii. Ja rzadko szturmuję ręcznie, czekam aż wyjdą lub atakuję z automatu.

wojmir2
14-01-2014, 23:50
Witam

Dzięki (dla A.) za wskazówkę.

Mam następny problem w TA 3.2 - MOS 1.6.2: grając Arnorem - armia z Aragornem - po szturmie na ostatnią wioskę Isengardu - Will coś tam w lesie Huornów - po kliknięciu na wybór plądrowania - wywala mi CTD z późniejszym komunikatem "medieval 2 total war napotkał...".

To już pewnie inny problem ?

Araven
15-01-2014, 10:03
To już chyba bug Mosa, zniszczenie wrogiej frakcji powoduje ctd (przynajmniej Goblinów i Isengardu) Masz oba bugfixy do MOSA 1.6.2?

wojmir2
15-01-2014, 15:02
Witam

Kilka tur wcześniej zlikwidowałem Orków z Misty Moutains i nic takiego nie było. Wcześniej też nic po likwidacji Gundabadu.
Dopiero po Isengardzie - CTD.
Oba fixy wgrałem przed likwidacją tamtych nacji.

Sprawdzę dziś, czy gra działa po ponownej próbie szturmu.
Niestety - za każdym razem po likwidacji Isengardu - CTD (po wyborze plądrowania, bez masakrowania).

Uwaga:
W końcu zrobiłem tak: zamiast szturmu prowadziłem oblężenie (wioska - tylko 3 tury czekania), potem oczywiście Isengard wyszedł na wycieczkę, wygrałem a potem przy wyborze czy plądrować czy masakrować (zamiast 3 pozycji tylko 2 do wyboru) wziąłem tę niższą i nie było CTD po zniszczeniu Isengardu.

Marduq
15-01-2014, 19:51
^^^
A używałeś skryptu informującego o upadku stolic?

wojmir2
15-01-2014, 20:08
Przy każdym rozpoczęciu gry dawałem wszystko na tak - i w trakcie gry pokazuje mi się info o zajęciu stolic. Więc pewnie tak - nie znam aż tak angielskiego, żeby wszystko rozumieć.
Ma to jakiś związek ?

Araven
15-01-2014, 20:31
Ktoś to na TWC zgłaszał z tym Isengardem, trzeba czekać na jakiś fix kolejny.
Nie powinno mieć wpływu. Skrypty muszą działać, jak Info o Isengardzie powoduje ctd, to błąd skryptu i muszą to naprawić.

Jones
17-01-2014, 11:42
Mam problem z instalacją submodu mos 1.6.2 na TATW 3.2 pod Windowsem 7 (64 bit Home Premium SP1). Robię wszystko wg. instrukcji: na MTW2 z Kingdoms i patchem 1.5 instaluję TATW (3.0 part 1, 3.0 part 2, 3.1, 3.2) następnie zmieniam ustawienia zabezpieczeń na "pełna kontrola" (w virtual store nie ma folderu MTW2), włączam instalator MOSa... i? Pojawiają się błędy dotyczące atrybutu "tylko do odczytu", dotyczy to całej masy plików zaczynając od d:\...\third_age_3\data\descr_sounds_advice, kiedy zignoruje je wszystkie występuje problem z nieśmiertelnym plikiem map.rmv i niepokazującymi się skryptami. Co mam zrobić aby instalator mógł zmienić te pliki? Instalacja na koncie administratora (odkrytego przy pomocy cmd) też nie pomaga, nawet zacząłem zmieniać właścicieli folderu MTW2 i nic :roll: . Od niedzieli się z tym męczę (w przerwach od etatu).

Araven
17-01-2014, 12:07
Witaj. Coś słabo się rozejrzałeś. Temat o MOS masz tu: viewtopic.php?f=366&t=10375 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=366&t=10375)
W poście nr 1 masz rozwiązanie swego problemu i sposób instalacji MOS 1.6.2.

Jones
19-01-2014, 02:52
Dziękuję za odpowiedź. Nie spojrzałem, że jest instrukcja do instalacji 1.6.2. opierałem się na tej do 1.6.1. z TWcenter. Mam jeszcze jedno pytanie, czy spolszczenie do wersji 1.6.1. jest kompatybilne z wersją 1.6.2.?

Araven
19-01-2014, 10:36
Nie jest kompatybilne. Może za jakiś czas będzie spolszczenie do 1.6.2.

januszzz
29-01-2014, 11:40
Witam,
próbowałem ściagnac third age 3.0 part 1 do folderu z medievalem ale pokazuje mi sie okienko " nie masz uprawnień do zapisywania w tej lokalizacji. W celu zdobycia uprawnień skontaktuj się z administratorem." Jestem administratorem, siedze na koncie administratora, w kazdym innym folderze moge zapisac. Czy jak zapisze moda w jakims folderze a potem przekopiuje go do folderu z medievalem to bedzie ok? czy wiecie dlaczego nie moge tam go zapisac?

ps. jezeli bylo rozwiazanie tego problemu to sory ale strasznie duzo tego i trudno odnalezc

Araven
29-01-2014, 12:32
Pobierasz gdziekolwiek. Sposób instalacji masz tutaj post nr 1: viewtopic.php?f=366&t=9391 (http://forum.totalwar.org.pl/viewtopic.php?f=366&t=9391)
Instalujesz do katalogu głównego Medka, Twojego, nie takiego jak wskazuje instalator. Pobierz też patche poza modem.

Raster
15-02-2014, 15:29
Witam. Gram w third age wersji 3.2 z submodem 1.6.1
Problem jest następujący gram rohanem po wysłaniu wojsk pod czarną bramę kończę turę 91, gdy jest moment między ruchem Haradu i Rhunu wywala czarny ekran i komunikat, że total war napotkał błąd. Patrzyłem zapisy z przed 4 i 6 tur i jest to samo. Da się to jakoś naprawić bo jakoś nie specjalnie mnie ciągnie żeby przechodzić to samo tą samą frakcją.

Araven
15-02-2014, 18:13
Mos ma osobny temat.
MOS 1.6.1 poprawił dużo bugów z 1.6 ale nadal ma błędy.
Zainstaluj 1.6.2 bo błędów z 1.6.1 już nie poprawią skoro wydali nową instalkę z MOS 1.6.2.

Il Duce
20-03-2014, 11:56
Mam następujący problem: uruchamiam grę, pojawia się ekran ładowania, i nagle wraca mi do pulpitu bez żadnego komunikatu :cry:

Araven
20-03-2014, 12:01
Jaki system operacyjny?
Podaj pełny adres do moda (litera dysku itd. aż do Third_Age_3 włącznie).
Masz zainstalowane wszystko z patchem 3.2 ?
Post nr 1 w temacie o TATW czytałeś, z opisem jak instalować?

Il Duce
20-03-2014, 12:28
1. Windows 8
2.C:\Program Files (x86)\SEGA\Medieval II Total War\mods\Third_Age_3.
3.Tak
4.Tak

Araven
20-03-2014, 13:03
To najgorsza możliwa lokalizacja.
Odinstaluj moda. Wyłącz UAC w Win8, poczytaj w necie co to jest i jak wyłączyć.

Po wyłączeniu UAC, spróbuj ponownie zainstalować. Jak wrzucisz podstawkę zagraj kilka tur, wyłącz kompa, uruchom ponownie i z patchami podobnie, po każdym odpal grę, zagraj, i wyłącz kompa.

Jak to nic nie da to raczej reinstall Medka zostaje. Wrzuć go na innej partycji niż Windows, a już na pewno nie w Program Files. Najlepiej na innym dysku niż Win8.

Il Duce
20-03-2014, 13:05
Ok dzięki za radę, popróbuję, a z innymi modami też będą się pojawiać takie problemy :( ?

Lwie Serce
20-03-2014, 13:27
Jak będzie na partycji systemowej i w program files to bardzo możliwe.

Il Duce
21-03-2014, 10:50
To gdzie mam instalować w takim razie? Ja mogę tylko na C instalować bo na D mam 25 GB miejsca tylko :(

Araven
21-03-2014, 11:49
Albo wydziel osobną partycję z C. W Win7 można to zrobić bez reinstalacji Windowsa, w Win8 to nie wiem.
Albo zainstaluj na C, ale z wyłączonym UAC, oraz nie w Program Files, a np. w katalogu Gry.

pierogi97
24-04-2014, 20:06
Witam.
Mam problem z mosem 1.41. Odpalam gierke z pulpitu z ikonki 1.41 ładuje się MOS elegancko jest obrazek. Pierścień (kursor) się obraca i nagle wywala mnie do pulpitu i cisza. To cale UAC wylaczylem i nadal nic. Antywir wylaczony i tak samo. Proszę o pomoc bo na starym kompie gierka mi działała i niesamowicie mi się podobała.

Wilczur2012
25-04-2014, 17:39
Witam. Podczas uruchamiania gry na sub modzie Mos 1.61 wyskakuje mi błąd - "Za mało pamięci GetObject" prze który gra się od razu crashuje. Już wcześniej miałem ten mod i też to wyskakiwało a po chwili znikało, albo gra nie zwracała na to uwagi.

Araven
30-04-2014, 10:20
pierogi97 uruchomiłes cleaner.bat ? Jest w katalogu głównym moda.

Wilczur2012, a ile masz pamięci? Polecam Mos 1.62, z 3 fixami. Bo 1.61 ma wiele bugów jednak.

Telchar
05-05-2014, 15:54
Szybkie pytanko - czy można zainstalować Bellum Crucis obok TATW'a bez żadnych komplikacji czy coś trzeba zrobić przedtem np zrobić kopię zapasową itd.?

Lwie Serce
05-05-2014, 16:02
Można śmiało instalować, ja miałem obok tych dwóch jeszcze parę innych modów i śmigały aż miło.

Telchar
15-05-2014, 13:41
Gdzie i jak zmienić w plikach poziom do którego może rozwinąć się miasto? Chce bowiem, aby Annuminas i Fornost można było rozwinąć do poziomu odpowiednio metropolii i cytadeli.

Araven
15-05-2014, 14:25
Gdzie Ty zadajesz takie pytania, to nie jest żaden problem techniczny, a kwestia rozgrywki.
W dyskusji ogólne j pytaj. Sam na podobne pytanie kilka razy odpowiadałem już w temacie o TATW i MOS.

Telchar
15-05-2014, 14:36
Okej, sory za robienie bałaganu ;)