PDA

Zobacz pełną wersję : [PRZED PREMIERĄ] Screeny i artworki TW:R2 - dyskusja

Strony : 1 2 [3] 4 5

Wald
28-03-2013, 22:54
Bez obrazy ale Twój pomysł jest jeszcze gorszy i bardziej bezsensowny niż CA. Już to widzę,elitarny oddział kobiet, może jeszcze powinny walczyć w falandze i umieć formować żółwia?

:lol: Nie załamuj mnie kolego :lol: gdzie ja wspominałem o falandze i innych takich rzeczach :?: Prościej- elitarny oddział,nieliczny to już max 10- dodający premie do morali- średnie lub nawet słabe zdolności bojowe-możliwość rekrutacji przy wybudowaniu odpowiedniej świątyni; no i itp.
Pomysł CA nie jest niczym poparty, a mój choćby nawet samymi mitami/baśniami/legendami z tego kręgu.

"Elitarny"- zapamiętałeś tylko jedno, okrojone znaczenie.

Il Duce
28-03-2013, 23:03
To o falandze to była ironia..... Skoro wkraczamy w sferę baśni i mitów to może jeszcze dodamy Grekom centaury i harpie?Po co tak kombinujesz przecież to jest kompletnie bez sensu. Na szczęście CA nie ma takich fantazji.

Wald
28-03-2013, 23:08
a mój choćby .

Również ironiczny zwrot mający na celu zironizować "wrzeszczące kobiety" .

Ty byś dobrze zagrał Minotaura zamkniętego w swoim labiryncie, w którym pożerałbyś swoje myśli które nieco wybiegają za granice muru jakim jest wyobraźnia.

Il Duce
29-03-2013, 00:01
Ale co ma to do mojego posta? Zamiast sie do niego odnieść przeszedłeś do ataku na mnie. Musisz popracować nad ironią albo ja nad spostrzegawczością bo w Twoim poście jej nie widzę, bardziej wyglada to na nieudolne bronienie swojego pomysłu. Dobra koniec offtopu, ja zdania i tak nie zmienię Ty pewnie też więc dalsze najazdy personalne nie mają sensu.

Myrkull
29-03-2013, 12:57
Jak widać naprawić starych błędów nie chcą, ale irytacja minie jeśli Rome 2 będzie tak samo dobry jak Rome 1, tego od nich teraz oczekuję, bo nie ma sensu się łudzić że spełnią obietnice o historyczności.
Powiem więcej, nie ma sensu p%^&*olić że obiecywali grę dokładnie odwzorowaną historycznie, od dłuższego czasu wiadomo że tak nie będzie, a na pewno Berserkerów i całej reszty, CA nie wyrzuci teraz z gry

Wald
29-03-2013, 13:20
Berserkerów ...
Akurat ci istnieli :)

MichalKruk
29-03-2013, 13:26
To o falandze to była ironia..... Skoro wkraczamy w sferę baśni i mitów to może jeszcze dodamy Grekom centaury i harpie?Po co tak kombinujesz przecież to jest kompletnie bez sensu. Na szczęście CA nie ma takich fantazji.

A żebyś się nie zdziwił jak za miesiąc otrzymamy screny Minotaura....

Myrkull
29-03-2013, 13:55
Akurat ci istnieli
Ale nie w czasach gry...

Wald
29-03-2013, 15:39
okeyyyyy :|

KLAssurbanipal
29-03-2013, 20:25
Osobliwe podobieństwo łuczników starożytnego Bliskiego Wschodu do XVI-wiecznych japońskich wojowniczych mnichów. :lol:
Można też szukać podobieństw u średniowiecznych muzułmanów, ale nie będą aż tak podobni, jak do mnichów japońskich. :lol:

[spoiler:138p9lgm]http://image.gamespotcdn.net/gamespot/images/2013/085/675757_20130327_790screen001.jpg

http://media.moddb.com/images/mods/1/18/17346/Yari_Warrior_Monks.jpg

http://img850.imageshack.us/img850/3665/beztytuuvfa.png (http://imageshack.us/photo/my-images/850/beztytuuvfa.png/)[/spoiler:138p9lgm]

Hetman
29-03-2013, 20:38
KLA za przeproszeniem to już jest totalnie pier...niczenie. Bo wygląd mnichów to musi być tylko ich i jednostki blisko-wschodnie nie mogą go używać, z resztą kto był pierwszy mnichowie czy żołnierze z czasów rzymskich... Kto od kogo zrzynał. Po drugie po co mają robić przepasanie nakrycia głowy po prawej stronie od nowa jak z shoguna mają gotowy model... To tak jakby Każde nowe Call of Duty robić od podstaw nie używając Meshy broni itd :lol: iście zarąbisty system - KLA na Premiera! Zredaguje nam konstytucje od nowa!

Coraz bardziej utrwalam się w stwierdzeniu, że jesteś jakimś niespełnionym "modderem" i na siłę próbujesz zainteresować tym innych, popadając coraz bardziej w obłęd "nacjonalizmu historycznego" i poprawności "mody na sukces".

Wald
29-03-2013, 20:56
Szczerze, to też jestem za poprawnością historyczna i wgl, już to pisałem nawet, ale tym razem zgodzę się z Hetmanem. To jest z lekka przesada, opieranie twierdzeń na jakiejś sztucznej grafice i czepianie się podobnego stylu ułożenia "chusty" na twarzy jest dla mnie trochę dziwne. Mi w graniu, akurat ten przypadek nie będzie przeszkadzał. Przypominają muzułmańskich łuczników ze średniowiecza.....a jakbyś ubierał "chustę" chroniąc się przed uciążliwymi cechami pustyni ?

KLAssurbanipal
29-03-2013, 21:03
Jak można nie zrozumieć tak prostego żartu? Czy nie po to dałem specjalną emotkę? Na pewno Hetmanie nie jesteś "wyłapywaczem humoru", ale raczej "napinaczem forumowym", czy powiem wprost - upierdliwym człowiekiem. ;) Nie miałem nawet zamiaru rozwijać dyskusji o tych mnichach. Czy jak wrzuciłem Yeti, albo Mela Gibsona dla żartu też tak trudno było Ci zrozumieć o co biega? Odpiszę z prostego powodu - nakreśliłeś kilka bzdur, dosyć nielogicznych.

Bo wygląd mnichów to musi być tylko ich i jednostki blisko-wschodnie nie mogą go używać

Tak, zgadza się. Mają na tyle charakterystyczny wygląd, że nie można zrobić w takich strojach Kartagińczyków czy Germanów, więc co to za argument?
Odpowiem Ci w ten sposób - bo wygląd huzarów napoleońskich jest ich i jednostki afgańskie nie mogą go używać? bo wygląd legionistów rzymskich jest ich i jednostki krzyżackie nie mogą go używać?

Poza tym w starożytności na Bliskim Wschodzie nie było jeszcze takiej mody. Trudno, żeby dawać wojowników bliskowschodnich w strojach bliższych muzułmanom tysiąc lat później (choć i tak są kopią mnichów, bo muzułmanin jakiś może się trafić w podobnym stroju - niewykluczone, jednak był to powszechny strój u mnichów kraju kwitnącej wiśni). Partowie, to nie to samo co Arabowie czasów Mahometa.

, z resztą kto był pierwszy mnichowie czy żołnierze z czasów rzymskich... Kto od kogo zrzynał.

Nikt od nikogo? Bo jednostki z czasów rzymskich nie przypominały w ogóle japońskich mnichów?
Sorry, ale chyba ten obrazek potraktowałeś jako jakieś źródło, że tak piszesz. :lol:

KLA na Premiera! Zredaguje nam konstytucje od nowa!

Moim zdaniem powinieneś już dawno być banitą. Nie przypominam sobie bym kiedykolwiek komentował Twojego posta niemerytorycznie, a odnosząc się do Twojej osoby złośliwie. Ty jednak masz olbrzymi problem z prowadzeniem dyskusji. Zamiast odnieść się do meritum posta i skończyć na powyższym zdaniu o mnichch to nie... musiałeś szukać zaczepki, musiałeś. ;)

Coraz bardziej utrwalam się w stwierdzeniu, że jesteś jakimś niespełnionym "modderem"

Tak, ciekawe co ma do tego modderstwo... Może wyjaśnisz w jakiś sensowny sposób? To jak ktoś jest modderem, to nie może napisać swoich spostrzeżeń o screenach, czy nawet zażartować sobie z mnichów? Weź Ty lepiej naucz się kontaktu z ludźmi bez zaczepek i swoich ocen, które są całkowicie bezwartościowe.
A wierz mi, jestem spełnionym modderem. Zrobiłem tyle ile chciałem i w zupełności mi to wystarcza.

i na siłę próbujesz zainteresować tym innych,

Czym? Pytam się czym? Po raz drugi pytam: czy jeśli ktoś skomentuje błąd jaki zobaczył na screenie, lub po prostu z tego zażartuje to chce zainteresować innych na siłę.... ale w tym rzecz "czym?" Bo naprawdę nie wiem - Rome 2? Total Warem? A może CA? Może Lustedem lub Willem? No sądzę, że jeśli te forum jest dla fanó Total War to nie trzeba nikogo zainteresować na siłę (tymi dwoma pierwszymi elementami, bo pracownikami CA się nie interesuję :lol: )

poprawności "mody na sukces".

Chyba sam nie wiesz co piszesz. Próbujesz być zabawny wymyślając dziwne porównania. Wybacz, ale może gdybym miał 10 lat to takie porównania byłyby zabawne - kiedy ktoś był be to się śmiano że słuch disco polo, lub ogląda Braziliany. :lol:

EDIT: Wald, czy masz problemy z wyłapywaniem żartów, czy po prostu po przeczytaniu bzdurnego posta Hetmana zostałeś "zmanipulowany" ;) ?
Ludzie, ogarnijcie się - jeśli ktoś pisze na temat wojowniczych mnichów w Rome 2 i dodaje emotkę :lol: to mowi śmiertelnie poważnie? Widzę, że nawet emotki czasem nie pomagają. ;)

Wald
29-03-2013, 21:16
Widocznie zostałem "zmanipulowany" :D ale i też za bardzo się przyzwyczaiłem się, że wystawiasz swoje dobre porównania w sposób naukowy i całkowicie poważny :) a z żartami też coś może być jako tako "jestem" jeszcze w średniowieczu i mam trochę ze sztywności rycerza :D

tomciopogromcio
29-03-2013, 22:03
1. "ale i też za bardzo się przyzwyczaiłem się, że wystawiasz swoje dobre porównania w sposób naukowy i całkowicie poważny" - dokładnie.
2. Ludzie, ogarnijcie się - jeśli ktoś pisze na temat wojowniczych mnichów w Rome 2 i dodaje emotkę :lol: to mowi śmiertelnie poważnie?:

2a. - To "ludzie ogarnijcie się", nie jest wcale mniejszą zaczepką, niż "KLA na Premiera! Zredaguje nam konstytucje od nowa!"

2b. Ja nawet pod jednym postem dopisałem "Piszę z lekką ironią, jakby ktoś nie wiedział". Po czym ty i tak śmiertelnie poważnie, zwracałeś mi uwagę, więc powiedziałbym, że taka uwaga w TWOIM wykonaniu to ładna hipokryzja :).

MichalKruk
29-03-2013, 23:02
tomciopogromcio, nie żebym się czepiał ale cytuj fragmenty tekstów znacznie łatwiej będzie sie to czytać :P

Może ci mnisi z screna przemierzając czasoprzestrzeń między Shogunem a Romkiem wstąpili do Indii i pożyczyli słonie? :lol:
Ciekawe czy w grze też tak będą wyglądać :) Oby nie, bo nie chce ich kojarzyć z Shogunem grając w Rome :P

tomciopogromcio
29-03-2013, 23:20
Przepraszam, ale cytowałem kilka wypowiedzi. A tak odnośnie mnichów, szkoda, że nie mają czarnych chust, bo mi by przypominali haradrimów na mumakilach z Władcy Pierścieni Petera Jacksona :P.

MichalKruk
29-03-2013, 23:37
Kumam że CA nie robi jakoś bardzo historycznie jednostek, ale na hadraimów nie ma co liczyć, aż tak źle jednostki nie zrobią. Bo kolorystyka hadraimów była dość dziwna... Fioletowi byli jak dobrze pamiętam.... ale może mnie pamięć mylić.

Mówiąc Cytuj chodziło mi raczej o takie coś:

Przepraszam, ale cytowałem kilka wypowiedzi.

...

A tak odnośnie mnichów, szkoda, że nie mają czarnych chust,

...

Zamaist:

"Bla bla bla"

...

"Bla bla bla"

...

Il Duce
29-03-2013, 23:39
Przepraszam, ale cytowałem kilka wypowiedzi. A tak odnośnie mnichów, szkoda, że nie mają czarnych chust, bo mi by przypominali haradrimów na mumakilach z Władcy Pierścieni Petera Jacksona :P.

+1 mi też od razu skojrzyli się z Haradrimami, gdyby jeszcze ten słoń był trochę większy :)

MicCal
30-03-2013, 00:03
Bo kolorystyka hadraimów była dość dziwna... Fioletowi byli jak dobrze pamiętam.... ale może mnie pamięć mylić.

W istocie Cię myli, byli czarno - czerwoni, tak jak w oryginale ;) Swoją drogą, zauważyliście, że pani na tych artworkach ma po trzy palce u dłoni? Rzeczywiście zaczyna się z tego robić jakieś fantasy :P

tomciopogromcio
30-03-2013, 00:21
Mówiąc Cytuj chodziło mi raczej o takie coś:

Robi się offtop, ale mi chodziło o to, że cytowałem kilku różnych ludzi, z różnych postów. Wiem, że da się mimo wszystko tak ułożyć, jak ty, ale to trochę więcej pracy, a akurat mi się nie chciało, więc przeprosiłem.

Co do haradrimów, to przecież trochę tego jest w necie też np.: [spoiler:3naetf8q]http://ennorath.pl/wp-content/uploads/2011/02/haradrim-archer-300x195.jpg[/spoiler:3naetf8q]

Tylko gdyby zmienili kolor chusty i tego czegoś na dłoni i przedramieniu na czarny/ciemniejszy, to bez przypomnienia sobie, dokładnie haradrimów na zdjęciach, uwierzyłbym, jakby ktoś mi mówił, że to screen z haradrimami (no i gdybym nie wiedział, że to słoń, a nie mumakil).
A tak jeszcze offtopując, to fioletowi byli bardziej ludzie z Rhun, więc może ich pamiętasz :P.

Hetman
30-03-2013, 14:57
Tak, zgadza się. Mają na tyle charakterystyczny wygląd, że nie można zrobić w takich strojach Kartagińczyków czy Germanów, więc co to za argument?
Odpowiem Ci w ten sposób - bo wygląd huzarów napoleońskich jest ich i jednostki afgańskie nie mogą go używać? bo wygląd legionistów rzymskich jest ich i jednostki krzyżackie nie mogą go używać?

Teraz to ty masz porównania takie jak ludzie od fantastyki naukowej. CHUSTA jest ściśle związana z bliskowschodnim wyglądem, to też dlaczego jej nie używać jako modelu dla owych jednostek? Twoje porównania są zbyt nieudane bo wygląd legionistów a rycerzy średniowiecznych jest zbyt inny by przyjąć to jako możliwy "standard". Zapominasz coraz bardziej, że to jest gra a nie interaktywny Osprey

Sorry, ale chyba ten obrazek potraktowałeś jako jakieś źródło, że tak piszesz

To tak samo jakbym o tobie powiedział, że Osprey'e są 100% źródłem i bazujesz na nich. Dla mnie to jest szkic/grafika koncepcyjna, za to w przypadku Ciebie nigdy nie wiadomo kiedy Ty bierzesz coś na "żart", gdyż utrwaliłeś sie dla mnie jako soba, którą już wcześniej napisałem.

Moim zdaniem powinieneś już dawno być banitą. Nie przypominam sobie bym kiedykolwiek komentował Twojego posta niemerytorycznie, a odnosząc się do Twojej osoby złośliwie. Ty jednak masz olbrzymi problem z prowadzeniem dyskusji. Zamiast odnieść się do meritum posta i skończyć na powyższym zdaniu o mnichch to nie... musiałeś szukać zaczepki, musiałeś. ;)

Jam jest Troll, są nas miliony - apokalipsa według pavulca (gdybyś wiedział co to za typ - bałbyś się :D )

A wierz mi, jestem spełnionym modderem. Zrobiłem tyle ile chciałem i w zupełności mi to wystarcza.

To dlaczego wytykasz błędy firmie produkującej "GRY" dla mas, czyżby nie chciałby Ci się już robić wersji "poprawnej historycznie"? Wyczuwam tu leniuszka :lol:

Na koniec. Jest kilka osób w branży co się odważyło wysłać CV do firm. Są teraz szefami zespołów, bo wzięli sprawy we własne ręce. Dlaczego Ty jak wiesz, że posiadasz wiedzę większą niż całe CA, umiesz tworzyć teksturki itd., nie wyślesz CV do CA lub SEGI? A nóż może będą zainteresowani bo jak widzisz (rotacja jest duża) i przyjmują jakiś abstrakcyjnych anglików, jak coś nie jest w historii Anglii uwzględnione to tego nie było i później masz płacze "gejmingowych" historyków bo rzymianie mają doborową jednostkę "Schweine Leibstandarte ".

KLAssurbanipal
30-03-2013, 18:06
CHUSTA jest ściśle związana z bliskowschodnim wyglądem, to też dlaczego jej nie używać jako modelu dla owych jednostek?

Nie można tak generalizować. Chusta jest też związana ściśle z polskimi gospodyniami wiejskimi to może dajmy ją rycerzom w MTW3?
Sorry, ale w III wieku p.n.e. wątpliwe by ktokolwiek ubierał się w podobny sposób na tych terenach. Hindusi w ogóle nie przypominali tych których znamy spod panowania Mogołów, a tereny Bliskiego Wschodu nie ogarnęła jeszcze "muzułmańska" moda. Słyszysz Bliski Wschód - widzisz turban przed oczami, jakże to stereotypowe. :D

To tak samo jakbym o tobie powiedział, że Osprey'e są 100% źródłem i bazujesz na nich.

Skąd Ty wiesz na czym bazuję skoro się na tym nie znasz? Przeciwnie, ja widzę że CA nieudolnie naśladuje to co jest w Ospreyu, co wymieniam załączając obrazki Ospreya. Jednak gdy piszę, jak powinno być załączam najczęściej zdjęcia lub elementy starożytnej sztuki.
Dlaczego robią to nieudolnie? Np. Widzą danego wojownika od przodu i nie wiedzą jak uzbrojenie wygląda z tyłu więc często ma to inny kształt.

Dla mnie to jest szkic/grafika koncepcyjna, za to w przypadku Ciebie nigdy nie wiadomo kiedy Ty bierzesz coś na "żart", gdyż utrwaliłeś sie dla mnie jako soba, którą już wcześniej napisałem.

Jam jest Troll, są nas miliony - apokalipsa według pavulca (gdybyś wiedział co to za typ - bałbyś się :D )

Czy bałbym się? No nie wiem. Trolle tylko w necie są głodne. :P

To dlaczego wytykasz błędy firmie produkującej "GRY" dla mas, czyżby nie chciałby Ci się już robić wersji "poprawnej historycznie"? Wyczuwam tu leniuszka :lol:

No proszę... litości... Znów muszę się powtórzyć. Czy jeśli ktoś jest modderem to nie może napisać krytyki? Temu służy ten temat. Czyli Raczek krytykując Spielberga musi potrafić nakręcić film samemu? :lol:
Poza tym nie wytykam błędy, tylko komentuję. Uważam, że robię to jak należy ze względu, że CA twierdzi "ta gra będzie super historyczna". Nie mówi "to gra dla mas oparta LUŹNO na historii". Jedne rzeczy im wychodzą dobrze (za co nieraz ich chwalę) a inne są niedbale wykonane, fantazyjnie na poziomie Empire.

Na koniec. Jest kilka osób w branży co się odważyło wysłać CV do firm. Są teraz szefami zespołów, bo wzięli sprawy we własne ręce. Dlaczego Ty jak wiesz, że posiadasz wiedzę większą niż całe CA, umiesz tworzyć teksturki itd., nie wyślesz CV do CA lub SEGI? A nóż może będą zainteresowani bo jak widzisz (rotacja jest duża) i przyjmują jakiś abstrakcyjnych anglików, jak coś nie jest w historii Anglii uwzględnione to tego nie było i później masz płacze "gejmingowych" historyków bo rzymianie mają doborową jednostkę "Schweine Leibstandarte ".

Nie uważam, żebym był dobry w programowaniu i znał różne tajniki modelowania na tyle, żeby dostać się do CA.

Dagorad
30-03-2013, 19:13
Co poniektórym radzę wpisać w Wikipedię pojęcie "Bliski Wschód". Jako spoiler powiem że Kartagina i Berberia to Bliski Wschód nie jest ani nie był.

Słyszysz Bliski Wschód - widzisz turban przed oczami, jakże to stereotypowe. :D

Słyszysz zima i śnieg widzisz ludzi w ciepłych ubraniach :roll:.

Jak niby według ciebie powinni wyglądać ludzie żyjący na terenach pustynnych i pustynniejących? Masz jakieś źródło które by jasno pokazało że ukazanie starożytnego Berbera w chuście to błąd? Bo "zabranianie" im noszenia chust bo po drugiej stronie świata ktoś też je nosił jest śmieszne.

KLAssurbanipal
30-03-2013, 19:38
Po pierwsze kto powiedział, że to Berberowie? Nic na to nie wskazuje. Jak nie to nie pisz takich domysłów jako prawdy jedynej. Jeśli to rzeczywiście Berberowie na słoniach to jest to przedstawienie kartagińskiej armii rodem z wiedzą XIX-wiecznego człowieka.
Czy Ty masz jakieś źródło pokazujące Berbera w takiej chuście? Powinieneś wiedzieć, że ten kto coś zrobi twierdząc, że to historyczne powinien takie źródło pokazać. To nie ja mam pokazać źródło że czegoś tam nie noszono, tylko Ty że to noszono. Egipcjanie przez kilka tysięcy lat historii nie nosili takich chust zasłaniających twarz, a żyli w pustynnych warunkach. W takim razie twierdzenie BEZ konkretnych ŹRÓDEŁ, że Berberowie musieli identyczne chusty nosić bo to klimat pustynny, jest wręcz absurdalne. Jest wiele kultur, które nie nosiły chust a żyły na pustyniach. Chcesz wiedzieć jak w epoce brązu przedstawiano Berberów? http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ibyans.jpg (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/66/Ancient_Libyans.jpg) Widzisz chusty? Egipskich źródeł jest na tyle dużo by znać modę egipską i berberyjską tamtego okresu. Może teraz Ty się wykażesz i dasz jakiś sensowny powód noszenia w owych czasach chust? Oczywiście poza takim "pustynia więc musieli je nosić".
Poza tym nie chodzi o samą chustę, ale cały wygląd - chusta noszona w japoński a nie arabski sposób, płaszcz, owijacze na przedramionach - po co Berberowie nosiliby takie coś w pustynnych warunkach? Wątpliwe byś znalazł bliższe źródło Berberowi niż temu mnichowi.

Nie łatwiej to wytłumaczyć w taki sposób - CA zrobiło to instynktownie, bez żadnego źródła ikonograficznego i tyle? Dobudowywanie do tego historii jakoby CA robiło Berberów jest bez sensu.

Napisałem coś w formie pół-żartu a zaraz będę całkiem zjedzony. ;)

Dagorad
30-03-2013, 20:05
Po pierwsze kto powiedział, że to Berberowie? Nic na to nie wskazuje. Jak nie to nie pisz takich domysłów jako prawdy jedynej. Jeśli to rzeczywiście Berberowie na słoniach to jest to przedstawienie kartagińskiej armii rodem z wiedzą XIX-wiecznego człowieka.

A kto powiedział że to ktoś z Bliskiego Wschodu? Ty możesz pisać co przedstawia jakiś "obrazek" jakby to była prawda a inni nie? Może sobie trochę z tą hipokryzją odpuść.

Powinieneś wiedzieć, że ten kto coś zrobi twierdząc, że to historyczne powinien takie źródło pokazać.

Gdzie ktoś pod tym concept artem pisał że to co on ukazuje jest w pełni historyczne?

Egipskich źródeł jest na tyle dużo by znać modę egipską i berberyjską tamtego okresu.

:roll: Radzę sobie poczytać o tym jak należy interpretować takie źródła a dopiero później się "mądrzyć". Dla twojej informacji w czasach przed globalizacją wszystkich innych zazwyczaj przedstawiano jak samych siebie, dlatego np. można natrafić na wizerunki mongołów wyglądających jak europejczycy.

Zresztą przedstawieni na tym "obrazku" Berberowie jak mniemam po tytule przedstawiają Libijczyków. Jak więc można na ich podstawie, nawet zakładając iż akurat ktoś się pokusił aby przedstawić kogoś w pełni prawidłowo, mówić o wszystkich Berberach?

Egipcjanie przez kilka tysięcy lat historii nie nosili takich chust zasłaniających twarz, a żyli w pustynnych warunkach.

Egipcjanie żyli, żyją i żyć będą głównie wzdłuż Nilu, rzeka ta wywierała na nich większe "piętno" niż pustynie. Zresztą sami Egipcjanie zawsze byli w pewnym stopniu wyjątkowi.

W takim razie twierdzenie BEZ konkretnych ŹRÓDEŁ, że Berberowie musieli identyczne chusty nosić bo to klimat pustynny, jest wręcz absurdalne.

Kto pisał że "musieli"?

Napisałem coś w formie pół-żartu a zaraz będę całkiem zjedzony. ;)

Przecież zacząłeś dalej drążyć ten temat więc co się dziwisz że ktoś nie uznaje twojego monopolu na prawdę? Swoją drogą to gdyby te twoje pół-żarty zebrać do kupy to kwalifikowałbyś się pewnie do bana.

Nie łatwiej to wytłumaczyć w taki sposób - CA zrobiło to instynktownie, bez żadnego źródła ikonograficznego i tyle? Dobudowywanie do tego historii jakoby CA robiło Berberów jest bez sensu.

Bardziej bez sensu jest strzelanie kogo akurat zrobili i czepianie się tego jakby się miało monopol na prawdę. Ten koncept art czy co to tam jest równie dobrze może przedstawiać całkowicie niezwiązane z historią oblężenie. No ale jak mniemam nie tylko ja zauważyłem iż tobie zatrważająco łatwo idzie zwalanie wszystkiego na lenistwo i nieprofesjonalizm CA, bez uwzględniania tego iż oni nie siedzą sobie wygodnie przed komputerem szukając na siłę błędów, mają jakieś wytyczne i pewne rzeczy muszą zrobić nawet jeżeli brak źródeł.

KLAssurbanipal
30-03-2013, 22:17
A kto powiedział że to ktoś z Bliskiego Wschodu? Ty możesz pisać co przedstawia jakiś "obrazek" jakby to była prawda a inni nie? Może sobie trochę z tą hipokryzją odpuść.

To że obrazek przedstawia coś na Bliskim Wschodzie wskazuje choćby architektura, słoń i stereotypowe przedstawienie łuczników z domieszką samuraja. Ja tylko przedstawiłem swoje argumenty, nic pod kątem Twej osoby, ale Ty mi z hipokryzjami wyskakujesz zamiast odpowiadać argumentami. To Ty sobie odpuść.

Gdzie ktoś pod tym concept artem pisał że to co on ukazuje jest w pełni historyczne?

Wystarczy, ze grę reklamują jako super historyczną. Wtedy jej fragment też taki powinien być. Lusted gdzieś pisał, że to loading screeny więc część gry.

:roll: Radzę sobie poczytać o tym jak należy interpretować takie źródła a dopiero później się "mądrzyć". Dla twojej informacji w czasach przed globalizacją wszystkich innych zazwyczaj przedstawiano jak samych siebie, dlatego np. można natrafić na wizerunki mongołów wyglądających jak europejczycy.

Gdzieś tam coś usłyszałeś, nie wiesz dokładnie co i piszesz. Całkowicie nie masz racji. To że Europejczycy w XIII wieku przedstawiali Mongołów podobnych do siebie ( http://3.bp.blogspot.com/-vne91bU9k-o/T ... ehnice.jpg (http://3.bp.blogspot.com/-vne91bU9k-o/TWEddN8swNI/AAAAAAAABQ0/0xHgdkS1gYk/s1600/Lehnice.jpg) ) nie znaczy że Egipcjanie to robili. Nie zauważyłeś że ci Libijczycy nie są podobni do Egipcjan? Egipcjanie nie przedstawiali swoich sąsiadów lub wrogów jak samych siebie. Radzę trochę poczytać, bo tamten wizerunek jest w miarę wiarygodny.
Dla Twojej informacji - przed globalizacją wcale nie zazwyczaj przedstawiano innych jak samych siebie. Przykład? Egipcjanie (przykład podawałem), Grecy (w ich sztuce można z łatwością odróżnić Persów, Scytów itp.), Rzymianie (chyba nie myślisz, że walki z Germanami przedstawiono jako dwie armie w segmentatach?), Persowie (spójrz na relify z Persepolis - mieszanka kultur składająca hołd Achemenidom).

Zresztą przedstawieni na tym "obrazku" Berberowie jak mniemam po tytule przedstawiają Libijczyków. Jak więc można na ich podstawie, nawet zakładając iż akurat ktoś się pokusił aby przedstawić kogoś w pełni prawidłowo, mówić o wszystkich Berberach?

Bo nie ma takich wyobrażeń Berberów? Nawet jeśli inni wyglądali inaczej to nie ma co fantazjować i robić ich jak kilka wieków później. Czy byłoby fajnie grać w grę w czasach I wojny światowej gdzie wojacy są w mundurach napoleońskich? To tylko wiek różnicy a jakie zmiany. Nie ma źródła na jedno plemię galijskie to robi się analogicznie na wzór innego z tych samych czasów, a nie na wzór rycerzy francuskich z innych czasów ale z tego rejonu.

Egipcjanie żyli, żyją i żyć będą głównie wzdłuż Nilu, rzeka ta wywierała na nich większe "piętno" niż pustynie. Zresztą sami Egipcjanie zawsze byli w pewnym stopniu wyjątkowi.

Asyryjczycy, Babilończycy, Sumerowie, Akadowie, Hetyci - też nie występują w chustach a to ludy z tych rejonów.

[quote:yz2ipu3m]W takim razie twierdzenie BEZ konkretnych ŹRÓDEŁ, że Berberowie musieli identyczne chusty nosić bo to klimat pustynny, jest wręcz absurdalne.

Kto pisał że "musieli"?
[/quote:yz2ipu3m]

Ty. Napisałeś, że to stroje pustynne, więc trudno, żeby Berberowie wtedy ich nie nosili. Jeśli nie to miałeś na myśli to pisz konkretniej wypowiedzi.

Przecież zacząłeś dalej drążyć ten temat więc co się dziwisz że ktoś nie uznaje twojego monopolu na prawdę?

Ja zacząłem drążyć? Napisałem posta i nie zamierzałem kontynuować, jednak to Ty najpierw się wciąłeś, a potem to dalej ciągniesz. Jeśli zarzucasz mi hipokryzję to dziwisz się że odpowiadam?

nieprofesjonalizm CA, bez uwzględniania tego iż oni nie siedzą sobie wygodnie przed komputerem szukając na siłę błędów, mają jakieś wytyczne i pewne rzeczy muszą zrobić nawet jeżeli brak źródeł.

Tylko że oni popełniają kolosalne błędy jak źródeł jest mnóstwo. Wpadka z orłem, pamiętasz to? Można było napisać, ze to pre-alpha, cokolwiek, a nie kłamać i wpaść na tym.

Swoją drogą to gdyby te twoje pół-żarty zebrać do kupy to kwalifikowałbyś się pewnie do bana.

Pokażesz mi punkt regulaminu, gdzie jest napisane że za to należy się ban? Prędzej proponowałbym bana Tobie - za prowokowanie do kłótni. Przedstawiłem Ci kulturalnie argumenty a Ty mi piszesz i hipokryzji i banach. Zbyt nerwowo podchodzisz do forum i nie mam zamiaru kontynuować z Tobą dyskusji póki będzie prezentowała taki poziom.
Moderator jest od banów, a nie Twoja osoba.
P.S. Przeczytaj na czym polega regulamin. Przyda się taka wiedza, zanim będziesz pisał pod czyimś adresem takie absurdy. ;)
Wyraziłem się wystarczająco, nie mam nic więcej do dodania, więc na tym kończę tą rozmowę.
[spoiler:yz2ipu3m]Tak w ogóle radzę zacząć pisać "Ty", "Tobie", "Ci" z dużej litery bo skoro używasz dużych liter do nazw własnych lub początków zdania to zdajesz sobie sprawę z pisania po polsku. Kłuje to w oczy. Wyrażasz w ten sposób brak szacunku do rozmówcy.[/spoiler:yz2ipu3m]

Dagorad
30-03-2013, 23:30
To że obrazek przedstawia coś na Bliskim Wschodzie wskazuje choćby architektura, słoń i stereotypowe przedstawienie łuczników z domieszką samuraja. Ja tylko przedstawiłem swoje argumenty, nic pod kątem Twej osoby, ale Ty mi z hipokryzjami wyskakujesz zamiast odpowiadać argumentami. To Ty sobie odpuść.

Zarzuciłem ci hipokryzję bo się ją wykazałeś. Twierdziłeś że sobie wymyśliłem iż to akurat muszą być Berberowie i skoro tak to nie powinienem tego pisać jak jedynej prawdy mimo iż prędzej analogicznie tak samo pisałeś że są to łucznicy z Bliskiego Wschodu.

Gdzieś tam coś usłyszałeś, nie wiesz dokładnie co i piszesz. Całkowicie nie masz racji. To że Europejczycy w XIII wieku przedstawiali Mongołów podobnych do siebie ( http://3.bp.blogspot.com/-vne91bU9k-o/T ... ehnice.jpg ) nie znaczy że Egipcjanie to robili. Nie zauważyłeś że ci Libijczycy nie są podobni do Egipcjan? Egipcjanie nie przedstawiali swoich sąsiadów lub wrogów jak samych siebie. Radzę trochę poczytać, bo tamten wizerunek jest w miarę wiarygodny.
Dla Twojej informacji - przed globalizacją wcale nie zazwyczaj przedstawiano innych jak samych siebie. Przykład? Egipcjanie (przykład podawałem), Grecy (w ich sztuce można z łatwością odróżnić Persów, Scytów itp.), Rzymianie (chyba nie myślisz, że walki z Germanami przedstawiono jako dwie armie w segmentatach?), Persowie (spójrz na relify z Persepolis - mieszanka kultur składająca hołd Achemenidom).

Wiesz co znaczy słowo zazwyczaj? Przykłady które podałeś dotyczą jedynie sąsiadów i ludów z którymi walczono, utrzymywano bliższe kontakty. Nijak one się mają do tego że to co widzimy to równie dobrze mogą być Berberowie z którymi Egipt nie graniczył.

Asyryjczycy, Babilończycy, Sumerowie, Akadowie, Hetyci - też nie występują w chustach a to ludy z tych rejonów.

:roll: Ludy z "Mezopotamii". Serio nie widzisz różnicy między Berberami a nimi?

Ty. Napisałeś, że to stroje pustynne, więc trudno, żeby Berberowie wtedy ich nie nosili. Jeśli nie to miałeś na myśli to pisz konkretniej wypowiedzi.

To Ty przestań się czepiać słówek i wymyślać sobie co inni piszą. Nigdzie nie użyłem sformułowań "trudno żeby było inaczej" ni nic z tych rzeczy. Akurat w tej kwestii napisałem krótką wypowiedź na 3 linijki więc bądź łaskaw sobie nie wymyślać.

Tylko że oni popełniają kolosalne błędy jak źródeł jest mnóstwo. Wpadka z orłem, pamiętasz to? Można było napisać, ze to pre-alpha, cokolwiek, a nie kłamać i wpaść na tym.

Jaka pre-alpha? Mieli takie coś napisać przy concpet arcie czy co to tam jest? Co chcesz osiągnąć odwracając kota ogonem i wyskakując z tym orłem? Jakie kłamstwo nam zaserwowali przy tym obrazku?

Pokażesz mi punkt regulaminu, gdzie jest napisane że za to należy się ban?

Za wrzucanie tekstów w stylu "Ja bym proponował zapełnić rostery frakcji niegrywalnych jednostkami z poprzednich części. Ma być aż 117 frakcji, to żeby nie było klonów można śmiało dać jednostki z ETW, NTW, STW2. :)" albo nieśmiesznych przerobionych obrazków które to kiedyś serwowałeś w tym dziale. Zresztą użyłem słowa "pewnie" i jak napisałem chodziło mi nie o jedną konkretną rzecz.

Prędzej proponowałbym bana Tobie - za prowokowanie do kłótni. Przedstawiłem Ci kulturalnie argumenty a Ty mi piszesz i hipokryzji i banach. Zbyt nerwowo podchodzisz do forum i nie mam zamiaru kontynuować z Tobą dyskusji póki będzie prezentowała taki poziom.

Napisałem o hipokryzji bo się ją wykazałeś. To że źle znosisz iż ktoś Ci nie przytakuje jeszcze nie upoważnia Ciebie do wymyślania sobie iż ktoś cię prowokuje albo że nerwowo do czegoś podchodzi.

Edit.

Tylko że oni popełniają kolosalne błędy jak źródeł jest mnóstwo. Wpadka z orłem, pamiętasz to?

Jakie kolosalne błędy? To że dali Egipcjanom "makijaż", inny kształt orła, niedopasowany hełm bądź skarpetki nie pod kolor jest kolosalnym błędem? Wiesz że ich praca nie polega na siedzeniu sobie przed kompem i szukaniu błędów w już zrobionej pracy? Oni to wszystko robią od ZERA. Wciskanie więc bajek o tym jakie to kolosalne błędy robią czy jak wielce olewają historię jest absurdalne, te ich błędy to zaledwie mała część ogólnej pracy. Zresztą część tych błędów może być zamierzona i wynikać z chęci zarobku. Jeszcze konkretniej może wynikać z tego jak wiedza historyczna funkcjonuje w ogólnej świadomości. Nawet jeżeli Ty nie to oni zapewne wiedzą iż większość postrzega starożytnych Egipcjan niczym tych z okresu piramid a "ludy pustyni" kojarzą się przeciętnemu Jamesowi z zakrytymi twarzami.

kuroi
31-03-2013, 07:55
Tak, zrobienie orła Francuskiego, gdy rzekomo ma się źródła na orła Rzymskiego nie jest wielkim błędem. To tak, jakbyś miał przerysować trójkąt a wyszedł Ci kwadrat.

Reznow45
31-03-2013, 10:43
Oni to wszystko robią od ZERA
Orzeł z NTW dobitnie to potwierdza.

voitek
01-04-2013, 21:39
Rzymianie też jednak będą mieli rydwany

[spoiler:ydlvj2c4]http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net/photo/6958427_460s_v1.jpg[/spoiler:ydlvj2c4]

Hetman
02-04-2013, 11:02
Zapewne tak a ich budynkiem rekrutacji będzie Circus Maximus lub koncern rydwanochodowy z Turynu :lol:

zbyszko z bogdańca
02-04-2013, 13:30
Bo po prostu ten orzeł jest tak widoczny i to jest taki kolosalny błąd że ja nie wiem.Flame o tym przez kilka stron teraz bandany ,boże czy wy nie macie co robić w domu czepiacie się pierdół.Jak by zrobili jednostki rzymskie w np zbroi skórzanej a nie płytkowej czy kolczudze, za to można krytykować ale nie za błędy które nie mają żadnego znaczenia dla gry.

Aztec
02-04-2013, 13:32
Jak by zrobili jednostki rzymskie w np zbroi skórzanej a nie płytkowej czy kolczudze, za to można krytykować ale nie za błędy które nie mają żadnego znaczenia dla gry.

Czyli zbroja ma znaczenie w grze?

zbyszko z bogdańca
02-04-2013, 15:47
No bo mieć zbroje taką a taką to jest różnica,bo jednakowoż mieć np zbroje płytkową a np kolczugę to jest różnica.Chodzi mi o fakty które mają wpływ na grę a nie bo ptaszek jest zwrócony w tą czy w tą stronę.Szanuje wszystkich pokroju KLA ale wymagacie trochę za dużo ,rozumiem że zapłacicie za tą grę ciężko zarobione sto złotych lecz historie pozostawcie rekonstruktorom. KLA i inni będziecie rozradowani orzełek będzie dobry naprawdę rekonstrukcja to lek dla was.

kuroi
02-04-2013, 16:14
Sam fakt zrobienia złego orzełka może by uszedł. Ale to, że się wykłócali, że jest on zgodny z rzymskim wzorem a nie francuskim, to było za dużo.
Nie umieli przyznać się do błędu pomimo tego, że dano im dowody i źródła.
btw. Kiedyś na screenie jakiejś parady od tak walnęli sobie Koloseum i Panteon. W III wieku p.n.e. Spoko.. Czemu nie.

Dagorad
02-04-2013, 17:27
btw. Kiedyś na screenie jakiejś parady od tak walnęli sobie Koloseum i Panteon. W III wieku p.n.e. Spoko.. Czemu nie.

To ten screen przedstawiał jakąś historyczną paradę? Był w ogóle podpisany iż dotyczy III w p.n.e? Zresztą nawet jeżeli był podpisany to czemu gracz miałby niemieć możliwości wybudowania danych budynków prędzej?

KLAssurbanipal
02-04-2013, 18:40
No bo mieć zbroje taką a taką to jest różnica,bo jednakowoż mieć np zbroje płytkową a np kolczugę to jest różnica.Chodzi mi o fakty które mają wpływ na grę a nie bo ptaszek jest zwrócony w tą czy w tą stronę.Szanuje wszystkich pokroju KLA ale wymagacie trochę za dużo ,rozumiem że zapłacicie za tą grę ciężko zarobione sto złotych lecz historie pozostawcie rekonstruktorom. KLA i inni będziecie rozradowani orzełek będzie dobry naprawdę rekonstrukcja to lek dla was.

Jak wrzucasz 3 grosze do dyskusji to najpierw dowiedz się o czym mowa z orzełkiem. Setki razy było wałkowane. Czytajcie dokładnie dyskusje jeśli włączacie się w temat, bo trzeba pewne rzeczy tłumaczyć od nowa.
Nie chodzi o zrobienie orzełka tylko o kłamstwo ze strony CA.

Na TWC ktoś spytał czy to nie jest przypadkiem orzeł napoleoński. Lusted odrzekł stanowczo że nie i pokazał monety na poparcie jego tezy. Monety te łączył z orłem z gry tylko sam fakt orła, który stoi - inny kształt, układ skrzydeł, głowa itp. Wtedy wkleiłem zdjęcie orła napoleońskiego, który był niemalże identyczny jak ten CA - proporcje, a nawet linie piór były w tym samym miejscu, czyli był to faktycznie ten orzeł odwzorowany w 3D. Lusted nie przyznał się do kłamstwa i głupio tłumaczył mimo, że zostało mu to udowodnione. Potem pojawiła się cenzura i część moich postów zniknęła.

kuroi
02-04-2013, 19:24

To ten screen przedstawiał jakąś historyczną paradę? Był w ogóle podpisany iż dotyczy III w p.n.e? Zresztą nawet jeżeli był podpisany to czemu gracz miałby niemieć możliwości wybudowania danych budynków prędzej?
Żołnierze wyglądali raczej na III wiecznych. Mieli hełmy podobne do hellenistycznych. Napierśniki też bardziej mi pasują do czasów Republiki niż Imperium.

Hetman
02-04-2013, 19:37
Bo tak będą robić 40 różnych wersji Rzymu by nacjonaliści historyczni mogli paradować zgodnie z prawdą historyczną i w regulaminowym historycznym tępię. Zrobili Rzym u szczytu urbanistycznego z najbardziej charakterystycznymi budynkami by było wiadomo, iż rządzisz Rzymem a nie jakimś Białymstokiem :lol:

kuroi
02-04-2013, 19:42
W Rome 1 Jakoś potrafili zrobić Rzym bez koloseum, a potem z nim, więc nie wiem gdzie przy tym postępie technologicznym widzisz z tym problem.
Nie zwrócę nawet uwagi na określenie "nacjonaliści historyczni". Cokolwiek ono oznacza.

Hetman
02-04-2013, 19:50
Filmiki poproszę bo ja sobie nie przypominam a poza tym tu jest źle, że koloseum na początku gry prezentowane a w Rome 1 też przecież nie zaczynałeś od lat 70-80 n.e.

Wald
02-04-2013, 19:52
Czyli mamy rozumieć, że imitacja małej areny w intro o synach marsa, jest dla Ciebie "koloseum" ?

kuroi
02-04-2013, 20:01
Nie chce mi sie kręcić filmiku, ale proszę bardzo, lista budynków znajdujących się w Rzymie w czasie rozpoczęcia kampanii w Rome 1:
[spoiler:20pwoub9]building
{
type core_building governors_palace
}
building
{
type defenses stone_wall
}
building
{
type amphitheatres stone_amphitheatre
}
building
{
type barracks city_barracks
}
building
{
type missiles practice_field
}
building
{
type smith blacksmith
}
building
{
type market forum
}
building
{
type hinterland_roads roads
}
building
{
type hinterland_farms farms+2
}
building
{
type hinterland_mines mines+1
}[/spoiler:20pwoub9]
Wyciągnięte prosto z plików gry.
Jak widać, nie ma koloseum. Jest jedynie amfiteatr.
Edit: Oczywiście nie muszę przypominać, że każdy wybudowany budynek później pojawia się na mapie miasta...

Hetman
02-04-2013, 20:31
Aha to porównujesz start GRY - kampanii gracza z intrem/screenem z Rome 2, brawo! A ja myślałem, że tylko KLA się czepia o ziarenko ryżu w kaszy jęczmiennej.

Seba Fallus III Wielki
02-04-2013, 20:36
W takim razie co ma porównywać ? W intro Rome 1 są np. pretorianie czyli jednostka z czasów Cesarstwa więc budynki też są z tych czasów. W Rome 2 mamy jednostki z III-II wieku a w tle koloseum ;)

kuroi
02-04-2013, 20:43
Aha to porównujesz start GRY - kampanii gracza z intrem/screenem z Rome 2, brawo! A ja myślałem, że tylko KLA się czepia o ziarenko ryżu w kaszy jęczmiennej.
Tak, porównuję. Screen przedstawia jednostki z III wieku p.n.e. i budynki z I i II wieku n.e. razem.
Nie wiem jak Ty, ale ja uważam, że coś tu jest nie tak.

Hetman
02-04-2013, 20:56
Ja uważam, że żądasz zbyt wiele po GRZE, nie lepiej czekać na jakąś ksiązkę jak tyle jest "błędów"?

kuroi
02-04-2013, 22:02
Ja uważam, że żądasz zbyt wiele po GRZE, nie lepiej czekać na jakąś ksiązkę jak tyle jest "błędów"?
Oczekuje tego, czego mi obiecano. Historyczności. CA mówiło, że chcą zrobić najbardziej historyczną grę z serii. Być może już to osiągnęli. Ale czemu mieliby poprzestawać na takim poziomie? Mogliby wyżej zawiesić poprzeczkę. Pokazać, że potrafią.

KLAssurbanipal
03-04-2013, 16:47
Zgadzam się w pełni z kuroiem. Mi nie przeszkadza nie taki sandał (choć i takie są) tylko główne, charakterystyczne elementy, które mimo wszystko CA potrafi skopać.

Co do samego miasta Rzymu, to już nie chodzi o same czasy, ale błąd w położeniu obiektów. Panteon leży kawałek drogi od Koloseum. Bynajmniej idzie się krótko pomiędzy oboma zabytkami.

http://img17.imageshack.us/img17/7844/37803275.png (http://imageshack.us/photo/my-images/17/37803275.png/)

voitek
03-04-2013, 16:53
A ja zechcę zbudować Koloseum pod Panteonem, i co?

Ba, równie dobrze mogę go w ogóle nie budować.

Seba Fallus III Wielki
03-04-2013, 17:29
Tak ale gra zaczyna się w pewnych realiach czasowych i miło by było żeby super historyczna gra była chociaż na początku rozgrywki zgodna z historią potem to wszystko zależy od gracza. Nikt nie jest nieomylny ale należy okazać pokorę przyznać się do błędu i postarać się go poprawić. CA tego nie robi , przykładów wymieniona wiele w tej dyskusji ;)

Dagorad
03-04-2013, 18:32
W realiach w jakich zaczyna się gra nie było ani Koloseum ani Panteonu więc jak niby twórcy mieliby je umieścić zgodnie z historią? Jeżeli takie budynki będą dostępne to zapewne będzie je można wybudować kiedy będzie się chciało (no i spełni się określone warunki). W dodatku do historycznego powstania tych budynków gracze pewnie nawet nie dojdą. Równie dobrze mogliby udostępnić te budynki do wybudowania w innych miastach ale wówczas krzyki co poniektórych byłyby pewnie jeszcze większe.

Reznow45
03-04-2013, 19:18
Skoro bawią się w historyczność i realistyczne miasta (mam nadzieję,że nie tylko Kartaginę) to mogliby zrobić (nawet w dużym przybliżeniu) to z Rzymem, że dane budynki (typu Koloseum, Panteon, itp) będą zbudowane w konkretnym, odpowiadającym (ale bez przesady) historyczności miejscu miasta (przykład z mapy danej przez KLA, gdyby voitek nie zechciał budować 1 lub 2, miejsce zostałoby puste :P ).

Dagorad
03-04-2013, 19:23
Tylko po co? Żeby właśnie później były puste miejsca na mapie? Gracz ma założyć sobie w chwili rozpoczynania gry że ktoś stworzył plan zabudowy Rzymu na kolejne setki lat? Takie tworzenie planów miast nie dość że byłoby bezsensowne to jeszcze przecież nie jest to prosta sprawa. Kartagina pewnie została stworzona celowo do historycznej bitwy no i pod akcję reklamową.

Reznow45
03-04-2013, 19:32
Obawiam się miast klonów, lecz czy przeszkadzałoby komuś, gdyby w mieście były luki?

KLAssurbanipal
03-04-2013, 19:54
Chodzi o to, ze jak pokazują Rzym na oficjalnym preview to powinien wyglądać jak Rzym. Nie mam nic przeciwko by mniej znane miasta miały losową zabudowę, ale kilka głównych powinno wyglądać przynajmniej w jakimś stopniu podobnie. To tak jak w grze o Warszawie postawić Syrenkę, Zamek Królewski i Pałac Kultury obok siebie. Polaków by to raziło w oczy.
To co Reznow napisał o tym, że budynki, które budujemy mogłyby stać w stałym miejscu ma sens.

Tak w ogóle skąd Wy bierzecie info o tym, ze gracz ustawia układ miasta po swojemu? CA takie coś zapowiadało? Nie wydaje mi się. Sądzę, ze będzie jak w RTW1 - budujemy budynek, który staje w miejscu na które nie mamy wpływu - my po prostu klikamy "wybuduj" i po kilku turach go mamy. To jak wygląda i gdzie stoi widzimy dopiero w podglądzie miasta, a nie przypominam sobie by kiedykolwiek CA mówiło że to my będziemy ustawiać plan miasta. W takim razie to co piszecie nie ma sensu, bo i tak komputer ustawi budynek. Zatem lepiej, żeby było tak jak pisze Reznow - dany budynek niech stoi w historyznym miejscu, co się tyczy takich miast jak Ateny czy Rzym, a nie w losowo wybranym.

Dagorad
03-04-2013, 20:11
Jak chcesz sobie obejrzeć historyczną zabudowę to sobie poszukaj odpowiedniej książki. Miasto pełne luk bo tu powinien stać ten a tam tamten budynek byłoby absurdalne. Masa z tym roboty a efekty wychodziłyby tylko na minus.

To tak jak w grze o Warszawie postawić Syrenkę, Zamek Królewski i Pałac Kultury obok siebie. Polaków by to raziło w oczy.

Gdyby wszystkie te budynki powstawały w tym samym czasie to by nie raziło. Za to w oczy raziłby podgląd miasta w którym na samym środku metropolii jest puste miejsce bo powinien tam stać historyczny kibelek ale gracz nie miał czasu go postawić ;) .

Lord Wełnowór
03-04-2013, 20:21
Ale równie dobrze mogliby zrobić tak jak w jedynce, że miejsce pod dany budynek jest z góry ustalone, ale zanim go wzniesiemy to na jego miejscu stoi pare chatek czy coś w tym stylu. Nie byłoby luk, a i przyszłe historyczne budynki stałyby na swoich miejscach, proste. Wilk syty i owca cała ;)

Hetman
04-04-2013, 17:41
Skoro bawią się w historyczność i realistyczne miasta (mam nadzieję,że nie tylko Kartaginę) to mogliby zrobić (nawet w dużym przybliżeniu) to z Rzymem, że dane budynki (typu Koloseum, Panteon, itp) będą zbudowane w konkretnym, odpowiadającym (ale bez przesady) historyczności miejscu miasta (przykład z mapy danej przez KLA, gdyby voitek nie zechciał budować 1 lub 2, miejsce zostałoby puste :P ).

A wy o tej historyczności, a nie zastanowicie się, że może chodziło o np. bardziej odwzorowane budynki a nie o układ, który musiał zostać zmieniony bo mapa zawsze jest kwadratowa huh, za to robienie specjalnie 2 "Rzymów" - wczesny i późny po to by walnąć jednego screena jest bezsensu.

kuroi
04-04-2013, 17:52
A może "pomyślisz"? Nie muszą robić 2 Rzymów, bo wystarczy, że użyją systemu z Rome 1. Charakterystyczne budynki(Świątynie, koszary, strzelnice, kanały itd.) tam pojawiały się w miejscu zwykłych domków. Po prostu podstawiają budynki gdy zostaną wybudowane.
Zrobili to raz, to mogą to bez problemu powtórzyć.

Wald
04-04-2013, 17:59
Szkoda czasu Kuroi na pisanie i tłumaczenie ;) i tak zaraz pan Hetman wyskoczy z czymś aby zepsuć nasze "dziecięce" wizje gry, a wyskoczy na mnie i to jest bardzo pewne, bo jego "racjonalne" i "przyziemne" podejście do tego produktu mija się z większością naszych wizji.

Co do miast, to zgadzam się z Kuroi-em, jakoś w 1 dali rade :)

Hetman
04-04-2013, 21:20
A może "pomyślisz"? Nie muszą robić 2 Rzymów, bo wystarczy, że użyją systemu z Rome 1. Charakterystyczne budynki(Świątynie, koszary, strzelnice, kanały itd.) tam pojawiały się w miejscu zwykłych domków. Po prostu podstawiają budynki gdy zostaną wybudowane.
Zrobili to raz, to mogą to bez problemu powtórzyć.

Tak bo do screena trzeba dawać specjalnie takie budynki jakie były, przeciętny* zjadacz chleba powiedziałby, że ta parada jest żołnierzy greckich bo nic nie widać konkretnego, ale mamy koloseum no to chyba musi być Rzym, poza tym nie będę już powtarzał - TO JEST SCREEN a miasto zrobione jedno specjalne POD SCREENA!!!!!!!!!!!! W grze natomiast będziesz miał co innego - Ty o grze ja o screenie - kto kogo nie zrozumiał?

pan Hetman wyskoczy z czymś

Wół pierdzi - obora słucha ;)

*znajomość historii na zasadzie od 753 r. p.n.e do 476 r. n.e. legioniści wyglądali jak w Asterixie i Obelixie.

Wald
04-04-2013, 21:22
no i ......słucha jak świnia grzmotu ;)

kuroi
05-04-2013, 16:41
Tak bo do screena trzeba dawać specjalnie takie budynki jakie były, przeciętny* zjadacz chleba powiedziałby, że ta parada jest żołnierzy greckich bo nic nie widać konkretnego, ale mamy koloseum no to chyba musi być Rzym, poza tym nie będę już powtarzał - TO JEST SCREEN a miasto zrobione jedno specjalne POD SCREENA!!!!!!!!!!!! W grze natomiast będziesz miał co innego - Ty o grze ja o screenie - kto kogo nie zrozumiał?
To Ty już wiesz jak to będzie w grze? Grałeś już? Masz zainstalowane na dysku? Nie? To nie próbuj mi wmawiać, jak będzie w grze, bo tego nie wiesz. Oprócz screenów i filmików nie mamy nic, więc tylko na ich podstawie możemy bazować opinie.
I jestem w 99% pewien, że miasto nie było robione pod screena. Tak samo jak screeny mapy kampanii. Mówili o artystycznej wizji, ale jestem pewien, że tak, jak widzieliśmy na previewach będzie też i w grze. (tj. podział prowincji i regionów)

voitek
05-04-2013, 16:53
To były jakieś screeny mapy kampanii? Czy ja o czymś nie wiem?

kuroi
05-04-2013, 19:12
"Wizje artystyczne" kawałków mapy kampanii z previewów frakcji. Można się kłócić, że w rzeczywistości mapa tak wyglądać nie będzie, ale jestem prawie pewien, że będzie taka sama lub z małymi zmianami.

Dagorad
05-04-2013, 19:23
To były jakieś screeny mapy kampanii? Czy ja o czymś nie wiem?

Nie wiesz o tym iż mając 0,0001% ukazanej zawartości gry ma się prawo mówić o pozostałych 99,9999%, oczywiście tylko pod warunkiem iż ocenia się coś negatywnie. No i nie trzeba przy tym używać takich słów jak "pewnie", "być może", "wiele na to wskazuje".

Drugą istotną sprawą której wielu jak widać nie dostrzega jest to jak bardzo istotne jest odwzorowanie miasta. Nie ważne że jest to bardzo błaha sprawa która na większość rozgrywek nie będzie miała niemal żadnego wpływu. Nie istotne jest też to że cała historia idzie w diabły wraz z pierwszą turą. Twórcy powinni olać wszystkie inne sprawy i zając się tym aby w pełni oddać Rzym którego gracz, jako iż będzie miał prawo decydować co budować, zapewne i tak nie zobaczy takim jakim twórcy mieliby go stworzyć. Tylko pojawia się pytanie czemu to Rzym ma być w pełni oddany historycznie a np. V Legion już nie? W końcu twórcy powinni się postarać ażeby ten "związek" wojskowy miał odpowiednią liczbę żołnierzy, z odpowiednią ilością zarostu, ustawionych rzecz jasna w poprawnej kolejności.

A tak serio to miło byłoby zobaczyć w grze iż Rzym serio "stoi" na kilku wzgórzach, Ateny przypominają Ateny itd. Tylko że są istotniejsze rzeczy a samego wyglądu miasta nie można oceniać po tym iż na jakimś screenie dwa budynki stały zbyt blisko siebie. Od początku gry do historycznego powstania Koloseum jest taki szmat czasu że mało kto w ogóle dojdzie do daty w której mógłby się "podjarać" tym że stoi on na prawidłowym miejscu.

kuroi
05-04-2013, 20:27
Czyli nie wolno mówić nic, nie wolno wyrażać żadnych opinii, ponieważ nie mamy dostatecznie dużo materiału do oceny.
W takim razie nie można też teoretyzować na żadne tematy filozoficzne lub naukowe, ponieważ wyrażanie swojej opinii bez 100% informacji powinno być karane postawieniem pod mur.
W każdym razie nie chodzi o to, by poprawność była co do cegiełki, ale takie bardziej oczywiste błędy nie powinny się pojawiać.

Zauważyłem, że osoby przeciwne jakimkolwiek uwagom mają skłonność do przesadzania. Za każdym razem, gdy ktoś zwróci uwagę na jakiś błąd zachowują się, jakby ta osoba wymagała gruszek na wierzbie. Tak nie jest.

Hades
10-04-2013, 12:14
http://wiki.totalwar.com/w/Panorama

KLAssurbanipal
10-04-2013, 15:24
Kolejny zapychacz czasu. Widząc liczne komentarze zachwytu na TWC:
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... creenshot- (http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?596512-New-Largest-Ever-Total-War-Screenshot-)!
sądziłem, że będzie to jakaś rewelacja - coś nowego np. bitwa z Partami lub falanga w akcji. Niestety po raz kolejny dostaliśmy "coś" z Lasu Teutoburskiego.
Gdyby rzeczywiście było to coś ciekawego, nawet jeśli chodzi po raz setny o tą bite to nie miałbym nic przeciwko. Mamy za to kolejny screen tylko w większych rozmiarach, nie jest to nic czego nie widzieliśmy już na 20 screenach z tej bitwy. W przypadku oblężenia Kartaginy widać było chociaż jak z bliska wygląda miasto, a tutaj nic poza tym czego nie widzieliśmy wcześniej + duża ilość skał i drzew. Ile razy można to wałkować? To nic innego jak zapychacz czasu, złudzenie że ciągle coś prezentują. Chciałbym zobaczyć - gameplay z bitew, bitwy morskie, mapę kampanii, kolejne jednostki itp. a nie muchy biegające po lesie.

voitek
10-04-2013, 15:51
KLA - ekspert od marketingu.

Czy ty w ogóle kiedykolwiek śledziłeś proces produkcji i reklamy innych gier? Niby gdzie co tydzień pokazuje się coś nowego? Proszę, wskaż mi dziesięć takich przypadków.
Wiem, że praktycznie nie grasz nawet w produkcje Total War, a na pewno nie w te nowsze, za to zawsze masz dużo do powiedzenia na ich temat. A na temat ich reklamy najwięcej.

KLAssurbanipal
10-04-2013, 16:18
KLA - ekspert od marketingu.

voitek - ekspert od czepialstwa.

Czy ty w ogóle kiedykolwiek śledziłeś proces produkcji i reklamy innych gier?

Co to ma do rzeczy? To już nie można przedstawić swojej opinii? Może na temat tego screena powinny się wypowiadać osoby po kierunku marketing?

Niby gdzie co tydzień pokazuje się coś nowego?

Po raz kolejny wrzucę te pytanie: co to ma do rzeczy? Nikt nie mówi żeby robili to co tydzień. Tylko męczy mnie oglądanie tego samego i piania z zachwytu. Powiedzmy sobie szczerze - czy ten screen pokazuje coś nowego że na TWC nie jeden ma mokre gacie? Ja od 2 miesięcy widzę wyłącznie screeny, artworki, filmiki z tej jednej bitwy, a liczę na coś nowego. Sądziłem po prostu, że zamknęli temat tego Lasu po prezentacjach frakcji. Nie ma co się oszukiwać - ta bitwa historyczna jest mało atrakcyjna, nie pokazuje żadnej taktyki, możliwości gry. Jeśli już tak to męczą mogliby wybrać bardziej skomplikowaną bitwę np. coś na wschodzie, gdzie byśmy zobaczyli różne style walki, taktykę, jednostki itp. To gra strategiczna a nie pokazywanie super grafiki przyrodniczej. Te 2 miesiące wystarczyły mi żebym zobaczył jak pięknie wymodelowali niemieckie sosny.

Proszę, wskaż mi dziesięć takich przypadków.

eee? Czemu mam to robić i czemu akurat 10?

Wiem, że praktycznie nie grasz nawet w produkcje Total War, a na pewno nie w te nowsze, za to zawsze masz dużo do powiedzenia na ich temat.

Słucham? Co ma do rzeczy ilość czasu grania by coś ocenić? Przeszedłem całą kampanię STW2, NTW i ETW, więc jestem w stanie ocenić te nowsze gry - nie trzeba grać codziennie na multi żeby ocenić grą. Poza tym na ich forach rzadko się wypowiadam, więc o czym tak w ogóle piszesz, że niby mam dużo do powiedzenia? Nie każdy ma mnóstwo czasu na gry dzień w dzień. Zresztą NTW i STW2 podobały mi się, a tylko ETW uważam za słabą grę.

Ja napisałem swoją opinię na temat screena, bez czepiania się użytkowników. Jeśli masz swoją opinię to napisz ją na temat tego screena, zamiast wpierać mi swój punkt widzenia.. Zrozum - ja mam swój - Ty masz swój.

voitek
10-04-2013, 16:21
Ale dlaczego tak bardzo ci przeszkadza, że ludzie na TWC się cieszą? Dlaczego? Dotyka cię to w jakiś sposób?

Dlaczego akurat twórcy TW, w przeciwieństwie do innych firm, mieliby dla zadowolenia ciebie wrzucać same "nowości"?

A twój przytyk w stronę mojego czepialstwa jest niczym piłkarze Barcelony narzekający na stronniczość sędziów.

KLAssurbanipal
10-04-2013, 16:34
Ale dlaczego tak bardzo ci przeszkadza, że ludzie na TWC się cieszą? Dlaczego? Dotyka cię to w jakiś sposób?

Czy Ty czegoś nie rozumiesz? Nie rozumiesz krytyki? To mam pisać pochlebstwa nawet jeśli coś mi się nie podoba? Jakbym napisał "fajnie że cieszą się na TWC z tego screena" to nie byłoby tematu z Twojej strony.
Wyrażam po prostu swoją opinię i nie dotyka mnie to w żaden sposób. Za to Ciebie tak - do tego stopnia, że nie mogłeś wyrazić swojej opinii tylko musiałeś zwracać mi uwagę i przekonywać do swego - że marketing, że i tak często coś dają itp.
Po prostu jak człowiek widzi temat z wykrzyknikami stworzony przez Willa, to myśli że coś super fajnego i po chwili czuje zawód. Mam pisać, na forum "fajnie że dali screena, nic nowego, ale i tak fajnie"? Wybacz, ale wtedy forum byłoby nudne, jakby każdy pisał pochlebne opinie i był się napisać tego co myśli naprawdę.

Dlaczego akurat twórcy TW, w przeciwieństwie do innych firm, mieliby dla zadowolenia ciebie wrzucać same "nowości"?

Nie zadowolenia mnie tylko tysięcy graczy, więc trochę przyhamuj, bo widzę, że chcesz pokazać na forum, że to tylko moje odosobnione zdanie. Czy żaden użytkownik nie cieszyłby się widząc dziś jakąś nowość, zamiast kolejnego odgrzanego kotleta? Sądzę że jakby pokazali jakąś falangę atakującą Rzymian to pianie z zachwytu byłoby większe.

A twój przytyk w stronę mojego czepialstwa jest niczym piłkarze Barcelony narzekający na stronniczość sędziów.

Tylko że Ty nie jesteś żadnym sędzią, wyrocznią itp. więc nie masz powodu zwracać mi uwagi, tym bardziej że to był mój pogląd. Jeestes taka samo subiektywnym userem jak ja. Czekaj no, jak ja będę Ci po komentarzach zwracał uwagę i próbował wpoić że moja racja jest słuszna. Nie wiem czy zauważyłeś, bo może to nieświadome, ale właśnie Ty to robisz.

voitek
10-04-2013, 16:44
Po prostu każdym swoim takim postem pokazujesz, że jeśli coś nie odpowiada tobie, to nie ma prawa podobać się innym. Zawsze jakieś głupie teksty o klakierach, albo komentarzach zachwytu z TWC. Zawsze.
Nie możesz zrozumieć, że ludziom się to po prostu podoba, tylko musisz ich od razu uznać za ciemną masę, która wszystko łyka.

KLAssurbanipal
10-04-2013, 16:53
To, że pieją z zachwytu, odnosiłem do siebie bo ich pianie mnie nakręca, że zobaczę coś mega, a widzę kolejny screen z tej bitwy (zresztą jeden ze słabszych - co z tego, ze wielki skoro 90% to skały i sosny). Sam napisałeś, że nie musi się to wszystkim podobać, więc mi zwyczajniej w świecie się to nie podoba. Wyraziłem to wystarczająco jasno. Piszesz o zdaniu innych, więc uszanuj moje, bo zwracasz mi na tym tle uwagę a sam tego nie przestrzegasz.
Poza tym nie uogólniaj, żeby pokazać że marudzę. Dobrze wiesz, że wiele razy pisałem pozytywne opinie i nieraz byłem zaskoczony tym co pokazali w RTW2, bo pewne rzeczy są nieźle wykonane. Po prostu staram się dokładnie komentować co widzę na ich screenach - co mi się podoba pochwalę, co nie podoba skrytykuję.

voitek
10-04-2013, 16:59
Chodzi mi głównie o to, że zawsze musisz zwrócić uwagę na komentarze ludzi z TWC, jakbyś stawiał im zarzut lubienia tego co ktoś wrzuci.
Nie twierdzę, że każdy, łącznie z tobą, ma skakać z radości nago po łące. Jednemu się podoba, drugiemu nie. Ale nie rób z tych ludzi kogoś gorszego z tego powodu, bo tak właśnie twoje posty wyglądają. Może z kolei ty robisz to nieświadomie :)

W porządku, rozejdźmy się w pokoju

Memnon[pl]
10-04-2013, 17:20
I znowu sie zaczyna-zamiast czytac o Rome trzeba pomijac kika stron "roznych" dyskusji....

nowy2142
10-04-2013, 17:37
Yay
http://wiki.totalwar.com/w/Panorama

JanHetman
10-04-2013, 20:24
Bardzo ładnie wyszły im bagna.. i ten mościk.. ah :)

Żakuj
10-04-2013, 20:35
Nowy, ten link był parę postów wyżej, no plz... A co do samych screenów - z chęcią popatrzyłbym sobie na wygląd miast innych frakcji, a tu ciągle Rzymianie mieszani w różnych proporcjach to z barbarzyńcami w lesie, to z Kartaginą, nieliczne prezentacje jednostek wywołujące zament, oraz miasto Kartagina, które swoją drogą prezentuje się bardzo ciekawie i innowacyjnie (chyba w każdej części miastom brak zróżnicowanego ukształtowania powierzchni), jednak warto byłoby pokazać też jakieś inne lokacje.

Aztec
10-04-2013, 20:41
Właśnie w wyglądzie miast widać niesamowitą poprawę, nareszcie mamy do czynienia z prawdziwym oblężeniem miasta, to co twórcy zaprezentowali nam od czasów Empire do FoTS to była totalna porażka, parę domków porozrzucanych bezładnie (Empire, Napoleon), śmiesznie ubogie zamki w dodatku jedynie w kilku modelach ( Shogun, FoTS). Tak teraz możemy powiedzieć, że atakujemy miasto. Lecz wałkowanie wciąż tych samych motywów jest nudne, Kartagina/ Las Teutuborski i tak w kółko.

Asuryan
10-04-2013, 20:45
Tak teraz możemy powiedzieć, że atakujemy miasto.
Tak naprawdę, to teraz jeszcze nic nie możemy powiedzieć o oblężeniach miast w kampanii.

Robb20
10-04-2013, 20:48
Ciekawe ile jeszcze będą się chwalić tymi drzewami, naprawde są ciekawsze bitwy a nie ta w lesie .

Grogmir
10-04-2013, 20:49
Tak naprawdę, to teraz jeszcze nic nie możemy powiedzieć o oblężeniach miast w kampanii.

Coś możemy - oprócz Kartaginy i Rzymu jeszcze kilka miast ma być "unikatowych", a więc pewnie na podobnym poziomie, co Kartagina z trailera. Wygląda to co najmniej zachęcająco.

Aztec
10-04-2013, 20:51
Mówiłem właśnie o atakowaniu Kartaginy i tylko na jej przykładzie.
Ale szczerzę wątpię by inne miasta, nawet te nie unikatowe, różniły się w wielkim stopniu od innych.

Grogmir
10-04-2013, 21:16
Trochę nie zrozumiałem Twojego posta, ale miasta unikatowe raczej na pewno będą się różnić znacznie, co do reszty - podobno też mają wyglądać dosyć różnorodnie, ale zobaczymy, jak to wyjdzie w rozgrywce. ;)

Asuryan
10-04-2013, 21:22
Tylko że całe to oblężenie Kartaginy jest oskryptowaną bitwą historyczną. A te znacznie się różnią od bitew w kampanii.

Aztec
10-04-2013, 21:24
Rozumiem, że będą się różnić :) ale raczej nie tak bardzo, mam na myśli to, że nie będą tak ogromne ale wygląd miast, będzie na pewno podobny.

nowy2142
10-04-2013, 21:54
Nowy, ten link był parę postów wyżej, no plz...
Ups! Sorry! Nie przeglądam ostatnio tego tematu zbyt dokładnie bo chaos tu panuje.

Grogmir
10-04-2013, 22:01
Tylko że całe to oblężenie Kartaginy jest oskryptowaną bitwą historyczną. A te znacznie się różnią od bitew w kampanii.

I według Ciebie gotowy model Kartaginy wyrzucą do kosza i do kampanii zrobią inny? ;)

Asuryan
10-04-2013, 23:59
Nie wiem co zrobią, bo jak dotąd będzie to pierwsza bitwa historyczna - oblężenie w serii (nie liczę STW i MTW, bo w nie grałem bardzo dawno temu i już nie pamiętam szczegółów). W kampanii równie dobrze mogą dać jeden model dla wszystkich miast jak w ETW, NTW czy TW:S2 ;)

Dagorad
11-04-2013, 01:34
Nie wiem co zrobią, bo jak dotąd będzie to pierwsza bitwa historyczna - oblężenie w serii (nie liczę STW i MTW, bo w nie grałem bardzo dawno temu i już nie pamiętam szczegółów). W kampanii równie dobrze mogą dać jeden model dla wszystkich miast jak w ETW, NTW czy TW:S2 ;)

W Rome było oblężenie Sparty, co prawda murów nie miała ale ogólnie było. W Medku II o ile dobrze kojarzę była jakaś bitwa oblężnicza Hiszpanów z Maurami. W pozostałych grach (a w każdym razie w Empire) nie dziwota że nie dali skoro oblężenia zmieniły się w popis kaskaderskich zdolności przeciętnego wojaka, zresztą i bez tego było widać że silnik kompletnie sobie z nimi nie radzi.

Ta bitwa wygląda na pierwszą do której sensownie podeszli. Przynajmniej na pierwszy rzut oka bije na głowę bitwę Maurów z "Hiszpanami" czy elitarnych Spartan w samych płaszczach broniących Sparty.

Grogmir
11-04-2013, 19:42

Nie zrobią tak, bo już zapowiedzieli, że w kampanii będzie jeszcze kilka unikatowych miast oprócz Rzymu i Kartaginy, a pozostałe i tak mają się znacznie różnić od siebie, pisałem o tym wyżej. :P

cyborgowiec97
11-04-2013, 20:37
Tylko nie ma co liczyć że tych miast będzie kilkadziesiąt. Moim zdaniem będzie kilkanaście unikatowych miast.

Aztec
11-04-2013, 20:45
Kilkanaście unikatowych będzie na pewno, jeśli chodzi o miasta randomowe to na pewno modeli będzie dużo więcej, niż w Shogunie, tutaj będziemy mieli do czynienia
z różnymi stylami architektonicznymi, żeby odzwierciedlić bogactwo kulturowe, wręcz wymagane jest by modeli miast był o 30 co najmniej. I wcale nie jest to wygórowana liczba jak na tak dużo ilość terenów. Powinno być nawet więcej.

Nocny Grabarz
12-04-2013, 16:37
Gdyby dali narzedzia do modowania miast to po kilku miesiącach wszystkie osady byłby unikatowe. Taki mod ważyłby sporo, ale obleżenia były by epickie.

KLAssurbanipal
13-04-2013, 18:42
http://s16.postimg.org/qbo08s96d/war2.jpg

KLAssurbanipal
15-04-2013, 14:55
http://s17.postimg.org/4qqbu5xi7/peace.jpg

maxcezar5
15-04-2013, 18:17

Screen z bitwy? Poprosiłbym z interface'm i to najlepiej nie na takim zbliżeniu.
A kiedy pokażą w końcu mapę kampanii?

JanHetman
15-04-2013, 19:50
Kiedy napiszą, czy będą kody???

KLAssurbanipal
15-04-2013, 20:05
Screen z bitwy? Poprosiłbym z interface'm i to najlepiej nie na takim zbliżeniu.

Skąd mam go wziąć? :)

McAbra
15-04-2013, 20:09
To była raczej retoryczna prośba/życzenie ;)

maxcezar5
15-04-2013, 20:56
Tak, to była prośba retoryczna! :D

Canaris
16-04-2013, 14:36

A kiedy pokażą w końcu mapę kampanii?

Jakiś taki nijaki ten screen ... Nie wiem co mi w nim nie pasuje ..
Sterylny troche, sztuczny, to rozmycie jakieś takie gówniane, kojarzy sie z jakimiś kiepawymi filmikami rodem z końcówki lat 90 ...

MicCal
16-04-2013, 16:53
Bo z tego, co piszą na TWC wynika, że to fake ;)

Aracz
16-04-2013, 17:24
Mi się wydaje że to art-work a nie screen...

depus
16-04-2013, 17:51
Kiedy napiszą, czy będą kody???
Od czasów Empire:TW nie ma kodów.

Żakuj
16-04-2013, 18:52
Zastanawiają mnie żołnierze widoczni w tle, stanowią chyba zbyt duży kontrast względem tych z pierwszego planu. Taki trochę fake ;) ?

Hetman
18-04-2013, 12:45
Zastanawiają mnie żołnierze widoczni w tle, stanowią chyba zbyt duży kontrast względem tych z pierwszego planu. Taki trochę fake ;) ?

Prędzej efekt SSAO + efekt rozmycia planu dalszego (lub efekt głębi), tyle w temacie i nie szukajcie partactwa CA na siłę jak co niektórzy, tłumacząc później, że dla jaj wypisują durnoty.

Robb20
19-04-2013, 18:13
Co chcecie od tego screena. Może nie jest najwyższej jakości, ale czy podczas bitwy będziecie robili takie zbliżenia na dłurzszy czas aby się doszukać błędów?

nowy2142
19-04-2013, 19:31
Tak? Podczas grania singleplayer i picia kawy ma się dużo czasu. W końcu mocno stawiają na wygląd gry więc...

Lwie Serce
19-04-2013, 19:33
Jak dojdzie do długich bitew piechoty to nie ma nic lepszego niż przyglądanie się z bliska na walkę ;)

Aracz
19-04-2013, 19:55
Dla tego mam nadzieję na lepszą synchronizację animacji i wyglądu walki w Rome II, bo w Rome I to trochę dziwnie potrafiły te walki wyglądać (hoplita uderzany po głowie przez powietrze chodzący jakieś pół mapy za falangą)

Lwie Serce
19-04-2013, 19:57
Na pewno będzie lepsza, już w Medievalu całkiem ładnie się naparzali, to tu będzie na pewno lepiej ;)

maxcezar5
20-04-2013, 06:29
Można nawet powiedzieć iż w medku to naprawdę wyglądało realistycznie. A;e potem przyszedł Empire z jeszcze lepszymi animacjami.

Aracz
20-04-2013, 08:52
No to prawda. Po kilku miesiącach grania w Rome gdy zagrałem w MedievalaII to po prostu byłem zachwycony. Choć zdarzała się desynchronizacja bądź żołnierz ciągle uderzany nie wydający ataków. I samych animacji było jak makiem zasiał. I zabrakło mi legionistów skaczących i w locie dźgających. Choć w Rome nie było jeźdźców machających mieczem podczas jazdy jak w M&B
Tu oby poprawili te błędy i zwiększyli gamę animacji podczas walki jak i animacji poza walką (taki hastai nigdy w odpoczynku nie zdjął na chwilę hełmu i się nie podrapał? Łucznik nie sprawdził strzał w kołczanie) Oczywiście chodzi o rozgrywkę strategiczną ale w TotalWarach bitwy potrafią trwać długo i nie ma co się bawić. Można popaczać.

K A M 2150
20-04-2013, 09:05
Ktoś tu jest nie na czasie z obecnym poziomem animacji w Total War ;P

Tutaj filmik jak to w Shogunie wygląda:

[youtube:oroe0fb5]http://www.youtube.com/watch?v=FMb-z6XtyqY[/youtube:oroe0fb5]

Jazda ma np: animację w której jeździec zabija pod przeciwnikiem jego wierzchowca, a potem rzuca włócznią w niego gdy już wstanie na nogi.

Aracz
20-04-2013, 09:20
Ale i tak potrafi wariować przy walkach np 2v1 :D
I w tym pojedynku też animację się często i gęsto powtarzają. A to nie jest ciężka robota dorobić te animacje, tylko długa i nudząca. Jak dla mnie można przedłużyć etat animatorom i zobaczyć co zrobią

K A M 2150
20-04-2013, 09:31
Nie przesadzasz trochę? W shogunie jest kilkanaście animacji dla jednej jednostki vs ten sam typ broni, a przecież mamy pojedynki jazda vs miecznicy, jazda vs włócznicy, miecznicy vs miecznicy, jazda z mieczami vs jazda z włóczniami itd itd. Oczywiście, że się powtarzają, bo uruchamiają się losowo. Proces robienia animacji ani nie jest łatwy, ani krótki czy tani. Zresztą nie wymagaj też mega dużo animacji z samego faktu realizmu, bo nie widzę sensu robienia animacji, w której atakujący wyprowadza cios parę centymetrów niżej, jeżeli obrona przed takim ciosem będzie ta sama. To nie anime, że się w środku bitwy zasuwa piruety ;D Obecne shogunowe animacje miecznicy vs miecznicy i tak zawierają już masę technik.

Aracz
20-04-2013, 09:42
Widzę że nigdy nie walczyłeś z kimś na miecze w replice zbroi, nigdy ;_;
Wiem że tego jest dość dużo, ale po prostu już nowe silniki i programy na pewno pozwolą na wyciągnięcie czegoś więcej i większego realizmu (dziwnie wygląda gdy rycerz w pełnym pancerzu płytowym walczy jak zwykły miecznik lekkozbrojny, czy jak Polscy Rycerze walczą jak Polska Spieszona Szlachta)

Lwie Serce
20-04-2013, 09:45
dziwnie wygląda gdy rycerz w pełnym pancerzu płytowym walczy jak zwykły miecznik lekkozbrojny
Nie dziwnie, dla silnego i dobrze wyszkolonego rycerza pełna zbroja nie stanowi wielkiego problemu, zwłaszcza gdy rozkłada się na całym ciele, nie jest taka ciężka ;)
Prawdziwy rycerz (czyli taki który ćwiczył od 7-mego roku życia) mógł machać tak szybko mieczem jak lekkozbrojny i o niebo skuteczniej.

K A M 2150
20-04-2013, 09:46
Właśnie dlatego, że walczyłem to udzielam swoje uwagi ;D W Rome 2 bitwy to głównie ścisk, nie indywidualne pojedynki. Jedyny problem jaki dla mnie mają obecne animacje to brak możliwości ataku kogoś od tyłu, czy z boku, bo po prostu włączy się animacja i koleś odwróci się do przeciwnika, a nie dostaje ciosów z każdej strony.

I nie wiem czemu ciągle przywołujesz przykłady z Rome i Medievala skoro od tego czasu mamy całkiem nowy silnik i animacje ;P

Aracz
20-04-2013, 09:49
Zauważ że pancerze płytowe ograniczały ruchy, a rycerz w pancerzu płytowym był stosowany dla spowolnienia wroga bądź powstrzymania. Taki wróg po prostu się męczył. W takim pancerzu jak szkockiego szlacheckiego pikiniera (z ulepszonym pancerzem) chodził byś jak byś był ukrzyżowany. Możesz też kiedyś obejrzeć inscenizację bitwy pod grunwaldem. Nie jest łatwo w takim czymś chodzić, inaczej z pancerzem pół płytowym, ale w nim też nie wykonuje się ruchów jak zwykły miecznik.
W Shogunie zbyt wiele fikołków robią :D A w innych częściach nie ma takich stylowych bitew rycerskich.

K A M 2150
20-04-2013, 09:54
Zależy jak masz pancerz dopasowany i ile masz pod samą płytą ;) Jak masz przeszywanice niczym materac, a słońce grzeje na maxa (patrz inscenizacje Grunwaldu i liczne przypadki omdleń u walczących) to wtedy ruchy faktycznie są utrudnione. Jak ludzie potrafią w płytach robić gwiazdy i przeskakiwać przeszkody albo kopać ludzi w twarz z wyskoku to jednak ta swoboda ruchów jest, kwestia dopasowania pancerza i reszty sprzętu.

Dla mnie płyta sama w sobie jest ok, gorzej z widocznością, mam saladę gotycką i jakby ktoś przede mną kucnął to szczerze, nic bym nie zobaczył.

Wald
20-04-2013, 10:44
Ciekawe rzeczy na temat zbroi o wadze (20-30 kg) wypowiadali rycerze w XIV-XV, np. Jean le Maingre;-ad. pisałem o tym w dziale o historii ;)

misiek1205
22-04-2013, 17:49
Wreszcie pokazali interfejs bitewny, karty jednostek jakies takie dziwne.

http://s24.postimg.org/9jp17ad0l/73978_450841358324403_1885040119_n.jpg

SmokSmog
22-04-2013, 18:01
Co ta mini mapa robi w prawym dolnym rogu ? WTF
Mam nadzieję, że będzie się ją dało zmienić na drugą stronę.

Robb20
22-04-2013, 18:11
Co do tego interfejsu ( nie wiem jak to pisać :( ) Prawdopodobnie twórcy chcą podkreślić historyczność w pewnym sensie, bo jak się przyjrzeć dokładniej to przypominają nawet obrazy z waz starożytnych itp.. W grecji o ile się nie mylę było żółtawe tło z czarnymi wojownikami. Niestety to nie jest ani ładne ani nie trzyma klimatu. Minimapa jest chyba najładniejszym elementem interfajsu.

Żakuj
22-04-2013, 18:18
Grafika mi bardzo odpowiada, interfejs faktycznie trochę nietypowy. Unit Cardy podobne są w sumie do stylu czarnofigurowego z ceramiki greckiej (nie ma być hate, po prostu tak mi się kojaży ;) ), według mnie te renderowane jak np w Medku czy Romie I lepiej pasowały. Może będzie możliwość zmiany wyglądu interfejsu tak jak to zawsze miało miejsce, więc w sumie na razie nie narzekam. Moją uwagę zwróciły też formacje wojska, które nie wyglądają wreszcie jak robione od linijki, ale faktycznie sprawiają wrażenie, pewnego fermentu bitewnego.

Memnon[pl]
22-04-2013, 19:05
Karty jednostek troche dziwne,ale nie najgorsze...Natomiast rzucilo mi sie w oczy jedno-widac morale--->>50.Dla porownania samuraje w Shogunie mieli max 25 nawet po najlepszych ulepszeniach.Dla mnie te 50 to dobry znak-jest nadzieja ze bitwy beda trwac troche dluzej.Od czasow Rome I znacznie czas bitew sie skurczyl.Pamietam bitwy z Medievala I gdy czasami bitwa trwala ponad 2 godz :) ...

voitek
22-04-2013, 19:31
Dzisiaj renderują długi film przedstawiający całą Bitwę w Lesie Teutoburskim.

Kerdej
22-04-2013, 20:11
Nareszcie pokażą ten gameplay i będzie można czekać na coś świeżego. Co do kart jednostek, o wiele lepiej się prezentuje ta jedna zaznaczona, takie ziemiste-gliniane tło lepiej by wyglądało niż ta sterylna biel, może będzie można to odwrócić. Jeśli karty jednostek barbarzyńców będą miały celtyckie wzory na kamieniu może wyglądać genialnie.. tylko jakie karty będzie miał Egipt? Hieroglify czy też greckie klimaty? :)

Siwer
22-04-2013, 20:22
Co to za święto, że coś pokazali...
Co widzimy? Interfejs w grze podczas bitwy (pełny czy nie, ale wyobrażenie już możemy o nim mieć). Moim zdaniem nie jest najlepszy, a to dlatego iż nie jest spójny. Widać, że karty jednostek są wzorowane na malowidłach starożytnych (sposób przedstawienia postaci), ale już tło tych kart jest nietrafione. Ja wiem że gdyby było ono np. czarne, to mielibyśmy czasami trudności z rozróżnieniem jednostek (wina rozmiaru kart), ale sądzę że kolor biały tu nie pasuje. Druga sprawa to pozostałe elementy interfejsu... Dlaczego nie mają nawiązań do kart jednostek? Mają inne kolory i odmienny "styl". Dla mnie prezentuje się to wszystko jak groch z kapustą ;) . Mogliby dać obwódkę do mapy z detalami starożytnymi, to samo tyczy się "ramki" ze statystykami i mową dowódcy... Po prostu szaro-przezroczysty kwadrat i prostokąt. Ok, może być, ale w takim razie co mają znaczyć karty jednostek? Niech się zdecydują jaki styl ma mieć interfejs.

Fajna sprawa. W takim razie czekam na ten filmik tak jak Wy, który zapewne już nam wiele pokaże.

voitek
22-04-2013, 20:30
Napisali, że interfejs i karty jednostek są cały czas w fazie rozwojowej i żadna z tych rzeczy nie jest w wersji ostatecznej.

Reznow45
22-04-2013, 22:15
Hm, interfejs z S2TW, może to i dobrze, choć wolałem te poprzednie. Ale skoro to jeszcze nie ostateczna wersja...

KLAssurbanipal
23-04-2013, 06:36
Wg mnie karty są nietrafione z 2 względów:

- w tym czasie nie malowano już w ten sposób. Karty są wzorowane na ceramice greckiej od VI wieku wzwyż. Już w V wieku p.n.e. malarstwo wazowe tak nie wyglądało, a w czasach hellenistycznych było dużo bardziej realistyczne.

- styl unit cardów powinien być rzymski ze względu na tytuł, lub dla każdej frakcji powinien byc charakterystyczny np. Rzymianie z mozaik. Problem w tym, że nie znamy wszystkich frakcji na tyle, żeby zrobić im units cards charakterystyczne dla danej kultury np. gdyby zrobić karty jednostek Germanom to wyszłyby bohomazy.

Dlatego moim zdaniem taki styl lepiej nadawał się do STW2, gdzie karty pasowały dla jedno kulturowej Japonii i były charakterystyczne.
Romie 2, kiedy to mamy okres hellenistyczny karty stylizowane na ceramikę grecką z VI p.n.e. wyglądają dziwnie i mało klimatycznie. Przy innych frakcjach będzie to mniej czytelne - Rzymianie mają scutum i to rzuca się w oczy. Inne jednostki np. Iberowie, Dakowie będą do siebie podobni w tej stylizacji przez co karty będą mało przejrzyste.

Mam nadzieję, że to poprawią a karty będą bardziej klimatyczne i czytelne. Tradycyjny sposób występujący w grach poza STW2 (FotS ma już zwykłe karty) bardziej tu pasuje.

Aracz
23-04-2013, 09:55
Osz Wy, widzicie te płonące kule co lecą na legionistów czy wszyscy się na interface zagapili? :D

MichalKruk
23-04-2013, 10:16
No niezłe :D Do interfejsu da się przyzwyczaić więc żadnych zastrzeżeń ^^

Już jest? Jak tak mógł byś podać link ? :)

legoras
23-04-2013, 12:32
Co mogę powiedzieć.. graficznie wygląda bardzo dobrze! jeszcze w tym przybliżeniu.. piknie!

Ale karty jednostek mnie odrzucają.

Hetman
23-04-2013, 13:24
Mam nadzieję, że to poprawią a karty będą bardziej klimatyczne i czytelne. Tradycyjny sposób występujący w grach poza STW2 (FotS ma już zwykłe karty) bardziej tu pasuje.

Czytasz poprzednie posty czy odrazu przechodzisz do "wytykania"?

Napisali, że interfejs i karty jednostek są cały czas w fazie rozwojowej i żadna z tych rzeczy nie jest w wersji ostatecznej.

voitek
23-04-2013, 14:39

Już jest? Jak tak mógł byś podać link ? :)
Jeszcze nie ma. Wczoraj renderowali, jeszcze muszą wszystko zmontować i wrzucić. Kiedy będzie to nie wiem, ale pewnie niedługo.

McAbra
23-04-2013, 15:02
Osz Wy, widzicie te płonące kule co lecą na legionistów czy wszyscy się na interface zagapili? :D

Też zwróciłem na nie uwagę.
Czyżby to pociski onagerów? W Rome I barbarzyńcy ich nie mieli :)

KLAssurbanipal
23-04-2013, 15:35

Czytasz poprzednie posty czy odrazu przechodzisz do "wytykania"?

Nachalny człowieku, czy nie można napisać swojej opinii? Pokazali screena po to, żebym nim się zachwycać czy zasięgnąć opinii? Ja takiej opinii udzieliłem, więc daruj sobie zaczepki. Byłem pewien, że jak się wypowiem na temat tego screena to napiszesz swoje żale. Forum to wyrażanie swoich poglądów, więc chcę wyrażać je swobodnie, bez zaczepek za każdym razem gdy wyrażę swoją opinię mającą sensowne uzasadnienie.

Rozumiem, że wg Ciebie mam prawo wypowiedzieć się dopiero po finalnej wersji? Dla Twojej wiadomości wszystko co prezentują jest w fazie rozwojowej, wiec najlepiej nie komentować żadnego screena póki gra nie zostanie wydana.

Naprawdę męczy mnie wcinanie się i czepianie się ad personam, kiedy napiszę jakikolwiek post merytorycznie dotyczący gry i zawierający konstruktywną krytykę.

Post się tyczył Hetmana. Pisze dla jasności, bo cytował inne wypowiedzi, a bez nich moja wypowiedź nie miałaby sensu.

Canaris
23-04-2013, 15:36

Też zwróciłem na nie uwagę.
Czyżby to pociski onagerów? W Rome I barbarzyńcy ich nie mieli :)

To raczej takie kule spuszczane ze stoku jak w filmie "Troja".

Hetman
24-04-2013, 06:24
Naprawdę męczy mnie wcinanie się i czepianie się ad personam, kiedy napiszę jakikolwiek post merytorycznie dotyczący gry i zawierający konstruktywną krytykę.

Oha, czyli krytykujesz pre-alphe a jak wyjdzie pełna wersja to znów napiszesz na steamie jak w przypadku bodajże NTW jaka ta gra jest piękna :twisted:

Nocny Grabarz
24-04-2013, 09:24
Nie wiem Hetmanie czemu to pieniactwo u ciebie w takim stopniu występuje. Posty KLA dla mnie zawsze niosą jakąś informację i chętnie je czytam także daruj sobie bo zauważyłem, że tylko czekasz na wpis KLA aby go zbesztać. Dla wielu którzy się nie udzielają tak mocno na tym forum a którzy znajdują się nazwijmy to w "stronnictwie historycznym" posty te niosą wartość merytoryczną i nie zadowala nas stwierdzenie, że jest to TYLKO GRA. Kiedy wychodził w 2004 I Rome to było objawienie i naprawdę z łezką w oku wspominam tamte marne (porównując z modami) kampanie. Jednak wielu graczy dojrzało do tego aby otrzymać produkt jeśli nie doskonały to chociażby aspirujący do takiego. Rome jest grą osadzoną w realiach historycznych i tych powinna się trzymać i niech nikt nie pisze, że tego zrobić nie można bo twórcą modów się udaje. I tam gdzie nie ogranicza programistów silnik i fizyka gry powinni się po prostu postarać.

Canaris
24-04-2013, 12:43
Panowie dajcie spokój.
Przecież Hetman to rasowy cmokacz, który by chętnie kolesi z CA całował po stopach za kazdy screen a KLA sie czepia bo chłopak mu system zaprzeczeń rozwala celnymi uwagami. Szkoda nerwów na niego.

A ten interfejs mi sie nie podoba szczerze mówiąc. Wolałem taki jaki był w EB np, stylizacja ale karty jednostek normalne a nie jakies takie pokraczne ( I pewnie takie same dla każdego więc nawet Luzytanami czy Baktrami bede musiał oglądac rasową Rzymską grafike ). Nie wyglada to jakoś pieknie a poza tym ciezko bedzie sie połapać w trakcie bitwy "co jest co" bo jak dla mnie kazda karta jest zbyt podobna.
Ciekaw jestem czy CA planuje coś takiego jak było w Shogunie 2 - realizm mode w trakcie bitwy dzieki któremu mam ograniczoną kamere, ograniczone wiadomosci o przeciwniku ( nawet po najechaniu kursorem ) itp .. W trakcie takich bitew jak starożytne, możliwośc identyfikacji przeciwnika tylko po flagach i bannerach była by dodatkowym smaczkiem. ;)

nowy2142
24-04-2013, 18:16
Ten "realizm mode" się jakoś zwie w opcjach gry :D i jest od czasów pierwszego romka jak nie wcześniej. Raczej tej opcji nie wywalą.
Imo bardziej wnerwiająca opcja niż dodająca realizmu ale co kto lubi...

Baal-Melkart
24-04-2013, 18:43
Karty są wzorowane na ceramice greckiej od VI wieku wzwyż.
Dokładnie rzecz biorąc na ceramice czarnofigurowej.

styl unit cardów powinien być rzymski ze względu na tytuł, lub dla każdej frakcji powinien byc charakterystyczny np. Rzymianie z mozaik. Problem w tym, że nie znamy wszystkich frakcji na tyle, żeby zrobić im units cards charakterystyczne dla danej kultury np. gdyby zrobić karty jednostek Germanom to wyszłyby bohomazy.
Te unit cardy nie są złe, ale do nacji innych niż greckie, czy hellenistyczne po prostu nie pasują. Pomysł na charakterystyczne unit cardy dla każdej nacji jest moim zdaniem dobry. Jeśli nie, to powinny być zwykłe podobizny jak z pierwszego Rome'a, ewentualnie grafiki ale nie nawiązujące na siłę do sztuki antycznej.

Hetman
24-04-2013, 19:52
To znów ja - cmokający Hetman, który podpalany jest przez CA niczym płonąca świnia, aby rozgonić słonie forumowe.

Nie wiem Hetmanie czemu to pieniactwo u ciebie w takim stopniu występuje. Posty KLA dla mnie zawsze niosą jakąś informację i chętnie je czytam także daruj sobie bo zauważyłem, że tylko czekasz na wpis KLA aby go zbesztać. Dla wielu którzy się nie udzielają tak mocno na tym forum a którzy znajdują się nazwijmy to w "stronnictwie historycznym" posty te niosą wartość merytoryczną i nie zadowala nas stwierdzenie, że jest to TYLKO GRA.

1. Nie czekam na posty KLA, Siwer i kilku innych, którym dopiekam może Ci o tym powiedzieć.
2. GRA to GRA, ma swój budżet, ma swój czas na produkcję i szlify, więc nie wiem dlaczego się czepcie, gdybyście wy byli na ich miejscu Ciekawe cobyście wybrali wariant* -

A) Robicie wiernie odwzorowaną grę bazując na najlepszych historykach, źródłach itd, które kosztują swoje. Zatrudniacie najlepszych grafików do dopracowania gaci, orełów legionowych włącznie z piórami na ich skrzydłach - to też kosztuje swoje. Zamykacie prace nad grą w sumie powiedzmy 80 mln PLN. Zysk całkowity zamyka się w 50 mln PLN jesteście na -30, ale jesteście zadowoleni bo wszystko jest wspaniale zrobione historycy amatorzy są zadowoleni włącznie z KLAkierami a wy producenci siedzicie w urzędzie po świadczenia dla bezrobotnych i bezdomnych.
B) Robicie grę osadzoną w historii, ale ze względów na koszty ekspertów, bazujecie na "obrazkach" z ospreya nie pytając się ekspertów czy tak powinno być. Grafików macie takich na jakich was stać, artyści żadni ale zawsze coś. Gra zamyka się w 30 mln PLN a zysk macie 50 mln - jesteście 20 mln PLN do przodu, lecz O ZGROZO!!! 5% hardkorowych graczy jest nie zadowolonych z historyczności, co robicie liczycie kasę reszta was nie obchodzi.

Tak więc produkcja gier to nie jest WOLONTARIAT CHARYTATYWNY, liczy się zysk. Jak sami dobrze wiecie na produkcję CA z cyklu TW nie ma takiego popytu jak choćby na FPSy ala CoD, Battlefield, Crysis, więc trzeba coś poświęcić by zarobić, ale wy to nie zrozumiecie co chwila tylko - to niedopuszczalne, co za tępe łby, CA to oszuści, muszą to zmienić, gdzie jest Wally lub jeśli tego nie zmienią to nie kupię.

*wiele aspektów, przy których koszta rosną już tu nie napiszę, bo i tak zostanie ten post olany w imię gaci celtyckich w paski pionowe.

Panowie dajcie spokój.
Przecież Hetman to rasowy cmokacz, który by chętnie kolesi z CA całował po stopach za kazdy screen a KLA sie czepia bo chłopak mu system zaprzeczeń rozwala celnymi uwagami. Szkoda nerwów na niego.

True story bro. :twisted:

A ten interfejs mi sie nie podoba szczerze mówiąc. Wolałem taki jaki był w EB np, stylizacja ale karty jednostek normalne a nie jakieś takie pokraczne

Kolejny agent, który nie czyta - interfejs zaprezentowany nie jest wersją ostateczną - więc chyba można się domyślić, że zrobiony jest na prędce do prezentacji, karta może zostać zastąpiona, ale wy jak zwykle masę niezadowolenia wylewacie.

MichalKruk
24-04-2013, 20:01
WOW. Fajnie że masz swoje zdanie Hetmanie ale następnym razem wyrażaj je na forum a nie bezpośrednio naskakując na KLA która ma inne zdanie...

KLA piszę swoją opinie na forum niektórym się to podoba a niektórym nie, ty wraź swoją opinie będzie spokój a nie naskakujesz od razu na KLA który normalnie wyraża swoje zdanie.

K A M 2150
24-04-2013, 20:04
A) Robicie wiernie odwzorowaną grę bazując na najlepszych historykach, źródłach itd, które kosztują swoje. Zatrudniacie najlepszych grafików do dopracowania gaci, orełów legionowych włącznie z piórami na ich skrzydłach - to też kosztuje swoje. Zamykacie prace nad grą w sumie powiedzmy 80 mln PLN. Zysk całkowity zamyka się w 50 mln PLN jesteście na -30, ale jesteście zadowoleni bo wszystko jest wspaniale zrobione historycy amatorzy są zadowoleni włącznie z KLAkierami a wy producenci siedzicie w urzędzie po świadczenia dla bezrobotnych i bezdomnych.
B) Robicie grę osadzoną w historii, ale ze względów na koszty ekspertów, bazujecie na "obrazkach" z ospreya nie pytając się ekspertów czy tak powinno być. Grafików macie takich na jakich was stać, artyści żadni ale zawsze coś. Gra zamyka się w 30 mln PLN a zysk macie 50 mln - jesteście 20 mln PLN do przodu, lecz O ZGROZO!!! 5% hardkorowych graczy jest nie zadowolonych z historyczności, co robicie liczycie kasę reszta was nie obchodzi.
wy to nie zrozumiecie co chwila tylko - to niedopuszczalne, co za tępe łby, CA to oszuści, muszą to zmienić, gdzie jest Wally lub jeśli tego nie zmienią to nie kupię.

I po co te pseudo ynteligentne wyliczenia? Część błędów które popełnili można od razu wyłapać i znaleźć coś poprawnego w google. Weźmy takich hypaspistów od CA, model TAK CZY SIAK MUSIAŁ POWSTAĆ, co znaczy że zrobienie szat odpowiednich dla takiej formacji zamiast postrzępionych szmat zajęłoby im dokładnie tyle samo lub mniej czasu.

Skąd bierzesz te miliony dla grafików? :lol:

AI sensownego CA robić nie potrafi, dopiero ostatnio się w miarę z AI kampanii uporali w FOTS, więc w bitwach jedyne czego oczekuję to poprawnie zrobionych jednostek, które o dziwo ludzie robiący coś za darmo i w wolnym czasie potrafią zrobić poprawnie, nawet jeżeli nie mają tytułu doktora historii.

Chociażby głupie brody dla katafraktów, powiesz że to nie ma wpływu na grywalność i kosztuje tyle co 3 ferrari. Równie dobrze można dać zamiast modeli kwadratowe bloki z nazwami jednostek, w końcu liczy się grywalność. Model powstać i tak musi, a dodanie takiej mega charakterystycznej rzeczy dla kultury wschodniej jak broda nie jest czymś co opóźni produkcję nawet o jeden dzień. Dla Ciebie to nic takiego, ale jakby była to Polska i nagle nasze wojsko by wyglądało jak jacyś Mongołowie to byś już zwrócił uwagę.

Shane
24-04-2013, 23:04
Jak dla mnie to CA idzie na latwizne,wiekszosc ludzi ktorzy to kupia nie maja pojecia o historycznisci,chodzi glownie o ladna grafike i rzeznie na ekranie.O Polske pewnie nie zabiegaja bo i po co,skoro ludzi i tak nie stac na gry tylko je sciagaja z torrentow,a garstka entuzjastow nie obchodzi ich za bardzo bo swoje i tak zarobia.nie wydaje mi sie rowniez zeby tworcy dysponowali jakas wieksza wiedza,mieszkam w Anglii i zeby nie praca to dawno bym wrocil,a to ze wzgledu na wszechobecna tepote tutaj panujaca,moja corka jest w collegu i jako projekt na historie miala NAMALOWAC ZAMEK.....

Hetman
24-04-2013, 23:21
I po co te pseudo ynteligentne wyliczenia? Część błędów które popełnili można od razu wyłapać i znaleźć coś poprawnego w google. Weźmy takich hypaspistów od CA, model TAK CZY SIAK MUSIAŁ POWSTAĆ, co znaczy że zrobienie szat odpowiednich dla takiej formacji zamiast postrzępionych szmat zajęłoby im dokładnie tyle samo lub mniej czasu.

Dobry grafik a najlepszy grafik to modele nie do poznania. Dobry grafk idzie na łatwiznę i pozostawia błędy, po za tym texturowanie też tu wchodzi w gre

Skąd bierzesz te miliony dla grafików? :lol:

Przeczytaj dokładnie a znajdziesz informacje, że kwota wymyślona to na całość produkcji - reklamy, grafa, gra, ludzie robiący ją itd

AI sensownego CA robić nie potrafi, dopiero ostatnio się w miarę z AI kampanii uporali w FOTS, więc w bitwach jedyne czego oczekuję to poprawnie zrobionych jednostek, które o dziwo ludzie robiący coś za darmo i w wolnym czasie potrafią zrobić poprawnie, nawet jeżeli nie mają tytułu doktora historii.

1. Już dawno temu pisałem AI sensownego nawet Mahomet by nie zrobił. Nie da się zawsze będzie robić głupie błędy, a może mnie uraczysz informacją na temat AI RTSowego, które miażdży na poziomie normal...
2. Modderzy to głównie zapaleni historycy, nie są ograniczeni czasem bo grę całą mają na tacy - z resztą poprawiają texturkę jednostki i wykonują 1/100(nie wiem jak umniejszyć prace przy modelu, więc wolę liczby z tyłka) pracy nad jednostką, a gdzie stworzenie modelu, oszkieletowaniu go, podzieleniu na pola do otexturowania, wprowadzenie animacji, poprawienie przenikających części, wprowadzenie modelu kolizji, wprowadzenie modelu fizycznego, wprowadzenie cieniowania i wiele wiele innych bzdurnych rzeczy o których nie zdajesz sobie nawet sprawy ;)

Chociażby głupie brody dla katafraktów, powiesz że to nie ma wpływu na grywalność i kosztuje tyle co 3 ferrari. Równie dobrze można dać zamiast modeli kwadratowe bloki z nazwami jednostek, w końcu liczy się grywalność. Model powstać i tak musi, a dodanie takiej mega charakterystycznej rzeczy dla kultury wschodniej jak broda nie jest czymś co opóźni produkcję nawet o jeden dzień. Dla Ciebie to nic takiego, ale jakby była to Polska i nagle nasze wojsko by wyglądało jak jacyś Mongołowie to byś już zwrócił uwagę.

Wiesz tu chodzi bardziej o brak speców i pozostawienie wolnej ręki dla artystów/grafików/modelarzy itd, poza tym to co tak starasz się uwydatniać to 1/1000 wydatków, ale mi chyba nie powiesz, że w ciągu 2 lat (24 miesięcy) armia modelarzy/grafików zarabia 10 zł na krzyż, chyba że się mylę i robią za michę ryżu.

Mam gdzieś wojsko polskie nie przypominam sobie bym się pluł o historyczność jednostek w MTW lub ETW, ważne, że nasz kraj był grywalny a nie był botem.

K A M 2150
25-04-2013, 06:19
1. Już dawno temu pisałem AI sensownego nawet Mahomet by nie zrobił. Nie da się zawsze będzie robić głupie błędy, a może mnie uraczysz informacją na temat AI RTSowego, które miażdży na poziomie normal...
2. Modderzy to głównie zapaleni historycy, nie są ograniczeni czasem bo grę całą mają na tacy - z resztą poprawiają texturkę jednostki i wykonują 1/100(nie wiem jak umniejszyć prace przy modelu, więc wolę liczby z tyłka) pracy nad jednostką, a gdzie stworzenie modelu, oszkieletowaniu go, podzieleniu na pola do otexturowania, wprowadzenie animacji, poprawienie przenikających części, wprowadzenie modelu kolizji, wprowadzenie modelu fizycznego, wprowadzenie cieniowania i wiele wiele innych bzdurnych rzeczy o których nie zdajesz sobie nawet sprawy ;)
.

Miło, że wiesz lepiej co ja wiem, a czego nie wiem ;) I powiedz te same słowa ludziom od Warhammera, Sundering, czy Thera, gdzie masz modele i animacje zrobione kompletnie od podstaw! No chyba że pokażesz mi w plikach od medka gdzie jest model chimery i jej animacja pikowania z powietrza lub czołg parowy.

Przeczytaj dokładnie a znajdziesz informacje, że kwota wymyślona to na całość produkcji - reklamy, grafa, gra, ludzie robiący ją itd

Ależ ja wiem, że tamte koszta miały zawierać też reklamę itd. I właśnie sam sobie zaprzeczyłeś! Bo wychodzi jednak na moje, że zrobienie poprawnego modelu wcale nie zaburzy budżetu gry, baa, może nie zmienić go nawet o dolara. Historyka ekipa i tak już zatrudnia, a jak kopiują już te Ospereye to niech chociaż robią to dobrze, a nie że model prawie cały jest cacy i nagle bach, jeden szczegół, ale bardzo istotny jest do bani.

Pójdź na randkę z dziewczyną, która się super ubiera, ma niesamowite ciało, śliczne włosy, ale ma wielkie, złączone, krzaczaste brwi ;P No co, przecież szczegół, to tylko brew xD Ale już jakoś nagle coś przestaje pasować : P

I żebyś jeszcze lepiej zrozumiał moje stanowisko dodam, że gra i tak będzie świetna i zapewne najlepsza z wydanych dotąd części. Moje psioczenie wynika z faktu, że błędy jakie popełniają są naprawdę podstawowe i do ich sprawdzenia wystarczy minuta w google! A tam nikt nawet tego nie zrobił. Stąd moja opinia iż gra będzie bardzo dobra, ale mogłaby być jeszcze lepsza, gdyby ktoś poświęcił chociaż chwilkę na zweryfikowanie tego co jest tworzone.

Hetman
25-04-2013, 11:45
Miło, że wiesz lepiej co ja wiem, a czego nie wiem ;) I powiedz te same słowa ludziom od Warhammera, Sundering, czy Thera, gdzie masz modele i animacje zrobione kompletnie od podstaw! No chyba że pokażesz mi w plikach od medka gdzie jest model chimery i jej animacja pikowania z powietrza lub czołg parowy.

Modele zapewne przerobione, jakby robili je od podstawy to mod wychodziłby 100 lat. Co do animacji chciałbym zobaczyć czy jest to NOWA animacja, czy też podzielona stara w końcu 3Dmax umożliwia łatwą zmianę każdej animacji.

a jak kopiują już te Ospereye to niech chociaż robią to dobrze, a nie że model prawie cały jest cacy i nagle bach, jeden szczegół, ale bardzo istotny jest do bani.

I tu sedno rotacja pracowników - była, jest i będzie, zapewne co zdolniejsi już dawno wybyli i masz tak, że jedni robią cacy, drudzy robią buu a trzeci wtf, ale się ma takich na jakich sakwa pozwala.

Pójdź na randkę z dziewczyną, która się super ubiera, ma niesamowite ciało, śliczne włosy, ale ma wielkie, złączone, krzaczaste brwi ;P No co, przecież szczegół, to tylko brew xD Ale już jakoś nagle coś przestaje pasować : P

Zawszę się chciałem umówić z Breżniewem, kto wybrzydza ten nie ru... :lol:

I żebyś jeszcze lepiej zrozumiał moje stanowisko dodam, że gra i tak będzie świetna i zapewne najlepsza z wydanych dotąd części. Moje psioczenie wynika z faktu, że błędy jakie popełniają są naprawdę podstawowe i do ich sprawdzenia wystarczy minuta w google! A tam nikt nawet tego nie zrobił. Stąd moja opinia iż gra będzie bardzo dobra, ale mogłaby być jeszcze lepsza, gdyby ktoś poświęcił chociaż chwilkę na zweryfikowanie tego co jest tworzone.

Gra jest osadzona w starożytności od roku "X" gracz rozpoczyna rozgrywkę, czyli de facto już 1 miesiąc później historia jest przez niego zmieniona - alternatywna, dlatego masz np. psy bojowe, płonące PzKpfw Schwein i inne show-jednostki, kto im zabroni dodanaia tego? W końcu ma się coś dziać nowego a nie schemat - Legio XI ma być, a ja wole mieć Legio XXL Świntrix z piękną pulchniutką świnką na labarum.

kuroi
25-04-2013, 12:45
No to czemu nie dodać kosmitów, laserów czy latających krów oraz smoków? Przecież to jest historia alternatywna.
Proszę Cię Hetmanie, to jest naprawdę śmieszna argumentacja.

K A M 2150
25-04-2013, 13:36
Modele zapewne przerobione, jakby robili je od podstawy to mod wychodziłby 100 lat. Co do animacji chciałbym zobaczyć czy jest to NOWA animacja, czy też podzielona stara w końcu 3Dmax umożliwia łatwą zmianę każdej animacji.

Tak, tak, przerobione, w końcu w Medku masz model lwa ze skrzydłami, a do tego animację jak lew się rozpędza, wzbija się w powietrze silnym pchnięciem, a następnie macha skrzydłami i krąży nad przeciwnikiem. To brzmi dokładnie jak coś co można skopiować z medka. Trolle, smoki, bezkształtne bestie chaosu, rydwany, czołgi, raptory, to wszystko brzmi jak rzeczy, które wystarczy przerobić i skipiować z medka, po co robić je od podstaw, skoro zajęłoby to 100 lat. Dobrze, że modderzy tego nie wiedzą, bo dzięki temu mamy takie nowe, wspaniałe modele. Co do animacji to tak, są nowe, bo w końcu jak dla Ciebie opisana powyżej animacja chimery, która się rozpędza, a następnie wzbija się w powietrze i lata to coś co zostało zapewne wycięte z animacji CA. O animacjach dla rydwanów z MTW też każdy słyszał, przecież co druga nacja je posiadała. A patrz, moderzy coś tak oklepanego skopiowali od CA... O drobnych modach z nowymi animacjami chodu, ataku i szarży wspominać nie muszę, bo przecież to wszystko jest dla Ciebie znane, skoro to negujesz.

Gra jest osadzona w starożytności od roku "X" gracz rozpoczyna rozgrywkę, czyli de facto już 1 miesiąc później historia jest przez niego zmieniona - alternatywna, dlatego masz np. psy bojowe, płonące PzKpfw Schwein i inne show-jednostki, kto im zabroni dodanaia tego? W końcu ma się coś dziać nowego a nie schemat - Legio XI ma być, a ja wole mieć Legio XXL Świntrix z piękną pulchniutką świnką na labarum.

Też nie jestem aż takim purystą, żeby wszystko co będzie w grze było zaplanowane na 100 lat wprzód i oskryptowane, baa, w moich modach zawsze podkreślam, że nadmiar skryptów to zło i można to zastąpić bardzo łatwo innymi metodami, wystarczy dobrze drzewko budowy rozpisać, razem z odpowiednimi plusami i minusami. Jednak tłumaczenie się, że coś wygląda inaczej, bo historyczność kończy się na pierwszej turze (a nawet się nie zaczyna, w imię sztucznego balansu) jest po prostu usprawiedliwianiem się, bo skoro to ja tworzę historię to może chcę żeby moja elitarna gwardia hypaspistów nie nosiła się w gorszych szatach niż galijscy wojownicy.

Canaris
25-04-2013, 14:11

Gucio prawda.
Jest różnica miedzy historia alternatywną w rodzaju " Kartaginą pale Rzym bo udało mi sie wygrac pod Metaurus " a "historią alternatywną" pod tytułem Używam kompletnie idiotycznych jednostek których nigdy nie było i które po prostu NIE MAJĄ RACJI BYTU na polu walki ..
Jest róznica miedzy tym co gracz może zmienić swoimi odrebnymi od historycznych decyzjami a tym co po prostu jest nierzeczywiste, nielogiczne i głupie.

A o lenistwie CA w kwesti jednostek, researchu i wyglądu świadczy jedno : ONI PRAKTYCZNIE NIE MUSZĄ NIC ROBIĆ SAMI, wystarczyłoby żeby jakiś mały zespół zebrał sie i po prostu przełozył te informacje które ma EB na silnik RTW 2 i tyle by było .

Co od jakiś dziwnych wyliczeń ze "Gra historyczna sie nie sprzeda itp itd " to ja mam zupełnie wrażenie.
Rozpatrzmy dwa przypadki :

A - robią gre kompletnie niehistoryczną . Dzieciaki to kupią bo mają epickie bitwy, masowanie ego w postaci łatwych bitew itp a dojrzali gracze są wkurzeni i nie kupują .
B - robią gre historyczną, z kompetentym AI itp - dzieciaki kupią bo mają epickie bitwy i najwyzej bedą pykali na very easy , dojrzali kupią i bedą stawiać ołtarzyki i śpiewać pieśni pochwalne ku czci za wspaniały research, historycznie trafne jednostki itp.
Jak dla mnie w przypadku B wygrywają wszyscy - CA bo ma kase, dzieciaki bo mają fajną gre i ci dojrzali gracze którzy nie mają wrażenia że ktoś ich wyłomotał po raz kolejny w dupsko obiecując cuda na kija a dostarczajac debilną rozgryweczke...
I uprzedzając argumenty przeciw - research historyczny to bardzo tania sprawa ( tym bardziej biorac pod uwage istnienie czegoś takiego jak EB ), tak samo słynna zadyma z nazwami jest idiotyczna bo można po prostu dać nazwy "native" a w nawiasie dać po prostu angielską nazwe ( tak jak było w EB ) i wiele wiele innych rzeczy.

Sęk w tym ze CA sie po prostu NIE CHCE. Oni mają to w dupie, mają monopol i wolą jechać po najniższej lini oporu ( jak Bethesda ) niż sie wysilić.
I pewnie nikt by takich pretensji nie miał do nich gdyby nie to ze reklamują gre jako super historyczną , AI jako zabójcze itp.

Hetman
25-04-2013, 15:50
W 50% przyznam wam rację, ale w drugiej jebnę focha :D więcej już na ten temat nie będę pisał (co najwyżej pokrytykuje sobie Siwera i KLA) 8-)

Myrkull
25-04-2013, 16:10
A - robią gre kompletnie niehistoryczną . Dzieciaki to kupią bo mają epickie bitwy, masowanie ego w postaci łatwych bitew itp a dojrzali gracze są wkurzeni i nie kupują .
B - robią gre historyczną, z kompetentym AI itp - dzieciaki kupią bo mają epickie bitwy i najwyzej bedą pykali na very easy , dojrzali kupią i bedą stawiać ołtarzyki i śpiewać pieśni pochwalne ku czci za wspaniały research, historycznie trafne jednostki itp.
Jak dla mnie w przypadku B wygrywają wszyscy - CA bo ma kase, dzieciaki bo mają fajną gre i ci dojrzali gracze którzy nie mają wrażenia że ktoś ich wyłomotał po raz kolejny w dupsko obiecując cuda na kija a dostarczajac debilną rozgryweczke...
Czyli dojrzały gracz i dojrzały człowiek to nie to samo. ;D

Canaris
25-04-2013, 18:26
Czyli dojrzały gracz i dojrzały człowiek to nie to samo. ;D
Jeden hund. :) Wiadomo o co biega i czy tych graczy nazwie sie "dojrzałymi" czy "historykami" czy jeszcze jakoś inaczej to sęk mojej wypowiedzi jest ten sam cały czas :)

Seba Fallus III Wielki
01-05-2013, 13:53
Wracając do tematu screenów czy ci pontyjscy jeźdźcy i katafrakci nie mają za krótkich włóczni ? Przecież trzymali włócznie oburącz ponieważ były one z byt długie by móc nimi walczyć konno jedną ręką. A te które mają na screenach mogli by spokojnie dzierżyć jedną ręką, a w drugiej trzymać tarcze która może w przypadku katafraktów jest mniej istotna ale jeźdźcy pontyjscy mają tylko brązowe kirysy i tarcza dawała by dużą ochronę. ;)

Hetman
01-05-2013, 13:55
Więcej skilla wymaga gra 2v2, 3v3 i 4v4. Bo jak grasz sam to masz 1 armie max na siebie a w więcej osób musisz zwracać uwagę na przemieszczenie przeciwnika i reagować na posunięcia własnych ziomków - szkoda, że nie mam powtórek z NTW z ligi klanowej 3v3 zmieniłbyś zdanie jakie tam dopiero odbywają się manewry taktyczne w obronie i ataku.

-nie wiem który to moderator popisał się tym efektywnym przeniesieniem postów, ale za to mojego pominął i post jest bez sensu bo reszta poszła da da...

Salvo
01-05-2013, 14:34
Greckie tarcze:
[spoiler:874083nn]http://wiki.totalwar.com/images/9/95/Gorgon_2.png
http://wiki.totalwar.com/images/e/ea/Octoups.png
http://wiki.totalwar.com/images/7/7a/Bull.png[/spoiler:874083nn]

Memnon[pl]
01-05-2013, 14:37
Greckie tarcze:
[spoiler:m3yecg83]http://wiki.totalwar.com/images/9/95/Gorgon_2.png
http://wiki.totalwar.com/images/e/ea/Octoups.png
http://wiki.totalwar.com/images/7/7a/Bull.png[/spoiler:m3yecg83]
Potwierdzone przez CA?Nawet dosyc fajne ;)

legoras
01-05-2013, 16:24
Znowu uwalone jak po wyciągnięciu z gnoju? ehhh
Galijskie/Icenowe? ładniejsze o stokroć

Dagorad
01-05-2013, 17:34
Wszystkie są "brudne" w bardzo podobny sposób. Widać to po tych dwóch plamkach na godzinie 9 oraz tych na 4. Wygląda na to że oni te tarcze to normalnie tworzą jako zniszczone ;) . Widocznie twórcy uznali że jak jest jednostka elitarna to musi mieć jakąś starą używaną tarczę, a resztę stać na nowe. Bo w końcu jak to elitarni i bogaci mieliby sobie kupić nowe tarcze (nawet nie tyle ze względów estetyki i prestiżu ale użyteczności) a biedota używać tarcz na które je było stać albo takich które odziedziczyli?

kuroi
01-05-2013, 18:26
Boże drogi, jaka bieda. Nie dość, że od razu są uwalone, to dodatkowo wszystkie w dokładnie identyczny sposób.
Fajnie, że w M2 byli wstanie zrobić dynamiczny system zabrudzeń, a tutaj muszą brudzić tekstury już na starcie...
Tylko szkoda, że tarcze Galijskie/Germańskie/Icenów nie były tak brudne, jak te... Bieeeeda!

Grogmir
01-05-2013, 18:58
Biednie to wygląda, ale te plamy to ponoć tylko placeholder dla właściwych tekstur brudu/kurzu/krwi/whatever, więc w wersji finalnej będzie to inaczej wyglądać.

depus
01-05-2013, 19:09
Ogólnie są spoko tylko prawie wszystkie są czarno-białe.

Lwie Serce
01-05-2013, 19:13
Mam wrażenie że ta druga jest jakby z żelaza :shock:
Nie no jak będzie tak jak mówi Grogmir to będzie ok, ale jak na początku starcia będą tak wyglądać to lipa.

Robb20
01-05-2013, 21:59
Mi tam się te ślady na tarczach podobają.
Już lepsze to niż jak np. na medku2 jednostka po 10 bitwach ale nie... dalej piękna tarcza, a tutaj to widać, że walczyli, że są to mężczyźni a nie panienki :ugeek: A wolnych chwilach nie czyszczą, polerują czy szlifują tarcz :lol: Tylko ciężko trenują przed bitwą! :twisted:

maxcezar5
02-05-2013, 08:05
Czyli gdybyś był np. hoplitą i jakiś germaniec porobił by ci toporem X cm blizny w tarczy (załóżmy iż go zabiłeś i nie należysz do jakieś milicji, tylko do jakiej dobrej zawodowej jednostki), to Ty byś jej nie wymienił? Nie naprawił? Sam pomysł z tymi brudnymi tarczami na początku jest ok, ale tylko w przypadku:
-gdy jest ot jakaś słaba, biedna milicja(wtedy jest to tarcza jego pradziadka),
- np. gdy: ze 160 os. odziału brudne tarcze ma np. 60 a reszta nowe lub prawie nowe(w dobrym stanie),
- bitwa jest rozgrywa na na bagnach, lub w trakcie kilkugodzinnej ulewy.

Tessali
02-05-2013, 08:16
Myślę, że jeśli armia była na jakiejś kampanii np. rzymianie przeciw germanom, to większość legionistów bez względu na to czy były to jednostki elitarne czy nie miała sprzęt mocno sfatygowany. Co innego jak byli w mieście.

maxcezar5
02-05-2013, 08:30
Oczywiście( nie dopisałem tego) chodziło mi o armię która wzięła udział w bitwie, a potem już nie walczyła.

Robb20
02-05-2013, 13:54
Masz tu rację, ale czy im się chce robić kilka teksturek dla jednej tarczy. Nie ma w tym dużo roboty ale to jest CA. Mi tam one pasują, bo w poprzednich edycjach nieważne czy był początek czy koniec bitwy, tarcze mieli nowe. Ale jeżeli zrobią to co mówicie czyli: im dłużej trwa kampania czy bitwa, uzbrojenie się niszczy i trzeba wrócić do miasta żeby je naprawić :) To było by super, ale nie wiadomo czy CA się będzie chciało :?

Wald
02-05-2013, 15:26
Mi tam się te ślady na tarczach podobają.
Już lepsze to niż jak np. na medku2 jednostka po 10 bitwach ale nie... dalej piękna tarcza, a tutaj to widać, że walczyli, że są to mężczyźni a nie panienki :ugeek: A wolnych chwilach nie czyszczą, polerują czy szlifują tarcz :lol: Tylko ciężko trenują przed bitwą! :twisted:
:? Tylko dziwne, że w starszymmmmmm M2TW potrafili zrobić animacje zabrudzeń... co do tego czyszczenia, to tak jakby przed misją(XXI w) nie wyczyścić/nie sprawdzić "beryla" przed oddaniem strzału lub nie sprawdzić swoich osobistych zapasów amunicji..... POWINNI czyścić swój sprzęt choćby dlatego, że od tego liczy się życie walczącego ;)

Hetman
04-05-2013, 11:08
:? Tylko dziwne, że w starszymmmmmm M2TW potrafili zrobić animacje zabrudzeń... co do tego czyszczenia, to tak jakby przed misją(XXI w) nie wyczyścić/nie sprawdzić "beryla" przed oddaniem strzału lub nie sprawdzić swoich osobistych zapasów amunicji.....

Brudny postrzępiony miecz jest groźniejszy od świeżutkiego, bo już niezbyt głęboka rana może doprowadzić do komplikacji poprzez nagromadzone bakterie na klindze, dodając jeśli ma postrzępiony wygląd to dochodzi nieregularne Cięcie - pyszota, zakażonko i gangrenka jak malinka! I kolejny znawca porównywać beryla (broń palną) do mieczy z III w. p.n.e., gdzie de facto nie trzeba ich pielęgnować zanadto. Ehhh- "MYSZCZOSTWO".

POWINNI czyścić swój sprzęt choćby dlatego, że od tego liczy się życie walczącego ;)

Kwintusie Agryppo! Wyczyściłeś swój miecz!? Nie. Wyczyść go! Zatnie Ci się podczas bitwy i co - nie przeładujesz! :lol:

K A M 2150
04-05-2013, 11:27
Widać jak bardzo się znasz. Miecz nieczyszczony po tygodniu cały już będzie "brunatny". O dawną broń trzeba było dbać nawet bardziej. Bakterie na klindze...brawo! Rdza wżera się raz dwa, już nawet po godzinie na nieoczyszczonym ostrzu pojawiają się brązowe kropki, jeżeli coś chociaż lekko wilgotnego dotknęło broni.

Ciekawe informacje przekazałeś w tej wiadomości, jedna lepsza od drugiej :roll:

Wald
04-05-2013, 12:01
Sam mam miecz i muszę go regularnie czyścić, więc coś jest na rzeczy a, że Ty Hetmanie masz problemem z odbieraniem jakichkolwiek metaforycznych porównań to już nie moja sprawa tylko Twojego przyszłego terapeuty ..... ;)
z reszta widać, że ktoś Cię w realu nie dowartościował bo tacy ludzie w większości z taką wiedzą nie mają czasu na siedzenie przy komputerze :lol:

Hetman
05-05-2013, 11:53
Sam mam miecz i muszę go regularnie czyścić, więc coś jest na rzeczy

Dzisiejszy miecz a dawny różni się bardzo znacząco, chyba mi nie powiesz, że stal dzisiejsza odpowiada żelaznemu gladiusowi z III w. p.n.e :roll:

Widać jak bardzo się znasz. Miecz nieczyszczony po tygodniu cały już będzie "brunatny". O dawną broń trzeba było dbać nawet bardziej. Bakterie na klindze...brawo! Rdza wżera się raz dwa, już nawet po godzinie na nieoczyszczonym ostrzu pojawiają się brązowe kropki, jeżeli coś chociaż lekko wilgotnego dotknęło broni.

Boże, to, że ty dziś pucujesz widelce i nóż jak talerze bez śladu mikrocząsteczki brudu to wynik XXI w. Myślisz, że nie wiem, że wilgotnych mieczy nie "wsadzali do pochwy" :lol: ale chyba nie pucowali tak jak to robisz ze swoim mieczykiem, wystarczyło przetarcie na sucho i tyle, a bakterie znawco zostawały bo co dawało przetarcie na sucho? A nawet na mokro? W starożytności nie było środków dezynfekujących. Już widzę jak ktoś zbija kokosy na "Pur Extra Gladius" - no chyba mi nie powiesz, że w obozach i w kampaniach pucowali ostrza na błysk, chuchając itd. Mi tak na chłopski rozum się zdaje, że to bardziej wytarcie w szmatę wystarczyło

tylko Twojego przyszłego terapeuty [...] że ktoś Cię w realu nie dowartościował

Lubię wycieczki osobiste, to jak zaczynamy?

Bonus
http://images.tinypic.pl/i/00379/0cjuc3zjkied.jpg

kuroi
05-05-2013, 12:28
Nie chodzi o bakterie, tylko o rdzę. Z tego, co mówiłeś Hetmanie wynika, że żołnierze starożytności używali przerdzewiałej broni. Ba, nawet wymieniłeś plusy takowej praktyki.
Chyba nie zdajesz sobie sprawy, jak głupie jest to, co mówisz. Przerdzewiały miecz to jest ostatnia rzecz, którą żołnierz chciałby trzymać w swojej ręce.
Dodatkowo myślisz, że kogokolwiek obchodziło przenoszenie bakterii na klindze? Wątpię, żeby żołnierze tamtych czasów wiedzieli o czymś takim jak zarazki, nie wspominając już o sposobach ich przenoszenia.
O ile postrzępione ostrze jeszcze bym jakoś zrozumiał (głębsze, trudniejsze do zagojenia rany) o tyle gadanie o bakteriach to czysta głupota.

kampinosek1990
05-05-2013, 12:36
Jako, że jest to mój pierwszy post, witam wszystkich na Forum :)
Pozwólcie, że włączę się do dyskusji, którą obserwuję już od kilku dni. Żeby było jasne, z niecierpliwością oczekuję na premierę nowej gry z serii TW.

Przejdźmy do rzeczy - Pan Hetman wyraźnie zdaje się ignorować oczywiste fakty dotyczące zapowiedzi i wszystko interpretuje na korzyść twórców. Niestety - prawda wygląda tak, że miecze starożytne jak i średniowieczne były "pucowane" i to bardzo dokładnie. O ile się nie mylę, używano specjalnie przeznaczonych do tego "płatów" skóry zwierzęcej, którą to polerowano miecze, aby nie złapały rdzy. Brak tej czynności w należytym czasie powodował, że miecz momentalnie rdzewiał. Wiadomym jest, że miecz pordzewiały w kilka miesięcy straci jakiekolwiek znaczenie bojowe.
Rozumiem jeszcze, że półnagich barbarzyńców przetnie, ale już nie wyobrażam sobie by miał zrobić krzywdę wojskom odzianym w zbroje, pancerze płytowe czy kolczugi. Jak wspomniałeś Hetmanie, dzisiaj stal jest inna. Tak jest inna - lepsza, wówczas stal na miecze była zapewne taka, jak dzisiaj na spinacze a nie jak na noże. Wątpię też, by Rzymianie zdawali sobie sprawę z istnienia bakterii, które się "osadzają" gdzieś na ostrzu.

To samo z resztą ma się do tarczy, przy czym zaznaczyć należy, że tarcze zniszczone w czasie wyprawy wojennej nie mogły być naprawione (brak czasu i rzemieślników). Byłoby więc zrozumiałe, gdyby po bitwie wojska miały właśnie tak porysowany rynsztunek i szły dalej w świat z tym co mają i gorszymi statystykami do obrony. Gorzej, jeżeli załóżmy Spartanie wyjdą ze swojego miasta mając tarcze wyglądające tak, jakby pamiętały wąwóz termopilski...

Pozdrawiam :)

Hetman
05-05-2013, 12:54
Nie chodzi o bakterie, tylko o rdzę. Z tego, co mówiłeś Hetmanie wynika, że żołnierze starożytności używali przerdzewiałej broni. Ba, nawet wymieniłeś plusy takowej praktyki.
Chyba nie zdajesz sobie sprawy, jak głupie jest to, co mówisz. Przerdzewiały miecz to jest ostatnia rzecz, którą żołnierz chciałby trzymać w swojej ręce.

To, że używam słowa, wyszczerbionego to chyba przez walkę a nie przez rdzę ogarnij się. A bakterie zostają po krwi, brudzie, bo jak czyścisz na sucho to większości się ich nie pozbędziesz.

Dodatkowo myślisz, że kogokolwiek obchodziło przenoszenie bakterii na klindze? Wątpię, żeby żołnierze tamtych czasów wiedzieli o czymś takim jak zarazki, nie wspominając już o sposobach ich przenoszenia.
O ile postrzępione ostrze jeszcze bym jakoś zrozumiał (głębsze, trudniejsze do zagojenia rany) o tyle gadanie o bakteriach to czysta głupota.

A zapomniałem, sorry jak nie "wynaleźli"/znali bakterii to nie istniały, przepraszam za mój błąd - powiedz co jest gorsze stary brudny miecz używany w kampanii (w sensie wytarty na sucho), czy świeżutki od kowala? - chodzi mi o cięcie i gojenie rany. Znali czy nie znali bakterie walczyły na korzyść wszystkich wojsk.

Przejdźmy do rzeczy - Pan Hetman wyraźnie zdaje się ignorować oczywiste fakty dotyczące zapowiedzi i wszystko interpretuje na korzyść twórców. Niestety - prawda wygląda tak, że miecze starożytne jak i średniowieczne były "pucowane" i to bardzo dokładnie. O ile się nie mylę, używano specjalnie przeznaczonych do tego "płatów" skóry zwierzęcej, którą to polerowano miecze, aby nie złapały rdzy. Brak tej czynności w należytym czasie powodował, że miecz momentalnie rdzewiał. Wiadomym jest, że miecz pordzewiały w kilka miesięcy straci jakiekolwiek znaczenie bojowe.

A możesz dać źródło? A tak na poboczu - płat skóry zabija wszystkie bakterie ;) :?:

kuroi
05-05-2013, 14:18
Piszesz tak, jakby starożytni wiedzieli o bakteriach. Inaczej cały Twój wywód o brudnych mieczach nie ma żadnego związku z dyskusją o tym, czy dbali o broń czy też nie.
Bo jak inaczej to zrozumieć? Uważasz, że starożytni nie dbali o broń, mówisz dlaczego według Ciebie ma to swoje pozytywy oraz przy okazji wspominasz o bakteriach.
Może Ja nie umiem czytać ze zrozumieniem, ale to brzmi zupełnie tak, jakbyś sugerował, że starożytni wiedzieli o bakteriach i "stosowali" je na swoich klingach.
Wyszczerbiony czy zardzewiały, miecz jest nie do użycia. Poza tym, wyszczerbiony (nie zardzewiały) miecz raczej nie ma większych szans przenoszenia bakterii niż niewyszczerbiony. W tym kontekście dopiero rdza ma jakiś wpływ na to.

Powiedz, co za różnica, który miecz ma gorszy wpływ na gojenie ran, skoro żołnierzy to nie obchodziło? ich miecze miały być ostre i być wstanie unieszkodliwić przeciwnika. To, czy on faktycznie zginął na miejscu, wykrwawił się czy później doszedł do siebie ich nie obchodzi.
Jak wiadomo, miecz, o który się nie dba staje się tępy. Jak już mówiłem, jest to ostatnia rzecz, której chciałby żołnierz. Dlatego też dbał o swoją broń i regularnie ją czyścił by służyła mu jak najdłużej.

BlackWood
05-05-2013, 14:40
Nie karmić Trolla...

Scooter
05-05-2013, 16:03
Sorki , to temat o bakteriach czy dyskusja o TWR2????

Niesmiertelnik
05-05-2013, 17:46
..... ale się tym razem ubawiłem :lol: :lol:
Trol, który poległ na własne życzenie :twisted:

Tessali
05-05-2013, 18:41
Prawda jest taka, że interesujący nas okres to epoka żelaza III okresu tzw. "wpływów rzymskich". Żelazo w tamtych czasach wytapiano w dymarkach i jego jakość była mówiąc kolokwialnie słaba (stali, a tym bardziej stali nierdzewnej nie znano). Posługując się dostępną w internecie skalą korozji, można założyć, że taki miecz, pozostawiony bez pielęgnacji korodowałby z szybkością od 0,1 - 10 mm\rok. Przyjmując nawet wariant optymistyczny, a mianowicie, że tempo korozji wynosiłoby 1mm\rok, miecz nie mógłby długo służyć, np. w czasie długich kampanii. Dlatego też, wojownicy tamtego okresu, ale i późniejszego bardzo dbali o broń, ponieważ podstawową funkcją miecza była jego zdolność do przecinania materiałów o mniejszej twardości, możliwie bez uszczerbku. Aby zapewnić tę funkcję w relatywnie długiej jednostce czasu nie mógł być on zardzewiały. Argumentu o "zatrutych" brudem ostrzach raczej nie da się obronić, to znaczy prawdopodobnie występowały na elementach uzbrojenia kolonie bakteryjne, ale "hodowanie" ich nie było z pewnością intencją legionistów.
Szczerze podziwiam jednak zdolności niektórych osobników do formułowania i bronienia podobnych absurdów.

KLAssurbanipal
05-05-2013, 20:07
http://wiki.totalwar.com/images/archive/8/86/20130501113119%21Damage_prototype2.png

http://wiki.totalwar.com/images/c/cb/Circular_6.png

Baal-Melkart
05-05-2013, 20:17
Tak jest inna - lepsza, wówczas stal na miecze była zapewne taka, jak dzisiaj na spinacze a nie jak na noże
Powiedzmy jednak, że nie najlepsza jakość uzyskanego materiału nie oznaczała, że ówczesna broń była równie słabej jakości ;)

Żelazo w tamtych czasach wytapiano w dymarkach i jego jakość była mówiąc kolokwialnie słaba (stali, a tym bardziej stali nierdzewnej nie znano).
Dodajmy tylko, żeby nie mylić żelaza z żelazem. Ówczesne miecze nazywa się wykonanymi z żelaza chyba głównie dlatego, że uzyskany materiał do produkcji nie przeszedł stanu płynnego. Natomiast jak najbardziej owe "żelazo" miało dodatek węgla. W końcu to w starożytności, prawdopodobnie Celtowie wynaleźli metodę dziwerowania, która rozpowszechniła się w Cesarstwie Rzymskim. Zapewniam, że miecze uzyskane tą metodą były znakomitej jakości.

Sara Temer
05-05-2013, 20:20
Czy to pierwsze zdjęcie pokazuje jak wygląda broń nowa i jak będzie mogła ulec uszkodzeniu w trakcie walki? Czy pokazuje różnorodność mieczy w oddziale. Pytam bo po CA wszystkiego można się spodziewać.

A tak na poważnie, jeśli broń by miała podlegać takim uszkodzeniom w trakcie walki to plus dla CA :) .

MichalKruk
05-05-2013, 21:28
hahaha, TemerPL takie same miałem obawy jak to zobaczyłem xD
Niech nas ktoś oświeci :) O co chodzi z tym pierwszym fotem wrzuconym przez KLA? :)

Anymou$
05-05-2013, 21:53
Mieczem pośrodku to ja bym nawet mięsa nie kroił a co dopiero walczył. Załóżmy że to jest zniszczenie miecza w czasie walki. Odział jest wyczerpany ale ma walczyć, śmiesznie by to wyglądało jakby takim szajsem walczyli.

KLAssurbanipal
05-05-2013, 22:20
Niestety sam nie wiem co oznacza ten render CA. :) Wolę, żeby były one - czyste przed walką i brudne dopiero w trakcie walki. Jednak można spodziewać się, że jest to jedynie sposób pokazania różnic w oddziale. Do tego dojdzie kilka innych hełmów i mieczy, każdy z nich w 5 wersjach pobrudzenia i mamy oddział składający się z kilkudziesięciu "różnych" wojowników. Miejmy nadzieję, że chodzi o pierwszy scenariusz.

Lumis
06-05-2013, 00:02
Czy tylko mnie denerwuje monochromatyczność jednostek? W takim sensie, że wszyscy mają zestandaryzowane wyposażenie akurat w kolorze swojej frakcji? To nie tylko jest (o zgrozo) niehistoryczne, ale po prostu fatalnie wygląda, jakby żywcem wyjęte z C&C. Po tylu latach powinni już odejść od tego rozwiązania, bo przecież gra pokazuje przynależność oddziałów, więc nie trzeba bawić się jaskrawymi kolorkami jak w zręcznościowych "strategiach" (nie żeby seria TW była wybitna). Co do samych jeźdźców to jak na królewską jednostkę wyglądają trochę biednie, bo niektórzy nie mają nawet hełmów, co w elitarnym poniekąd oddziale wygląda groteskowo. Mnie osobiście mierzi jeszcze jeden szczegół, który powielają również modyfikacje, czyli rozmiar koni, powinny mniejsze. Jednak tutaj panowie z CA poradzili sobie lepiej niż moderzy, bo nie jest to taki gigantyzm jak na zdjęciach z tworzonego EB 2.

K A M 2150
06-05-2013, 00:14
Akurat koniki w EB2 są malutkie, po prostu na zdjęciach wychodzą na znacznie większe niż de facto są ;) Ostatnio dla EB2 balansowałem poszczególne wierzchowce to się trochę ich naoglądałem ;) Widać różnice między standardowymi końmi, a tymi nielicznymi dużymi jak te, których dosiadają Hetajrowie.

Lumis
06-05-2013, 08:11
To widać coś się poprawiło, bo pamiętam zdjęcie jakiegoś Ibera na koniu z gigantyzmem ;)

Myrkull
06-05-2013, 11:25
To chyba były wczesne screeny, gdzie konie jeszcze nie były poprawione i miały rozmiar tych z MTW2.

Bronti
06-05-2013, 18:56
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/11993_336938123095631_223620489_n.jpg

Znalezione na Fecebooku. Niestety nie potrafię potwierdzić czy ten obrazek pochodzi z wiarygodnego źródła. Mam nadzieje, że nie... te unit cardy wyglądają strasznie odpychająco. Wtłaczanie jakieś peseudohistoryczności nie tam gdzie trzeba nie wychodzi na dobre.

voitek
06-05-2013, 19:09
To z gry Apotheon - platformówka 2d
http://www.historum.pl/2012/oto-pierwsz ... -apotheon/ (http://www.historum.pl/2012/oto-pierwszy-gameplay-z-rozgrywki-apotheon/)
http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=17952

cobran
07-05-2013, 20:34
to całe szczęście bo ten Ikar bardziej mi się z Polską Husarią kojarzy niż z Grekami :p

Aztec
07-05-2013, 22:02
Ciekawy jestem skąd w Total War wziąłby się oddział centaurów, czy faunów...

Wald
08-05-2013, 09:43
To jest po prostu symbol greckiej jazdy :lol:

KLAssurbanipal
08-05-2013, 16:06
Okładka:

http://multiplayer.com/catalog/images/img_1697/total-war-rome-2-pc-937576.jpg

adriankowaty
08-05-2013, 16:25
Za bardzo "brytyjsko" mi ten gościu wygląda.

depus
08-05-2013, 16:41
Na okładce jest napisane że gra jest od 16 lat a pamiętam wcześniej mówili że będzie od 18

Grogmir
08-05-2013, 18:21
Póki co to nieoficjalny screen, więc bym się nie sugerował.

JanHetman
08-05-2013, 19:02
Nowe logo CA. :)

TheKwintus1
08-05-2013, 19:37
Bede szukal tej okladki w sklepie, gdy wyjdzie :D :D

Poliorketes
08-05-2013, 21:33
CA chce być jak Chanel :lol:

KLAssurbanipal
08-05-2013, 22:25
Wg mnie to na 99% prawdziwa okładka. Jutro prawdopodobnie poznamy prawdę.

KLAssurbanipal
08-05-2013, 22:30
Pojawia się coraz więcej informacji potwierdzających, że to nie fake.
Z innego źródła, WIELKA wersja (klikając w obrazek powiększacie do dużych rozmiarów):

http://www.pcinfos.fr/jeux/rome2_boite.png

KLAssurbanipal
08-05-2013, 23:41
Duży rozmiar:

http://images43.fotosik.pl/1829/50b1b91b413e1e6f.jpg

Sapiens
09-05-2013, 11:31
O Epir! Fajnie będzie można się pobawić w Pyrrusa i zdeptać słoniami kilka rzymskich legionów :D
Okładka może być, choć ja bym wolał gdyby istniały jej inne wersje, sam najbardziej chciałbym z Hannibalem Barkidą ale wtedy gra musiałaby mieć chyba tytuł Carthage:Total War. A tak w ogóle to od czasu Napoleona kupuje serie TW przez steam, więc i tak pudełek nie mam, najwyżej sobie bym obrazek w awatar na steam'ie wsadził :D

Hetman
09-05-2013, 14:10
O Epir! Fajnie będzie można się pobawić w Pyrrusa i zdeptać słoniami kilka rzymskich legionów :D
Okładka może być, choć ja bym wolał gdyby istniały jej inne wersje, sam najbardziej chciałbym z Hannibalem Barkidą ale wtedy gra musiałaby mieć chyba tytuł Carthage:Total War. A tak w ogóle to od czasu Napoleona kupuje serie TW przez steam, więc i tak pudełek nie mam, najwyżej sobie bym obrazek w awatar na steam'ie wsadził :D

Dobry post ;) http://youtu.be/ZOlnx7oyOTI

misiek1205
09-05-2013, 14:47
:)

http://s23.postimg.org/44gq29d2j/936326_457238057684733_2084547678_n.jpg

iluminat1990
09-05-2013, 14:55
Mnie okładka się nie podoba. Wolałem już poprzednią wersję. Tamta była przynajmniej elegancka , a ta kojarzy mi się ze staroświeckimi rts'ami.

voitek
09-05-2013, 14:57
Szkarłatna okładka jest dla edycji kolekcjonerskiej

KLAssurbanipal
09-05-2013, 15:35
http://wiki.totalwar.com/images/d/d3/Sparta.png

http://wiki.totalwar.com/images/6/63/Epirus.png

http://wiki.totalwar.com/images/c/ca/Athens.png

K A M 2150
09-05-2013, 16:27
Screeny super, tylko za dużo 300 ktoś się naoglądał, zwróćcie uwagę na tego nabitego w powietrzu na włócznię germańca :D

KLAssurbanipal
09-05-2013, 16:40
Tak, Hetmanie uprzedzam - mam zamiar napisać co mi się nie podoba na tych screenach. Mam nadzieję, że w ten sposób uniknę Twojego marudzenia i bronienia CA pod każdym względem (ach ta rdza prawda...?).

Jakość screenów fajna, ale nie podoba mi się to, że nic nie poprawili z tego co było ''pre-alpha''. Zawsze słyszymy ten tekst, ale potem nie ma zmian. Hełmy nadal kuleją - mają podwójne nachodzące na siebie elementy. Nadal widzimy te same gładkie, twarze klonów. Czyżby nikt poza barbarzyńcami nie nosił zarostu? :lol:

Szkoda, że jednostka Epiru to dokładnie ta sama co Pontu. Mogli dać coś innego np. falangitów, Traków itp. Chyba, że nadal nie mają tego zrobionego?
Widać też, że jednostki są robione na jedno kopyto, jest mało różnorodnośći - kawaleria epirocka ma te same hełmy i pancerze co wiele innych jednostek, w tym rzymskich i kartagińskich. Thureophoroi ateńscy to kopia hypaspistów tyle, że z innymi tarczami. Będzie 2-3 typy hellenistycznych z wymieszanymi tarczami i bronią. Podobnie z barbarzyńcami. Widać kawalerię celtycką, która jest identyczna jak piechota z preview.

Jedyna oryginalna jednostka to hoplici spartańscy, ale:
- małe tarcze wielkości praktycznie falangitów,
- zardzewiałe tarcze nie nadające się do walki (przeniesione z jakiegoś znaleziska - szkoda, ze CA nie pomyślą, że to uległo zmianom przez 2000 lat),o
- hełmy z V wieku p.n.e. - nikt już korynckich hełmów w takiej postaci w tych czasach nie używał,
- grzebienie w poprzek godne oficerów, a nie każdego hoplity w oddziale.

Szkoda, bo w STW2 było to na maksa realistyczne. Przeciętny samuraj, nawet z elitarnego oddziału nie nosił rogów czy pióropuszy godnych dowódcy.

KLAssurbanipal
09-05-2013, 17:21
Bardzo piękny artwork. Chyba robił go Lacedemon vel Mariusz Kozik. Warto ustawić na tapetę.

http://farm8.staticflickr.com/7329/8723778384_a64c12d2a1_h.jpg

Nowy screen:

http://assets.getgamesgo.com/images/total-war-rome-2-po_13_ss_l_130509095618.jpg

kuroi
09-05-2013, 17:49
A ja zwrócę uwagę na to, jak "Spartanie" trzymają swoje tarcze... Wygląda to po prostu śmiesznie. Już w R1 było to lepiej zrobione...

Krzywousty
10-05-2013, 12:48
Dobra uwaga , śmiesznie wyglądają te Spartańskie Tarcze ;D

Il Duce
10-05-2013, 17:20
Artwork jest kapitalny, zresztą jak wszystkie Pana Mariusza. Mam nadzieję że niedługo CA pokaże jakiś gameplay albo screeny z mapy kampanii.

Robb20
10-05-2013, 17:54
Czyli powróciła możliwość oglądania miasta. Brakowało mi tego w medievalu 2 i cieszę się z tego że taką opcję dali :)

Aztec
10-05-2013, 18:31
Jeśli będzie możliwość podglądu miast to również się cieszę, ale mam nadzieję, że nie będą wyglądały tak jak na zaprezentowanym screenia. Mam na myśli ilość mieszkańców na ulicach, jest ich zdecydowanie zbyt mało. Rozumiem, że to kwestia czysto estetyczna ale jednak chciałbym zobaczyć zatłoczone ulice.

kuroi
10-05-2013, 18:42
Przecież na screenie wyżej nie ma ani jednego obywatela. To są wszystko żołnierze. :P

KLAssurbanipal
10-05-2013, 18:51
Czyli powróciła możliwość oglądania miasta. Brakowało mi tego w medievalu 2 i cieszę się z tego że taką opcję dali :)

Tak jak pisze kuroi, to nie możliwość podglądania miasta. Dlaczego?

- na screenie widzimy żołnierzy, którzy nie byli w podglądach miast (tylko cywile), czyli jest to zwyczajna bitwa. ;)

Aztec
10-05-2013, 18:55
Przecież na screenie wyżej nie ma ani jednego obywatela. To są wszystko żołnierze. :P

ah, teraz się przyjrzałem xD

Aracz
10-05-2013, 20:58
Przesadzili z tymi Spartiatami, w tych czasach byli by... bardziej ubożsi?
I te sandały chyba zbyt gęste paski mają.
Ateńczycy mają kijowe tarcze, ale ładne wdzianka (choć chyba w czasach Rome2 już nieużywane? Nie wiem, poprawcie mnie jeśli tak.)
Epir mi najbardziej historycznie wygląda, ale te konie mają jakieś wielkie głowy i małe nóżki na ich screenie. Mam nadzieję że to tylko przez ujęcie. No i ten pierwszy jeździec trzyma przesadną tarczę.
No i na screeny się patrząc zapowiadają się nowe animacje uwzględniające otoczenie (na screenie z Atenami koń ich wrogów przeskakuje nad płotkiem, spartiata podnosi wroga na włóczni (co jest przesadą), jeden jeździec Epiru krzyczy, a Rzymianin w centrum krzycy do jeźdźca "jak ty kur*a jeździsz?).
Ale teraz już jestem pewien, że zbieram kasę by kupić na premierę.
PS: Te greckie frakcje w premierze czy w przed-sprzedaży?
Tak się spytam.

Anymou$
10-05-2013, 21:13
Co do Spartiatów powinni mieć mniejsze te pióropusze bo wygląda to ja jakiś inkaski wódz a nie hoplita. Wydaje mi się że tarcze źle trzymają, całe przedramię (większa część) powinno być przyczepione do tarczy za pomocą uchwytów, pasków. Te hełmy korynckie mogę im podarować, ale cały odział ma taki sam rodzaj, żadnej różnorodności. Jeszcze co do samego hełmu powinien on być mniejszy, ponieważ nie było wtedy fabryk więc uzbrojenie było indywidualni dopasowane. A nie jak na screenie mają za-duże hełmy jakby ktoś im garnczek założył. Wydaje mi się że górna część hełm ( ta w kształcie półkuli) powinna mieć znacznie mniejszą wysokość i być bardziej spłaszczona.

Il Duce
10-05-2013, 21:23
PS: Te greckie frakcje w premierze czy w przed-sprzedaży?
Tak się spytam.
Aby mieć Greckie frakcje musisz kupić grę w pre-orderze.

KLAssurbanipal
12-05-2013, 15:40
Pełna tapetka dużej wielkości:

http://img515.imageshack.us/img515/3934/rome2scipio.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/515/rome2scipio.jpg/)

DOWNLOAD: http://www.sendspace.com/file/p6wsfd

;)

Wald
12-05-2013, 17:06
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/65611_657011394325952_1919946211_n.jpg albo taka wersja :P

McAbra
12-05-2013, 17:28
Ta jest świetna :)
Zmieniamy banner na głównej? :lol:

K A M 2150
12-05-2013, 18:26
Świetne, a w dodatku jest to robota naszego rodaka Lacedomona jeżeli się nie mylę :D

17-05-2013, 19:21
Fajnie że dają dlc zawierające miasta-państwa Greckie :)

Poliorketes
17-05-2013, 20:41
Świetne, a w dodatku jest to robota naszego rodaka Lacedomona jeżeli się nie mylę :D

Póki co to najlepiej z ekipy CA się spisuje właśnie Lacedemon.

Hetman
23-05-2013, 13:08
Tak, Hetmanie uprzedzam - mam zamiar napisać co mi się nie podoba na tych screenach.

Ja tam nie zamierzam marudzić, poczekam 2 miechy po premierze i sam napiszesz na steamie mi jak kiedyś w przypadku NTW - jaka ta gra jest piękna :D ;)

KLAssurbanipal
24-05-2013, 15:20
http://i.imgur.com/WyK6Zzb.jpg

misiek1205
24-05-2013, 16:42
Co do tego screena powyżej to jestem zdziwiony ze mapa jest taka duża i szczegółowa, widać na nim północo zachodnią część buta włoskiego i jest nawet mała wyspa leżąca na wschód od Korsyki której nie ma chyba ani w empire ani w żadnym modzie do rome i medka obejmującym całą europę.

Baal-Melkart
24-05-2013, 17:33
Co do tego screena powyżej to jestem zdziwiony ze mapa jest taka duża i szczegółowa, widać na nim północo zachodnią część buta włoskiego i jest nawet mała wyspa leżąca na wschód od Korsyki której nie ma chyba ani w empire ani w żadnym modzie do rome i medka obejmującym całą europę.
Pytanie, czy ona "tylko jest" czy - "jest odrębnym rejonem administracyjnym". W EB był Archipelag Wysp Toskańskich, ale jako część prowincji z Półwyspu Apenińskiego. A ta wyspa to oczywiście Elba.

szwejk
25-05-2013, 10:40
Co do tego screena powyżej to jestem zdziwiony ze mapa jest taka duża i szczegółowa,
Trudno wnioskować na podstawie tego kawałka... Przypominam tylko (na podstawie gorzkiego doświadczenia z RTW, MTWII, STWII), że im mapa bardziej złożona, tym AI kierujące armiami, gorzej sobie radzi :|...Ciekawe jak dokładne będzie odwzorowanie terenu z mapy ogólnej na mapę bitewną :?:

KLAssurbanipal
06-06-2013, 17:51
http://cs315620.vk.me/v315620002/753d/bzztoWSyeVw.jpg

http://cs315620.vk.me/v315620002/7546/G9bntuno5ec.jpg

http://img197.imageshack.us/img197/9087/ffdgngnddgn.jpg

http://img18.imageshack.us/img18/341/ffdgngnddgnwwd.jpg

http://img694.imageshack.us/img694/9191/ffdgngnddgnww.jpg

KLAssurbanipal
06-06-2013, 21:13
Kolejna grafika Lacedomona (po Celcie i Kartaginie), która na razie jest w tle strony, a pewnie wkróce pojawi się w wersji tapety:
http://www.totalwar.com/en_us/