Cytat:
Wyjaśnię Ci to łopatologicznie porównałeś okres w historii gdzie nie istniała taka instytucja lub organizacja jak UE do czasów gdy ona jest twierdząc, że radziliśmy sobie świetnie bez niej. Oczywiście, że radziliśmy sobie lepiej lub gorzej bez niej bo jej nie było wtedy.
No i próbuje ci wytłumaczyć, że gdybyśmy byli poza UE, to nie byłby to koniec świata. Mielibyśmy nowoczesne autostrady i wszystko co obecnie. Skąd to wiem? A no bo jest mnóstwo krajów poza UE, które trzymają się bez takiej sztucznej zlepki państw.
Jeśli dawna historia ci nie odpowiada jako przykład, to m.in. od 1945 do 2004r. byliśmy poza Unią i dawaliśmy rade. (odpowiesz, że ZSRR. Ok, od 89 do 2004 sobie radziliśmy i rozwijaliśmy się o wiele szybciej niż dzisiaj. Filmik porównujący już tutaj dawałem)
Cytat:
Zastanów się czemu rośnie zadłużenie? Bo wydajemy więcej niż wpływa do budżetu, inwestując często wiele nierentownych przedsiębiorstw, które żyją tylko dzięki dotacji państwa jak choćby sławetny LOT.
Nie obejrzałeś filmiku, jak mniemam.
Cytat:
Mielibyśmy, ale za ile lat przy naszym rządzeniu? Dzięki UE wiele projektów można była zacząć wcześniej.
Polska przed 2004r. rozwijała się szybciej niż obecnie. Odsyłam też do filmiku.
Cytat:
Jakbym czytał sny o mocarstwowości Polski, którą ślini niektórzy ludzie w okresie międzywojennym.
Nie prawda?
Cytat:
Nie, Niemcy tylko RFN jak już co, a pod drugie jak rozumiem bez Luksemburga czy też Włoch też nie byłoby UE?
Przecież wcześniej napisałem, że gdyby odeszła teraz np. Słowacja to nic by się nie zmieniło. Włochy i Luksemburg? Nie widzę powodu dla którego te państwa miałyby trzymać to szambo w całości. Z Luksemburgiem jest taki problem, że tam są chyba siedziby tych darmozjadów.
Widzę, że sprytnie chciałeś mnie zamatować, bo m.in. Włochy i Luksemburg dołączyły jeszcze do Niemiec i Francji w 50-którymś roku. A ty spryciulo!
Włochy mają 26 przedstawicieli w PE mniej od Niemców. Luksemburg ma tylko 4 głosy w Radzie UE (3 wynik od końca, mniej mają tylko Estonia i Malta) i 6 przedstawicieli w PE. (to samo miejsce, te same państwa niżej) Taki z nich topowy gracz, jak ze Smudy trener.
Merkel ostatnio pojechała na rozmowy do Kijowa. Ciekawe czemu akurat ona.
Cytat:
Podajesz dwa przykłady twierdzące, że unią z Niemcami jest czymś złym, a potem domagasz się odpowiedzi skąd wiem, że ta z Ottonem byłaby gorsza? Może stąd, że idę Twoim tokiem myślenia.
Nie widzę związku. Niemcy z 50r. i Prusacy z 1000 to dwie różne bajki. Zresztą, to polegałoby na zupełnie czymś innym. Polska miała być chyba głównym reprezentantem Słowian, nie pamiętam już. Mimo wszystko sarkastyczne naśmiewanie się, że niby w tamtych czasach nie miałoby prawa powstać coś lepszego niż obecnie, jest błędnym myśleniem.
Cytat:
Zachód ciągle prowokuje Rosję... biedna Rosja, sprowokowana musi się odgryźć :rolleyes:. W jaki sposób UE zaczęła tą prowokację?
Pierwsza nakładając sankcje?
Cytat:
To po co były te powstania przeciwko zaborcom? Po co wygrywaliśmy bitwę warszawską skoro atakowali nas bracia Słowianie, powiniśmy się im poddać na srebnej tacy.
Podporządkowanie i współpraca - dwa zupełnie różne pojęcia. ZSRR rządził wtedy wariat.