Cytat:
Owszem. Z tym, że spora część, jeśli nie większość spośród owego "tysiąca innych czynników" też była związana z kryzysem;) To, że jesteś zmęczony słuchaniem o nim nie zmienia faktu, że miał on kolosalny wpływ na to co się stało i co się dzieje. Plus oczywiście proces globalizacji, co szczególnie widoczne było w aktualnych wyborach w USA.
Dla Ciebie kryzys to słowo klucz, a dla mnie nie. Nie wiem jaki wpływ miała na wybory globalizacja, zaraz pewnie mi sprzedaż jakiś wytrych czy inną metaforę pasującą do wszystkiego, skoro wyboru dokonali Amerykanie a nie reszta świata. Możesz mi jeszcze napisać, że Amerykanie zintegrowali się z Europejczykami i ich problemami i stąd taki wynik. Żeby jeszcze wiedzieli gdzie leży Europa ;)
Cytat:
No, nie "i tyle". Bo z jakiegoś powodu go wybrano i jakieś będą tego następstwa (na co przyczyny wyboru będą miały wpływ). O tym rozmawiamy. Tym bardziej, że ów niespodziewany wybór Trumpa to część pewnego procesu który już wcześniej zaobserwowaliśmy w Europie i w Polsce. Jak się przyjrzeć, to jednak nie był przypadek. To, że tego nie przewidziano - też nie było przypadkiem. Mamy do czynienia z procesem, który jak pokazuje historia, może przynieść bardzo poważne kłopoty. I o tym rozmawiamy. Trump wygrał wybory. Ale to dopiero początek!
Jaki jest związek Europy i Polski na wynik głosowania w USA bo nie rozumiem? I dla mnie to tyle właśnie. Wygrał i koniec.
Cytat:
No właśnie - wierzysz. I ja wiem, że Ci nie wytłumaczę, że twoja wiara nie znajduje potwierdzenia w faktach. Przynajmniej co do tej władzy która była.
Możesz sobie być obrońcą PO, ale jak wypierasz fakty, które Ci podałem to wierzę żeś troll.
Cytat:
Bo PiS już np. tworzy układ ze SKOK-ami. ale to naturalne, że ugrupowania autorytarne w naturalny sposób takowe patologiczne układy tworzą - władza autorytarna to bowiem władza niekontrolowana. A skoro nikt nie kontroluje to... Jakieś lokalne układziki mogą funkcjonować w samorządach, najczęściej tam gdzie rządzi "silny człowiek", taki lokalny autokrata któremu nikt nie podskoczy. Ale to kwestia rachunku prawdopodobieństwa - samych powiatów mamy ponad 300 a gmin i miast kilka tysięcy. W takiej masie zawsze się coś może zdarzyć. Generalnie jednak układów na szczeblach centralnych u nas nie było. Kilka razy podawałem już linki do opracowań mówiących o stanie korupcji na świecie. W tych rankingach zajmujemy bardzo przyzwoite pozycje - jesteśmy lepiej notowani niż kraje śródziemnomorskie. Naprawdę ie jest u nas z tym tak źle. Tyle, że Ty "wierzysz"... Wielu Polaków też wierzy. A racjonalne argumenty na wiarę dnie działają jak wiadomo.
Podałem Ci argumenty. Układy były, są i będą. Jeśli twierdzisz inaczej to nie znasz historii ani życia.
Cytat:
Przyzwoite i odpowiedzialne zachowanie nazywasz "podlizywaniem się".
A od kiedy w polityce przyzwoitość się liczy? :P Poza tym pisałem, nie oceniam teraz tego zachowania w kwestii przyzwoitości. Oceniam w odniesieniu do wyborów i tego jakie nastroje panowały. Tak jakby teraz PO krzyczało, że trzeba zaostrzyć prawo aborcyjne. No samobój.
Dla Twojej prywatnej wiadomości mogę jedynie napisać że nie powinniśmy się godzić na uchodzców z baaaaardzo wielu powodów.
Cytat:
Polska wiele zawdzięcza UE, choćby finansowo (ale nie tylko). więc kwestią przyzwoitości jest pomóc w miarę możliwości gdy trzeba.
Ale w tej sytuacji nie trzeba było, a wręcz byłoby to głupie.
Cytat:
Inaczej mówiąc, przyjęcie tych kilku czy kilkunastu tysięcy imigrantów (z czym nie byłoby wielkiego problemu) było warunkiem zachowania wpływu na dalszą politykę migracyjną Europy. Tak się prowadzi uczciwą i rozsądną dyplomację. Więc wybacz, ale jeżeli "o to Ci chodzi" to się mylisz.
Niestety ale się nie mylę, a Ty sobie odpowiedziałeś dlaczego przegraliście wybory.
Cytat:
Jeżeli Ty tak uważasz, jeżeli inni tak uważają, to tak będzie. Gdybyś Ty i inni tak nie uważali, to by tak nie było. Politycy są tacy jak ich wyborcy i robią to co chcą wyborcy.
Gdyby ciocia miała wąsy to byłby wujek. Tak to mniej więcej brzmi.
Cytat:
@ No i jak się pytasz kogo mogło schować PO to: NIESIOŁOWSKI. @
Bądź poważny.
A nie?
Cytat:
Kurcze, a jak to się robi? :o
W panelu szybkiej odpowiedzi masz taki pasek z ikonkami nad tekstem. Tam masz z prawej strony dymek jak z komiksu. Wbije ci się coś takiego i pomiędzy te komendy wpisujesz fragment który chcesz cytować.