Jak to znać nie dajemy?xD Na serio fajnie, że idą dalsze zmiany, co do elity na oryginalnym money_script zwyczajnie nie stać Nas, daj ten łagodniejszy, wtedy będzie można sobie pozwolić na elitę. Ja teraz zrobiłem przerwę na rzecz CoWa pod Medka2.
Wersja do druku
Jak to znać nie dajemy?xD Na serio fajnie, że idą dalsze zmiany, co do elity na oryginalnym money_script zwyczajnie nie stać Nas, daj ten łagodniejszy, wtedy będzie można sobie pozwolić na elitę. Ja teraz zrobiłem przerwę na rzecz CoWa pod Medka2.
Oczywiście że jest. W katalogu \mods\BellumCrucis7\data\world\maps\campaign\custo m\Ufficiale\ jest plik campaign_script.txt. W nim jest 4- Warcost Script i poniżej 600 za przebywanie na terenie wroga a jeszcze niżej 2000 za oblężenia.
A to 600 to uważasz, że jest do zmiany? Dzisiaj zaisntalowałem BC 7.0, megasubmoda również, zmieniłem wg twojej instrukcji te oblężenia z 2000 na 1000, ale teraz pytanie - dlaczego gra nadal twierdzi, że kosztuje to 2000? Dodam, ze zmiany dokonałem PRZED startem kampanii..
Po każdych zmianach należy usuwać pliki map.rwm które są w katalogu world (w podkatalogu base, ufficiale i imperial_campaign).
Drugi Megasubmod do BC 7 ok. Założenia jakie dałeś kilka postów wcześniej ok, w tym alternatywny money_script jako podstawa i ai Pitera 4.2 jako podstawa i oryginalne kursory i inne co tam proponowałeś. A ich odpowiedniki z BC 7.0 jako opcja. Megasubmod ma zmieniać. Ja wsiąkłem w Attylę, ale do BC 7.0 wrócę. Twój EDU ok był jak grałem.
No to git. Mi się jeszcze marzy rozwój osad od najmniejszych, tak aby nie było od początku od razu dobrych wojsk można robić. To by było coś, no ale ktoś tam pisał, że coś takiego zrobił i się nie odzywa, a szkoda. No i szkoda że Dunel przepadł, a robił historic_events.
Ja w Attylę to nie pogram, bo mój komp pamięta czasy Medievala jedynki ;)
P.S. dzisiaj dam mały bonus przedświąteczny dla wszystkich grających Polską :)
Dobra ja czekam, jak zapodasz nowe zmiany wgrywam i lecę łupić i palić, rozwój od początku to ewentualnie opcja, ja na pewno jej nie wybiorę. Dunkel wysłał Ci choć część zmian??
Dzisiaj dam tylko małe co nieco, w sumie nic wielkiego.
Nowego megasubmoda raczej po świętach, jak skończę tłumaczenie kampanii.
No właśnie najgorsze jest to, że Dunkel nie dał jeszcze nic, a już kupę czasu temu pisał, że zrobił pół pliku :/
Ok to ja poczekam na większe zmiany, nie chce mi się kampanii rozgrzebywać i niedługo po nową startować. Ehh jakby dał to 50% to może resztę bym zrobił, bo zaczynać od początku i dublować to co jest to sensu nie widzę.
Edit: połowa wypada jakoś na 5000 linijce, więc od 5000 wzwyż zacznę dłubaćxD
No dokładnie, ja i tak już część zrobiłem tego pliku, moglibyśmy wspólnie dokończyć, prosiłem do nawet dwa razy, żeby podesłał to co ma, ale nie odezwał się.
W sumie nie wiem gdzie zadać to pytanie, ale skoro gram na BC 7 z tym submodem, to chyba tutaj. Zacząłem dzisiaj nową kampanię, gram Polską, no i pytanie jakie się pierwsze nasuwa to takie, dlaczego aż do roku 1163 nikt z nikim nie toczy wojny i nie zawiera sojuszy. Dyplomaci oczywiście łażą po mapie, ale jedyny sojusz w całym świecie to mam ja z Niemcami, z mojej inicjatywy.
Tak jak wyżej, gram na BC 7.0 z tym submodem, wrzuciłem AI pitera 4.2 (nie wiedziałem czy jest w tym submodzie ta wersja czy nie, uznałem że pewnie nie), zgodnie z jego zaleceniami z tematu AI, kampania na poziomie medium/medium.
Czy to jest coś dziwnego, że nikt z nikim się nie leje albo nie ma sojuszy, czy to normalne na początku?
Nie to nie jest normalne, map.rwm pousuwałeś? Zacząłeś nową kampanię?
tak, usuwałem. Tyle, że map.rwm miałem tylko w jednym miejscu. No i to usunąłem. Tak, nowa kampania.
wyrzuciłem całe BC 7.0, zainstalowałem wszystko od nowa, czyli BC 7.0, bugfixer, megasubmod, potem dorzuciłem AI pitera 4.2, wywaliłem kursory bo nie lubie, zmieniłem numer rundy na datę - uruchomiłem kampanię od nowa, no i gram. Tutaj pytanie - pamiętam jeszcze z BC 7.0, że były co turę raporty o dyplomacji, kto z kim toczy wojnę i kto z kim zawarł sojusz - teraz na poczatku tego nie ma, więc pytanie, czy powinno być od samego startu, czy trzeba dać czas innym na działanie. Przez pierwsze 3 tury nadal żadnych ruchów w dyplomacji...
czyli brak jakichkolwiek sojuszy (dosłownie brak) w 1163 roku jest w porządku? bo wtedy wrócę do swojego save;a a nie bede zaczynał od nowa..
Wróć pograj z 50 tur, a nie kilkanaście. Jak wtedy sojuszy nie będzie coś nie teges. W mojej kampanii nieco sojuszy było wcześniej.
Ciężko się przekopać przez te tematy, więc zadam tu pytanie. Jak obniżyć koszty oblężeń? Te 2000 to chyba trochę przesada. Z góry dzięki za odpowiedź.
Serio ciężko jedną stronę wstecz poczytać
Sadam86
kontynuowałem tę zaczętą od nowa kampanię, faktycznie wreszcie zaczęły się konflikty, najlepiej, że wszyscy rzucili się na mnie, Litwa, Węgry i Ks. Włodzimierskie. Cesarstwo tez się szykowało, ale dałem im Szczecin i zawarłem sojusz. Faktycznie jak ktoś zrobi za dużo podbojów (Szczecin, Gdańsk, Praga i Ołomuniec w kilka tur) na początek to wszyscy się na niego rzucają, jedyny problem to taki, że robią to tak zapamiętale, że taka Litwa, mająca tylko jedną prowincję - Wilno, której zabiłem króla, toczy wojnę z Nowogrodem, za nic w świecie nie chce zawrzeć ze mną pokoju, nawet jak oferuję im odbitą dopiero co od nich Rygę, umowę handlową, informacje o mapie i trochę kasy.. Niestety, ale na to chyba nie ma mądrych, jak dobrego AI się nie zrobi, to komputer i tak wyczynia takie jaja.
To chyba zależy od poziomu trudności (co z resztą jest opisane w instrukcji AI Pitera).
Ja gram na medium/medium (swoją drogą dowiedziałem się z TWC, że mamy w BC źle opisane poziomy trudności, skorygowałem to i dam w kolejnej wersji spolszczenia) Aragonią i od strony Francji i Anglii zero zagrożenia od początku kampanii, mimo że po tamtej stronie mam minimalne garnizony. Bez problemów i z łatwością podbiłem cały półwysep iberyjski (sojusz z Portugalią pozwolił mi zniszczenie Kastylii, po czym zdradziłem Portugalię a na deser rozprawiłem się z cienkimi Almohadami). Droga poza Słupy Heraklesa stoi dla mnie otworem. Póki co taka łatwizna, że się nudzę niemal, ba nawet jakiegoś księciunia wysłałem z dość miernym wojskiem i zdobyłem cel krucjatowy (Damietta) i tak sobie tam stacjonuję a Fatymidzi tylko szwendają się w okolicy nie atakując zamku.
Także jeśli grasz na medium to chyba masz pecha, lub miałeś kiblowate garnizony, co mogło sprowokować sąsiadów do ataku. Jeśli grasz na wyższym poziomi trudności, to niestety musisz się pogodzić z tym, że grasz w grę TOTAL WAR :D
nie nie, ja nie narzekam na to, że się rzucili. Bardzo fajna sprawa, duży chaos w moich szeregach, musiałem przerzucać co chwila siły z miasta do miasta, do tego doszła zaraza, którą w ten sposób natychmiast rozprowadziłem po całym państwie - było ciekawie. Tyle, że jednak komputer atakując miasta jest durny, więc pomimo ataku z kilku stron silniejszych przeciwników obyło się bez utraty prowincji [oprocz Szczecina, ktory oddalem].
Pisząc, że to głupie - miałem na myśli działania Litwy, której sytuacja jest dramatyczna, finanse na dnie, jedna prowincja, zabity król, ja oddaje im jedną prowincję, mam dużo większe siły i lepszą pozycję - mimo to za nic nie chcą pokoju.. [ nawet jak im króla puściłem wolno, to nie chcieli - tutaj też nowinka do AI - będąc w takiej sytuacji jak wyżej opisana, Litwini z Wilna wypuścili samotnego (!) króla i stanęli nim na moście na północny wschód od zajętej przeze mnie Rygi. Parodia do kwadratu, dlatego było mi go łatwo złapać..)
gram medium/medium wg zaleceń Pitera. Mam wrażenie że AI bitewne jest wyjątkowo głupie, na mapie kampanii i dyplomacje dopiero poznaje, na razie ze wszystkimi mam relacje 3/10 albo 4/10, oprócz Cesarstwa z którym mam sojusz, no i 1/10 z tymi z którymi toczę wojny..
Teoretycznie na AI Pitera komp jest bardziej skłonny do sojuszy, gdy jest przyciśnięty. No trudno, AI to zawsze sztuczna inteligencja, która jest oparta na pewne sztuczne założenia, nie ma co oczekiwać, że będzie się zachowywać "logicznie" :) Na pewno jest dużo lepiej niż na oryginalnym AI.
AI bitewne w BC 7 jest lepsze niż w BC 6.3, komp znacznie lepiej reaguje na sytuację na polu bitwy, w porównaniu do BC 6.3 jest spora poprawa.
Co do Litwy to ta się stawia chyba dlatego, że dostaje sporo kasy z sakiewki i często jest najbogatsza więc myśli że podoła na dwa fronty.
Ja się z takim problemem nie spotkałem, a gram mianowicie na jedynym względnie normalnym i uczciwym poziomie VH/VH.
W swojej kampanii Rzeszą( między innymi ), zawsze(!) gdy rozstrzygałem wojnę obronną na swoją korzyść ( w decydujących bitwach ), SI oferowało pokój , bądź też z radością przyjmowało moich posłów.
Tutaj decyduję surowy stosunek sił( bodaj produkcyjnych i militarnych ), pozycja geopolityczna, położenie polityczne ( wojny z kilkoma frakcjami etc. ).
AI Pitera upraszcza algorytm, zawęża możliwości działania SI, właściwie kanalizuję aktywność względem potencjalnego położenia. Relacje, sojusze oraz surowa siła decyduję w rozgrywkach politycznych na szczeblu dyplomatycznym.
Nie chcą z Tobą pokoju, bo Ty też walczysz na kilku frontach. Jakie masz AI bitewne? Jak AI wytraci słabe wojsko z początku gry to bitwy będą trudniejsze.
Edit: Pewnie w końcu się dogadają z Nowogrodem i będzie 1 na 1.
AI bitewnego nie zmieniałem, więc oryginalne.
Nie będę ukrywał, że żeby dojść do tego, dlaczego ta Litwa robi takie jaja, zapisałem grę i sprawdzałem kilka scenariuszy. Masz rację z tym Nowogrodem - w jednym układzie po wytłuczeniu króla Litwy, spaliłem Rygę i wymyśliłem, że oddam ją Nowogrodowi, który walczy z Litwą, będąc jednocześnie sojusznikiem Ks. Włodzimierskiego - czyli mojego wroga - licząc na to że zerwie tamten sojusz. No i dostali ode mnie Rygę, relacje skoczyły z 4/10 do 8/10, ale sojuszu nie dało im się zaproponować, po czym ten cwany Nowogród w następnej turze zawarł pokój z Litwą, a relacje ze mną spadły do 6/10. Nie będę ukrywał, że zdecydowanie urozmaica to grę, ale mimo wszystko nadal poczynanie Litwy nie wydaje mi się logiczne, bo ta twardo pokoju nie chciała, mimo wojny ze mną i Nowogrodem, otaczającym ją już z 3 stron. Stojąc w obliczu totalnej klęski jednak nie chcą pokoju na korzystnych warunkach.
No ale nic, gram dalej ;)
Witajcie wielmoża, zamierzam wrócić do BC i tu moje pytanie
- czy znany już jest szacowany termin wydania 2 wersji MEGASUBMODA do BC7?
Nie chciał bym zaczynać kampanii kiedy lada dzień ma wyjść odnowiony MEGASUBMOD...
Czy będzie on zawierał PiterAI4.2 i najnowsze spolszczenie z dnia 2015-04-07 (wczoraj)?
Wielkie dzięki i chwała wam za takie zaangażowanie w dostosowanie i rozwój tego modu dla PL!
Myślę, że albo w ten weekend (bardzo mała szansa, albo w następny - bardzo duża) przysiądę. Tak, będzie zawierał AI Pitera 4.2, z resztą co będzie zawierał to jest napisane w tym wątku w poście nr 40. Spolszczenie będzie najnowsze i kompletne, z tłumaczeniami wszystkich kampanii.
Witam, a czy będą może portrety generałów i agentów które swego czasu wrzucił profesor ? Przyznam, że z nimi gra prezentuje się wizualnie dużo lepiej. Imho.
Pozdrawiam :)
Mogę dorzucić jako opcję, ale rzuć linkiem.
http://forum.totalwar.org.pl/showthr...99%C5%BCniczek
chodzi mi o to, swego czasu miałem to wgrane na starym komputerze (przy okazji wcześniejszego submoda), ale niestety chyba nie ma tam już tego pliku. Może ktoś z forum go ma.
Niestety pliku już nie ma na serwerze. W ostatnim megasubmodzie do BC 6.3 tego też nie było, a tylko ten mi pozostał na dysku, więc i ja tego nie mam. Jak ktoś ma na dysku i podrzuci to dodam. To powinno być chyba w katalogu data\ui\custom_portraits. W megasubmodzie są tylko 2 portrety - Kazimierza Mazowieckiego i Henryka Sandomierskiego.
Może ktoś się odezwie, byłoby super :)
Na MTWITALIA jest submod Bulgar Revolt do BC 6.3, dodać go do megasubmoda do siódemki? Jeśli tak to najlepiej by było dorzucić go w standardzie, nie jako opcja, bo zmiany są w pliku campaign_script.txt, a więc w tym, który będzie też modyfikowany w przypadku innych opcji (np. obniżenie kosztów oblężeń, alternatywny money script). No chyba że obniżenie kosztów oblężeń i alternatywny money script dam jako standard, a wtedy bulgar revolt jako opcja.
Nie wiem czy Rewolta Bułgarów zadziała na 7.0. Niby powinna, mapa ta sama. Część jednostek się zmieniła, trzeba by sprawdzić czy to działa w grze nim to dodasz.
Rewolta Bułgarów od Mietka była i w Megasubmodzie V.
Obczaję go w domu po pracy, myślę że zadziała, mapa zmieniła się tylko na terenie Litwy i Bułgarów Nadwołżańskich.
O widzisz, nie wiedziałem nawet że była w megasubmodzie V :)
A czy jest możliwość zmiany tekstu z polskiego na włoski w dowolnym momencie gry ? W październiku lecę na wymianę do Włoch i może grając dniami i nocami w bellum nauczę się języka ! :D
Sama zmiana języka nie powinna powodować ctd, ale musisz wgrywać tylko spolszczanie, głębsze zmiany na włoskim tekście mogą już wywalać.
Na Litwie to chyba nie ma sensu(i tak często obrywają, to rewolta ich dobije), chyba żeby zrobić coś w stylu odrodzenia Litwy? Bułgarzy mogą być, trochę osłabi to Bizancjum, które potrafi się szybko rozrastać.