Ja jestem za.
Można też zrobić ankietę na ten temat.
Wersja do druku
Ja jestem za.
Można też zrobić ankietę na ten temat.
Jeżeli będą tutaj zdania odrębne, to zrobimy.
Ja bym wolał bez tej eliminacji frakcji, choć zależy ile będzie trwał sezon. Jakoś nigdzie nie mogę się doczytać.
Eliminacja ma sens jeżeli nie będziemy mieć kilkunastu meczy. Przy większej ilości meczy eliminacja nacji tylko odbiera radość z gry.
Ligi będą albo 8, albo 10-osobowe. Czyli 14 albo 16 bitew na sezon.
Ja sobie nie wyobrażam grania bez eliminacji nacji, bo po prostu ludzie się nie będą rozwijać, bo po co szukać, jak coś im w miarę wychodzi.
Ja też jestem za eliminacją.
Zmieniłem Regulamin zgodnie z uwagami. Zerknijcie jeszcze proszę, czy nie ma gdzieś przypadkiem kolejnych błędów.
Kilka uwag - szczególnie dla nowych graczy:
1. Każda runda trwa tydzień, w trakcie tej rundy trzeba rozegrać 2 mecze, po 2 bitwy każdy, czyli razem 4 bitwy. W challonge macie rozpiskę 7 "Rounds", co oznacza, że:
a. w pierwszym tygodniu gracie mecze z Rundy 1 i Rundy 2,
b. w drugim tygodniu gracie mecze z Rundy 3 i Rundy 4,
c. w trzecim tygodniu gracie mecze z Rundy 5 i Rundy 6,
d. w czwartym tygodniu gracie mecz z Rundy 7.
2. Kolejność rozgrywania meczów w ramach danego tygodnia nie ma znaczenia. Czyli np. w pierwszym tygodniu możecie zagrać najpierw mecz z Rundy 2, a potem mecz z Rundy 1. Np. ja mam w Rundzie 1 mecz z Mistem, a w Rundzie 2 mecz z Grandem - mogę jednak najpierw zagrać z Grandem a potem z Mistem.
3. Pierwszy nację i mapę wybiera gracz wyżej w rozpisce danej Rundy. Np. w Rundzie 1 Mist jest rozpisany wyżej niż ja, więc on pierwszy wybiera, a w Rundzie 2 ja jestem rozpisany wyżej niż Grand, więc ja wybieram pierwszy. Założenie jest takie, żeby zbliżoną ilość razy wybierać jako pierwszy i jako drugi (w praktyce, równość tutaj jest niemożliwa, bo mamy 7 meczów).
4. Obowiązuje eliminacja nacji, więc co do zasady w danym sezonie możecie wykorzystać daną nację maksymalnie raz - wyjątek to nacje Moracne (tutaj odsyłam do regulaminu).
5. Przeczytajcie jeszcze raz uważnie Regulamin przed rozegraniem pierwszego meczu, w ten sposób unikniecie wielu potencjalnych problemów.
Nie wiem panie Pirxie jak to możliwie że w "rundzie 2" jesteś rozpisany wyżej ode mnie ;). Swoją drogą jedziemy na tym samym wozie, ponieważ wybieramy 2 razy jako pierwsi i 5 razy odpowiadamy na przeciwnika, Mist 4 do 3, nie widziałem kogoś kto wybiera pierwszy 5 razy. Istnieje tylko jedna możliwość że Jesteś pierwszy ze mną masz inna tabelę rozgrywek ;).
O proszę, fakt. ;) No to challonge się nie popisał. Jak kiedyś robiłem rozpiskę na zasadzie ligi, to system tak ustawiał rundy, żeby gracze byli raz na górze, a raz na dole. Słabo jeżeli ten stosunek jest np. 5 do 2. Ale na szczęście gramy tylko 2 bitwy, więc efekt "przewagi" może być co najwyżej psychologiczny.
Dopóki nie ma 7:0 lub 6:1 jest ok. Inna sprawa że chyba trzeba byłoby zrobić to ręcznie, los zdecydował ;). Jeszcze inna sprawa, proszę Zibiego o dodanie mnie do znajomych na czas 1 sezonu SL, ponieważ ja nie mogę :(. Ewentualnie po "zgrzytnięciu" w QF DMP Rome 2, proszę o anulowanie na steamie "Zablokuj wszelką komunikację" dla mojej osoby od strony Zibiego :F
Dlaczego w Lidze 2 dwie pary mają napisanie, że niby mają zagrać dwie rundy z tymi samymi osobami? Trochę tak to wygląda jakby w pierwszej mieli zagrać jeden mecz, a w drugiej rundzie 2 mecze. Prosiłbym o poprawienie tego.
Czy można użyć kilka razy tej samej frakcji ?
NieCytat:
6. W danym sezonie gracz może użyć danej frakcji tylko raz (wyjątek - nacje Mocarne w przypadku kontry - patrz C. Wybór nacji). Gracze nie mogą grać tymi samymi nacjami przeciwko sobie w danej bitwie (wyjątek: dopuszczalne jest wykorzystanie tej samej nacji co przeciwnik, jeżeli graczowi nie została w danej grupie nacji - wybranej przez przeciwnika - żadna inna nacja).
Czy nie dałoby się normalnie wypisywać wykorzystanych nacji u graczy? Bo później będzie to czytelniejsze.
Też jestem zdania że przydałoby się ustandaryzować widok listy wykorzystanych nacji. Bo im dalej, tym bardziej będzie istotna czytelność takich list.
Trzeba założyć osobny temat w każdej lidze z użytymi nacjami przez graczy, fajnie by było np. z takimi ikonkami:D:
http://clancommunity.ru/images/smili...e%202/Rome.png http://clancommunity.ru/images/smili...02/Baktria.png http://clancommunity.ru/images/smili...02/kolhida.png...
Tak jest właśnie na turniejach rosyjskich, ikonki, i takie rozwiązanie mi się najbardziej podoba. Można to zrobić na 2 sposoby, albo umieścić ikonki wykorzystanych nacji, albo umieścić ikonki wszystkich dostępnych i usuwać wykorzystane.
Jeżeli chodzi o osobny temat, to w każdej z Lig jest takowy utworzony przez Kaszankę. Tak więc prośba do moderatorów poszczególnych Lig o zrobienie sensownie wyglającej rozpiski wykorzystanych nacji, z ikonkami.
fajny pomysl, wydaje mi sie ze streslanie bylo by bardziej przejrzyste
Też jestem za skreślaniem. Oprócz ikonek dodałbym jednak nazwę frakcji, bo z ikonami ich jeszcze nie identyfikuję.
Z innej beczki, jakie DLC daje możliwość gry Syrakuzami?
Hannibal u bram ;)
Damn, tego mi brakuje.
A wiesz może jakie frakcje jeszcze daje Hannibal?
Btw. mam Gniew Sparty, ale nie mogę wybrać Koryntu czy Związku Beockiego w trybie multiplayer. Tak po prostu jest, czy coś u mnie nie działa?
Nie to normalne - Gniew Sparty nic nie wnosi do multi.
Cezar w Galii: Bojwie,Nerwiowie,galacja
Hannibal u bram:Luzytanie,Arewakowie,Syrakuzy,kilku najemników dla Kartaginy
Piraci i najeźdźcy: Tylis, Odrysowie, Ardiajowie
Kolonie Czarnomorskie: Kolchida,Kimeria,Pergamon
Państwa greckie: Sparta,Ateny,Epir
A wystarczy wejść na steam w dlc i przeczytać ale nie będę już taki i wypisze ;)
Z nacjami mocarnymi stanęło na:Cytat:
W danym sezonie gracz może wybrać jako pierwszy nację Mocarną najwyżej 1 raz. Jednak w przypadku wyboru przez przeciwnika (jako pierwszego) nacji Mocarnej, gracz może odpowiedzieć również nacją Mocarną (której do tej pory nie wykorzystał, po wykorzystaniu wszystkich dostępnych nacji Mocarny - następuje reset i możliwość ponownego wykorzystywania nacji Mocarnych jako kontr).
a) tylko raz w sezonie (bez z znaczenia czy w ataku czy obronie)?
b) raz w obronie i raz w ataku?
c) nie limitowane w obronie?
Źle sobie radzę z zdaniami warunkowanymi.
Jako kontra można stosować zawsze kiedy przeciwnik wybiera nację mocarną. Tylko meczy będzie 7 a nacji jest 4 więc jak zagrasz juz wszystkimi mocarnymi to nastepuje reset i znowu mozesz wybrac do obrony nacje mocarna ktora juz grales.
Dokładnie. Plus można 1 raz wykorzystać nację Mocarną wybierając jako pierwszy.
Podwójny post.
Czy ktoś ma dobry pomysł, jak postąpić z frakcjami w meczach, które nie zostały rozegrane. Np. jeżeli jedna ze stron ma przyznanego walkowera z racji mniejszej aktywności drugiej strony - jak zadziałać z frakcjami:
- Sędziowie wskazują 2 nacje wyeliminowane za ten mecz,
- Sędziowie wskazują 1 nację, a 1 nację gracz,
- 2 nacje eliminowane są na innej podstawie - jakiej?,
- żadne nacje nie są eliminowane?
Prośba o opinie i pomysły, bo jest z tym problem. Trudno tutaj o jakieś szczególnie sprawiedliwe rozwiązanie. Jak o tym myślimy, to każde ma swoje wady.
Piterus - jak to wyglądało na medku?
Gracz powinien wytypować 1 silną i 1 zrównoważoną frakcję. Według mnie to by było najlepsze rozwiązanie, bo jak 2 nacje gracz ma wyeliminować to wiadomo że da 2zrównoważone do eliminacji.
Jeden głos w dyskusji. Żeby potem nie było zdziwień jak Sędziowie przyjmą stanowisko co do nacji, które kogoś nie będzie satysfakcjonowało.
Jestem za pomysłem Defungora. Zwłaszcza z jednego powodu - 2 nacje zrównoważone zablokowane to już praktycznie po lidze dla gracza ;)
Na medku nie było eliminacji nacji;)Cytat:
Piterus - jak to wyglądało na medku?
Tu nie będzie jakiegoś złotego środka ale też pomyślałem o tym co Defungor napisał, gracz powinien wskazać 1 nację zrównoważoną i 1 silną i takie rozwiązanie mnie osobiście najbardziej odpowiada.
Wiecie jak ominąć limit 50 obrazków w poście?
Bo już teraz nie mogę dodawać więcej flag (symboli nacji).
Widzę że świetnie się rozwijają te nasze Ligi na Rome 2.
Bardzo się cieszę i gratuluje całemu zespołowi organizującemu i uczestnikom.
Może postaramy się zorganizować jakieś nagrody na zakończenie sezonu...kto wie? Zobaczymy :)
Ituriel32, ja nie wiem, ale jeżeli nie otrzymasz satysfakcjonującej odpowiedzi, to po prostu zrób to w kilku postach.
Mackoff, będzie bardzo miło jeżeli uda się załatwić jakieś upominki.
Chciałem tylko napisać, że jestem pod ogromnym wrażeniem solidności uczestników jeżeli chodzi o terminowe rozgrywanie meczów. Widać, że czerpiemy z Lig sporo przyjemności, co bardzo cieszy nas jako organizatorów.
Mam nadzieję, że tak pozostanie do końca.
To jeszcze tak organizacyjnie - w pierwszym tygodniu maja pojawi się możliwość dopisania się do lig, ewentualnie gracze niezainteresowani dalszym udziałem w drugim sezonie będą mieli okazję dać o tym znać. Bo oczywiście przyjmujemy domniemanie, że wszyscy spotykamy się na pokładzie w kolejnym, drugim sezonie. :)
Acha, i oczywiście w 1 tygodniu maja odbędą się pasjonujące baraże o awans/utrzymanie pomiędzy graczami z 3 miejsc od końca (wyższa liga) / początku (niższa liga). Będą emocje. :)
Czy po wykorzystaniu wszystkich frakcji następuje reset ? Bo jeżeli tak to go mam ( nie nie mam dlc gdyby ktoś mi pisał że jeszcze pergamon )
Wykorzystałeś wszystkie nacje Zrównoważone, Silne i Mocarne?
Nie tylko zrównoważone i mocarne.
Przepraszam mój błąd ( zapomniałem napisać frakcji zrównoważonych )
Jeżeli zostały wyłącznie nacje Silne, to masz już reset na nacje Zrównoważone i Mocarne. A po wykorzystaniu ostatnich Silnych - reset również na Silne.