Mapa jest w temacie o Zmianach na mapie, to sporo zdjęć więc to paczki do pobrania.
Wersja do druku
Mapa jest w temacie o Zmianach na mapie, to sporo zdjęć więc to paczki do pobrania.
Powinniście założyć temat na Total War Center (jeśli dobrze się orientuje to jeszcze takiego nie zrobiliście) bo bardziej między narodowa społeczność na pewno pomoże wam w pracy, a to trafi się ktoś do pomocy, a to ktoś dostarczy wam źródeł na temat różnych regionów. Z tego co zauważyłem i to nie tylko po totalwarach najlepsze są mody z dużą i aktywną społecznością ;)
I jeszcze jakby dało się użyć w nazwach miast alfabetu łacińskiego (tzn nazwy dalej są oryginalne ale zapisane naszym alfabetem) bo dla osoby która nigdy nie uczyła się cyrylicy nazwy rosyjskich miast wyglądają bardzo podobnie i utrudnia to bardzo grę, nie wiem czy zrozumiecie co mam namyśli ale porostu ciężko jest przeczytać nazwę miasta i powiązać ją w głowie z danym regionem, sytuacją :P
EDIT: Jeszcze wpadły mi pomysł do głowy myśleliście może o wykorzystaniu głosów postaci z Empire i Napoleona ? Można by też zamienić kolory palatynatu i Niderlandów :P
(przy okazji fajną daliście ikonkę szczególnie że często we wczesnych wersjach modów są pomijane takie smaczki wizualne :P )
Wszystkie nazwy miast przetłumaczyłem na język polski (linki do previewów są w temacie o zmianach w mapie - pierwszy post). Dziwna to była sytuacja jak nazwy miast były w alfabecie rosyjskim/greckim a nazwy fortów w angielskim czy innym. Część forumowiczów pewnie by przeczytało po rosyjsku, ale greckiego to już nie ogarniam:P
Poza tym pierwotna wersja wymagała by przetłumaczenia miast marokańskich na język arabski chyba...
Pozostałości tłumaczeń pozostaną, bo np. Wrocław to był wtedy Breslau, Bratysława = Preszburg itd.
W przyszłości, jeśli taka będzie wola ekipy, to możemy wrócić do poprzedniej koncepcji.
Co do miast/prowincji to dla większości znalazłem informacje co do ilości populacji czy tam poziomu rozwoju wykorzystując głównie Wikipedię w wersji polskiej, angielskiej i ostatnio nawet wziąłem się za przeglądanie w innych językach. Ale niektóre prowincje typu Konigsberg czy Nowogród Wielki to już tylko moje własne wyobrażenia czy sugestie innych użytkowników. I tak Konigsberg został dużym, bogatym miastem a Nowogród Wielki - miastem (zasugerowałem się masakrą mieszkańców pod koniec 16 wieku i chyba spadkiem znaczenia tego miasta). Także ewentualna konsultacja historyczna w przyszłości się przyda.
Ok nie wiedziałem że już to zmieniliście ;)
Jeszcze jedna sprawa wiecie że jest możliwość żeby w jednostkach z bronią palną strzelały wszystkie rzędy ?
Tylko strzelanie całym oddziałem jest ahistoryczne;)
Chciałem się tylko upewnić i wiem że raczej w XVII w. tak nie strzelano ale jednak jednostki z bronią palną wydają mi się za słabe ;) (a strzelające wszystkimi rzędami za silne)
Jestem za strzelaniem wszystkimi szeregami. A co! Osłabić im mocno ostrzał i będzie w porządku. :D. Wygląda to zdecydowanie bardziej epicko.
Cześć.
Można prosić o nowe linki do łatek albo hasło do chomika z pierwszego posta?
Witam
Właśnie skończyłem MWII TW podstawową kampanię. Nie mogę się doczekać aż ukończycie Potop to będzie coś niesamowitego móc pograć w renesansie.
Czytałem po łebkach lecz prośba do was pamiętam z książki ogniem i mieczem o twierdzy-miasteczku Zamość która oparła się siłom Chmielnickiego w przeciwieństwie do twierdzy Bar. Fajnie byłoby o pamięć o Zamościu nowoczesnej twierdzy to samo Jasna Góra także była świetnie przygotowana na odpór Szwedów. Co do Turków to najważniejszy jest Kamieniec. No i nie wiem czy daliście ale około roku 1650 Prusy Wschodnie (Dzisiejszy Obwód Kaliningradzki) przeszedł we władanie niedużej Brandenburgii Protoplasty Niemiec. Ważna jest także Saksonia na południe od Brandenburgii świetna bogata monarchia absolutna z nowoczesną armią w Uni personalnej z Polską gdzieś od roku 1701. Przydałyby się dwa potężne najazdy Szwedów tzw 1 i 2 Potop Szwedzki. Po drugim już się nie podnieśliśmy. Rosja w XVII i XVIIIw ukierunkowała swoje dążenia ku Estonii(dostęp morze bałtyckie) i Krymowi (dostęp morze czarne). Tatarzy chylący się ku upadkowi po 1655 roku zaczynają na poważnie być jednymi z najwierniejszych sojuszników I RP to samo Turcja po gongu Wiedeńskim a właściwie po kampanii Mołdawskiej Sobieskiego. Ważne jest także aby Król Władysław IV miał z 7 gwiazdek jego następca Kazimierz z 5 Michał Korybut Wiśniowiecki zero Sobieski z 8 z perkami na husarię a August II i III po 1 maksymalnie 2 gwiazdki. Czerń dla Kozaków powinna być maksymalnie tania mieli jej chyba z kilkaset tysięcy!!!
A tego pewnie się na pewno nie da lecz na porządku dziennym były w tamtych czasach szańce. Fajnie byłoby także bowalczyć z Chmielnickim jak uformował tabor chyba pod Beresteczkiem to było. I nie wiem czy się da ale z uwagi na zamarzające morze bałtyckie w zimie powinna być strzałka zielona z Upsali do Szczecina takie ułatwienie dla Szwedów. A i Szczecin był wtedy Szwedzki. No i to tyle Mistrzowie.
Co do miast i państw to już jest tak jak proponujesz, części rzeczy nie da się zrobić gdyż jest to losowe działanie gry oraz np. unia z Saksonią może nie wyjść bo Saksonii już nie będzie wtedy, podobnie z najazdem Szwedów jak nie rozwiną gospodarki to danie im armii, którą zrobią najazd nie wzmocni ich tylko zabije.
Szańce też nie są możliwe, silni gry pozwala albo na stałe forty albo właśnie pokombinowanie z szańcami niestety.
Sadam - a nie dałoby rady dać niektórym jednostkom opcję stawiania szańców (na kształt zaostrzonych pali dla łuczników z długimi łukami w wersji podstawowej gry)?
Radę by dało, ale ktoś musiałby nowy model zrobić, a z tym ciężko, w planach jest zastąpienie pali kobylicami, ale czy się uda to nie wiem.
Wiecie Pany mam taki pomysł. Może niech będzie jedna frakcja królestwo Szwecji a inna frakcja "Potop Szwedzki", "Armia Szwedzka" lub jakaś wasza inna nazwa. Rozumiecie dwie różne frakcje. Ta druga frakcja w stylu Mongołów czy Tatarów z podstawki. Nie wiem czy to możliwe w grze ale jakbyście chcieli i jak udałoby się zdobyć stolicę Szwecji w ciągu 7 pierwszych lat gry to "Armia Szwedzka" w 1655r byłaby odwołana tak samo z tym drugim "Potopem". Jako cel frakcji "Potop" atak na Jasną Górę i/lub Warszawę. Tak samo można zrobić z Chmielnickim dodać go jako frakcję najeźdźców "Powstanie Chmielnickiego" sprzymierzone z frakcją Kozaków z celem obranym na Warszawę i w momencie startu najazdu frakcja Kozaków wypowiada wojnę Polsce. Wtedy wasza gra naprawdę nazywałaby się Potop. To samo z "Gongiem Wiedeńskim" jakaś trzecia frakcja o tych samych jednostkach co Turcja cel Wiedeń a dla Polski Misja "Odsiecz Wiedeńska" coś w stylu "szykuje się wielka wojna z Cesarstwem Austriackim w naszym interesie jest przetrącić kręgosłup wojskom agresorów Tureckich ponieważ zagrażają naszym ziemiom".
Pytanie jeszcze czy możecie zdefiniować przymusowe zawieranie koalicji przez Państwa do głowy przychodzą mi co najmniej trzy koalicje 1. Po Potopie wtedy wszystkie Państwa najechały nasz kraj. 2. Ta była chyba przed Potopem Polska + Brandenburgia + Dania przeciw Szwecji na terenach Danii słynne Czarniecki cofnął się przez Morze". 3 Koalicjia Wenecja + Austria + Polska przeciw Turcji po "Gongu Wiedeńskim" 4. Koalicja 3 czarnych Orłów około 1740 roku jako zapowiedź Rozbiorów i nasza misja pokonania trzech Państw chociaż pewnie i tak moja husaria byłaby w Londynie :D.
Takie sztywne ustalenia sprawdzą się tylko na początku potem AI zgłupieje, niestety to tylko gra a nie 100% odwzorowanie historii. Nie da się wszystkiego zrobić i sprawić by działało sprawnie.
Korzystacie z programików sprawdzających błędy? Ja użyłem kilku do przetrzepania Bellum Crucis - istna stajnia Augiasza tam panuje i cała masa błędów, chyba makaroniarze ich nie użyli. Polecam u zerknąć: http://www.twcenter.net/forums/showt...rces-amp-Tools. Szczególnie polecam świetny ATVTW - Trait/Ancillary Validator, EDB Validator v1.2.8 i kombajn TW Text Editor, Cleaner & Validator.
A tak poza tym powodzenia w pracach:)
Mamy jeszcze tylko 2 wolne frakcje...
Co do najazdu Chmielnickiego to raczej myślałem nad pomysłem b. tanich najemników dla Kozaków - głównie pokroju czerni, jednostki o dość śmieciowej wartości bojowej, typowego mięsa armatniego, która miała by być dostępna głównie w południowo-wschodnich prowincjach. Jedna prowincja by np. odpowiadała jednemu okręgowi rekrutacyjnemu, co skutkowało by tym, że kozacy idąc na zachód zyskiwaliby coraz to nowe odziały (=rozprzestrzenianie się powstania, moża do tego dorzucić trochę kozaków grodowych, kozaków rejestrowych itp.). Oczywiście ich ilość by była ograniczona, także po wytraceniu tych najemników powstanie stopniowo traciłoby impet... Niestety nie wiem czy ai chętnie rekrutuje najemników...
Jeśli chodzi o Wiedeń, czy Kamieniec Podolski to moim zdaniem idealnie się tu wpasowuje opcja krucjaty/dżihadu. Jako cele zarówno dżihadu jak i krucjaty można by ustawić tylko Wiedeń, Kam.Podolski, Candię (Iraklion) dzięki czemu faktycznie pod te osady będą się zbierały ogromne siły. Po zdobyciu tych miast przez np. Osmanów będzie można zwołać krucjatę w celu ich odzyskania...
Nie wiem jak to wygląda ze skryptami ale jak dla mnie to od początku powinny być jakieś sojusze. Tak bym proponował:
a) sojusze, które muszą istnieć od początku (oprócz tych, które są już w grze np. Osmanie/Tatarzy):
- Austria - Wenecja - z przyczyn logistycznych (sojusz daje Wenecji możliwość przejścia przez austriackie terytorium - do obrony wybrzeża dalmatyńskiego)
b) sojusze, które by mogły istnieć:
- RON - Austria (do końca 17.wieku mieliśmy dobre relacje, poza tym dzięki bezpiecznej granicy Austria i Polska mogły by się skupić na swoich głównych agresorach)
- z przyczyn technicznych np. Portugalia - Francja, obydwa te państwa toczyły wojny z Hiszpanią, poza tym Portugalia by nie była od razu zgnieciona...
Ktoś ma jakieś inne propozycje sojuszy?
Podbijam prośbę o wgranie jeszcze raz łatek na serwer.
Z góry dzięki za pomoc.
Załącznik 864
Dzisiaj zakończyłem pobieranie i chwilę zagrałem w tego moda. Na początek wziąłem Hiszpanie (wiem najłatwiejszy kraj ale chciałem bez stresu sobie testować)
Moje osiągnięcia podczas krótkiej gry: zaprowadzenie porządku w państwie, udane półtoraroczne oblężenie Lizbony i Porto, ogołocenie wschodniej granicy z wojska i utrata 3 prowincji na korzyść francuzów (no dobrze to jest fail nie osiągnięcie)
Ale do rzeczy: gra wysypała mi się 1 raz (bardzo dobrze jak na moda) Był to błąd podczas wczytywania bitwy, zdarza się on czasem w czystym Medievalu więc pretensji nie mam, tym bardziej, że po wczytaniu drugi raz wszystko ruszyło.
Tury przechodziły dość płynnie i nie napotkałem żadnych błędów w poruszaniu się postaci czy też z budynkami/wojskami.
Rzeczy, które uważam za konieczne do dopracowania:
- usunięcie dziwnych napisów z podstawki (typu w opisie Mediolanu kusznicy, czy w przypadku jazdy: może rzucać oszczepami przed atakiem)
- pojawienie się floty odpowiedniej dla czasu akcji (mam bujną wyobraźnię ale muszkieterów na kogach sobie nie wyobrażam)
- przydałaby się jakaś wojna o kolonie w Ameryce (szczególnie Północnej, najlepiej dać tam jakieś buntownicze osady i dać zarówno Francuzom, Anglikom i Hiszpanom je jako warunek zwycięstwa)
- oczywiście dopracowanie wydarzeń i skryptów (wiem, że nad tym cały czas intensywnie pracujecie)
Na dzień dzisiejszy modyfikację oceniam bardzo dobrze na jakieś 8/10 (jak to dopracujecie chłopaki to będzie najlepszy mod do Medieval II)
A u mnie są tylko jakieś 4 prowincje w Ameryce i wszystkie należą do Hiszpanii.
Bo masz jeszcze wersję nr 2, takie zmiany będą w wersji nr 3, która mamy nadzieję ukaże się niebawem.
Panowie, a myśleliście może o zmianie (o ile to możliwe) głównego menu moda ? Chodzi mi o to, że podstawowy styl, szablon jest praktycznie w każdej innej modyfikacji, jest taki za bardzo znany :)
Zmiana jest jak najbardziej możliwa np. takowa jest w EB II, może coś uda się z tym zrobić, ale gwarancji nie daję.
jak tam Panowie prace idą ? i kiedy można by się spodziewać nowej wersji bo się doczekać nie mogę :D
Niestety nie mogę pobrać 2 partu:(
wyskakuje ze podany plik został usunięty
http://catshare.net/o6DyjeyAZHZWBtXT/PART_2.zip
Spoiler:
Spróbuj pobrać z chomika lub poczekaj na nową odsłonę.
Wiecie, że jakiś Chińczyk zamieścił na TWC temat o Potopie? :)
http://www.twcenter.net/forums/showt...otop-total-war
Czego to ludzie w necie nie znajdą xD ale z drugiej strony fajnie że inne nacje śledzą Orga :D
Panowie, jest taka strona na facebooku "Husaria przed pałac" i tam często udostępniają bardzo ładne obrazy Mirosława Szeiby przedstawiające husarię.
Nie wiem, czy widzieliście te obrazy, ale moim zdaniem świetnie nadają się jako grafiki w ekranie ładowania w waszym modzie.
Wiecie, o co mi chodzi- ładowanie bitew, savów, etc.
kilka dla przykładu:
Załącznik 1039Załącznik 1040Załącznik 1041Załącznik 1042Załącznik 1043
tutaj strona artysty: http://www.szeib.pl
W wielu modach, np w Stailess Steel pokazują tematyczne obrazy w ekranach ładowania.
Nie wiem jednak, czy obrazy tegoż artysty można od tak sobie użyć do takich celów, to tylko sugestia.
Mam pytanie: nowa wersja wyjdzie zgodnie z zapowiedzią czy przesunie się?
To normalne przy tak dużym projekcie :)
Myślicie7 może, że Baldwin nie żyje? Jego ostatnia odpowiedź, sprzed roku, jest taka ,,Wszystkich przepraszam za milczenie ale dopadło mnie straszne choróbsko. Od rana kaszlę jak wariat a łeb tak boli, że nie jestem w stanie nic zrobić... W każdym razie na chwilę zatrzymałem się..." i jeszcze to ,,Na początek przepraszam za milczenie. Mam teraz kłopoty i w pracy i rodzinne, więc i czasu na zabawę było tyle co nic. Nie ukończyłem prac nad jednostkami. Co do eventów, to przyznam się, że mam..."
YYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY....Nie? Życie prywatne i tyle.
Panowie Moderzy, takie pytanko, czy następna wersja moda wyjdzie przed końcem wakacji :)