Raczej tylko Bułgarów dać, powstanie na Litwie symulowało powstawanie państwa litewskiego a ono jest teraz w grze. W Afryce było przeciwko Sycylii bodajże.
Wersja do druku
Raczej tylko Bułgarów dać, powstanie na Litwie symulowało powstawanie państwa litewskiego a ono jest teraz w grze. W Afryce było przeciwko Sycylii bodajże.
No właśnie przejrzałem sobie ten submodzik cały. Zaimplementować go to będzie czysta przyjemność. Porównałem go z czystym BC, jest do dodania jeden koleś do pliku z imionami, jeden event historyczny (do przetłumaczenie kilka zdań) i dorzucenie buntownikom kilku imion i gitarka. Sprawdziłem pod kontem imion, miast i jednostek, wszystko będzie grać, reszta to przełączniki i atrybuty. Wydaje się hardkorowa ta rewolta, więc nie ma bata, dam ją jako opcję :)
Myśmy tego w megasubmodzie chyba nie mieli, Mietek zrobił swoją wersję: z tego co mi się zdaje dodał Bulgar Revolt z BC 6.2 (a przynajmniej skróconą i skromniejszą wersję i chyba trochę zmodyfikowaną przez siebie), a za to dodał powstanie w Pn Afryce (jeśli jest w posiadaniu Sycylii) i na Litwie (jeśli jest polska, ruska lub nowogrodzka).
Dobra to dam ten Bulgar Revolt. Jako opcję. Będzie ogień :)
To daj obowiązkowo jak nie będzie wywalać, fajny jest ten skrypt co Mietek dodał, ze w pierwszej turze poz dobyciu osady wroga nie można rekrutować nic tam ani budować. Też myśle, ze dałoby się go skopiować raczej, ale nie wiem na 100% bo regiony były nieco pomodyfikowane w Megasubmodzie. Ale w tym skrypcie to nie ma raczej znaczenia. Jeden z ostatnich skryptów to był w oryginale go nie mieli.
Witam, na wstępie chciałbym serdecznie podziekowac, za ogrom pracy jaki wkładacie panowie w ulepszanie poczciwego Mietka.
1.Chciałbym się dowiedzieć czy w nowym megasubmodzie zostanie dodany rozwój osad od początku (tak by nie można było startowo rekrutować silnych jednostek) - Wino o tym wcześniej wspominał.
2.Jak można podmienić wygląd osad na mapie? (nie wiem czy to już nie wyższa szkoła jazdy) Chciałbym zagrać w Bellum z osadami (świetnie) wyglądającymi jak w najnowszym submodzie SSHIP do StainlessSteel: http://i.imgur.com/UOeA0fL.jpg
Pozdrawiam!
Teoretycznie powinno się dać. Nazwy miast i regionów się nie zmieniły w porównaniu do BC 6.3, więc chyba powinno zadziałać. W skrypcie nie ma innych odwołań niż miasta.
No ale czy nie będzie wywalać na Bulgar Revolt i na tym opóźnieniu turowym to gwarancji nie dam. Chyba że ktoś oba skrypty sprawdzi w działaniu najpierw.
1 - niestety nie, bo ja tego nie umiem zrobić, jakby ktoś zrobił to bym z chęcią dodał, bo mi też na tym zależy.
2- tego też nie wiem
Ok, ja sprawdzę ale na nowym Megasubmodzie ręcznie wkleję ten skrypt do tego ca dasz w Instalce. Submod Bułgarów nic do tego nie ma, ten skrypt z nim współdziałał super w Megasubmodzie do 6.3. Ale nieco to tury wydłuży, to daj tylko Bułgarów może.
Nie chodzi mi o to, że oba się gryzą, ale o to, że mi się tylko wydaje, że oba powinny działać, ale gwarancji nie dam, dopóki obu submodów ktoś nie przetestuje :)
Wino jak dasz nową instalkę to pewno się potestuje i Rewoltę Bułgarów i to jednoturowe opóźnienie. Co do startu osad z niskiego poziomu i podmiany modeli miast napisz wino do k.m. może coś podpowie.
Edit: co do poziomu miast starczą chyba zmiany w descr_strat na niższy poziom miasta i słabsze mury oraz wywalenie po prostu części ulepszonych budynków i już powinno wyjść osłabienie
Mam zamiar w weekend zrobić instalkę, choć nic nie obiecuję.
Ok, napisałem do k.m., zobaczymy czy coś doradzi.
Mam pytanko jeszcze. Leżąca w Azji mniejszej Adana pozwala komuś na rekrutację jednostek elity z jego frakcji ? Bo leżącym blisko krzyżowcom - nie. Myślałem, że może Turkom?
Adana jest startowo zamkiem, trzeba ją rozbudować tak budynki wojskowe, jak i ją samą do twierdzy po jakimś czasie. Wtedy można rekrutować i elitę, na początku, jak w większości osad poza głównymi nie bardzo.
Mnie ten megasubmod do BC7.0 w ogóle nie zachwycił a zniechęcił do moda, zacząłem kampanię Full na poziomie bardzo trudnym w bitwach i w kampanii a mimo to do wszystkiego można było dojść bez trudu nie było bitwy, której bym nie wygrał do tego AI jest całkowicie nie agresywne, zaatakowałem niemcy i podbiłem im 2 osady i w przeciągu 15 tur niemcy ani razu nie ruszyli z odsieczą a jak próbowali oblężenia którejś z moich osad to zazwyczaj po jednej turze czekania odpuszczali.Do tego strasznie małe zyski z osad i bez sensowne trybuty w wysokości od 3000 do 5000 tys na turę, które trzeba było płacić nie wiadomo za co.Bez wywalenia money scripta się nie obeszło.Rozegrałem 80 tur i wywaliło mnie na pulpit z błędem napotka.Od tamtej pory odechciało mi się w to grać.Wcześniej grałem na czystym BC7.0 bez żadnych sub modów i udało mi się rozegrać 178 tur i potem gra umarła z takim samym błędem i nic już nie można było począć a właśnie w tedy rozgrywka była bardzo ciekawa bo razem z rusią kijowską odpieraliśmy ataki mongołów.
Mnie zastanawia jakim cudem udało Ci się zagrać w kampanię Full?
Chodzi o tą główną długą kampanię Bellum Crucis roboczo to się chyba Full nazywa :D
W BC 7.0 z Megasubmodem jest tylko jedna kampania Oficjalna, na pewno piszesz w dobrym temacie?
Tak zgadza się.Chodzi o kampanię oficjalną.
Ta wersja była testowa, niedługo pojawi się wersja 2.0, Mongołowie będą silniejsi, pojawią się nowe elementy i ogólnie będzie lepiej. Co do małej agresywności to dziwne, mnie tam zawsze atakują i wojna na 3 fronty to norma, oblężeń sporo i co najmniej po 3-4 bitwy na turę i to z przeważającym wrogiem.
Ja tak miałem bez submoda tylko, że błąd napotka nie pozwalał kontynuować kampanii, na megasubmodzie czułem się jakbym grał w Stainless Steel było strasznie łatwo.Obecnie pobieram megasubmod V do BC6.3 aby przetestować bo w BC7.0 gra traciła stabilność po mniej więcej 80 turach a na megasubmodzie jeszcze szybciej.Lecz jest to jedyny mod, który naprawdę pokazuje grozę inwazji mongolskiej dosłownie zdobywają i niszczą wszystko na swojej drodze, bardzo ciężko z nimi wygrać w bitwie bo w SS6.4 i Deus lo vult praktycznie złota orda nie istniała, zostali niszczeni już na samym starcie.Najważniejsze by ten megasubmod eliminował błąd napotka z tego co czytałem na forum to błąd jakiś budynków, którego nie da się obejść.
Dawałeś na forum loga z tego błędu? Jeśli nie, a masz to podaj to zawsze pomoc w usunięciu błędu.
Obecnie mam odinstalowanego moda więc log przepadł, ale jak pojawi się ponownie ten błąd to bezzwłocznie prześlę.
Ok, taki log bardzo pomaga, choć już może udało się ten błąd naprawić miejmy nadzieję.
Co Ty za bzdury wypisujesz? Nie zainstalowałeś megasubmoda poprawnie, bo jakbyś to zrobił to byś nie miał błąd napotka, gdyż ten opis jest w jakimś bardzo starym spolszczeniu, a w megasubmodzie jest inny opis błędu.
Instalowałem za pomocą instalatora, wszystko robiłem wg instrukcji.
Coś zrobiłeś źle, proste.
Witam serdecznie panowie, gram w wersje 7.0 na megasubmodzie i jest FANTASTYCZNA wielki ukłon w stronę wszystkich, którzy uczestniczyli w tym wspaniałym megasubmodzie. I jeszcze propozycja ode mnie, o tuż sam dla przyjemności ściągnąłem muzyczke moim zdaniem jeszcze bardziej oddającą klimat gry. Są wątki węgierskie, muzyka prawosławna, chorały, jak i inne utwory. Jeśli ktoś jest zainteresowany to chętnie wyślę na maila utwory w wersji mp3. Może znajdą się w wersji następnej Megasubmoda.
Dzięki w imieniu swoim i reszty którzy się przyczynili do jego stworzenia :) Najlepiej spakuj tą muzę w jeden plik i wrzuć na jakiś serwer.
Tymczasem przedstawiam Megasubmoda nr 2. Zmiany w stosunku do poprzedniej wersji:
- poprawione XI wieczne polskie orły na średniowieczne
- zmiany w spolszczeniu (jeśli kogoś interesują szczegóły to wszystko co pojawiło się od posta nr 135 w wątku ze spolszczeniem jest właśnie nowe). Najważniejsze: opisy frakcji w menu były niezgodne z opisami Włochów, teraz są i dzięki temu znacznie lepiej oddają zastane czasy naszego królestwa oraz historię poprzedzającą objęcie przez nas tronu, dyplomata poprawnie wyraża emocje związane z naszymi propozycjami - nawet w podstawce było to błędnie zrobione!, wyeliminowany błąd związany z pojawianiem się księżniczki przecinek, który powodował CTD, sporo rzeczy z pliku historic_events przetłumaczył sadam86, przetłumaczone porady doradcy jakie możemy uzyskać po rozpoczęciu kampanii - dokładny opis jak go obsługiwać znajduje się poniżej
- alternatywny money script w standardzie
- zredukowany koszt oblężeń z 2000 do 1000
- zwiększona sakiewka Mongołów z 25 tyś do 65 tyś
- poprawionych 57 błędów zrobionych przez Włochów w plikach dotyczących cech
- w standardzie AI Pitera w wersji 4.2
- jako opcja moje EDU: zwiększona siła i celność kuszników, oszczepników i łuczników. Nawet najsłabsi łucznicy coś są teraz warci, przynajmniej na początku gry. Jednak główną zmianą jest to, że podstawą Twych armii będą teraz średnie jednostki, zaś elita i profesjonalna elita są bardzo drogie i posiadanie ich zbyt wiele zrujnuje Twój budżet
- dodany submod z powstaniem Bułgarów przeciwko Bizancjum - epizod wojen bizantyjsko-bułgarskich, który miał miejsce w okolicach XIII wieku (więcej nie zdradzam, by nie psuć zabawy)
- jako opcja alternatywne portrety które były w megasubmodzie do BC 6.3
- jako opcja oryginalne kursory z podstawki Medievala II
- inne drobne poprawki i dodatki (np. dodane portrety jakiegoś Kazimierza i Henryka Sandomierskiego, dorzucone 2 głosy jednostek)
Opis obsługi doradcy
Spoiler:
Gorąco polecam czytać nowe opisy frakcji (niektóre są słabe, ale większość jest znacznie lepszych) oraz dodatkowo wysłuchać, a właściwie wyczytać porad doradcy po starcie kampanii.
Trwa wgrywanie na serwer, tymczasem idę lulu i rano w pierwszym poście dam linka.
Dzięki wino.
Pobrałem i zainstalowałem, wrzuciłem skrypt na podwojenie dochodów flot i assimilation script dodatkowo (W i turze po zdobyciu nie dar rady budować i rekrutować nic), mam wszystko poza kursorami. Hula ładnie, Polska gram, poprawki różne widać w tym dyplomacji. Kilkanaście tur zagrałem, ale pogram więcej. Instalka mi się pobrała w kilka minut.
Zapomniałem dodać, że nie daję gwarancji 100% stabilności. Wiele rzezy jest zaimplementowanych z megasubmoda do BC 6.3, jest też Bulgar Revolt, sprawdziem dokładnie wszystko dokłądając, wydaje mi się, że błędów nie powinno być, ale kto wie, mogło się coś przytrafić może też być tak, że mimo wszystko coś nie zagra, np Bulgar Revolt. Na 99% wszysko powinno być ok, choć mogłem coś przeoczyć.
Miłego grania :)
Ściągnąłem i próbując zainstalować napotkałem błąd. Nie mogę wskazać katalogu źródłowego, ktoś jakieś pomysły?
Dodam, że mam wyłączonego antywirusa i inne programy, który mogły by jakoś to blokować.Załącznik 854
Odpal jako administrator, powinno pomóc.
Również nic nie daje, wam wszystkim działa poprawnie?
Tak śmiga wszystko, już 20 tur Bizancjum za mną, polecam zrobić reinstal BC i wgranie na czyste.
Tak też zrobiłem, więc myślałem, że to jakiś problem z instalatorem (lub jakiś program go blokuje bo w ogóle nie widzę opcji wyboru miejsca. Nic, ściągnę jeszcze raz zobaczymy :)
Widzę, że masz jakieś ucięte okienko, powinien być przycisk przeglądaj i możliwość wskazania folderu, a u Ciebie nie ma tego, dziwne.
Megasubmod na spolszczenie w standardzie, nie musisz już nic instalować.
Widzisz Janusz, tak właśnie instalujesz i czytasz instrukcje...
No właśnie, dokładnie jest jakieś ucięte ale o co chodzi? :D Pobrałem na nowo, odpalam instalke na różne sposoby (jako admin, w różnych zgodnościach itd) i dalej nic!
mam pewien trop - u Ciebie nie wiem czemu słowo USUNIĘCIE wskoczyło do kolejnej linijki i to spowodowało, że całość się zamiast zmieścić w dwóch linijkach zajęła 3. To z kolei spowodowało, że okno jest ucięte i zjadło przycisk do wskazania folderu. Spróbowałem na próbę zmniejszyć rozdziałkę monitora, aby sprawdzić czy jej zmiana nie powoduje, że tekst się nie mieści, ale nie, po tej zmianie okno robi się większe i tekst nadal jest wyświetlany poprawnie. Więc może masz jakieś niestandardowe lub większe czcionki ustawione, stąd zajmują więcej niż powinny? Dziwna sprawa. Jaki windows?
Windows 7. Spróbuję coś pogrzebać i pójść za Twoim tropem, pozmieniam wielkość czcionek itp.