Ja mam 7 i było normalnie, głupie pytanie próbowałeś powiększyć/rozciągnąć okienko?
Wersja do druku
Ja mam 7 i było normalnie, głupie pytanie próbowałeś powiększyć/rozciągnąć okienko?
Tak próbowałem :D Dzięki wszystkim za pomoc, Wino okazałeś się nieomylny :D
Problem rozwiązany, wystarczyło ustawić widoczność na mniejszą - 100% w panelu sterowania>wygląd i personalizacja>zmiana wielkości tekstu i innych elementów.
Wcześniej miałem średnie - 125%.
Czas zwołać kilka dżihadów! :D
Zatem do boju!!! Na koń!!! ;)
Nie wiem o co chodzi, ale na tym megasubmodzie w ogóle nie da się zarobić, ciągle tracę kasę mimo iż podbiłem 3 osady, podatki najwyższe, wszędzie buduje farmy i budowle zwiększające przychód, mam po max 4 oddziały w miastach a i tak ciągle tracę pieniądze.
Ja mam 30 tur Bizancjum h/h na spokojnie buduję, wszystko śmiga, coś musiałeś pokombinować, że są takie cyrki.
Hej wszystkim wrzucam pliki z muzyką może ktoś to pozbiera i znajdą się gdzie trzeba w nowym Megasubmodzie.
http://przeklej.org/file/WweaNp/muzyka.bellum.rar
JanuszFanatyk - zainstalowałeś w końcu poprawnie grę, moda i megasubmoda? Dogrywałeś spolszczenie? Jaki utwór Ci gra po odpaleniu gry?
Ten: https://www.youtube.com/watch?v=Psp3NQOCfXU
czy ten:https://www.youtube.com/watch?v=JSvnxv_Mh2A
jakie opcje megasubmoda wybrałeś przy instalacji?
Keramex - dzięki pobieram, jak mi wpadną w ucho to dorzucę.
Ok, przesłuchałem. Muszę przyznać, że muza zacna :) Do tego widzę że nawet przydzieliłeś poszczególnym frakcjom, niezła robota. Może chciałbyś pociągnąć temat i zrobić alternatywny submod muzyczny do mojego? Tak żeby były 2 rodzaje muzy do wyboru przy następnym megasubmodzie? Instrukcja jest tu http://forum.totalwar.org.pl/showthread.php?6760-Submod-muzyczny-ver-6-0-zgodny-z-BC-7-0-z-bugfixerem&p=282250&viewfull=1#post282250. Bo mnie już strasznie nuży grzebanie przy muzie :/
Ok zajmę się tym. Pościągam jeszcze kilka kawałków i zrobię submod muzyczny. Wrzucę go tu na forum potem. A postaram się by było to naprawdę dobrze i dokładnie zrobione, dopasowana muzyka do frakcji. Dzięki wino:)
Zainstalowałem poprawnie moda, następnie zainstalowałem bugfixer.Spolszczenia nie wgrywałem, https://www.youtube.com/watch?v=JSvnxv_Mh2A ten utwór odtwarzany jest na początku.Zaznaczyłem wszystkie opcje przy instalacji moda a następnie skopiowałem export_descr_unit.txt do data tak jak pisałeś.Wybrałem na starcie Polskę i poziom trudności trudny w bitwach i w kampanii.
No to super :) Część kawałków się powtarza, 3 dla Polski, kilka dla Jerozolimy (muza z Królestwa Niebieskiego) i dla Szkotów. Poza tym przepuść kawałki przez MP3Gaina, bo mają różną głośność. W razie jakichkolwiek pytań pytaj śmiało, pomogę. Na przykład trzeba zwiększyć ilość rodzajów muzy, bo teraz Dania jest z Norwegią, Nowogród i Ruś też jako jedni, Wenecja z całą Pd. Europą itp., ale to akurat żaden problem, bo z tego co kojarzę to albo nie ma limitu na to, albo jest spory.
niby wszystko ok, ale o jakim export_descr_unit.txt piszesz? Chodzi o EDU Kama? Megasubmod 1 czy 2?
EDU Kama Megasubmod 2
Dodam, że na samym początku jak nie wykonałem jeszcze żadnych kroków ani nie wydałem nic ze skarbca w zestawieniu płac i dochodów w kolejnej turze miałem być stratny o 420 sztuk złota.
Poinstalowałeś wszystko chyba poprawnie.
Wydatki to rzecz normalna. Przeczytaj manuala do Bellum i poradniki. Wiesz np. jak działa money script? Teraz jest nowy, za 4 prowincje kasuje 120 bizantów.
Mam 37 turę i nic już nie mogę zbudować, jestem zadłużony a mam wojnę z nowogrodem a żołnierzy za mało.Mam w posiadaniu, Gdańsk, Olumieniec, Halych, Kraków, Płock, Gniezno i Wrocław, wszędzie jakoś pobudowałem farmy a mimo to zawsze po każdej turze ubywa mi część pieniędzy, czasem mało a czasem prawie połowę skarbca mi zabiera.
Czytałeś manuala do Bellum? Czytałeś poradniki? Wiesz jak działa money script i za co zabiera kasę?
Może po prostu za dużo budowałeś, nie da się tak non stop budować na początku (później zresztą też), może prowadziłeś zbyt długie oblężenia? Może miałeś za dużo wojska z którego nie korzystałeś? Ja jak zaczynałem Polską w BC 7.0 z Megasubmodem to rzucałem część wojsk na oczywistą rzeź, byleby padli kogoś tam zabijając, uznałem, że lepsze to niż rozwiązywać oddział, a nie chciałem mieć zbyt dużej armii. W BC 6.3 na początek za to trzeba było zdecydowanie połowę armii rozwiązać.
Może porekrutuj kupców, porozstawiaj w dobrych miejscach, powinni się zwrócić z nawiązką w ciągu kilku rund. Powodów do takiej sytuacji finansowej może być bez liku. Trzymaj w miastach dowódców którzy zwiększają dochód, na kilka rund zwiększ podatki żeby się odbić od dna, bierz okup za wygrane bitwy, zaatakuj jakieś miasto tylko po to żeby je splądrować..
Mi się wydaje, że mi nie działa skrypt odpowiedzialny za darmowe utrzymanie pewnej ilości jednostek w miastach i zamkach.
W Megasubmodzie do BC 7.0 nie ma darmowego utrzymania jednostek w miastach i zamkach. Tylko w fortach stałych są dwie darmowe jednostki. Fort stały kosztuje 5000 i można takie budować generałami. I to nie skrypta a zmiany w pliku EDB (budynki) i EDU (jednostki, tu odpowiedni atrybut). Pilnuj wojska, za dużo drogich jednostek, zrujnuje każdego.
Janusz, jesteś takim nieogarem, że szkoda z Tobą dyskutować.
może to kwestia koloru jednostek w miastach i zamkach, bo to nadal pokazuje, że jednak te darmowe jednostki tam są :P, jak ktoś się nie wczyta w ustawienia, to może go to zmylić.
Kolor darmowych w fortach jest fioletowy, w zamkach i miastach pokazuje na beżowo, czyli że nie są darmowe. Ludzie albo namodziliście w plikach albo czas udać się do okulisty.
To ja wiem, że w fortach stałych są darmowe jednostki, sorry mój błąd nie spojrzałem że w tym przypadku niema takiej możliwości jak darmowe oddziały w osadach.Prawie w każdym modzie jest taka możliwość, jak i w jednej ze starszych wersji megasubmoda do BC7.0 była taka możliwość, ale mniejsza z tym.Ogólnie jest za mało zysków z osad co uniemożliwia utrzymanie jednej solidnej armii oraz akcja rozwija się bardzo powoli, nikt nas nie zaatakuje do 35 tury a to trochę nudno.Wprowadziłem kilka zmian w pliku descr_strat.txt Między innymi dodałem na starcie konflikty, Polska ma wojnę z cesarstwem niemieckim, Ruś włodzimierska z Novogrodem ponieważ po śmierci Jaroslava I Mądrego Ruś kijowska podzieliła się na dzielnicę walczące ze sobą o władze tak jak w przypadku Polski. Oprócz tego są jeszcze konflikty innych państw.Zwiększyłem wszystkim państwom sakiewki króla i złoto ze skarbca, na starcie, zwiększyłem częstość występowania piratów i rozbójników.Chciałbym jeszcze wprowadzić więcej zmian, ale obecnie jeszcze nie wiem jak :D Chciałbym min coś zrobić z sojuszami aby były mniej trwałe np w sytuacji kiedy sojusznik prosi nas o pomoc w walce z wrogiem a my mu tej pomocy nie udzielimy mimo iż się zadeklarowaliśmy to nasz sojusznik zrywa z nami sojusz albo wywołuje z nami wojnę.
wychodzi na to, że ja też jestem nieogarnięty, bo u mnie kolor w fortach i kolor w miastach zamkach jest taki sam, a w miastach i zamkach po najechaniu na jednostkę mam napisane, że darmowe utrzymanie w czasie służby w garnizonie. W fortach też mam 2 jednostki za darmo.. Czyli, że co? Wszystko mam zainstalowane poprawnie, megasubmod werjsa 1.0, tam było to do wyboru alternatywnie czy to było w komplecie z całością?
W wersji 2.0 darmowe są tylko w fortach(i jest to jako opcja do wyboru, jeśli jej nie zaznaczycie, nie ma darmowych wcale), ogarnijcie się ludzie nikt tu wróżką nie jest, piszecie megasubmod, nie podajecie wersji to skąd druga osoba ma wiedzieć o czym piszecie i o której wersji. Piszcie też jakie opcje przy instalacji wybraliście. Co do braku agresywności, serio gram Bizancjum h/h 45 tura i walczę z każdym sąsiadem (czyli 6 wrogów non stop).
Z powodu skoncentrowania się nad modem Potop od pewnego czasu nie jestem na bieżąco ze zmianami w BC7, a chętnie bym zagrał sobie nową podrasowaną kampanię, może podrzucilibyście mi linki? Zaznaczę że nie musi tą być pełny megasubmod, gdyż zależy mi przede wszystkim na łatce dot. Bułgarów i innych błędów oraz porządnym wzmocnieniu Mongołów plus jakieś propozycję, ale bardziej kosmetyczne, bez nadmiernego ingerowania w oryginał np money script czy zmiany w statystykach jednostek.
Ordenus22
Pobierz instalkę z postu nr 1. Ma bardzo dużo opcji, nie wybieraj tych co nie chcesz. Jak chcesz oryginalny campaign_script to go zschowaj
Ja chyba nie mam wgranego bugfixera na Bułgarów, pamiętam że zanim Włosi go wypuścili to ktoś od nas coś tam poprawił i ja mam tą naszą zmianę, a co do money scriptu to jest napisane że jest alternatywny money script, a ja bym wolał żeby został oryginał.
Pobierz Megasubmoda 2.
Upewnij się, ze masz Bellum z Bugfixerem. Zrób kopię oryginalnego campaign_script z głównej kampanii. Wrzuć Megasubmoda z opcjami jakie wybierzesz. Uruchom. Wyjdź z gry wrzuć oryginalny campaign_script do Ufficiale usuń map.rwm i masz Megasubmoda 2 z oryginalnym campaign_scriptem.
No nie bardzo Aravenie, bo jak nałoży stary campaign script to potraci niektóre opcje.
To co mu zależy zachowa, wzmocnienie Mongołów jest w descr_strat. Nie straci łatki od Bułgarów. Można tez po prostu skopiowac sam money_script z oryginalnego campaign_script do megasubmoda i wtedy nie straci nic.
To może zapytam w ten sposób, czym się różni alternatywny money script od oryginału, nie będzie mi za łatwo? Grając do tej pory na oryginale to z kasą nie było źle, więc zastanawiam się żeby nie było za łatwo, chyba ze jeszcze bardziej utrudniliście to wrzucam od razu.
jak wybierze Bulgar Revolt i potem nałoży stary campaign_script to straci bulgar revolt.
nowy jest mniej objętościowy, co być może skraca czas tur a do tego mniej zabiera kasy. Jak dodatkowo zagrasz na moim EDU to na starym money scripcie nie pograsz, bo na moim EDU im lepsze jednostki tym ich koszty rekrutacji i utrzymania znacznie rosną i jak sobie porobisz drogie wojska to zbankrutujesz. Jak będziesz grał na EDU KAMA to jak chcesz mieć stary money script to musisz sobie po instalacji megasubmoda skopiować sam ten skrypt ze starego campaign_script.
Dzięki rozumiem, a oprócz różnic w kosztach rekrutacji i utrzymania jednostek jakie jeszcze są różnice między twoim EDU a KAMA?
Najlepiej ordenus nie kombinuj i zagraj na tym co jest w Megasubmodzie 2. Za łatwo miał nie będziesz, wybierz Hard kampanię lub VH i będzie ok.
Dobra wgrałem wszystko oprócz kursorów i EDB, wszystko działa, dzięki za rady. Tylko te alternatywne portrety mi nie podpasowały ale trudno, ujdzie w tłoku;)
Znaczy nie wziąłeś EDB od wino wcale?
- Wszelkie skrypty w tym bulgar revolt można sobie dograć i do oryginalnego campaign_script dla tych co bardzo chcą mieć oryginalny money_script.
Nie wziąłem tej wersji EDB, bo wyczytałem że obniża koszty budowy i przyśpiesza budowę, więc żeby sobie nie ułatwiać pominąłem EDB wino.
To EDB nieznacznie przyspiesza budowę i nieznacznie obniża koszty od 5 do 15%, ale 15% to trzeba mieć uniwersytet na koszty, lub jego odpowiednik w zamkach i metropolię by mieć czas budowy niższy o 15%.
Ja też wolę zwykłe EDB i zwykłe portrety. Ne podoba mi się przyspieszenie budowy i "fabryka księżniczek", a portrety są nie ze średniowiecza tylko ze świata fantasy. No ale dlatego są jako opcje, bo każdy ma inny gust :)
KAM bazował na EDU z BC 6.3 i je przerabiał, dość mocno, zaś koszty chyba z grubsza podwoił. Z kolei ja bazowałem na EDU z BC7, bo jest całkiem nowe i imo bardzo fajne. Przede wszystkim ma podział wojsk na 5 rodzajów: niezawodowe, bazowe, zawodowe, elita, zawodowa elita. Pierwsze dwa mają 1 punkt życia, kolejne po 2. Poza tym im lepsze tym lepsze statystyki i morale. Ja ten podział brutalnie wykorzystałem, mianowicie wraz z kolejnym rodzajem drastycznie zwiększałem koszty rekrutacji i utrzymania. Najtańsze są tańsze niż w oryginale, bazowe nie zmieniałem, profesjonalne nieznacznie droższe - i ci wojowie mają stanowić trzon armii, potem elita 2 x razy droższa od zawodowych, zawodowa elita 3 lub 4.
Poza tym oba EDU różną się statystykami. Najlepiej obczaj oba :)
Dałoby radę podrzucić mi pliki ze starymi portretami?
Żałuję teraz nieco, że wrzuciłem te portrety opcjonalne. A kopii czystego BC 7.0 nie mam. By przywrócić poprzednie oryginalne portrety.
Szybsza budowa mi się podoba.
Fabryka księżniczek jest konieczna, bez niej przy kilkunastu generałach, większość była starymi kawalerami bo nie dało rady ich ochajtać, bo nie było z kim. :faraon: