Z innymi generałami próbowałem choć byli z dynastii wielkopolskiej, a nie rządzącej małopolskiej więc w tym może szkopuł, a do następcy mam za daleko:)
Edit:działa z generałami z dynastii panującej, czyli jak u mnie z piastami małopolskimi.
Wersja do druku
Z innymi generałami próbowałem choć byli z dynastii wielkopolskiej, a nie rządzącej małopolskiej więc w tym może szkopuł, a do następcy mam za daleko:)
Edit:działa z generałami z dynastii panującej, czyli jak u mnie z piastami małopolskimi.
Ktoś sprawdzał Forced Diplomacy czy działa w 7.0 ?
Zrobiłem modyfikacje w pliku export_descr_buildings, w tym:
Szybsza budowa od poziomu zamku i murów miejskich,
Obniżenie kosztów budowy za budowle związane z edukacją + wzrost handlu za nie,
Szybsza rekrutacja księżniczek.
Potestuję to dam do pobrania.
Edit: Agenci mają chyba większy zasięg ruchu w BC 7.0, kupcy na pewno.
Czy ktoś kojarzy, z jakiej gry pochodzą obrazki, które wykorzystano przy kartach takich budynków, jak solnia czy piec smolny?
Ożeniłem mojego księcia Kazimierza Sprawiedliwego z księżniczka litewską, tą z rodu panującego (di auksztatija) i u mojęgo księcia pojawiło się info, że żona jest z litewskiego rodu, natomiast problem się pojawił, kiedy syn z tego małżeństwa został pełnoletni i powinna pojawić się cecha że ma pokrewieństwo z władcą Litwy, ale tej cechy nie ma ?
Może władca Litwy się zmienił? Ja ożeniłem księcia z księżniczką z Nowogrodu (nawet nie sprawdziłem czy to ród panujący) bo chciałem sobie poprawić relacje z sąsiadem i syn z tego związku miał tą cechę. Zresztą w późniejszym okresie, dla mnie trochę niespodziewanie (nie kombinowałem z zabójcami), przejąłem tron Nowogrodu.
Czy ta wersja to osobna gra, czy trzeba ją instalować na 6.3? pojawiają się nowe jednostki w grze?
Całkowicie nowa wersja, nowe jednostki tez są ale głównie odświeżyli stare (wszystkie).
Czyli jeśli mam zainstalowaną wersję 6.3 to mogę zainstalować także 7.0? Jesli chodzi o instalacje napisze ktoś po polsku jak to ma wyglądać dokładnie ? :)
Tak, możesz mieć obie. Instalujesz Medka, kingdoms, robisz upgrade do 1.5 i instalujesz BC 7, żadna filozofia. Jak już masz BC 6.3, to znaczy, że masz wszystko co potrzeba i instalujesz po prostu tylko BC 7.0. Potem spolszczenie i grasz, a jak Ci się muza znudzi to i muzycznego możesz sobie wgrać.
1- Download and install the latest version of 7zip: www.7-zip.org/
2- Download into a folder of your preference all the 12 files from one of the mirrors previous listed. Remember that, with Mediafire, it's possible to download simultaneously all the 12 files, but remember to save them in the same folder.
3- Once you have downloaded the files just right click on one of them and choose “7zip”, then click on “Extract here”. Wait untill the end of the process.
4- At the end of the extraction process a folder named “BELLUM_CRUCIS_7_SETUP" will pop up in the same folder in wich you have downloaded the 12 files. Open this new folder and then double click on the .exe file (you can't fail in this due to the presence of only 3 files of wich only one is a .exe file)
5- After the launch of the .exe just follow the instruction on the screen in order to complete the installation process. If you use an operating system subsequent to Windows XP and your Medieval 2 copy is installed into the default folder, pay attention to the default folder proposed by the installer because it's wrong! In this case, it's necessary to change the installation path in "C:\Program Files (x86)\SEGA\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis7". Always remember that the mod must be installed into the "mods" folder that can be find in the main Medieval 2 folder.
1. Pobierasz program 7zip, najnowszy jest darmowy z w/w strony najlepiej.
2. Pobierasz 12 część moda z Mediafare, muszą być w 1 folderze.
3. Wystarczy zaznaczyć Part. 001 i 7zipem dać Extract here i w około 2 minuty tworzy katalog instalacyjny 2.91 GB.
4. Jak 7zip wypakuje wszystko powstanie katalog BELLUM_CRUCIS_7_SETUP, wchodzisz do niego są 3 pliki w tym exe. klikasz 2 razy na plik exe
5. Instalatorowi podajesz swoją ścieżkę do mods i dopisujesz BellumCrucis7, ja mam: D:\Gry2\SEGA\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis7
Odpalasz, instalujesz spolszczenie i submod muzyczny i grasz. Można mieć i BC 6.3 i BC 7.0 nie gryzą się.
3. Wypakowujesz po kolei każdą część programem 7zip - chyba nie bardzo :) One się wypakują same, za jednym razem.
Same to nie bardzo się wypakowują. Ja zaznaczyłem wszystkie 12 i dałem 7zipem, czyli wypakuj tutaj i powstał katalog z 3 plikami. W tym exe. Może wystarczy zaznaczyć tylko pierwsza i też wypakuje wszystko, tego nie wiem. Poprawiłem nieco opis, rzućcie okiem, jak będzie ok, damy do posta nr 1.
Same w sensie takim, że nie klikasz na każdy z osobna :) Ja już nie pamiętam, bo wywaliłem te spakowane, tryzmam na dysku tylko instalkę, ale z tego co kojarzę, to wlazłem do pierwszego pliku, dałem "wypakuj" i poszło. Na pewni nie robiłem każdego z osobna, bo tak się nigdy robić nie powinno.
Ja zaznaczyłem wszystkie, ale może wystarczy tylko pierwszy, zaraz sprawdzę.
Edit: Wystarczy zaznaczyć Part. 001 i 7zip dać Extract here i w około 2 minuty tworzy katalog instalacyjny 2.91 GB.
Czy ktoś wie czy jest możliwość stworzenia unii Polsko-Litewskiej, nie pamiętam czy włosi coś o tym wspominali, ale coś mi się wydaję, że tak. Zresztą w dodatku kingdoms jest taka możliwość, więc jakiejś własnej inwencji twórcze włosi nie musieli wkładać.
Oredenus22 Unię Polsko-Litewską można stworzyć normalnie zawierając sojusz. W kingdoms istnieje możliwość chrystianizacji Litwy poprzez przyjęcie chrztu. Podejrzewam ,że to miałeś na myśli.
Pykam, na nowym spolszczeniu po usunięciu map.rwm ominąłem ctd jaki miałem w 36 turze. mam 76, odziedziczyłem Danię, gram Polską. walczę z Nowogrodem i Kijowem, zniszczyli Litwę.
Gram na ai Pitera 3.8 oraz na submodzie muzycznym Wino, plus mój plik na nieco szybszą budowę. Walki są ciekawe, tekstury nowe generalnie ok. zaczyna mi się podobać.
Czyli po wgraniu spolszczenia błąd zniknął?
Niech robią patcha Włosi, to się zrobi mini submodzika składającego się ze spolszczenia, muzy i AI Pitera. Będzie co robić jesienią :)
Z Rusią Włodzimiersko-Suzdalską, a to w ogóle co innego :P Ruś Kijowska podzieliła się na kilka państw, rozbicie dzielnicowe, jak w Polsce :) Nawet w wwmwe jest Ruś Kijowska i Suzdal jako osobne frakcje ale i tak ta Ruś Kijowska to spore nadużycie historyczne dla potrzeb grywalności, bo to też było sporo niezależnych księstw :)
Tu jakoś mają Kijów. Więc się nie czepiaj. Dobrze wiem jaka tam była sytuacja polityczna. Nie ma rozbicia dzielnicowego w Polsce, to nie ma i na Rusi jak dla mnie.
Księstw tam było kilka, w grze zaś są tylko 2 Rusie, Nowogród i Kijów jak dla mnie. Piszę o grze, nie o historii. Co jest w WWME to inna bajka, się zobaczy jak będzie.
@Wino nie wiem czy błąd zniknął na stałe, na razie jest ok.
No to przecież jest rozbicie dzielnicowe skoro są dwie Rusie :P
Jesteś w stanie powiedzieć czy BAI inaczej się zachowuje niż na oryginalnym CAI?
Nowogród Wielki nigdy nie należał do Kijowa, dopiero w XVI wieku Iwan IV Groźny go zdobył, jako car Moskwy.
BAI jest lepsze niż Germanicusa 5.7. Naprawdę nieźle kombinuje. Dobrze współgra z Twoim ai, ale czy BAI lepiej działa z twoim ai 3.8 niż z oryginalnym to nie wiem.
Wg mnie strategiczne nie powinno wpływać na sam sposób walki w bitwach, a tylko na ruchy wojsk i ich rozmieszczenie.
Z tego co wiem to Oleg Mądry przeniósł stolicę z Nowogrodu do Kijowa i od wtedy mówi się o Rusi Kijowskiej, także Nowogród do Kijowa należał. Ta Ruś Włodzimiersko-Suazdalska to nie jest Ruś Kijowska ani w sensie ogólnym ani w sensie jednej z dzielnic po rozbiciu dzielnicowym. Twórcy postawili raczej na "koślawe" rozbicie dzielnicowe i nie widać żeby mimo posiadania Kijowa Ruś Włodzimiersko-Suazdalska miała uchodzić za Ruś Kijowską w sensie ogólnym. No i Iwan Groźny zdobył Nowogród ale nie dla Kijowa tylko dla Moskwy. Tak czy siak to raczej nieistotne w tym temacie, gra stosuje wiele uproszczeń więc to jak ktoś postrzega Rusie nie ma znaczenia.Cytat:
Nowogród Wielki nigdy nie należał do Kijowa, dopiero w XVI wieku Iwan IV Groźny go zdobył, jako car.
Nie kojarzę żeby w Kingdoms coś takiego było, w modzie też raczej nie ma. No i dobrze, niech Włosi nie kalają średniowiecznego orła polskiego litewskim koniokradem ;).Cytat:
Czy ktoś wie czy jest możliwość stworzenia unii Polsko-Litewskiej, nie pamiętam czy włosi coś o tym wspominali, ale coś mi się wydaję, że tak. Zresztą w dodatku kingdoms jest taka możliwość, więc jakiejś własnej inwencji twórcze włosi nie musieli wkładać.
Oleg Mądry to IX i i początek X wiek, dużo przed początkiem moda.
Napisałem, że Iwan IV Groźny zdobył Nowogród Wielki jako car, nie że go zdobył dla Kijowa. Stolicą była Moskwa. Kijów wtedy stracił już dawno znaczenie, jakie miał jeszcze do XIII wieku.
Jak napisałeś są duże uproszczenia, ale w grze to nieuniknione.
Oczywiście, że Nowogród był częścią Rusi, która się rozpadła, mnie drażni nazywania wszelkich księstw Kijowem po prostu dlatego, bo odrazu nasuwa się analogia- Kijów- Ukraina że potem z "dupy" sobie Ukraina przypisuje jakąś 1000-letnią historię, a Swoboda krzyczy na manifestacjach, że PRzemyśl to odwiecznie ukraińskie ziemie :F
Mam niecodzienne pytanie tzn jak uniknąć dziedziczenia innego tronu? Gram Polską i ożeniłem mojego księcia z niemiecka księżniczką z dynastii tam panującej i pech chciał, że dynastia rządząca wymarła i ja przejąłem ich ziemie, wszystko byłoby fajnie tylko, że Niemcy dobrze sobie radziły i przejąłem dużo ziemi, co trochę jest mi nie na rękę, gdyż ułatwia mi grę i w ogóle chciałem to inaczej rozegrać. Macie jakieś pomysły jak się z tego wymiksować, dodam że cofanie tury zanim ożeniłem księcia nie wchodzi w grę bo to będzie coś koło 20-25 tur, zresztą dzięki temu małżeństwu przetrwałem, bo mogli by mnie wtedy zjeść na śniadanie.
Jedyny sposób to nie żenić swego księcia z obcymi księżniczkami. Innych sposobów zabezpieczenia, nie widzę.
Zastanawiam się, a jakbym tego swojego księcia zgładził?
Jak masz save wcześniej, możesz tak spróbować z księciem, może się też okazać, że kogoś adoptują i ich nie przejmiesz, jak cofniesz save.
A po co Ci to? Nic to nie da.Ile regionów przejąłeś od Niemiec? Jeżeli masz Bremę, to warto utrzymać to miasto, jest prawdziwą żyłą złota. Wyburzaj budynki z miast, których nie utrzymasz albo wiesz żę je stracisz. Popatrz na sytuację geopolityczną na mapie, może warto kogoś wzmocnić ze sojuszników? Awaryjnym rozwiązaniem może być przekazanie częsci miast, jak ja to nazywam "państwu buforowemu" czyli Watykanowi. Nie powinien to być sąsiad agresywny w stosunku do CiebieCytat:
Zastanawiam się, a jakbym tego swojego księcia zgładził?
Hej mam pewien problem zainstalowalem BC7(tak w folderze mods) ale nie chce mi dzialac kiedy staram sie wlaczyc wyskakuje mi na chwile czarny ekran i zaraz znika reinstal nie pomogl.
Medka mam na Steam a Windows jest 64bit juz kiedys instalowalem 6.3 i nie mialem problemow. Czy mial ktos z czyms takim do czynienia?
Instaluje się do D:\Gry2\SEGA\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis7 a nie do mods, może w tym problem?
Pogrubiony fragment lokalizacji każdy ma inny. ja mam jak wyżej. Poczytaj w temacie o instalacji modów na steam, jest w Zbrojowni, zajrzyj na stronę Włochów.
Link do opisu instalacji modów na steam: http://forum.totalwar.org.pl/showthr...a-wersji-steam
Właśnie zauważyłem, że nie pojawiają mi się historic events, czyli wszystkie te informacje historyczne o każdym roku, komunikaty o stanie państwa na początku tury i money script informujący o tym jak działa. Jak to włączyć? Szukam i szukam i nie mogę znaleźć.
Tylko że mam też kopię czystego BC7 i sobie dla sprawdzenia ją odpaliłem i tam też nie działa. A na bank wcześniej działało, bo poprawiałem opis money scripta, więc odpalałem go, żeby sprawdzić czy już jest poprawny opis.
U mnie eventy działają na spolszczeniu z dzisiaj, na początku były jakby rzadziej, ale teraz po kilku turach są regularne. Eventu nie ma w każdej turze, może akurat trafiłeś na przerwę.
Sprawdź czy masz wyłączonego doradcę w Bellum, może to powoduje jakieś problemy.
Eventy jednak są, ale nadal mi nie działa money script (znaczy nie pojawia się info z opisem jego działania, a powinien raz się odpalić), no ale olać to.
Jak tam Krzyżowcy, nacieracie na wroga?
Wziąłem się za poprawianie nazw i opisów budynków, już mam jakieś 1/3 zrobione (np. loża masońska nie jest lożą masońską, a cechem cieśli baj de łej, lożą masońską była może w podstawce, w BC jest innym budynkiem i jest źle przetłumaczona). Poza tym wpadłem na pomysł, żeby sprawdzić ilość nawiasów otwartych i zobaczyć, czy zamkniętych jest tyle samo. Okazało się, że nie zawsze :) W kilku plikach brakowało zamkniętych, a czasami było ich za dużo. To, że było za dużo, to żaden problem, ale to że ich brakowało, być może mogło powodować CTD. Już to poprawiłem. Nie wiem niestety co z Dunkelem, nie odzywa się i nie wiem na jakim etapie jest jego praca. Mimo to postaram się na dniach wydać kolejne spolszczenie, zawierające te poprawki z nawiasami i opisami budynków.
Nie macie wrażenia, że tury trwają krócej niż w BC 6.3?