Stare dobre CA, czyli jak najwięcej zarobić przy minimalnym wkładzie własnym. Mam nadzieję, że nie odwalą takiej kaszany, bo to byłoby zbyt bezczelne nawet jak na nich.
Wersja do druku
Stare dobre CA, czyli jak najwięcej zarobić przy minimalnym wkładzie własnym. Mam nadzieję, że nie odwalą takiej kaszany, bo to byłoby zbyt bezczelne nawet jak na nich.
Za preorder nie miało być czasem rasy, która jest już w grze?
Bo robienie pełnej gry jest głupotą z perspektywy współczesnego kapitalizmu.
Braki w rosterach = super, od czasu do czasu wydamy jakąś jednostkę, będą się cieszyć, że coś robimy. Poza tym coś trzeba dać w lord packach poza lordami.
Brak ras, cóż... to co wyżej, materiał na ewentualne DLC.
A czy zrobią to już inna sprawa. Niemniej możliwość zrobienia muszą sobie zostawić.
Ależ po co się tak denerwować, kiedy jeszcze nic nie wiadomo. Prawdopodobnie obecność Skavenów w OW będzie podobna do obecności wampirów w NW, niegrywalna rasa dająca większą różnorodność. W łączonej kampanii zapewne jakiś LL Skavenów będzie zaczynać w OW i to by było na tyle. Rasa z DLC to niemal na pewno będzie Norska, a w łączonej kampanii jeden z LL zacznie w Skeggi. Możliwe, iż na początku planowali dodanie ich właśnie głównie do NW, ale po sytuacji z Wojownikami Chaosu uznali wrzucenie piątej rasy do poprzedniej części za lepsze wizerunkowo rozwiązanie. Wszak niczego nie wycinają z nowej gry, a dodają coś do starej ;)
Jakoś kiedyś to nie przeszkadzało, a to, że dzisiejszy rynek gier skręcił w tak złą drogę to pokazuje tylko, ile są warte dzisiejsze gry :P (czyt. podstawka 30 zł, więcej nie).
Zresztą jak pisałem nieraz nawet pod filmami CA - nie chcę pobierać specjalnie modów do jednostek z bitewniaka, które winny być już w vanilii. To tak, jakbyś musiał uzupełniać samemu grę, bo leniom się nie chciało... Jak dla mnie to CA powinno odejść od sposobu dzielenia takiego, tylko na start dać pełne rostery, a w DLC za 3-4 euro dawać 2-3 LL'ów, nic poza tym. Rostery winny być pełne już na premierę, bo robienie z części z nich materiału na DLC to zwykłe zdzierstwo - i tu wcale nie chodzi o cenę DLC, a o sposób marketingu. Moim zdaniem połowa studia do wyrzucenia, a na jej miejsce osoby, które będą na start do gry dawać pełne rostery, AI bardzo trudne, które rzadko popełniałoby błędy itd.
A ja nawet chciałbym Lord paka ze skawenami w starym świecie.
Znaczy skaweni mieliby wtedy prawie pełny roster, plus legendarne jednostki i 4 LL na start. 2 w nowym świecie i 2 w starym świcie.
Prawdę mówiąc to nie bardzo podoba mi się pomysł przesuwania lordów na połączonej mapie (poza Ungrimem, ale i tak wolałbym by był też automatycznie przesunięty w starym świecie). Więc opcja na dzień dobry 2 lordów nowego świata dla szczurków mi jak najbardziej pasuje, ale pod warunkiem że szybko dojdą też ci ze starego.
Ale jestem zdziwiony, bo myślałem że teraz mają być ciemniaki (znaczy mroczne elfy), a szczurki miały być do samego końca trzymane w ukryciu.
To by była niezła kpina gdyby tym race packiem okazały się skaveny w starym świecie,ale po bezczelnym wycięciu wojowników chaosu z gry nic już mnie nie zdziwi. Porządna firma dałaby możliwość gry skavenami w starym świecie w ramach flc przy wydawaniu patcha z połączoną mapą a CA...Cóż,pozostaje nam jedynie czekać na oficjalne info i liczyć że te przypuszczenia się jednak nie sprawdzą.
Ja uważam że raso paczką będzie Norska (80%) lub TEB (20%).
Natomiast od kształtu Szczurków bardzo dużo zależy. Znaczy od tego jak będą zrobieni, bo powinni być wszędzie, czyli w starym i nowym świecie. Ale LL na start ma być tylko dwóch.
Możliwości rozegrania tego jest kilka.
Ja najbardziej chciałbym taki kształt 2 LL szczurków z nowego świata, a później (pierwsze dlc) z tymi w starym świecie. Ale z uwzględnieniem tego że to dlc działałoby tak do młota1 jak do młota2.
Jak nie będzie nic do starego świata lub połączonej mapy to można od razu zapomnieć o uzupełnianiu pozostałych braków.
Szczerze mówiąc ja cieszyłem się na myśl o dlc które teraz miałby być. Ale tylko jeśli będą miały kształt trochę do do nowe i trochę do starego świata.
Już tłumaczę na podstawie Estalii. Chyba nawet to kiedyś pisałem.
Byłby to rasa pak
Z tym że jeden LL zaczynałby w estalii a drugi w nowym świecie.
Jak masz Młota1 to obaj ll zaczynaliby w estalii tak samo jak masz w przypadku Imperium.
Jak masz Młota2 to obaj zaczynają w Nowym świecie ale w tej samej miejscówce tak jak chaos.
Jak masz oba młotki to w przypadku głównych kampanii zaczynaliby tak jak powyżej. Ale już na połączonej mapie byliby rozdzieleni.
W ten sposób CA mogłoby wydać dużo dlc dla wszystkich kupujących. Bo opcja kup młota@ bo inaczej nie będzie szczurków w starym świecie jakoś mi sie nie podoba. Chyba tak samo jak chaos w dlc.
Jest bardzo prawdopodobne, że to właśnie Skaveni w Starym Świecie będą bonusem pre-ordera. Wynika to z dwóch rzeczy:
1) Pokazali skavenów w Imperialnym mieście,
2) Pokazali skavenów bardzo szybko, a to dlatego, że chcą ujawnić bonus pre-orderowy żeby szybciej klepać kaskę z wcześniejszych zamówień.
Moim zdaniem tym racepackiem do WH 1 będzie Norska. Dadzą dwóch leg. Lordów jako wodzów różnych plemion i kilka jednostek wziętych z Wojowników Chaosu czy też trochę przerobionych.
Następnie do WH 2 dostaniemy (analogicznie do WH1) dwie minikampanie: Oczywiście Tomb Kingsów i Estalię/Tileę jako (przewiduję) kampanię w stylu konkwistadorskim.
Jeszcze głowi mnie jedna rzecz. Jak myślicie gdzie trafią skaveni w Starym Świecie? Przyjmując że będą to dwa klany. Na pewno 1 będzie na bagnach między Estalią, a Tileą, bo jest tam dla nich przygotowane miejsce. Odrzuciłbym Miasto Filarów, bo musieliby przerobić kampanke Skarsnika i Belegara, wiec obstawiam Tereny Imperium.
Zaprzeczasz sam sobie. Race pack do WH1 i bonus pre-orderowy do WH2 to jedno i to samo dlc. Dla mnie najlepsze rozwiązanie to - jakaś niegrywalna dotąd rasa jako bonus do pre-ordera,nowa frakcja skavenów w starym świecie jako flc dla posiadaczy drugiej części przy okazji premiery połączonej mapy. Jeżeli CA postanowi uczynić skavenów starego świata pre-orderem do WH2 to strzeli sobie w kolano a ja będę bogatszy o 190 złotych.
1. Zobaczymy, jak to będzie z Skavenami - mam nadzieję, że poza rasą do jedynki (oby Tilea/Norska) Skaveni z klanów Skryre i Moulder dojdą do OW.
2. Norska... o ile wiem (przynajmniej w Storm of Chaos <3) to tam mógłby być Surtha Lenk i Wulfrik (ten drugi swoją drogą ciekawy LL). W sumie byłoby fajnie. Choć Tilea to byłaby rewolucja tutaj, bo nie dość, że system najemników to i ciekawych Lordów i Bohaterów mają, a i LL nie kuleją.
3. Co do minikampanii - no nie wiem, czy TK jako minikampania (nie wiem, z kim mieliby się bić), ale jako race pack na pewno. W końcu minicampaign pack to tylko rozszerzenie race packa (przynajmniej dla mnie). Wtedy mam nadzieję, że również Arabia zagości w Warhu 2.
4. Skaveni sądzę, że w formie 3 klanów: Klan Skryre z Eshin w Skavenblight - dla samego Eshin musieliby dać Cathay lub Nippon. A problem w tym, że część klanu Eshin przybyła do Skavenblight i tam siedzi. Drugi to Klan Moulder z miejscówką w górach nad Kislevem (Piekielna Otchłań i jej monstra + Szczurogry i Wielkie Szczury), a trzeci to Klan Mors z Miastem Filarów, którego los nie jest przesądzony. Już wyjaśniam, dlaczego - przed dojściem Skarsnika i Belegara w miejscu tamtym był klan Skarsnika. Po tym się zmieniło, nic nie stoi na przeszkodzie zatem, by to znów zmienić ;)
Il, ale to akurat nie problem, zwłaszcza jeśli pod uwagę weźmiesz patcha darmowego. Mimo wszystko zobaczymy, jak to wyjdzie. Broń Boże, oby jednak w formie tego bonusa do Warha 2 była Norska/Tilea.
Zresztą jak już mówiłem, mam dość tego, jak CA traktuje swoje gry, a zwłaszcza tą trylogię. Dla mnie to są lenie, którym przydałby się porządny kopniak w... wiadomo co, by w końcu zrobili tak, że podstawa zawiera wszystkie jednostki od 4 do 8 edycji dla ras podstawowych, bez potrzeby kupowania DLC i swoich udziwnień jak te rydwany z ithilmaru. To chore, jaką politykę prowadzi CA wspólnie z SEGĄ i mam wrażenie, że odejście CA od SEGI nic nie da.
Skaveni (jako rasa z Młotka 2) i tak będą na połączonej mapie, tak jak wszystkie grywalne nacje z jedynki i dwójki. Dlatego dawanie ich do Starego Świata w ramach pre-ordera zamiast zupełnie nowej frakcji (np Tilei, Kislevu, etc) uważam za cios poniżej pasa. Trudno, jeśli tak będzie, to odbiję sobie na trójce - nie kupię jej bez przeceny o 75%.
Z Preorder-DLC będzie można skorzystać jeszcze przed premierą Wh2.
Pytanie jak bardzo przed.
Na pewno jeszcze pracują nad balansem do jednostek.
Kilka dni temu miał miejsce update "Chaos DLC", co może sugerować Norskę.
Pirazzo's Lost Legion, został zauważony w Lustrii (Dogs of War)
Zatem mamy 3 opcje.
Szczury, Norska, Tilea
Kiedyś chyba wspominali, że ten lord pack jest z rasy która już jest w grze.
Dodając wszystko do siebie, rośnie szansa na Tilee, zwłaszcza, że jeśli jednostki z niej występują w nowym świecie, to modele mają gotowe.
A teraz uwaga...
Co powiecie na trolla w którym Szczury wychodzą jako DLC, a czwartą rasą okazują się Tomb Kings :D
Arroyo
Zaginiony Legion Pirazzo widać na filmiku z mapy kampanii (około 4:40-4:45).
Moim zdaniem, Norska jest na 90% tym DLC do jedynki. W Total War: WARHAMMER II – Serpent God Edition FAQ, CA odpowiedziało, że to przerobiona rasa z pierwszej części, zawierająca między innymi nowe potwory, co nie za bardzo pasuje do ludzkich frakcji z południa.
A no to klopsik, nie wiedziałem :/ Myślę, że na nowe, bardzo ważne wiadomości możemy liczyć jeszcze w tym tygodniu!Cytat:
Zaprzeczasz sam sobie. Race pack do WH1 i bonus pre-orderowy do WH2 to jedno i to samo dlc.
Odnośnie Zaginionego Legionu ktoś już odpowiedział.
Zaś co do reszty: https://www.reddit.com/r/totalwar/co...thing_else_is/
No i https://steamdb.info/app/364360/dlc/
Z uwagi na informacje o "potworach", frakcji która istnieje i niedawnym update DLC do Chaosu (strzelam, że skrypty do kampanii Chaosu musiały zostać zaktualizowane, by się nie gryzły z przerobionymi frakcjami Nordów), to prawdopodobnie dostaniemy właśnie Norskę.
Choć kto wie, może jeszcze nas zaskoczą.
@Kijkowaty
Jeżeli jest informacja o "potworach" to również mogą być Beastmeni, ze względu na brakujące dwie maszkary. W Chaosie również brakuje paru pozycji ale Tworzenie nowych potworów bardziej pasuje do Zwierzoludzi.
Trochę dziwnie, ponieważ CA bardziej skupia uwagę na Skavenach niż na Mrocznych Elfach. Dodatkowo, bardzo mnie chłopaki zawiedli z tym "An Old Friend", ponieważ wychodzi na to, że umarło to śmiercią naturalną. No chyba, że będzie to taka niespodzianka, że urwie nogi po same dzwonki ^^
Co do samego Legionu oraz paru lokalizacji związanych z nowym światem uważam, że będą na zasadzie Red Diuka. Będzie ubogi imienny Lord, którym niestety nie będziemy mogli zagrać. Troszkę mnie to irytuje, że dali Red Diuka, a nie ma możliwości gry nim. Dodatkowo, bohater ten nie został wyposażony w żaden przedmiot, który posiada z WFB (proszę nie mylić z jego umiejętnością specjalną).
Niestety Czerwony, Borys i ptasior są potraktowani w ten sposób. Chyba tylko Morghul został pełnoprawnym LL.
Teraz czekamy na:
- Starego przyjaciela - Ale tu było kilka razy poskreślane że będzie to raczej rzecz mała. I ma nie być to LL, ani frakcja.
- DLC z nową rasą (która będzie też pre-orderem do młota2) - Na 80% zapowiada się norska, ale w grę wchodzą jeszcze coś z TEBu i może szczurki (ale to tylko dlatego że teraz zaczęli podawać informacje o nich zamiast o mrocznych elfach)
- FLC przy okazji raso paka - Tu ma być to jakieś mityczne uzupełnienie nawet do dlc.
Lordem Zmian nie ma się co przejmować, pewnie przy Demonach Chaosu coś tu zmienią. Boli jedynie Borys i Red Duke.
Co do Old Frienda - ja czuję, że to będą Rycerze Pantery i Białego Wilka - w końcu to ma być coś wielkości krwawych rycerzy dla Wampirów.
DLC z nową rasą to raczej... Norska lub Tilea. Wszystko w sumie pasuje ku jednej z tych dwóch ras ;)
A FLC... ja wierzę, że do ras z jedynki będą produkowane uzupełnienia co patch do dwójki. Tym samym w końcu może otrzymamy pełne rostery, bo póki co jedynka nadal wygląda biednie.
Najlepsze podsumowanie informacji o 2 części Warhammera. Do tego na bieżąco aktualizowane.
https://www.reddit.com/r/totalwar/co...w_information/
Jak dla mnie nie jest to do końca wierne źródło. Wg 8 edycji Handmaidens, Lothern Sea Helm i Anointed of Asuryan nie są zwykłymi jednostkami, a należą do puli lordów/bohaterów. Ba, CA natomiast zaliczyło poważną gafę przy HE - Loremaster of Hoeth winien być lordem, nie herosem.
EDIT: Konkretniej:
Arcymag i Pomazaniec Asuryana to lordowie
Morski Hełm i Dziewicza Straż to bohaterowie
I to źródło nie jest dobrze zaktualizowane - brakuje plakatów Teclisa, Tyriona. Co do "Skink Oracle Riders" to jeźdźcy na Troglodonach, więc ten znak zapytania winien być zastąpiony jako zwykła kawaleria...
Drugi bonus z marketingowej zagadki RITUAL. Haslem jest "warning". W nagrode dostajemy mini gre tekstową.
Jak przedstawiają się Wasze spostrzeżenia dotyczące zaprezentowanej mapy kampanii?
1. Zastanawiam się czy na Ulthuanie będzie co robić, tzn. jak szybko pojawią się ewentualni przeciwnicy w postaci mrocznych kuzynów lub łupieżców z Norski (Ci chyba tylko na łączonej kampanii). Inaczej pozostaje bić swoich, a mi osobiście to nie pasuje (tak samo leśnymi nie biję swoich, w Imperium natomiast mi to już nie przeszkadza).
Pozostaje się jeszcze przeprawić do nowego lub starego (łączona kampania) świata, ale to chyba już po początkowej rozbudowie.
2. Czy dobrze dostrzegłem, że miejsce startowe Teclisa jest na południe od Lustrii? Kamera się obraca i nie jestem pewien ;)
3. Mapa wydaje się dość duża. Jeżeli każda ruina oznacza potencjalną osadę, to będzie co robić. Szczególnie jak wpadnie się tam dość późno (na łączonej kampanii) i wyklaruje się jeden hegemon.
4. Swoją drogą system ruin mogliby przeszczepić do Starego Świata – np. jeżeli osada jest ruiną przykładowo 30 tur, to była by szansa na efekt ruin z Lustrii. Na marginesie – nie spotkałem się by coś takiego miało mieć miejsce.
5. Graficznie bardzo mi się podoba Lustria. Wydaje mi się, że oddali klimat nowego świata.
6. Mam nadzieję, że na południu dołożą jeszcze Szczurki. Dałoby to epicką wojnę na śmierć i życie – podobnej do tej Krasnoludów z Zielonoskórymi gdzie albo od południa świat zalewają Orkowie (to rzadziej niestety) albo Krasnoludy.
7. Różne modele statków Wysokich Elfów budzą we mnie nadzieje, że jednak będą dostępne jednostki morskie. Jeżeli licencje nie pozwalają na bitwy to trudno, ale niech będzie prawdziwa flota i bitwy automatyczne. W tym zakresie nawet można pokusić się o specjalne mechaniki (np. flota Zielonoskórych poza portami rozpada się powoli).
1. Nie wiem, ale raczej dość szybko powinni pojawić się jacyś przeciwnicy. Możliwe też jest że jakieś regiony będą na starcie w rękach mrocznych elfów. Dodatkowo w grę wchodzą też te armie bandytów.
W młocie1 ja nie walczyłem ze swoimi jako leśne, brodacze i bretończycy.
Raczej na bank w przypadku wysokich elfów będą wojny domowe.
2. Tetlis zaczyna na wyspie żółwia niedaleko wampirzych piratów.
3. Tu nie licz na jakiś super efekt, bo raczej na bank będzie tak że jakaś nacja będzie super mocna i wykosi całą mapę (w jedynce były to krasnoludy i wampiry).
4. Też raczej wątpię, ale liczę że będą inne urozmaicenia.
5. Ja tak do końca nie jestem pewien. Bo nie bardzo widać wpływ rasy na wygląd regionów, tak jak to miało miejsce w młocie1. porównaj lasy poszczególnych ras.
6. Szczurki to powinny być wszędzie.
7. Bitwy morskie mają być automatyczne, więc dla mnie to zbędne marnowanie zasobów.
Nie wysyłajcie swoich postów kilkakrotnie. Zunaboxe, poprzednie identyczne 2 skasowałem, na razie tylko Upomnienie.
Rytuału ciąg dalszy, czyli Skaveni jeszcze raz potwierdzeni:
https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net...2e&oe=5A08E494
Polecam zerknąć na najbliższy list, który wrzuciłem w temacie screenów i filmów. Widać jednak, że CA może dodać zarówno coś o Skavenach (tak, jak w liście Polemajosa), jak i o Druchii. Na to drugie wskazuje m.in. imię i nazwisko osoby, która się na dole podpisała. Nijak ma się to do Skavenów.
Może na dniach dostaniemy zwiastun jak Wysokie Elfy bohatersko bronią się przed mrocznymi kuzynami i tak płynnie CA przejdzie do promowania trzeciej z ras. Tymczasem rytuał będzie sobie trwał aż do oczywistego ogłoszenia Niziołków.
No ja nawet nie wiem jak komentować te absurdalne bajki o dwunożnych szczurach. CA jest zobowiązane trzymać się jako tako kanonu, więc nie dodadzą rasy, która nie istnieje w lore. GW na to nie pozwoli.
Moment, czyli wg Ciebie Skaveni nie istnieją w Warhammerze? To dziwne, albo po prostu piszesz zupełnie niezwiązane z tematem informacje. Oficjalnie są i Skaveni i Niziołki, ale Niziołki mają jedną/dwie jednostki: Gorący Kocioł i Waleczne Koguty Lumpina Croopa.
EDIT: Prima Aprilis był 3 miesiące temu ;D
https://pbs.twimg.com/media/DEddnkjXcAE9NLa.jpg:large
Czyli czekamy na Mroczne Elfy? A już myślałem, że w związku z postępami w rytuale następni będą Skaveni.
A jak oceniacie - kiedy udostępnią zawartość dodatkową z WTW II do WTW I? Dwa tygodnie przed premierą?
Według Łowców Czarownic Skaveni nie istnieją, a każdy kto twierdzi inaczej to heretyk. Oczywiście Skavenom taka oficjalna wersja jest bardzo na łapę :mrgreen:
No i mieliśmy pseudo bitwę wysokich elfów.
Mi podobały się tam tylko 3 rzeczy.
- Balista ze zmiennym trybem strzelania.
- Lodowy feniks (czy jak to się tam nazywało)
- tarcze elfów (ten moment w którym w dodatkowym widoku pojawiły się chyba wszystkie warianty wzorów dla tych tarcz).
To co mi się nie podobało to:
- Oczywista szybkość starcia.
- Tyrion? Choć przyznaję że model wygląda lepiej niż grafika promująca.
- Jazda książąt? Ta najlepsza jazda elfów (chyba też w całym uniwersum?).
Tak właściwie to jedna z najlepszych, obok niej masz Rycerzy Graala i Krwawych Rycerzy.
Trzecia zagadka: https://www.totalwar.com/ritual/
Dla mnie jedna ze średnich i rzadko widywana na stołach, ponieważ jazda która ma podstawową siłę na 3 (5 z lancami) nie radzi sobie z twardszymi celami. Dodatkowo w sekcji jednostek specjalnych mamy lepszy wybór nich Jazda Książąt. Już bardziej się opłacało brać Silver Helmów którzy byli tańsi oraz zapychali punkty w core.
Bitwa fajna ale szczerze powiem, że w ogóle mi się nie podobają Lizardmeni. Poza tym brakowało mi White Lionów.
Na "+"
- Jednostki podstawowe Elfów
- Dynamika bitwy
- Wygląd wizualny obu Feniksów
- Tło graficzne pola bitewnego
- Możliwość przełączenia BT w trybach strzału. Już wiem jak będzie wyglądała opcja multi-shoot u DE.
- Wygląd wizualny Dragon Princów
Na "-"
- Cała Armia Lizardmenów
- SMasterzy mają 36 dmg, a PG 35. IMO ta różnica powinna być bardziej zauważalna. Oby to zmienili
Uważam, że na tym etapie Armia HE jest o wiele lepiej dopracowana graficznie niż Lizardmenów.
BTW, Panowie co to jest Skaven ? Co wy za herezje prawicie i głupoty opowiadacie ;P Nie ma czegoś takie ;)
Ja to już chciałbym jakieś filmiki z mapy kampanii, gdzie pokazane byłyby chociaż pierwsze 5 tur dla głów ras, czyli pana ognistego (tfuuu) miecza i płaza na tarczy. Tak by zerknąć choć odrobinkę na mechanikę ras.
Bo dla mnie te super szybkie bitwy są tylko dodatkiem do kampanii.
- - - - - - - - - - -
A co do siły, to balans i stosunek ceny do jakości to zawsze osobna sprawa.
Bo na przykład w karciance chaos miał takiego mega koksa potwora Krwiopija lub Krwiopusza?
Najsilniejsza karta w statystykach, ale nikt nią nie grał, bo koszt jej zagrania był kosmicznie wysoki. I jak ci trafiła na początku gry na rękę, to tylko zabierała miejsce.