Może jestem ślepy, ale gdzie się zmienia poziom trudności?
Wersja do druku
Może jestem ślepy, ale gdzie się zmienia poziom trudności?
Jak dobrze kojarzę to po wyborze nacji jaką chcesz grać to krok później jak wybierasz LL to wtedy w dolnym prawym narożniku wybierasz poziom trudności
Już trochę modów wyszło, w tym jeden mój. Kampania jest całkiem ciekawa, tylko spam agentów irytuje, co turę mam zatruwaną armię przez kilku agentów, a moi nie są w stanie im nic zrobić.
Czy jeśli mam kartę 1 GB i szedł mi Attila, to jest sens kupować Warhammera?
Co do długości bitew, to rozegrałem raptem dwie bitwy 2v2 na multi, ale mogę już teraz napisać, że były dłuższe niż na Attyli. Co prawda sporo jednostek łamie się dosyć szybko - szczególnie tańszych, ale też wiele z nich powraca do boju po chwilowej/dłuższej ucieczce. Dodatkowo, potwory i bohaterowie trzymają się długo.
Tak więc po głównym starciu jest jeszcze sporo zabawy z dobijaniem, a wydawałoby się pokonany przeciwnik ma jeszcze możliwość odwrócenia losów bitwy.
A więc tak pograłem trochę i mam kilka zastrzeżeń przede wszystkim jest to brak małych osad których zabudowania pozwalały na wybronienie się przed dużo liczniejszym przeciwnikiem tutaj to nie jest możliwe, co prawda można rozbudować garnizon w osadzie, ale wtedy zmienia się ona (Przynajmniej na mapie bitwy) w metropolię co jest z kolei przegięciem w drugą stronę.
Kolejną sprawą są drabiny które żołnierze po dojściu do murów wyciągają nie powiem skąd pamiętam że w "medievalu 2" występowały one jako zwykły sprzęt oblężniczy budowany przed bitwą, na prawdę nie mogli zrobić tego na tej samej zasadzie?
Pomijając wyżej wymienione póki co gra mi się przyjemnie.
Ja mam narazie 3h Imperium za soba. Gram narazie dosyc powoli. Duzo narazie czytania, ktora droga isc, jakie umiejetnosci rozwijac, jaka technologie itp. Gram na trudnym i jest wyraznie ciezej niz w poprzednich odslonach. AI czesto omija moje armie i wybiera mniej chronione lokacje. Atakuje zwykle jak ma przewage. Bitwy maja dla mnie odpowiednia dlugosc. Male wojsko krotsza bitwa. Przy 20 na 20 dlugosc jest naprawde wystarczajaca. Jedynie co jest denerwujace ze jakies nacje orkow czy wampirow z daleka potrafia mi wypowiedziec wojne i ida przez tereny ludzkie po to by mnie powkurzac.
Jak jest z optymalizacją?
Moja najdłuższa bitwa póki co w Warhammerze to 2v2 z 80 oddziałami łącznie, trwała 7.5 minuty... Akurat tempo starć jest moim zdaniem najgorsze z całej serii. Średnia bitwa między 4.5 do 6 minut. Gdyby nie to, że nie mam czasu to bym się zabrał za przerobienie tego, bo póki co będą wychodzić same "oszukane" mody na spolownienie starć, czyli np twardo kolesie zmniejszają szanse na trafienie w walce wręcz, ale w ogóle nie wprowadzają zmian do jednostek strzeleckich itp.
Świetna, kawał dobrej roboty. Tury idą mega szybko, a gra odpala się raz dwa, ostatni raz tak szybko byłem w stanie odpalić grę z serii TW za czasów Medievala 2, a nie wiem czy i wtedy to nie trwało trochę dłużej.
Po 20 grach na multi już widać niektóre OP jednostki. Czołg parowy który cały czas na push through jeździ i nie da się go dorwać, Łowcy czarownic u imperium który w minutę czarem Lorda potrafią złożyć, latające jednostki u wampirów w liczbie +6 płoszą od razu na szarży jednostki które kosztowały mniej niż 700golda. Także trzeba będzie czekać na patche.
@Kam2150
To świetna wiadomość z tymi turami.Na jakim sprzęcie grasz i jakie datale? I jak to wygląda w bitwach? Oby wraz z Dx12 było jeszcze lepiej.
Maksymalne detale, w dziale ze screenami jest parę wstawek ode mnie. Posiadam i7 4790k 4.4Ghz, Gigabyte GTX970 G1 Gaming, 16Gb ram, dysk zwykły HDD. Jak ktoś ma grę na SSD to już w ogóle wszystko musi szybko działać.
Zacny konfig , seria siedzi mocno na procesorze wiec taki mocny haswell jak najbardziej wskazany. Gtxy tez lepiej radzą sobie z totalami niz amd( narzut na cpu u AMD).Miałem nie kupować ale już mnie korci pomimo nie moich klimatów; )
Ja tak na szybko się tylko odniosę do tego co mnie najbardziej bulwersuje, a dotyczy to nie tylko Warhammera (ale z tego co widzę to jego również).
Jak widzę na Steamie oceny użytkowników, którzy oceniają grę taką jak np. Warhammer po ok. 1h grania grania, a CZĘSTO nawet mniej to mnie krew zalewa. Steam powinien zacząć to jakoś regulować, może poprzez wprowadzenie minimalnego czasu jaki trzeba spędzić z grą żeby ją ocenić/albo opóźnienie możliwości recenzowania gier przez graczy do np. tygodnia po premierze.
Sam co prawda jeszcze w Warhammera nie grałem, ale ten system ocen to kompletny idiotyzm. Gram ostatnio w Stellaris od Paradoxu, tam też było to zjawisko oceniania po 30 minutach po premierze co wydaje mi się kompletnym nonsensem. Nie można ocenić tak ogromnej i kompleksowej gry, prędzej niż po kilkudziesięciu godzinach grania. Ale fanboye i hejterzy mają ubaw...
Sorry, za tą wstawkę ale musiałem się tym podzielić :p
Jest ona jak najbardziej zrozumiała ; P Ja mam nabite już parę godzin, wydałem jednego z najpopularniejszych obecnie modów do Warhammera, ale jeszcze na Steam nie oceniłem, bo to za krótki czas.
Witam . Można prosić o osobny temat z konfiguracją komputera i detalach na jakich można pograć? Dzieki
Gdzie te czasy kiedy każdy mógł ściągnąć sobie demo i sprawdzić czy gra sie podoba i czy będzie śmigać ładnie. Z tej serii to chyba ostatnie demo mial S2 .
Kolejny srogi minus się pojawił:
Zasięg widzenia jednostek jest tak kosmicznie skopany, że głowa mała. O ile przy jakiś górach/lasach rozumiem, że jednostki mogą być niewidoczne, ale na prostej łące ? Przed chwilą właśnie przegrałem bitwę, w ktorej jednostki znikały jeśli w promieniu 10-15 metrów nie było moich oddziałów...
A jak tam moje wampirki? Doszedł ktoś już do elitarnych jednostek wampirzych?
Jeszcze nie.
Będzie jakiś dział z modami do Młotka? :D Już mam dwa wydane, jeden poprawia minimalną i maksymalną wysokość kamery w bitwach, drugi poprawia jakoś samych bitew, które są dłuższe lecz dalej dynamiczne oraz zawiera poprawki paru bugów, których CA jeszcze nie połatało:
Mod na kamerę:
http://steamcommunity.com/sharedfile.../?id=690476829
Mod bitewny:
http://steamcommunity.com/sharedfile.../?id=691006940
Jak wygląda sprawa z "Blood and gore"?Będzie taki mod pod tą grę czy też jak to było w przypadku TW Attila ukaże się jako płatny dodatek?Kuszą mnie te fajerwerki które oglądam na YT ale mimo wszystko poczekam kilka(naście) tygodni nim się gra spatchuje i zacznie działać bez bugów.
Po drugie zaraz Euro 2016...
Tak będą działy modów, za chwilę założę.
Za bardzo nie ma miejsca na blood and gore, bo nie ma animacji walki między wojakami. Jedynie monstra posiadają takie animacje przeciwko zwykłym wojakom, ale mało kiedy pojawiają się.
Krew musi być, i nawet może się obejść bez animacji tylko żeby była krew jak ktoś zginie.
Hę, jak to nie ma animacji walki? To jak to wygląda ?
Dział na mody utworzony - Szkoła Inżynieryjna. Także możecie już zakładać tematy w tamtym dziale odnośnie modów :)
Zatem to faza końcowa czy przejściowa w tej grze?
Animacje są jak w Rome 1, czyli wymachiwanie bronią i postacie same się przewracają.
Walka wygląda jak w medievalu 2, więc nie ma synchronizowanych animacji między wojakami, czyli nie ma miejsca na np: animacje odcinana ręki, wynika to z tego, że w grze jest zbyt dużo różnych modeli używających innych szkieletów i taki imperialny szermierz musiałby mieć inną animację jak walczy z goblinem, krasnoludem, orkiem, wojownikiem chaosu, wojownikiem chaosu z mieczem i tarczą, wojownika chaosu z halabardą itd.
Jednym z plusów jest to że oddziały nie da się rozciągnąć w sznurki - kurcze ze tez dopiero teraz na to wpadli................
http://www.purepc.pl/karty_graficzne...x_11?page=0,18
Dla zainteresowanych, test wydajności na Purepc
Jak się prezentuje dyplomacja w najnowszej odsłonie TW?
Dla mnie po 160 turach grania imperium dyplomacja to chyba najwiekszy plus tego nowego TW.
Mianowicie -sojusznik ptrafi przyjsc z polowy mapy zeby pomoc w obornie twoich ziem.Kilka razy Bretonia ratowala mi juz tyly wycinajac w pien armie Chaosu.To samo zrobila Estalia a nawet Krasnoludy sciagnely armie zeby odeprzec Wampiry.
Wskazanie celu dla sojusznikow tez dziala bardzo dobrze-po wskazanii ataku na Norske w nastepen j turze 4 moich sojusznikow poslalo tam 6 armi .Da sie zrobic cos dobrze-ano da sie.;).Jak dla mnie dyplomacja dostaje 11/10...
Szkoda tylko ze jak juz wspomniano animacje sa lekko skopane,bitwy tez trwaja zbyt krotko-ciezko o jakakoliwek taktyke.
Mam tez nadzieje ze natsepne DLC i FLC zmienia troche wyglad jednostek poniewaz na razie cala Norska to kopiuj/wklej Chaosu.To samo tyczy nacji Bretoniskich-wszytskie wygladja jak Bretonia i nacji imperialnych-a taki np Kislev powinien miec inne wojska itp.
Ogolnie gra jak na obecny sklad CA wypadla w miare dobrze.
Z tym, że co do frakcji Bretonnii nie winno się dawać im innych jednostek - gdyż jak mówiłem to frakcje Bretonnii, które łączysz w konfederacje + nie ma w żadnym AB jednostek, którymi się oddzielne diukostwa wyróżniają. To samo z Imperium - jedyne, co do zamiany by było to:
rostery Estalii, Tilei i Kislevu
zwiększenie rosteru Księstw Granicznych o podstawowe jednostki Bretonnii.