Dwóch LL'ów. Kup lepiej tę grę, bo wg mnie pytasz ciągle o najdrobniejsze rzeczy gry.
Wersja do druku
Dwóch LL'ów. Kup lepiej tę grę, bo wg mnie pytasz ciągle o najdrobniejsze rzeczy gry.
To zle? sorry 169 zł drogą nie chodzi. Jak już pisałem nie zamierzam wydawać prawie 200 zł na podstawkę z jednym DLC.
Złe jest to, że o najdrobniejsze rzeczy w grze pytasz ;)
To przepraszam bardzo o co mam pytać?
Zerkać na filmy i przyglądać się grze. Poza tym zbierać hajs na grę. Rozumiem, że możesz się pytać o coś ważnego, ale o najdrobniejsze rzeczy?
Już pisałem, dlaczego teraz nie kupię.
Oglądam właśnie filmiki Remixa z kampanii chaosem i północ jest olbrzymia. Nie wyobrażam sobie że zostawią tyle tereny niegrywalnym, na oko wielkością dorównuje imperium.
Były może jakieś informacje albo przecieki jakie płatne dlc najpierw wypuszczą?
Myśląc jeszcze raz o FLC wpadł mi do głowy pewien pomysł - może właśnie zamiast Krella dostaniemy Walacha Harkona, przywódcę Krwawych Rycerzy? W sumie możliwe, skoro w pierwszym FLC mogą być Krwawi Rycerze ;)
Ja tam bym z LL chciałbym zobaczyć Wulfrika Wędrowca i jego maruderów Khorna rzucanych na plecy przeciwnika, ale raczej Chaos ma już komplet lordów.
A z tych bardziej realnych to mam nadzieję na szybkie zakony dla Imperium, bo budynki już mamy gotowe w sumie.
Sądzę, że prędzej w DLC Norski będzie ;)
Moje osobiste typy na DLC (oczywiście, w ramach obecnej mapy; pomijam to co trafi się po rozszerzeniu mapy [a jak docelowa mapa będzie wyglądać jest już znane - wygrzebano w plikach gry ;) ]):
1. Bretonia - z oczywistych względów.
2. Wood Elfy.
3. Skaven.
Powyższe nacje zagospodarują przede wszystkim zachodnią cześć mapy, która obecnie leży odłogiem i nawet nie ma sensu (a nawet i czasu) się tam wybierać.
4. Kislev - swego czasu mieli swoja odrebną armię w bitewniaku, lore jest dość spory, a i pozycja startowa dość interesująca, więc jak znalazł na kolejną nację.
I to tyle jeśli o pewniaki idzie w moim przekonianiu.
5. Ogry - ale to tylko w formie zbliżonej do hordy albo analogicznie do Orków, obecna mapa terenu królestswa Ogrów nie obejmuje. Lokalizacja startowa - góry na wschodzie.
6. Beastmen - też jako horda, w sojuszum z Chaosem. Lokalizacja startowa jest problematyczna, gdyż nacja ta głównie powiązana jest z lasami. Duże skupiska niby w okolicach Bretoni mieszkają, wiec może tam?
I nacje, w których pojawienie się wątpię:
7,8,9. - Estalia, Border Princes, Tilea - zasadniczo by się przydały celem zagospodarowania południowo-zachodniej części mapy, ale wątpię w to. Znikomy lore, szczątkowo obecne w bitewniaku, tak naprawdę to CA musiałoby te nacje na potrzeby gry stworzyć, czego pewnie licencja od GW nie obejmuje.
10. Demony Chaosu - kalka do obecnego Chaosu, a poza tym byłaby to raczej sztucznie funkcjonująca armia, widziałbym raczej jako uzupełnienie Chaosu.
11. Armie Chaosu poświęcone poszczególnym bogom - prawdopodobnie zbyt mało róznorodne by wprowadzić do gry z jednej strony, a z drugiej patrz pkt 10.
Inne:
12. Mousillon - jako alternatywna lokalizacja startowa dla Vampirów z nowym legendarnym lordem.
13, 14 - pomniejsze klany Orków/Kransoludów z lordami jako alternatywne lokalizacje startowe.
Obecne problemy geolokalizacyjnego TWW widzę w tym, że:
1. Najbardziej wyekspoatowanym terenem w grze jest obszar Imperium, gdzie w zasadzie dochodzi do styku 4 z 5 obecnych nacji (poza krasnoludami), gdy znaczna część mapy jest nieużywana (cały Zachód i w zasadzie północ).
2. Spore ograniczenia wnosi tu sam bitewniak, tam po prostu problem tego, gdzie dochodzi do starcia między armiami nie istnieje (a lore'm można manipulować). Gdy dojdzie do poszerzenia mapy w kolejnych częściach, to prawda jest taka, że Tomb Kingsi raczej nie bedą mieli sposobności powalczyć z kimkolwiek innym niż Orkowie i Krasnoludy (którzy i tak są dość daleko od ich startowej lokalizacji), a sam Nowy Świat będzie dość pustawy (obejmuje tylko Dark Elfy i Lizardmen), no chyba, że zostanie zapełniony Beastmen, Chaosem i alternatywnimi lokalizacjami innych nacji (głównie mam tu myśli Vampiry i Imperium), z High Elfami gdzieś pomiędzy jednym, a drugim.
Elfy + Jaszczury będą w 1 dużym dodatku, a Skaveni + Ogry w drugim. Więc z Twoich typów należy usunąć od razu Leśne Elfy i Ogry i Skavenów. Z kolei Bretka za darmo będzie.
To w zaistniałej sytuacji nie ma czego dodawać, bo w praktyce wyczerpano już nacje, jakie przewiduje bitewniak. ;)
Na obecnej mapie z nowych frakcji (poza tymi, które wskazałeś, że mają się pojawić w innym czasie) dodać można tylko Kislev i Beastmen. Co skłania do refleksji, iż potencjalne DLC ograniczyć sie mogą tylko do nowych jednostek/lordów, ew. alternatywch lokalizacji startowych obecnych nacji. Z racji uśmiercenia WFB zastanawia mnie, jak dalece CA może ingerować w lore? Bo jeśli niespecjalnie (a znając GW - tak właśnie jest), to nie ma co sobie złudzeń robić na wiele nowych frakcji.
Skąinąd info o tym, co będzie w którym znacznym dodatku to jest oficjalne? Mi tylko znana jest pełna, docelowa mapa, która wskazywałaby na to, iż nalezy się spodziewać jeszcze Tomb Kingsów (bo po co innego wielka pustyna na południu? nacji Araby raczej CA niewprowadzi) i Chaos Dwarfy (bo w zasadzie ma mapa zostać rozszerzona o część tzw. Darklands), a Nowy Świat już został powyżej omówiony.
Przypominam, że Arabia była w Warmasterze, Krasnoludy Chaosu są w Tamurkhan (oficjalny), a do tego mamy fanowskie frakcje Eliassona (Estalia, Kislev - rozwinięty bardziej niż w bitewniaku oraz Norskę), a Tilea jest jako Psy Wojny.
A skoro GW i tak już zniszczyło uniwersum End Times'em i Age of Sigmar. Więc nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać fanowskie AB.
Akurat Tilea jest bardzo dobrze opisana w dodatku Dogs of Wars do 5 edycji bitewniaka. Spokojnie można by dać własny roster:
LL: Borgio Oblężyciel / Lucrezzia Belladonna / Lorenzo Lupo
- Braganza's Besiegers (kusznicy z pawężami)
- Voland's Venators (średnia kawaleria)
- Leopold's Leopard Company (pikinierzy)
- Bronzino's battery of galloper guns (lekkie działa zaprzężone do koni)
- Marksmen of Miragliano (doskonali kusznicy)
- Vespero's Vendetta (pojedynkowicze, uzbrojeni w miecz i sztylet z płaszczem przerzuconym przez ramię traktowanym w walce wręcz jako tarcza)
Tylko że na obecnej mapie w grze Tilea jest bardzo okrojona (samo Miragliano i Luccini). Brak Sartosy, Remas, Tobaro, Trantio, Pavony, Verezzo, Monte Castello (które też mają swoje słynne oddziały). To już nawet Bretonnia została lepiej odzwierciedlona w grze, mimo że połączyli zupełnie odrębne diukostwa w pary.
Do tego wycinając wielu lordów np. Diuka Tankreda nie zastałem chyba i diuka z jeszcze jednego diukostwa.
Ja po zastanowieniu się wytypowałem nacje w ten sposób (* to moje pewniaki):
- Bretonia jako darmowa jako przeciwwaga dla imperium. (Będzie się też łączyć z drugą grupa).
- Północ - Czyli Norska*, Kislev* i demony chaosu (opcjonalnie) - Nie wyobrażam sobie by zostawili tak dużo terenu bogatego w regiony tak słabo zagospodarowanego, teraz tylko chaos może się tam bawić.
- Zachód - CZyli Estalia i Tilea - Przydały by się obie (ze zmianami na mapie dodającymi nowe regiony), ale tu mogą poczekać na ten drugi duży dodatek pudełkowy.
- Księstwa graniczne - ja bardzo bym je chciał, ale kampania nimi byłaby bardzo hardkorowa, chyba tylko Kislev miałby gorzej.
- Zwierzoludzie* - Będzie to kolejna horda i w zależności od tego jak będą planowa kolejne dlc to mogą dać ich wszędzie, ale spodziewam się ziem bretonii.
- Szczurki i Leśne Elfy - to pewniaki w następnych częściach.
Problemem mojej wizji jest południe w którym zostaną tylko zieloni + Księstwa i brodacze. Ale to zobaczy się jak powiększą mapę.
@)Arnolda mógłbyś dać linka do tego infa co wygrzebali w plikach?
Na Księstwa Graniczne bym nie liczył. Demony Chaosu to dla mnie pewniak jako DLC do pierwszego samodzielnego dodatku. Zwierzoludzie z kolei jako FLC do tego dodatku ;)
Na pewno chciałbym Norskę i Kislev
Przypomnę tylko, jakie DLC możemy oczekiwać (typy):
Także poza pewnym DLC z Krwią (pewno też animacjami, bo z czegoś żyć muszą ;D) dostaniemy DLC z LL'ami, Rasami i Kampaniami. Osobne tłumaczenie:Cytat:
Lord Packs
Themed on a specific rivalry or conflict from the Warhammer Lore, Lord Packs contain brand new Legendary Lords and supporting units and characters for existing playable races. They typically include:
• 2 new playable Legendary Lords with their own narrative quest chains, campaign bonuses and quest items.
• 2 new Lords to serve as generals.
• A new unique Unit.
• New elite Units of Renown*.
‘Units of Renown’ are elite versions of otherwise already existing units. They might have upgraded stats, different arms or armour, or an unusual ability or two. Typically they’ll reflect the theme of the Pack, probably having been instrumental in the conflict. Given their power and rarity, you might only be able to field one unit of them at a time, or they may be subject to other restrictions.
Race Packs
Race Packs introduce a new playable Race to the game, either as a first appearance, or adding a full Unit roster, Heroes, Lords and playable Legendary Lords to non-playable existing races in the core game. They might typically include:
• A new playable Race added to the Grand Campaign and Multiplayer game.
• New Legendary Lords with their own narrative quest chains, campaign bonuses and quest items.
• New Lords to serve as generals.
• New Race-specific Heroes (where applicable).
• New magic items and mounts.
• Race-specific unique Units.
• Race-specific building, technology and skill trees.
Campaign Packs
A supercharged version of a Race Pack, Campaign Packs not only contain a brand new Race for use in the Grand Campaign and Multiplayer, but also add a new Challenge Campaign to the game. Themed on an epic event from the Warhammer Lore, these self-contained Campaigns will present a distinct and challenging scenario. Contents might typically include:
• A new Challenge Campaign featuring the Pack’s new Race; a self-contained mini-campaign, with a set of escalating victory conditions to suit both new and very experienced veteran players alike.
• Adds a new playable Race to the Grand Campaign and Multiplayer game.
• New Legendary Lords with their own narrative quest chains, campaign bonuses and quest items.
• New Race-specific Heroes.
• New Lords to serve as generals.
• New magic items and mounts.
• New Race-specific, unique Units.
• New Race-specific building, technology and skill trees.
Cytat:
Lord Packi:
2 nowych LL'ów
2 nowych Lordów
dodatkowa unikatowa jednostka
nowe elitarne sławne jednostki
Race Packi:
Nowa rasa do kampanii i multi
Nowi LL'owie
Nowi Lordowie
Nowi przystosowani do danej rasy Bohaterowie
Nowe Magiczne itemy i wierzchowce
Nowe jednostki
Specyficzne dla danej rasy budynki, technologie i drzewko umiejętności
Campaign packi:
Nowa Kampania, zawierająca nową rasę, mniejsze kampanie
Nowa Rasa do kampanii i multi
Nowi LL'owie
Nowi Lordowie
Nowi Bohaterowie
Nowe Magiczne itemy i wierzchowce
Nowe jednostki
Nowe budynki, technologie i umiejki
Sądzę, że dlc z nową rasą jest zbyt łakomym kąskiem, by wszystko ciekawe zostawili na duże dodatki.
Precyzowali gdzieś co za elfy mają być w drugiej części? Moim zdaniem będą to tylko HE i DE bo leśne niespecjalnie są na Ulthuanie potrzebne. Dadzą je obok Brettonii i prawdę powiedziawszy czułbym się zawiedziony, gdyby teraz w dlc sprzedawali tylko nowe unity (których na sztuki raczej nie kupię, bo wszystkie wyjdą drożej niż sama gra). Natomiast Estalia, Tilea i innej tej rangi państewka myślę że interesują tylko hardkorowych fanów Warhammera i nikt tego nie kupi.
Nie do końca się zgadzam, z tymi hardkorowymi fanami, gracze TW chcą różnorodności.
Będą - na pewno na TWCenter wystarczy zajrzeć na pierwsze strony. Ale zakładam, że wiesz to lepiej niż twórcy tej gry...
Na pewno będą Elfy (nie sprecyzowano jakie, ale sądzę, że dodadzą WE też, z tym, że do Starego Świata, poszerzając mapę początkową). Estalia jest fanowska, co prawda, ale już Tilea nie - to oficjalna frakcja ludzka, która jest znana pod nazwą Dogs of War. A z kolei Kislev ma sporo "fanów", więc nie ma się co dziwić, jeśli ich dostaniemy. A i nie mów za wszystkich, bo to tylko o Ciebie chodzi.
Poza tematem - boję się, że jeśli dostaniemy Campaign Pack o np. Wielkiej Wojnie z Chaosem czy o Krucjatach do Arabii to dostaniemy frakcję Imperium z zakonami rycerskimi i na single i na multi, co powodowałoby dwie różne armie dla Imperium zarówno dla graczy single'a, jak i dla multi. Poza tym Lords Pack mnie nieco zastanawia - jak zapewne widzieliście, na Lord Packi mają składać się: 2 Legendarni Lordowie z bitwami swoimi, broniami i magią etc. 2 Lordowie jako generałowie, jakaś unikatowa jednostka np. dla Wullfharta jego łucznicy i nowe elitarne sławne jednostki (na myśl przychodzą mi najemnicy z Psów Wojny i jakieś zakony rycerskie).
Dla mnie pakiet LL to będzie odpowiednik paczki z jednostkami z Roma2.
Czyli 2 różnych LL, dwie jednostki bohaterów (agentów), parę do kilku jednostek i parę (od 1 do 3) jednostek wywyższonych, czyli ciut pod pakowanych elit (ale ograniczonych w liczbie).Cytat:
• 2 new playable Legendary Lords with their own narrative quest chains, campaign bonuses and quest items.
• 2 new Lords to serve as generals.
• A new unique Unit.
• New elite Units of Renown*.
To jeszcze gorzej, bo na takim pakiecie skorzystają tylko osoby grające z modem na lokalizacje LL.
Moim zdaniem nie ma co aż tak przesadzać. Załóżmy, że będzie to Lord Pack dla Krasnoludów. Dostalibyśmy zapewne:
Josefa Bugmana
Thoreka Żelazną Brew
Zabójcę Smoków
Zabójcę Demonów
Krasnoludzkich Strażników/Balistę
Wojowników Bugmana i Piratów Dronga Drągala z Psów Wojny.
Biorąc pod uwagę, że obaj LL'owie mieliby własne bitwy zadaniowe, umiejki itd. to na pewno byłoby dużo lepiej niż we wszystkich unit pack'ach do poprzednich części TW ;)
EDIT: Iturielu, wg mnie nie do końca. Przykład? Skorzystają też na tym gracze multi i Ci, co chcieliby przejść kampanię daną rasą jeszcze raz.
Nie wiem dlaczego ale takie paczki nie pasują mi jako rasowe. Powodów jest kilka:
- Wyobraź sobie paczkę dla każdej rasy by każda miała po 4 lordów... Wiesz ile by to kosztowało.
- Liczba agentów na rasę była by kosmiczna.
Bardziej by mi pasowało jakby było by to mieszane tak by równomiernie wszystkie rasy coś dostały.
Zapisy umowy licencyjnej (których nie znamy) mogą stać na przeszkodzie. ;)
Na fanowskiej rozwiazania to nawet nie ma co liczyć.
Problem z Dogs of War był taki, że to po prostu dodatek będący zbiorem najemników. A nie powiesz mi, że lore dotyczących tych nacji jest tak rozbudowany jak ten odnoszący się do głównych nacji?
Skąinąd, w grze nie ma w ogóle najemników (raz się na tym w kampanii ostro przejechałem, dopiero wtedy ten brak odnotowałem). Czyżby to też miał być materiał na osobne DLC?
Pojawił się taki wątek na oficjalnym forum parę dni po premierze. Nie jestem w stanie tego wygrzebać obecnie.
Acz jak sobie w grze odpalisz strategic overview to odnotujesz, że część mapy jest wycięta, tj. wschód i południe ma wyłącznie postać konturową (i to o ten teren mapę roszerzą) oraz jest pozostawione miejsce pod New World, do którego będzie dość blisko zresztą ze Starego Świata.
Nie wykluczajmy od razu fanowskich AB. Jeśli nie pojawią się w formie DLC to na 100% modderzy coś zrobią. Nie ma nigdzie napisane, że na 100% nie będzie fanowskich AB - przypominam o wywiadzie portalu z pracownikiem CA.
Tilea na pewno będzie w formie DLC. Nie wymyślaj mi tu proszę bzdur takich, że ich nie będzie. Tym bardziej, że jak mówiłem - świat Warhammera już nie istnieje, bo został rozwalony przez durną politykę GW.
Tak, ale myślę, że jednak więcej ludzi czeka na większą różnorodność, czyli właśnie kompletnie nowe rasy - Elfy wszelkiego rodzaju, Tomb Kings, Chaos zamiast odłamów ludzi. Wydaje mi się, że krainy typu Kislev czy Tilea pełnią jednak rolę buforowych zapychaczy, tak jak w poprzednich częściach TW pomniejsze, nie dające się kontrolować państwa-miasta. Mogę się oczywiście mylić choćby dlatego, że łatwo im będzie zrobić taką Tileę, bo mają już gotowe modele ludzkie z Imperium, które wystarczy trochę inaczej pokolorować, tu dodać piórko, tam szabelkę i mamy nową grywalną rasę. Oczywiście trzeba będzie dodać parę jednostek.
Wątek dotyczy DLC i pochodnych, więc nie mieszałbym w to modów - zupełnie inna sfera.
To stwierdzenie "na pewno" to brzmi jakbyś był insiderem. ;)
W pozostałym wypadku pozostaje mi skwitować, żeby się nie okazało (ze szkodą dla graczy), iż stwierdzenie, że Tilea będzie na pewno, jest bzdurą. ;)
A z tą durną polityką to bym nie przesadzał. Community też samo sobie winne. WFB potrzebował gruntownej zmiany i mimo wszystko wydaje mi się, że AoS jest lepszym rozwiązaniem, niż dogłębna ingerencja w WFB. A ile wtedy byłoby płaczu...
Mam prośbę - nie pusz się tak, tylko dlatego, że ktoś ma odmienne zdanie. Naprawdę. Zabrakło chyba tylko w tym poście "nie mierz innych swoją miarą". Po co to? Zakładam, że to luźna rozmowa dla hobbystów a nie ludzi, którzy muszą mieć oblatane wszystkie fora i dyplom z poznania Army Booków. Nie ma takiej potrzeby.
Jak wyżej wspomniałem nie bazuję na AB tylko innych grach z tego uniwersum w które miałem przyjemność zagrać i obstawiałbym jednak, że Ulthuan to przede wszystkim Wysokie Elfy + Mroczne Elfy. Jeśli przesuniemy Wysokie na kontynent to co będą na Ulthuanie robiły Mroczne?
Jeśli chodzi o mniejsze państwa ludzkie, możesz mieć oczywiście racje i one się ukażą. Tym bardziej tak się może stać znając politykę wydawniczą SEGI. Widzę to jednak tak jak wspomniałem - z jakiegoś powodu GW przestał wydawać te armie i stawiałbym raczej na brak zainteresowania niż ich lenistwo lub brak wyobraźni jak te armie pociągnąć. Woleli się skupić na "dużych" graczach niż tych zapychaczach. To tylko moje zdanie.
EDIT:
Jeśli chodzi o durną politykę GW i zniszczenie Warhammera to sytuacja zaczęła się odbijać od dna. Kto miał się wykruszyć już to zrobił dawno temu. Teraz napłynęło trochę nowych graczy. Zmiana się bierze po pierwsze z agresywnego wydawnictwa GW Age of Sigmar - poświęcają więcej uwagi AoS niż 40k, może oprócz "gier planszowych". Druga sprawa, że de facto przyznali się do błędu i niebawem opublikują nowe zasady podzielone na 3 grupy - casual, gra turniejowa i coś trzeciego, chyba kampania. To zaspokoi tych co narzekali na brak punktów i balansu.
Dlatego zostaje nadzieja, że CA da fanowskie AB mimo wszystko. Bo Kislev, Tilea i Estalia jako rostery Imperium to zwykłe lenistwo i traktowanie graczy jak idiotów. Mam prawo wyrazić swoje zdanie odnośnie tego, bo mam po prostu szerokie pojęcie na temat świata Warhammera i lata mi koło nosa, że CA nie dopracowało tego w szczegółach. Mam tę grę oryginalną, wymagam zatem, by była najlepiej wykonana nawet, jeśli dostaniemy fanowskie AB i rostery z nich.
Dalej - na pewno dostaniemy Wysokie Elfy, Leśne Elfy, Mroczne Elfy i Jaszczuroludzi. W FLC Zwierzoludzi, a w DLC Demony Chaosu. Potem Skavenów i Ogry - w DLC Królów Grobowców i w FLC Krasnoludy Chaosu. Jak to wyjdzie? Zobaczymy.
Co do bycia Insiderem w CA - nie, nie jestem. Dlaczego? Bo obowiązywałaby mnie zmowa milczenia i jakbym coś pisnął, to dostałbym od razu pewnie bana. Dlaczego powiedziałem "na pewno"? Bo sądzę, że skoro mamy Tileę w Psach Wojny opisaną w miarę ok, do tego większość regimentów stamtąd jest z poszczególnych państw-miast Tileańskich - wg mnie to mówi samo za siebie. A skoro mają póki co roster Imperium to wszystko może się zmienić.
PS. Aryann - uwagę tą puszczam sobie mimo uszu ;) I co do AoS to uważam, że zniszczyło lore Warhammera. I właśnie lore uważam za coś, co nie powinno się psuć. Już to End Times zrobiło i gardzę ogólnie Matt Wardem, który tę herezję wypuścił. Punkty i balans mnie nie dotyczą, bo nie znam mechaniki bitewniaków i nie mam zamiaru jej znać. Dla mnie ogólnie Age of Sigmar to zwykła herezja. Na tym koniec tematu o AoS.
A odnośnie modów - mogę o tym mówić. Dlaczego? Bo zwykle mody naprawiają to, co twórcy "zapomnieli" dodać. Oczywiście o ile nie dodają czegoś, co w ogóle jest całkowitym łamaniem praw lore'a np. Czarni Orkowie z łukami....
PS.2. Dla mnie ogólnie świat Warhammera skończył się na 7 edycji, ósmą edycję spoglądam ot tak, gdy chcę coś dobudować do 7 edycji i nadal czekam na emocjonujące zakończenie, w którym nie ma coming out'ów np. Kemmler sługą Tzeentcha czy Harkon sługą Khorne'a (dla mnie coś takiego jest właśnie psuciem uniwersum, które znam).
Bardziej w porządku by było, żeby ktoś, kto w jakiś sposób zarządza tym forum słuchał swoich forumowiczów, a nie mówił im, że ma ich tam gdzie nie wypada mieć.
Z perspektywy czasu mogę się z Tobą zgodzić. Co prawda GW teraz intensywnie pracuje nad tym, żeby ten świat był przyciągający, ale zbyt wiele poświęcili. Za 10 lat nie będzie śladu w pamięci młodych graczy o Kislevie, Sylvanii czy Pustkowiu Chaosu.
Tak, ale to jednak treść bonusowa, nie główna. Niepewna. Równie dobrze może powstać mod dla Kislevu co Gwiezdnych Wojen. Albo Siedmiu Królestw. Wszystko zależy od tego czym uzdolnieni programiści będą akurat zainteresowani. Nikt nie będzie oceniał tej gry za to jaka stała się z modem, tylko za to co wyszło spod paluchów programistów z CA.
Nacje ludzi takie jak Bretonia, Kislev, Estalia, Tilea i Ksiestwa są bardzo łatwe do przygotowania przez twórców. W sumie bez znaczenia jest czy mają czy nie mają swoich AB. Cały ich urok polega na tym że mają lokalny klimat np. Bretka to średniowieczna Francja/Anglia, Kislev to taka ruś/kozacy/ruscy/Rosjanie. Estalia i Tilea to włochy i Hiszpania.
Więc każdy znajdzie swój profil ludzkich armii.
Co ważne można je zrobić bardzo małym kosztem i są idealną zapchajdziurą dla mini kampanii. Jak do tej pory żadna mała kampania nie podbiła mojego serca i zawsze wracam do normalnej, tak w romku czy attyli.
Wpis, że uwagę puszczam sobie mimo uszu, to chodzi mi o to:
Cytat:
Mam prośbę - nie pusz się tak, tylko dlatego, że ktoś ma odmienne zdanie.
Mam w końcu prawo wyrazić swoje zdanie o wszystkim, nawet jeśli się komuś ono nie będzie podobać, w końcu tego regulamin nie zabrania.
Drugie zdanie - właśnie o to mi chodzi - usuwając jedno, rzucają się na drugie. Co to powoduje? Że uniwersum, nad którym pracowali 20-30 lat po prostu ot tak idzie sobie w przepaść, bo ktoś tam zadecydował, by tak było. Choć w sumie dopóki są ludzie, którzy "pielęgnują tradycje wspominania o tym uniwersum" dopóty to uniwersum nie zginie ;)
Co do trzeciego - no cóż, jak mówiłem, mam nadzieję, że jednak pojawią się na forum CA ludzie, którzy w końcu zrobią taki bunt, że CA nie będzie miała wyboru i pododaje wszystko, co było do czwartej edycji do ósmej bez zbędnego płacenia za wszystko jak za chleb za komuny ;)
EDIT: Ituriel, ale takie Księstwa Graniczne nie mają swojego AB, a jedynie drobne zdania w AB Bretki z 5 edycji i w RPG'u co nieco jest. Poza tym roster, jaki by u nich pasował to mieszanka podstawowych jednostek Imperium i Bretonnii.
Poza tym też uważam, że CA jako szanowana przez tam jakiś procent graczy winna w końcu pogodzić prośby znawców tego bitewniaka i fanowskich AB i dać konkretną grę. W końcu biorą się za poważny i bardzo opłacalny projekt. Jeśli chcą, by wyszła z tego potężna trylogia to muszą pogodzić obie strony i uwzględnić najlepiej wszystkie edycje od czwartej do ósmej, a nie robić wała z klientów.