Strona 183 z 203 PierwszyPierwszy ... 83133173181182183184185193 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 821 do 1 830 z 2024

Wątek: Islam - religia "pokoju", czy "wojny"?

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    9
    Otrzymał 24 podziękowań w 19 postach
    @ Z obserwacji własnych wyciągnąlem jeden wniosek : nie ma szans na integrację. @
    Według mnie to kwestia skali tejże imigracji i postawy władz. Przy polityce multi-kulti jak dotychczas, to się z Tobą zgodzę. Gdyby jednak imigrantów przyjmować znacznie ostrożniej i starać się integrować (nie pozwalać osiedlać w zwartych grupach, zgodę na pobyt uzależniać od pracy, reagować na "niecywilizowane" zachowania itd.) to szansa by była. Szczególnie gdyby się nie przyjmowało wszystkich. Nie twierdzę, że by wszystko szło bezproblemowo, ale myślę, że to miałoby sens.

Cześnik Awatar Bartolomeo
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    62
    Otrzymał 58 podziękowań w 39 postach
    Niedawno poznałem pewnego psychologa z Hamburga, rozmawialiśmy trochę o sytuacji w Europie. Zaskoczył mnie swoim spokojem w sprawie uchodźców. Twierdził że Niemcy nie robiliby czegoś jeśli nie byliby pewni słuszności swoich działan. Mówił że czarne wilki szybko zostaną usunięte że stada a reszta pod wpływem dobrobytu zamieni się w potulne owieczki. Nie wiem kto z nas jest to bardziej naiwny, on ze swoim przekonaniem czy ja nie wierząc w to.
    Jeśli chodzi o pomaganie to moja lewa półkula krzyczy że to powinien być naturalny i bezdyskusyjny odruch.Tym bardziej że wśród tych ludzi są nieświadome dzieci które zawiniły tylko tym że urodziły się na złej stronie kuli ziemskiej. I że ich rodzice zainfekowani wirusem wiary rodzice przekazują im tego wirusa już najmłodszych latach.

Kapitan królów i król kapitanów. Awatar PaskudnyPludrak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    148
    Otrzymał 237 podziękowań w 155 postach
    Cytat Zamieszczone przez Bartolomeo Zobacz posta
    Pracują na ogół tylko wtedy jak już dostaną warunek od państwa. Oni nie chcą się integrować,
    Że z integracją u nich kiepsko to pełna zgoda, ale z tą pracą to chyba trochę przesada, że nie robią nic tylko siedzą na socjalu(jakaś część na pewno tak). Też dużo jeżdżę po UE, szczególnie Niemcy,Belgia,Holandia,Francja i jednak widać, że sporo z nich pracuję, od sklepów małych/dużych, stacji benzynowych, po knajpach, mają też te swoje kebaby itp, jako kierowcy autobusów, taksówek...... w Paryżu np nie widziałem białego taksówkarza,to samo w Amsterdamie,Brukseli, a w Niemczech tzw 'Szroty' są przez nich wręcz zdominowane, choć głównie przez Turków.
    ...a sławny generał Wit-tenberg poprzedza go tak ,jak jutrzenka poprzedza słońce.-W.Kochowski "Lata potopu"
    "Nie wykuwać tarcz utopii. I nie kruszyć o nie kopii "

Cześnik Awatar Bartolomeo
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    62
    Otrzymał 58 podziękowań w 39 postach
    Tak, dużo z nich prowadzi normalne uczciwe życie, ale też wielu z nich należy do tego drugiego nurtu o którym pisałem. W porównaniu z nimi Polacy wypadają o wiele lepiej. Nie widywałem gangów młodych Polaków co najwyżej jednostki tudzież drobne meneliki.

Kapitan królów i król kapitanów. Awatar PaskudnyPludrak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    148
    Otrzymał 237 podziękowań w 155 postach
    Cytat Zamieszczone przez Bartolomeo Zobacz posta
    . Nie widywałem gangów młodych Polaków co najwyżej jednostki tudzież drobne meneliki.
    To prawda, choć w podejrzane dzielnice się nie zapuszczałem, to np w Paryżu i to w dość renomowanej dzielnicy jaką jest St.Germain sam byłem świadkiem jak grupka takich wyrostków(o ciemnej karnacji) obrobiła kobietę przy bankomacie, i metrem też trochę strach jeździć, bo bardzo nieprzyjemne grupki można spotkać.
    ...a sławny generał Wit-tenberg poprzedza go tak ,jak jutrzenka poprzedza słońce.-W.Kochowski "Lata potopu"
    "Nie wykuwać tarcz utopii. I nie kruszyć o nie kopii "

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    9
    @ Twierdził że Niemcy nie robiliby czegoś jeśli nie byliby pewni słuszności swoich działan. @
    Przekonanie, że są narody które zawsze wiedzą co robią jest na pewno naiwne. A co jak co, ale Niemcy udowodniły, że jako naród są w stanie podejmować bardzo niekorzystne dla siebie decyzje.

@ Mówił że czarne wilki szybko zostaną usunięte że stada a reszta pod wpływem dobrobytu zamieni się w potulne owieczki. @
    Przy ograniczonej skali imigracji i stosownej polityce władz to pewno tak. Ale przy tym co się dzieje to mam duże wątpliwości.

@ Że z integracją u nich kiepsko to pełna zgoda, ale z tą pracą to chyba trochę przesada, że nie robią nic tylko siedzą na socjalu(jakaś część na pewno tak). @
    Ostatnio byłem w Niemczech (w Westfalii) i rozmawiałem tam sporo z pewnym Polakiem, który siedzi tam już od dobrych trzech dekad. Zaskoczył mnie jego w gruncie rzeczy pozytywny stosunek do imigrantów. Gość uważał, że w gruncie rzeczy oni nie sprawiają jakichś problemów, pracują i funkcjonują jak inni. Ale przyznał, że się za bardzo nie integrują. Gdy rozmawialiśmy o Turkach to wspomniał, że praktycznie wszyscy których zna są wielkimi zwolennikami Erdogana. A gdy zapytałem się go a co będzie gdy Turcja popadnie w jakiś poważny konflikt z Niemcami, co przy nieobliczalności Erdogana jest możliwe - nie umiał odpowiedzieć.
    Ten facet i inni zamachów terrorystycznych w zasadzie się nie obawiają. Z imigrantami żyją zgodnie - ale obok nich. Zdarza się, że się wspólnie spotykają, zagrają w piłkę ale to tyle. Imigranci stanowią osobną społeczność, co może stanowić istotny problem. I tu chyba tkwi istota sprawy. Za bardzo zwracamy uwagę na terroryzm o którym tyle piszą media, ale z aktami terroru mamy minimalne szanse by się zetknąć. Z problemami związanymi z odrębnością kulturową jednak szanse by się zatknąć mamy znacznie poważniejsze.

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez Gajusz Mariusz Zobacz posta
    No ale przyjmując tę wizję, to znaczy że to nie był przypadek: http://wyborcza.pl/1,75399,20436381,...k-w-syrii.html więc skąd ten płacz i lament?
    Na czyje zaproszenie tam sobie Anglosasi weszli i jeszcze bazę założyli?Taka zachodnia samowolka budowlana ?No tak zachodnie wojska mają ten przywilej że mogą działać gdzie i kiedy chcą.Wszak koniec końców niosą demokrację a to daje przyzwolenie na łamanie wszelkich międzynarodowych traktatów.
    Już nawet ich asystenci w dziedzinie zaprowadzania pokoju grzecznie im mówią żeby się wynosili:

http://www.bbc.co.uk/news/world-midd...alflow_twitter

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    9
    @ Na czyje zaproszenie tam sobie Anglosasi weszli... @
    Przecież od początku wiadomo (nikt tego nie ukrywał), że jednostki specjalne na terenie działań lub w ich okolicy są obecne.

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Cytat Zamieszczone przez zajac Zobacz posta
    Na czyje zaproszenie tam sobie Anglosasi weszli i jeszcze bazę założyli?Taka zachodnia samowolka budowlana ?No tak zachodnie wojska mają ten przywilej że mogą działać gdzie i kiedy chcą.Wszak koniec końców niosą demokrację a to daje przyzwolenie na łamanie wszelkich międzynarodowych traktatów.
    Już nawet ich asystenci w dziedzinie zaprowadzania pokoju grzecznie im mówią żeby się wynosili:

http://www.bbc.co.uk/news/world-midd...alflow_twitter
    Tak więc wiarę w nieomylność awioniki i technologii lotniczej mamy z grubsza omówioną. Co do interwencji. Dwa lata temu rząd z Damaszku jedynie co to podawał tyły (zresztą jak i szyicki rząd Bagdadu) więc gdy 2 lata temu koalicja zaczęła ładować w ISIS (choćby tylko w imię obrony Kurdów) jakoś nie widziałem głosu Asada: damy sobie radę. Nawet jeśli coś tam bajdurzył to armia pokazywała zupełnie co innego w realu. Rosja cały rok później zdecydowała się cokolwiek robić. Co do samego nalotu: nawet sami Rosjanie mówią że to 2 F-16 i 2 A-10.

Przedstawiciel ministerstwa obrony Rosji generał Igor Konaszenkow powiedział, że w nalocie koalicji zginęło 62 żołnierzy syryjskich, a ok. 100 osób zostało rannych. Według rosyjskiego resortu obrony samoloty koalicji - dwa F-16 i dwa A-10 - zbombardowały żołnierzy syryjskich

Więc udział Australijczyków wykluczony. Masz jakieś inne źródło mówiące o udziale Kangurów? Co do legalności amerykańskich sił specjalnych na terenie Syrii tu się mogę z Tobą zgodzić. Codzienność sił specjalnych na całym świecie (vide -> dorwanie Bin Ladena). Co do przypadku czy nie - myślę tak: jeżeli faktycznie w nalocie uczestniczyły Kangury to mimo bliskiego sojuszu nie uczestniczyliby w prowokacji. Więc przypadek. Jeżeli sami Yankesi: po tych lotach nad Burkami, po nalocie na At-Tanf, (szczególnie drugi nalot po otrzymaniu ostrzeżenia był prztyczkiem w nos) to kto wie czy to pośrednio nie był jasny sygnał że kiedyś trafią Iwany na nerwusów z Teksasu. Odbiorca informacji i tak zrozumie. Jak by nie było naprawdę skończy się wyrazami ubolewania bo to taki klimat bliski zimnowojennemu.

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez Gajusz Mariusz Zobacz posta
    Więc udział Australijczyków wykluczony. Masz jakieś inne źródło mówiące o udziale Kangurów?
    Jest potwierdzenie od australijskiego premiera a także oświadczenie Ministerstwa Obrony:
    https://www.theguardian.com/australi...ops-by-mistake
    http://www.skynews.com.au/news/top-s...s--russia.html

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Strona 183 z 203 PierwszyPierwszy ... 83133173181182183184185193 ... OstatniOstatni