A w Serie A Wszołek strzela swojego pierwszego gola, w przegranym przez jego Sampdorie meczu z Napoli ( 4:2 ).
Przeciwko Juventusowi w Romie wybiegł Skorupski i bronił na prawdę bardzo dobrze ( myslałem, że się spali ), choć w sumie większość strzałów szła prosto w niego.
Juve swoją drogą bije rekord Serie A, pod względem zdobyczy punktowej. Po wygranej w Rzymie ( gol w ostatniej minucie, strzelony przez wypożyczonego Osvaldo, który rok temu w atmosferze skandalu został sprzedany z ASR - niezły prztyczek w nos. ) mają już 99 punktów ( dotychczasowy rekord nalezał do Interu Manciniego - 97 pkt ). Za tydzień ostatni mecz na własnym stadionie i szansa, że pęknie setka ( do tej pory Juventus wygrał wszystkie ligowe mecze u siebie, więc jest szansa na kolejne osiągnięcie ).
Tak czy siak, nie jestem zadowolony z tego sezonu, głównie z powodu słabej gry w Europie. W lidze też zresztą w wielu meczach wymęczone zwycięstwa w słabym stylu. Dodatkowo Conte ( który swoje za uszami ma w tym sezonie, zwłaszcza w LM ) stawia ultimatum, albo porządne transfery, albo odejdzie, a tymczasem kasy za dużo nie ma. Pomimo błędów jakie popełnił, to on jest jednak głównym architektem odrodzenia Juventusu po tych dwóch 7 miejscach, a na horyzoncie nie widać godnego następcy ( przewijają się takie nazwiska jak Mancini, Spaletti, Allegri czy nawet Zidane ). Najbliższy tydzień ma być rozstrzygający.
Co do transferów, z Juve dosyć poważnie łączeni są Nani, Sanchez, Lulić z Lazio, Kolarov czy też Morata z Realu. Z ciekawych zawodników Juventus posiada połówkę karty Immobile, najprawdopodobniej króla strzelców Serie A. W tym sezonie 22 gole + 3 asysty ( dwa sezony temu król strzelców Serie B, z 28 trafieniami w Pescarze, gdzie grali z nim wspólnie Verratti i Insignie, dziś brylujący w PSG i Napoli ), za tydzień nie gra z powodu czerwonej kartki. Zagrozić może mu tylko stary poczciwy Luka Toni, który ma jednego gola mniej. Tenże Immobile jest typowany na zastępce Lewego w Borussi ( myślę, że idealnie by się tam wpasował ), Zorc już był w Turynie ( o czym sam informował ), ale na razie daje za mało kasy. Juventus chce przynajmniej 20 milionów, bo muszą się w końcu podzielić z Torino. Samo Torino się obraziło, że nikt się do nich nie zgłosił ( i w sumie mają rację, bo są w posiadaniu grającej połówki i mogą przedłużyć współwłasność na następny rok - tak to działa w Italii - po dwóch latach albo się kluby dogadują, albo jest konkurs kopert, każdy klub podaje sumę którą chce dać za piłkarza - można wiele ugrać, można wiele stracić ). Ja osobiście wolałbym jego powrót do Juventusu, ale tu chyba na przeszkodzie stoi głównie Conte, który raczej nie przepada za zawodnikiem ( odpalił go kiedyś w Sienie, a wspomnianego Osvaldo też zapamiętał w przeszłości i dlatego ten został wypożyczony zimą - pamiętliwy człowiek, by nie rzec, że momentami beton, bo Ciro jednak zrobił znaczne postępy ).
Z ciekawych graczy Juventus posiada jeszcze połówke Domenico Berardiego, gracza beniaminka z Sassuolo ( dziś zapewnili sobie rzutem na taśmę utrzymanie ). Dawno nie było takiego talentu wśród napastników w Italii, być może rośnie nowy Del Piero czy Totti. W wieku 19 lat chłopak strzela 16 goli ( 6 z karnych, ale też rzadko kiedy taki młokos jest głównym egzekutorem strzału z 11 metrów ) i zalicza 7 asyst, w sumie rozegrał 2100 minut. Podczas sezonu następowały zmiany trenerów i któryś tam sadzał chłopaka na ławce, co skończyło się fatalnymi wynikami. Jak Domenico grał wcześniej i później ( m.in czwórka z Milanem czy w poprzednim tygodniu hattrick z Fiorentiną + dziś dwie asysty ), to cały zespół osiągał lepsze wyniki i grał lepiej ( co pokazuje wpływ tego młokosa na zespół ). Trochę krnąbrny, na początku kilka kolejek zawieszenia, za odmowę gry w reprezentacji młodzieżowej; w sezonie załapał ze dwa czerwa, czasem zdarzy się jakiś chamski faul, ale myślę, że drugi Totti ( jeżeli chodzi o zachowanie ) raczej z niego nie wyrośnie, da się go jeszcze utęperować. Chłopak gra na pozycji prawego bądź cofniętego napastnika.
Najlepsze, że mógł w ogóle nie zacząć kariery, tu ciekawy tekst o jego perypetiach nim stał się zawodowcem:
http://www.weszlo.com/news/17250-Gol...icka_w_Serie_A

To tyle o mojej ulubionej lidze, trochę się rozpisałem