Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2861

Wątek: Ukraina i unia

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Anonsowane info o śmigłowcach Ukrainy. Siły lotnicze dysponują nieokreśloną ilością Mi-8. Na 'chodzie" jest na pewno ok 9-10. Natomiast śmigłowce wojsk lądowych reprezentują siły w postaci 72 śmigłowców dwóch typów:
    40 Mi-24

i 32 Mi-8

według innego źródła liczby wynoszą 50 Mi-24 i 20 Mi-8. Te cyfry dotyczą stanu sprzed inwazji na Krym, a także tylko w ewidencji jednostek. Bo tak jak z samolotami zakonserwowanych śmigłowców obu typów są setki...
    Poruszony już tu temat śmigłowców ukraińskich w barwach ONZ.

Udział ukraińskich śmigłowców w misjach ONZ datuje się od 1992, a więc od początku niepodległej Ukrainy.
    1992-1995 UNPROFOR Bałkany (3 Mi-8 i 2 Mi-26)
    Mi-26 (już wycofane z użycia)

1996-1998 Wschodnia Slawonia (6 Mi-8)
    1999-2001 Kosowo (4 Mi-8)
    2001-2004 Sierra Leone (4 Mi-8)
    2004-do dzisiaj Liberia (3 Mi-24 i 8 Mi-8)
    2010-do dzisiaj Wybrzeże Kości Słoniowej (3 Mi-24 i 2 Mi-8)
    2012-do dzisiaj Demokratyczna Republika Kongo (4 Mi-24 i 4 Mi-8)
    Łącznie w Afryce w ramach ONZ Ukraina wystawia ok jednej trzeciej swej siły śmigłowców wojsk lądowych. W zamian dzięki temu zaangażowaniu park maszyn sprawnych jest z roku na rok coraz większy. Przykładowo w 2011 było gotowych do lotu 39 maszyn, w 2012 już 50. Co ciekawe, właśnie w związku z pełnioną w Afryce misją, jesienią 2012 ukraińscy piloci po raz pierwszy (!!!!) w historii niepodległej Ukrainy mieli możliwość wykorzystać kierowane uzbrojenie swoich śmigłowców. To, po pierwsze tłumaczy słabe wyszkolenie wczoraj przeze mnie sygnalizowane, po drugie świadczy o traktowaniu armii przez wszystkie ekipy rządzące w tym kraju. W takiej Polsce też oszczędzającej na armii jest normalne i logiczne wykorzystywanie amunicji której okres gwarancyjny i tak się kończy. Dotyczy to zwłaszcza broni kierowanej. I tu uwaga. Te śmigłowce były remontowane lub przygotowywane i przemalowywane do przerzutu do Afryki. Więc jakkolwiek z pewnością złamane zostały przepisy użycia śmigłowców w barwach ONZ (z pewnością przy najbliższej okazji z powrotem przemalowane) to jak nazwiemy wejście rosyjskich żołnierzy na terytorium Ukrainy (poza bazą w Sewastopolu) jeszcze przed referendum na Krymie? Jaki casus byłby tych żołnierzy schwytanych w mundurach nie swojej armii? I jeszcze jedno. Wiem że się tu większość ze mną nie zgodzi. Ale wykorzystanie ad hoc swoich śmigłowców aktualnie przemalowanych i gotowych do wysyłki na misję ONZ jest dla mnie jak użycie przez nastoletniego syna broni służbowej swego ojca np. policjanta (a więc bez uprawnień) w obronie przed "chłopakami z miasta" wchodzącymi mu do mieszkania...

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

2. Użytkownicy którzy uznali post Gajusz Mariusz za przydatny: