Cytat Zamieszczone przez NexaT Zobacz posta
Gdzie?! Powtarzam, że człowiek, który potrafi obsłużyć broń i z niej strzelał jest przydatniejszy od człowieka, który prawdopodobnie broni nie widział na oczy. (spytaj się na ulicy, kto widział prawdziwą broń) Nie dorabiaj sobie własnego zdania tylko czytaj co ja pisze, bo to robi się już cholernie nudne.
Tak robi to się nudne, ponieważ Ty widzisz uzbrojonego cywila, który śmiga po polu walki stojąc ramię w ramie z wyszkolonym żołnierzem. Jeżeli tak bardzo chcesz się przysłużyć krajowi zgłoś się do wojska, bo tam prędzej zrobisz coś dobrego niż mając pistolet w domu.
Zresztą Twoje argumenty sprowadzają się do tego, że jak ktoś lata awionetką i jest cywilem to przyda się w lotnictwie wojskowym bo będzie wiedział jak się obsługuje samolot.

I będzie umiał odbezpieczyć broń i z niej strzelić, tylko oto mi chodzi. Nigdy nie pisałem, że ma iść w pierwszej linii, aby zająć jakieś miejsce.
Jakbym słyszał popularne w pewnym okresie w ZSRR hasło z "traktorów na czołgi".

Taką minę to ja mam, jak czytam te teksty.
Skończmy już z tym wujkiem, nigdy tego nie pisałem. Tak będzie mi łatwiej. Oszczędź mnie.
A ja mam taką minę jak czytam Twoje argumenty .

I znowu sam dorabiasz sobie jakąś teorie. Nigdy nie pisałem o noszeniu broni na wierzchu, wystawianiu na oknie niczym snajper. Chodzi oto, aby każdy miał gdzieś w domu do niej dostęp i mógł użyć w sytuacji kryzysowej. ZAWSZE broń będzie lepsza od noża czy kija. Szanse wielokrotnie wzrastają, więc nie mów mi, że wzrosłaby przestępczość, bo przestępca miałby łatwiejszy dostęp. Trzeba być zidiociałym przestępcą, aby po zazwyczaj kilkukrotnym odnotowaniu na policji iść po broń, której nie dostaniemy, a jeślibyśmy dostali, to strzelać. Przecież ona jest rejestrowana.
Przestępca z reguły kupuje broń na czarnym rynku lub kradnie ją podczas włamania. A potem tłumacz się człowieku gdzie podziała się Twoja broń.
Co do włamania - broń byłaby Ci potrzebna jedynie wtedy gdy.... ktoś włamałby Ci się do domu jakbyś w nim był. Normalny włamywacz chyba poczeka aż lokator sobie pójdzie. Nawet jakby ktoś się zaczął do mnie włamywać to według Ciebie broń miałbym trzymać pod ręką. Ale gdzie? Pod poduszką, pod łóżkiem, w szafce nocnej?

W dodatku KNP ma w programie postulat, który mówi o tym, aby policjanci otrzymali większe kompetencje, ale to podobno chytry plan podporządkowania sobie policji i zrobienie państwa policyjnego. Właśnie tak!
gdzie ja pisałem o państwie policyjnym? Nawet jak zwiększymy prawnie kompetencje policji to i tak to nic nie da ponieważ.... służby mundurowe są źle dofinansowane. Policji nie stać na to by szeregowy policjant poszedł na strzelnicę i wystrzelał kilka magazynków. A policjanta nie stać albo mu się nie chce. Wystarczy sięgnąć po wydarzenia jakie miały miejsce jakiś czas temu. Wariat rzuca się na policjantów z nożem, rzuca w nich przedmiotami a Ci wystrzeliwują kilka razy nim postrzelą napastnika, który stoi kilka metrów przed nimi. O i to jest wyszkolenie policji.

Kobiety powinny bezprecedensowo nosić broń przy sobie. Często słyszy się o gwałtach czy napaściach na kobietę. Sam widok broni dla gościa, który kradnie torebki byłby przerażający. (już nawet wiem co napiszesz - on też miałby wtedy broń! odsyłam cię więc do cytatu wyżej)
Ty zdajesz sobie sprawę ile waży broń? Poręczniejszy jest już gaz pieprzowy i kop w określoną część ciała.

Statystyk też nie sprawdzisz. Ktoś przeprowadził jakiś sondaż, ale nie masz 100% pewności, że jest prawdziwy, jeśli sam go nie zrobisz.
Dobra, ja porzucam ten temat wujka, bo będziesz się z tym przepychać na kilka stron, jakby to był istotny temat.
Statystyki kolego policyjne są ogólno dostępne:
http://statystyka.policja.pl/st/wybrane-statystyki

W którym momencie ja pisałem, że wymagam sejfu, aby trzymać w nim broń? To była wypowiedź osoby z tamtego forum, który mówił, że to wymóg policji, który jest właśnie śmieszny. Sam jeszcze ironizowałem, że przydałby się 10-cyfrowy kod, który "ułatwiłby" wyciąganie takiej broni w sytuacji zagrożenia.
Jeżeli nie w sejfie to wskaż mi miejsce gdzie miałbym trzymać broń.

Nie, to wy właśnie macie takie wyobrażenia. Ja się z tego śmieje.
To nie ja podałem przykład zakładnika.

Jeśli ktoś zostawił broń na wierzchu, załadował ją i była odbezpieczona, to się nazywa selekcja naturalna. Wcale nie byłoby mi żal człowieka, który zginął w taki sposób z rąk dziecka.
HA HA HA zlikwidujmy szpitale, lekarzy, leki. Jak ktoś zachoruje i przeżyje to znaczy, że jest silny, jak umrze, no trudno selekcja naturalna.

Przez długi czas bałem się użyć stwierdzenia "selekcja naturalna", bo pewnie wywoła kolejną fale śmiesznych postów.
Śmiech to zdrowie, dłużej pożyję

Nie! Byłaby szansa, że ktoś mający broń mógłby powstrzymać taką osobę.
Zawsze również mógłby się znaleźć bohater, który próbowałby obezwładnić napastnika, ale, żeby nim być trzeba mieć pistolet.

A na czym ma się opierać? Na tym, że fajnie byłoby mieć broń? Chodzi oto, aby wyrównać szanse między zwykłym obywatelem, a przestępcą. Sam widok broni odstrasza.
Niektórzy się boją pająków i związku z tym mam chodzić z pająkiem?
Zakładasz od razu, że napastnik nie będzie zdesperowany i nie oleje faktu, że ja mam broń.

W słowie "napad" mieści się wiele innych definicji. Gwałt, pobicie, etc...
Dlatego proponuje siłownie, kurs samoobrony lub jakiś sztuk walki.