Cytat Zamieszczone przez Dagorad Zobacz posta
Jakieś statystyki? To serio takie dziwne żeby to Ukraińcy "wypowiedzieli się" (oczywiście nie dosłownie) o tym ile historii znają?
Przeczytaj książkę to się dowiesza.

Gdzie pisałem o zamiataniu Bandery pod dywan? Co do gloryfikacji Bandery opierającej się na ich walce z sowietami to możesz sobie wypisywać takie rzeczy do woli, jeżeli chcesz ignorować słowa ich przywódców na temat Wołynia, Przemyśla itd. to twoja sprawa ale w tym temacie pojawił się już niejeden link potwierdzający takie wydarzenia.
To może mi wskaż te linki.

Jak to szerzej? Czego ty oczekujesz? Że jakiś prezydent wejdzie na czajkę i popłynie łupić Istambuł? No i jeżeli twoim zdaniem hymn nie przebija się na cały kraj ale już Bandera tak to nie ma o czym pisać, ignorujesz wszystko jak leci w imię swoich chorych idei stworzenia nacjonalistycznego narodu u granic Polski. Jeżeli nikt jeszcze ponoć nie opierał się na Kozakach to czemu proponujesz żeby teraz oparli się na Banderze a nie właśnie ich? Przecież Bandera to dla środkowej i wschodniej Ukrainy niemal obcy gość, a na Zachodzie świadomość narodowa jest większa. To też wschód jest zagrożony i tam trzeba ludzi przekonywać żeby nie ulegli Rosji, a Ty proponujesz żeby to robić za pomocą "bohatera z Zachodu" któremu komuniści przez dziesięciolecia przypisywali metkę mordercy.
Ludzie z BBN polecali co to samo. I jakieś sugestie?

Pogubiłeś się już w tym co piszesz? Przecież to Ty proponowałeś gloryfikację UPA. Nacjonaliści Ukraińscy negują bądź gloryfikują zbrodnie na Wołyniu, a ty piszesz żeby tacy jak oni był cały naród. Jeżeli więc nie chcesz żeby tak było to po co o tym piszesz? Kolejny raz sobie zaprzeczasz. Naprawdę tak ciężko Ci pojąć ze gloryfikacja UPA nie przyniesie efektu tylko w postaci nienawiści do Rosji?
Nie, nie pogubiłem się. Ukraińcy sami nie wiedzą co mają zrobić z Banderą, albo go gloryfikują albo go ożywają do walki z szeroko pojętą opozycją. Tak ciężko Ci jest pojąć, że obecna "gloryfikacja UPA, którą uważam za gorzką pigułkę" wynika tylko z faktu, że w sprawy ukraińskie Rosja wtargnęła militarnie. Gdyby nie to, nie zmieniałbym swojego stosunku do Majdanu.

Świadczy to źle, a Ty chcesz żeby było jeszcze gorzej. Wybory pokazy jednak że aż tak źle jak by się mogło wydawać nie jest i szczęśliwie Twoje pragnienia nie są w stanie tego zmienić.
Jakie moja pragnienia? Wiesz co pragnę o co nie?

Krążysz w kółko w ogóle nie odpowiadając, sam sobie zaprzeczasz i piszesz kompletnie niespółne rzeczy po czym odsyłasz jeszcze do tego co już napisałeś. Twoja retoryka ociera się o chęć szerzenia faszyzmu, o braku szacunku dla innych ludzi nie wspominając. To co chcesz zrobić z Ukraińców jest po prostu chore, idee niczym z nazistowskich forów o budowaniu kultu narodowego wokół morderców i zbrodniarzy. Z kolei twój stosunek do Ukraińców jest niepokojąco podobny do tego ci mówi Putin, dla Ciebie to też jak widać sztucznie powstały naród. Z tym że Putin wyciąga z tego wniosek że nie powinien istnieć a Ty że powinien się oprzeć na osobach bestialsko mordujących Polaków i na nacjonalizmie. Wychodzi że świadomie albo podświadomie marzysz o tym żeby Ukraińcy zrobili Rosjanom ich własny "Wołyń". Nie jesteś w stanie albo nie chcesz dostrzec że realizowanie twoich pomysłów byłoby wodą na młyn rosyjskie propagandy i podzieliłoby a nie skonsolidowało Ukrainę. Może chociaż spróbuj spojrzeć na to z większej perspektywy? Zadaj sobie pytania czemu Bandera jeszcze nie jest jeszcze bożyszczem na całej Ukrainie. Czemu do części wschodnich mieszkańców Ukrainy trafiły hasła o faszyzmie w Kijowie? Poczytaj też może o zbrodniach Banderowców na samych Ukraińcach. Sam już trochę się napisałem, przedstawiłem moje racje w sposób raczej możliwie najjaśniejszy i jak mogłem próbowałem przedstawić luki i szeroko rozumiane niebezpieczeństwa w Twoim rozumowaniu. Także dalsze pisanie postów dla mnie nie ma sensu. Jeżeli Ciebie nie przekonałem to już raczej tego nie zrobię, a w każdym razie nie widzę sensu aby usilnie próbować.
Wyrobiłeś sobie już stosunek do mnie, więc po co mamy dyskutować? Uważasz, że głoszę faszyzm, że chcę, wręcz pragnę by Ukraina była nacjonalistycznym państwem. Więc równie dobrze możemy zakończyć tą rozmowę, skoro określiłeś swój stosunek do mnie.