Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1605

Wątek: Seriale

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Podstoli
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Otrzymał 12 podziękowań w 10 postach
    Sam też się zastanawiałem nad tą kwestią pór roku i doszedłem do podobnych wniosków co Dagorad. Poszedłbym nawet trochę dalej - według jakich kryteriów mierzony jest czas w Westeros? Jak wyodrębnić poszczególne lata, jak liczyć lata ludzkie? Żeby było śmieszniej to w takim kontekście, w języku polskim i pewnie innych słowiańskich, samo określenie "lata" na długość życia traci sens, bo to słowo mówi dosłownie o tym, ile dana osoba przeżyła lat, czyli pór roku. Kiedyś się też mówiło na podobnej zasadzie że ktoś przeżył ileśtam zim czy wiosen. A tutaj co, jak lato trwa 5 lat, to ile lat ma dziecko urodzone w połowie lata?

Generalnie jestem bardzo zawiedziony tym sezonem, nie wiem skąd, przy tak świetnej oglądalności i opiniach o poprzednich sezonach, producenci doszli do wniosku że należy coś na siłę ulepszać i udziwniać, idą tu drogą typowego amerykańskiego serialu. Rozumiem, że nie mogli oddać w 100% wątku powieści bo jest zbyt zawiły i skomplikowany, mogę przeboleć że olali kompletnie żelazne wyspy (chociaż w takim razie po co wogóle zaczynali wątek z siostrą Theona w poprzednich sezonach?), ale
    Spoiler: 
    to co zrobili Dorne to już jest gruba przesada, zwłaszcza po sukcesie wśród widzów Oberyna. I po jaką cholerę wysłali tam Jaimiego? Brak Aegona Targaryena też jest dla mnie niezrozumiały. Na północy też nacudowali, Sansa, serio? Przy całym tym wątku dotychczas genialny Littlefinger staje się powoli idiotą. Albo Roose Bolton, nie wiem, bo taki mariaż jest kompletnie pozbawiony sensu. Północ pamięta, ale o Rickonie to chyba zapomniała, a w książce wygląda, że jeszcze odegra swoją rolę. Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić że w serialu miałby walczyć o północ z Sansą.

2. Użytkownicy którzy uznali post Man_Utd za przydatny: