Cytat Zamieszczone przez marko1805 Zobacz posta
Przepraszam jeszcze raz, że nie do końca w temacie
Jak najbardziej w temacie, a już na pewno bardziej niż
Spoiler: 

wrzuty typu
Cytat Zamieszczone przez romanrozynski Zobacz posta
He, he, powinieś powieści fantazy pisać, Tolkien się chowa.
Chciałem już napisać "cóż za brednie" ale grzeczność przemogła
czyli jak użyć słów prowokujących, wnoszących wielkie nic do dyskusji i tak napisanych, żeby nie było że zostały użyte. A wystarczyło napisać ze długie łuki są przez Ciebie Romanie uważane za stanowczo rozreklamowane. I takie wyjaśnienie. Jeżeli chodzi o fantasy to na bank jestem w topowej piątce forumowiczów orga którzy są w tym temacie zieloni jak ogórek. Zaś jeżeli chodzi o
Cytat Zamieszczone przez romanrozynski Zobacz posta
chyba Anglicy mieli karabiny maszynowe ?
to zapewniam Cię że i tutaj też jestem w topowej piątce orgowiczów, tyle że tym razem z którymi możesz zawsze pogadać o konstrukcjach (systemach) karabinów maszynowych doby WWI , WWII jak i czasów zimnowojennych po dzień dzisiejszy. Zakładaj temat i dyskutujemy. Ale jedna prośba. Tutaj pozostajemy przy legionach i średniowieczu. Zgoda?

Zdanie podsumowania. Nie pisałem o konkretnej bitwie. Zrobiłem uogólnienie podsumowujące rolę długich łuków na polach 3 bitew CRECY 1346, POITIERS 1356 i AZINKOURT 1415. W dwóch z nich przed bitwą była burza, w trzeciej nic mi o tym nie wiadomo. Oczywiście to pomogło, ale skuteczność łuczników była (może tylko dla mnie) niepodważalnym i decydującym powodem takich a nie innych rezultatów pobitewnych. Nie można twierdzić, że rycerstwo francuskie nie było doświadczone i słabo wyszkolone. Musiało zdawać sobie sprawę, że warunki były niekorzystne, ale uznało że nie uniemożliwiające szarże. W jednej z nich było 16 szarż. Gdyby naprawdę było tak grząsko, to po kilku pierwszych zrezygnowano by. Romantyzm romantyzmem, wola chwały wolą chwały, ale to nie byli samobójcy. We wszystkich przypadkach to Francuzi doganiali armie angielskie. We wszystkich przypadkach to oni decydowali o dacie i porze rozpoczęcia bitwy. Anglicy mogli sobie siedzieć na swoich pozycjach tygodniami jedząc swoje ostatnie konie a i tak nie zmusiliby Francuzów do rozpoczęcia bitwy.