Strona 14 z 287 PierwszyPierwszy ... 412131415162464114 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 2861

Wątek: Ukraina i unia

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez Baal-Melkart Zobacz posta

Więc po co oficjalnie odnosić się do wpisów na twitterze niepoważnego człowieka?
    W obecnych czasach twitter bądź fb służą do chwalenia się, pokazywania gdzie się było i takie tam. Posty, które zamieszczają tam politycy ciężko uznać jest za miarodajne źródła informacji, mogą jedynie posłużyć jako miernik czyiś odczuć i myśli.
    A pan Rogizin pragnie pokazać całemu światu jakiego to ma malutkiego, bo inaczej nie można tego zinterpretować.
    Jak bardzo chce wlecieć Tu -160, to niech wlatuje. Możesz się Baalu śmiać ale takie przelot na pewno postawi w gotowości państwa NATO. A przynajmniej te w tamtym regionie, i niech Rogozin nie zdziwi się jak w kabinie pilotów zapiszczą sygnały ostrzegawcze, że został namierzony. Wlatywanie w czyjaś przestrzeń powietrzną samolotem wojskowym bez zgody będzie skutkowało podwyższeniem gotowości bojowej.

AK w Saharyniu też zniżyło się do banderowskich metod, widocznie z banderowcami inaczej się nie da
    Zniżanie się do poziomu wroga nie daje nikomu godności, wręcz przeciwnie.

http://fakty.interia.pl/raport-zamie...os,nId,1423662
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Stolnik Awatar Baal-Melkart
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1
    Otrzymał 14 podziękowań w 12 postach
    Jak bardzo chce wlecieć Tu -160, to niech wlatuje. Możesz się Baalu śmiać ale takie przelot na pewno postawi w gotowości państwa NATO. A przynajmniej te w tamtym regionie, i niech Rogozin nie zdziwi się jak w kabinie pilotów zapiszczą sygnały ostrzegawcze, że został namierzony. Wlatywanie w czyjaś przestrzeń powietrzną samolotem wojskowym bez zgody będzie skutkowało podwyższeniem gotowości bojowej.
    Aż strach pomyśleć gdyby napisał, że ma zamiar polecieć marsjańskim spodkiem. To dopiero wywołałoby poruszenie. Bo przecież skoro tak napisał, to tak zrobi.
    Zniżanie się do poziomu wroga nie daje nikomu godności, wręcz przeciwnie.
    Doprawdy? Jakoś z akcją antyterrorystyczną nikt nie ma problemu, natomiast gdy Janukowycz próbował prowadzić swoją operację antyterrorystyczną to okrzyknięto jego rządy reżimem. W przypadku Mariupola, jak słusznie zauważył Zając, wydano rozkaz nie brania żywych. Więc o co chodzi? Majdanowskie standardy się nie podobają?

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/bild...-policje/r9hl3
    Żeś Jeden Święty jest, uznałem ciebie, Mazda-Ahuro,
    Gdy Dobra Myśl zeszła raz ku mnie,
    Bym głośno wyrzekł, co Myśl mówi Cicha, Najlepsza:
    u Kłamców licznych nie szukaj pochwały,
    Bo każdą Cnotę wrogiem ci uczynią.

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach

Więc po co oficjalnie odnosić się do wpisów na twitterze niepoważnego człowieka?

Może dlatego że Twitter jest publicznym medium, a Rogozin aktualnym wicepremierem? Chyba że był w stanie który podpowiadał mu że pisze SMS-a.

Cytat Zamieszczone przez Baal-melkart Zobacz posta
    AK w Saharyniu też zniżyło się do banderowskich metod, widocznie z banderowcami inaczej się nie da

Czyli już dla Ciebie wszyscy Ukraińcy z MSW, MON itd to banderowcy. Dobrze wiedzieć.

Naczelnik milicji w Mariupolu na południowym wschodzie Ukrainy, porwany dwa dni temu przez prorosyjskich separatystów, nie żyje - podaje ukraiński portal ostro.org. Powołujący się na organa ścigania portal pisze, że Walerija Androszczuka znaleziono powieszonego w pobliżu lotniska w Mariupolu. Jeżeli to prawda, to faktycznie nie biorą jeńców. Jednak to dalej dzicz. Historia na coś się jednak przydaje.

Jeżeli tam są operatorzy (jeszcze otwarta jest kwestia skali zaangażowania) z blackwater, to miejscowe uzbrojone grupy samoobrony separatystów mogą już się widzieć co najwyżej w roli przewodników (znają każdy kąt) specnazu i "zielonych ludzików".

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Podkomorzy Awatar Dagorad
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Otrzymał 87 podziękowań w 65 postach
    A pan Rogizin pragnie pokazać całemu światu jakiego to ma malutkiego, bo inaczej nie można tego zinterpretować.
    ? Ja ten wpis rozumiem raczej jako groźbę (mało realną oczywiście) użycia siły, a nie obietnicę że wykorzysta samolot wojskowy w celach niemilitarnych.

Celowe robienie szumu. Naddniestrze to w końcu pupilek Rosji podobnie jak Abchazja. Realnie jest to państwo niepodległe, choć nie uznaje go nawet Rosja. Żeby Moskwa je uznała nie potrzeba jednak żadnej petycji ni nic z tych rzeczy. Cała akcja z petycją to pewnie celowe granie na podobieństwie do referendum, Rosja pokazuje światu że może coś zrobić. Zwykłe obiecanki i groźby z Moskwy wyszłyby pewnie słabo, Putin musiałby się choć trochę zadeklarować. Tak to dostajemy tylko info że druga strona stawia kwestię i perspektywę że Rosja ją rozpatrzy.

Mówienie że dziś Donbas jutro Naddniestrze nie jest zbytnio uzasadnione. Naddniestrze już jest Rosji, jeżeli zbliży się ona do jego granic to pewnie zmieni jego "status" na podobny do Abchazji czy Osetii. Samo wchłonięcie do Rosji nie byłoby ani niczym ważnym ani szokującym. Wręcz porażką Putina by było gdyby jego polityka doprowadziła do sytuacji że Naddniestrze oficjalnie poprosiłoby o wchłonięcie. W końcu w czasach ZSRR republika ta powstała w podobnym celu jak Marchlewszczyzna, kwintesencją takich tworów było to że miały być odrębne i mimo że cele naturalnie się już zmieniły to ich "opłacalność" nadal na tym polega.

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez chochlik20 Zobacz posta
    Nasz Dmytr Jaroszyn nie zasiada w rządzie, ale dla Ciebie to nie istotne.
    Spodziewasz sie ze osoba pelniaca jakakolwiek funkcje w strukturach rzadowych danego panstwa bedzie oficjalnie wystosowywac apel do terrorystow?Od tego sa wlasnie tacy ludzie jak Jaroszyn.

Zlapali kogos za reke?Jedyne co jest w tym artykule to przypuszczenia tyle samo warte co gadki jednego nacjonalisty o rozbiorze Ukrainy.

Cytat Zamieszczone przez chochlik20 Zobacz posta
    CO? Jaka prawda? Odstaw kawę i przeżuć się na ziółka, bo nawet moja wyobraźnia nie potrafi sprostać Talibom kupującym wąglika w polskiej wsi.
    Ignorance is bliss...

Wczoraj pisalem o innych nacjach uczestniczacych w ukrainskim konflikcie zas o udziale exBlackwater duzo wczesniej...To bylo definiowane jako "rosyjska propaganda".Konflikt dopiero sie rozkreca i z pewnoscia im dluzej potrwa tym bedzie wiecej niespodzianek.
    http://www.spiegel.de/politik/auslan...-a-968745.html
    https://www.youtube.com/watch?v=ayfS0tlzrpg
    https://www.youtube.com/watch?v=YtTkevZZgBM
    Odnosnie linkow YT z checia sie zapoznam z czyjas opinia odnosnie widocznego uzbrojenia.Ekspertem w tej dziedzinie nie jestem i dla zaspokojenia wlasnej ciekawosci oraz(byc moze) zdemaskowania falszerstwa chce wiedziec czy widoczne karabiny sa typowa bronia uzywana przez jednostki wojskowe lub milicyjne na Ukrainie?Czy tez jest to uzbrojenie charakterystyczne dla jednostek zachodnich?Dzieki z gory za wyjasnienia

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Na drugim filmiku jest to na 100% karabinek szturmowy systemu kałasznikowa. Tu nie trzeba eksperta, rozumiem że kamasze Cię ominęły. Kolba (nietypowa) sugeruje jakąś nowszą wersję, choćby AK-101.

W pierwszym filmiku (z racji trzęsącej się ręki operatora, nie jestem na 100% pewien) są także karabinki systemu kałasznikowa, a facet z karabinem z dwójnogiem ma uniwersalny karabin maszynowy PK/PKS (charakterystyczna kolba).

Na górze przelatują Mil Mi-24.

Co do mojej (jakże nieobiektywnej) sugestii. Na drugim filmiku to może być faktycznie Ukrainiec (swoboda miejscowych).
    Na pierwszym filmie (z autobusami) to mi wygląda na operatorów z Blackwater (teraz Academi), uzbrojenie strzeleckie systemów, do których na miejscu jest przeogromna ilość amunicji to typowe dla jednostek specjalnych. A głównie z byłych operatorów takich jednostek składa się Academi. Pamiętamy swobodne zachowanie się ludności rosyjskojęzycznej w stosunku do przestraszonych żołnierzy/funkcjonariuszy sił Ukrainy, nawet na pojazdach BTR. Tu widzimy wyraźny respekt cywili. Sądzę że stąd fakt oddalenia nakręcającego.

EDIT- To raczej ta wersja PK

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Dzieki.Odnosnie drugiego linku zolnierz dosc biegle operuje hiszpanskim w trakcie rozmowy z dziennikarzami ale to o niczym nie swiadczy.

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Koncentrowałem się na sprzęcie, faktycznie z tym językiem, teraz podgłosiłem. Za nim BTR-70 i ZSU-23-2 na ciężarówce. To sprzęt typowy. Ale cięższe wyposażenie to sprawa pełnych magazynów, jeszcze posowieckich, nie trzeba innego w tego typu walkach o małej intensywności (słowo subiektywnie użyte). Za to broń osobista musi być pewna. Nawet taka systemu wschodniego: na pewno nie wyjęto ją z miejscowych magazynów, prawdopodobnie wzięto ją ze sobą przybywając. Cały dowcip polega na tym że amunicji NATO-wskiej 5,56 i 7,62 na miejscu jak na lekarstwo. Więc korzystamy z amunicji dostępnej. Zaś operatorzy karabinów wyborowych (7,62- 8,6mm) i "przeciwsprzętowych" (taki eufemizm humanitarny) (12,7-20mm) z racji relatywnie małego zużycia amunicji z pewnością są wyposażeni w broń pochodzenia zachodniego. Chociażby z racji pewności trafienia. Bo SWD raczej tego nie zapewnia.

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach

Aż strach pomyśleć gdyby napisał, że ma zamiar polecieć marsjańskim spodkiem. To dopiero wywołałoby poruszenie. Bo przecież skoro tak napisał, to tak zrobi.

Sam fakt, że to napisał jest groźbą skierowaną przeciwko dwóm niepodległym krajom. Jak rozumiem Cię to nie rusza.
    Pisałem, że na portalach społecznościowych ludzie piszą swoje odczucia, myśli. Fakt, że zrobił to wicepremier Rosji takimi a nie innymi słowami pokazuje, że jego kraj jak zwykle pręży muskuły i nie nadaje się do nawiązania przyjacielskich stosunków z resztą świata. Skoro pragną być być postrzegania jako agresor to niech dalej coś takiego robią.
    Ja rozumiem, że Twoimi słowami kieruje antypatia do Ukrainy, ale zapewne gdyby taki wpis pojawił się a propo naszego kraju na pewno byś inaczej zareagował jak sądzę.

Tu-160
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Tu-160
    Nikt nie pokwapił się wyjaśnić, więc robię to ja.

Doprawdy? Jakoś z akcją antyterrorystyczną nikt nie ma problemu, natomiast gdy Janukowycz próbował prowadzić swoją operację antyterrorystyczną to okrzyknięto jego rządy reżimem. W przypadku Mariupola, jak słusznie zauważył Zając, wydano rozkaz nie brania żywych. Więc o co chodzi? Majdanowskie standardy się nie podobają?

Ta akcja antyterorystyczna ma zapobiec podzieleniu kraju, okrojenia jego terytorium. To nie jest przewrót jak to było na Majdanie. Czytałeś chyba linki i wiesz, że Janukowycz robił akcje antyterrorystyczne, wtedy gdy wygasały zamieszki i zrobił to 2-krotnie tym samym wbijając sobie gwoździe do trumny.

Cytat Zamieszczone przez zajac Zobacz posta
    Spodziewasz sie ze osoba pelniaca jakakolwiek funkcje w strukturach rzadowych danego panstwa bedzie oficjalnie wystosowywac apel do terrorystow?Od tego sa wlasnie tacy ludzie jak Jaroszyn.
    I co masz te akcje terrorystyczne w Rosji? Jakoś ich nie widać ani nie słychać.

Zlapali kogos za reke?Jedyne co jest w tym artykule to przypuszczenia tyle samo warte co gadki jednego nacjonalisty o rozbiorze Ukrainy.
    A czy ja twierdzę, że złapali? Traktuje to jako propagandę rosyjską, podobnie jak w przypadku szkoleń w Polsce i na Litwie. Zero dowodów, zero czegokolwiek.
    Podobnie jak w przypadku arabskich terrorystów czy Blackwater. W to ostatniej jestem gotowy uwierzyć jeszcze, bo każda wojna nie może się obyć bez najemników.

Ignorance is bliss...
    Łączenie Klewek i Leppera z wiezieniami dla talibów... Brawo. Jedynym czynnikiem wspólnym są tu terroryści.

Cytat Zamieszczone przez Dagorad Zobacz posta
    ? Ja ten wpis rozumiem raczej jako groźbę (mało realną oczywiście) użycia siły, a nie obietnicę że wykorzysta samolot wojskowy w celach niemilitarnych.
    Podobnie jak ja.

Cytat Zamieszczone przez Dagorad Zobacz posta
    Celowe robienie szumu. Naddniestrze to w końcu pupilek Rosji podobnie jak Abchazja. Realnie jest to państwo niepodległe, choć nie uznaje go nawet Rosja. Żeby Moskwa je uznała nie potrzeba jednak żadnej petycji ni nic z tych rzeczy. Cała akcja z petycją to pewnie celowe granie na podobieństwie do referendum, Rosja pokazuje światu że może coś zrobić. Zwykłe obiecanki i groźby z Moskwy wyszłyby pewnie słabo, Putin musiałby się choć trochę zadeklarować. Tak to dostajemy tylko info że druga strona stawia kwestię i perspektywę że Rosja ją rozpatrzy.

Mówienie że dziś Donbas jutro Naddniestrze nie jest zbytnio uzasadnione. Naddniestrze już jest Rosji, jeżeli zbliży się ona do jego granic to pewnie zmieni jego "status" na podobny do Abchazji czy Osetii. Samo wchłonięcie do Rosji nie byłoby ani niczym ważnym ani szokującym. Wręcz porażką Putina by było gdyby jego polityka doprowadziła do sytuacji że Naddniestrze oficjalnie poprosiłoby o wchłonięcie. W końcu w czasach ZSRR republika ta powstała w podobnym celu jak Marchlewszczyzna, kwintesencją takich tworów było to że miały być odrębne i mimo że cele naturalnie się już zmieniły to ich "opłacalność" nadal na tym polega.
    Masz trochę racji, jednak zgodzę się tylko po części. Naddniestrze funkcjonuje tylko dzięki obecności tam dywizji rosyjskich. Jakby popatrzeć na mapę Naddniestrze nie ma ani dostępu do morza, ani drogi lądowej z Rosją. Podobnie jest z Krymem. Zaopatrywanie tych prowincji po wchłonięciu drogą morską lub powietrzną będzie bardzo kosztowne. Ukraina z racji zatargów z Rosją nie zgodzi się za bardzo na wykorzystanie swojej przestrzeni powietrznej, podobnie zresztą jak Mołdawia, którą zgłasza słuszne pretensje do tego regionu.
    Jeżeli Rosja wchłonie w ramach ambicji ten region będzie miała nie liche kłopoty, i tu masz rację, że były by tu porażka Putina. Europa długo po tym będzie patrzyła na lepkie rączki Rosji.
    Po aneksji Naddniestrza, w Rosji na pewno pojawią się głosy by połączyć te regiony z macierzą. A jedyną drogą będzie wchłonięcie Ukrainy.

Ps. albo też utworzenie nowego państwa - Noworosji
    http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-sw...ja,425844.html
    Ostatnio edytowane przez chochlik20 ; 12-05-2014 o 15:57
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Stolnik Awatar Baal-Melkart
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1
    Otrzymał 14 podziękowań w 12 postach
    Może dlatego że Twitter jest publicznym medium, a Rogozin aktualnym wicepremierem? Chyba że był w stanie który podpowiadał mu że pisze SMS-a.
    To niech mu odpowiedzą na tym samym publicznym medium, że ich obrona przeciwlotnicza czeka na Rogozina z niecierpliwością.
    Czyli już dla Ciebie wszyscy Ukraińcy z MSW, MON itd to banderowcy. Dobrze wiedzieć.
    Tak się składa, że wątek "banderowskich metod" sam rozpocząłeś, ja tylko go kontynuuje.

Sam fakt, że to napisał jest groźbą skierowaną przeciwko dwóm niepodległym krajom. Jak rozumiem Cię to nie rusza.
    Ale co ma mnie ruszać, wpis na twitterze, że poleci bombowcem? Groźbą to była mowa Obamy o użyciu siły wobec Syrii.
    Pisałem, że na portalach społecznościowych ludzie piszą swoje odczucia, myśli. Fakt, że zrobił to wicepremier Rosji takimi a nie innymi słowami pokazuje, że jego kraj jak zwykle pręży muskuły i nie nadaje się do nawiązania przyjacielskich stosunków z resztą świata. Skoro pragną być być postrzegania jako agresor to niech dalej coś takiego robią.
    Zachód to nie jest "reszta świata" jak najwyraźniej niektórzy uważają. Jeśli komukolwiek wydaje się, że takie państwa jak Rosja, Chiny, Indie czy Iran będą nawiązywać przyjacielskie stosunki z Zachoddem na warunkach Zachodu, to się zwyczajnie myli.
    Ja rozumiem, że Twoimi słowami kieruje antypatia do Ukrainy, ale zapewne gdyby taki wpis pojawił się a propo naszego kraju na pewno byś inaczej zareagował jak sądzę.
    Antypatia do Ukrainy? Chyba raczej do obecnej władzy tego państwa. I nie wiem wciąż na co tu reagować, na frustracje Rogozina, że go przepuścić podobno nie chcieli? Nie widzę sensu w oficjalnym reagowaniu na twitterowe prowokacje bez pokrycia.
    Ta akcja antyterorystyczna ma zapobiec podzieleniu kraju, okrojenia jego terytorium. To nie jest przewrót jak to było na Majdanie. Czytałeś chyba linki i wiesz, że Janukowycz robił akcje antyterrorystyczne, wtedy gdy wygasały zamieszki i zrobił to 2-krotnie tym samym wbijając sobie gwoździe do trumny.
    Z perspektywy czasu można śmiało powiedzieć, że akcja antyterrorystyczna Janukowycza tym bardziej mogła uratować integralność terytorialną Ukrainy. Ale to był przecież reżim. Obecna akcja, sterowana z prawnego punktu widzenia przez nielegalną władzę, raczej integralności nie zabezpieczy. Może najemnicy lepiej sobie poradzą.
    Żeś Jeden Święty jest, uznałem ciebie, Mazda-Ahuro,
    Gdy Dobra Myśl zeszła raz ku mnie,
    Bym głośno wyrzekł, co Myśl mówi Cicha, Najlepsza:
    u Kłamców licznych nie szukaj pochwały,
    Bo każdą Cnotę wrogiem ci uczynią.

Strona 14 z 287 PierwszyPierwszy ... 412131415162464114 ... OstatniOstatni