Strona 72 z 205 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482122172 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 711 do 720 z 2044

Wątek: Co aktualnie czytacie?

Podczaszy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    10
    Otrzymał 1 podziękowanie w 1 poście
    "Dywizjon 303" Arkady Fiedler

Podkomorzy Awatar szwejk
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    219
    Otrzymał 371 podziękowań w 273 postach
    Dla tych, co interesują się dziejami Wileńszczyzny w IIWŚ polecam tę treściwą i dobrze napisaną publikację.
    Wojenne dzieje Wilna 1939-1945 Józef Krajewski

http://ksiazki.wp.pl/bid,59627,tytul...?ticaid=112eac
    "A teraz słuchajcie wy, ludzie z NATO! Bombardujecie ścianę, co nie przepuszczała potoku afrykańskiej migracji do Europy, ścianę, co stopuje terrorystów . Tą ścianą była Libia. Rujnujecie ją. Wy - idioci. Za tysiące migrantów z Afryki, za wsparcie terrorystów będziecie płonąć w piekle. I tak będzie".

Mu'ammar al - Kaddafi

Kapitan królów i król kapitanów. Awatar PaskudnyPludrak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    148
    Otrzymał 237 podziękowań w 155 postach
    "Protokoły mędrców Syjonu-autentyk czy falsyfikat" Janusz Tazbir
    Choć już dawno wiedziałem, że "Protokoły....." to fałszywka stworzona przez carską ochranę,autor tej pracy bezwzględnie to potwierdza i obala masę mitów z nimi związanych.Tylko cóż z tego ? skoro i tak są tacy co wiedzą lepiej
    ...a sławny generał Wit-tenberg poprzedza go tak ,jak jutrzenka poprzedza słońce.-W.Kochowski "Lata potopu"
    "Nie wykuwać tarcz utopii. I nie kruszyć o nie kopii "

Zbanowany
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    Otrzymał 19 podziękowań w 15 postach
    Cytat Zamieszczone przez PaskudnyPludrak Zobacz posta
    "Protokoły mędrców Syjonu-autentyk czy falsyfikat" Janusz Tazbir
    Choć już dawno wiedziałem, że "Protokoły....." to fałszywka stworzona przez carską ochranę,autor tej pracy bezwzględnie to potwierdza i obala masę mitów z nimi związanych.Tylko cóż z tego ? skoro i tak są tacy co wiedzą lepiej
    Nie wiem jak wyglądają te obalania mitów. Szczerze powiedziawszy miałem okazję przeczytać cytaty z dzieł Tazbira (ktoś je cytował w dyskusji na innym forum) które były totalnymi bzdurami-jak się zdaje dotyczyło to kwestii kozackiej, więc jestem sceptycznie nastawiony do ustaleń i domysłów tego autora.
    Miałem także okazję czytać jakąś jego książkę dotyczącą XVII w. ale skończyło się na fragmenciku i nawet nie zapamiętałem tytułu-w każdym razie nie rozumiem zachwytów niektorych czytelników nad twórczością Tazbira i mam poważne wątpliowści na temat jego warsztatu naukowego
    Nie twierdzę że tu się myli ale wolałbym coś mocniejszego niż jego autorytet ?( u mnie go nie ma) na obalenie czegokolwiek

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    148
    Cytat Zamieszczone przez romanrozynski Zobacz posta
    Nie wiem jak wyglądają te obalania mitów. Szczerze powiedziawszy miałem okazję przeczytać cytaty z dzieł Tazbira (ktoś je cytował w dyskusji na innym forum) które były totalnymi bzdurami-jak się zdaje dotyczyło to kwestii kozackiej, więc jestem sceptycznie nastawiony do ustaleń i domysłów tego autora.
    Miałem także okazję czytać jakąś jego książkę dotyczącą XVII w. ale skończyło się na fragmenciku i nawet nie zapamiętałem tytułu-w każdym razie nie rozumiem zachwytów niektorych czytelników nad twórczością Tazbira i mam poważne wątpliowści na temat jego warsztatu naukowego
    Nie twierdzę że tu się myli ale wolałbym coś mocniejszego niż jego autorytet ?( u mnie go nie ma) na obalenie czegokolwiek
    Nie znam innych prac Tazbira, i w kwestii XVIIw zdecydowanie mam inne autorytety, ale akurat w tym temacie wydaję się dość przekonywujący. Zresztą nie jest żadna tajemnicą, fakt, że „Protokoły….” to fałszywka, udowodniono to niedługo po tym jak się ukazały.
    ...a sławny generał Wit-tenberg poprzedza go tak ,jak jutrzenka poprzedza słońce.-W.Kochowski "Lata potopu"

Zbanowany
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    2
    Otrzymał 19 podziękowań w 15 postach
    Cytat Zamieszczone przez PaskudnyPludrak Zobacz posta
    Nie znam innych prac Tazbira, i w kwestii XVIIw zdecydowanie mam inne autorytety, ale akurat w tym temacie wydaję się dość przekonywujący. Zresztą nie jest żadna tajemnicą, fakt, że „Protokoły….” to fałszywka, udowodniono to niedługo po tym jak się ukazały.
    a w jakiej publikacji ? (oczywiście po polsku)

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    148
    Cytat Zamieszczone przez romanrozynski Zobacz posta
    a w jakiej publikacji ? (oczywiście po polsku)

Np. w serii artykułów na łamach ‘Timesa’ z 1921r gdzie bardzo przekonująco wykazano, że protokoły to w dużej mierze plagiat z „Rozmowy w piekle między Monteskiuszem a Machiavellim” autorstwa Maurycego Joly, z tą różnicą, że miejsce tych dwóch panów, zajęli Żydzi i Goje.Wykazano również znaczne podobieństwo z „Monita Secreta” z XVIIw, czyli o rzekomym spisku Jezuitów również dążących do władzy nad światem.
    Później ukazała się masa publikacji demaskujących jeszcze bardziej zabieg carskiej ochrany, po polsku pisała coś Katarzyna Radziwiłłówna.

Podstoli Awatar Wespazjan
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    278
    Otrzymał 173 podziękowań w 111 postach
    Przeczytałem ostatnio powieść Johna Maddoxa Robertsa pt. "Operacja Marka Scypiona". Historia alternatywna o tym, że po bitwie pod Kannami, Hannibal po przybyciu do Italii sojuszniczej armii macedońskiej, zamiast doszczętnie zniszczyć Rzym proponuje Rzymianom wygnanie poza Alpy, do Noricum. Rzymianie udają się na wygnanie. Za Alpami budują swoje państwo. Po stu latach wysyłają poselstwo celem sprawdzenia co dzieje się w Italii, czy będą mogli odzyskać Rzym. Na czele poselstwa staje Marek Scypion.
    Polecam miłośnikom historii alternatywnych i miłośnikom starożytności. Książka świetnie napisana.

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Czytałem niedawno recenzje tej powieści.

A sam się właśnie zabieram za kolejnego Bieszanowa:

Polecam jego prace wszystkim zachwyconym zwycięstwami armii czerwonej na frontach IIWŚ. Po kwerendach w archiwach masakruje stary wizerunek tego tematu. Ale proszę zacząć od

poprzez

dalej

i
    Ostatnio edytowane przez Gajusz Mariusz ; 25-06-2014 o 15:27

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Podczaszy
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    10
    Otrzymał 1 podziękowanie w 1 poście
    "Pokochała Toma Gordona" Stephen King.

Strona 72 z 205 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482122172 ... OstatniOstatni