Nie znam innych prac Tazbira, i w kwestii XVIIw zdecydowanie mam inne autorytety, ale akurat w tym temacie wydaję się dość przekonywujący. Zresztą nie jest żadna tajemnicą, fakt, że „Protokoły….” to fałszywka, udowodniono to niedługo po tym jak się ukazały.Nie wiem jak wyglądają te obalania mitów. Szczerze powiedziawszy miałem okazję przeczytać cytaty z dzieł Tazbira (ktoś je cytował w dyskusji na innym forum) które były totalnymi bzdurami-jak się zdaje dotyczyło to kwestii kozackiej, więc jestem sceptycznie nastawiony do ustaleń i domysłów tego autora.
Miałem także okazję czytać jakąś jego książkę dotyczącą XVII w. ale skończyło się na fragmenciku i nawet nie zapamiętałem tytułu-w każdym razie nie rozumiem zachwytów niektorych czytelników nad twórczością Tazbira i mam poważne wątpliowści na temat jego warsztatu naukowego
Nie twierdzę że tu się myli ale wolałbym coś mocniejszego niż jego autorytet ?( u mnie go nie ma) na obalenie czegokolwiek
...a sławny generał Wit-tenberg poprzedza go tak ,jak jutrzenka poprzedza słońce.-W.Kochowski "Lata potopu"
"Nie wykuwać tarcz utopii. I nie kruszyć o nie kopii "

Odpowiedz z cytatem