Strona 162 z 230 PierwszyPierwszy ... 62112152160161162163164172212 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 611 do 1 620 z 2294

Wątek: Kościół Katolicki

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    O przyczynach ciągłego spadku liczby wiernych mówił ks. prof. Tomasz Wielebski, teolog pastoralista z UKSW. Zaprezentował wyniki swojego badania z 2009 roku. - Wierni skarżą się, że o brakuje im informacji o znaczeniu niedzielnej eucharystii. Twierdzą, że ta tematyka nie jest poruszana w gazetkach parafialnych ani na stronach internetowych parafii. Za mało też w parafiach jest katechez. Są wygłaszane tylko w co piątej parafii.

Z badań ks. prof. Wielebskiego wynika, że Polacy, zamiast mszy, wybierają spotkania z rodziną, czytanie prasy i książek, oglądanie telewizji, spacery, kino, teatr i sport. - Problem polega na tym, że polskie parafie nie stwarzają możliwości wspólnego przeżywania czasu wolnego w niedzielę w domu parafialnym. Aż 65 proc. moich respondentów stwierdziło, że nie ma takiej możliwości - mówi ks. Wielebski. Dodaje, że wierni mają sprecyzowane oczekiwania: chcieliby parafialnych kawiarenek albo wydarzeń artystycznych.

Ks. Wielebski twierdzi również, że jedną z metod, która mogłaby pomóc Kościołowi w odwróceniu trendu, byłby zakaz handlu w niedzielę.
    A mi się wydaje, że to wina leży też po stronie kapłanów, których retoryka coraz bardziej zaczyna przeszkadzać ludziom. Kościół z domu modlitwy stał się miejscem gdzie króluje polityka, coraz częściej wychodzą na jaw grzeszki KK a zwierzchnicy albo je bagatelizują albo zamiatają pod dywan.
    http://wyborcza.pl/1,75478,16301665,...l#BoxSlotI3img
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Pysiaczek Samicka Awatar Presidente
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    206
    Otrzymał 230 podziękowań w 152 postach
    A mi się wydaje, że to wina leży też po stronie kapłanów, których retoryka coraz bardziej zaczyna przeszkadzać ludziom. Kościół z domu modlitwy stał się miejscem gdzie króluje polityka, coraz częściej wychodzą na jaw grzeszki KK a zwierzchnicy albo je bagatelizują albo zamiatają pod dywan.
    A kiedy ostatni raz byłeś w kościele? Bo cały czas twierdzisz jakoby dom modlitwy stał się sceną polityczną. Czyżby retoryka w stylu "nie wiem, nie znam się, nie byłem, ale w mediach tak mówią to musi być prawda"?

Stary nick:kujon333

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Już dawno nie byłem, i wiem do czego pijesz. Ale poczytaj wypowiedzi polskiego kleru. I pisząc Kościół nie miałem na myśli tylko budynku ale kleru, który w swoich wypowiedziach częściej sypie jadem niż miłością bliźniego. Wystarczy choćby poszukać w dniu dzisiejszym - ks. prof. Paweł Bortkiewicz stwierdził, że należy rozważyć ekskomuniką dla prezydent Warszawy za dymisję prof. Chazana. Jak rozumiem nie ma tu podtekstu politycznego?
    http://m.tokfm.pl/Tokfm/1,110218,163...j_wymysl_.html
    I kapkę starsze wiadomości:
    http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmias...z_.html#sondaz
    http://www.fronda.pl/a/na-kogo-katolik-powinien-zaglosowac-w-wyborach,37227.html
    Kujonie jakby poszukać to więcej by się takich kwiatków znalazło. Nie każdy kapłan miesza się do polityki, ale Ci z wyższej półki nie pogardzą nią. Nie w każdym kościele ksiądz będzie gadał głupoty, ale będzie przemawiał mądrze. Gdyby KK w Polsce z taką mocą i zaangażowaniem zwalczał choćby alkoholizm czy narkotyki, pedofilie jak aborcje i ateizm byłoby bardzo fajnie. Bo ostatnio coś krucho z tą pierwszą rzeczą. Ostatnio policja zatrzymała księdza, który prowadził po pijaku auto z dzieckiem w środku. Jeżeli nie rzeczy przeze mnie wymienione to choćby apel do społeczeństwo o nie pozostawianie dzieci czy zwierząt zamkniętych w samochodzie. Ale o takich rzeczach się zapomina.
    Ostatnio edytowane przez chochlik20 ; 11-07-2014 o 07:54
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.

Księga XVI

Comte de Barcelona Awatar Barsa
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Otrzymał 101 podziękowań w 58 postach
    cyt z http://fakty.interia.pl/prasa/przewo...u,nId,1465232:

Z kolei w kalendarzu szkolnym Unii Europejskiej 2010/2011, który gratis trafił do 3,3 mln uczniów, zaznaczono dni świąteczne wszystkich religii świata, z wyjątkiem świąt obchodzonych przez chrześcijan.

Czytaj więcej na http://fakty.interia.pl/prasa/przewo...ampaign=chrome
    Z takiego obrotu sprawy na pewno chochlik jest zadowolony....

Visca el Barca!!!

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    A burzysz się z powodu tego, że święta zamiast stawać się czasem dla rodziny stają się czasem wielkiego biegania po sklepach?
    Jak widzę w Twoim mniemaniu jestem wielkim przeciwnikiem religii katolickiej, chociaż staram się szanować każde wyznanie a moje posty tyczą sie głownie ludzi a nie religii. Chyba, że uważasz, że atak na kapłana lub osobę wierzącą jest atakiem od razu na religie.
    Z cyklu kto jest prawdziwym katolikiem:
    http://www.fronda.pl/a/ks-malkowski-...nie,39385.html
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

Comte de Barcelona Awatar Barsa
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Otrzymał 101 podziękowań w 58 postach
    Co mnie odchodzi co ludzie robią w święta? Ich sprawa... Tak samo z niedzielami itd.

Visca el Barca!!!

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez chochlik20 Zobacz posta
    święta zamiast stawać się czasem dla rodziny stają się czasem wielkiego biegania po sklepach?
    Dla rodziny to nalezy miec czas 24/7 a nie tylko w weekendy lub swieta.Po drugie co Cie obchodzi w jaki sposob kazdy swietuje?

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Więc czemu mam się cieszyć z faktu, że nie umieszczono świąt katolickich? Skoro ktoś się burzy, że nie ma świąt niech też będzie konsekwentny wobec tego jak ludzie spędzają święta.
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez chochlik20 Zobacz posta
    Więc czemu mam się cieszyć z faktu, że nie umieszczono świąt katolickich? Skoro ktoś się burzy, że nie ma świąt niech też będzie konsekwentny wobec tego jak ludzie spędzają święta.
    Zapoznaj sie podanym tekstem zrodlowym.Sa zamieszczone swieta innych wyznan z pominieciem swiat chrzescijanskich.Chyba nie rozumiesz tresci omawianego artykulu...Spor sie rozchodzi o umyslne pominiecie swiat jednego wyznania a nie o sposob celebrowania szarego czlowieka

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Mi jako ateiście jest wszystko jedno czy święta będą umieszczane w kalendarzu czy też nie. Kalendarz być może miał spełniać funkcje poznawczą by uczniowie wyznania chrześcijańskiego poznali także kiedy ich koledzy obchodzą swoje święta. I nie rozumiem z czego według Barsy miałbym się cieszyć.
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

Strona 162 z 230 PierwszyPierwszy ... 62112152160161162163164172212 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów