Zostałem ciężko obrażony, więc muszę odpowiedzieć

Trudno znaleźć w dziejach bitwę zachodniej zazdy z jazdą polską. Bywały tylko bitwy Z UDZIAŁEM jazdy zachodniej i to zawsze z udziałem jazdy szwedzkiej, która w XVII w. była chyba w całości jazdą lekką.
To po pierwsze.
Po drugie nikt nie napisał, że jazda zachodnia była lepsza lub gorsza od husarii. Jazda zachodnia była natomiast bez najmniejszych wyątpliwości formacją znacznie bardziej elastyczną a zatem i użyteczną na polu walki. Husaria nadawała się natomiast właściwie tylko do walnych bitew i tylko do przełamania atakiem frontalnym. Dlatego w 2 poł. XVII w. husaria nie występowała już w dużej liczbie a jej miejsce zajęła jazda kozacka, która częściowo ową elastyczność zapewniała. Ale nawet kozacy musieli być uzupełniani jazdą lekką dla zapewnienia rozpoznania i aprowizacji.
Tym samym husaria była doskonała w ataku frontalnym do przełamania linii obrony przeciwnika ale zupełnie nie nadawała się do dziesiątek innych zadań. Tym samym jej utrzymywanie nie mało wielkiego sensu i było kwestią chyba tylko tradycji rycerskich.