Strona 73 z 176 PierwszyPierwszy ... 2363717273747583123173 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 721 do 730 z 1753

Wątek: Potop Total War

Moderatorzy Lokalni Awatar Piter
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    73
    Otrzymał 179 podziękowań w 145 postach
    Cytat Zamieszczone przez PaskudnyPludrak Zobacz posta
    Owszem nasza jazda(nie tylko husaria) zazwyczaj górowała nad kawalerią sąsiadów i ja akurat tego nigdzie nie negowałem, jednak nie jest to równoznaczne z tym, że była absolutnie niepokonana, i zdarzało się też, że dostawała łupnia.

To akurat niezbyt trafiony przykład, bo co takiego robili ci Lisowczycy w Wojnie 30 letniej ? z tego co się orientuję, to głównie łupili, owszem wzięli udział w kilku większych/mniejszych bitwach,potyczkach np. pod Białą Górą, ale stwierdzenie, że górowali nad jazdą nieprzyjacielską, to mocna przesada, może nad Węgrami górowali, nad resztą górowali jedynie szybkością marszu. Od razu uprzedzam, że teza jakoby wybawili Wiedeń, to bajeczka, Bethlen wycofał się spod Wiednia, bo nie miał odpowiedniej artylerii do prowadzenia ostrzału potężnych fortyfikacji miasta ,jego armię dziesiątkował głód i choroby, a nie dlatego, że przestraszył się Lisowczyków.

Po prostu podałem polską formację mogącą być swego rodzaju przeciwieństwem obrazu husarii. Zagony to również nie jest prosta sprawa, a niszczenie linii aprowizacyjnych- łupienie i mordy jakby to nie było okrutne to było to jednak niezwykle potrzebne do osiągania sukcesów. Lisowczycy to typowi ludzie z pod ciemnej gwiazdy, nie umniejszałbym przez to ich umiejętności wojennych. Ich popisy wojskowe budziły spory podziw wśród Austriaków. Zresztą ja się z tobą w sporej części zgadzam, wiem, że masz dużą wiedzę- odpisywałem głównie Baldwinowi

Kapitan królów i król kapitanów. Awatar PaskudnyPludrak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    148
    Otrzymał 237 podziękowań w 155 postach
    Cytat Zamieszczone przez EliminatorT Zobacz posta
    PaskudnyPludraku, jak czytam twoje posty, to mam wrażenie ,że Polską armie masz za nic i za zwykłą nic nie wartą hołotę. Mam wręcz wrażenie, że twoja opinia o Polskiej armii tamtego okresu wygląda tak: "Jest tam jakaś husaria , a poza tym debile, warchoły i hołota, ale za to Rosja i Szwecja... ci to byli wojacy... ze świecą takich szukać i nie znajdziesz...istni herosi, którzy ciągle nie licząc kilku fartów głupich polaków, zwyciężali".
    Zatem odnosisz bardzo błędne wrażenie, bo tak się składa, że ja podziwiam i szanuję, a przede wszystkim znam naszą wojskowość XVIIw,dostrzegam więc też różne jej słabostki,znam niepowodzenia i porażki, z czym Ty najwyraźniej masz poważne problemy, albo nie masz o tym pojęcia albo nie potrafisz przyjąć tego do wiadomości.Nie staram się również szukać dziwacznych usprawiedliwień dla niepowodzeń naszych wojsk.Interesuję się również armiami naszych ówczesnych nieprzyjaciół, szczególnie szwedzką właśnie, z której robisz ostatnie sieroty, niestety fakty są takie, że już od czasów Wojen z Gustawem II Adolfem nie mieliśmy z nimi lekko(delikatnie powiedziawszy), jak już pisałem kilkukrotnie-żadne błyskotliwe zwycięstwo na miarę Kircholmu się już nie powtórzyło.Dodać do tego fakt, że to na armii szwedzkiej wzorowała się niemal cała ówczesna Europa.O Moskalach akurat nic nie pisałem.
    Cytat Zamieszczone przez Piter Zobacz posta
    Zagony to również nie jest prosta sprawa, a niszczenie linii aprowizacyjnych- łupienie i mordy jakby to nie było okrutne to było to jednak niezwykle potrzebne do osiągania sukcesów
    W Wojnie 30 letniej robili to wszyscy Lisowczycy byli o tyle lepsi,że byli znacznie szybsi.Prali głównie Węgrów, również pod Białą Górą wykorzystano ich przeciw Węgrom, których szybciutko pogonili.
    Pierwszy raz słyszę, że rezygnowano z niej gdyż była niepotrzebna.
    100% zgody
    Zresztą ja się z tobą w sporej części zgadzam,
    Cieszę się, że przynajmniej w części się zgadzamy
    Ostatnio edytowane przez PaskudnyPludrak ; 16-07-2014 o 02:07
    ...a sławny generał Wit-tenberg poprzedza go tak ,jak jutrzenka poprzedza słońce.-W.Kochowski "Lata potopu"
    "Nie wykuwać tarcz utopii. I nie kruszyć o nie kopii "

Podczaszy Awatar Artem.pl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    77
    Otrzymał 62 podziękowań w 38 postach
    Spróbowałem dodać jeden event historyczny i udało mi się. Tutaj screen (tekst postaram się oczywiście poszerzyć, teraz i tak mam dużo mniej pracy dzięki sadamowi, który udostępnił mi swoje dotychczasowe zmiany w pliku historic_events ):

Spoiler: 

A tutaj parę screenów obrazków informacyjnych:

Spoiler: 

Potop Total War-Polska modyfikacja do Medieval 2 Total War Kingdoms,
    przenosząca gracza w czasy XVII i XVIII wieku
    : http://forum.totalwar.org.pl/showthr...otop-Total-War

Podstoli Awatar [IG] Misiak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1
    Otrzymał 4 podziękowań w 2 postach
    Cytat Zamieszczone przez EliminatorT Zobacz posta
    E nie? Masz przykład elastyczności husarii w bitwie pod hodowem, gdzie 400husarzy pieszo wybroniło się przed 25 tyś Tatarów.

O jakiej elastyczności Ty mówisz? i o jakich 400 husarzach? a żołnierze chorągwi pancernych to co?

Dowódca 101. Powietrznodesantowej Awatar Arroyo
    Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 490
    Otrzymał 1 041 podziękowań w 702 postach
    Bardzo ładnie wyglądają te obrazy w wiadomościach historycznych, rodowych itp.
    Wiadomo może już coś o muzyce, która będzie w tej modyfikacji zaimplementowana?

PS. Artem, ten koleś z twego avka to Bohun? Czy Kapitan Alatriste?

Chcesz się czegoś dowiedzieć na temat Warhammer Fantasy, gdy wychodzi Total War: Warhammer, a nie znasz uniwersum? Zajrzyj TUTAJ.
    II Miejsce w turnieju Jesień Średniowiecza IV, uczestnik fazy pucharowej w Mistrzostwach Polski Rome II 1vs1.
    "Braki w Total War'ach to pół biedy. Gorzej, jeśli ktoś uważa taki stan gry za pełną wersję" ~ Arroyo

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    77
    1.Muzyka jest już zaimplementowana, folder music zawiera 150 utworów (bez tych z podstawki) Muzyka podzielona jest na: muzykę dla RON, Kozaków, Rosji, państw Bałkańskich, Europy Południowej i Iberii, Europy Środkowej i Szwecji, Francji i Anglii i dla państw arabskich.
    2. To Bohun.

Podstoli Awatar [IG] Misiak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1
    Otrzymał 4 podziękowań w 2 postach
    Panowie,

Czy jakiś roster jednostek planujecie wrzucić na forum?

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    77
    Pewnie wrzucimy wtedy, gdy naprawimy własne bitwy.

Chłop
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
    Witam wszystkich! Około roku nie zaglądałem na forum i taki kwiatek wyrósł. Brawo Panowie wielka robota. Mam pytanie do was co do wersji udostępnionej do ściągnięcia czy kampania w niej jest grywalna? I czy są jakieś inne linki? Niestety mój mobilny internet nie radzi sobie z tym programem do ściągania ale dla takiego moda warto się poświęcić.
    Pozdrawiam

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    77
    Mam pytanie do was co do wersji udostępnionej do ściągnięcia czy kampania w niej jest grywalna?

Kampania jest grywalna, ale musisz przygotować się na długi czas rekrutacji, dość dużo buntów i brak własnych bitew. Jednostki z XVIII wieku też są niedostępne.

I czy są jakieś inne linki

http://chomikuj.pl/RockMiguel/Mody+d...otop+Total+War
    Miguel powinieneś poprawić na wersję alfa

Strona 73 z 176 PierwszyPierwszy ... 2363717273747583123173 ... OstatniOstatni