Strona 408 z 636 PierwszyPierwszy ... 308358398406407408409410418458508 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 071 do 4 080 z 6354

Wątek: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej

Wojski Awatar kaziu11
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
    Cytat Zamieszczone przez chochlik20 Zobacz posta
    Dobre, kilkaset lat wtedy to nawet nikt nie myślał o unii, ale o podbijaniu innych krajów.
    a cesarstwo rzymskie to co

Cześnik Awatar NexaT
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    7
    Otrzymał 9 podziękowań w 8 postach
    Ale czy ja pisałem o pokoju w tamtych czasach? Pisze, że radziliśmy sobie bez UE i to najprawdziwsza prawda. Na te porażki nie będę odpowiadał wielkimi polskimi zwycięstwami, bo to nie ma sensu. (btw. husaria i wszystko jasne )

UE szkodzi nam jak najbardziej. Jeśli tego nie zauważyłeś, to nie mam zamiaru wyjaśniać.

2. Te "zdobycze" straciliśmy od razu po zmianie władcy na tronie, z resztą (jw.) z własnej winy.
    A i tak świetność i największą powierzchnię Polska osiągnęła bez UE.
    Wytrzymujcie Polaków natarcia w jak najgęstszym szyku, albowiem luźni niezwłocznie ich natarcia nie wytrzymacie. Niechaj zaś żaden z was w ucieczce ratunku nie szuka, albowiem nic nie jest w stanie ujść przed nadzwyczajną koni polskich rączością i wytrzymałością.

W bitwie pod Chocimiem szarża 700 husarzy spędziła z pola 10.000-15.000 Turków, na widok czego młody osmański dowódca popłakał się z żalu i bezsilności.

Asuryan
    Gość
    Ale za to jak najbardziej w innej unii.

Szambelan Awatar adriankowaty
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Otrzymał 39 podziękowań w 32 postach
    Właśnie. Asuryan, właśnie. Patrząc historycznie, najlepiej nam się wiodło między XIV a XVII wiekiem (z dużą przerwą na lata 1648-70) kiedy byliśmy w UNII z krajem, którego ledwo co zeuropeizowaliśmy, a który dotychczas sprawiał nam kłopoty w postaci rokrocznych najazdów na Zawiśle. I powracając do współczesnej epoki: gwarantem pokoju jest Unia. Gwarantem względnego dostatku spokój. Ten jest gwarantowany przez trwały pokój. A, że Unia preferuje interwencjonizm gospodarczy to nie wada, a raczej cecha, gdyż postrzeganie gospodarki jest inne na lewicy, inne u was, Korwinowców i inne u chadeckiej prawicy typu PiS. Rzucanie dziwactwami typu "krzywizna banana" to kiepski argument, bo równie dobrze można wskazać np. na zawieszenie krzyża w Sejmie, istnienie Funduszów Kościelnych, etc.
    Edit: a husaria, którą raczyłeś się chwalić, to nie nasz pomysł, tylko serbsko-węgierski i bazowo była to lekka jazda typu madziarskiego.
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708
    "Wolność, Równość, Braterstwo lub Śmierć!"
    Hasło przewodnie rewolucjonistów z 1789.

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez adriankowaty Zobacz posta
    gwarantem pokoju jest Unia
    UE jest zwiazkiem panstw o podlozu gospodarczym a nie militarnym.Gwarantem pokoju w przypadku Polski jest sojusz NATO.

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Pampa
    Gość
    Historycznie to dzięki Litwie pakowaliśmy się w kłopoty raz po raz. Już nawet o Radziwiłłach nie wspominając. A husaria to jest już zupełnie osobny temat i na 100% nie do Agory.

PS Jaki dobrobyt? . Jest zapożyczenie a nie dobrobyt

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Znalezione na necie:
    "Wstaje rano, włącza japońskie radyjko, zakłada amerykańskie spodnie, wietnamski podkoszulek i chińskie tenisówki, po czym z holenderskiej lodówki wyciąga niemieckie piwo. Siada przed koreańskim komputerem i w amerykańskim banku i zleca przelewy za internetowe zakupy w Anglii, po czym wsiada do czeskiego samochodu i jedzie do francuskiego hipermarketu na zakupy. Po uzupełnieniu żarcia w hiszpańskie owoce, belgijski ser i greckie wino wraca do domu. Gotuje obiad na rosyjskim gazie . Na koniec siada na włoskiej kanapie pijąc kolumbijską kawe słodzoną ukraińskim cukrem i... szuka pracy w niemieckiej gazecie - znowu nie ma! Zastanawia się, dlaczego w Polsce nie ma pracy i a jak jest to za 1200? Gdyby Irlandczyk, Grek czy Niemiec zarabiał 1500 Euro i 5.50 Euro wydawał na litr paliwa, 20 Euro na kino i 250 Euro na średniej klasy buty, 5 tys. Euro za metr kw. mieszkania i 60 tys. Euro za średniej klasy nowy samochód, to na ulicach panowałaby regularna, krwawa wojna! Polska płaca minimalna 334 Euro, minimalna płaca w Irlandii 1462 przy zbliżonych kosztach życia. Polacy to najgłupszy naród na świecie , od zawsze okradany i poniżany, i nawet nie zdający sobie z tego sprawy (vide wyniki wyborów). A teraz jeszcze będziemy się dokładać do wymienionych wyżej państw. Bo nas stać a oni mają mityczny kryzys. To co jest w Polsce to nawet nie można nazwać kryzysem, to jest od zawsze dno i dwa metry mułu!!! Polak jest tanim wyrobnikiem UE, a Polska rynkiem zbytu dla towarów drugiej i trzeciej kategorii po cenach wyższych niż w UE !!
    LUDZIE OTWÓRZCIE OCZY Gdybym był okupantem i chciał zniszczyć naród to wyganiałbym młodych ,mądrych ludzi zagranicę za chlebem na emigrację, podnosiłbym podatki i wprowadzałbym nowe, dawał podwyżki i kolejne przywileje resortom siłowym, stawiałbym 500 nowych radarów, wzmacniałbym inwigilację obywateli, likwidowałbym państwowe szkolnictwo i służbę zdrowia oraz ograniczałbym do nich dostęp, oddałbym banki, media i handel obcym i wrogom Polski, wyśmiewałbym ich wartości i religię, skłócałbym młodych ze starszymi ,aby przez odwróconą hipotekę przejąć za bezcen ich mieszkania i domy, zachęcałbym ich kobiety do feminizmu ,prostytucji i aborcji ,aby nie nadawały się na dobre matki i żony, zadłużałbym ich bezpośrednio oraz pośrednio przez państwo i gminy, aby nie mogli się temu sprzeciwiać, likwidowałbym ich przemysł ,a w zamian budowałbym ogromne stadiony na kredyt, aby przynosiły straty, dopuszczałbym do sejmu złodziei i degeneratów, itd. Obejrzyj się wokoło!!!!!!"

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Cześnik Awatar NexaT
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    7
    Patrząc historycznie, najlepiej nam się wiodło między XIV a XVII wiekiem (z dużą przerwą na lata 1648-70) kiedy byliśmy w UNII z krajem
    Przecież sam o tym wspominałem. Tylko, że później nie była to unia a Rzeczpospolita Obojga Narodów, i w ogóle porównywanie tamtej unii do obecnej jest bezsensowne.

Rzucanie dziwactwami typu "krzywizna banana" to kiepski argument, bo równie dobrze można wskazać np. na zawieszenie krzyża w Sejmie, istnienie Funduszów Kościelnych, etc.
    Co? Nie rozumiem związku po raz kolejny. Pisałem o tych śmiesznych uchwałach PE, ale chyba nie w tym temacie. A krzywizna banana, karanie polskich rolników za to, że ich krowy dały za dużo mleka, nazywanie ślimaka rybą są jak najbardziej dobrymi argumentami, które pokazują, jak bardzo Unia jest śmieszna. Dla Europy wystarczyłaby po prostu taka organizacja, która tylko i wyłącznie ułatwiałaby przepływ ludności między krajami i ułatwiała handel.

UE jest zwiazkiem panstw o podlozu gospodarczym a nie militarnym.Gwarantem pokoju w przypadku Polski jest sojusz NATO
    No i to jest fakt. W dodatku mamy ONZ i OBWE... ta pierwsza organizacja łączy ze sobą prawie wszystkie państwa świata.

Edit: a husaria, którą raczyłeś się chwalić, to nie nasz pomysł, tylko serbsko-węgierski i bazowo była to lekka jazda typu madziarskiego.
    No i co? Polacy udoskonalili tą jazdę, więc mam prawo się chwalić. Wszak nie słyszałem o innych tak spektakularnych zwycięstwach w innych krajach, gdzie husaria walczyła z 15-krotnie większymi siłami.

zajac, to nie prawda.
    Wytrzymujcie Polaków natarcia w jak najgęstszym szyku, albowiem luźni niezwłocznie ich natarcia nie wytrzymacie. Niechaj zaś żaden z was w ucieczce ratunku nie szuka, albowiem nic nie jest w stanie ujść przed nadzwyczajną koni polskich rączością i wytrzymałością.

W bitwie pod Chocimiem szarża 700 husarzy spędziła z pola 10.000-15.000 Turków, na widok czego młody osmański dowódca popłakał się z żalu i bezsilności.

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez NexaT Zobacz posta
    Jaką totalną bzdurą? W początkach państwa polskiego nie było żadnej Unii i biliśmy wszystkich sąsiadów jak leci. (to jest fakt) Nie wiem z czym chcesz dyskutować. Co mnie obchodzą początki dzisiejszej Unii? Zupełnie nie widzę związku.
    Ja też nie widzę związku pomiędzy tym co było kiedyś a tym co mamy teraz. Jak rozumiesz wolałbyś abyśmy wyszli z unii i zaczęli się naparzać z sąsiadami jak było wcześniej.

To samo pytanie w sumie. Pisałeś o tym, że kiedyś nie było żadnych planów stworzenia Unii, a ja ci podaje jeden przykład, że jak najbardziej były. Jeszcze mogę przypomnieć, że powstało coś takiego jak "Unia polsko-litewska". (unia lubelska)
    Tak i miałbyś taką unię jak w dzisiejszych czasach? Wszystkie kraje podporządkowane Niemcom. Równie dobrze w takich kategoriach możemy rozpatrywać ZSRR jako unię.

EWWiS było zupełnie czymś innym niż to co znamy dzisiaj jako UE. Skąd możemy wiedzieć, że np. unia Ottona III nie przekształciłaby się w coś większego/lepszego?
    I to właśnie powstanie EWWiS zapoczątkowało zjednoczenie państw Europy w UE.
    Na pewno unia za czasów Ottona byłaby czymś lepszym, bo dzisiaj jakby powstałą zapewne szprechałbyś po niemiecku.

Cytat Zamieszczone przez Dagorad Zobacz posta
    Jaki cesarz Niemiecki? Jakie Cesarstwo Niemieckie? Taki twór ani tytuł wówczas nie istniał.
    Otton III był koronowany na cesarza w roku 996. Nie jestem historykiem, mogę się mylić ale już chyba wtedy można mówić cesarstwie niemieckim.

Cytat Zamieszczone przez kaziu11 Zobacz posta
    a cesarstwo rzymskie to co
    A legiony rzymskie w delikatny sposób dawały do zrozumienia, że podczas głosowania należy postawić krzyżyk przy władzy Rzymu
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Cześnik Awatar NexaT
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    7
    Ja też nie widzę związku pomiędzy tym co było kiedyś a tym co mamy teraz.
    Chyba się nie dogadamy... najpierw pisałeś, że to nie prawda, że radziliśmy sobie bez Unii - podaje fakty z historii, że sobie radziliśmy, a ty teraz piszesz o tym, że to nie ma związku...

Nie mówię, że powinniśmy toczyć znowu wojny, tylko uświadamiam, że bez Unii bylibyśmy równie rozwinięci co teraz, być może nawet lepiej. (i bylibyśmy wolnym państwem, w końcu)

Tak i miałbyś taką unię jak w dzisiejszych czasach? Wszystkie kraje podporządkowane Niemcom.
    A jak jest teraz? Nie słyszałeś o czymś takim, że Hitler próbował podporządkować sobie wszystkie kraje w Europie za pomocą wojska, a obecnie Niemcy zrobiły to w dyplomatyczny sposób? Bez Niemców i Francji nie ma żadnej UE.

Równie dobrze w takich kategoriach możemy rozpatrywać ZSRR jako unię.
    Automasakracja, tak zwana w moich kręgach. Racja, można mówić jeszcze o unii sowieckiej.

Na pewno unia za czasów Ottona byłaby czymś lepszym, bo dzisiaj jakby powstałą zapewne szprechałbyś po niemiecku.
    Nie wiesz czy nie byłaby lepsza, więc nie wiem po co ten sarkazm.

edit:
    Tak i miałbyś taką unię jak w dzisiejszych czasach?
    No takiej Unii to nikt w historii by pewnie nie chciał mieć. Skorumpowane, biurokratyczne i nic nie robią gunwo. (sytuacja na Ukrainie jasno to obrazuje)

Strona 408 z 636 PierwszyPierwszy ... 308358398406407408409410418458508 ... OstatniOstatni