Strona 414 z 636 PierwszyPierwszy ... 314364404412413414415416424464514 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 131 do 4 140 z 6354

Wątek: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej

Podstoli Awatar arcyżużel
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    13
    Otrzymał 21 podziękowań w 21 postach
    Nazywanie kogoś rolnikiem kto ma 5 h V klasy ziemi to pomyłka, życie z roli zaczyna się od minimum 50 ha a lepiej od 100, co do nich wg mnie patologią jest dopłacanie rolnikom przez eu ze ten raczy zasiać na własnej glebie, podobnie jak sponsorowanie przez eu maszyn za pół ceny nie wspominając o kasie na start dla młodych rolników itp, plus kurs tj groszowe opłaty na własna emeryturę, kurde to oni są razem z policjantami, żołnierzami górnikami jakieś święte krowy ze im się za darmo takie profity należą? Te miliardy można byłoby dużo mądrzej wykorzystać, ale ue i psl(aka krus) wie lepiej.
    "Wielka Rzeczpospolita jest w stanie prowadzić 17 konfliktów światowych jednocześnie. Ale według nas, świat to za mało, dlatego słupki graniczne z Orłem Zwycięskim stoją już na Plutonie."

Cześnik Awatar NexaT
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    7
    Otrzymał 9 podziękowań w 8 postach
    A wiesz może czemu ma tak silną gospodarkę, czy stwierdzasz tylko, że ma i kropka. Reszta mnie nie obchodzi. Dalej - radzą sobie - kolejny argument z d... byłeś, że wiesz, czy to kolejna wiedza poparta z...?
    Cypr i Malta maja najwięcej do powiedzenia, a ich głos jest na równi z głosem Niemiec czy Hiszpanii.
    Może dlatego, że nie jest ograniczana przez Unie i obywatele nie są przygniatani nic nie znaczącymi ustawami? Nie muszą sztucznie podwyższać podatków, bo taki jest wymóg UE? Może dlatego?

Tak, Cypr i Malta z 3 głosami w PE zdołają zablokować ustawę.

I dziury to wina UE czy też nieuczciwych firm je budujących? UE daje kasę nie tylko na drogi, ale też na modernizacje choćby rur wodociągowych, ochronę zabytków czy też przyrodę.
    Nie wiem kogo. Wiem tylko tyle, że gadanie o polskich drogach jest bardzo słabym argumentem. Podawanie go, jako pozytyw UE jest strzałem w stopę.

Ah ta nasza UE. Bez niej pewnie Malbork byłby stertą gruzów.
    Zieloni są spoko. Troszkę nam ograniczą emisje CO2, my zapłacimy troszkę więcej za ogrzewanie, ale pozbędziemy się efektu cieplarnianego. Bo to przecież nie jest zwyczajny proces, który w historii występował na przemian z... zlodowaceniem.

Byłem. No cóż jest mi przykro, że Twoje gospodarstwo podupada i nie jest to wina UE tylko Twoich rodziców albo Twoja skoro nie potraficie albo napisać wniosku o dofinansowanie albo też źle zarządzacie.
    Nie mówię tylko o moim gospodarstwie. Jeśli uważasz, że Polska wieś jest piękna i kolorowa to się mylisz. U mnie na wsi kombajn mają dwie osoby. (jedna jeździ często do Szwecji na zarobek) Stare traktory widzę na porządku dziennym, nawet nie tylko u mnie.

Jeszcze do chwalenie się w tamtym tekście, że niby przerzuciliśmy się z ursusów na nowe traktory. Oczywiście, lepiej się chełpić tym i kupować od Niemca, zamiast wspierać polskie firmy.

Jakoś dużo nie mamy tych dóbr naturalnych. Chyba jedynie węgiel i jak rozumiem chodzi Ci o emisje spalin?
    Nie tylko. Karanie rolników za to, że krowa dała za dużo mleka czy też ograniczanie połowu ryb. Utrudnione zakładanie firmy czy wspieranie innych krajów, nie patrząc na to, że ucierpi na tym ktoś inny. (patrz: ślimak to ryba)

I wychodzi z Ciebie laik.
    Dlaczego? Zechcesz mnie oświecić?

I jakoś te dwa kraje nie mają zamiaru wychodzić z UE.
    Co ma piernik do wiatraka? Pisałem o tym, że po prostu są bardzo ważni w UE i odejście jednego z tych krajów może być równoznaczne z upadkiem UE. To czy mają zamiar teraz odejść czy też nie, nie ma najmniejszego znaczenia.

Myślę, że ten temat możemy już zostawić.

Może tak zajrzyj do podręcznika do historii i sprawdź jak to było z Niemcami i ich ziemiami na półwyspie.
    Włochy w tamtym okresie nie istniały!
    Użyłem zamiennika Włochy, aby łatwiej było określić, które ziemie mam na myśli.

I przez to nie ma prawa istnieć?
    Nie, przez to inny kraj może mieć do nich "jakiś problem". Jak widzisz Ruscy znaleźli.

A ja nie jestem ekonomistą i nie wyjaśnię Ci tego, i nie mam zamiaru jak Ty zrzucać winy na UE.
    Nie zrzucam, to fakty. Unia nakłada na nas regulacje i różnej maści kary, zasypuje nas masą nic nie znaczących ustaw, dodatkowo musimy utrzymywać tych darmozjadów.
    Widziałeś ty ich pensje? Haha. Za to, że przyjedzie taki baran jeden z drugim do Brukseli, podniesie rękę i wróci, dostaje grube euraki.

A Ukraińcy są potomkami Rusinów (choć sami stawiają raczej na kozackich przodków).
    Więc nie widzę powodu tego zdziwienia, że Putin chce "uwolnić" swoich "braci Rosjan".

Gdybyśmy mieli takich polityków jak mamy, pewnie by spotkała. Na przykład to nie UE wywołała kryzys i nie tylko jej członków on dotknął. Z drugiej strony mając lepszych polityków moglibyśmy i więcej korzystać na byciu w UE, a w każdym razie mądrzej. Bruksela mogłaby być chociażby świetną platformą żeby państwa starego bloku wschodniego wspólnie wołały o zmiany w kwestii rozliczania zagranicznych korporacji. No ale tacy Czesi czy Słowacy to musieliby na głowę upaść aby w chwili obecnej zawierzyć Polsce.
    Euro (waluta) wywodzi się z UE, przez którą kilka krajów zadłużyło się po uszy i było w głębokim kryzysie. Wyobrażasz sobie, co by było, gdybyśmy wprowadzili Euro? Wypłata rzędu 350 euro, dobry samochód kilka tysięcy euro. I tyraj Polaku!

UE nie jest winna wszystkiemu, ale odsyłam wyżej do mojego postu. Mówiłem o tych ich regulacjach, karach i uchwałach. To nas hamuje.
    Wytrzymujcie Polaków natarcia w jak najgęstszym szyku, albowiem luźni niezwłocznie ich natarcia nie wytrzymacie. Niechaj zaś żaden z was w ucieczce ratunku nie szuka, albowiem nic nie jest w stanie ujść przed nadzwyczajną koni polskich rączością i wytrzymałością.

W bitwie pod Chocimiem szarża 700 husarzy spędziła z pola 10.000-15.000 Turków, na widok czego młody osmański dowódca popłakał się z żalu i bezsilności.

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Kosowo - jest wprost fenomenalnie rozwinięte:
    Kosowo. Gospodarka.

Kraj słabo rozwinięty; 50% ludności zawodowo czynnej pracuje w usługach, 37% w przemyśle i budownictwie, 13% w rolnictwie. Ważną rolę w gospodarce odgrywa górnictwo (lignit, rudy cynku i ołowiu) i hutnictwo metali nieżelaznych (Trepça, Zvečan, Kosovska Mitrovica), a w mniejszym stopniu przetwórczy. W rolnictwie dominuje produkcja roślinna; uprawia się głównie zboża: pszenicę (207,2 tysiąca t, 2007), kukurydzę (37 tysięcy t), jęczmień; także buraki cukrowe, słonecznik, tytoń, ziemniaki; w kotlinie Metochii rozwinięte sadownictwo (grusze, jabłonie, brzoskwinie), uprawa winorośli; hodowla głównie bydła (321,6 tysiąca sztuk, 2007), owiec i kóz (151,8 tysiąca) i drobiu (2,3 mln). W Kosowie jest 430 km linii kolejowych (jednotorowych, niezelektryfikowanych, 2007) i 1,9 tysiąca km dróg utwardzonych (85% o nawierzchni asfaltowej).
    http://encyklopedia.pwn.pl/haslo/495...ospodarka.html

Czarnogóra. Gospodarka.

Czarnogóra jest krajem przemysłowo-rolniczym, należy do słabo rozwiniętych gospodarczo obszarów dawnej Jugosławii; wojna domowa i późniejsze sankcje ONZ wobec nowej Jugosławii doprowadziły do wielkiego kryzysu gospodarczego i hiperinflacji. Straty Czarnogóry spowodowane sankcjami szacuje się na ok. 6,4 mld dolarów USA. W 1993 2/3 mieszkańców nie osiągało minimalnego poziomu życia. Uzyskanie 2006 niepodległości, samodzielna współpraca z międzynarodowymi instytucjami finansowymi (Bank Światowy, EBOR), członkostwo w WTO, dają Czarnogórze szanse odbudowy gospodarki. Sprywatyzowany został sektor hutnictwa aluminium. Coraz większego znaczenia nabierają zagraniczne inwestycje w sektorze turystycznym. PKB na 1 mieszkańca wynosi 3,8 tys. dolarów USA (2005). Struktura zatrudnienia (2004): usługi 68%, przemysł 30%, rolnictwo 2%; wysokie, ale szybko malejące bezrobocie (28% — 2005, 14,7% — 2007); wskaźnik inflacji 3,4%. rozwinięta turystyka, głównie w regionie nadmorskim.Przemysł. W Cz. wydobywa się niewielkie ilości węgla brun., boksytów oraz rud żelaza, cynku i ołowiu; produkcja soli z salin mor.; podstawowym przemysłem jest hutnictwo aluminium, ponadto żelaza, cynku i ołowiu; rozwija się przemysł drzewno-papiern., elektromaszynowy, spożywczy.
    Rolnictwo. Grunty orne zajmują tylko 5% pow. kraju, łąki i pastwiska — 35%. Dominuje hodowla (owce, bydło, kozy, osły, drób); uprawa pszenicy, kukurydzy, ziemniaków, warzyw, tytoniu, na wybrzeżu oliwek, winorośli, fig, cytrusów.
    Komunikacja. Sieć komunik. słabo rozwinięta; długość linii kol. 250 km (gęstość 1,8 km na 100 km2); długość dróg kołowych 7,4 tys. km, w tym 4,3 tys. km dróg utwardzonych; gł. port mor. — Bar (rocznie ok. 2 mln t przeładunku); 5 lotnisk (2006), największe w Podgoricy. Dobrze rozwinięta, nowoczesna sieć telefonii stacjonarnej; w użyciu 543 tys. telefonów komórkowych.
    Handel zagraniczny. Eksportuje się gł. wyroby przem. (gł. tytoniowe), surowce miner.; w imporcie przeważają paliwa, maszyny i środki transportu oraz produkty chem.; wartość eksportu 173 mln dol. USA (2003), importu — 602 mln dol. USA; najważniejsi zagr. partnerzy handl. to Szwajcaria, Grecja, Włochy, Bośnia i Hercegowina.
    http://encyklopedia.pwn.pl/haslo/457...ospodarka.html
    Gdybyśmy pewno zajrzeli do jakieś książki, która została wydana niedawno to te dane zapewne nie wiele by się różniły. Są to dane poglądowe i tak należy je traktować.

Dalej nie chce mi się cytować, więc odpiszę zbiorczo.
    Nie wiesz, co jest powodem stanu polskich dróg, ale wiesz, że za resztą stoi (czai się UE).
    Za wieloma rzeczami czai się UE:
    https://www.funduszeeuropejskie.gov....ony/start.aspx
    Są też jej minusy nie przeczę, bo nie można ich uniknąć.
    Nie wiem ile masz lat, ale znasz chyba proces fotosyntezy i co jest z nim związane? Zdajesz sobie również sprawę jak wpływa na Ziemię podwyższenie temperatury? I a propo. Globalne ocieplenie było przeplatana z oziębieniem klimatu. Tego również doświadczamy w obecnych czasach? Wydaje mi się również, że nie zdajesz sobie sprawy, że wiązało to się wszystko z wymieraniem gatunków? My przetrwamy... może. I nim zaczniesz zadawać mi pytania to porównaj sobie Ziemię kiedyś, stan lasów do obecnych czasów.
    UE mój drogi wymusza na nas modernizację elektrowni, wprowadzenie innych źródeł pozyskiwania energii. Wszystko to wiąże się z kosztami ale również z stymulacją gospodarki.
    Rolnictwo - co broni rolnikowi złożyć wniosek o dofinansowanie do gospodarki? Co za problem wziąć papierek złożyć do urzędu i poczekać na wynik. Chyba tylko skrajne lenistwo albo pesymizm.
    Mleko - a co za problem przerobić to mleko na inny produkt spożywczy np. ser i sprzedawać go pod taką postacią. Za komuny kombinowaliśmy ile się dało? Teraz nagle zatraciliśmy tą możliwość? Ograniczanie połowy ryb - Wiesz co to jest gospodarka rabunkowa? Poszukaj sobie tego wyjaśnienia i zastanów się czemu ogranicza się połowy.
    Armia - utrzymanie armii kosztuje, modernizacja jeszcze więcej? Mamy taką armię na jaką nas stać. Zresztą sam raczyłeś zauważyć, że skończyły się czasy, że stało się w szeregu i strzelało. Teraz nie liczy się ilość tylko jakość i wyszkolenie.

Cytat Zamieszczone przez NexaT Zobacz posta
    Nie zrzucam, to fakty. Unia nakłada na nas regulacje i różnej maści kary, zasypuje nas masą nic nie znaczących ustaw, dodatkowo musimy utrzymywać tych darmozjadów.
    Herezja. Wyznawca Korwina nazwał go baranem!
    Widziałeś ty ich pensje? Haha. Za to, że przyjedzie taki baran jeden z drugim do Brukseli, podniesie rękę i wróci, dostaje grube euraki.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Cześnik Awatar NexaT
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    7
    Otrzymał 9 podziękowań w 8 postach
    Zdaniem gościa Komentarzy Radia TOK FM, najmłodszy kraj Europy to nie tylko przestępczość, bezrobocie i korupcja. - Po uzyskaniu niepodległości Kosowo zwiększyło swoje tempo rozwoju - całkiem nieźle przeżyło kryzys. Na Bałkanach Zachodnich to ewenement. Prognozy zapowiadają w tym roku 4,5 proc. wzrostu gospodarczego, a w przyszłym roku - 6 proc. W porównaniu z innymi krajami na Bałkanach w Kosowie jest mniejszy spadek inwestycji zagranicznych - mówił Balcer.

Według eksperta z DemosEuropa stabilne Kosowo powinno być celem wszystkich krajów UE. - Destabilizacja w Kosowie mogłaby zagrozić innym krajom regionu - Serbii, Albanii, Macedonii, Czarnogórze - uważa Balcer.
    Bardzo młody kraj, do tego zniszczony przez wojnę. Oczekujesz od nich silnej i zmodernizowanej gospodarki? W powojennej Polsce też przez wiele lat rolnictwo było głównym zatrudnieniem obywateli. Na rozwinięcie się tego państwa potrzeba lat, ja tylko zwracam uwagę, że niepotrzebna im do tego Unia.

Wyobrażasz sobie, co by było gdyby musieli dostosować swoje podatki do UE? Wpłacać coroczne składki? Skoro jest tam taka wielka korupcja, to po wejściu do UE jeszcze bardziej by wzrosła.

Niezbyt kolorowo widzę ich przyszłość, jak UE jest taka rygorystyczna w stosunku do wydobycia surowców i dbania o przyrodę.

Te Fundusze to jedna, wielka propaganda. Przecież to MY płacimy za to w podatkach, a państwo się zadłuża bo nie potrafi dostosować wydatków do przychodów. To takie płytkie myślenie, że gdybyśmy nie mieli rzekomych "dotacji z UE" to nie mielibyśmy tego co obecnie. No bzdura totalna, pisałem już o tym.

Kilkaset miliardów euro zostało przeznaczonych na globalne ocieplenie, normalny proces, który zachodził i zachodzić będzie.

UE mój drogi wymusza na nas modernizację elektrowni, wprowadzenie innych źródeł pozyskiwania energii. Wszystko to wiąże się z kosztami ale również z stymulacją gospodarki.
    Bez UE mielibyśmy 40% osób pracujących w rolnictwie i PGR'y, zapewne...

Wprowadza także energooszczędne żarówki, który źle na nas działają i eko produkty.

Rolnictwo - co broni rolnikowi złożyć wniosek o dofinansowanie do gospodarki? Co za problem wziąć papierek złożyć do urzędu i poczekać na wynik. Chyba tylko skrajne lenistwo albo pesymizm.
    Przecież większość to dostaje, i co z tego? Rolnik przez cały rok musi nakupić nawozu, nieczęsto pasze dla zwierząt, pospłacać kredyty, które zaciąga na maszyny. Ty myślisz, że to jest tak kolorowo?

Mleko - a co za problem przerobić to mleko na inny produkt spożywczy np. ser i sprzedawać go pod taką postacią.
    I pewnie to też nic nie kosztuje? UE może "oferuje to za darmo"?

O armii nawet nie chce mi się pisać. Pieniądze są, tylko zostają zmarnowane na zupełnie niepotrzebne środki i rozkradane.

Herezja. Wyznawca Korwina nazwał go baranem!
    Ludzie, którzy są opozycja dla tych komunistów, są również jedyną nadzieją na zatrzymanie tej socjalistycznej machiny.
    Źle ułożyłem zdanie.

Wyznawać to ja mogę religie. Ty idź kupić samochód i zostaw sobie wyłącznie koła i bagażnik, skoro tak odpowiada ci obecny sejm. (pije do podatków - 83%)
    Ostatnio edytowane przez NexaT ; 26-08-2014 o 16:45
    Wytrzymujcie Polaków natarcia w jak najgęstszym szyku, albowiem luźni niezwłocznie ich natarcia nie wytrzymacie. Niechaj zaś żaden z was w ucieczce ratunku nie szuka, albowiem nic nie jest w stanie ujść przed nadzwyczajną koni polskich rączością i wytrzymałością.

W bitwie pod Chocimiem szarża 700 husarzy spędziła z pola 10.000-15.000 Turków, na widok czego młody osmański dowódca popłakał się z żalu i bezsilności.

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez chochlik20 Zobacz posta
    Kosowo - jest wprost fenomenalnie rozwinięte:
    http://encyklopedia.pwn.pl/haslo/495...ospodarka.html
    Sprawdz ktoredy przebiegaja szlaki przerzutowe narkotykow oraz ludzkiego towaru a odkryjesz zrodlo bogactwa tego "panstwowego" bekarta.

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Cytat Zamieszczone przez zajac Zobacz posta
    Sprawdz ktoredy przebiegaja szlaki przerzutowe narkotykow oraz ludzkiego towaru a odkryjesz zrodlo bogactwa tego "panstwowego" bekarta.
    Właśnie dorwałem książkę Antonio Salasa "Handlowałem kobietami" więc nie zdziwię się jeśli wyjdzie na tapetę Kosowa bądź też Albania.

NexaT - jesteś najgorszego rodzaju laikiem z jakim miałem do czynienia. Ciebie nie interesuję: jak? ,czemu? ,dlaczego tak było? Ciebie interesuje jedynie sam skutek. Porównujesz cyferki i widzisz wynik. Nie wiesz co kryje się za tymi cyferkami, i Cię to w ogóle nie interesuje. Znalazłeś już głównego sprawcę - UE - "Żyda", który jest wszystkiemu winien i za wszystkim stoi. Zrozumiałbym Twoje stanowisko gdybyś naprawdę zbadał dogłębnie temat, ale Ty wolisz poprzestać na internecie, bo tam jest wszystko. Tak, tam jest wszystko i zarazem nic. Bo tam znajdziesz ogólniki, które są dla Ciebie źródłem wiedzy. Gdybym oglądał same filmy dokumentalne to do tej pory powinienem uważać, że Enigmę rozszyfrowali Anglicy a w polowaniu na "Bismarcka" nie brał udziału ORP "Piorun". Książki nie gryzą, ale Ty do niej nie zajrzysz bo po co. Gość w Podziemnej Tv jest przecież dużo wiarygodniejszy od autora, książki do ekonomii, na której się nie znasz. Nie znasz praw nią rządzących, nie wiesz nic po za cyferkami, które interpretujesz zgodnie ze swoim punktem widzenia.
    Wiesz co było przyczyną wzrostu gospodarczego Kosowa skoro stawiasz je za wzór? Nie, wiesz i pewnie w życiu się nie dowiesz póki nie napiszą tego na necie. I dla Twojej wiedzy to państwo nigdy nie wejdzie do UE, z jednego prostego powodu. Nie dla tego, że UE jest zła (w Twoim myśleniu), powód jest bardziej prosty. Jak poszukasz to się dowiesz.
    Człowieku z tego co wypisujesz wynika jedno - surowce są jak owoce, rosną na drzewach i są dostępne za każdym razem. Nie rozumiesz kwestii czemu drożeje węgiel w Polsce, czemu poszukiwane są alternatywne źródła energii. Nadal nie rozumiesz faktu, że bez dotacji UE niektóre rzeczy mogły by zostać zrobione za 5, 10 czy nawet za 20lat, ale co tam lepiej późno niż wcale. Gratulować myślenia, które dalej jest jeszcze ciekawsze.
    Źle na nas działają żarówki... podobnie jak komputer czy komórka. I co używasz. A UE tego nie nakazuje ani zakazuje. Pijesz, palisz? Być może. To też jest szkodliwe. Produkty eco? Nie mam pojęcia co się za tym kryje, ale chyba produkty ekologiczne. Dla Ciebie one też są szkodliwe. Właśnie przez nie muszę czytać to co piszesz.
    Mam różowe okulary i widzę, że jak do tej pory rolnictwo nie upadło, rozwija się a na targu ciągle dostępne są owoce i warzywa. W sklepach chleb, mleko i jajka. Jak widać są rolnicy, którzy na tym zarabiają. Zresztą podobnie jak maślanka, śmietana, ser biały, twaróg, śmietana. Pomimo iż przetworzenie mleka kosztuje widzę te produkty na pułkach sklepowych. Wyprodukowanie samochody też kosztuje i czy z tego powodu mielibyśmy przestać nimi jeździć czy też je produkować?
    A co do globalnego ocieplenia wiązało się z zmianami środowiskowymi, wymieraniem gatunków, ale co tam. Dla Ciebie to pestka.
    A co do Korwina. Tak jest on waszym guru a Wy jego wyznawcami. Każda dyskusja na temat ogólników jego programu kończy się tak samo - weźmie, zmniejszy, uwolni rynek, ale jak to zrobi to już nikt nie wie po za samym Korwinem. Wy też tego nie wiecie, ale wierzycie ślepo. Korwin jak i reszta jego ślepo posłusznych wyborców przypomina mi inną sytuację, z XXw. Tam też był jeden człowiek, który wierzył, że przyniesie szczęście swojemu krajowi. Kurcze nawet są do siebie podobni Doszło do tego, że kraj zniszczył, ale żyło się lepiej ludziom z jego otoczenia, reszcie już nie było tak kolorowo. Żyj dalej ułudą jaką karmi Cię internet i co tam znajdziesz, wytłumaczenie, że mieszkam daleko od miasta nie jest jak dla mnie wytłumaczeniem. Bo zapisując się do kilku bibliotek mógłbyś zdobyć więcej wiedzy niż z internetu, ale są łatwiejsze sposoby.
    Na tym zakończę z Tobą dyskusję, której sensu nie widzę, bo można stawiać hipotezy, można być w błędzie i starać się go dostrzec, ale tkwić w nim po uszy i dalej się upierać przy swojej racji opierając się na danych, których się nie rozumie? Już w innym temacie pokazałeś, że dajesz tam mętne odpowiedzi, przeczysz sam sobie, że doszedłem do wniosku, że sam nie wiesz czego chcesz. Nawet nie raczysz sprawdzić informacji na których się opierasz, chociaż mi zajęło to minutę. Nie sądzę, by życie zweryfikowało Twoje poglądy i nastawienie do pewnych kwestii skoro już w wieku 16(?) lat jesteś tak ograniczonym człowiekiem.
    Ostatnio edytowane przez chochlik20 ; 27-08-2014 o 08:41
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.

Księga XVI

Szambelan Awatar adriankowaty
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Otrzymał 39 podziękowań w 32 postach
    Cytat Zamieszczone przez chochlik20 Zobacz posta
    Właśnie dorwałem książkę Antonio Salasa "Handlowałem kobietami" więc nie zdziwię się jeśli wyjdzie na tapetę Kosowa bądź też Albania.

NexaT - jesteś najgorszego rodzaju laikiem z jakim miałem do czynienia. Ciebie nie interesuję: jak? ,czemu? ,dlaczego tak było? Ciebie interesuje jedynie sam skutek. Porównujesz cyferki i widzisz wynik. Nie wiesz co kryje się za tymi cyferkami, i Cię to w ogóle nie interesuje. Znalazłeś już głównego sprawcę - UE - "Żyda", który jest wszystkiemu winien i za wszystkim stoi. Zrozumiałbym Twoje stanowisko gdybyś naprawdę zbadał dogłębnie temat, ale Ty wolisz poprzestać na internecie, bo tam jest wszystko. Tak, tam jest wszystko i zarazem nic. Bo tam znajdziesz ogólniki, które są dla Ciebie źródłem wiedzy. Gdybym oglądał same filmy dokumentalne to do tej pory powinienem uważać, że Enigmę rozszyfrowali Anglicy a w polowaniu na "Bismarcka" nie brał udziału ORP "Piorun". Książki nie gryzą, ale Ty do niej nie zajrzysz bo po co. Gość w Podziemnej Tv jest przecież dużo wiarygodniejszy od autora, książki do ekonomii, na której się nie znasz. Nie znasz praw nią rządzących, nie wiesz nic po za cyferkami, które interpretujesz zgodnie ze swoim punktem widzenia.
    Wiesz co było przyczyną wzrostu gospodarczego Kosowa skoro stawiasz je za wzór? Nie, wiesz i pewnie w życiu się nie dowiesz póki nie napiszą tego na necie. I dla Twojej wiedzy to państwo nigdy nie wejdzie do UE, z jednego prostego powodu. Nie dla tego, że UE jest zła (w Twoim myśleniu), powód jest bardziej prosty. Jak poszukasz to się dowiesz.
    Człowieku z tego co wypisujesz wynika jedno - surowce są jak owoce, rosną na drzewach i są dostępne za każdym razem. Nie rozumiesz kwestii czemu drożeje węgiel w Polsce, czemu poszukiwane są alternatywne źródła energii. Nadal nie rozumiesz faktu, że bez dotacji UE niektóre rzeczy mogły by zostać zrobione za 5, 10 czy nawet za 20lat, ale co tam lepiej późno niż wcale. Gratulować myślenia, które dalej jest jeszcze ciekawsze.
    Źle na nas działają żarówki... podobnie jak komputer czy komórka. I co używasz. A UE tego nie nakazuje ani zakazuje. Pijesz, palisz? Być może. To też jest szkodliwe. Produkty eco? Nie mam pojęcia co się za tym kryje, ale chyba produkty ekologiczne. Dla Ciebie one też są szkodliwe. Właśnie przez nie muszę czytać to co piszesz.
    Mam różowe okulary i widzę, że jak do tej pory rolnictwo nie upadło, rozwija się a na targu ciągle dostępne są owoce i warzywa. W sklepach chleb, mleko i jajka. Jak widać są rolnicy, którzy na tym zarabiają. Zresztą podobnie jak maślanka, śmietana, ser biały, twaróg, śmietana. Pomimo iż przetworzenie mleka kosztuje widzę te produkty na pułkach sklepowych. Wyprodukowanie samochody też kosztuje i czy z tego powodu mielibyśmy przestać nimi jeździć czy też je produkować?
    A co do globalnego ocieplenia wiązało się z zmianami środowiskowymi, wymieraniem gatunków, ale co tam. Dla Ciebie to pestka.
    A co do Korwina. Tak jest on waszym guru a Wy jego wyznawcami. Każda dyskusja na temat ogólników jego programu kończy się tak samo - weźmie, zmniejszy, uwolni rynek, ale jak to zrobi to już nikt nie wie po za samym Korwinem. Wy też tego nie wiecie, ale wierzycie ślepo. Korwin jak i reszta jego ślepo posłusznych wyborców przypomina mi inną sytuację, z XXw. Tam też był jeden człowiek, który wierzył, że przyniesie szczęście swojemu krajowi. Kurcze nawet są do siebie podobni Doszło do tego, że kraj zniszczył, ale żyło się lepiej ludziom z jego otoczenia, reszcie już nie było tak kolorowo. Żyj dalej ułudą jaką karmi Cię internet i co tam znajdziesz, wytłumaczenie, że mieszkam daleko od miasta nie jest jak dla mnie wytłumaczeniem. Bo zapisując się do kilku bibliotek mógłbyś zdobyć więcej wiedzy niż z internetu, ale są łatwiejsze sposoby.
    Na tym zakończę z Tobą dyskusję, której sensu nie widzę, bo można stawiać hipotezy, można być w błędzie i starać się go dostrzec, ale tkwić w nim po uszy i dalej się upierać przy swojej racji opierając się na danych, których się nie rozumie? Już w innym temacie pokazałeś, że dajesz tam mętne odpowiedzi, przeczysz sam sobie, że doszedłem do wniosku, że sam nie wiesz czego chcesz. Nawet nie raczysz sprawdzić informacji na których się opierasz, chociaż mi zajęło to minutę. Nie sądzę, by życie zweryfikowało Twoje poglądy i nastawienie do pewnych kwestii skoro już w wieku 16(?) lat jesteś tak ograniczonym człowiekiem.
    Pozwolę sobie na wtrącenie do dyskusji: kogo masz na myśli? Adolfa Hitlera? Józefa Stalina, Mao Tse-Tung'a czy Pol Pota?
    Druga sprawa: widzę po sobie i rozumiem doskonale, że jako dopiero 18-letni obywatel mam ograniczony dostęp do informacji (tylko Polityka i to forum) i czytam średnio tylko 2 książki miesięcznie (liczę tylko wakacje, bo lektury szkolne się do tej listy wg mnie nie liczą). Otóż (kończąc obecny offtop) chciałem zadać pytanie: co sądzicie o tym, żeby III Rzeczpospolita zaczęła poważnie inwestować w przemysł high-tech? Oczywiście z budżetu, bo nasze firmy raczej na to nie stać. A więc? Czy wg was wypaliłoby to (stawką są w końcu miejsca pracy i rozwój gospodarki)?
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708
    "Wolność, Równość, Braterstwo lub Śmierć!"
    Hasło przewodnie rewolucjonistów z 1789.

Pampa
    Gość
    Budżetu państwa aktualnie też na to nie stać. Na nic nas nie stać bo żyjemy ponad stan niestety. Jak dla mnie trzeba inwestować w POLSKIE firmy zajmujące się przemysłem zbrojeniowym, wtedy moglibyśmy zaoszczędzić kupę kasy ze sprowadzania sprzętu z zachodu. Zwłaszcza że mamy świetnych techników tylko ci nie mają jak rozwinąć skrzydeł. A po wszystkim można sprzedawać technologie do innych krajów(co jak co ale czas jest idealny). No a do tego również dochodzą nowe miejsca pracy i niezależność zbrojeniowa, co jest bardzo ważne. Ale żeby do tego doszło musielibyśmy mieć kogoś kompetentnego na stanowiskach decyzyjnych, a nie zapowiada się.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Cytat Zamieszczone przez adriankowaty Zobacz posta
    Pozwolę sobie na wtrącenie do dyskusji: kogo masz na myśli? Adolfa Hitlera? Józefa Stalina, Mao Tse-Tung'a czy Pol Pota?
    Druga sprawa: widzę po sobie i rozumiem doskonale, że jako dopiero 18-letni obywatel mam ograniczony dostęp do informacji (tylko Polityka i to forum) i czytam średnio tylko 2 książki miesięcznie (liczę tylko wakacje, bo lektury szkolne się do tej listy wg mnie nie liczą). Otóż (kończąc obecny offtop) chciałem zadać pytanie: co sądzicie o tym, żeby III Rzeczpospolita zaczęła poważnie inwestować w przemysł high-tech? Oczywiście z budżetu, bo nasze firmy raczej na to nie stać. A więc? Czy wg was wypaliłoby to (stawką są w końcu miejsca pracy i rozwój gospodarki)?
    Kogo mam na myśli zachowam dla siebie. Podobnieństwo do tego pana jest nie tylko w poglądach ale też w wyglądzie zewnętrznym.
    Druga sprawa poruszona przez Ciebie - ograniczony dostęp? Co mam przez co to rozumieć? Zamykają Ci biblioteki przed nosem, zakazują dostępu do książek? Sam byłem w szkole i pomimo nauki i czytania lektur znajdowałem czas na czytanie innych książek. Być może dla tego, że nie miałem komputera. Czasami wystarczy tylko chcieć. Na studiach też znajdowałem czas by chodzić do bibliotek i czytać coś po za tym co musiałem. Wystarczy wygospodarować sobie tylko czas by móc czytać. Moją pasją jest czytanie i nigdy bym z niej nie zrezygnował.
    A dlaczego nie mielibyśmy inwestować w przemysł high-tech? Ze wszystkim wiążą się wydatki, trzeba tylko umieć odpowiednio gospodarować funduszami. Pomimo miernych nakładów na naukę, powstają nowe wynalazki, przemysł medyczny i farmaceutyczny się rozwija, ale myśli naszych naukowców sprzedajemy do innych krajów bo nas nie stać by je zrealizować i wcieli w życie. Następnie dziwimy się, że coś co my wymyśliliśmy musimy sprowadzać zagranicy za dużo większe pieniądze. Czemu to nie Polska miałaby się stać właśnie eksporterem takich technologii?
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

Szambelan Awatar adriankowaty
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Otrzymał 39 podziękowań w 32 postach
    Ograniczony dostęp w tym sensie, że muszę samemu kupować interesujące mnie książki, bo w bibliotekach do których uczęszczam po prostu ich nie ma. A one kosztują sporo jak na budżet mojej rodziny (nie zamierzam go wam podawać, wystarczy stwierdzić, że jest napięty). Zresztą, chodziło mi głównie o kwestię high-tech. Punkt a) napisałem z czystej ciekawości, a punkt b) z pewnego poczucia winy, które - jak zwykle zresztą - obudziło się we mnie po lekturze twojego poprzedniego postu. Wiem, że był do Nexa(-T'a?-Ra? nigdy nie umiem spamiętać), ale cóż...
    Zresztą, wracając do kwestii high-tech. Z tego co nas uczą w liceum do powołania takiej technopolii, która koncetrowałaby ów przemysł potrzeba kapitału. I mam tu na myśli zarówno pieniądze jak zaplecze naukowo-technologiczne, więc pytanie: gdzie to powołać? Bo siłą rzeczy musiałoby to istnieć k. jakiejś wyższej szkoły technicznej, bo inaczej zabrakłoby pracowników.
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708
    "Wolność, Równość, Braterstwo lub Śmierć!"
    Hasło przewodnie rewolucjonistów z 1789.

Strona 414 z 636 PierwszyPierwszy ... 314364404412413414415416424464514 ... OstatniOstatni