Poczytaj sobie trochę kolego,Bandera siedział w obozie, nawet nie miał jak kierować UPA! Znajdź mi rozkaz na piśmie podpisany przez Banderę nakazujący mordować Polaków po wkroczeniu Niemiec. Zdziwisz się bo go nie ma. Kto inny odpowiada akurat za śmierć Polaków na Wołyniu, kto inny wydał rozkaz. Nawet to nie Bandera powołał UPA
UPA mój Drogi Nieuku wywodzi się z OUN - Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów, którą stworzył Jewhen Konowalec i kierował nią do swej śmierci w 1938r. Potem organizację przejął Bandera, który kierował nią aż do momentu swego aresztowania w 1941r. Potem zastąpił go właśnie Suchewycz, który wydał rozkaz mordowania Polaków.
Nawet coś takiego jak wikipedia o tym wspomina:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Roman_SzuchewyczRoman Szuchewycz, jako główny dowódca UPA ponosi bezpośrednią odpowiedzialność za zaakceptowanie rzezi wołyńskiej jako taktyki UPA przeciwko Polakom i przeprowadzenie ludobójczej czystki etnicznej w Małopolsce Wschodniej na polskiej ludności cywilnej[1], których ofiarą padło do 100 tys. osób[2], z czego na Wołyniu zginęło 40-60 tys. Polaków, w Małopolsce Wschodniej od 20-25 do 40 tys., zaś na ziemiach współczesnej Polski od 6 do 8 tysięcy Polaków[3].
Jeżeli chcesz mogę Ci nawet zeskanować jego rozkaz z roku 44r.
Kurcze, nie wiedziałem, że śmierć może być humanitarna, zwłaszcza kulka w głowę. Hitlerowcy, którzy rozstrzeliwali cywili z km również byli humanitarni bo nie zagarnęli ich do gazu?
A propo Tymoszenko. Jakieś 2 miesiące temu (mogę się mylić) była afera z pewnym pomnikiem radzieckiego generała w pewnym mieście. Ów generał zasłużył się tym, że bardzo przykładnie i dokładnie zwalczał polska partyzantkę. Radni PiS chcieli pomnik usunąć co spotkało się z oburzeniem ambasadora rosyjskiego, który stwierdzić, że ośmielamy się ruszać pomnik bohatera wojennego. Na Białorusi Łukaszenko stawia pomnika NKWD. A Ty chcesz abyśmy popierali ludzi, których współczesne metody prowadzenia polityki niczym się nie różnią od polityki ich poprzedników.
Więc póki siedzisz w szkole poucz się lepiej historii bo piszesz bzdury o których nie masz pojęcia.
Mogę poprosić obliczenie, na których się oparłeś by stwierdzić, że artyleria, którą posiadają ma taką donośność.
Nie wspomnę kto tutaj ma takie, i pisze tak jakby tam był i widział.
A masz możliwości wywrzeć presję na Rosję by stosowała się do prawa? Bo na Ukrainę można wywrzeć taka presję.
Poszukaj w temacie. Wrzuciłem.
To samo twierdzili komuniści. Z kapitalistami trzeba jak z wściekłymi kundlami. Pewnie dla tego weszli we wrześniu 39r by chronić ludność na wschodzie.
Wystarczy prześledzić Twoje posty by stwierdzić w którą stronę kieruje się Twoja sympatia. Cała Ukraina bez wschodu to banderowcy, reszta to ludzie miłujący demokrację.
Na tej wojnie masz dwie strony konfliktu, dwie drużyny. I to separatyści po podpisaniu w Mińsku rozejmu stwierdzili, że nie będą go przestrzegać bo go nie podpisali(podobno)!
Ach, te czyste rączki separatystów, oni w ogóle są święci, więc nie ma co zbierać o nich informacji. Jakbyś był tak bezstronny za jakiego pragniesz uchodzić pod linkiem powinien się znaleźć drugi mówiący o zbrodniach separatystów i Rosji.
Pogratulować Zajacwłaśnie poparłeś i usprawiedliwiłeś wszystkie wojny jakie miały miejsce i jakie mogą mieć, przy okazji usprawiedliwiłeś działania Stalina - 17 września, aneksja krajów bałtyckich i Hitlera - rozbiór Czechosłowacji.
Polacy są gnębieni na Białorusi i na Litwie, mam nadzieje, że wrócisz do kraju i wstąpisz do wojska i ruszysz by ich wyzwolić spod jarzma.
Ciekawe kto również popiera katów naszych rodaków?ale zaraz Rosja to nie ZSRR więc nie mają ze sobą nic wspólnego.
Należy się tylko cieszyć, że nie rośnie liczba Rosjan na naszym terenie.