Strona 421 z 636 PierwszyPierwszy ... 321371411419420421422423431471521 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 201 do 4 210 z 6354

Wątek: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez kujon333 Zobacz posta
    Mamy negować bzdurne wydawanie pieniędzy przez państwo z podatków. Bo jak widzę bariery dźwiękoszczelne, które zwiększają koszty i czas budowy to mnie krew zalewa.
    Zapewne jakbyś mieszkał przy drodze szybkiego ruchu inaczej byś na to patrzył

A co do finansowania i patologii - to już dużo wcześniej pisałem, że nie istnieje idealny system. Każdy ma swoje plusy i minusy, ale gdybym miał wybierać to wolałbym już chyba polski system a nie amerykański. Obecny system jaki istnieje należy zreformować i to przy udziale choćby samych lekarzy, którzy od dawna zwracali uwagę na jego błędy a nie sugerować się opinią urzędników.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Comte de Barcelona Awatar Barsa
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Otrzymał 101 podziękowań w 58 postach
    Jakby tak się wsłuchać w chochlika to będzie emigracja z USA do Polski, skoro u nas tak dobrze...

W wawie są piękne tunele dźwiękochłonne... a potrzebne to one jak cholera, teraz po drugiej stronie Wisły budują to w lepszym miejscu, tam są potrzebniejsze...

W Hiszpanii są fajnie autostrady... tam się nie pieprzyli tylko szli do przodu, na głupoty nie wydawali kasy, a mają trochę tych dróg.

Visca el Barca!!!

Pysiaczek Samicka Awatar Presidente
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    206
    Otrzymał 230 podziękowań w 152 postach
    Zapewne jakbyś mieszkał przy drodze szybkiego ruchu inaczej byś na to patrzył
    Kupiłbym sobie superekstradźwiękoszczelne okna - w końcu kupując mieszkanie w hałaśliwym powinniśmy za nie zapłacić mniej. Albo stopery do uszu

Albo miałbym na to wywalone - nikt mnie nie przymuszał do mieszkania przy drodze szybkiego ruchu. Mój wybór - mój problem.
    A co do finansowania i patologii - to już dużo wcześniej pisałem, że nie istnieje idealny system. Każdy ma swoje plusy i minusy, ale gdybym miał wybierać to wolałbym już chyba polski system a nie amerykański. Obecny system jaki istnieje należy zreformować i to przy udziale choćby samych lekarzy, którzy od dawna zwracali uwagę na jego błędy a nie sugerować się opinią urzędników.
    No oczywiście, że każdy ma swoje plusy i minusy - dlatego lepiej oprzeć służbę zdrowia na systemie mieszanym. Wg Bloomberg 3 najbardziej efektywne służby zdrowia są właśnie tak finansowane - Hongkong, Singapur, Japonia.

Stary nick:kujon333

Stolnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Otrzymał 30 podziękowań w 21 postach
    nikt mnie nie przymuszał do mieszkania przy drodze szybkiego ruchu.
    Hehe powiedz to tym, którym wybudowano drogę pod oknem po tym jak już tam mieszkają od kilku/-nastu/-dziesięciu lat
    Szanuj swój język - Mów po POLSKU!

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    Chochlik20 i Gajus Julius mają rację: System Rzeczypospolitej powinien zostać zreformowany.NFZ ma wady ale całkowite usunięcie jego lub innej instytucji państwowej grozi anarchią. Spójrzmy na prawa w dawnych czasach nie usuwano ich całkowicie tylko je kodyfikowano aby nie powodować groźnych w skutkach sytuacji. Reformy są jedynym logicznym wyjściem z zaistniałej sytuacji, a propozycje zlikwidowania tychże jest tak samo nierozsądne jak chodzenie w T-shircie podczas zamieci. NexaT i Barsa ja rozumiem że kwestia poziomu życia w innych krajach jest o wiele bardziej nęcąca od tego co mamy u nas, ale trzeba zrozumieć czemu tak jest a nie iść pod prąd popularnych haseł. Polska jest krajem postkomunistycznym, więc dogonienie innych państw może nam zająć naprawdę dużo czasu, to nie jest kwestia roku czy dwóch ale pracy całego naszego pokolenia na rzecz wyleczenia ran naszej Ojczyzny. Żadne podziały, kłótnie, propagowanie bezmyślnych idei czy popularnych haseł wobec młodzieży tu nie pomoże.

Pysiaczek Samicka Awatar Presidente
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    206
    Otrzymał 230 podziękowań w 152 postach
    Hehe powiedz to tym, którym wybudowano drogę pod oknem po tym jak już tam mieszkają od kilku/-nastu/-dziesięciu lat
    Hehe bo taka droga powstaje jak urzędas pstryknie palcem i nikogo o tym nie poinformuje nawet. Poza tym tu już można by się zastanowić nad jakimiś barierami dźwiękoszczelnymi, bo ja miałem wątpliwości do budowania takowych w pewnych miejscach.

Stary nick:kujon333

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Cytat Zamieszczone przez kujon333 Zobacz posta
    Hehe bo taka droga powstaje jak urzędas pstryknie palcem i nikogo o tym nie poinformuje nawet. Poza tym tu już można by się zastanowić nad jakimiś barierami dźwiękoszczelnymi, bo ja miałem wątpliwości do budowania takowych w pewnych miejscach.
    Może nie tyle nie poinformuje, ile ktoś postanowi odgrzebać projekt, który był opracowany za komuny, jak ma miejsce to w moim mieście - Radomiu. Od 2012 roku męczą się i męczą a termin są ciągle przesuwane. Mój "ukochany" włodarz miasta postanowił uszczęśliwić tak naprawdę na siłę mieszkańców i wybudować obwodnicę. A jak ona przebiega?

I aby nie zdradzać miejsca mojego zamieszkania, powiem tylko tyle, że daleko do niej nie mam.

Proponuję zwrócić uwagę na zdjęcia.
    http://www.mzdik.pl/?id=181
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.

Księga XVI

Cześnik Awatar NexaT
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    7
    Otrzymał 9 podziękowań w 8 postach
    Mamy również negować budowę autostrad, dofinansowanie dla kultury czy zabytków? To również nie jest za darmo a finansowane jest z podatków. Ty rozumiesz słowo "za darmo" w dosłownym tego słowa rozumieniu, ja rozumiem to w inny sposób, który już wyjaśniłem.
    Absolutnie, zwłaszcza widząc jakie przekręty były podczas ich budowy, ile pieniędzy poszło w błoto i jak szybko się rozlatują. (mowa o drogach)

Ty rozumiesz "za darmo" w pojęciu lewicowym, my w normalnym. Nie można powiedzieć, że coś jest za darmo, jeśli się na to składamy. (nawet po 1 gr.)
    Niby to tylko grosze w skali całego narodu, a i tak połowa wypłaty jest nam zabierana, żeby świadczyć takie patologiczne usługi, jakie spotykamy w NFZ.

Państwo wychodzi ze swoimi inicjatywami od 7 lat i nic dobrego nie zrobili. Polacy masowo emigrują, zarobki są żałośnie niskie, a Polska to kraj bez perspektyw. Ja jestem za czymś nowym, ale to chyba niektórym trudno pojąć. Już nawet pomijając cały KNP, dlaczego Polacy nie zagłosują na kogokolwiek innego, spoza sejmu? Jeśli PO wygra kolejne wybory to będzie, to oczywiste potwierdzenie słów:
    "Dajcie Polakom rządzić, a sami się wykończą".
    Gorsze słowa mi się cisną na usta, ale pominę je.

Taki system mamy choćby w USA i jak to wygląda?
    Uważacie, że leczenie w prywatnej służbie zdrowia jest tanie?
    Niezbyt trafne porównanie...
    Leczenie w prywatnej klinice, w Polsce jest już teraz bardziej opłacalne. Nawet starsi ludzie wybierają wizytę u prywatnego lekarza od czekania kilka miesięcy/lat w kolejce, w NFZ.

Co z tego, że dostanę się do lekarza, do szpitala dużo wcześniej niż w Polsce, skoro nie będzie mnie stać na niego!
    Czy ja pisałem coś o leczeniu się za granicą, tylko po to, aby było szybciej?
    Tak rozumiem to zdanie.

Może jakbyśmy poprosili szpital (w Polsce) o wycenę naszego pobytu, kosztów badań to pewnie mina by nam zrzedła.
    Tutaj wychodzi kolejna patologia państwowej służby zdrowia. Jeśli lekarz będzie się ciebie pytał, czy chcesz zrobić badania/prześwietlenie czy cokolwiek, to oczywiście, że to zrobisz. Ba, zrobisz to nawet dwa razy. Sytuacja będzie miała się zupełnie inaczej, gdybyśmy płacili za to z własnej kieszeni. Bylibyśmy rozsądniejsi.

wprowadzamy indywidualne ubezpieczenia
    Z tego co pamiętam, to nic nie mówiłem o indywidualnych ubezpieczeniach. Obywatel będzie zwolniony z płacenie przymusowych składek. Jeśli będzie chciał, to ubezpieczy się u prywaciarza, a jeśli nie to nie. Będzie płacił osobiście za leczenie.

Sytuacja opisywana przez ciebie jest szukaniem minusów na siłę, których zresztą i tak jest mniej u prywatnych ubezpieczycieli, niż teraz w państwowym NFZ.
    Jeśli ktoś nie czyta umowy i później ktoś to wykorzystuje przeciwko niemu, to tylko i wyłącznie wina osoby, która nie przeczytała ze zrozumieniem tego co podpisuje.

Uważasz, ze drogie podręczniki to wina rządu? Odkąd sięgam pamięcią podręczniki z roku na rok drożały pomimo zmiany rządów.
    A niby kogo? Rząd wpływa na gospodarkę i na ceny. To, że wszystko drożało nawet przed Tuskiem pokazuje, że Polacy nie potrafią wybrać dobrych przedstawicieli.

Jeszcze kilka lat temu paczkę papierosów można było kupić za 2,5zł, dzisiaj jest to 6zł. (oparte na doświadczeniu życiowym - Warmia i Mazury)

Sprawdź sobie z jakiej części społeczeństwa wywodzili się Ci geniusze[...]Dalej sam sobie już przeczysz. Z jednej strony oburzasz się na obowiązek posyłania dzieci do szkoły, z drugiej zaś strony stwierdzasz, że rodzicie i tak by posłali dziecko do szkoły. Czym to się różni? Tym, że tu mamy ustawę a tu nakaz rodzicielski, który jest nakładany na dziecko. Więc różnica polega tylko na skrawku papieru, ale dziecko i tak by się wykształciło, bo zostałoby posłane do szkoły bez względu czy obowiązek jest czy nie jest.
    Jestem pewny, że znalazłbym nie jedną taką osobę, która wywodziła się z najniższych sfer społecznych, ale nie mam czasu sprawdzić.
    Tych, którzy rzucali szkołę i byli samoukami tez nie brakuje. Bill Gates, Jobs, Edison.

Pisałem, że chodzi o wolny wybór. Każdy rodzic mimo wszystko powinien móc zdecydować.

Powracamy do starego sytemu, czyli obniżamy wiek, w którym dziecko idzie do pracy
    Obecnie są zawodówki, gdzie normalnie się pracuje i dostaje comiesięczną wypłatę. Jest jeden miesiąc mniej wakacji i tydzień mniej ferii. (przypominam, że zawodówka to 16 lat)
    Straszne, 16 latek zbiera doświadczenie w zawodzie. Jeśli nie ma talentu do uczenia się, to dlaczego ma nie pracować? Ew. może siedzieć w domu, jak kto chce.

Istnieje masa szkół publicznych - czyli rodzic już ma wybór, jak będzie to prywatne też będzie miał duży wybór.
    Nigdzie sobie nie przeczę. Co z tego, że teraz istnieją szkoły prywatne? W porównaniu do publicznych jest to niewiele, a przypominam, że rodzice płacą podatki na utrzymywanie tych państwowych, więc logiczne, że tam w większości posyłają swoje dzieci.

Dalej, co właściciela obchodzi pojedynczy uczeń?
    Dokładnie to tłumaczyłem. Jeśli w szkole zatrudnia się słabych nauczycieli i przepuszcza się każdego ucznia, to szkoła nie wybije się ponad przeciętność. Jeden sławny absolwent i tak nie zapewni marki i rozgłosu, co innego jeśli poziom będzie wysoki, a każdy absolwent z dużą dawką wiedzy.

Tutaj sam dałeś mi argument. Napisałeś, że szkoły będą walczyć o każdego ucznia i rodzic będzie patrzył na koszt nauki. Czyli wychodzi na plus, bo właściciel szkoły chcący uzyskiwać jak największe obroty, będzie chciał mieć jak najwięcej uczniów, więc każdy będzie próbował dawać jak najlepsze warunki nauki przy jak najmniejszej cenie. Wtedy nawet mniej zamożne rodziny będą mogły bez problemu posłać swoje dziecko do szkoły, gdzie mimo słabego poziomu będzie tanio. (lub trafi się dobra i tania szkoła)
    Podstawowe zasady konkurencji.

Ludzie sobie poradzą?
    Państwo przestaje płacić ZA obywatela? To chyba obywatel przestanie płacić na państwo...
    Jeśli nagle zniknąłby NFZ (załóżmy), to obecnie nadal istnieje wiele prywatnych klinik, a przy braku NFZ'u przybyłaby tam fala ludzi oczekująca pomocy medycznej. Wiązałoby się to z ogromnym popytem na świadczenia zdrowotne, nowe prywatne kliniki powstawałyby jak grzyby po deszczu.

To nie pieniądz się liczy tylko człowiek, to, ze będę zarabiał więcej nie znaczy to, że z większą chęcią podzielę się moimi pieniędzmi. Pieniądz jest rzeczą martwą, nie ma uczuć, posiada je osoba, która go ma.
    Jeśli ktoś ma mniej jakichś zasobów, to mniej chętnie się nimi dzieli. Według mnie to bardzo logiczne. Sam piszesz, że Polacy po prostu lubią sobie pomagać, żeby później dodać, że przy większej ilości zarobków nagle by przestali.
    Na wszystko znajdziesz swój "argument", żeby tylko storpedować myśl KNP.
    Wytrzymujcie Polaków natarcia w jak najgęstszym szyku, albowiem luźni niezwłocznie ich natarcia nie wytrzymacie. Niechaj zaś żaden z was w ucieczce ratunku nie szuka, albowiem nic nie jest w stanie ujść przed nadzwyczajną koni polskich rączością i wytrzymałością.

W bitwie pod Chocimiem szarża 700 husarzy spędziła z pola 10.000-15.000 Turków, na widok czego młody osmański dowódca popłakał się z żalu i bezsilności.

9. Użytkownicy którzy uznali post NexaT za przydatny:

Podkomorzy Awatar Zakapior-san
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    21
    Otrzymał 33 podziękowań w 17 postach
    http://fakty.interia.pl/prasa/news-g...cts_news_small

No proszę jak armia uzdrawia... Ot kolejny argument za prywatyzacją służby zdrowia: jak ktoś nie dostanie kasy za chorowanie to mu się odechce chorować, a jak jeszcze za ewentualne leczenie będzie musiał zapłacić u prywaciarza- bardziej zadba o swoje zdrowie. I wróci normalność a nie lewe zwolnienia lekarskie i grupy inwalidzkie

"Socjalizm niewiele wymaga od człowieka- wymaga tylko, by pokochał to, czego normalny człowiek nienawidzi i znienawidził to, co normalny człowiek kocha"- Edward Kuzniecow.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Cytat Zamieszczone przez NexaT Zobacz posta
    Absolutnie, zwłaszcza widząc jakie przekręty były podczas ich budowy, ile pieniędzy poszło w błoto i jak szybko się rozlatują. (mowa o drogach)
    Rano zbiła mi się szklanka to też wina rządu, czy też moja?

Ty rozumiesz "za darmo" w pojęciu lewicowym, my w normalnym. Nie można powiedzieć, że coś jest za darmo, jeśli się na to składamy. (nawet po 1 gr.)
    Niby to tylko grosze w skali całego narodu, a i tak połowa wypłaty jest nam zabierana, żeby świadczyć takie patologiczne usługi, jakie spotykamy w NFZ.
    Chyba po to płacisz podatki by państwo się rozwijało, a następnie inwestowało środki jakie Ty dajesz w polepszenie życia obywateli, gdy zabierzesz podatki wówczas państwo przestanie się rozwijać i upadnie. Nie będzie za co płacić służbom mundurowym, modernizować wojska, inwestować w badania naukowe. Podatków nie płacą chyba jedynie w państwach afrykańskich i jak rozumiem to jest wzór do naśladowania.

Państwo wychodzi ze swoimi inicjatywami od 7 lat i nic dobrego nie zrobili. Polacy masowo emigrują, zarobki są żałośnie niskie, a Polska to kraj bez perspektyw. Ja jestem za czymś nowym, ale to chyba niektórym trudno pojąć. Już nawet pomijając cały KNP, dlaczego Polacy nie zagłosują na kogokolwiek innego, spoza sejmu? Jeśli PO wygra kolejne wybory to będzie, to oczywiste potwierdzenie słów:
    "Dajcie Polakom rządzić, a sami się wykończą".
    Gorsze słowa mi się cisną na usta, ale pominę je.
    Dla jednych zrobiło coś dobrego dla innych już nie.
    A skąd wiesz, że nie zagłosują? Wyborach do EP niektórzy forumowicze deklarowali, że zagłosują na inną partię niż obecne.

Niezbyt trafne porównanie...
    Leczenie w prywatnej klinice, w Polsce jest już teraz bardziej opłacalne. Nawet starsi ludzie wybierają wizytę u prywatnego lekarza od czekania kilka miesięcy/lat w kolejce, w NFZ.
    Jestem ciekawy tych statystyk ile to starszych osób chodzi się leczyć prywatnie.

Czy ja pisałem coś o leczeniu się za granicą, tylko po to, aby było szybciej?
    Tak rozumiem to zdanie.
    Płacąc ubezpieczenie u ubezpieczyciela masz szanse dostać się szybciej, to jest normalne, ale co z tego jeżeli rachunek jaki dostanę przyprawi mnie o ból głowy.

Tutaj wychodzi kolejna patologia państwowej służby zdrowia. Jeśli lekarz będzie się ciebie pytał, czy chcesz zrobić badania/prześwietlenie czy cokolwiek, to oczywiście, że to zrobisz. Ba, zrobisz to nawet dwa razy. Sytuacja będzie miała się zupełnie inaczej, gdybyśmy płacili za to z własnej kieszeni. Bylibyśmy rozsądniejsi.
    Kiedy Ty byłeś ostatnio u lekarza? bo to co napisałeś to jest chyba żart. Lekarz się pyta pacjenta czy chce pan prześwietlenie?

Z tego co pamiętam, to nic nie mówiłem o indywidualnych ubezpieczeniach. Obywatel będzie zwolniony z płacenie przymusowych składek. Jeśli będzie chciał, to ubezpieczy się u prywaciarza, a jeśli nie to nie. Będzie płacił osobiście za leczenie.
    Sytuacja opisywana przez ciebie jest szukaniem minusów na siłę, których zresztą i tak jest mniej u prywatnych ubezpieczycieli, niż teraz w państwowym NFZ.
    Jeśli ktoś nie czyta umowy i później ktoś to wykorzystuje przeciwko niemu, to tylko i wyłącznie wina osoby, która nie przeczytała ze zrozumieniem tego co podpisuje.
    Mniej minusów? Statystyczny Amerykanin zarabia dużo więcej od nas, i nie stać do na leczenie, a nas będzie stać Już to widzę jak statystyczny Kowalski idzie do ubezpieczyciela, przegląda umowę a tam spis chorób lub schorzeń podzielonych na grupy i cena miesięcznego ubezpieczenia. Następnie ten Kowalski posługując się logiką wybiera najtańszy pakiet, bo stwierdza, że jest zdrowy i potrzebuje tylko podstawowego zakresu usług. Dlaczego? Bo nie ma zamiaru płacić na coś na czym się kompletnie nie zna.

A niby kogo? Rząd wpływa na gospodarkę i na ceny. To, że wszystko drożało nawet przed Tuskiem pokazuje, że Polacy nie potrafią wybrać dobrych przedstawicieli.
    Dobre, oby tak dalej . Rząd stworzył VAT na artykuły papiernicze, i to jest jedynie winna rządu, jakiej mogę się doszukać obecnie. A potem przyszedł Korwin i rozdał podręczniki za darmo.

Jeszcze kilka lat temu paczkę papierosów można było kupić za 2,5zł, dzisiaj jest to 6zł. (oparte na doświadczeniu życiowym - Warmia i Mazury)
    Twój przykład pokazuje tylko jak mało wiesz o świecie, a jeszcze mniej o gospodarce. Rząd podniósł akcyzę na papierosy - już mamy podwyżkę cen, dwa rządy na świecie wymusiły na koncernach tytoniowych by umieszczały na paczkach ostrzeżenia o szkodliwości palenia. Koncerny wyszły z założenia, że jakiś tam procent nie sięgnie po ich wyroby, więc muszą sobie to odbić. Trzy - procesy o odszkodowanie. Koncerny tytoniowe nie mają zamiaru tracić grubych mln. i wypłacać komuś odszkodowanie za to, że ktoś umarł na raka płuc, więc windują ceny swoich wyrobów, bo skoro ktoś płacił 5zł za paczkę to zapłaci za tą samą paczkę i 8zł.
    I na marginesie. Nie palę, ale z tego co kojarzę 6zł to kosztują najtańsze i najgorszym smaku fajki. Normalnie za Malboro czy też L&M ceny wahają się od 10zł w górę w zależności od sklepu.

Jestem pewny, że znalazłbym nie jedną taką osobę, która wywodziła się z najniższych sfer społecznych, ale nie mam czasu sprawdzić.
    Tych, którzy rzucali szkołę i byli samoukami tez nie brakuje. Bill Gates, Jobs, Edison.
    Dwóch z tych ludzi nie rzuciło szkoły - Bill Gates nie rzucił szkoły Mój Drogi - więc przykład nie trafiony - wprost przeciwnie ukończył elitarne szkoły, drugi z nich S.Jobs - tak, rzucił szkołę ale dopiero gdy studiował prawo, więc wybór chybiony. Dalej Edison, człowiek, który wykształcił się sam, czytając książki. Ile Ty książek przeczytałeś przez te lata? Ja ogromną ilość, i wcale nie uważam się przez to za geniusza.

Pisałem, że chodzi o wolny wybór. Każdy rodzic mimo wszystko powinien móc zdecydować.
    A teraz nie decyduje jak jego dziecko jest wykształcone? Jeżeli idę do biblioteki i słyszę matkę ,która prosi o lekturę z opracowaniem, bo jej dziecko i tak jej nie przeczyta. Więc dla mnie to już jest decyzja o wykształceniu dziecka.

Obecnie są zawodówki, gdzie normalnie się pracuje i dostaje comiesięczną wypłatę. Jest jeden miesiąc mniej wakacji i tydzień mniej ferii. (przypominam, że zawodówka to 16 lat)
    Straszne, 16 latek zbiera doświadczenie w zawodzie. Jeśli nie ma talentu do uczenia się, to dlaczego ma nie pracować? Ew. może siedzieć w domu, jak kto chce.
    Co innego jest zbierać doświadczenie w zawodzie, uczyć się go, co innego jest iść do pracy podpisać umowę, nie sądzisz?

Nigdzie sobie nie przeczę. Co z tego, że teraz istnieją szkoły prywatne? W porównaniu do publicznych jest to niewiele, a przypominam, że rodzice płacą podatki na utrzymywanie tych państwowych, więc logiczne, że tam w większości posyłają swoje dzieci.
    I dalej sobie przeczysz, oby tak dalej . Rodzice płacą i posyłają dzieci do szkół publicznych, ale są też rodzice, którzy płacą podwójnie- raz za czyjąś edukację w szkole publicznej, dwa za edukację w szkole prywatnej. I co? Szkoły prywatne od tego nie przestały istnieć.

Dokładnie to tłumaczyłem. Jeśli w szkole zatrudnia się słabych nauczycieli i przepuszcza się każdego ucznia, to szkoła nie wybije się ponad przeciętność. Jeden sławny absolwent i tak nie zapewni marki i rozgłosu, co innego jeśli poziom będzie wysoki, a każdy absolwent z dużą dawką wiedzy.
    To nie zależy tylko od nauczyciela, czy przepuści ucznia czy też nie. To zależy od pieniędzy, bo szkoła za każdego ucznia dostaję kasę, a gdy rodzic zagrozi, że zabierze swoją pociechę szkoła traci kasę. Po drugie, zapytaj się rodziców ile razy byli u nauczyciela i prosili aby dał Ci szansę? I co ma zrobić taki nauczyciel? Albo znów będzie się użerał z uczniem przez kolejny rok wiedząc, że i tak nie opanuje on materiału, który już był, albo przepchnie go na siłę stwierdzając, że nie będzie marnował sił, środków ani czasu na nieuleczalny przypadek. Nauczyciel ma innych uczniów, którzy chcą się uczyć, a tego co nie chce i tak nie zmusisz.

Tutaj sam dałeś mi argument. Napisałeś, że szkoły będą walczyć o każdego ucznia i rodzic będzie patrzył na koszt nauki. Czyli wychodzi na plus, bo właściciel szkoły chcący uzyskiwać jak największe obroty, będzie chciał mieć jak najwięcej uczniów, więc każdy będzie próbował dawać jak najlepsze warunki nauki przy jak najmniejszej cenie. Wtedy nawet mniej zamożne rodziny będą mogły bez problemu posłać swoje dziecko do szkoły, gdzie mimo słabego poziomu będzie tanio. (lub trafi się dobra i tania szkoła).Podstawowe zasady konkurencji.
    Patrz, taki przykład służba zdrowia w USA. Istnieje ogromna konkurencja na rynku a mimo to wszystko jest chole... drogie. I gdzie ta zasada konkurencji?
    Dwa - po raz kolejny nie widzisz, że popełniasz kardynalny błąd.
    jak największe obroty, będzie chciał mieć jak najwięcej uczniów
    dalej
    próbował dawać jak najlepsze warunki nauki przy jak najmniejszej cenie
    Już w tym momencie nauczyciela narzekają, że trzydzieści osób w klasie to za dużo, i nie można dotrzeć do każdego ucznia. Teraz Ty podajesz przykład, w którym szkoła chcąc zdobyć jak największe fundusze, obniża cenę, ale zamian tego podwyższa liczbę uczniów w klasie. Czyli tak naprawdę to cena będzie dyktowała warunki nauki. Jeżeli rodzic będzie chciał dla dziecka jak najlepiej pośle go lepszej szkoły, gdzie liczba uczniów w klasach jest o połowę niższa, ale za to poziom nauki o wiele wyższy.
    Trzy - przy szkołach publicznych, to jedynie wyniki dziecka, a nie ilość gotówki w portfelu rodziców determinują gdzie dziecko się dostanie. Bez żadnych opłat mając świetne wyniki, może się dostać do renomowanego liceum czy gimnazium. Rodzice mogą być biedni jak mysz kościelna, ale ich pociecha ma szansę na lepszą edukację, bo się lepiej uczy i ma lepsze oceny. Zastanów się, którą wersję wybiorą biedni rodzice, moją czy też Twoją.
    Już w tym momencie "płaczesz", że podręczniki są drogie. Zapytaj sie rodziców, czy stać ich by było posłać się do szkoły prywatnej, zapłacić za prywatną opiekę zdrowotną przy planach Korwina - 300zł podatek przypominam.

Państwo przestaje płacić ZA obywatela? To chyba obywatel przestanie płacić na państwo...
    Jeśli nagle zniknąłby NFZ (załóżmy), to obecnie nadal istnieje wiele prywatnych klinik, a przy braku NFZ'u przybyłaby tam fala ludzi oczekująca pomocy medycznej. Wiązałoby się to z ogromnym popytem na świadczenia zdrowotne, nowe prywatne kliniki powstawałyby jak grzyby po deszczu.
    Widzę, że muszę to rozłożyć na czynniki pierwsze i wyjaśnić Ci to łopatologicznie.
    Etap 1 - znika NFZ, co dalej?
    Wynik - odwołane zabiegi, często potrzebne i ratujące zdrowie. Łamiesz nogę musisz mieć przy sobie gotówkę by szpital Cię przyjął. Leki, które są refundowane przez NFZ przestają nimi być, wynik - 100% ceny.
    Efekt - powstaje chaos, podczas, którego ludzie tracą życie, bo nie mają pieniędzy na leczenie, opłaty szpitalne itd. Wyjaśnisz ludziom, że niedługo powstaną w ciągu 1 dnia jak sądzę prywatne szpitale i klinik. A co z ludźmi, których sytuacja materialna nie pozwala by iść w danym czasie do lekarza? Powiesz, że to jest potrzebne, taki chaos? Szpitale i kliniki nie powstają w ciągu jednego dnia. Co wtedy? Obecne kliniki widząc, że jest zapotrzebowanie na ich usługi są królami rynku i to one dyktują ceny. Efekt, brak dużej konkurencji równa się wywindowaniem cen.

Etap 2 - ludzie myślą i kalkulują skąd wziąć kasę.
    Wynik - z funduszu NFZ na, który płacili.
    Efekt - ludzie szturmują budynki rządowe domagając się zwrotu środków, które płacili - znów chaos. Wynik - budżet Korwina musi wypłacić mld zł. ludziom, ale nie zrobi tego w jeden dzień.
    Wynik - kolejne trupy, bez względu na wiek

Etap 3 - Korwin daje ludziom kasę.
    Wynik - ludzie odzyskują utraconą kasę, którą płacili na NFZ
    Efekt- hiperinflacja, pewnie jeszcze większa niż w Niemczech po 1wś. Czemu? Złotówka, traci na wartości, budżetu nie ma, zagraniczni inwestorzy odwracają się od nas. bo jesteśmy bardzo niestabilnym krajem. Co się dzieje? Firmy upadają, bo nie maja pieniędzy. To co eksportujemy traci momentalnie na wartości i równie dobrze można to wyrzucić do kosza.
    Końcowy efekt - jesteśmy bankrutem, którego nikt nie będzie chciał. Wyrzuca na UE, wyrzuca nas NATO, brak inwestycji, bezrobocie sięga 99%, bo tylko ludzie z partii Korwina będą zarabiać a pieniądze lokować na zagranicznych kontach, bo banki w naszym kraju staną się nie wypłacalne i nie wiarygodne.

Etap 4 - raj lub piekło, albo co kto wierzy

Jeśli ktoś ma mniej jakichś zasobów, to mniej chętnie się nimi dzieli. Według mnie to bardzo logiczne. Sam piszesz, że Polacy po prostu lubią sobie pomagać, żeby później dodać, że przy większej ilości zarobków nagle by przestali.
    Logicznie człowiek powinien przechodzić przez przejście dla pieszych, czekać na zielone światło, iść kładką a co robi? Skraca sobie drogę przez jezdnię w niedozwolonym miejscu. I gdzie tu logika i sens? Skąd ta pewność, że mając więcej dziele się? Mając paczkę chipsów chętnie dzielisz się z kolegami czy też po kryjomu wolisz ją zjeść, bo to Ty ją kupiłeś, za swoje pieniądze.

Na wszystko znajdziesz swój "argument", żeby tylko storpedować myśl KNP.
    Nie, mam być jak Ty, grzecznie przytakiwać główką, nie myśląc o tym na co przyzwalam. Jakbym nie znajdował swojego argumentu, to wówczas byłby to monolog prowadzony pomiędzy dwiema osobami. Ty przytakujesz mi, ja przytakuje Tobie.....
    .................................................. .........................................
    Aha, i jeden taki mój argument na gadanie Korwina.
    Zniesiemy podatki to podniesiemy płacę - ale, co z tego, skoro to co kiedyś płaciłem państwu zmuszony zostanę płacić na opiekę zdrowotną i szkołę? Czyli zniesienie podatków i wprowadzenie reszty postulatów wcale nie gwarantuje mi, że mój portfel stanie się grubszy.
    Ostatnio edytowane przez chochlik20 ; 17-10-2014 o 13:25
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

12. Użytkownicy którzy uznali post chochlik20 za przydatny:

Strona 421 z 636 PierwszyPierwszy ... 321371411419420421422423431471521 ... OstatniOstatni