Strona 140 z 287 PierwszyPierwszy ... 4090130138139140141142150190240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 391 do 1 400 z 2861

Wątek: Ukraina i unia

Stolnik Awatar Baal-Melkart
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1
    Otrzymał 14 podziękowań w 12 postach
    Cytat Zamieszczone przez Gajusz Mariusz Zobacz posta
    O tym właśnie piszę. Przeorientowują się, więc profity zniknęły. A że trafili w bardzo "miałki" czas gospodarczy nawet na zachodzie, to zaraz się wyborcy przeorientowaliby i Janukowycz powtórnie w glorii chwały powróciłby do władzy. Wystarczyło pozwolić zorganizować przedwczesne wybory i na rok, dwa oddać władzę tym, którzy znowu by się pożarli. Już raz było to przeorientowanie i tak byłoby teraz. Wszystko zmieniła agresja Rosji.
    Trzymajmy się kolejności zdarzeń - wszystko zmienił przewrót. Ale masz rację, wystarczyło poczekać rok do wyborów i odsunąć od władzy Janukowycza przy urnach.
    Wiem, wiem: musieli, tylko reagują, ich tam nie ma, oni nie mają wpływu na separatystów etc, etc. Ale nie wygląda to na oddolny ruch separatyzmu. Przypomnijmy tylko że władze autonomii Krymu które spokojnie by przegłosowały odpowiednie akty, jak i wygrały referendum zostały przypilnowane przez rosyjskich żołnierzy a "premier" w poprzednich wyborach uzyskał żenujący wynik nawet wśród swoich ziomali. Tacy osobnicy jak Striełkow (a raczej Girkin, takie tam rewolucyjne przyzwyczajenie do pseudonimów) obejmujący władze w Donbasie także nie są separatystami, tylko wykonujący zadanie ludźmi Kremla. Tego ostatniego zresztą znamy z działań w Bośni.(Mam nadzieję że nie zdziwiłem nikogo) Na Krymie zresztą też był, jak opanowano tam sytuację zaczęło się w Donbasie. Tam też odnalazł się nasz bohater.
    To, że Rosja jest zaangażowana na Ukrainie jest oczywiste. Była od samego początku. Natomiast skala tego zaangażowania uległa zmianie dopiero po przewrocie.
    PS: Użycie słowa niewolnik też uważam za do końca nietrafione, ale oddające bezradność. Ale jak przy krwawych zajściach na Majdanie przebywał w Kijowie generał FSB to widać przynajmniej to (abstrahując od rzeczywistych wydarzeń, kto, ilu itd) kto kierował działaniami MSW Ukrainy. A to już coś znaczy (oprócz dla kilku znanych mi ludzi).
    A co robił w kwietniu szef CIA w Kijowie? Czy idąc Twoim tropem również da się stwierdzić: "od razu widać kto kierował majdanem" i kto jest autorem kryzysu ukraińskiego?
    Żeś Jeden Święty jest, uznałem ciebie, Mazda-Ahuro,
    Gdy Dobra Myśl zeszła raz ku mnie,
    Bym głośno wyrzekł, co Myśl mówi Cicha, Najlepsza:
    u Kłamców licznych nie szukaj pochwały,
    Bo każdą Cnotę wrogiem ci uczynią.

2. Użytkownicy którzy uznali post Baal-Melkart za przydatny:

Podkomorzy Awatar Zakapior-san
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    21
    Otrzymał 33 podziękowań w 17 postach
    http://www.kresy.pl/wydarzenia,spole...majdanie-video
    Za Janukowycza ta hołota siedziała cicho a teraz wypełzła ze swych jaskiń na ulice. Takich ludzi popiera Gajusz Mariusz, ponoć Polski patriota...

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    Nie wiedziałem że jesteś najwyższym sędzią iż tak łatwo osoby niezgadzające się z tobą określane są jako niby czy nie-patriota.

Zawsze w każdym państwie znajdą się elementy radykalne,poszukujące legalizacji ich poczynań czy idei po przez identyfikowanie się z postaciami historycznymi które budzą najwięcej kontrowersji.Zabawne że często wymienia się tylko radykalny sektor ukraiński który kreuje się na wrogów Polski, a zapomina się o historykach ukraińskich którzy próbują przybliżyć Ukraińcom ważne wydarzenia historyczne które nie mają podtekstów ksenofobicznych( tu w znaczeniu antypolskich) takich jak Hłodomór.

Rzeczpospolita powinna być aktywna wobec wydarzeń na wschodzie gdyż tylko aktywność na scenie politycznej i gospodarczej zarazem zapewni nam stabilną pozycję i autorytet w Europie Środkowej. Inaczej jak było proponowane przez Zakapiora-sana, staniemy się biernymi obserwatorami wydarzeń co wobec polityki Putina może mieć dla nas tragiczne skutki zgodnie z zasadami akcji-reakcji tzn to co dotyka Ukrainy ma wpływ na państwa sąsiednie a takim państwem jest Rzeczpospolita.

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Cytat Zamieszczone przez Zakapior-san Zobacz posta
    Czyli zgadzasz się ze mną, że decyzja Ukraińców o wybraniu Janukowycza na prezydenta była wolna od ruskich gróźb i został wybrany legalnie? Dlaczego więc popierasz jego nielegalne obalenie wbrew wcześniejszej suwerennej decyzji Narodu?
    Aha. Jeszcze raz pytam- co zrobisz w sytuacji gdy USA wpadną na pomysł obalenia rządu Kopacz i prezydenta Komorowskiego?
    Pokaż że napisałem gdziekolwiek że Janukowycz nie został wybrany legalnie?
    Popieram, jeżeli naród potwierdził to swoja wolą. Gdyby było odwrotnie, tępiłbym.
    Na trzecie już tak absurdalne pytanie trudno odpowiedzieć gdyż paranoja na szczęście nie jest zaraźliwa.

Dokładnie. Każdy normalny człowiek po przeczytaniu tego:

przyznałby się do błędu i stwierdził, że jednak w jakimś reżimie ale jednak reżimie- żyje
    Niestety wrodzona hipokryzja i napompowane ego niektórych osób nigdy nie dopuszczą do czegoś takiego jak przyznanie się do błędu i uznanie czyjejś racji.
    Zaraz przyznam się do błędu, spokojnie. Wspomniałem o Twojej paranoi tylko dlatego że zasugerowałeś, że jestem nienormalny. Twoje ego za to jest tak mało napompowane że przyznajesz się do błędów w każdym poście.

Kolejna hipokryzja. Wytłumacz to Irakijczykom, których Polacy okupowali w imię interesów USA pod pozorem szukania broni zagłady, której i tak nie znaleziono
    Błąd! Oczywiście że taką broń Irak miał, tyle że powstała ona w czasie walki z Iranem, kiedy był sojusznikiem USA (według znanej zasady-wróg mojego wroga jest moim przyjacielem) a dopiero użycie jej przeciw Kurdom i inwazja na Kuwejt zmieniła postrzeganie całej sprawy. http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/ir...wspolpracy-usa
    A jak dla Ciebie hipokryzją są inne, zróżnicowane obawy Polaka w sprawie obrony swojej granicy i jakiejś arabskiej granicy. Cóż, coraz bardziej pogrążasz się w moich (i mam nadzieję że nie tylko) oczach.

1. Udowodnij mi, że jestem mistrzem konsoli.
    2. Udowodnij mi, że nie miałem kałacha w ręku.
    A odnośnie nazywania mnie pseudo-rodakiem (za co powinno być ostrzeżenie)za brak u mnie poparcia dla jankeskiej propagandy- Polacy jako całość nie mają mentalności agresora ani nie popierają państw zaborczych. Twoja logika to pozostałość czasów Układu Warszawskiego i strategii "bratniej pomocy". Teraz sowiecka "bratnia pomoc" została zamieniona jankeskim hasłem "niesienia demokracji". Hasło inne ale i tak chodzi o to samo.
    I tu się zapędziłem. Faktycznie, nie uważam żebyś był w czymkolwiek mistrzem. Oceniłem Cię na wyrost. Znacznie na wyrost. Kałacha? Napisałem że tak założyłem, czytać ze zrozumieniem! Te dzisiejsze szkoły... A patrzenie przez palce w poczynania Rosjan na wschodzie to pozostałość postawy: na kresach Polacy byli w mniejszości, więc to Rosja je odzyskała (nawet podobne referendum było-tak, takie rzeczy mają długie tradycje na Kremlu), a nie jakiś tam 4 rozbiór. Ona broniła rodaków PRZED FASZYZMEM! Tak, to już też było...

J/w wytłumacz to Irakijczykom, na których napaść popierasz.
    Ty ciągle o tym Iraku w temacie Ukrainy. Masz tam rodzinę? Stamtąd pochodzisz? To by wyjaśniało Twój negatywny stosunek do WP, prezydenta, rządu, parlamentu, instytucji państwowych etc. Mimo całej ich niedoskonałości, tak jako instytucji, jak i składu osobowego, widać w Tobie wściekłość i nienawiść na każdym kroku i w każdym poście w Agorze. Coraz bardziej mi żal Ciebie że musisz się męczyć mieszkając w moim kraju.

No i co? Jakoś nie wszyskie kraje z NATO najechały Irak jak wierny jankeski wasal Polska czyli przymusu nie było. Jak się okazało, korzyści z tego najazdu dla Polski też nie...
    Najczęściej używane przez Ciebie słowo w temacie-Irak. Czyli policzyłeś? Tak? I w Iraku i Afganie? Widziałeś jak to doborowe towarzystwo? Dla mnie tak, dla Ciebie nie, bo Rosji tu brak. Ta była tam wcześniej... Z końcówką się zgodzę, ale to akurat mamy we krwi. Walczyć, zwyciężać, ale bez korzyści. Ostatni przykład-wygrać ostatnią wojnę, być w koalicji zwycięzców, by zostać okupowanym (przynajmniej do października 56).

Spełnia to pewną rolę odstraszającą. Pewności, że nam NATO pomoże i tak nie ma.
    Wciąż nie odpowiedziałeś przed kim chcesz się bronić?

Tylko, że to nie ja pisałem o jakimś niewolnictwie by potem się z tego niefortunnego zwrotu tłumaczyć
    Co tu mamy? A więc jak widzisz, sam sobie zaprzeczyłeś, gdyż przyznałem się do błędu. Czyli mało spostrzegawczości w Tobie, to raz. Ale za to dużo złośliwości. To dwa. Albo po prostu mimo tego postanowiłeś to zignorować, by pasowało do następnej Twojej tezy. Cóż... jeżeli fakty nie idą w parze z Twoją tezą, tym gorzej dla faktów.

Przypominam-długo mi każesz czekać na swoje rewelacje o polskim udziale w walkach w Kosowie? Tylko nie uciekaj jak zając!

Cytat Zamieszczone przez Baal-Melkart Zobacz posta
    Trzymajmy się kolejności zdarzeń - wszystko zmienił przewrót. Ale masz rację, wystarczyło poczekać rok do wyborów i odsunąć od władzy Janukowycza przy urnach.
    Albo jedno (przedterminowe) albo drugie (poczekać), jednak po pewnym lutowym dniu było już na to za późno. Na tyle że Janukowycz wiedział, że nie ma czego szukać nawet we wschodnich rejonach. A Putin nie nalegał by wrócił i walczył w wyborach.

To, że Rosja jest zaangażowana na Ukrainie jest oczywiste. Była od samego początku. Natomiast skala tego zaangażowania uległa zmianie dopiero po przewrocie.
    Znam jednego szaraka, który jeszcze całe miesiące później domagał się: dowodów! dowodów! Nie obchodzi mnie propaganda natowsko-unijno-amerykańsko-ukraińska! Widziałem kto się z niego śmiał, a kto nie śmiał mu zaproponować przestania się ośmieszać, bo się troszkę pogubił.

A co robił w kwietniu szef CIA w Kijowie? Czy idąc Twoim tropem również da się stwierdzić: "od razu widać kto kierował majdanem" i kto jest autorem kryzysu ukraińskiego?
    Tego zapewne nie dowiemy się nigdy. Tylko że jak mamy utrzymać chronologię, w lutym czy w kwietniu rozegrał się największy dramat? W kwietniu to był Krym pozamiatany, a w połowie miesiąca Striełkow i przyjaciele wywołali "oddolny" wybuch separatyzmu w Donbasie jako kolejny element domina. Majdan był wspomnieniem jeżeli chodzi o wydarzenie, bo jako namiotowisko to już nie miał takiego znaczenia w rozgrywce na Ukrainie. Mogę na tą chwilę przypuszczać że w kwietniu doradzał żeby jednak Ukraińcy jako naród nie oddali bez walki kolejnego kęsa swojego terytorium. Pewnie jakieś zapewnienia, może walizka dolarów. Ale jak mówiłem, na dziś możemy tylko przypuszczać. Oprócz zająca, rzecz jasna. On wie.

Za Janukowycza ta hołota siedziała cicho a teraz wypełzła ze swych jaskiń na ulice. Takich ludzi popiera Gajusz Mariusz, ponoć Polski patriota...
    Możesz mi przypomnieć, kiedy napisałem że popieram owych studentów? Czy znowu pomroczność jasna uderzyła? A czy jestem patriotą świadczą moje byłe, aktualne i przyszłe czyny, a nie opinia niejakiego...zakapiora. Pewnie to wina reżimu w którym żyjesz. Ehhh....

Cytat Zamieszczone przez Piner Zobacz posta
    Nie wiedziałem że jesteś najwyższym sędzią iż tak łatwo osoby niezgadzające się z tobą określane są jako niby czy nie-patriota.
    Spokojnie, Piner. Zakapior wszedł już na wyższe stadium swojego rozwoju bo jak sam siebie nazwał:
    Ja jestem prawdziwym patriotą
    PS-Zajec, długo jeszcze?

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    21
    Pokaż że napisałem gdziekolwiek że Janukowycz nie został wybrany legalnie?
    Popieram, jeżeli naród potwierdził to swoja wolą. Gdyby było odwrotnie, tępiłbym.
    Zdecyduj się ostatecznie czy popierasz legalny wybór Janukowycza czy jego nielegalne obalenie.
    Na trzecie już tak absurdalne pytanie trudno odpowiedzieć gdyż paranoja na szczęście nie jest zaraźliwa.
    Podobno nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. A to pytanie było bardzo proste...
    Twoje ego za to jest tak mało napompowane że przyznajesz się do błędów w każdym poście.

Przykładów oczywiście... brak.
    Błąd! Oczywiście że taką broń Irak miał
    Casus belli o posiadaniu przez Irak tej broni był czystą fikcją, papką dla lemingów:
    http://slepamanka.salon24.pl/513256,...widziane-z-usa
    http://konflikty.wp.pl/kat,1020349,t...wiadomosc.html
    A jak dla Ciebie hipokryzją są inne, zróżnicowane obawy Polaka w sprawie obrony swojej granicy i jakiejś arabskiej granicy.
    Zgadza się- hipokryzją jest dla mnie uznawanie tylko swoich granic za ważne a jak gdzieś atakują niewinne państwo to już jest w porządku, byle odsunąć problem od siebie. Tak było przed II wojną światową gdy Wielka Brytania i Francja w obronie swoich granic i świętego spokoju zgadzała się kolejno na aneksję Austrii, Czechosłowacji i Kłajpedy przez Hitlera. Takie myślenie przedstawiasz teraz Ty. Mało tego- jeszcze popierasz udział Polski w inwazji irackiej co dla mnie jest hańbą narodową, napluciem na przodków i ich hasło " Za wolność Naszą i Waszą".
    Ty ciągle o tym Iraku w temacie Ukrainy. Masz tam rodzinę? Stamtąd pochodzisz? To by wyjaśniało Twój negatywny stosunek do WP, prezydenta, rządu, parlamentu, instytucji państwowych etc. Mimo całej ich niedoskonałości, tak jako instytucji, jak i składu osobowego, widać w Tobie wściekłość i nienawiść na każdym kroku i w każdym poście w Agorze. Coraz bardziej mi żal Ciebie że musisz się męczyć mieszkając w moim kraju.
    A podobno to ja jestem paranoikiem
    Gdybym miał tam rodzinę to co? Tamte życia ludzkie są dla Ciebie mniej warte?
    Najczęściej używane przez Ciebie słowo w temacie-Irak.
    Wiem, że temat bezpodstawnej inwazji na Irak jest dla Ciebie mocno kłujący w oczy, dlatego będę go używał jak najczęściej.
    http://www.sfora.pl/swiat/Policzyli-...la-rzez-a39204
    Od ataku wojsk USA w 2003 roku aż do wycofania się ostatnich oddziałów w grudniu 2011 roku, w Iraku zginęło 128 tys. cywili, 4,4 tys. żołnierzy USA oraz ponad 29 tys. członków sił bezpieczeństwa Iraku i członków islamskich grup zbrojnych
    Czy ta rzeź była warta szukania broni, której nie było? 128 tysięcy zabitych cywili? Tak ma wyglądać chwała Polskiego żołnierza? Wstyd i hańba!!!
    Co tu mamy? A więc jak widzisz, sam sobie zaprzeczyłeś, gdyż przyznałem się do błędu.
    No proszę:
    Użycie słowa niewolnik też uważam za do końca nietrafione, ale oddające bezradność.
    To ma być przyznanie się do błędu? Lekkie zanegowanie a chwilę potem usprawiedliwianie, że jednak trochę było słuszne?
    Poza tym nie przyznałeś się do błędu odnośnie życia w reżimie a o ten wątek mi chodziło. To może inaczej- żyjesz w reżimie demokratycznym czy nie?
    Przypominam-długo mi każesz czekać na swoje rewelacje o polskim udziale w walkach w Kosowie?
    Przecież to banalne:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Polski_...kowy_w_Kosowie
    To jak to jest- Polacy tam walczą czy się urlopują?
    Tego zapewne nie dowiemy się nigdy.
    Taaa tego co robił szef CIA w Kijowie nie dowiemy się nigdy ale co tam robił generał KGB to już wiemy na pewno bo Gajusz Mariusz tak mówi
    możesz mi przypomnieć, kiedy napisałem że popieram owych studentów?
    Popierasz banderowski przewrót a to jego naturalne konsekwencje.
    A czy jestem patriotą świadczą moje byłe, aktualne i przyszłe czyny, a nie opinia niejakiego...zakapiora.
    Może pochwal się swymi czynami skoro są takie chwalebne? Słucham- zapewne masz dużo do opowiedzenia skoro tak się stawiasz.
    Zakapior wszedł już na wyższe stadium swojego rozwoju bo jak sam siebie nazwał:
    Jak już pisałem- patriotyzm polega na myśleniu o dobrze swojej ojczyzny ale nie w kategoriach lizania 4 liter mocarstwom ościennym i brania udziału w inwazjach innych państw. To nie patriotyzm tylko skundlenie.
    Ostatnio edytowane przez Zakapior-san ; 30-11-2014 o 10:09

Pampa
    Gość
    Mam kontakt codziennie z weteranami z Iraku (nawet mój wujek tam był i doszedł dzięki temu do sierżanta a aktualnie jest w jednostce szkoleniowej dla żółtodziobów w Kielcach, którzy mają jeździć na misje zagraniczne.) , i każdy jeden z nich uważa że ta misja była nam potrzebna szkoleniowo. Nieduże starty, ogromna ilość doświadczenia walk w górzystym terenie. Dlatego ja tak samo postrzegam tą misję jako szkoleniową a nie jako ,,inwazję". Zresztą spójrzmy prawdzie w oczy, ilu tych żołnierzy pojechało? Czy było obowiązkowe?Nie. Czy państwo kazało komuś jechać? Nie. Dlatego to nie jest inwazja. Bardziej można by już ich postrzegać jako najemników niż WP. Co i tak jest obraźliwe ale dużo mniej niż Ty to mówisz. Nie byłeś w wojsku to nie oceniaj bo nie wiem co myśleć jak to czytam.

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    1) Gdzie było hasło ,, Za waszą i naszą'' kiedy II Rzeczypospolita skorzystała z aneksji Czechosłowacji i zajęła Cieszyn? Pewnie Czesi oddali go nam pod opiekę aby nie wpadł w ręce Hitlera .
    2)Istnieje pewna różnica pomiędzy stacjonowaniem wojsk misji stabilizacyjnej a udziałem tych wojsk w walkach. To że polska misja była w Kosowie jest faktem ale Gajusz Mariusz prosił chyba o przytoczenie czy ja wiem przykładów starć,bitew,potyczek.
    3) Wydarzenia w Iraku są straszne prawda, ale kłania się bezlitosna logika: Polska jest w NATO a więc mamy na swych barkach pewne zobowiązania,nie była to wojna przeciwko cywilom, choć fakt że to oni najwięcej wycierpieli ale to jedno z oblicz wojny. I niestety wydarzenia na wschodzie mają dla Polski większe znaczenie niż wydarzenia w Iraku.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    21
    Mam kontakt codziennie z weteranami z Iraku (nawet mój wujek tam był i doszedł dzięki temu do sierżanta a aktualnie jest w jednostce szkoleniowej dla żółtodziobów w Kielcach, którzy mają jeździć na misje zagraniczne.) , i każdy jeden z nich uważa że ta misja była nam potrzebna szkoleniowo.
    To teraz mamy ruskich w Donbasie w celach szkoleniowych. W ten sposób można wytłumaczyć każdą wojenkę. Poza tym co za różnica czy Ty strzelasz czy do Ciebie strzelają- jeden huk Ja też znam bojowców z Iraku i co to ma do rzeczy? To są ludzie z traumą do końca życia. Warto było dla tych 15 tysi?
    . Nieduże starty, ogromna ilość doświadczenia walk w górzystym terenie.
    Przydatne zwłaszcza w obronie polskich równin. No chyba że spodziewamy się ataku ze strony Słowacji
    A tak na poważnie- to są doświadczenia w wojnie asymetrycznej, nic nam po nich gdy przyjdzie do walki z regularną armią o podobnej klasie uzbrojenia itd.
    Bardziej można by już ich postrzegać jako najemników niż WP. Co i tak jest obraźliwe ale dużo mniej niż Ty to mówisz.
    Jacy najemnicy? Byli utrzymywani przez USA czy Polskę (polskiego podatnika)? Nawet nie pasuje nazwać Polskę najemnikiem bo nie brała za to pieniędzy.
    1) Gdzie było hasło ,, Za waszą i naszą'' kiedy II Rzeczypospolita skorzystała z aneksji Czechosłowacji i zajęła Cieszyn? Pewnie Czesi oddali go nam pod opiekę aby nie wpadł w ręce Hitlera .
    No właśnie to był pierwszy przykład działania wbrew tej zasadzie ale możliwy jeszcze do wytłumaczenia- odbierano zdradliwie zajęte przez Czechów ziemie w trakcie wojny polsko bolszewickiej 1920 roku. Natomiast udziału w agresji na Irak nie da się w ogóle wytłumaczyć.
    2)Istnieje pewna różnica pomiędzy stacjonowaniem wojsk misji stabilizacyjnej a udziałem tych wojsk w walkach. To że polska misja była w Kosowie jest faktem ale Gajusz Mariusz prosił chyba o przytoczenie czy ja wiem przykładów starć,bitew,potyczek.
    Dobrze, niech będzie. Natomiast Iraku i Afganistanu tak nie wytłumaczysz.
    3) Wydarzenia w Iraku są straszne prawda, ale kłania się bezlitosna logika: Polska jest w NATO a więc mamy na swych barkach pewne zobowiązania,
    Jak już pisałem, wiele państw NATO nie wzięło udziału w agresji na Irak, nie tłumacz więc tego zobowiązaniami wynikającymi z członkostwa w sojuszu.
    I niestety wydarzenia na wschodzie mają dla Polski większe znaczenie niż wydarzenia w Iraku.
    Więc dlaczego nie wysłano na pomoc Ukrainie wojska? Aha- strach przed ruskimi. No sorry ale ruska armia jest twardsza niż iraccy cywile i w przeciwieństwie do Iraku Rosja MA broń masowego rażenia...

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Jak ja lubię ludzi szafujących tak pięknym słowem patriota. A Ty co zrobiłeś Zakapiorze dla Polski, że masz prawo oceniać, czy ktoś nim nie jest czy też jest.

Jak już pisałem- patriotyzm polega na myśleniu o dobrze swojej ojczyzny ale nie w kategoriach lizania 4 liter mocarstwom ościennym i brania udziału w inwazjach innych państw. To nie patriotyzm tylko skundlenie.
    Ponieważ ostatnio kochasz definicje, proszę o to definicja patriotyzmu.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Patriotyzm

Francuzi widzą chyba swój patriotyzm inaczej:
    http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...dom#BoxWiadTxt

Casus belli o posiadaniu przez Irak tej broni był czystą fikcją, papką dla lemingów:
    Bo daleko nie trzeba szukać, że Irak miał broń masowego rażenia - Kurdowie po I Pustynnej Burzy. Chyba, że mam Ci wyjaśnić definicję - broń masowego rażenia:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Bro%C5%...o_ra%C5%BCenia

Twój inny post dla równowagi.
    Spoko- wyszły więzienia CIA, wyjdzie też szkolenie banderowskich dywersantów w Legionowie
    Stawiasz krzyżyk na tym co Ci nie pasuje, natomiast to co Ci pasuje do Twoich argumentów jest ciągle aktualne.

Więc dlaczego nie wysłano na pomoc Ukrainie wojska? Aha- strach przed ruskimi. No sorry ale ruska armia jest twardsza niż iraccy cywile i w przeciwieństwie do Iraku Rosja MA broń masowego rażenia...
    Niekiedy nie trzeba wysyłać wojsk by pomóc swojemu sąsiadowi, ale co ja tam wiem na temat polityki... Wszak jesteś ekspertem wśród nas.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Zdecyduj się ostatecznie czy popierasz legalny wybór Janukowycza czy jego nielegalne obalenie.
    Już napisałem że wybór był legalny, potem obie strony spaprały majdan, a teraz mamy legalne władze. Czy te nie będą przerabiały powtórki z rozrywki? Zobaczymy. Ale jak "banderowcy" wygrali, to chyba sami siebie nie będą obalać?

Podobno nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. A to pytanie było bardzo proste...
    Tak proste co absurdalne.

Przykładów oczywiście... brak.
    Liczyłem że bez emotki załapiesz, ale znowu Cię przeceniłem. Już się poprawiam: Twoje ego za to jest tak mało napompowane że przyznajesz się do błędów w każdym poście.

Irak dostawał komponenty, a nawet gotową broń chemiczną od krajów zachodnich (od ZSRR zresztą też) w dobie wojny Irak-Iran. I właśnie taką broń chemiczną znajdowano po 2003, więc się nią nie chwalono. Osirak był wtedy tylko pretekstem. A to że iracka broń masowego rażenia była tylko pretekstem to fakt oczywisty. I tu nie widzę różnicy zdań.

Zgadza się- hipokryzją jest dla mnie uznawanie tylko swoich granic za ważne a jak gdzieś atakują niewinne państwo to już jest w porządku, byle odsunąć problem od siebie. Tak było przed II wojną światową gdy Wielka Brytania i Francja w obronie swoich granic i świętego spokoju zgadzała się kolejno na aneksję Austrii, Czechosłowacji i Kłajpedy przez Hitlera. Takie myślenie przedstawiasz teraz Ty. Mało tego- jeszcze popierasz udział Polski w inwazji irackiej co dla mnie jest hańbą narodową, napluciem na przodków i ich hasło " Za wolność Naszą i Waszą".
    Dobrze że o tym przypomniałeś, bo właśnie przerabiamy to współcześnie. Rosja forsuje spektakl nazistów sprzed 80 lat o ochronie własnej mniejszości. Mamy anschluss, teraz otwartą wojnę przykrytą brakiem oficjalnej noty dyplomatycznej. Świat tym razem coś tam robi, oczywiście nie chcąc ubabrać się swoimi rękoma. Więc mamy sankcje i embarga. A chowanie głowy w piasek w wykonaniu prorosyjskich sympatyków jest niczym innym jak tępioną przez nasz naród postawą rodem z Francji w czasie "dziwnej wojny", po drugie właśnie za patriotyzm uważam inne traktowanie własnej granicy od granicy państwa X, Y, Z. Inna postawa jest dla mnie chyba przejawem owego "prawdziwego patriotyzmu". Jeżeli chodzi o hasło to cynicznie, ale niestety zgodnie z faktem operacja z 2003 przyniosła wolność większości Irakijczykom. Szyitom z południa i Kurdom z północy. A dodam jeszcze na dodatek że aktualne władze, gdzie jeszcze mniejszość, czyli sunnici którzy mimo wszystko i tak znaleźli sie w rządzie sami proszą o następna pomoc... Amerykanów i wszystkich chętnych. Ja to śledzę nie od newsa do newsa, tylko na bieżąco i jak widzę znowu tworzy się doborowe towarzystwo.

A podobno to ja jestem paranoikiem
    Gdybym miał tam rodzinę to co? Tamte życia ludzkie są dla Ciebie mniej warte?
    Od rodaków? Emocjonalnie na pewno.

Wiem, że temat bezpodstawnej inwazji na Irak jest dla Ciebie mocno kłujący w oczy, dlatego będę go używał jak najczęściej.
    http://www.sfora.pl/swiat/Policzyli-...la-rzez-a39204

Czy ta rzeź była warta szukania broni, której nie było? 128 tysięcy zabitych cywili? Tak ma wyglądać chwała Polskiego żołnierza? Wstyd i hańba!!!
    Ta skala ofiar to efekt w dużej części wojny domowej i wzajemnego wysadzania się w meczetach i na bazarach. Nikt nie mówi o chwale, ale ten swój wstyd i hańbę możesz sobie włożyć... wiesz gdzie. Mylisz się co do tego kłucia w oczy. Uważam że to powinno być w sąsiednim temacie, ale jak Pampa uważa inaczej, to proszę bardzo.

Poza tym nie przyznałeś się do błędu odnośnie życia w reżimie a o ten wątek mi chodziło. To może inaczej- żyjesz w reżimie demokratycznym czy nie?
    Ja żyję w ułomnej demokracji, Ty w reżimie. Ja wyznaję słowa gościa z którym nie zawsze się zgadzam, ale w tym na pewno: "Demokracja jest najgorszą formą rządu, jeśli nie liczyć wszystkich innych form, których próbowano od czasu do czasu".

Przecież to banalne:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Polski_...kowy_w_Kosowie
    To jak to jest- Polacy tam walczą czy się urlopują?
    Ty naprawdę jesteś tak nieogarnięty, czy tylko jaja sobie robisz? Wikipedia, no niech będzie. Przeczytałem i... gdzie i kiedy tam walczyliśmy? Dam Ci pomocnicze pytanie. Kiedy skończyły się naloty i walki? Ale niech będzie-miejsca, daty, straty. Twierdzisz że walczymy, więc chyba na czymś swą wiedzę opierasz.

Taaa tego co robił szef CIA w Kijowie nie dowiemy się nigdy ale co tam robił generał KGB to już wiemy na pewno bo Gajusz Mariusz tak mówi
    Wyciągnąłem wniosek z daty. Ty możesz wysunąć, że jak był tam służbowo (FSB potwierdziła że był tam oficjalnie, nie prywatnie) to tylko po to by za darmo kupić wódkę na wesele swojej córki, bo w Rosji np. może jest droższa... a podróż kosztuje.

Popierasz banderowski przewrót a to jego naturalne konsekwencje.
    Popieram władze wybrane przez naród. Teraz aktualne. A jak popierasz by noże były swobodnie sprzedawane w sklepach, to popierasz morderstwa popełnione nimi? Jedziesz już takimi skrzydłami że zaraz o bandę się oprzesz.

Może pochwal się swymi czynami skoro są takie chwalebne? Słucham- zapewne masz dużo do opowiedzenia skoro tak się stawiasz.
    Takie rzeczy my żołnierze zostawiamy dla łebskich słuchaczy, a nie paranoików.

Udział w tej czy innej operacji poza granicami jest zawsze kontrowersyjny. Więc po części się zgadzam, ale jak piszesz ciągle że nie widzisz różnicy co do naszej granicy, a jakiegoś arabskiego państwa, cóż. Sam sobie zaprzeczasz i się gubisz. Obyś nie skończył jak zajec w swoim stumilowym lesie. Jak nigdy zaczyna mi go brakować... Ciągle szuka, niech szuka.

Ja też znam bojowców z Iraku i co to ma do rzeczy? To są ludzie z traumą do końca życia. Warto było dla tych 15 tysi?
    Bojowców?!? Oni tak o sobie mówią? Czy Ty ich tak nazywasz? To że jakiś procent wróci z misji gdzie 50% nie wyściubi nosa z campu przez owe 6 miesięcy to efekt delikatności pokolenia. Gdyby tą miarą brać nasz naród w latach 1939-45 to nikt normalny by się nie ostał. Tak pod okupacją, jak i na wszystkich frontach. O turach zapomnij, zakapiorze.

A tak na poważnie- to są doświadczenia w wojnie asymetrycznej, nic nam po nich gdy przyjdzie do walki z regularną armią o podobnej klasie uzbrojenia itd.
    I widzisz znowu się mylisz jak cywil zajmujący się militarią od newsa do newsa. Donbas świetnie pokazał jak wojna asymetryczna dobrze prowadzona pozwala zatrzymać przeciwnika mającego z początku przewagę techniczną.

Przypominam o zapomnianym przez Ciebie pytaniu: ile wyborów (tych swobodnych) musi minąć by ugrupowanie uznać za legalnie rządzące? Dla zawężenia podam tym razem jeden kraj-Chiny. Od kiedy legalna jest tam władza? Czy ciągle nielegalna według Ciebie?

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Strona 140 z 287 PierwszyPierwszy ... 4090130138139140141142150190240 ... OstatniOstatni