Strona 86 z 205 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896136186 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 851 do 860 z 2044

Wątek: Co aktualnie czytacie?

Podkomorzy Awatar Chaak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    262
    Otrzymał 254 podziękowań w 191 postach
    Z "Samozwańcem" radzę poczekać na uzbieranie wszystkich tomów, bo jak jeden się skończy, a nie ma pod ręką drugiego, to robi się smutno.

Teraz zaczynać będę "Kynoskefalaj" K. Kęćka. Jeśli będzie napisane na podobnym poziomie, co jego "Benewent" to będę niemożebnie zadowolony z inwestycji i będę musiał zdobyć więcej jego książek.

Nie do końca rozumiem tylko zmianę grafiki na okładce, w porównaniu do starszego wydania. Ten obecny triarii wygląda z twarzy jak ktoś z "bardzo specjalnych" oddziałów.

寧我負人,毋人負我。
    曹操

2. Użytkownicy którzy uznali post Chaak za przydatny:

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    To był taki okres że ta okładka była jedną z... lepszych.

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Podstoli Awatar Poliorketes
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    7
    Otrzymał 25 podziękowań w 14 postach
    Cytat Zamieszczone przez Chaak Zobacz posta

Teraz zaczynać będę "Kynoskefalaj" K. Kęćka. Jeśli będzie napisane na podobnym poziomie, co jego "Benewent" to będę niemożebnie zadowolony z inwestycji i będę musiał zdobyć więcej jego książek.
    Trzeba było brać najnowsze "Wojny macedońskie", wszystkie trzy wojny ładnie opisane, twarda oprawa. Tylko cena znacznie wyższa niż habeka, ale co kto lubi.

Ja jestem po lekturze biografii Sulli, autorstwa Łukasza Schreibera.
    Sulla.jpg

Ogólnie bardzo dobra książka, choć nie obyło się bez kilku błędów. Odniosłem też wrażenie, że autor trochę za bardzo jest zafascynowany postacią, którą opisuję, co rzutuje na ocenę tytułowego bohatera. Summa summarum - polecam.

Podkomorzy Awatar Chaak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    262
    Kiedyś wezmę. Na razie miałem trochę ograniczone fundusze, a potrzebowałem coś na szybko do czytania. Mam już za sobą około połowy i trzyma poziom.

寧我負人,毋人負我。
    曹操

Chłop Awatar Mouver
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    7
    Otrzymał 3 podziękowań w 2 postach
    To ja też się pochwalę co mi niedawno przyszło i mam zamiar przeczytać . Od razu mówię że mam już całą kolekcję .(I gier Ubisoftu i książek p. Bowdena )

7. Użytkownicy którzy uznali post Mouver za przydatny:

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    I przeczytany!

Zeszło mi z tym moim ostatnim Bieszanowem na półce, ale w międzyczasie nadrabiałem zaległości z czasopismami. No więc podobnie jak poprzednie książki z tej serii opowiadające o konkretnym rodzaju wojsk: o radzieckich wojskach pancernych i lotnictwie, tutaj mamy o artylerii. Zaczynamy od opisania stanu z jakim szedł carat na Wielką Wojnę. Później wojna domowa, lata międzywojenne, boje z Japonią w 1938 i 1939 aż w końcu Wojna Zimowa z Finlandią i stan na 22 czerwca 1941. Wszystko to pod kątem artylerii. Mamy opis zakładów zbrojeniowych produkujących sprzęt artyleryjski, opis wszystkich konstrukcji, ich modernizacje, szkolnictwo tejże wyspecjalizowanej profesji żołnierskiej, wpływ współpracy z Republiką Weimarską i III Rzeszą na technologie produkcyjne i stan etatowy w pułkach, dywizjach, korpusach etc. I cecha szczególna książek tego autora. Nie ma 10 stron książki (a ta ma ich 466) gdzie nie byłoby opisu kolejnych aresztowań w ramach kolejnej czystki. I wpływ tych czystek na stan kadr, jakość produkcji fabryk, stan wyszkolenia wojsk itd. Kto czytał choć jedną książkę Władimira, ten wie w czym rzecz. Kolejna zapowiadana ma być poświęcona piechocie.

A teraz:

Wcześniej autor tej książki w tej samej serii wydawniczej wydał BOLIWIA 1966-1967. Tytuł powinien brzmieć, nawiązując do pewnego (chyba najlepszego) teleturnieju w telewizji: życie i twórczość Che. Zupełnie nijak to się miało do tytułu serii, ale faktem jest że inaczej temat Che zapewne do tej pory byłby mi w swoich szczegółach nieznany. A tak czytało się jak nawet całkiem ciekawą przygodówkę. Po co o tym piszę? Gdyż w tamtej książce jeden z rozdziałów to właśnie pobyt Che w Kongu. I jak widzę autor postanowił rozbudować go do bez mała 300 stron. Roman Warszewski pisze ciekawym językiem, więc biorę się za czytanie.

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

9. Użytkownicy którzy uznali post Gajusz Mariusz za przydatny:

Cześnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Otrzymał 5 podziękowań w 2 postach
    JA również czytam ostatnio wiedźmina na przemian z kolorowymi książkami historycznymi z okresu starożytności.

Podkomorzy Awatar Chaak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    262
    Gajusz, spróbuj wyrwać książkę "Rewolucja" napisaną przez samego Che. Kiedyś udało mi się ją kupić i czytało się naprawdę dobrze. Jest fajnie napisana, taka uczciwa kronika z działań na Kubie, bez zbędnego wybielania/oczerniania którejkolwiek ze stron konfliktu.

寧我負人,毋人負我。
    曹操

Tęczowy Bazyliszek Awatar Elizabeth
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    4
    Otrzymał 13 podziękowań w 6 postach
    Sam początek z tą książką jest dość trudny, trzeba przebrnąć przez wszystkie islandzkie imiona, ciężko chwilami połapać się kto jest kim. Ciekawy kryminał, współczesne dochodzenie w sprawie morderstwa z okresu zimnej wojny.

Strzeżcie się rozczarowań, bo pozory mylą. Takimi, jakimi wydają się być, rzeczy są rzadko. A kobiety nigdy.
    Jaskier, Pół wieku poezji

Łowczy Awatar Veritimus
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    26
    Otrzymał 13 podziękowań w 8 postach
    Cykl "Imperator", czyli fabularyzowana seria o życiu Cezara. Trzeba czytać przez palce, gdyż ilość faktów historycznych, pominiętych bądź przekręconych na rzecz fabuły jest całkiem spora, choć przeważnie na końcu każdego tomu (a przynajmniej dwóch pierwszych, które mam za sobą) znajduje się nota od autora ze sprostowaniami. Pomijając to, czyta się przyjemnie i przyznam, że mnie wciągnęło.

image.jpg
    "Łatwiej jest zginąć z bronią w dłoni w imię wzniosłych idei, niż mądrze się ukorzyć i w cichości pozwolić im przetrwać, by w odpowiednim czasie rozbłysły swym blaskiem." - ja
    "Niech wam ziemia lekką będzie... by psy mogły was łatwiej wykopać." - Marcjalis

Strona 86 z 205 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896136186 ... OstatniOstatni