Strona 173 z 230 PierwszyPierwszy ... 73123163171172173174175183223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 721 do 1 730 z 2294

Wątek: Kościół Katolicki

Podkomorzy Awatar Dagorad
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Otrzymał 87 podziękowań w 65 postach
    No tak, Google. Zapomniałem o tym wspaniałym źródle, jaki to dzisiejszy świat dziwny nie? Naukowcy zatajają odkrycia, ale internet wie swoje. Jest spisek, o pewnych rzeczach się nie mówi bo naukowcy nie chcą stać się sławni, ale szczęśliwie grupka amatorów/żartownisiów z dostępem do internetu zrobiła robotę za nich.

Wiele jest budowli starożytnych, które nawet dzisiaj - przy obecnym poziomie zaawansowania technologii byłyby niemożliwe bądź niezwykle trudne (patrz budowle Majów) do zbudowania przez człowieka, więc może nie wzięły się z kosmosu, a po prostu istnieli kiedyś giganci, którzy byli w stanie, np. unieść ogromne bloki skalne.
    A może zbudował je Allah? Albo Latający Potwór Spaghetti? No bo to że Cthulhu to raczej wątpliwe, za mało wizerunków gwałtów. No ale możemy założyć że zbudowały je inteligentne kałamarnice, albo może to był Spiderman...? Istnienie budowli której ponoć nie można by teraz zbudować tak udowadnia istnienie gigantów jak to że ktoś mi stłukł kubek udowadnia istnienie elfów.

Ale ja - w przeciwieństwie do Ciebie - nie mówię "tak" albo "nie", bo mnie się coś wydaje możliwe lub nie, bo jest dowiedzione lub nie. Tesla opisywał w swych listach genialne wynalazki, takie jak sposób czerpania energii elektrycznej "z powietrza" czy pole siłowe chroniące dane terytorium przed atakami z zewnątrz (np. rakietami) - dla większości naukowców jest to czyste science-fiction, ale może dlatego, iż sami mają zbyt ograniczony umysł, by dopuścić pewne możliwości i starać się je dowieść. Zamykanie swojego umysłu na czysty empiryzm (wierzę w to, co widzę i czuję) oraz racjonalizm (wszystko to, co nie wydaje mi się logiczne jest błędne) jest głupotą i gdyby ludzie ograniczali się wyłącznie do tych filozofii postrzegania rzeczywistości, to wciąż tkwilibyśmy w epoce kamienia łupanego.
    Ale wiesz że bluźnisz w tej chwili? To co mówisz nie jest zgodne z nauką kościoła, jeżeli chcesz być na wszystko otwarty bo wszystko jest możliwe to dopuszczasz możliwość że Twój Bóg może być bezsensowną bajeczką a prawdziwym Bogiem jest Latający Różowy Jednorożec.

Tak poza tym to zabawne że z jednej strony piszesz o tym byciu otwartym itd., a z drugiej "Szczątki nie są potwierdzeniem teorii. Jedna jaskółka wiosny nie czyni.". Czyli jak? Można być otwartym i w ogóle wierzyć w cuda na kiju, ale jeżeli swoją wiarę dodatkowo można podeprzeć dowodami to nagle wszystkie szczątki są tylko pojedynczą jaskółką bo Ci tak pasuje? Piszesz o tkwieniu w epoce kamienia łupanego (co oczywiście jest kolejnym pustosłowiem z Twojej strony) i równocześnie o odrzucaniu dowodów "bo tak". Serio myślisz że to ludzie którzy odrzucali dowody i woleli wierzyć w wszystko po równo sprawili postęp? Jakoś wizerunki tak starożytnych jak i nowożytnych naukowców temu przeczą, no ale może to spisek i postęp został dokonany za pomocą informacji z google?

Wierz mi, że mój komentarz jest niczym w porównaniu do Twoich docinek adresowanych za każdym razem do każdego, kto ośmieli się z Tobą nie zgodzić, bądź bronić tej przebrzydłej organizacji jaką jest Kościół Katolicki oraz jego członkowie wierzący w niebyt. Poza tym nie wiem, gdzie Ty tam widzisz zniewagę, to czyste stwierdzenie faktu, nie trzeba być katolikiem, by widzieć poziom merytoryczny niektórych wypowiedzi i czuć wyłącznie nastawienie na atak i ośmieszenie.
    Spróbuj przerzucić się z tego pustosłowia na coś konkretnego. Choć w sumie to nie ma takiej potrzeby, zadałeś pytanie to Ci odpowiedziałem (mimo iż nie było ono skierowane do mnie). Twoje wywody o tym jaki to ja rzekomo jestem, co myślę itd. mnie nie interesują.

2. Użytkownicy którzy uznali post Dagorad za przydatny:

Łowczy Awatar Veritimus
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    26
    Otrzymał 13 podziękowań w 8 postach
    Poziom wyrafinowania Twego cynizmu sięga dna i wodorostów. Dlatego właśnie pozwolę sobie nie zniżać się do tegoż poziomu, niech będzie, że mnie zagiąłeś, pośmiejmy się wszyscy ze mnie, gdyż śmiech to zdrowie, a ja nawet antyklerykałom życzę zdrowia, bo co byśmy my - katole - bez Was poczęli. Wesołych Świąt, których zapewne nie obchodzisz, ale mimo wszystko niech będzie Ci miło i wesoło.
    Pax.
    "Łatwiej jest zginąć z bronią w dłoni w imię wzniosłych idei, niż mądrze się ukorzyć i w cichości pozwolić im przetrwać, by w odpowiednim czasie rozbłysły swym blaskiem." - ja
    "Niech wam ziemia lekką będzie... by psy mogły was łatwiej wykopać." - Marcjalis

Szambelan Awatar adriankowaty
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Otrzymał 39 podziękowań w 32 postach
    Kto tu jest cyniczny i jedzie papistowską propagandą niech modernator oceni. Miej litość człowieku! Cywilizacja ludzka rozwija się bezproblemowo od `4tyś. lat. Naprawdę sądzisz, że jak coś powstało nie wiadomo jak, to to z definicji cud albo rzecz awykonalna? Człowieku! Ludzkość korzystała np. z betonu czy asfaltu zanim rzekomy Chrystus przyszedł na świat. A co do antyklerykalizmu - sami sobie nań zapracowaliście. Teksty biskupów o ateistach, inkwizycja, zawłaszczanie sobie ziem w państwach, rzezie w imię religii, krucjaty - naprawdę sądzisz, że ludzkość będzie was uwielbiać i tolerować wasze wybryki?
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708
    "Wolność, Równość, Braterstwo lub Śmierć!"
    Hasło przewodnie rewolucjonistów z 1789.

Asuryan
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Veritimus Zobacz posta
    "1 A kiedy ludzie zaczęli się mnożyć na ziemi, rodziły im się córki. 2 Synowie Boga, widząc, że córki człowiecze są piękne, brali je sobie za żony, wszystkie, jakie im się tylko podobały. 3 Wtedy Bóg rzekł: «Nie może pozostawać duch mój w człowieku na zawsze, gdyż człowiek jest istotą cielesną: niechaj więc żyje tylko sto dwadzieścia lat». 4 A w owych czasach byli na ziemi giganci; a także później, gdy synowie Boga zbliżali się do córek człowieczych, te im rodziły. Byli to więc owi mocarze, mający sławę w owych dawnych czasach." Rdz. 6, 1-3
    Swoją drogą spotkałem się z interpretacją owych "Synów Boga" jako upadłych aniołów, a "gigantów" jako ich potomków z ludźmi - Nefilim. No ale to już według apokryfów Starego Testamenu nie wchodzących w kanon świętych ksiąg katolicyzmu.

Łowczy Awatar Veritimus
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    26
    Cytat Zamieszczone przez Asuryan Zobacz posta
    Swoją drogą spotkałem się z interpretacją owych "Synów Boga" jako upadłych aniołów, a "gigantów" jako ich potomków z ludźmi - Nefilim. No ale to już według apokryfów Starego Testamenu nie wchodzących w kanon świętych ksiąg katolicyzmu.
    Tak, też się spotkałem z tą interpretacją. Jak było naprawdę, tego się raczej nie dowiemy.
    Natomiast co do tego kazirodztwa, bo przeoczyłem Twoje pytanie, Asuryan: otóż księgi są chronologiczne, Kapłańska dotyczy znacznie późniejszego okresu niż Rodzaju. Wtedy już populacja ludzka widocznie była na tyle duża, że kazirodztwo nie było konieczne dla przedłużenia gatunku, a być może spostrzeżono, że dzieci z takich związków częściej rodzą się kalekie, toteż ustanowiono moralne prawo, że kazirodztwo jest złe i tak też jest w dalszych tekstach postrzegane.
    "Łatwiej jest zginąć z bronią w dłoni w imię wzniosłych idei, niż mądrze się ukorzyć i w cichości pozwolić im przetrwać, by w odpowiednim czasie rozbłysły swym blaskiem." - ja
    "Niech wam ziemia lekką będzie... by psy mogły was łatwiej wykopać." - Marcjalis

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Nie opiera się, ale przeważnie jest jego konsekwencją - człowiek albo postrzega rzeczywistość przez pryzmat istnienia i działania bytu wyższego, albo szuka racjonalnych (naukowych) tłumaczeń.
    Jeżeli tak by było jak twierdzisz, że konsekwencją nauki jest ateizm, to w obecnych czasach nie powinno być już ludzi wierzących, bo nauka odpowiedziała na wiele pytań dręczących człowieka.

"1 A kiedy ludzie zaczęli się mnożyć na ziemi, rodziły im się córki. 2 Synowie Boga, widząc, że córki człowiecze są piękne, brali je sobie za żony, wszystkie, jakie im się tylko podobały. 3 Wtedy Bóg rzekł: «Nie może pozostawać duch mój w człowieku na zawsze, gdyż człowiek jest istotą cielesną: niechaj więc żyje tylko sto dwadzieścia lat». 4 A w owych czasach byli na ziemi giganci; a także później, gdy synowie Boga zbliżali się do córek człowieczych, te im rodziły. Byli to więc owi mocarze, mający sławę w owych dawnych czasach." Rdz. 6, 1-3
    Ładnie, pięknie, ale co z tego wynika? Ludzie z kiedyś nie byli tak wysocy, i dla niech człowiek dotknięty tą chorobą był gigantem -http://pl.wikipedia.org/wiki/Gigantyzm. W legendach i podaniach ludowych mamy wilkołaki i wampiry, i czy wynika z tego, że istniały? Tak, ale byli to ludzie dotknięci specyficzną przypadłością - http://pl.wikipedia.org/wiki/Hipertrichoza oraz hematofagia. To czego ludzie nie rozumieli i nie potrafiła wytłumaczyć ówczesna nauka przypisywanie było działaniu sił nadprzyrodzonych.

Nie bądź ignorantem, jak tak bardzo Cię nurtuje kwestia ludzi-gigantów, to sobie poszukaj w wujku Google, znajdziesz całkiem sporo materiałów. Wiele jest budowli starożytnych, które nawet dzisiaj - przy obecnym poziomie zaawansowania technologii byłyby niemożliwe bądź niezwykle trudne (patrz budowle Majów) do zbudowania przez człowieka, więc może nie wzięły się z kosmosu, a po prostu istnieli kiedyś giganci, którzy byli w stanie, np. unieść ogromne bloki skalne.
    Od razu założyłeś jak naukowcy, że ówcześni ludzie byli idiotami i architektonicznymi ignorantami, a wspaniałe budowle mogą budować jedynie ludzie ówcześnie żyjący. Faktem jest, że obecnie polegamy całkowicie na maszynach, nie zdając sobie sprawy, że ludzie żyjący też ich wtedy używali. Był to co prawda, proste dźwigi, nie dorównujące ówczesnym, ale dawały sobie radę. Jeżeli odrzucimy szukanie rozwiązania racjonalnego lub nie zbadamy wszystkich możliwości, wówczas pozostaną nam tylko odpowiedzi nieracjonalne - UFO itd.

Nie jestem archeologiem, więc Ci nie powiem, że jest to fakt, mogę bazować wyłącznie na wiedzy serwowanej mi przez ludzi zajmujących się tą dziedziną nauki. Ale ja - w przeciwieństwie do Ciebie - nie mówię "tak" albo "nie", bo mnie się coś wydaje możliwe lub nie, bo jest dowiedzione lub nie.
    Możesz bazować, ale nie znaczy to, że sam nie możesz szukać własnych rozwiązań. Ty skłoniłeś się ku gigantom ponieważ masz ich w Biblii i są kości? Czy na podstawie innych świętych tekstów innych religii masz wierzyć, że istniały również inne mityczne stworzenia?
    Zamykanie swojego umysłu na czysty empiryzm (wierzę w to, co widzę i czuję) oraz racjonalizm (wszystko to, co nie wydaje mi się logiczne jest błędne) jest głupotą i gdyby ludzie ograniczali się wyłącznie do tych filozofii postrzegania rzeczywistości, to wciąż tkwilibyśmy w epoce kamienia łupanego.
    czy mi się wydaje czy też sam sobie zaprzeczyłeś? Z jednej strony uważasz zamykanie umysłu na empiryzm i racjonalizm za błąd z drugiej zaś piszesz, że głupotą jest ograniczenie się tylko do tych rzeczy.
    Jeżeli nie empiryzm i racjonalizm to co?
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

8. Następujących 2 użytkowników podziękowało chochlik20 za ten post:

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Wiele jest budowli starożytnych, które nawet dzisiaj - przy obecnym poziomie zaawansowania technologii byłyby niemożliwe bądź niezwykle trudne (patrz budowle Majów) do zbudowania przez człowieka,
    Odnosnie architektury Majow nie spotklalem sie z obiektami ktorych wybudowanie przekraczaloby sily ludzkie.Predzej mozemy tutaj podac przyklady inkaskich budowli,np:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Sacsayhuam%C3%A1n

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Łowczy Awatar Veritimus
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    26
    Jeżeli tak by było jak twierdzisz, że konsekwencją nauki jest ateizm, to w obecnych czasach nie powinno być już ludzi wierzących, bo nauka odpowiedziała na wiele pytań dręczących człowieka.
    Absurdalny wniosek. "Wiele" nie oznacza "wszystkie", mało to występuje cudów chociażby w medycynie, na których lekarze nie mają naukowych wytłumaczeń?

Ładnie, pięknie, ale co z tego wynika? Ludzie z kiedyś nie byli tak wysocy, i dla niech człowiek dotknięty tą chorobą był gigantem -http://pl.wikipedia.org/wiki/Gigantyzm. W legendach i podaniach ludowych mamy wilkołaki i wampiry, i czy wynika z tego, że istniały? Tak, ale byli to ludzie dotknięci specyficzną przypadłością - http://pl.wikipedia.org/wiki/Hipertrichoza oraz hematofagia. To czego ludzie nie rozumieli i nie potrafiła wytłumaczyć ówczesna nauka przypisywanie było działaniu sił nadprzyrodzonych.
    Znajdowane szkielety ludzi-gigantów mierzą po 3,5 metra, a ludzie cierpiący na gigantyzm nie przekraczają 3 metrów. Poza tym gigantyzm to choroba i sprawia ogromne problemy zdrowotne, które prowadzą do śmierci (chociażby zbyt ciężki szkielet, którego obsługa wykańcza serce takiego człowieka), a w przytoczonym fragmencie Księgi Rodzaju jest jasno napisane, że ci ludzie byli mocarzami, sławnymi w swoich czasach.

Od razu założyłeś jak naukowcy, że ówcześni ludzie byli idiotami i architektonicznymi ignorantami, a wspaniałe budowle mogą budować jedynie ludzie ówcześnie żyjący. Faktem jest, że obecnie polegamy całkowicie na maszynach, nie zdając sobie sprawy, że ludzie żyjący też ich wtedy używali. Był to co prawda, proste dźwigi, nie dorównujące ówczesnym, ale dawały sobie radę. Jeżeli odrzucimy szukanie rozwiązania racjonalnego lub nie zbadamy wszystkich możliwości, wówczas pozostaną nam tylko odpowiedzi nieracjonalne - UFO itd.
    Znowu absurdalny wniosek, przeczytaj moją wypowiedź jeszcze raz. Nie napisałem, że byli idiotami, tylko, że nawet przy obecnej technologii byłoby niezwykle trudne zbudować coś podobnego. Więc istnienie ludzi-gigantów, o znacznie większych możliwościach fizycznych, mogłoby być racjonalnym wytłumaczeniem podobnych dokonań. Jest to teza, a nie wniosek.

Możesz bazować, ale nie znaczy to, że sam nie możesz szukać własnych rozwiązań. Ty skłoniłeś się ku gigantom ponieważ masz ich w Biblii i są kości? Czy na podstawie innych świętych tekstów innych religii masz wierzyć, że istniały również inne mityczne stworzenia?
    Nie wiem czy wiesz, ale ogromna większość wydarzeń biblijnych ma swoje podparcie w różnych kronikach i dokumentach pisanych w tamtych czasach oraz badaniach archeologicznych. Także teza o Biblii jako zbiorze bajek na dobranoc również jest absurdem i to Ci przyzna każdy szanujący się historyk.

Z jednej strony uważasz zamykanie umysłu na empiryzm i racjonalizm za błąd z drugiej zaś piszesz, że głupotą jest ograniczenie się tylko do tych rzeczy.
    Nie dostrzegam żadnego błędu logicznego ani sprzeczności. Zamykanie się wyłącznie na te dwie filozofie jest błędne, a nie kierowanie się nimi w ogóle. Oczywistym jest przecież, że nie w każdym zjawisku można widzieć bądź doszukiwać się ingerencji wyższego bytu.

Był to co prawda, proste dźwigi, nie dorównujące ówczesnym, ale dawały sobie radę
    W tym zdaniu za to dostrzegam błąd - "ówczesny" to znaczy "w tamtym czasie".

Cytat Zamieszczone przez zajac Zobacz posta
    Odnosnie architektury Majow nie spotklalem sie z obiektami ktorych wybudowanie przekraczaloby sily ludzkie.Predzej mozemy tutaj podac przyklady inkaskich budowli,np:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Sacsayhuam%C3%A1n
    Masz rację, mój błąd.

Asuryan
    Gość
    Absurdalny wniosek. "Wiele" nie oznacza "wszystkie", mało to występuje cudów chociażby w medycynie, na których lekarze nie mają naukowych wytłumaczeń?
    Wiara ma bardzo wielką moc. Udowodniono to już naukowo - inaczej lekarze nie stosowaliby placebo w beznadziejnych z pozoru przypadkach.

Łowczy Awatar Veritimus
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    26
    Ale wiary nie da się stosować wobec pacjenta, nie da się jej zaszczepić. Wiara jest kwestią indywidualną każdego człowieka i musi wypływać z jego duszy. Jednych stać na to, by w cierpieniu i chorobie wykrzesać z siebie pozytywne nastawienie i wiarę w wyzdrowienie, innych natomiast nie. Czasem nawet takie zrezygnowane już osoby nagle zdrowieją (np. znika śmiertelny guz) i lekarze nie znają odpowiedzi na pytanie w jaki sposób to się stało.
    Ale zgodzę się z Tobą, że wiara ma ogromną siłę.

Strona 173 z 230 PierwszyPierwszy ... 73123163171172173174175183223 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów